Groente uit blik:
akkelijk en gezond
KRACHTIGE MAGNETEN 'TREKKEN' BLIK UIT HUISHOUDELIJK AFVAL
Vijftig procent van alle blikjes wordt gerecycled
Tweede Kamerleden tonen interesse voor blikrecycling
Meer met minder
Bezoek aan speelgoed- en blikmuseum de moeite waard
blikken. Eén van de mooiste
stukken is een blik dat rond
1963 is ontworpen door de kun
stenaar Escher”.
ikanlk-llp:
Streven: blik samen met huishoudelijk afval inzamelen
1963
1995
Gewichtsafname:
De blikbak
Snelle menu-tip
op het postkantoor of bel gratis: 06 03 10
Vlees in blik
Drie routes
waaronder poppen, poppenhui
zen en treinen, een speelgoed-
zolder voor kinderen en een bij
zondere verzameling van meer
dan tweehonderd verpakkings-
De activiteiten van de Stichting
Kringloop Blik sluiten aan op het
kringloopactieplan metalen van de
Stichting Verpakking en Milieu.
Dit plan onderscheidt drie routes
om blik, afkomstig van huishou
dens, in kringloop te brengen:
ten. Entreeprijzen: 1,- voor kin
deren tot 12 jaar, 3,- voor kinde
ren van 12 tot 18 jaar en ƒ5,-
voor volwassenen.
Recycling van blikverpakkingen is niet het enige dat helpt het
milieu te ontzien. Het ontwikkelen van steeds sterkere en vooral.,
dunnere bliksoorten geeft in de loop der jaren een aanzienlijke
besparing van materiaal te zien. Dit blijkt wel uit onderstaand
staatje:
drankenblikjes 33 cl.:
conservenblik 85 cl.:
Een geruststellende gedachte voor
iedereen die deze zomermaanden
een maaltijd uit blik op tafel zet.
Tot slot een tip van het Voorlich
tingsbureau: verwarm blikgroente
en -vlees kort tot het kookpunt en
proef eerst voordat zout wordt
toegevoegd.
70 gr.
140 gr.
30 gr.
96 gr.
Een vakantietip voor een leuk
dagje uit is een bezoek aan het
Speelgoed- en Blikmuseum in
het hartje van Deventer. Gerrit
van Gelder van het museum
vertelt: „We hebben een unieke
Nederland telt momenteel ruim
1.200 blikbakken in regio’s waar
het huishoudelijk afval wordt
gestort. De metalen verpakkingen
die worden ingezameld via deze
Casserole Mexicana (4 personen)
Ingrediënten: 2 blikjes Red Kid
ney Beans (Mexicaanse bonen) of
eventueel 2 blikjes bruine bonen;
1 blikje tomatenpuree, 500 gram
gehakt, 1 ui, 1 teentje knoflook,
theelepel chili- en paprikapoeder,
zout en peper, 2 rode paprika’s,
iOO gram geraspte oude kaas en
een zak chips.
Verwarm 2 eetlepels olie. Frtiit
daarin de gesnipperde ui en knof
lookteen. Voeg dan het gehakt toe
en later de in reepjes gesneden
paprika. Even laten fruiten en doe
dan de tomatenpuree, specerijen
en bonen (met sap) erbij. Doe het
geheel in een ovenschotel, strooi
de kaas erover en zet het gerecht
circa 10 minuten in de oven. Ser
veer er warme chips, stokbrood en
eventueel ijsbergsla bij.
blikbakken komen terecht op één
van de zes regionale verzamelde-
pots. Daar worden zij eventueel
met behulp van de mobiele instal
latie ontdaan van restafval en ver
volgens tot snippers verwerkt.
Door middel van zogenaamde
wervelstroomscheiders kan ook
aluminium worden gescheiden.
De blik- en aluminiumsnippers
worden ingezet bij de produktie
van nieuw staal en nieuw alu
minium.
Met name in gebieden in Neder
land waar het afval nu nog niet
wordt verwerkt of verbrand, en in
recreatiegebieden, worden door de
gemeentes speciale blikbakken
geplaatst. De blikbakken zijn een
aanvullend inzamelsysteem voor
de regio’s waar het afval nog
wordt gestort.
De Stichting Kringloop Blik -
waarin blikproducenten, afvullers
en detailhandel samenwerken -
helpt de gemeentes, door promoj
tie, het gebruik van de blikbak te
bevorderen. Ook van dit ingeza
melde blik wordt, nadat het is
schoongemaakt, weer nieuw staal
gemaakt. De verwachting is dat na
het jaar 2000 de blikverpakkingen
uit heel Nederland gerecycled zul- Nu al wordt 50 procent van alle blikverpakkingen gerecycled. Haal de folder
len worden. °P het postkantoor of bel gratis: 06 03 10
Vat is het niet makkelijk om -
zeker in de vakantietijd - af en
toe de verse maaltijd te vervan
gen door produkten uit blik. De
vraag is echter of we dan wei
gezond eten. Het antwoord
komt van het Voorlichtingsbu
reau voor de Voeding in Den
Haag. Dit stelt, dat groente in
blik bijna evenveel vitamines en
voedingsstoffen bevat als verse
groente.
Wanneer we een blikje in de
afvalbak gooien, kanhet twee
kanten op: naar de vuilstort of
naar de afvalverwerking. Dit
hangt af van de woonplaats. Komt
het blik bij de afvalverwerking
terecht, dan vindt magnetische
scheiding plaats.
Nederland telt nu acht Afvalver-
werkings/afvalverbrandingsinstal-
laties (AVI’s) en drie scheidings-
installaties. Waar het afval dus
niet wordt gestort, wordt nu al
100% blik uit het afval gehaald en
gerecycled.
Tegénwoordig nemen veel men
sen die op vakantie gaan ingeblikt
vlees mee. Er zijn slagers die bij
voorbeeld zelfgemaakte kant-en-
klare vleesprodukten in blik ver
kopen. Ook hiervoor geldt vol
gens het Voorlichtingsbureau van
de Voeding dat de voedingswaar
de van deze produkten vrijwel
gelijk is aan die van vers vlees.
Door het conserveren gaan bijna
geen voedingsstoffen verloren.
Door moderne conserveermetho-
den blijven voedingsstoffen en
vitamines behouden. In het alge
meen mogen geen additieven,
zoals anti-oxydanten, kleurstoffen
en conserveringsmiddelen aan
groente in blik worden toege
voegd. Wel toegestaan is de toe
voeging van ascorbinezuur (Vita
mine C) om te voorkomen dat de
groente verkleurt.
Uit voedingsoogpunt bekeken is
groente uit blik een acceptabele
variatie op verse groente. Daarbij
komt nog dat deze conserven vaak
minder duur zijn dan veel verse
groentesoorten en makkelijk te
bereiden.
van alle blikverpakkingen in
Nederland gerecycled. Dit per
centage loopt dit jaar nog op tot
Van Gelder weet dat veel mensen
antieke blikken verzamelen. Hij
zegt: ’Het is toch bijzonder als
een verpakking een waardevol
museumstuk of verzamelaarsob-
verzameiing antiek speelgoed, ject wordt.’
Het museum is gevestigd aan De
Brink 47 in Deventer. De ope
ningstijden zijn dinsdag t/m zater
dag van 10 tot 17 uur, zondag van
14 tot 17 uur. ’s Maandags geslo- Blik van Escher.
Er bestaat een voorkeur voor de
eerste route, waarbij de metalen
verpakking samen met het huis
houdelijk afval wordt ingeza
meld, maar voor verbranding uit
het afval wordt gehaald. Op dit
moment wordt ruim 50 procent Blikrecycling: magnetische scheiding uit afval
In Nederland gaan we steeds bewuster met milieu en
verpakkingen om. Glas gaat in de glasbak, papier en
karton bij het oud papier, maar wat gebeurt er eigenlijk
met het blik? Het Informatiecentrum blikverpakking
heeft goed nieuws. Vorig jaar werd maar liefst meer dan
50 procent van alle blikverpakkingen in Nederland
gerecycled. Dit percentage zal de komende jaren nog flink
stijgen.
- scheiding van blik en aluminium van alle blikverpakkingen in 60. Jaarlijks gebruiken de Neder-
vöör verbranding van het huis- Nederland gerecycled. Dit per- landse huishoudens honderddui-
houdelijk afval. Een dergelijke centage loopt dit jaar nog op tot zend ton aan blikverpakkingen,
scheiding vooraf is mogelijk in
Geïntegreerde AfvalVerwer-
kings-Installaties (GAVI);
- scheiding uit de asresten van het
verbrande huishoudelijke af
val. Dit proces is bekend van de
AfvalVerbrandings- Installaties
(AVI);
- Inzameling via blikbakken, als
aanvulling op de AVI-route en
voor gebieden waar het huishou
delijke afval wordt gestort.
Op 27 juni jl. presenteerde de
Stichting Kringloop Blik (SBK)
aan de leden van de Vaste
Kamercommissie voor Volks
huisvesting, Ruimtelijke Orde
ning en Milieubeheer in Den
Haag de mobiele blikversnip-
per- en scheidingsinstallatie.
Deze installatie is één van de
methodes om gebruikt blik
weer in de kringloop te krijgen.
De kamerleden Esselink, Ver-
snel-Schmitz, Te Veldhuis,
Augusteijn-Esser, Crone en
Boers-Wijnberg namen een
kijkje bij de indrukwekkende
machine.
PAGINA 11
MOERGESTEL-NIEUWS’ WOENSDAG 6 SEPTEMBER 1995
n
JA i