Kerstgroeten in kruissteek 1 Zelf kerststukjes maken V Vraag naar kerststukjes stijgt van jaar tot jaar I I U fa. RONDOM KERST91 VERSTUUR DIT JAAR ZELFGEMAAKTE KERSTKAARTEN Benodigdheden De kaars Borduurwerk Arrangeer-schaaltjes Zo zijn er ronde arrangeer- schaaltjes op de markt om zelf zo’n sfeervol kerststukje op te maken. Deze bakjes zijn er in verschillende formaten en kleuren. In de schaaltjes moet een stukje kunstmos gezet worden. Dat kunstmos moe ten we 20 minuten in het water leggen zodat het het water kan absorberen alvorens met het Boekje B iè PAGINA 15 14 MOERGESTEL-NIEUWS’ WOENSDAG 11 DECEMBER 1991 Met het boekje ’Wenskaarten in kruissteek’ van Margit Reij in je bezit, is het mogelijk een hele persoonlijke kerstgroet te sturen. Elke kaart is namelijk uniek. Kerstmis is een goede aanleiding om met bloemschikken ken nis te maken. De mogelijkheden om een mooi werkstuk af te leveren worden steeds makkelijker gemaakt. Het aanbod van materialen groeit en het aantal winkels dat zich hierop toelegt ook. we ook al bedenken waarin of waarop we ze zullen maken. Vooral als u kerststukjes wilt weggeven, zijn er verschillen de mogelijkheden om dure va zen en potten uit te sparen. opmaken te beginnen. In plaats van een speciaal bak je kunt u ook volstaan met een decoratief, in het bos gevon den plankje of een stukje boomstam waarop we met een vochtige bal klei aan het werk gaan. In het stammetje slaan we een paar spijkers om de bal klei vast te houden. Vroeger domineerden de tin ten rood en wit in de kerststuk jes. Tegenwoordig is het voor minstens vijftig procent goud, zilver, paars, roze en zwart wat de klok slaat. Het hoogtepunt van het jaar is voor velen het kerstfeest: feest van vrede, licht en ge zelligheid. Voor de bloemis ten in ons land is het kerst feest ook een hoogtepunt. De verkoop van kerststukjes is de laatste jaren enorm toege nomen. Het fabriceren van een kerst stukje bestond eertijds uit het wit schilderen van een conser- venblikje en dat vervolgens te vullen met onder andere hulst, een witte of een rode kaars. Daarbij werd een berg groen en een beetje larix uitgespreid en ging men er met de wit kwast overheen. Inmiddels is Kerstmis is voor de bloemisten in ons land een heuse ’piek’, zowel qua omzet als qua ar beidsuren. De daadwerkelijke voorbereiding begint meestal al in september. Dan wordt de beurs bezocht waar nieuwe ideeën worden opgedaan. Denne- en sparreappelen heb ben bijvoorbeeld geen steeltje. Dat moeten we er met dit draad zelf aanzetten. We trek ken het draad in een lus tussen de onderste schubben door en draaien de uiteinden tot een steel in elkaar. Pepers hebben wel een steel, maar die kan wel eens te kort zijn. Ook het ijs- lands mos moet een hulpje hebben en het is verstandig de steel van de bloemen met draad te verstevigen. Daarnaast is de opmars van de gekleurde kaarsen vermel- denswaardig. Een gouden of zilveren kerstbal in een stukje doet het momenteel eveneens heel aardig. Een goed kerststukje moet verantwoord zijn. Het moet water hebben gehad, het ma teriaal moet vers zijn. Als je het schudt, mag er niets uitval len. De kleuren moeten ver antwoord zijn, dus geen roze strik bij oranje bloemen. Ver der is de creatieve vrijheid groot. De één werkt het liefste met roze of paars. Een ander prefereert rood of wit. Het be langrijkste is en blijft de in koop van het materiaal dat voor de kerstdagen ’goud’ waard is en dat erna, wat be treft het groen en de bijmateri- alen, zo de container in kan. Een goeddoordachte inkoop is de eerste winst. hulst, sparre- en denneappels, coniferengroen, ijslands mos en heidetakjes. In de hoogte kunnen we werken met een enkele bloem, een twijgje of een elzetak. Voor de bevesti ging van de materialen gebrui ken we groen bloembinddraad dat in verschillende dikten verkrijgbaar is. Passe-partoutkaarten zijn er in twee soorten: het meest ge bruikelijke zijn de dubbelge vouwen kaarten met een uit snijding in het voorste blad. Bij het zelf maken van passe- partoutkaarten gaat het niet zozeer om handigheid. Nauw keurig werken is het belang rijkste. De benodigdheden zijn een potlood, een tekendrie hoek, een stanleymes, snijkar- ton, een bot tafelmes, een sta len lineaal, een snijpasser, een revolvertang en dun karton. De kaars vormt in de meeste gevallen het centrum van het stukje. Daarom brengen we die het eerst aan. Zet de kaars wel diep en stevig in de klei, want later is het moeilijk te herstellen. Aan de voet van het stukje verwerken we een groot aantal verschillende ma terialen, zoals gekleurde pe pers, crotonblad, dennegroen (douglasspar), groene en bonte werk, hoe sneller de kaart op de bus kan. Als we op pad gaan om inko pen te doen, moeten we wel een globaal beeld hebben van wat we willen maken en welke materialen daarvoor nodig zijn. Eenmaal ter plaatse ont dekt u dan nog veel méér mo gelijkheden. De maat van de passe-partout- kaart richt zich naar de grootte van de uitsnijding die voor het In de bloemsierkunst is eenvoud je ware. Vaak kan men met de helft minder materiaal tot een beter resultaat komen. Belangrijk is de compositie, hetgeen zich op papier moeilijk laat uitleggen. Een passe-partoutkaart, voor zien van een klein kruissteek- borduurwerkje is snel ge maakt. Voor het borduren moet circa 1 a 2 uur gerekend worden. De passe-partout kaart is kant en klaar verkrijg baar in de winkel. Uit een vel karton kun je ze zelf ook maken. Het borduurwerk je moet klein blijven, omdat het maken van de kaart anders teveel tijd in beslag neemt. Dus hoe kleiner het borduur- Hierbij wordt vaak een los dekblad geleverd. Dit dient als afwerking aan de binnenkant en wordt daar vastgeplakt. Bij de andere soort zijn passe- partoutkaart en afdekblad aaneen. Het is zodoende een driedubbelgevouwen kaart met in het middelste deel de uitsnijding. De kaart is zoda nig gevouwen dat het voorste blad dubbel is. Over het alge meen worden de passe-par toutkaarten met een envelop in bijpassende kleur verkocht. er veel veranderd in de bloe menwereld. De ruime keuze in de diverse soorten groen is ook van toepassing op de zoge noemde buitenlandse kegel (vervanging van het vroegere dennekegeltje). Er zijn meer dan veertig soorten vruchtjes. borduurwerk nodig is. Het borduursel komt het beste tot z’n recht als het niet direct te gen de snijrand komt. Zelf de kaart maken biedt dan ook meer mogelijkheden voor de vorm van de uitsnijding. Hou er rekening mee dat het passe partout ook gelegenheid tot bevestiging van de stof moet bieden, dit vraagt minimaal driekwart centimeter rondom de uitsnijding. In de meeste ge vallen is het wel zo handig om bij het bepalen van het for maat van de kaart de maat van de envelop als uitgangspunt te nemen. Denk erom dat bij postverzending een minimum afmeting van 9x14 centimeter voor de envelop geldt. En zorg ervoor dat tussen kaart en en velop enige speling is in ver band met in- en uitschuiven. Het is haast een vanzelfsprekendheid geworden. Voor de kerstdagen stuur je je familie en beste vrienden een kerst wens. Tegen de kerstdagen puilt menig boekhandel en waren huis uit als gevolg van het grote assortiment wenskaarten. Een pakketje uitkiezen is leuk en snel gedaan. Zelf een mooie of leuke kaart maken is eveneens leuk. Stuur deze kerst eens een ge borduurde kerstgroet. Thuisgekomen maken we eerst een scheiding tussen ’dood’ en ’levend’ materiaal. Het eerste wordt droog en koel opgeslagen, het tweede wordt op een koele plaats op water gezet. Met het opmaken van de stukjes wachten we tot enkele dagen voor het feest begint. Naast de materialen om de stukjes van te maken, moeten De handwerkzaken zijn in het bezit van patroontjes die het front van de kerstkaart gaan sieren. Voor een paar gulden kan het kerstborduren begin nen. Zelf een patroon maken is ook mogelijk. Koop daarvoor een blok ruitjespapier en maak je eigen ontwerp. Het boekje ’Wenskaarten in kruissteek’ van Margit Reij is een uitgave van Cantecleer en is verkrijgbaar bij de boekhan del. fe.. «Jat

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad Moergestels Nieuws | 1991 | | pagina 15