Dierenkerstfeest
Disco-schaatsen
Smullen
met Kerst
T:
in safaripark Beekse Bergen
op Tilburgse kunstijsbaan
Tuincentrum
De Paardebloem"
■I
Stalen
werktafels
G. Antonis
HET ADRES VOOR
AL UW TUINPLANTEN
Vraag het aan de
Hartstichting
info_
I lijn g070-614614
z-vk nedertandse hartstichting
\]y vnenden van de hartstichting
rwrrwn^^
kleine helpers
voor betere
film-resultaten»
Te koop:
Louis v/d Meydenberg
Half vrijstaand
WOONHUIS
51’
jh
p1.
in diverse maten.
Oirschotseweg 41
UIDGAS
TE KOOP:
PROPAAN - BUTAAN - LPG
INLICHTINGEN:
OIRSCHOTSEWEG 26a - TELEFOON 04243 - 1497 - MOERGESTEL
Hartpatiënten, die met
vragen zitten, bellen de
infolijn voor telefonische
informatie.
met grote tuin
te Moergestel
HILD 2 - MOERGESTEL
TELEFOON 04243-1778
if
L
2r
T.
Hierbij enige recepten die U
thuis redelijk makkelijk kunt
bereiden
OISTERWIJKSEWEG 41
LPG-INSTALLATIES
1
I
"MOERGESTEL-NIEUWS" - WOENSDAG 7 DECEMBER 1983
4
Bron: V. V. V. Tilburg
Photo-atelier
Onder het motto 'Kerstmis is niet alleen een
feest voor mensen, maar ook voor dieren', or
ganiseert het safaripark Beekse Bergen (tus
sen Tilburg en Hilvarenbeek) ieder jaar een
kerstdiner voor dieren. De feestelijkheden be
ginnen op tweede kerstdag om 12.00 uur, als
in de vierde afdeling - waar ondermeer apen,
kamelen, zebra's, giraffen en struisvogels le
ven - een vreugdevuur wordt ontstoken. Voor
al de apen genieten ieder jaar zichtbaar van dit
kampvuur en zij zullen ook dit jaar weer hun
bekende caprioolse vreugdedans niet achter
wege laten. Tussen 13.00 en 14.00 uur begint
dan een beregoed kerstdiner. Het menu ver
meldt voor de dieren de heerlijkste gerechten.
baan besloten om én het schaatsen én de dis
co tesamen voor de normale entreeprijzen te
presenteren. Vooral ook voor de jongeren die
nog niet gewend zijn een discotheek te bezoe
ken, is dit een unieke kans om de blitse sfeer
van dit fenomeen te proeven. Voor het disco-
schaatsen is de ijsbaan op die zaterdagen geo
pend van 20.00 tot 22.30 uur.
Rootven 26 Moergestel Tel. 04243 - 1421
Filmen, monteren en projekteren het is
mooi werk, waar je ook als amateur leuke
resultaten mee kunt bereiken. Goede
hulpmiddelen maken het werken gemak
kelijker en het resultaat mooier. Een uitge
breide kollektie "kleine helpers" voor de
smalfilmer vindt u in onze zaak.
Bereiding:
Braad de hazerug filets in 100 gram boter mooi
gelijkmatig bruin, zodanig dat ze nog mooi
rood zijn van binnen. Haal de filets uit de pan
en hou ze warm. Giet de overgebleven boter
uit de pan en deglaceer (zie boven) de pan met
het glaasje rode wijn, voeg de bouillon toe en
laat dit snel tot de helft inkoken. Voeg dan de
grove mosterd toe, laat nog even inkoken en
roer op het laatste moment de resterende 50
gram boter in kleine deeltjes dooe de saus.
Terwijl U de saus in laat koken kunt U de
hazerug-filets in mooie tranches snijden en op
voorverwarmde borden dresseren, schep hier
over wat van de saus en garneer met de groen
ten en de aardappeltjes die U daarvoor
bestemd heeft.
Chocolade-noisette mousse
chocolade-mousse met hazelnoot
Ingrediënten:
100 gram melkchocolade
50 gram hazelnoten
liter slagroom
klein glaasje tia maria
Bereiding:
Rasp de chocolade en hazelnoten fijn. Laat de
chocolade Au Bain Marie zachtjes smelten en
voeg de Tia Maria toe. Af laten koelen. Klop
nu de slagroom stijf en voeg de lauwe choco
lade toe en de geraspte hazelnoten. Stort de
massa in één-persoonsvormen en laat het ge
heel enkele uren in de koeling staan.
Op de Tilburgse Kunstijsbaan is de komende
weken weer iets heel nieuws te beleven en wel
schaatsen in een echte disco-sfeer met een kei
van een disc-jockey. Het is de bekende Sam
my Green disco drive in-show, die op de za
terdagen 3, 10 en 17 december de Pellikaanhal
zal aandoen om de jeugd actief en tegelijk
sportief bezig te laten zijn in de heuse sfeer
van een discotheek. Twee keer 2500 Watt ver
sterkers zullen de muziek in de hal op een
overweldigende manier brengen, waarbij het
disco-effect nog eens extra benadrukt wordt
door de meest geweldige lichteffecten in alle
kleuren van de regenboog. Kosten nog moeite
zijn gespaard om in navolging van enkele an
dere kunstijsbanen in het land, ook Tilburg een
unieke gelegenheid te bieden om niet passief
rond te hangen in een discotheek, maar juist in
de gezonde schaatssport toch te genieten van
een disco-sfeer. Daarbij natuurlijk gesteund
door een disc-jockey die zich kan meten met
de meest bekende radio- en tv-presentatoren
van de Disco-top en met een ervaring die hem
maakte tot een van Nederlands meest gerouti
neerde disc-jockey/entertainers, die ongetwij
feld op de Kunstijsbaan ook weer de show zal
maken. Om het voor iedereen betaalbaar te
houden, ja zelfs een dubbelgoedkoop plezier
te geven, heeft het bestuur van de kunstijs-
Mousse de foie d'oie au porto
mousse van ganzelever met port
benodigdheden:
150 gram ganzelever
1 dl. room
1 eetlepel cognac
mespuntje zout
truffelvocht of truffelsnippers
Bereiding:
De ganzelever in een tefalpan heel licht aan
braden zonder boter. Af laten koelen en een
fijne puree van maken. Ondertussen de room
stijf kloppen. De ganzeleverpuree en de room
door elkaar spatelen, en op smaak brengen
met de cognac, het zout en het truffelvocht of
de truffelsnippers
Om schiften te voorkomen is het belangrijk dat
zowel de room als de ganzeleverpuree goed
koud zijn en U om door te roeren alleen een
spatel gebruikt. Dus beslist niet gaan kloppen.
Op laten stijven in de koeling. Met een in lauw
water verwarmde lepel mooie bollen scheppen
en op de borden dresseren. Garneren met di
verse slasoorten aangemaakt met wat
notenolie.
Jambon de marcassin aux champignons
de bois
wildzwijnsham met bospaddestoelen
benodigdheden:
350 gram wildzwijnsham in dunne plakken
gesneden
200 gram diverse champignonsoorten. U kunt
dit verdelen in 50 gram grijze chantarellen of
50 gram schapevoetjes, 50 gram oesterzwam
men, 100 gram kleine champignons.
Bereiding:
Kook de champignonsoorten heel even af in
water met peper en zout en enkele druppels
citroensap.
Laat ze uitlekken en afkoelen en maak ze aan
met wat notenolie, peper en zout en wat fijn
gehakte peterselie.
Verdeel de plakken wildzwijnsham over vier
borden, garneer deze met de champignon
soorten, een beetje waterkers en eventueel
wat tomaat.
Serveer er warm stokbrood en toast bij.
Dindonneau a l'estragon
kalkoen met dragonroomsaus
Ingrediënten:
600 800 gram kalkoenborst
bosje dragon (vers)
2 dl. room
glaasje witte wijn
75 gram boter.
Bereiding:
De kalkoenborst in vier gelijke delen verdelen
en in de boter aanbraden tot ze bijna gaar zijn.
Laat ze vooral niet te lang bakken om al te
droog vlees te voorkomen. Haal de kalkoenfi
lets uit de pan en hou ze warm.
Giet de overgebleven boter uit de pan, zet hem
weer op het vuur en week het aanbaksel op de
bodem los met het glaasje wijn. (Deglaceren
noemen we dat)
Voeg nu de room toe en zoveel dragonblaad-
jes als U denkt nodig te hebben. Laat dit inko
ken tot U een mooie gladde saus heeft verkre
gen. Dresseer de kalkoenfilets op een warme
schaal en overgiet deze met de saus.
Serveer er fijne verse groenten bij en krokant
gebakken aardappeltjes.
Filet de lièvre aux grains de moutarde
filet van de hazerug met grove mosterd
Ingrediënten:
4 mooie filets van de hazerug
glaasje rode wijn
150 gram boter
1 eetlepel grove mosterd
2 dl bouillon (U kunt de bouillon nemen die U
die dag gebruikt, het beste is natuurlijk om de
ze van de karkassen van de hazerug te
trekken)
J i
>4 Ir
Voor de apen zijn er broodjes met jamwitte,
groene, rode en savoyekool, apekorrels en
paardebrokken, tomatensalade en vers fruit.
Als wijn wordt geserveerd de Weiswasser Park
Beekse Bergen 1983, geserveerd in olievaten
(voor de olifanten) en wijnvaten voor de ande
re dieren. Het Safaripark Beekse Bergen is met
uitzondering van Eerste Kerstdag dagelijks ge
opend van 10.00 tot 15.30 uur. De toe
gangsprijs bedraagt f 7,50 per persoon met ei*
gen auto of f 9,50 met de safaribus. Vocj
groepen vanaf 20 personen is de toegangsprijs
f 6,50 met eigen auto's en f 8,50 met de
safaribus.
PAGINA 5
f i' I