I
h
h
I
t
i
VARIËREN MET RADIJS.
ALTIJD PRIJS.
Die rode, groene, gele, witte, paarse...
Méér
combineren,
dames
heren!
t
1^..;
n®’
i
KOMKOMMER MET EEN GROTE K
I
I
I
I
I s
rr
I
'Holland
1
i
Bij uw groenteman is het nu volop vooijaar. Nu de R uit de
maand gaat, komen de verse vitaminen volop de winkel in.
Het wordt u daar gewoon geel, groen, rood en wit voor de ogen
en als u al die variatie niet zietdan ruikt u ’m wel.
Al die geur kleur staat voor een flinke portie gezondheid, voor
mineralen en voedingszouten, voor vitaminen in alle soorten en
maten en nog calorie-arm bovendien. En dat is nou precies wat
we na onze ’winterslaap’ hard nodig hebben.
Die blozende tomaat
Tomaat als dressingbasis
Radijsdrank
Radijscocktail
Radijs/komkommersalade
bosje radijs, komkommer, peper,
zout, 3 eetl (olijf olie, eetl azijn of
citroensap, iets suiker, 2 eetl fijngehakte
bieslook.
’t Vitamine-menu is nu
gevarieerder dan ooit!
Koude tomatensoep
Tomatencocktail
Paprika dipsaus met kaas
groene of rode paprika in kleine
blokjes gesneden. 100 g Hüttenkase,
klein potje zure room, 2 eetlepels mayo
naise.
Komkommerragoüt
Komkommersoep
Paprika met risotto
We hebben u kris-kras wat
culinaire capriolen met voor-
jaarsgroenten voorgeschoteld.
Wat mogelijkheden aangetipt
om uw dagelijkse portie vita
mine gevarieerd op ’t menu te
brengen. Om u per groente
op ideeën te brengen.
Nóg inspirerender is het om
onderling te combineren.
Diverse groentes in één salade.
Groentecocktails naar eigen
fantasie. Durf is hier de grote
keukenmeester - er zijn méér
combinaties dan groentesoep
alleen!
Eet lekker.
En gezond
ft
"MOERGESTEL-NIEUWS" - WOENSDAG 17 APRIL 1985
PAGINA 9
Z’n bolle, rode uiterlijk verraadt z’n
gezonde inhoud: sappig vruchtvlees vol
van het A, B, C der vitamines. Tot de
late herfst zijn de Hollandse tomaten
volop verkrijgbaar en dat is maar goed
ook wantje kunt er letterlijk alle kanten
mee op. U ziet, met zo’n simpele tomaat
bent u tot veel in staat. Ter illustratie
drie recepten om van deze apppeltjes-
der-liefde nog méér te gaan houden.
Was de champignons, maak ze
schoon en snij ze eventueel in stukjes.
Voeg ze toe aan de gare rijst. Roer er de
tomatenpuree en kaas door en maak de
risotto op smaak met peper en zout. Vul
hiermee de voorgekookte paprika’s,
bestrooi ze met paneermeel en leg hier
en daar een klontje boter. Zet ze in een
beboterde vuurvaste schotel met wat
vocht bovenin een warme oven tot er
een korstje op komt. Serveren als voor
gerecht of bij de lunch.
4 tomaten, 2 eetl wijnazijn, 2 eet!
honing, 4 eetl olie, eidooier, 2 eetl fijn
gehakte olijven, eetl fijngehakte tuin
kruiden.
De tomaten wassen, in stukjes
snijden en in de sapcentrifuge of meng
beker doen of ze door een zeef wrijven.
De eidooier uitroeren met de rest van
de ingrediënten en er al roerende het
sap bij doen.Serveren bij b.v. koolsla of
kropsla. Goed afgesloten is deze dres
sing in de koelkast een klein weekje
goed te houden.
I
I 1
100 g uitgeperst radijssap, 1 thee/
citroensap, 1 eetl room, wat fijn gehakt
bieslook.
Het radijssap met de room vermen
gen en onder roeren. Het mengsel in
een glas overdoen en met fijn geknipt
bieslook bestrooien.
dl vers geperst radijssap, K’ dl yog
hurt, dl melk, iets zout, blokjes ijs.
De vers geperste radijssap met de
yoghurt, melk en iets zout vermengen.
Opdienen met een blokje ijs en game
ren met enkele zeer dunne schijfjes
radijs.
Wij kozen twee leuke voorbeelden van
onalledaags komkommergebruik uit de
vele recepten.
Ze zitten vol mineralen, voedings
zouten én vitamine C - zelfs nog meer
als in tomaat.
Wie op dieet is heeft hier een heerlijke,
pittige en zeer calorie-arm tussen
doortje. Trouwens, de radijs is als snack
en partyversierder aardig in opmars.
Wat voorbeelden?
- met selderij als borrelhapje
- als ’drager’ van dipsaus
- als kroon op kaasblokjes, ei, toastjes,
hamrolletjes
- radijs als ’roosjes’ bij paté, salades,
schotels
- als knapperige versierder van sand
wiches en broodjes
- heerlijk te combineren met kwark,
Hüttenkase op bijv, roggebrood.
Drie radijsrecepten tot besluit.
De komkommer wassen en al of
niet schillen. De komkommer in dunne
plakjes snijden of schaven. De radijs
van blaadjes en worteltjes ontdoen,
wassen en in dunne plakjes snijden.
Een slasaus maken van olijfolie, azijn
of citroensap, peper, zout, en iets suiker.
Er de fijn gehakte bieslook doorroeren.
De komkommerplakjes en radijsschijf
jes met deze slasaus vermengen.
Er gaat niets boven pure, verse,
natuurlijke vitaminen. Wat dat betreft is
de groentewinkel op het ogenblik één
grote onuitputtelijke vitaminebron.
Onuitputtelijk, omdat het grote aanbod
u in staat stelt de dagelijkse portie
gezondheid in een oneindige variatie
op te dienen. Behalve als groente-bij-
de-aardappelen,kunt u bijna alle groen
ten en vruchtgroenten ook bij alle
andere maaltijden en tussendoor ver
werken: als sla, als broodversierder, als
gamering, als cocktail, als borrelhapje,
als TV-snack.
Zullen we eens kijken welke
bijzondere dingen u met de aller
gewoonste groenten kunt doen?
WELKOM VERSE
GROENTE
WEG VOORJAARS-
MOEHEID!
1 kg tomaten,teentjes knoflook,gesnip
perd uitje, kleine komkommer in
plakjes gesneden, groene paprika
(gesnipperd), sap van 1 citroen, peper,
zout, evt. aroma.
De tomaten even afspoelen en in
stukjes in de sapcentrifuge doen of
door een zeef wrijven. Het sap met de
rest van de ingrediënten vermengen
en enkele uren in de koelkast zetten.
Bij de lunch of als voorgerecht.
500 g tomaten, fijngesnipperd uitje, eetl.
citroensap, suiker naar smaak, peper,
zout, l/i laurierblaadje, '/i eetl wijn
azijn.
De tomaten wassen en in een sap
centrifuge doen of door een zeef
wrijven. Het sap met de overige ingre
diënten vermengen en een uurtje koel
wegzetten, zeven en opdienen.
Serveren als lunchgerechtje of voor-
gerechtje.
Juist ja, de paprika! Die zijn er
tegenwoordig in vijfkleurige variaties.
Ze ontlopen elkaar niet veel in smaak,
maar uw maaltijden krijgen er wel een
héél erg gezond kleurtje door. En eten
doe je ook een beetje met de ogen niet
waar?
Met paprika op het menu hoeft u
voor toe geen sinaasappelen te plannen
- paprika’s hebben een stukken hoger
vitamine C-gehalte. En vooral rode
paprika’s zijn rijk aan caroteen, oftewel
vitamine A.
De paarse wordt overigens bij
verhitting weer groen.
De paprika is erg veelzijdig en past
in en bij vele gerechten.
- gesnipperde paprika in de sla, in de
soep, in de saus of in een ragoütje.
Fleurig en kleurig.
- reepjes paprika op of bij de boterham.
Fris beleg.
- stukjes of reepjes paprika gebakken
bij vlees, vis of ei
- vul de paprika’s eens met bijvoor
beeld gehakt, met een ragoütje, met
rijst of macaroni of met een ham-
champignonmengsel
- even gekookt en afgekoeld, gevuld
met een salade
- gekookte, gesmoorde of gestoofde
paprika’s als groente
- maak eens een kruidige vitamine-
cocktail van paprika en andere
groenten en vruchten.
Zo te zien voelt die kleurige Hollandse
groentevrucht zich in elke keuken
thuis. Hier 2 voorbeelden van paprika-
anders.
De Hüttenkase met de zure room
uitroeren tot een gladde massa. Een
paar eetlepels mayonaise er door men
gen en kort voor het gebruik er de in
heel kleine blokjes of snippers gesneden
paprika door mengen. De dipsaus in
een kommetje presenteren met
2 komkommers, 2 gesnipperde uien,
2l/l dl kippebouillon, scheutje witte
wijn, peper, zout, iels nootmuskaat,
klontje boter, I eetl bloem.
De komkommers al dan niet schillen
of wassen. Ze overlangs doorsnijden en
in blokjes verdelen. Een klontje boter
smelten en de uien hierin licht fruiten.
De kippebouillon, scheutje wijn en
kruiden toevoegen. Met het deksel op
de pan het gerecht zachtjes verwarmen
gedurende 15 a 20 minuten.
Een klontje boter toevoegen en het
gerecht binden met wat met kippe
bouillon aangemengde bloem. Nog
even goed verwarmen alvorens op te
dienen. Serveren met gehakt of blinde
vinken en aardappelen of rijst.
komkommer, l/21 magere yoghurt,
peper, zout, knoflookpoeder of sap van
een uitgeknepen teentje knoflook, 100 g
fijngehakte walnoten, scheutje (olijf
olie of klontje boter, ijsblokjes, (2 eetl
Hüttenkase).
De komkommer wassen, in stuk
ken snijden en in de sapcentrifuge cen
trifugeren. Een paar schijfjes komkom
mer voor garnering achter houden.
Naar keuze alleen het sap gebruiken of
de achtergebleven puree toevoegen.
Hebt u geen sapcentrifuge, dan de
komkommer zeer fijn raspen en des
gewenst zeven.
Het komkommersapof de komkommer-
puree vermengen met de magere
yoghurt en met water aanvullen tot
I liter. Op smaak brengen met peper,
zouten knoflookpoeder of sap van uit
geknepen knoflook.
De koude soep in koppen
overdoen. In een pan wat (olijfjolie of
boter verhitten en er de fijngehakte wal
noten in roosteren. De soepkoppen met
ijsblokjes omgeven en de fijngehakte
walnoten over de soep stroiien. Des
gewenst per soepkop een halve eetlepel
Hüttenkase toevoegen. Gameren met
enkele schijfjes komkommer.
Wist u trouwens dat er ook mini kom
kommers zijn. En net zo lekker fris en
vitamine C-rijk als z’n grote broer.
Handig om mee te geven in lunchpak
ketten of zomaaral tussendoortje of bij de
buis als alternatieve knabbelarij. Even
afwassen en eten met-schil-en-al (daar
onder zit de meeste vitamine).
Ook voor de grote geldt: zonde om
diejonge, knapperige velletjes te schillen;
hoeft echt niet: bittere komkommers
worden niet meer gekweekt.
- Wat doe je d’r mee? Wel, natuurlijk
een komkommersla van maken.
En verder:
- uit de hand, dorstlessend en verfris
send
- stukjes komkommer met een dip
sausje bijvoorbeeld als borrelhapje of
bij vleesfondu
- plakjes of blokjes komkommer als
gamering
- in of bij een salade met andere
groenten of met andere slasausjes
- ingelegd in azijn als tafelzuur
- komkommersap zo of gecombineerd
met andere groentesapjes
- gebakken, gestoofd, gesmoord of
gekookt met verschillende sausjes
zoals tomaten-, kerrie-, kaas-,
garnalen-, paprika- of een sausje met
verse tuinkruiden
- komkommersap als huidmilk of losse
schijfjes tegen zonnerand.
2 Grote of 4 kleine paprika's, 1 dl water,
wat zout, paneermeel. Voor de vulling
rest gaargekookte rijst of 100 g rijst en
2 dl bouillon, klontje boter of
margarine, 1 uitje, wat tomatenpuree,
50 g pittige kaas, 50 g champignons,
peper en zout.
De paprika’s wassen, overlangs
doorsnijden en het zaad en de witte
velletjes verwijderen. Ze in kokend
water met zout een paar minuten
koken.
Risotto: fruit het gesnipperde uitje in de
boter of margarine, voeg de gewassen
rijst toe en laat deze even meebakken
tot ze geel gekleurd is. Voeg de bouillon
toe en laat de rijst in ongeveer 20 minuten
gaar koken.
verschillende zoutjes of stukjes
bloemkool, paprikasnippers of kom-
kommerschijfjes.
- i