I h h I t i VARIËREN MET RADIJS. ALTIJD PRIJS. Die rode, groene, gele, witte, paarse... Méér combineren, dames heren! t 1^..; n®’ i KOMKOMMER MET EEN GROTE K I I I I I s rr I 'Holland 1 i Bij uw groenteman is het nu volop vooijaar. Nu de R uit de maand gaat, komen de verse vitaminen volop de winkel in. Het wordt u daar gewoon geel, groen, rood en wit voor de ogen en als u al die variatie niet zietdan ruikt u ’m wel. Al die geur kleur staat voor een flinke portie gezondheid, voor mineralen en voedingszouten, voor vitaminen in alle soorten en maten en nog calorie-arm bovendien. En dat is nou precies wat we na onze ’winterslaap’ hard nodig hebben. Die blozende tomaat Tomaat als dressingbasis Radijsdrank Radijscocktail Radijs/komkommersalade bosje radijs, komkommer, peper, zout, 3 eetl (olijf olie, eetl azijn of citroensap, iets suiker, 2 eetl fijngehakte bieslook. ’t Vitamine-menu is nu gevarieerder dan ooit! Koude tomatensoep Tomatencocktail Paprika dipsaus met kaas groene of rode paprika in kleine blokjes gesneden. 100 g Hüttenkase, klein potje zure room, 2 eetlepels mayo naise. Komkommerragoüt Komkommersoep Paprika met risotto We hebben u kris-kras wat culinaire capriolen met voor- jaarsgroenten voorgeschoteld. Wat mogelijkheden aangetipt om uw dagelijkse portie vita mine gevarieerd op ’t menu te brengen. Om u per groente op ideeën te brengen. Nóg inspirerender is het om onderling te combineren. Diverse groentes in één salade. Groentecocktails naar eigen fantasie. Durf is hier de grote keukenmeester - er zijn méér combinaties dan groentesoep alleen! Eet lekker. En gezond ft "MOERGESTEL-NIEUWS" - WOENSDAG 17 APRIL 1985 PAGINA 9 Z’n bolle, rode uiterlijk verraadt z’n gezonde inhoud: sappig vruchtvlees vol van het A, B, C der vitamines. Tot de late herfst zijn de Hollandse tomaten volop verkrijgbaar en dat is maar goed ook wantje kunt er letterlijk alle kanten mee op. U ziet, met zo’n simpele tomaat bent u tot veel in staat. Ter illustratie drie recepten om van deze apppeltjes- der-liefde nog méér te gaan houden. Was de champignons, maak ze schoon en snij ze eventueel in stukjes. Voeg ze toe aan de gare rijst. Roer er de tomatenpuree en kaas door en maak de risotto op smaak met peper en zout. Vul hiermee de voorgekookte paprika’s, bestrooi ze met paneermeel en leg hier en daar een klontje boter. Zet ze in een beboterde vuurvaste schotel met wat vocht bovenin een warme oven tot er een korstje op komt. Serveren als voor gerecht of bij de lunch. 4 tomaten, 2 eetl wijnazijn, 2 eet! honing, 4 eetl olie, eidooier, 2 eetl fijn gehakte olijven, eetl fijngehakte tuin kruiden. De tomaten wassen, in stukjes snijden en in de sapcentrifuge of meng beker doen of ze door een zeef wrijven. De eidooier uitroeren met de rest van de ingrediënten en er al roerende het sap bij doen.Serveren bij b.v. koolsla of kropsla. Goed afgesloten is deze dres sing in de koelkast een klein weekje goed te houden. I I 1 100 g uitgeperst radijssap, 1 thee/ citroensap, 1 eetl room, wat fijn gehakt bieslook. Het radijssap met de room vermen gen en onder roeren. Het mengsel in een glas overdoen en met fijn geknipt bieslook bestrooien. dl vers geperst radijssap, K’ dl yog hurt, dl melk, iets zout, blokjes ijs. De vers geperste radijssap met de yoghurt, melk en iets zout vermengen. Opdienen met een blokje ijs en game ren met enkele zeer dunne schijfjes radijs. Wij kozen twee leuke voorbeelden van onalledaags komkommergebruik uit de vele recepten. Ze zitten vol mineralen, voedings zouten én vitamine C - zelfs nog meer als in tomaat. Wie op dieet is heeft hier een heerlijke, pittige en zeer calorie-arm tussen doortje. Trouwens, de radijs is als snack en partyversierder aardig in opmars. Wat voorbeelden? - met selderij als borrelhapje - als ’drager’ van dipsaus - als kroon op kaasblokjes, ei, toastjes, hamrolletjes - radijs als ’roosjes’ bij paté, salades, schotels - als knapperige versierder van sand wiches en broodjes - heerlijk te combineren met kwark, Hüttenkase op bijv, roggebrood. Drie radijsrecepten tot besluit. De komkommer wassen en al of niet schillen. De komkommer in dunne plakjes snijden of schaven. De radijs van blaadjes en worteltjes ontdoen, wassen en in dunne plakjes snijden. Een slasaus maken van olijfolie, azijn of citroensap, peper, zout, en iets suiker. Er de fijn gehakte bieslook doorroeren. De komkommerplakjes en radijsschijf jes met deze slasaus vermengen. Er gaat niets boven pure, verse, natuurlijke vitaminen. Wat dat betreft is de groentewinkel op het ogenblik één grote onuitputtelijke vitaminebron. Onuitputtelijk, omdat het grote aanbod u in staat stelt de dagelijkse portie gezondheid in een oneindige variatie op te dienen. Behalve als groente-bij- de-aardappelen,kunt u bijna alle groen ten en vruchtgroenten ook bij alle andere maaltijden en tussendoor ver werken: als sla, als broodversierder, als gamering, als cocktail, als borrelhapje, als TV-snack. Zullen we eens kijken welke bijzondere dingen u met de aller gewoonste groenten kunt doen? WELKOM VERSE GROENTE WEG VOORJAARS- MOEHEID! 1 kg tomaten,teentjes knoflook,gesnip perd uitje, kleine komkommer in plakjes gesneden, groene paprika (gesnipperd), sap van 1 citroen, peper, zout, evt. aroma. De tomaten even afspoelen en in stukjes in de sapcentrifuge doen of door een zeef wrijven. Het sap met de rest van de ingrediënten vermengen en enkele uren in de koelkast zetten. Bij de lunch of als voorgerecht. 500 g tomaten, fijngesnipperd uitje, eetl. citroensap, suiker naar smaak, peper, zout, l/i laurierblaadje, '/i eetl wijn azijn. De tomaten wassen en in een sap centrifuge doen of door een zeef wrijven. Het sap met de overige ingre diënten vermengen en een uurtje koel wegzetten, zeven en opdienen. Serveren als lunchgerechtje of voor- gerechtje. Juist ja, de paprika! Die zijn er tegenwoordig in vijfkleurige variaties. Ze ontlopen elkaar niet veel in smaak, maar uw maaltijden krijgen er wel een héél erg gezond kleurtje door. En eten doe je ook een beetje met de ogen niet waar? Met paprika op het menu hoeft u voor toe geen sinaasappelen te plannen - paprika’s hebben een stukken hoger vitamine C-gehalte. En vooral rode paprika’s zijn rijk aan caroteen, oftewel vitamine A. De paarse wordt overigens bij verhitting weer groen. De paprika is erg veelzijdig en past in en bij vele gerechten. - gesnipperde paprika in de sla, in de soep, in de saus of in een ragoütje. Fleurig en kleurig. - reepjes paprika op of bij de boterham. Fris beleg. - stukjes of reepjes paprika gebakken bij vlees, vis of ei - vul de paprika’s eens met bijvoor beeld gehakt, met een ragoütje, met rijst of macaroni of met een ham- champignonmengsel - even gekookt en afgekoeld, gevuld met een salade - gekookte, gesmoorde of gestoofde paprika’s als groente - maak eens een kruidige vitamine- cocktail van paprika en andere groenten en vruchten. Zo te zien voelt die kleurige Hollandse groentevrucht zich in elke keuken thuis. Hier 2 voorbeelden van paprika- anders. De Hüttenkase met de zure room uitroeren tot een gladde massa. Een paar eetlepels mayonaise er door men gen en kort voor het gebruik er de in heel kleine blokjes of snippers gesneden paprika door mengen. De dipsaus in een kommetje presenteren met 2 komkommers, 2 gesnipperde uien, 2l/l dl kippebouillon, scheutje witte wijn, peper, zout, iels nootmuskaat, klontje boter, I eetl bloem. De komkommers al dan niet schillen of wassen. Ze overlangs doorsnijden en in blokjes verdelen. Een klontje boter smelten en de uien hierin licht fruiten. De kippebouillon, scheutje wijn en kruiden toevoegen. Met het deksel op de pan het gerecht zachtjes verwarmen gedurende 15 a 20 minuten. Een klontje boter toevoegen en het gerecht binden met wat met kippe bouillon aangemengde bloem. Nog even goed verwarmen alvorens op te dienen. Serveren met gehakt of blinde vinken en aardappelen of rijst. komkommer, l/21 magere yoghurt, peper, zout, knoflookpoeder of sap van een uitgeknepen teentje knoflook, 100 g fijngehakte walnoten, scheutje (olijf olie of klontje boter, ijsblokjes, (2 eetl Hüttenkase). De komkommer wassen, in stuk ken snijden en in de sapcentrifuge cen trifugeren. Een paar schijfjes komkom mer voor garnering achter houden. Naar keuze alleen het sap gebruiken of de achtergebleven puree toevoegen. Hebt u geen sapcentrifuge, dan de komkommer zeer fijn raspen en des gewenst zeven. Het komkommersapof de komkommer- puree vermengen met de magere yoghurt en met water aanvullen tot I liter. Op smaak brengen met peper, zouten knoflookpoeder of sap van uit geknepen knoflook. De koude soep in koppen overdoen. In een pan wat (olijfjolie of boter verhitten en er de fijngehakte wal noten in roosteren. De soepkoppen met ijsblokjes omgeven en de fijngehakte walnoten over de soep stroiien. Des gewenst per soepkop een halve eetlepel Hüttenkase toevoegen. Gameren met enkele schijfjes komkommer. Wist u trouwens dat er ook mini kom kommers zijn. En net zo lekker fris en vitamine C-rijk als z’n grote broer. Handig om mee te geven in lunchpak ketten of zomaaral tussendoortje of bij de buis als alternatieve knabbelarij. Even afwassen en eten met-schil-en-al (daar onder zit de meeste vitamine). Ook voor de grote geldt: zonde om diejonge, knapperige velletjes te schillen; hoeft echt niet: bittere komkommers worden niet meer gekweekt. - Wat doe je d’r mee? Wel, natuurlijk een komkommersla van maken. En verder: - uit de hand, dorstlessend en verfris send - stukjes komkommer met een dip sausje bijvoorbeeld als borrelhapje of bij vleesfondu - plakjes of blokjes komkommer als gamering - in of bij een salade met andere groenten of met andere slasausjes - ingelegd in azijn als tafelzuur - komkommersap zo of gecombineerd met andere groentesapjes - gebakken, gestoofd, gesmoord of gekookt met verschillende sausjes zoals tomaten-, kerrie-, kaas-, garnalen-, paprika- of een sausje met verse tuinkruiden - komkommersap als huidmilk of losse schijfjes tegen zonnerand. 2 Grote of 4 kleine paprika's, 1 dl water, wat zout, paneermeel. Voor de vulling rest gaargekookte rijst of 100 g rijst en 2 dl bouillon, klontje boter of margarine, 1 uitje, wat tomatenpuree, 50 g pittige kaas, 50 g champignons, peper en zout. De paprika’s wassen, overlangs doorsnijden en het zaad en de witte velletjes verwijderen. Ze in kokend water met zout een paar minuten koken. Risotto: fruit het gesnipperde uitje in de boter of margarine, voeg de gewassen rijst toe en laat deze even meebakken tot ze geel gekleurd is. Voeg de bouillon toe en laat de rijst in ongeveer 20 minuten gaar koken. verschillende zoutjes of stukjes bloemkool, paprikasnippers of kom- kommerschijfjes. - i

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad Moergestels Nieuws | 1985 | | pagina 9