Kerstgroeten in kruissteek
1
Zelf kerststukjes
maken
V
Vraag naar kerststukjes
stijgt van jaar tot jaar
I
I
U
fa.
RONDOM KERST91
VERSTUUR DIT JAAR ZELFGEMAAKTE KERSTKAARTEN
Benodigdheden
De kaars
Borduurwerk
Arrangeer-schaaltjes
Zo zijn er ronde arrangeer-
schaaltjes op de markt om zelf
zo’n sfeervol kerststukje op te
maken. Deze bakjes zijn er in
verschillende formaten en
kleuren. In de schaaltjes moet
een stukje kunstmos gezet
worden. Dat kunstmos moe
ten we 20 minuten in het water
leggen zodat het het water kan
absorberen alvorens met het
Boekje
B iè
PAGINA 15
14 MOERGESTEL-NIEUWS’ WOENSDAG 11 DECEMBER 1991
Met het boekje ’Wenskaarten
in kruissteek’ van Margit Reij
in je bezit, is het mogelijk een
hele persoonlijke kerstgroet te
sturen. Elke kaart is namelijk
uniek.
Kerstmis is een goede aanleiding om met bloemschikken ken
nis te maken. De mogelijkheden om een mooi werkstuk af te
leveren worden steeds makkelijker gemaakt. Het aanbod van
materialen groeit en het aantal winkels dat zich hierop toelegt
ook.
we ook al bedenken waarin of
waarop we ze zullen maken.
Vooral als u kerststukjes wilt
weggeven, zijn er verschillen
de mogelijkheden om dure va
zen en potten uit te sparen.
opmaken te beginnen.
In plaats van een speciaal bak
je kunt u ook volstaan met een
decoratief, in het bos gevon
den plankje of een stukje
boomstam waarop we met een
vochtige bal klei aan het werk
gaan. In het stammetje slaan
we een paar spijkers om de bal
klei vast te houden.
Vroeger domineerden de tin
ten rood en wit in de kerststuk
jes. Tegenwoordig is het voor
minstens vijftig procent goud,
zilver, paars, roze en zwart
wat de klok slaat.
Het hoogtepunt van het jaar
is voor velen het kerstfeest:
feest van vrede, licht en ge
zelligheid. Voor de bloemis
ten in ons land is het kerst
feest ook een hoogtepunt. De
verkoop van kerststukjes is
de laatste jaren enorm toege
nomen.
Het fabriceren van een kerst
stukje bestond eertijds uit het
wit schilderen van een conser-
venblikje en dat vervolgens te
vullen met onder andere hulst,
een witte of een rode kaars.
Daarbij werd een berg groen
en een beetje larix uitgespreid
en ging men er met de wit
kwast overheen. Inmiddels is
Kerstmis is voor de bloemisten
in ons land een heuse ’piek’,
zowel qua omzet als qua ar
beidsuren. De daadwerkelijke
voorbereiding begint meestal
al in september. Dan wordt de
beurs bezocht waar nieuwe
ideeën worden opgedaan.
Denne- en sparreappelen heb
ben bijvoorbeeld geen steeltje.
Dat moeten we er met dit
draad zelf aanzetten. We trek
ken het draad in een lus tussen
de onderste schubben door en
draaien de uiteinden tot een
steel in elkaar. Pepers hebben
wel een steel, maar die kan wel
eens te kort zijn. Ook het ijs-
lands mos moet een hulpje
hebben en het is verstandig de
steel van de bloemen met
draad te verstevigen.
Daarnaast is de opmars van de
gekleurde kaarsen vermel-
denswaardig. Een gouden of
zilveren kerstbal in een stukje
doet het momenteel eveneens
heel aardig.
Een goed kerststukje moet
verantwoord zijn. Het moet
water hebben gehad, het ma
teriaal moet vers zijn. Als je
het schudt, mag er niets uitval
len. De kleuren moeten ver
antwoord zijn, dus geen roze
strik bij oranje bloemen. Ver
der is de creatieve vrijheid
groot. De één werkt het liefste
met roze of paars. Een ander
prefereert rood of wit. Het be
langrijkste is en blijft de in
koop van het materiaal dat
voor de kerstdagen ’goud’
waard is en dat erna, wat be
treft het groen en de bijmateri-
alen, zo de container in kan.
Een goeddoordachte inkoop is
de eerste winst.
hulst, sparre- en denneappels,
coniferengroen, ijslands mos
en heidetakjes. In de hoogte
kunnen we werken met een
enkele bloem, een twijgje of
een elzetak. Voor de bevesti
ging van de materialen gebrui
ken we groen bloembinddraad
dat in verschillende dikten
verkrijgbaar is.
Passe-partoutkaarten zijn er
in twee soorten: het meest ge
bruikelijke zijn de dubbelge
vouwen kaarten met een uit
snijding in het voorste blad.
Bij het zelf maken van passe-
partoutkaarten gaat het niet
zozeer om handigheid. Nauw
keurig werken is het belang
rijkste. De benodigdheden zijn
een potlood, een tekendrie
hoek, een stanleymes, snijkar-
ton, een bot tafelmes, een sta
len lineaal, een snijpasser, een
revolvertang en dun karton.
De kaars vormt in de meeste
gevallen het centrum van het
stukje. Daarom brengen we
die het eerst aan. Zet de kaars
wel diep en stevig in de klei,
want later is het moeilijk te
herstellen. Aan de voet van
het stukje verwerken we een
groot aantal verschillende ma
terialen, zoals gekleurde pe
pers, crotonblad, dennegroen
(douglasspar), groene en bonte
werk, hoe sneller de kaart op
de bus kan.
Als we op pad gaan om inko
pen te doen, moeten we wel
een globaal beeld hebben van
wat we willen maken en welke
materialen daarvoor nodig
zijn. Eenmaal ter plaatse ont
dekt u dan nog veel méér mo
gelijkheden.
De maat van de passe-partout-
kaart richt zich naar de grootte
van de uitsnijding die voor het
In de bloemsierkunst is eenvoud je ware. Vaak kan men met de
helft minder materiaal tot een beter resultaat komen. Belangrijk
is de compositie, hetgeen zich op papier moeilijk laat uitleggen.
Een passe-partoutkaart, voor
zien van een klein kruissteek-
borduurwerkje is snel ge
maakt. Voor het borduren
moet circa 1 a 2 uur gerekend
worden. De passe-partout
kaart is kant en klaar verkrijg
baar in de winkel.
Uit een vel karton kun je ze zelf
ook maken. Het borduurwerk
je moet klein blijven, omdat
het maken van de kaart anders
teveel tijd in beslag neemt.
Dus hoe kleiner het borduur-
Hierbij wordt vaak een los
dekblad geleverd. Dit dient als
afwerking aan de binnenkant
en wordt daar vastgeplakt.
Bij de andere soort zijn passe-
partoutkaart en afdekblad
aaneen. Het is zodoende een
driedubbelgevouwen kaart
met in het middelste deel de
uitsnijding. De kaart is zoda
nig gevouwen dat het voorste
blad dubbel is. Over het alge
meen worden de passe-par
toutkaarten met een envelop
in bijpassende kleur verkocht.
er veel veranderd in de bloe
menwereld. De ruime keuze in
de diverse soorten groen is ook
van toepassing op de zoge
noemde buitenlandse kegel
(vervanging van het vroegere
dennekegeltje). Er zijn meer
dan veertig soorten vruchtjes.
borduurwerk nodig is. Het
borduursel komt het beste tot
z’n recht als het niet direct te
gen de snijrand komt. Zelf de
kaart maken biedt dan ook
meer mogelijkheden voor de
vorm van de uitsnijding. Hou
er rekening mee dat het passe
partout ook gelegenheid tot
bevestiging van de stof moet
bieden, dit vraagt minimaal
driekwart centimeter rondom
de uitsnijding. In de meeste ge
vallen is het wel zo handig om
bij het bepalen van het for
maat van de kaart de maat van
de envelop als uitgangspunt te
nemen. Denk erom dat bij
postverzending een minimum
afmeting van 9x14 centimeter
voor de envelop geldt. En zorg
ervoor dat tussen kaart en en
velop enige speling is in ver
band met in- en uitschuiven.
Het is haast een vanzelfsprekendheid geworden. Voor de
kerstdagen stuur je je familie en beste vrienden een kerst
wens. Tegen de kerstdagen puilt menig boekhandel en waren
huis uit als gevolg van het grote assortiment wenskaarten.
Een pakketje uitkiezen is leuk en snel gedaan. Zelf een mooie
of leuke kaart maken is eveneens leuk.
Stuur deze kerst eens een ge
borduurde kerstgroet.
Thuisgekomen maken we
eerst een scheiding tussen
’dood’ en ’levend’ materiaal.
Het eerste wordt droog en koel
opgeslagen, het tweede wordt
op een koele plaats op water
gezet. Met het opmaken van de
stukjes wachten we tot enkele
dagen voor het feest begint.
Naast de materialen om de
stukjes van te maken, moeten
De handwerkzaken zijn in het
bezit van patroontjes die het
front van de kerstkaart gaan
sieren. Voor een paar gulden
kan het kerstborduren begin
nen. Zelf een patroon maken is
ook mogelijk. Koop daarvoor
een blok ruitjespapier en
maak je eigen ontwerp.
Het boekje ’Wenskaarten in
kruissteek’ van Margit Reij is
een uitgave van Cantecleer en
is verkrijgbaar bij de boekhan
del.
fe..
«Jat