De wijn voor bij het dessert Franse kaas, een feest met kleur en geur Feestdagen, Franse kaas en een goed glas wijn WtW6' Pruneaux, lekkere smaakmakers uit Zuldwest-Frankrijk 1 JOJO o 9 I RONDOM KERST91 MUSCATS DE RIVESALTES LANGUEDOC-ROUSSILLON WIJNEN OP Z’N BEST BLAUW, WIT, ROOD KLEUREN VAN DE FRANSE KAAS WH SB ^1 Bleu Blanc Kwaliteit Rouge U J t." 1 MÉ Fi A12 MOERGESTEL-NIEUWS’ WOENSDAG 18 DECEMBER 1991 PAGINA 13 ge uren rond de kerstboom, knusse borreluurtjes nodi- wijnen Net als wijn is Franse kaas gebonden aan de streek van her- SiB Tussen de Pyreneeën, het Massif Central en de Rhóne ligt het grootste wijngebied van Frankrijk. Een gebied met veel variatie in bodem, kli maat en druiverassen en dus ook in wijnen. De Fransen zeg gen dan ook wel: ’Bij ieder Frans kaasje iets anders in het glaasje’. guedoc-Roussillon uit te proberen. December een feestmaand bij uitstek. Met de kerstda gen voor de deur en op de drempel van het nieuwe jaar Door het unieke karakter van de Muscats de Rivesaltes kun De Muscat de Rivesaltes is een Vin Doux Naturel. Wie er een slok van neemt, denkt meteen: is dit nu wijn of likeur? Vins Doux Naturels zijn namelijk opmerkelijk zoeter, hebben een uitgesproken smaak en bevatten meer alcohol (mini maal 15 dan andere wijn soorten. Toch zijn het wijnen. Blauw, wit en rood zijn niet al leen de kleuren die Frankrijk en Nederland vertegenwoor digen. Ook de Franse kazen kunnen in deze kleurcatego- rieën ingedeeld worden. Iede re kaas heeft zijn typische, streekgebonden kenmerken. ke zachte maar ook pikante smaak. Natuurlijk zijn er meer blauwe kazen. Neem bijvoor beeld Bleu d’Auvergne, Bleu de Bresse, Saint Agur of Four- med’Ambert met zijn typische cilindervorm. Stuk voor stuk blauwe kazen met geur en kleur. radicaal om. Nieuwe druive- soorten, andere wijnbouw technieken en de wil om kwa- >ro- duceren, maakten deze wijnen tot een groot succes. Fransen weten wat lekker is. Daarom versieren zij hun ge rechten graag met Pru- neaux. Van hoofdschotel tot dessert en van voorgerecht tot borrelhapje. Pruneaux zijn er het hele jaar door en u hoeft ze - dankzij het hoge vochtgehalte - niet eens meer te laten wellen! wege zijn bijzondere bouquet past deze wijn uitstekend bij een frisse sorbet, maar ook bij zoete nagerechten. Neem eens een glas Muscat de Rivesaltes bij een aardbeientaart of een perenbavaroise. Smaakt voor treffelijk! dat nog steeds in kleine ambachtelijke bedrijven, maar nu ook in moderne fabrieken, wordt geproduceerd. U kunt kiezen uit zo’n 400 verschillende soorten kaas. Tast toe. Président Marco is een toppro- dukt bij ons beter bekend als roombrie. Ook Charme de France is een kwaliteitsbrie. De naam zegt ’t al, alle charme die Frankrijk te bieden heeft komt in zijn smaak tot uiting. Zacht en smeuïg. Er zijn echter meer witte variëteiten, zoals Chamois d’Or met zijn volle, rommige en zachte smaak. Een gouden delicatesse met geur en kleur. Dé blauwe kaas onder de blau wen is Roquefort. Deze kaas rijpt drie maanden in de kel ders van het zuidfranse Ro quefort. Daar krijgt deze blau we kaas ook zijn karakteristie- Witte kaas is in Nederland erg bekend. Wie kent niet de Brie, ook wel koning der kazen ge noemd. Camembert geniet zelfs internationale faam. Brie De wijnboeren uit de Langue doc-Roussillon gooiden een aantal jaren geleden het roer ken. Erg lekker als aperitief maar ook uitstekend als des sertwijn. Juist de komende feestdagen zijn bij uitstek ge schikt om eens met deze wij- nen te experimenteren. Van- wel een wijn uit de Midi. Om te beginnen een mousserende Blanquette de Limoux als apé- ratief. Vervolgens een frisse witte wijn of een sprankelende rosé. Bij het hoofdgerecht en bij de kaas is er een brede keu ze uit bekende en minder be kende rode wijnen: Corbières, Minervois, Fitou, Coteaux du Languedoc, Faugères of Saint- Chinian. Probeer eens een ’Chateau’ of ’Domaine’ uit deze gebieden en laat u verras sen door het verschil. Jong en fruitig, wijn met body, zijde achtig en soepel of stevig en op hout gerijpt. Kortom, Langue doc-Roussillon. De Midi op z’n best. Met de kerstdagen en Oud en Nieuw zijn de Pruneaux uit stekend te gebruiken als bor relhapjes. Gezond, lekker en licht verteerbaar. Juist in deze dagen extra welkom. Wat dacht u van een Pruneaux grillé... De pruneaux opensnij den en ontpitten. Wikkel er ’<n plakje bacon omheen. Vijf tot acht minuten in hete oven of grill. Cocktailprikkertje erin zetten. C’est tout. Sinterklaas net achter de rug maar de smaak van amandel spijs nog niet vergeten. Hier een zoetertje met Pruneaux. Snij de pruimen open en ontpit ze. Vullen met amandelspijs en garneren met een halve walnoot. Houdt u van pittig dan kunt u de Pruneaux vullen met paté en als garnering een pistache nootje gebruiken. Bijzonder lekker is de combi natie van Pruneaux en vis. Vul de Pruneaux met een stukje gerookte paling of een plakje gerookte zalm. Je blijft snoe pen van deze snoepertjes! Pru neaux is Pruneaux als er Pru neaux op het etiket staat waar op tevens het vochtgehalte wordt vermeld. liteit boven kwantiteit te p: wordt dikwijls meer wijn ge- durprpn maalrtpnripvpumn kocht en gedronken. Gezelli ge uren rond de kerstboom, een overheerlijke diner en Voor ieders smaak, ieder mo- knusse borreluurtjes nodi- ment en voor elk gerecht is er gen uit om het scala aan Lan in Frankrijk is het in zwang, in Engeland komt het op en ook in Nederland wint het aan populariteit: een Vin Doux Naturel bij het dessert. De meest bekende in ons land is de Beaume de Venise maar de Muscat de Rivesaltes is sterk in opmars. Net als wijn is Franse kaas gebonden aan de streek van her komst. Dit leidde tot een enorme variatie in smaak, vorm en karakter. Franse kaas is van oorsprong een boerenprodukt Eenbekendeonderde rode ka zen is de uit de Dordogne af komstige Chaumes. Een kaas vol van smaak en een tikkeltje pikant. Gecombineerd met een goed glas wijn, waant u zich in deze geliefde vakantie- streek. Een andere ’rode’ is de Saint Albray, opvallend door zijn bijzondere bloemvorm, uitgesproken fijn en mild van smaak. Port Salut is van oor sprong een kloosterkaas met een traditie van meer dan 150 jaar. De Trappisten van het ge lijknamige klooster in de plaats Entrammes hebben deze kaas gemaakt. Een kaas geschikt v.oor alleman en alle dag... een feest met geur en kleur. De Muscat de Rivesaltes is uit sluitend gemaakt van mus kaatdruiven, heeft een frisse smaak en een bijzonder bou quet. je ze op elk moment van de dag en bij elke gelegenheid drin- kW

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad Moergestels Nieuws | 1991 | | pagina 13