etuigschriften voor de
ÖE
Ik heb altijd geprobeerd het de bewoners zoveel
ogelijk naar de zin te maken
cursus
Ondersteuning Mantelzorg uitgereikt
OPRUIMING!
OPRUIMING!
Ik
G^mStoïs-aan-huis in Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot
RUNDER
GEHAKT
Seel
ledingscoördinator Gérard de Vet neemt afscheid van St. Franciscus
BERKELMANS
]SUPER DE BÖÊR]
Nu 40-60% KORTING
op vele artikelen!
o.a. blazers, broeken,
rokken, truien, blouses
etc, etc.
Nieuw
in Rijen!
Vcensdag 1 juli 1998
I 73e jaargang no. 27
Heren spijkerbroek
merk Old Axe
maten 31 t/m 38-2 lengtes
00115
14.00 uur met een
kilo
nu voor
(foto Joost van Hoek)
0031K
'Kerkstraat 39. Gilze, TeU 0161-451775
Eigen service- en reparatiedienst
Verkoop CD’s - Radio - TV - Koelen
Huishoudelijk - Wassen - Drogen
Radio-TV Ad Jacobs go62
ALTIJD OP ZOEK NAAR HET BESTE
UUidiiS
krijgen kwamen in de cursus allerlei
onderwerpen aan bod. Zoals chro
nisch zieken en gehandicapten,
praktische verzorging, dementie.
Maar ook kwam een mantelzorgster
haar eigen verhaal vertellen, werden
er luister- en communicatievaardig
heden geoefend en werd er ingegaan
Gilze en Rijen
CITATEN
Volgens coördinator Marga Kin was
de inbreng van de cursisten, te
weten Mw. J. Kootkar, Mw. F. van
het Hoff, Mw. C. Andrik (bij de
uitreiking niet aanwezig), Mw. J.
van Boxel en de heren J. Fontijn en
A. Hofkens, tijdens de bijeenkom
sten heel groot geweest en daar wist
zij bij de uitreiking op een speelse
manier gebruik van te maken. Van
iedere cursist las ze een citaat voor
en het was aan hen om zichzelf
daarin te herkennen. En dat lukte
perfect. Op zinnen als ‘Die meneer
met dementie wist de volgorde van
>e cursisten met de certificaten
)ni nieuwe vrijwilligers voor te bereiden op de praktijk, startte de sec-
or Ondersteuning Mantelzorg van de Hulpcentrale Rijen in april 1998
en cursus van acht bijeenkomsten. Vorige week dinsdag kon coordina
te Marga Kin - van Gils samen met wethouder I. Scheifes aan zes cur-
isten het verdiende certificaat uitreiken.
Vrijwilligers van de Ondersteuning
Mantelzorg komen bij mensen thuis
i een niet alledaagse situatie”, weet
larga Kin. “Achter de vraag om
op te passen’ zit vaak een andere
Taag of een probleem.” Om enig
icht op de problematiek van de
tantelzorgers en hun naasten te
heilig van overtuigd dat als het
gemeentebestuur veertien dagen op
vakantie is en er gebeurt een ramp,
van hun afwezigheid weinig te
merken is. Gaan organisaties als
hulpcentrale, ondersteuning mantel
zorg of maaltijddienst op vakantie,
dan is er veel meer aan de hand.”
Hoofdstraat 62a-Rijen
2 stuks voor
Geur van het verleden
Meubels - kleingoed
uit dejaren50-60
Heistraat 5 - Rijen
Tel. 0161-230446
Open: vrijdags 14.00-21.00 uur
zaterdags 10.00-16.00 uur
het opscheppen van het eten voor de
warme maaltijddienst, dan volgt de
groepsverzorging (bewoners die
gezamenlijk eten) en de mensen van
buiten die voor de middagmaaltijd
naar de aula komen. Om ongeveer
12.00 uur gaat het eten naar de
bewoners van het huis.
's Middags wordt de keuken
opgeruimd en de broodmaaltijd
klaargemaakt voor de avond en de
andere morgen. De voedingscoördi-
nator is dan voornamelijk bezig met
de organisatie en het bijwerken van
de administratie. Ook de eisen die
daaraan worden gesteld zijn in de
loop der jaren nogal veranderd.
Vorig jaar heeft Gérard de Vet
meegewerkt aan de HACCP
(Hazard Analysis Critical Control
Points)-normen, een kwaliteitssy-
teem dat is ingevoerd onder begelei
ding van de GGD. Alles moet in
kaart worden gebracht en genoteerd,
zoals bijvoorbeeld de temperatuur
van het vlees dat wordt geleverd.
Als de keuringsdienst van waren
komt controleren is er meteen een
compleet inzicht in alle processen.
Het enthousiasme waarmee Gérard
de Vet over deze nieuwe ontwik
kelingen vertelt, zegt veel over zijn
betrokkenheid bij het werk. Trots is
hij ook op het feit dat alles zoveel
mogelijk vers wordt bereid. “De
groente komt nog steeds voor een
groot deel uit de eigen tuin, ik werk
zoveel mogelijk met verse spullen.
Er wordt al op veel plaatsen gewerkt
met een centrale catering, de
mensen krijgen het eten voor een
hele week en een magnetron om de
dagelijkse portie warm te maken. Ik
denk dat het daar in de toekomst wel
naar toe zal gaan, maar eerlijk
gezegd zou ik dat niet graag mee
hebben gemaakt.”
vlees kwam van de eigen kippen en
varkens en verse groenten en fruit
uit de eigen tuin. De zusters waren
er toen nog en die hielpen altijd van
alle kanten, zoals met het bakken
van worstenbrood als er weer een
varken geslacht was.”
Bijzondere momenten waren de
start van de warme maaltijddienst
(die Gérard de Vet ruim twintig jaar
geleden mee opzette) en uiteraard de
periode van de nieuwbouw. Er is
toen heel hard, maar ook heel gezel
lig gewerkt. In zulke tijden is de
saamhorigheid tussen collega s
natuurlijk heel belangrijk, want er
wordt van iedereen dan veel extra
inzet gevraagd.”
Het zijn de contacten met collega's
en bewoners die Gérard de Vet zelf
denkt het meest te gaan missen. “Ik
heb altijd geprobeerd om het de
bewoners zoveel mogelijk naar de
zin te maken. Bij het minste of ger
ingste signaal dat er iets is, ga ik
langs om erover te praten. Als
iemand jarig is ga ik van tevoren
altijd vragen wat ze op die dag graag
willen eten en op de dag zelf ga ik
even langs om te feliciteren en een
praatje te maken. Op die manier heb
ik er altijd voor gezorgd goede con
tacten met de bewoners te hebben.”
KWALITEITSSYSTEEM
In de keuken begint men 's morgens
(tussen 7.00 en 7.30 uur) met het
aanvullen van het ontbijt, tenminste
wat de drank en de pap betreft, want
het brood hebben de bewoners de
avond tevoren al gekregen.
Vervolgens wordt het menu van de
dag doorgenomen en begint het
klaarzetten en voorbereiden. De ver
schillende desserts worden afge
werkt en het kookproces kan begin
nen. Om 11.30 uur begint men met
MOOIE TIJD
Met veel plezier denkt Gérard de
Vet terug aan zijn beginperiode,
vijfentwintig jaar geleden. “Het was
een hele mooie tijd, tenminste als je
niet bang was om flink aan te
pakken. Ik ging terug van 400 naar
140 maaltijden, maar daar stond
tegenover dat ik de hele organisatie
van de keuken moest regelen. Het
heb liefhebberijen genoeg: fietsen,
mijn vogeltjes, de tuin, puzzelen en
klussen.”
op de rechten en plichten van de vri-
jwilliger zelf. Volgens Marga Kin is
de Hulpcentrale heel blij met de
nieuwe vrijwilligers. “Zo kunnen we
nog beter tegemoet komen aan de
hulpvragen. Steeds blijkt dat het
voor een mantelzorger ontzettend
prettig is om af en toe wat tijd voor
zichzelf te hebben.”
GEDREVEN VRIJWILLIGERS
De voorzitter van de Hulpcentrale,
Will Baelemans heette dinsdag alle
aanwezigen welkom en was blij te
zien dat naast het gemeentebestuur
en de Hulpcentrale, ook de Thuis
zorg in de persoon van mevrouw
Nienke Kruijs vertegenwoordigd
was. “Daar spreekt verbondenheid
uit met het werk dat u gaat doen en
dat door een gedeelte van u al
gedaan is”, aldus de voorzitter.
Wethouder Scheifes verving de ver
hinderde wethouder L. Lavooij en
was daar eigenlijk heel gelukkig
mee. “Want je hebt hier te maken
met zeer gedreven vrijwilligers en
het werk dat jullie doen wordt, met
een terugtredende overheid, alleen
maar belangrijker. Ze benadrukte
het belang van vrijwilligers, maar
wees ook op de betekenis van het
werk voor de vrijwilliger zelf. “Ik
vind het ontzettend goed dat u met
deze cursus uw deskundigheid hebt
vergroot en ook Hulpcentrale en
Ondersteuning Mantelzorg bedankt
dat jullie deze bijeenkomsten
hebben willen organiseren. Ik ben er
aankleden niet meer zo goed'.’Ik
vond het allemaal heel leerzaam en
to the point’, ‘Je hoeft geen u tegen
mij te zeggen’ en ‘Het is toch
gewoon leuk om te doen’ kwam
steeds de juiste cursist naar voren
Vervolg op pagina 17
oedingscoördinator Gérard de Vet (foto Joost van Hoek)
in maandag 29 juni verzorgde hij voor bewoners en gebruikers van de
arme maaltijddienst een feestelijk afscheidsdiner. En per 1 juli neemt
e heer Gérard de Vet (60) officieel afscheid van verzorgingshuis St.
ranciscus te Gilze. Tevens wordt op die dag zijn 25-jarig dienstju-
ileum gevierd. De feestelijke middag begint om 14.00 uur met een
ïceptie voor bewoners en personeel en van 16.00 tot 17.30 uur krijgen
vorige belangstellenden de gelegenheid afscheid te nemen. I ijdens de
ijeenkomst kunnen de aanwezigen ook kennismaken met de heer
Ibert Aarts, de nieuwe voedingscoördinator.
oordat Gérard de Vet in 1973 in
lenst trad bij St. Franciscus werkte
ij tien jaar als kok bij Piusoord (nu
r ichting Amarant). Hij volgde in
ie tijd allerlei cursussen en omdat
r nogal wat veranderingen op tilt
aren ging hij graag in op het ver-
oek bij St. Franciscus te komen
'erken. Hij heeft er geen seconde
rijt van gehad. “Ik heb het altijd
iet bijzonder veel plezier gedaan en
erlijk gezegd ben ik het nóg steeds
iet beu. Maar er komt een moment
at je een keus moet maken. En ik
00714
R O O I J
9 8 A
HANS VAN
HOOFDSTRAAT
RIJEN
TEL. 0161-222501