Topwijn Sint-Catharinadal in aanbieding N DE BLEND HHI UIT 2018 f ■Sl NIEUWE OOGST: “VEELBELOVENDE TROSSEN VERDRINGEN ELKAAR rc doos met 6 flessen van 69,- voor PI Tekst: Hans van der Prijt (Foto’s: Wim Vermeeren, Arjan van Dijk, Sint-Catharinadal) - IV - WEEKBLAD GILZE EN RIJEN - WOENSDAG 26 AUGUSTUS 2020 PAGINA II h iamE 57,50 l Medezuster Zuster Mechtild wijst op de’maat schappelijke functie van de zusters. ‘Wij hebben ook een taak in de wereld. Mensen van MidZuid met een afstand tot de arbeidsmarkt verrich ten betekenisvol werk op de wijngaard van de zusters.’ De regels om de verspreiding tegen te gaan kunnen ook de medewerkers en vrijwil ligers raken. Gelukkig is een aantal activiteiten weer coronaproof hervat. Maar zoals zoveel bedrijven en instellingen zijn voor Sint-Catha rinadal inkomsten maandenlang weggevallen. Ten gevolge van de regels om verspreiding van het virus tegen te gaan, liep de kloostergemeen schap veel inkomsten mis. Sluiting van de kloos- terwinkel en het logeerhuis, stagnering van de wijnverkoop, annulering van de rondleidingen enz. Het aanzien van de wereld is de laatste maan den drastisch veranderd. Zuster Maria Magda lena, priorin van Sint-Catharinadal: "Aanvanke lijk leek 2020 een rustig jaar te worden zonder de ontwikkelingen die zich in het voorjaar ma nifesteerden. Maar het onbekende coronavirus sloeg onverwachts toe. De angst voor besmet ting greep om zich heen. Bezoekers werden en worden geweerd uit het klooster, zodat onze zusters gelukkig gevrijwaard zijn gebleven van het virus.’ Wijngaard. Niet “geholpen” door allerlei wijn goocheltrucs. Behalve de genoemde soorten groeien er Chardonnay, Pinot Noir en Gamay. De dagen van de IJsheiligen (11 tot 15 mei) is volgens de volksweerkunde de laatste dagen waarop nog nachtvorst kan optreden en drui ven kan beschadigen. Om de gevoelige Char- donnaydruif te beschermen krijgt deze binnen kort een beregeningsinstallatie. Het water van de installatie onttrekt kou aan de druif om te bevriezen en voorkomt daarmee het bevriezen van de druif. Pinot Noir en Gamay worden ge bruikt voor een licht gekleurde rosé. Horeca- en businessondernemingen kunnen zich wenden tot Mare Mulder van ‘All About Wine’: mmulder@allaboutwine.nl of mobiel 0611866130 Bestelling kan ook per email: winkel@sintcatharinadomein.nl of bellen met Fons Metsaars: mobiel 06-53894262. (zolang de voorraad strekt) is te koop in de kloosterwinkel die geopend is van woensdag tot en met zondag (11.00 uur-17.30 uur). ijdge uus kziji pdei lelal pte' >p9 lee la h >e 6 nerv ijn.C lerlir :eno eer erve AANBIEDING WIJNVOORRAAD Om een deel van het financiële verlies van de afgelopen maanden te compenseren, beslo ten de zusters tot een aanbieding ‘zolang de voorraad strekt’. Vanaf 12 augustus is de prijs van een doos met zes flessen witte Blend uit het topjaar 2018 verlaagd van 69 euro naar 57 euro 50. Dankzij specialist Mare Mulder en Zuid-Afrikaanse wijnmaker Andries Burger is de wijn begeleid van grond tot fles en kwaliteit dus gegarandeerd kwalitatief goed. WIJN EN RELIGIE De wijngaard van de Oosterhoutse Norberti- nessen dateert uit 2015een druivenkweekpe- riode in de middeleeuwen niet meegerekend. Al eeuwen leefde de kloostergemeenschap van agrarische bedrijvigheid. In de 20ste eeuw openden de zusters een kunstatelier voor het restaureren van antieke boeken, kalligrafisch werk en moderne leerbewerking. Boerderij en het verhuur van grond leverden niet genoeg op. Maar om op Sint-Catharinadal te kunnen blijven wonen, moest het roer drastisch om. Iemand kwam op het briljante idee om de grond waar maïs op verbouwd werd te bestemmen voor de aanleg van een wijngaard. Wijn past in het religieuze karakter datje onmiskenbaar ‘proeft’ als je onder het poortje door het kloosterterrein betreedt. WIJNBOUWGROND Het was een ingrijpend besluit dat zonder hulp van specialisten niet haalbaar zou zijn. Mare Mulder bleek de kenner zonder wiens hulp geen successen geboekt zouden zijn. De grond waarop jaren maïs verbouwd werd, moest drastisch aangepast en omgeploegd worden. Uit Dongen werd 3000 kubieke meter grond “geïmporteerd”. RESTAURANT Gedreven door hun culinaire roeping presente ren Tessa Ritzen en Maikel Beljaars in restaurant De Blauwe Camer hun menu waarin produc ten van het seizoen, die in de moestuin van het klooster voor handen zijn, een hoofdrol spelen. Eenvoud en rust op het bord, kléine gerechten, vol passie gemaakt. Voor fietsers en wandelaars een mooie gele genheid om écht uit te rusten. In het Wijnhuis zelf of in de zomer op het terras dat uitzicht biedt op de nog jonge wijngaard. Het restaurant is open van woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur. Alles met in achtneming van de coronavoorschriften voor de horeca. FLES Hoe belangrijk ‘‘de verpakking” van de wijn is, blijkt uit de bestudering van de flessen die Sint-Catharinadal op de markt brengt. Op het etiket achter op de fles staat de verplichte aan duiding van alcoholpercentage, herkomst en inhoud. Gebleken is dat kwaliteitswijnen rela tief sobere etiketten aan de voorzijde hebben. Dat geldt ook voor de flessen van het Sint-Ca- tharinadomein. Bijzonder detail: de capsule op de hals heeft de kleuren zwart en wit: de kleuren van het habijt en de sluier van de zus ters. Er wordt onder leiding van Mulder hard gewerkt om een BOB-erkenning te krijgen: een Beschermde Oorsprong Benaming. Tot nu toe is zijn er slechts enkele Nederlandse wijnen die deze hoge kwaliteitsaanduiding dragen. De wijn van de Oosterhoutse wingerd heeft de ook niet geringe garantie een wijn metBeschermde Geografische Aanduiding' te zijn. SUPERJAAR2018 Mulder vervolgt: ‘De druivenstokken hebben grotendeels een identieke Amerikaanse on derstok. Dat deel is namelijk immuun voor phylloxera. Daarop komen de geselecteerde druivenrassen. Drie kenners houden zich be zig met het snoeien.’ Met zonnestralen en een refractometer wijnkenners of het suikergehalte in de druif voldoende is om te gisten tot alco hol. Met zijn 7,5 ha is het domein van de Nor- bertinessen een van de grootste in Nederland. In totaal 44 km aan druivenplanten op 36.000 druivenstokken. Bij een goede oogst levert dat 40.000flessen wijn op. Met 55.000 flessen was 2018 een superjaar. Elke stok is voorzien van een keurmerk. De stokken komen uit Frankrijk, Italië, Duitsland en Luxemburg. lescc loes rardi Ijn lé okrr hsch Ie Al BLEND Blend is de Engelse term voor cuvée, geen naam van een druivensoort. De term wijst op het mengen van verschillende druivensoorten. De Blend van de aanbieding op Sint-Catharina dal is een melangewijn die samengesteld is uit Auxerrois (uit Luxemburg), Pinot Blanc en Pi not Gris. “Eigen kweek” van de Oosterhoutse WINKEL Overigens is een tocht naar het klooster ook zonder aanbiedingen nooit tevergeefs. Genoeg teKzien in de uitgebreid gesorteerde winkel die niet alleen wijn, maar ook allerlei kloosterbie- ren, sappen, kaas, delicatessen, producten uit eigen tuin, literatuur (waaronder het pas verschenen Cruydtboeck van Sint-Catharina dal) en kalligrafische kunstwerken uit het ate lier verkoopt. De winkel opent zijn deuren van woensdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur. Voor meer informatie zie de site www.sintcatharinadal.nl. ere Ktge 29 NK da Dit enh ling inte san Foc reg ten fer: me letj foc we de gre gol Bra me gut het du< en mi< nas listu kg« r g iesp< W''' K’- Jade I he 5 sc an c scle. rots :n vc !t tens a ‘Prima grond,’ concludeert Mulder. ‘Een zan derige grond levert éen elegantere wijn op dan bijvoorbeeld een kleibodem. Voor een goede druif is naar verhouding weinig voeding nodig, maar wel de juiste hoeveelheid water. Wat dat betreft is september van cruciaal belang. Ne derland is qua klimaat natuurlijk wisselvalliger dan een land als Chili. Voor de Chileense drui venteler geeft dat de zekerheid die zijn collega in ons land mist.’ sè M'' osk’-iaL- KElKSs o

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Gilze en Rijen - Weekblad Gilze-Rijen en Weekblad Gilze en Rijen samen | 2020 | | pagina 18