VERS
CRISJE
Vraag het aan de
Hartstichting
I
11
I
f
r
1
1
Gevarieerd eten...
met een tweede groente
op je bord
Hartpatiënten, infos
dJenmet2rag®?^itt!": I lijn s070-614ei4
rwdftand»» hartsBchUnq
\J/ vrienden van de hartstichting
nriTriTrnTTTTrr^^
bellen de infolijn voor|
telefonische informatie.
.1H1
Tnrmr
Geen extra werk
Nieuwe groente: om aan te wennen
eerst als tweede groente
Variëren in de bereiding: gekookt,
gestoofd, gesmoord, gebakken of rauw
De kunst van het combineren
naar kleur en smaak
Verschillende groentes:
hoe lang te koken
Het zou makkelijk zijn wanneer iedere groentesoort dezelfde
kooktijd zou hebben. Helaas is dat niet zo. Wilt u het uzelf
gemakkelijk maken, kies dan voor twee groenten met ongeveer
dezelfde kooktijd.
Noodzakelijk is dat echter niet. Hebben de twee groentesoorten
een verschillende kooktijd, zet dan de groente met de langste
kooktijd gewoon wat eerder op. Maak bijvoorbeeld in de
overgebleven tijd de tweede groente schoon.
Wilt u de tweede groente zo ’anders’ mogelijk maken, varieer
dan in de bereiding. Bijvoorbeeld: één groente gekookt, de
ander gestoofd of gesmoord, één groente gebakken, de ander
als rauwkost. Of: de ene met een sausje, de ander zonder.
De mogelijkheden zijn zo groot als uw eigen fantasie
Een maaltijd is er in de eerste plaats om op te eten, dus smaak
is belangrijk. Maar: ’het oog wil ook wat’. Als u verschillende
groenten gaat combineren dan doet u er ook goed aan groenten
te kiezen, die zowel qua smaak als qua kleur bij elkaar passen.
Dan wordt de maaltijd niet alleen smakelijk, maar ook een lust
voor het oog.
Of u nu kiest voor één of twee groenten in een maaltijd, de
bereidingstijd van die maaltijd blijft nagenoeg gelijk aan een
maaltijd met maar een groente. De hoeveelheid van die twee
groenten samen is namelijk gelijk aan de hoeveelheid van een
groente. Meer schoon te maken, te snijden of te snipperen is er
dus niet. En wanneer u kiest voor een groente met een wat
makkelijke bereidingswijze en een groente die wat meer
aandacht vergt, hebt u toch wat verrassends op tafel zonder dat
het u meer tijd gaat kosten.
Wat van ver komt is lekker, zegt men wel, en veel van de
nieuwe Hollandse groenten komen oorspronkelijk uit verre
landen, dus... Maar in de praktijk blijkt dat niet iedereen
meteen even dol is op iets dal ze nog niet kennen. Terwijl ze
variatie op zichzelf natuurlijk best op prijs stellen.
Daarom kan het een goed idee zijn om een ’nieuwe groente’
eerst eens als tweede groente op tafel te brengen. Zo kunnen ze
er mondjesmaat mee kennismaken - en hebben dan daarnaast
toch nog iets vertrouwds op hun bord. Dus: laat u niet meer
weerhouden van feestelijke, gezonde variatie!
Zoveel verschillende groentes....
Dat vraagt om variatie
Kijk eens wat de groenteman allemaal heeft in deze tijd: niet
alleen spercieboontjes, bloemkool, andijvie, doperwtjes,
snijbonen, postelein, spinazie, spitskool en worteltjes, maar
ook ’nieuwe’ groenten van Hollandse bodem zoals aubergine,
broccoli, venkel, koolrabi, Chinese kool, paprika’s in rood en
groen, en nu ook in wit en geel, rettich, bleekselderij, courgette,
verse pepertjes, vleestomaten, ijsbergsla.... Teveel om op te
noemen, teveel om allemaal om de beurt op tafel te brengen.
Prima idee dus om regelmatig twee verschillende groentes op
tafel te brengen. Deze folder geeft u wat tips voor geslaagde
combinaties en feestelijke recepten voor alledag.
PAGINA 9
"MOERGESTEL-NIEUWS" - WOENSDAG 30 NOVEMBER 1983
UW GROENTE- EN FRUITSPECIAALZAAK
Pr. Irenestraat 11 - Moergestel - Tel. 1806
Heuvelstraat 16 - Diessen - Tel. 04254-2220
11'
•4: