VERS CRISJE Vraag het aan de Hartstichting I 11 I f r 1 1 Gevarieerd eten... met een tweede groente op je bord Hartpatiënten, infos dJenmet2rag®?^itt!": I lijn s070-614ei4 rwdftand»» hartsBchUnq \J/ vrienden van de hartstichting nriTriTrnTTTTrr^^ bellen de infolijn voor| telefonische informatie. .1H1 Tnrmr Geen extra werk Nieuwe groente: om aan te wennen eerst als tweede groente Variëren in de bereiding: gekookt, gestoofd, gesmoord, gebakken of rauw De kunst van het combineren naar kleur en smaak Verschillende groentes: hoe lang te koken Het zou makkelijk zijn wanneer iedere groentesoort dezelfde kooktijd zou hebben. Helaas is dat niet zo. Wilt u het uzelf gemakkelijk maken, kies dan voor twee groenten met ongeveer dezelfde kooktijd. Noodzakelijk is dat echter niet. Hebben de twee groentesoorten een verschillende kooktijd, zet dan de groente met de langste kooktijd gewoon wat eerder op. Maak bijvoorbeeld in de overgebleven tijd de tweede groente schoon. Wilt u de tweede groente zo ’anders’ mogelijk maken, varieer dan in de bereiding. Bijvoorbeeld: één groente gekookt, de ander gestoofd of gesmoord, één groente gebakken, de ander als rauwkost. Of: de ene met een sausje, de ander zonder. De mogelijkheden zijn zo groot als uw eigen fantasie Een maaltijd is er in de eerste plaats om op te eten, dus smaak is belangrijk. Maar: ’het oog wil ook wat’. Als u verschillende groenten gaat combineren dan doet u er ook goed aan groenten te kiezen, die zowel qua smaak als qua kleur bij elkaar passen. Dan wordt de maaltijd niet alleen smakelijk, maar ook een lust voor het oog. Of u nu kiest voor één of twee groenten in een maaltijd, de bereidingstijd van die maaltijd blijft nagenoeg gelijk aan een maaltijd met maar een groente. De hoeveelheid van die twee groenten samen is namelijk gelijk aan de hoeveelheid van een groente. Meer schoon te maken, te snijden of te snipperen is er dus niet. En wanneer u kiest voor een groente met een wat makkelijke bereidingswijze en een groente die wat meer aandacht vergt, hebt u toch wat verrassends op tafel zonder dat het u meer tijd gaat kosten. Wat van ver komt is lekker, zegt men wel, en veel van de nieuwe Hollandse groenten komen oorspronkelijk uit verre landen, dus... Maar in de praktijk blijkt dat niet iedereen meteen even dol is op iets dal ze nog niet kennen. Terwijl ze variatie op zichzelf natuurlijk best op prijs stellen. Daarom kan het een goed idee zijn om een ’nieuwe groente’ eerst eens als tweede groente op tafel te brengen. Zo kunnen ze er mondjesmaat mee kennismaken - en hebben dan daarnaast toch nog iets vertrouwds op hun bord. Dus: laat u niet meer weerhouden van feestelijke, gezonde variatie! Zoveel verschillende groentes.... Dat vraagt om variatie Kijk eens wat de groenteman allemaal heeft in deze tijd: niet alleen spercieboontjes, bloemkool, andijvie, doperwtjes, snijbonen, postelein, spinazie, spitskool en worteltjes, maar ook ’nieuwe’ groenten van Hollandse bodem zoals aubergine, broccoli, venkel, koolrabi, Chinese kool, paprika’s in rood en groen, en nu ook in wit en geel, rettich, bleekselderij, courgette, verse pepertjes, vleestomaten, ijsbergsla.... Teveel om op te noemen, teveel om allemaal om de beurt op tafel te brengen. Prima idee dus om regelmatig twee verschillende groentes op tafel te brengen. Deze folder geeft u wat tips voor geslaagde combinaties en feestelijke recepten voor alledag. PAGINA 9 "MOERGESTEL-NIEUWS" - WOENSDAG 30 NOVEMBER 1983 UW GROENTE- EN FRUITSPECIAALZAAK Pr. Irenestraat 11 - Moergestel - Tel. 1806 Heuvelstraat 16 - Diessen - Tel. 04254-2220 11' •4:

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad Moergestels Nieuws | 1983 | | pagina 9