Lekker vegetarisch eten met afwisseling
vt?.
Doe drie dingen op je bord die anders smaken en anders voelen
lei
L
w
En voor wie toch wil beginnen
met aardappelen, groenten en...
hierbij het exclusieve recept van
onze favoriete zelfgemaakte vegetarische
burger met een fantastisch krokant mondgevoel:
deg
Ingrediënten voor 8 a 10 burgertjes (4 personen)
potje (350 gram) bio kikkererwten, uitgelekt
150 gram noten, bijvoorbeeld walnoten, amandelen, pecannoten,
cashewnoten, hazelnoten of een mix hiervan
100 gram tofu(= gemaakt uit soja) W
100 ml Soja Cuisine vega kookroom)
100 gram geraspte kaas, alle kaas is goed
Groentebouillonpoeder, of zout en peper
t/ 2 theelepels kerrie
v' (voor extra pittig voeg je er een halve theelepel gemalen chilipoeder toe)
i/ lei
t/ Paneermeel (als je het kunt vinden: PANKO paneermeel, de structuur
is iets knapperiger en luchter dan gewoon paneermeel)
Kokosolie of andere olie om in te bakken. Als je olijfolie neemt
dan de milde soort, de vierge is niet geschikt om in te bakken
Wat Brinta of havermout
Bereiding
foto’s:
tl-
l v -
Begin nu
Doe vooral het volgende
3
Tv X w
Bron
ts
WIN;
/EEKBLAD GILZE EN RUEN - WOENSDAG 24 NOVEMBER 2021
PAGINA 15
>rd
n vii
de g'
dki
)OOR RUTH WILMANS
in dunne plakken
rouerheen doen.
mei
jn.
>mst’
38 kilo,
die de
Nederlander
jaarlijks eet,
draagt bij aan
darmkanker, be
roertes en diabetes
type 2. En ook reuma-
klachten schijnen te
verminderen als je vlees
vermijdt.
We voorkomen enorm veel dieren
leed. Het romantische beeld van de
boerderij waar dieren een goed le
ven hebben tot ze worden geslacht
is compleet achterhaald. Dieren wor
den industrieel gekweekt, gericht op
snelle groei en veel opbrengst. De
visindustrie is nog veel erger. Waar
op het land nog enige vorm van con
trole is op dierenleed, blijkt die bij de
visindustrie compleet afwezig. Kijk op
Netflix de documentaire Seaspiracy;
niet leuk maar wel verhelderend.
Maak de uitgelekte kikkererwten fijn in een blender of keukenmachine. Voeg de
noten toe en maak ze ook fijn. Doe alles in een kom en voeg de kaas toe. Tofu
fijn prakken en toevoegen. Soja Cuisine toevoegen en alles goed mengen.
Unsplash
Pixabau
t, idej
eerd
Maria
re.nl
jenfel
am
webs
ilootl
inteJ
ra/ij
ar kol
rttaert
'Ofirl
ig«l
:rs. VI
senpl
ebes
r dan
denv
>okzc
houl
rijksJ
ebela
iweti
odatl
e t*
nog?
ite!
ar zijrl
et val
at will
E..-
Ir is een kleine groep vegetariërs die
Iran jongs af aan geen vlees of vis eet,
|ewoon omdat hun ouders al vegetari-
Irswaren. De vegetariër die we spraken
■«zo een. Hij heeft wel af en toe vlees
■eprabeerd, maar het bekwam hem
■ewoon niet, zegt hij. Ook een aantal
■Meren wil al op jonge leeftijd geen
lees of vis.
har meestal houden we er wel van,
pnt het is smaakvol en geeft een aan
genaam “mondgevoel”, we houden in
het algemeen van afwisseling. We zijn
an nature omnivoren, zij die alles kun-
en eten. Waarom zou je het dan niet
Wen eten? Er is een aantal redenen:
Het is gezonder. Het lijkt vreemd,
maar vlees is niet altijd zo gezond,
vooral niet in de hoeveelheden die
de gemiddelde Nederlander eet. Een
keertje per week kan nog, maar de
Wil je misschien een flexitariër worden?
Ga dan niet in plaats van het vlees met
een een vegetarische burger kopen. Er
worden steeds meer min of meer lek
kere vleesvervangers ontwikkeld. Beter
kun je inzetten op je eigen kookkunst en
creativiteit. Je kunt beginnen met het re
cept van de onderstaande vegetarische
burger zelf te maken.
Laat het vlees eens weg en strooi in
de plaats wat kaas over je groenten,
bak een eitje, of zetje groenten en
aardappelen even in de oven met
een laagje kaas, het smelt er lekker
overheen. Bak wat nootjes mee. Wil je
meer kaas, dan is er heerlijke Hallou-
mi kaas om te bakken in sneetjes. Dan
smul je daar verrukkelijk van naast de
groenten en pasta of aardappelen.
Ook heerlijk zijn paddenstoelen;
champignons of oesterzwammen,
onze favoriet is shiitake. Bak ze, na
het schoonmaken, droog in een pan
tot het vocht weg is en voeg dan een
beetje olie en wat knoflook toe en
daarna wat groentebouillonpoeder
eroverheen, of peper en zout.
We zijn gewend aan aardappelen,
groenten en vlees, dus drie dingen
op je bord. Hou dat vast en maak
drie verschillende onderdelen met
verschillende smaak en bereiding,
zet in op gerechten:
met een andere bereiding; gekookt,
gebakken, geroosterd, gestoofd of
rauw
met verschillende smaak; zout,
zuur, zoetig of pikant
met vooral een ander mondgevoel;
sappig, droger, smeuïg of knapperig.
Breng het op smaak met bouillonpoeder en kerrie, eventueel zout en peper.
De hoeveelheid is heel persoonlijk. Proef of je het lekker vindt. De structuur
1 moet zodanig zijn datje burgers kunt vormen. Vaak is het te nat, roer er dan
wat Brinta of havermout door tot het goed samenhangt.
Zet het een uurtje in de koelkast. Kluts op een bord het ei. Ga nu de burgers
met je handen maken, wentel ze in het geklutste ei en daarna in het paneermeel
(op een apart bord). Leg ze weg op een derde bord.
En dan zachtjes bakken in de pan tot ze aan beide kanten een bruin korstje
hebben. SUCCES!
Het is veel beter voor milieu en kli
maat. De productie van vlees ver
oorzaakt broeikasgassen. En voor
de kweek van vlees is er enorm veel
voedsel en water nodig. We kunnen
beter op het beschikbare land het
eten voor onszelf verbouwen.
)e groep mensen in Nederland die vegetarisch eten
[roeit. De niet-vegetariër kan zich daar soms niets j
lij voorstellen. Ben jij er zo een, maar ben je wel ge-
nteresseerd, dan is dit artikel voor jou.