Topwijn Sint-Catharinadal in aanbieding
N
DE BLEND
HHI
UIT 2018
f
■Sl
NIEUWE OOGST: “VEELBELOVENDE TROSSEN VERDRINGEN ELKAAR
rc
doos met 6 flessen
van 69,- voor
PI
Tekst: Hans van der Prijt
(Foto’s: Wim Vermeeren,
Arjan van Dijk, Sint-Catharinadal)
-
IV -
WEEKBLAD GILZE EN RIJEN - WOENSDAG 26 AUGUSTUS 2020
PAGINA II
h
iamE
57,50
l
Medezuster Zuster Mechtild wijst op de’maat
schappelijke functie van de zusters. ‘Wij hebben
ook een taak in de wereld. Mensen van MidZuid
met een afstand tot de arbeidsmarkt verrich
ten betekenisvol werk op de wijngaard van de
zusters.’ De regels om de verspreiding tegen te
gaan kunnen ook de medewerkers en vrijwil
ligers raken. Gelukkig is een aantal activiteiten
weer coronaproof hervat. Maar zoals zoveel
bedrijven en instellingen zijn voor Sint-Catha
rinadal inkomsten maandenlang weggevallen.
Ten gevolge van de regels om verspreiding van
het virus tegen te gaan, liep de kloostergemeen
schap veel inkomsten mis. Sluiting van de kloos-
terwinkel en het logeerhuis, stagnering van de
wijnverkoop, annulering van de rondleidingen
enz.
Het aanzien van de wereld is de laatste maan
den drastisch veranderd. Zuster Maria Magda
lena, priorin van Sint-Catharinadal: "Aanvanke
lijk leek 2020 een rustig jaar te worden zonder
de ontwikkelingen die zich in het voorjaar ma
nifesteerden. Maar het onbekende coronavirus
sloeg onverwachts toe. De angst voor besmet
ting greep om zich heen. Bezoekers werden en
worden geweerd uit het klooster, zodat onze
zusters gelukkig gevrijwaard zijn gebleven van
het virus.’
Wijngaard. Niet “geholpen” door allerlei wijn
goocheltrucs. Behalve de genoemde soorten
groeien er Chardonnay, Pinot Noir en Gamay.
De dagen van de IJsheiligen (11 tot 15 mei) is
volgens de volksweerkunde de laatste dagen
waarop nog nachtvorst kan optreden en drui
ven kan beschadigen. Om de gevoelige Char-
donnaydruif te beschermen krijgt deze binnen
kort een beregeningsinstallatie. Het water van
de installatie onttrekt kou aan de druif om te
bevriezen en voorkomt daarmee het bevriezen
van de druif. Pinot Noir en Gamay worden ge
bruikt voor een licht gekleurde rosé.
Horeca- en businessondernemingen
kunnen zich wenden tot
Mare Mulder van ‘All About Wine’:
mmulder@allaboutwine.nl of mobiel 0611866130
Bestelling kan ook per email:
winkel@sintcatharinadomein.nl of
bellen met Fons Metsaars: mobiel 06-53894262.
(zolang de voorraad strekt)
is te koop in de kloosterwinkel die geopend is
van woensdag tot en met zondag
(11.00 uur-17.30 uur).
ijdge
uus
kziji
pdei
lelal
pte'
>p9
lee
la h
>e 6
nerv
ijn.C
lerlir
:eno
eer
erve
AANBIEDING WIJNVOORRAAD
Om een deel van het financiële verlies van de
afgelopen maanden te compenseren, beslo
ten de zusters tot een aanbieding ‘zolang de
voorraad strekt’. Vanaf 12 augustus is de prijs
van een doos met zes flessen witte Blend uit
het topjaar 2018 verlaagd van 69 euro naar
57 euro 50. Dankzij specialist Mare Mulder en
Zuid-Afrikaanse wijnmaker Andries Burger is de
wijn begeleid van grond tot fles en kwaliteit dus
gegarandeerd kwalitatief goed.
WIJN EN RELIGIE
De wijngaard van de Oosterhoutse Norberti-
nessen dateert uit 2015een druivenkweekpe-
riode in de middeleeuwen niet meegerekend.
Al eeuwen leefde de kloostergemeenschap
van agrarische bedrijvigheid. In de 20ste eeuw
openden de zusters een kunstatelier voor het
restaureren van antieke boeken, kalligrafisch
werk en moderne leerbewerking. Boerderij en
het verhuur van grond leverden niet genoeg op.
Maar om op Sint-Catharinadal te kunnen blijven
wonen, moest het roer drastisch om. Iemand
kwam op het briljante idee om de grond waar
maïs op verbouwd werd te bestemmen voor
de aanleg van een wijngaard. Wijn past in het
religieuze karakter datje onmiskenbaar ‘proeft’
als je onder het poortje door het kloosterterrein
betreedt.
WIJNBOUWGROND
Het was een ingrijpend besluit dat zonder hulp
van specialisten niet haalbaar zou zijn. Mare
Mulder bleek de kenner zonder wiens hulp
geen successen geboekt zouden zijn. De grond
waarop jaren maïs verbouwd werd, moest
drastisch aangepast en omgeploegd worden.
Uit Dongen werd 3000 kubieke meter grond
“geïmporteerd”.
RESTAURANT
Gedreven door hun culinaire roeping presente
ren Tessa Ritzen en Maikel Beljaars in restaurant
De Blauwe Camer hun menu waarin produc
ten van het seizoen, die in de moestuin van het
klooster voor handen zijn, een hoofdrol spelen.
Eenvoud en rust op het bord, kléine gerechten,
vol passie gemaakt.
Voor fietsers en wandelaars een mooie gele
genheid om écht uit te rusten. In het Wijnhuis
zelf of in de zomer op het terras dat uitzicht
biedt op de nog jonge wijngaard.
Het restaurant is open van woensdag tot en met
zondag vanaf 12.00 uur. Alles met in achtneming
van de coronavoorschriften voor de horeca.
FLES
Hoe belangrijk ‘‘de verpakking” van de wijn
is, blijkt uit de bestudering van de flessen die
Sint-Catharinadal op de markt brengt. Op het
etiket achter op de fles staat de verplichte aan
duiding van alcoholpercentage, herkomst en
inhoud. Gebleken is dat kwaliteitswijnen rela
tief sobere etiketten aan de voorzijde hebben.
Dat geldt ook voor de flessen van het Sint-Ca-
tharinadomein. Bijzonder detail: de capsule
op de hals heeft de kleuren zwart en wit: de
kleuren van het habijt en de sluier van de zus
ters. Er wordt onder leiding van Mulder hard
gewerkt om een BOB-erkenning te krijgen: een
Beschermde Oorsprong Benaming. Tot nu toe
is zijn er slechts enkele Nederlandse wijnen die
deze hoge kwaliteitsaanduiding dragen. De wijn
van de Oosterhoutse wingerd heeft de ook niet
geringe garantie een wijn metBeschermde
Geografische Aanduiding' te zijn.
SUPERJAAR2018
Mulder vervolgt: ‘De druivenstokken hebben
grotendeels een identieke Amerikaanse on
derstok. Dat deel is namelijk immuun voor
phylloxera. Daarop komen de geselecteerde
druivenrassen. Drie kenners houden zich be
zig met het snoeien.’ Met zonnestralen en een
refractometer wijnkenners of het suikergehalte
in de druif voldoende is om te gisten tot alco
hol. Met zijn 7,5 ha is het domein van de Nor-
bertinessen een van de grootste in Nederland.
In totaal 44 km aan druivenplanten op 36.000
druivenstokken. Bij een goede oogst levert dat
40.000flessen wijn op. Met 55.000 flessen was
2018 een superjaar. Elke stok is voorzien van een
keurmerk. De stokken komen uit Frankrijk, Italië,
Duitsland en Luxemburg.
lescc
loes
rardi
Ijn lé
okrr
hsch
Ie Al
BLEND
Blend is de Engelse term voor cuvée, geen
naam van een druivensoort. De term wijst op
het mengen van verschillende druivensoorten.
De Blend van de aanbieding op Sint-Catharina
dal is een melangewijn die samengesteld is uit
Auxerrois (uit Luxemburg), Pinot Blanc en Pi
not Gris. “Eigen kweek” van de Oosterhoutse
WINKEL
Overigens is een tocht naar het klooster ook
zonder aanbiedingen nooit tevergeefs. Genoeg
teKzien in de uitgebreid gesorteerde winkel die
niet alleen wijn, maar ook allerlei kloosterbie-
ren, sappen, kaas, delicatessen, producten
uit eigen tuin, literatuur (waaronder het pas
verschenen Cruydtboeck van Sint-Catharina
dal) en kalligrafische kunstwerken uit het ate
lier verkoopt. De winkel opent zijn deuren van
woensdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur.
Voor meer informatie zie de site
www.sintcatharinadal.nl.
ere
Ktge
29
NK
da
Dit
enh
ling
inte
san
Foc
reg
ten
fer:
me
letj
foc
we
de
gre
gol
Bra
me
gut
het
du<
en
mi<
nas
listu
kg«
r g
iesp<
W'''
K’-
Jade
I he
5 sc
an c
scle.
rots
:n vc
!t
tens
a
‘Prima grond,’ concludeert Mulder. ‘Een zan
derige grond levert éen elegantere wijn op dan
bijvoorbeeld een kleibodem. Voor een goede
druif is naar verhouding weinig voeding nodig,
maar wel de juiste hoeveelheid water. Wat dat
betreft is september van cruciaal belang. Ne
derland is qua klimaat natuurlijk wisselvalliger
dan een land als Chili. Voor de Chileense drui
venteler geeft dat de zekerheid die zijn collega
in ons land mist.’
sè M''
osk’-iaL-
KElKSs o