1
B
’Het is toch prachtig als je een gerstkorrel
zó weet te benutten.
I
KETELAARS
Mexicaans
avondje
bij u thuis...
I Aphrodite
r
3è> a
In Memoriam
Jan Dijker
e
Rectificatie
André van Duin-show
Donderdag 28 oktober
19.00 uur:
fe<
Paul Mannaerts:
FjÉRoL
WOENSDAG 27 OKTOBER 1993 - 18e Jaargang - Nr. 784
TELEFOON 013-434907
TIVOLISTRAAT 75
TILBURG
Bel 04243 - 1665
Hobbybeurs 1993
- Sport: softbaltoemooi
- Slide: de nieuwe rage!
Reportage over het dagelijks
leven in kloosterbejaarden
oord ’St. Stanislaus’
- De natuur in met Gerard
Kuijpers
De TV-uitzending wordt herhaald
op zondag 31 oktober om 13.00 uur.
St. Jansplein 5, Moergestel
Tel. 04243-1665
r
^5
m
in
f
Op het adres Kloosterlaan 16 in Moergestel woont Paul Mannaerts, van
beroep chemicus. Zo’n zeven jaar geleden maakte hij op toevallige wij
ze kennis met ’De Roerstok’, ’n vereniging van amateur bierbrouwers tij
dens een open dag op de brouwerij van Koningshoeven. Sinds die dag
is hij verknocht aan het zelf produceren van hoogwaardige biersoorten.
Zaterdag 8 mei jl. werd hij algemeen winnaar van een landelijke wedstrijd
in Bergen op Zoom en kreeg hij de titel ’Beste Brouwer van Berrege en
omstreken’ mee naar Moergestel...
Jaarlijkse wedstrijd
Gezond
-p Huidverzorgingsinstituut
Schoolstraat 5 «MrSF
MOERGESTEL
Aangesloten bij de Ziekenfondsen (C.Z. en V.G.Z.)
- Vooruitblik op
’De scharesliep sliep niet’
Live vanuit de studio
’n Vooruitblik op de
jubileumexpositie van FoMo.
- Informatie over de renovatie
van de CAI
CATERING ORGANISATIE
Eigen naam
X
16
>u-
de
■a-
g-
u-
10
1-
3-
er
H.
7
Q-tl
vervolg op pagina 5
I®
x";-
t<ï'.
■'■«r
ie
ie
is
e-
:el
en
si
de
irs
sf-
en
<-
r-
<-
‘gt
or
it,
en
dt
en
n-
de
m
2n
Ie
ie
e-
3-
Wordt wekelijks gratis huis-aan-huis bezorgd in Moergestel, Biest-Houtakker en Haghorst
Uitgave en redaktie: Buro 76, Oisterwijkseweg 43.5066 XC Moergestel. Tel. 04243-2268
Inleveren kopij: uiterlijk zaterdagmiddag 12.00 uur; advertenties tot en met zondagavond
Paul brouwt op puur ambachtelijke wijze met
de fijnste graansoorten en melanges van de
beste hop. De gist (waarvan zeer vele varian
ten) kweekt hij zelf op totdat hij zo’n twintig
miljoen gistceUen per ml. heeft gekregen. Per
brouwsel maakt hij zo’n 35 a 45 liter bier.
Enkele dagen tevoren begint Paul met de op
kweek van de benodigde gist (steriel!). De dag
vantevoren worden dan de gemoute granen ge
plet in een schrootmolen.
De brouwdag zelf neemt zo’n tien uur werk in
beslag. Daarna volgt de hoofd vergisting van drie
dagen. Vervolgens wordt het jongbier gelagerd
en daarna gebotteld in pils- of champagneflessen.
Met zijn monumentale kunst genoot Jan
Dijker landelijke bekendheid.
Hij was één van hen die met de wand als
uitdaging hun persoonlijke bijdrage lever
den aan de wederopbouw na de oorlog.
Onderscheiden door de gemeenschap,
maar bovenal zichzelf onderscheiden als
mens..., want ondanks dat Jan tot de gro
ten behoorde, was hij voor ons in de eer
ste plaats toch dorpsgenoot.
Enthousiast en geïnteresseerd, als betrof
het een internationale kunst-jurering, zag
Jan tal van optochten aan zich voorbij
trekken. Op de vraag: ’Wie opent onze
expositie?’, lag meestal het antwoord bij
voorbaat vast. Hij kwam, zag en won de
mensen voor zich met zijn warme belang
stelling voor zowel amateur als kunste
naar. Het deed hem goed, zijn mimiek
sprak boekdelen, als hij weer eens iemand
mocht aansporen er vooral mee door te
gaan. Dat Jan, thuis in de wereld van mo
zaïek en muurschildering, ontroerd kon
raken door dat olieverfje op de plaatselij
ke expositie, tekent deze mens en zijn ge
voel voor oprechte schoonheid.
En was hij ook niet degene die, met zijn
subtiele gevoel voor humor, vergaderin
gen wist open te breken, zodat ruimte
ontstond voor ’n levendige discussie? Dit
altijd en alleen maar met als doel iets voor
Moergestel te bereiken, op cultureel ge
bied, zorg voor monumenten, verfraaiing
en bescherming van het dorpsgezicht. Jan
heeft veel betekend voor zijn dorp en zijn
dorpsgenoten.
Ze zullen hem missen, als kunstenaar, als
vriend, als de culturele hoeksteen van
hun kleine gemeenschap.
Wat voor moois er daarboven ook is, het
wordt er nu waarschijnlijk alleen nog
maar fraaier
De wedstrijd wordt jaarlijks door ’n Nederlandse
brouwersvereniging georganiseerd. Er lieten zich
70 brouwers met 200 bieren inschrijven in
4 categorieën. Paul kwam er als algemeen win
naar uit de bus!
Hij loopt er zeker niet mee te koop. Het succes
van die dag vindt hij wel aardig, maar och.om
daar een artikel over in ’Moergestel- Nieuws’ te
laten verschijnen.’n Vriend van Paul zet ons op
het spoor en deze laat weten er geen bezwaar te
gen te hebben al blijft hij terughoudend en be
scheiden. ’De vruchten van de aarde wprden ons
in de schoot geworpen’, zegt Paul tijdens een eer
ste telefoongesprek, ’en ik heb het geluk dat ik
daar toevallig heel goed mee om kan gaan...’
Op ’n zaterdagmiddag, amper ’n week later,
schuiven we met hem aan tafel in zijn huis aan
de Kloosterlaan en dan blijkt pas zijn enthou
siasme voor deze ’geestrijke’ hobby...
Zoals in de aanhef gezegd maakte hij kennis met
’n amateur bierbrouwersvereniging. Omdat hij
zelf chemicus is, was hij al vanaf het begin goed
in staat om de ’geheimen’ van het bierbrouwen
via Engelse en Duitse literatuur vrij snel te door-
’De geschiedenis van de brouwkunst is zeer oud’,
aldus Paul. 3000 Jaar voor Christus maakten de
Sumeriërs al ’bier’. Ook de Egyptenaren waren
aktieve brouwers: in piramides zijn compleet in
gerichte brouwerijen aangetroffen. De Middel
eeuwen zouden we niet overleefd hebben zonder
bier. Pestepidemieën werden bestreden met hop-
extracten. Het ongepasteuriseerd, ongefiltreerd
bovengistend bier werkt positief in op de spijs
vertering en staat borg voor een optimale gezond
heid, dankzij o.a. de vitamine B-complexen’.
Het verklaart waarom in vroeger tijden elk dorpje
met ’n paar honderd inwoners wel een brouwe-
rijtje had.
Aan ’De Roerstok’ (’n vereniging met 100 leden,
waarvan enkele tientallen aktief brouwen), heeft
Paul veel te danken, zoals hij zelf zegt. Op de
clubavonden is er ’n theoretisch/technisch vrage
nuurtje, er worden lezingen gehouden, vaak door
commerciële brouwers, over diverse onderdelen
van het brouwproces. Men leert er bier proeven,
en het samenstellen van recepturen. Verder komt
de inkoop van grondstoffen aan bod en vinden er
demonstraties plaats van zelfgemaakte appara
tuur.
Daarnaast verzorgt de vereniging ook excursies
naar bierbrouwerijen, waar ze altijd als zeer ge
waardeerde ’collega’s’ worden ontvangen. ’Je
staat er vaak van versteld’, zegt Paul, ’hoeveel
informatie commerciële brouwers ons soms
verstrekken’.
Paul Mannaerts brouwt vele soorten bier: van
Stout, Scotch ale, Pale ale tot witbieren, abdijbie
ren en tripels. Het zijn allemaal bovengistende
bieren met een alcoholpercentage variërend van
4 tot 12 vol Ondergistende bieren (pilseners
dus) brouwt hij niet. Die koopt hij gewoon in de
winkel omdat ze voor hem niet interessant zijn
om te brouwen.
’Jouw bieren’, zo zei laatste een goede kennis te
gen ’m, ’barsten van de smaak’. Dat deed hem
waarlijk deugd!
m Tel. 04243 - 1474
gronden. Tenminste... dat dacht hij... Vele jaren
van experimenteren gingen voorbij voordat hij
een goed bier kon brouwen.
’n Muzikaal toneelspel dat in
november wordt opgevoerd.
De dag dat we naar de opnames gaan voor deze
show is verschoven van maandag 8 naar dinsdag
9 november.
Gelieve hier alvast rekening mee te houden.
’t Kwartierke
n
Na zowat 3 maanden rijpen is het bier ’op
dronk’.
Er wordt gebrouwen in roestvrijstalen ketels met
elektrisch roerwerk. De eer daarvan komt toe aan
constructeur en goede kennis Jan Oomen, even
eens uit Moergestel.
De brouwerij draagt de naam ’La Grande Belle’
en heeft een eigen etiket. Vele namen zijn de re-
vu al gepasseerd, zoals Pimpelaar, Gouden En
gel, Monnikenpap, Ultieme hallucinatie en wie
weet... binnenkort een Moergestelse Wittekop of
een Sint Jan. Hij is door ’n caféhouder al bena
derd voor de verkoop van zijn bier, maar hij
houdt die belangstelling op afstand.
De hobby kost Paul veel vrije tijd. Zo ’struint’
hij, zoals hij het zelf zegt, in de vakantie kleine
Belgische brouwerijtjes af om zijn theoretische en
praktische kennis te vergroten.