De wijn voor bij het dessert
Franse kaas, een feest
met kleur en geur
Feestdagen, Franse kaas
en een goed glas wijn
WtW6'
Pruneaux, lekkere smaakmakers
uit Zuldwest-Frankrijk
1
JOJO
o
9
I
RONDOM KERST91
MUSCATS DE RIVESALTES
LANGUEDOC-ROUSSILLON WIJNEN OP Z’N BEST
BLAUW, WIT, ROOD KLEUREN VAN DE FRANSE KAAS
WH
SB
^1
Bleu
Blanc
Kwaliteit
Rouge
U J
t." 1
MÉ
Fi
A12
MOERGESTEL-NIEUWS’ WOENSDAG 18 DECEMBER 1991
PAGINA 13
ge uren rond de kerstboom,
knusse borreluurtjes nodi-
wijnen
Net als wijn is Franse kaas gebonden aan de streek van her-
SiB
Tussen de Pyreneeën, het
Massif Central en de Rhóne
ligt het grootste wijngebied
van Frankrijk. Een gebied met
veel variatie in bodem, kli
maat en druiverassen en dus
ook in wijnen. De Fransen zeg
gen dan ook wel: ’Bij ieder
Frans kaasje iets anders in het
glaasje’.
guedoc-Roussillon
uit te proberen.
December een feestmaand
bij uitstek. Met de kerstda
gen voor de deur en op de
drempel van het nieuwe jaar
Door het unieke karakter van
de Muscats de Rivesaltes kun
De Muscat de Rivesaltes is een
Vin Doux Naturel. Wie er een
slok van neemt, denkt meteen:
is dit nu wijn of likeur? Vins
Doux Naturels zijn namelijk
opmerkelijk zoeter, hebben
een uitgesproken smaak en
bevatten meer alcohol (mini
maal 15 dan andere wijn
soorten. Toch zijn het wijnen.
Blauw, wit en rood zijn niet al
leen de kleuren die Frankrijk
en Nederland vertegenwoor
digen. Ook de Franse kazen
kunnen in deze kleurcatego-
rieën ingedeeld worden. Iede
re kaas heeft zijn typische,
streekgebonden kenmerken.
ke zachte maar ook pikante
smaak. Natuurlijk zijn er meer
blauwe kazen. Neem bijvoor
beeld Bleu d’Auvergne, Bleu
de Bresse, Saint Agur of Four-
med’Ambert met zijn typische
cilindervorm. Stuk voor stuk
blauwe kazen met geur en
kleur.
radicaal om. Nieuwe druive-
soorten, andere wijnbouw
technieken en de wil om kwa-
>ro-
duceren, maakten deze wijnen
tot een groot succes.
Fransen weten wat lekker is.
Daarom versieren zij hun ge
rechten graag met Pru-
neaux. Van hoofdschotel tot
dessert en van voorgerecht
tot borrelhapje. Pruneaux
zijn er het hele jaar door en u
hoeft ze - dankzij het hoge
vochtgehalte - niet eens meer
te laten wellen!
wege zijn bijzondere bouquet
past deze wijn uitstekend bij
een frisse sorbet, maar ook bij
zoete nagerechten. Neem eens
een glas Muscat de Rivesaltes
bij een aardbeientaart of een
perenbavaroise. Smaakt voor
treffelijk!
dat nog steeds in kleine ambachtelijke bedrijven, maar nu ook
in moderne fabrieken, wordt geproduceerd. U kunt kiezen uit
zo’n 400 verschillende soorten kaas. Tast toe.
Président Marco is een toppro-
dukt bij ons beter bekend als
roombrie. Ook Charme de
France is een kwaliteitsbrie.
De naam zegt ’t al, alle charme
die Frankrijk te bieden heeft
komt in zijn smaak tot uiting.
Zacht en smeuïg. Er zijn echter
meer witte variëteiten, zoals
Chamois d’Or met zijn volle,
rommige en zachte smaak.
Een gouden delicatesse met
geur en kleur.
Dé blauwe kaas onder de blau
wen is Roquefort. Deze kaas
rijpt drie maanden in de kel
ders van het zuidfranse Ro
quefort. Daar krijgt deze blau
we kaas ook zijn karakteristie-
Witte kaas is in Nederland erg
bekend. Wie kent niet de Brie,
ook wel koning der kazen ge
noemd. Camembert geniet
zelfs internationale faam. Brie
De wijnboeren uit de Langue
doc-Roussillon gooiden een
aantal jaren geleden het roer
ken. Erg lekker als aperitief
maar ook uitstekend als des
sertwijn. Juist de komende
feestdagen zijn bij uitstek ge
schikt om eens met deze wij-
nen te experimenteren. Van-
wel een wijn uit de Midi. Om te
beginnen een mousserende
Blanquette de Limoux als apé-
ratief. Vervolgens een frisse
witte wijn of een sprankelende
rosé. Bij het hoofdgerecht en
bij de kaas is er een brede keu
ze uit bekende en minder be
kende rode wijnen: Corbières,
Minervois, Fitou, Coteaux du
Languedoc, Faugères of Saint-
Chinian. Probeer eens een
’Chateau’ of ’Domaine’ uit
deze gebieden en laat u verras
sen door het verschil. Jong en
fruitig, wijn met body, zijde
achtig en soepel of stevig en op
hout gerijpt. Kortom, Langue
doc-Roussillon. De Midi op z’n
best.
Met de kerstdagen en Oud en
Nieuw zijn de Pruneaux uit
stekend te gebruiken als bor
relhapjes. Gezond, lekker en
licht verteerbaar. Juist in deze
dagen extra welkom.
Wat dacht u van een Pruneaux
grillé... De pruneaux opensnij
den en ontpitten. Wikkel er ’<n
plakje bacon omheen. Vijf tot
acht minuten in hete oven of
grill. Cocktailprikkertje erin
zetten. C’est tout.
Sinterklaas net achter de rug
maar de smaak van amandel
spijs nog niet vergeten. Hier
een zoetertje met Pruneaux.
Snij de pruimen open en ontpit
ze. Vullen met amandelspijs
en garneren met een halve
walnoot.
Houdt u van pittig dan kunt u
de Pruneaux vullen met paté
en als garnering een pistache
nootje gebruiken.
Bijzonder lekker is de combi
natie van Pruneaux en vis. Vul
de Pruneaux met een stukje
gerookte paling of een plakje
gerookte zalm. Je blijft snoe
pen van deze snoepertjes! Pru
neaux is Pruneaux als er Pru
neaux op het etiket staat waar
op tevens het vochtgehalte
wordt vermeld.
liteit boven kwantiteit te p:
wordt dikwijls meer wijn ge- durprpn maalrtpnripvpumn
kocht en gedronken. Gezelli
ge uren rond de kerstboom,
een overheerlijke diner en Voor ieders smaak, ieder mo-
knusse borreluurtjes nodi- ment en voor elk gerecht is er
gen uit om het scala aan Lan
in Frankrijk is het in zwang,
in Engeland komt het op en
ook in Nederland wint het
aan populariteit: een Vin
Doux Naturel bij het dessert.
De meest bekende in ons land
is de Beaume de Venise maar
de Muscat de Rivesaltes is
sterk in opmars.
Net als wijn is Franse kaas gebonden aan de streek van her
komst. Dit leidde tot een enorme variatie in smaak, vorm en
karakter. Franse kaas is van oorsprong een boerenprodukt
Eenbekendeonderde rode ka
zen is de uit de Dordogne af
komstige Chaumes. Een kaas
vol van smaak en een tikkeltje
pikant. Gecombineerd met
een goed glas wijn, waant u
zich in deze geliefde vakantie-
streek. Een andere ’rode’ is de
Saint Albray, opvallend door
zijn bijzondere bloemvorm,
uitgesproken fijn en mild van
smaak. Port Salut is van oor
sprong een kloosterkaas met
een traditie van meer dan 150
jaar. De Trappisten van het ge
lijknamige klooster in de
plaats Entrammes hebben
deze kaas gemaakt. Een kaas
geschikt v.oor alleman en alle
dag... een feest met geur en
kleur.
De Muscat de Rivesaltes is uit
sluitend gemaakt van mus
kaatdruiven, heeft een frisse
smaak en een bijzonder bou
quet.
je ze op elk moment van de dag
en bij elke gelegenheid drin-
kW