Lekker vegetarisch eten met afwisseling vt?. Doe drie dingen op je bord die anders smaken en anders voelen lei L w En voor wie toch wil beginnen met aardappelen, groenten en... hierbij het exclusieve recept van onze favoriete zelfgemaakte vegetarische burger met een fantastisch krokant mondgevoel: deg Ingrediënten voor 8 a 10 burgertjes (4 personen) potje (350 gram) bio kikkererwten, uitgelekt 150 gram noten, bijvoorbeeld walnoten, amandelen, pecannoten, cashewnoten, hazelnoten of een mix hiervan 100 gram tofu(= gemaakt uit soja) W 100 ml Soja Cuisine vega kookroom) 100 gram geraspte kaas, alle kaas is goed Groentebouillonpoeder, of zout en peper t/ 2 theelepels kerrie v' (voor extra pittig voeg je er een halve theelepel gemalen chilipoeder toe) i/ lei t/ Paneermeel (als je het kunt vinden: PANKO paneermeel, de structuur is iets knapperiger en luchter dan gewoon paneermeel) Kokosolie of andere olie om in te bakken. Als je olijfolie neemt dan de milde soort, de vierge is niet geschikt om in te bakken Wat Brinta of havermout Bereiding foto’s: tl- l v - Begin nu Doe vooral het volgende 3 Tv X w Bron ts WIN; /EEKBLAD GILZE EN RUEN - WOENSDAG 24 NOVEMBER 2021 PAGINA 15 >rd n vii de g' dki )OOR RUTH WILMANS in dunne plakken rouerheen doen. mei jn. >mst’ 38 kilo, die de Nederlander jaarlijks eet, draagt bij aan darmkanker, be roertes en diabetes type 2. En ook reuma- klachten schijnen te verminderen als je vlees vermijdt. We voorkomen enorm veel dieren leed. Het romantische beeld van de boerderij waar dieren een goed le ven hebben tot ze worden geslacht is compleet achterhaald. Dieren wor den industrieel gekweekt, gericht op snelle groei en veel opbrengst. De visindustrie is nog veel erger. Waar op het land nog enige vorm van con trole is op dierenleed, blijkt die bij de visindustrie compleet afwezig. Kijk op Netflix de documentaire Seaspiracy; niet leuk maar wel verhelderend. Maak de uitgelekte kikkererwten fijn in een blender of keukenmachine. Voeg de noten toe en maak ze ook fijn. Doe alles in een kom en voeg de kaas toe. Tofu fijn prakken en toevoegen. Soja Cuisine toevoegen en alles goed mengen. Unsplash Pixabau t, idej eerd Maria re.nl jenfel am webs ilootl inteJ ra/ij ar kol rttaert 'Ofirl ig«l :rs. VI senpl ebes r dan denv >okzc houl rijksJ ebela iweti odatl e t* nog? ite! ar zijrl et val at will E..- Ir is een kleine groep vegetariërs die Iran jongs af aan geen vlees of vis eet, |ewoon omdat hun ouders al vegetari- Irswaren. De vegetariër die we spraken ■«zo een. Hij heeft wel af en toe vlees ■eprabeerd, maar het bekwam hem ■ewoon niet, zegt hij. Ook een aantal ■Meren wil al op jonge leeftijd geen lees of vis. har meestal houden we er wel van, pnt het is smaakvol en geeft een aan genaam “mondgevoel”, we houden in het algemeen van afwisseling. We zijn an nature omnivoren, zij die alles kun- en eten. Waarom zou je het dan niet Wen eten? Er is een aantal redenen: Het is gezonder. Het lijkt vreemd, maar vlees is niet altijd zo gezond, vooral niet in de hoeveelheden die de gemiddelde Nederlander eet. Een keertje per week kan nog, maar de Wil je misschien een flexitariër worden? Ga dan niet in plaats van het vlees met een een vegetarische burger kopen. Er worden steeds meer min of meer lek kere vleesvervangers ontwikkeld. Beter kun je inzetten op je eigen kookkunst en creativiteit. Je kunt beginnen met het re cept van de onderstaande vegetarische burger zelf te maken. Laat het vlees eens weg en strooi in de plaats wat kaas over je groenten, bak een eitje, of zetje groenten en aardappelen even in de oven met een laagje kaas, het smelt er lekker overheen. Bak wat nootjes mee. Wil je meer kaas, dan is er heerlijke Hallou- mi kaas om te bakken in sneetjes. Dan smul je daar verrukkelijk van naast de groenten en pasta of aardappelen. Ook heerlijk zijn paddenstoelen; champignons of oesterzwammen, onze favoriet is shiitake. Bak ze, na het schoonmaken, droog in een pan tot het vocht weg is en voeg dan een beetje olie en wat knoflook toe en daarna wat groentebouillonpoeder eroverheen, of peper en zout. We zijn gewend aan aardappelen, groenten en vlees, dus drie dingen op je bord. Hou dat vast en maak drie verschillende onderdelen met verschillende smaak en bereiding, zet in op gerechten: met een andere bereiding; gekookt, gebakken, geroosterd, gestoofd of rauw met verschillende smaak; zout, zuur, zoetig of pikant met vooral een ander mondgevoel; sappig, droger, smeuïg of knapperig. Breng het op smaak met bouillonpoeder en kerrie, eventueel zout en peper. De hoeveelheid is heel persoonlijk. Proef of je het lekker vindt. De structuur 1 moet zodanig zijn datje burgers kunt vormen. Vaak is het te nat, roer er dan wat Brinta of havermout door tot het goed samenhangt. Zet het een uurtje in de koelkast. Kluts op een bord het ei. Ga nu de burgers met je handen maken, wentel ze in het geklutste ei en daarna in het paneermeel (op een apart bord). Leg ze weg op een derde bord. En dan zachtjes bakken in de pan tot ze aan beide kanten een bruin korstje hebben. SUCCES! Het is veel beter voor milieu en kli maat. De productie van vlees ver oorzaakt broeikasgassen. En voor de kweek van vlees is er enorm veel voedsel en water nodig. We kunnen beter op het beschikbare land het eten voor onszelf verbouwen. )e groep mensen in Nederland die vegetarisch eten [roeit. De niet-vegetariër kan zich daar soms niets j lij voorstellen. Ben jij er zo een, maar ben je wel ge- nteresseerd, dan is dit artikel voor jou.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Gilze en Rijen - Weekblad Gilze-Rijen en Weekblad Gilze en Rijen samen | 2021 | | pagina 15