Groente uit blik: akkelijk en gezond KRACHTIGE MAGNETEN 'TREKKEN' BLIK UIT HUISHOUDELIJK AFVAL Vijftig procent van alle blikjes wordt gerecycled Tweede Kamerleden tonen interesse voor blikrecycling Meer met minder Bezoek aan speelgoed- en blikmuseum de moeite waard blikken. Eén van de mooiste stukken is een blik dat rond 1963 is ontworpen door de kun stenaar Escher”. ikanlk-llp: Streven: blik samen met huishoudelijk afval inzamelen 1963 1995 Gewichtsafname: De blikbak Snelle menu-tip op het postkantoor of bel gratis: 06 03 10 Vlees in blik Drie routes waaronder poppen, poppenhui zen en treinen, een speelgoed- zolder voor kinderen en een bij zondere verzameling van meer dan tweehonderd verpakkings- De activiteiten van de Stichting Kringloop Blik sluiten aan op het kringloopactieplan metalen van de Stichting Verpakking en Milieu. Dit plan onderscheidt drie routes om blik, afkomstig van huishou dens, in kringloop te brengen: ten. Entreeprijzen: 1,- voor kin deren tot 12 jaar, 3,- voor kinde ren van 12 tot 18 jaar en ƒ5,- voor volwassenen. Recycling van blikverpakkingen is niet het enige dat helpt het milieu te ontzien. Het ontwikkelen van steeds sterkere en vooral., dunnere bliksoorten geeft in de loop der jaren een aanzienlijke besparing van materiaal te zien. Dit blijkt wel uit onderstaand staatje: drankenblikjes 33 cl.: conservenblik 85 cl.: Een geruststellende gedachte voor iedereen die deze zomermaanden een maaltijd uit blik op tafel zet. Tot slot een tip van het Voorlich tingsbureau: verwarm blikgroente en -vlees kort tot het kookpunt en proef eerst voordat zout wordt toegevoegd. 70 gr. 140 gr. 30 gr. 96 gr. Een vakantietip voor een leuk dagje uit is een bezoek aan het Speelgoed- en Blikmuseum in het hartje van Deventer. Gerrit van Gelder van het museum vertelt: „We hebben een unieke Nederland telt momenteel ruim 1.200 blikbakken in regio’s waar het huishoudelijk afval wordt gestort. De metalen verpakkingen die worden ingezameld via deze Casserole Mexicana (4 personen) Ingrediënten: 2 blikjes Red Kid ney Beans (Mexicaanse bonen) of eventueel 2 blikjes bruine bonen; 1 blikje tomatenpuree, 500 gram gehakt, 1 ui, 1 teentje knoflook, theelepel chili- en paprikapoeder, zout en peper, 2 rode paprika’s, iOO gram geraspte oude kaas en een zak chips. Verwarm 2 eetlepels olie. Frtiit daarin de gesnipperde ui en knof lookteen. Voeg dan het gehakt toe en later de in reepjes gesneden paprika. Even laten fruiten en doe dan de tomatenpuree, specerijen en bonen (met sap) erbij. Doe het geheel in een ovenschotel, strooi de kaas erover en zet het gerecht circa 10 minuten in de oven. Ser veer er warme chips, stokbrood en eventueel ijsbergsla bij. blikbakken komen terecht op één van de zes regionale verzamelde- pots. Daar worden zij eventueel met behulp van de mobiele instal latie ontdaan van restafval en ver volgens tot snippers verwerkt. Door middel van zogenaamde wervelstroomscheiders kan ook aluminium worden gescheiden. De blik- en aluminiumsnippers worden ingezet bij de produktie van nieuw staal en nieuw alu minium. Met name in gebieden in Neder land waar het afval nu nog niet wordt verwerkt of verbrand, en in recreatiegebieden, worden door de gemeentes speciale blikbakken geplaatst. De blikbakken zijn een aanvullend inzamelsysteem voor de regio’s waar het afval nog wordt gestort. De Stichting Kringloop Blik - waarin blikproducenten, afvullers en detailhandel samenwerken - helpt de gemeentes, door promoj tie, het gebruik van de blikbak te bevorderen. Ook van dit ingeza melde blik wordt, nadat het is schoongemaakt, weer nieuw staal gemaakt. De verwachting is dat na het jaar 2000 de blikverpakkingen uit heel Nederland gerecycled zul- Nu al wordt 50 procent van alle blikverpakkingen gerecycled. Haal de folder len worden. °P het postkantoor of bel gratis: 06 03 10 Vat is het niet makkelijk om - zeker in de vakantietijd - af en toe de verse maaltijd te vervan gen door produkten uit blik. De vraag is echter of we dan wei gezond eten. Het antwoord komt van het Voorlichtingsbu reau voor de Voeding in Den Haag. Dit stelt, dat groente in blik bijna evenveel vitamines en voedingsstoffen bevat als verse groente. Wanneer we een blikje in de afvalbak gooien, kanhet twee kanten op: naar de vuilstort of naar de afvalverwerking. Dit hangt af van de woonplaats. Komt het blik bij de afvalverwerking terecht, dan vindt magnetische scheiding plaats. Nederland telt nu acht Afvalver- werkings/afvalverbrandingsinstal- laties (AVI’s) en drie scheidings- installaties. Waar het afval dus niet wordt gestort, wordt nu al 100% blik uit het afval gehaald en gerecycled. Tegénwoordig nemen veel men sen die op vakantie gaan ingeblikt vlees mee. Er zijn slagers die bij voorbeeld zelfgemaakte kant-en- klare vleesprodukten in blik ver kopen. Ook hiervoor geldt vol gens het Voorlichtingsbureau van de Voeding dat de voedingswaar de van deze produkten vrijwel gelijk is aan die van vers vlees. Door het conserveren gaan bijna geen voedingsstoffen verloren. Door moderne conserveermetho- den blijven voedingsstoffen en vitamines behouden. In het alge meen mogen geen additieven, zoals anti-oxydanten, kleurstoffen en conserveringsmiddelen aan groente in blik worden toege voegd. Wel toegestaan is de toe voeging van ascorbinezuur (Vita mine C) om te voorkomen dat de groente verkleurt. Uit voedingsoogpunt bekeken is groente uit blik een acceptabele variatie op verse groente. Daarbij komt nog dat deze conserven vaak minder duur zijn dan veel verse groentesoorten en makkelijk te bereiden. van alle blikverpakkingen in Nederland gerecycled. Dit per centage loopt dit jaar nog op tot Van Gelder weet dat veel mensen antieke blikken verzamelen. Hij zegt: ’Het is toch bijzonder als een verpakking een waardevol museumstuk of verzamelaarsob- verzameiing antiek speelgoed, ject wordt.’ Het museum is gevestigd aan De Brink 47 in Deventer. De ope ningstijden zijn dinsdag t/m zater dag van 10 tot 17 uur, zondag van 14 tot 17 uur. ’s Maandags geslo- Blik van Escher. Er bestaat een voorkeur voor de eerste route, waarbij de metalen verpakking samen met het huis houdelijk afval wordt ingeza meld, maar voor verbranding uit het afval wordt gehaald. Op dit moment wordt ruim 50 procent Blikrecycling: magnetische scheiding uit afval In Nederland gaan we steeds bewuster met milieu en verpakkingen om. Glas gaat in de glasbak, papier en karton bij het oud papier, maar wat gebeurt er eigenlijk met het blik? Het Informatiecentrum blikverpakking heeft goed nieuws. Vorig jaar werd maar liefst meer dan 50 procent van alle blikverpakkingen in Nederland gerecycled. Dit percentage zal de komende jaren nog flink stijgen. - scheiding van blik en aluminium van alle blikverpakkingen in 60. Jaarlijks gebruiken de Neder- vöör verbranding van het huis- Nederland gerecycled. Dit per- landse huishoudens honderddui- houdelijk afval. Een dergelijke centage loopt dit jaar nog op tot zend ton aan blikverpakkingen, scheiding vooraf is mogelijk in Geïntegreerde AfvalVerwer- kings-Installaties (GAVI); - scheiding uit de asresten van het verbrande huishoudelijke af val. Dit proces is bekend van de AfvalVerbrandings- Installaties (AVI); - Inzameling via blikbakken, als aanvulling op de AVI-route en voor gebieden waar het huishou delijke afval wordt gestort. Op 27 juni jl. presenteerde de Stichting Kringloop Blik (SBK) aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Volks huisvesting, Ruimtelijke Orde ning en Milieubeheer in Den Haag de mobiele blikversnip- per- en scheidingsinstallatie. Deze installatie is één van de methodes om gebruikt blik weer in de kringloop te krijgen. De kamerleden Esselink, Ver- snel-Schmitz, Te Veldhuis, Augusteijn-Esser, Crone en Boers-Wijnberg namen een kijkje bij de indrukwekkende machine. PAGINA 11 MOERGESTEL-NIEUWS’ WOENSDAG 6 SEPTEMBER 1995 n JA i

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad Moergestels Nieuws | 1995 | | pagina 11