etuigschriften voor de ÖE Ik heb altijd geprobeerd het de bewoners zoveel ogelijk naar de zin te maken cursus Ondersteuning Mantelzorg uitgereikt OPRUIMING! OPRUIMING! Ik G^mStoïs-aan-huis in Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot RUNDER GEHAKT Seel ledingscoördinator Gérard de Vet neemt afscheid van St. Franciscus BERKELMANS ]SUPER DE BÖÊR] Nu 40-60% KORTING op vele artikelen! o.a. blazers, broeken, rokken, truien, blouses etc, etc. Nieuw in Rijen! Vcensdag 1 juli 1998 I 73e jaargang no. 27 Heren spijkerbroek merk Old Axe maten 31 t/m 38-2 lengtes 00115 14.00 uur met een kilo nu voor (foto Joost van Hoek) 0031K 'Kerkstraat 39. Gilze, TeU 0161-451775 Eigen service- en reparatiedienst Verkoop CD’s - Radio - TV - Koelen Huishoudelijk - Wassen - Drogen Radio-TV Ad Jacobs go62 ALTIJD OP ZOEK NAAR HET BESTE UUidiiS krijgen kwamen in de cursus allerlei onderwerpen aan bod. Zoals chro nisch zieken en gehandicapten, praktische verzorging, dementie. Maar ook kwam een mantelzorgster haar eigen verhaal vertellen, werden er luister- en communicatievaardig heden geoefend en werd er ingegaan Gilze en Rijen CITATEN Volgens coördinator Marga Kin was de inbreng van de cursisten, te weten Mw. J. Kootkar, Mw. F. van het Hoff, Mw. C. Andrik (bij de uitreiking niet aanwezig), Mw. J. van Boxel en de heren J. Fontijn en A. Hofkens, tijdens de bijeenkom sten heel groot geweest en daar wist zij bij de uitreiking op een speelse manier gebruik van te maken. Van iedere cursist las ze een citaat voor en het was aan hen om zichzelf daarin te herkennen. En dat lukte perfect. Op zinnen als ‘Die meneer met dementie wist de volgorde van >e cursisten met de certificaten )ni nieuwe vrijwilligers voor te bereiden op de praktijk, startte de sec- or Ondersteuning Mantelzorg van de Hulpcentrale Rijen in april 1998 en cursus van acht bijeenkomsten. Vorige week dinsdag kon coordina te Marga Kin - van Gils samen met wethouder I. Scheifes aan zes cur- isten het verdiende certificaat uitreiken. Vrijwilligers van de Ondersteuning Mantelzorg komen bij mensen thuis i een niet alledaagse situatie”, weet larga Kin. “Achter de vraag om op te passen’ zit vaak een andere Taag of een probleem.” Om enig icht op de problematiek van de tantelzorgers en hun naasten te heilig van overtuigd dat als het gemeentebestuur veertien dagen op vakantie is en er gebeurt een ramp, van hun afwezigheid weinig te merken is. Gaan organisaties als hulpcentrale, ondersteuning mantel zorg of maaltijddienst op vakantie, dan is er veel meer aan de hand.” Hoofdstraat 62a-Rijen 2 stuks voor Geur van het verleden Meubels - kleingoed uit dejaren50-60 Heistraat 5 - Rijen Tel. 0161-230446 Open: vrijdags 14.00-21.00 uur zaterdags 10.00-16.00 uur het opscheppen van het eten voor de warme maaltijddienst, dan volgt de groepsverzorging (bewoners die gezamenlijk eten) en de mensen van buiten die voor de middagmaaltijd naar de aula komen. Om ongeveer 12.00 uur gaat het eten naar de bewoners van het huis. 's Middags wordt de keuken opgeruimd en de broodmaaltijd klaargemaakt voor de avond en de andere morgen. De voedingscoördi- nator is dan voornamelijk bezig met de organisatie en het bijwerken van de administratie. Ook de eisen die daaraan worden gesteld zijn in de loop der jaren nogal veranderd. Vorig jaar heeft Gérard de Vet meegewerkt aan de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points)-normen, een kwaliteitssy- teem dat is ingevoerd onder begelei ding van de GGD. Alles moet in kaart worden gebracht en genoteerd, zoals bijvoorbeeld de temperatuur van het vlees dat wordt geleverd. Als de keuringsdienst van waren komt controleren is er meteen een compleet inzicht in alle processen. Het enthousiasme waarmee Gérard de Vet over deze nieuwe ontwik kelingen vertelt, zegt veel over zijn betrokkenheid bij het werk. Trots is hij ook op het feit dat alles zoveel mogelijk vers wordt bereid. “De groente komt nog steeds voor een groot deel uit de eigen tuin, ik werk zoveel mogelijk met verse spullen. Er wordt al op veel plaatsen gewerkt met een centrale catering, de mensen krijgen het eten voor een hele week en een magnetron om de dagelijkse portie warm te maken. Ik denk dat het daar in de toekomst wel naar toe zal gaan, maar eerlijk gezegd zou ik dat niet graag mee hebben gemaakt.” vlees kwam van de eigen kippen en varkens en verse groenten en fruit uit de eigen tuin. De zusters waren er toen nog en die hielpen altijd van alle kanten, zoals met het bakken van worstenbrood als er weer een varken geslacht was.” Bijzondere momenten waren de start van de warme maaltijddienst (die Gérard de Vet ruim twintig jaar geleden mee opzette) en uiteraard de periode van de nieuwbouw. Er is toen heel hard, maar ook heel gezel lig gewerkt. In zulke tijden is de saamhorigheid tussen collega s natuurlijk heel belangrijk, want er wordt van iedereen dan veel extra inzet gevraagd.” Het zijn de contacten met collega's en bewoners die Gérard de Vet zelf denkt het meest te gaan missen. “Ik heb altijd geprobeerd om het de bewoners zoveel mogelijk naar de zin te maken. Bij het minste of ger ingste signaal dat er iets is, ga ik langs om erover te praten. Als iemand jarig is ga ik van tevoren altijd vragen wat ze op die dag graag willen eten en op de dag zelf ga ik even langs om te feliciteren en een praatje te maken. Op die manier heb ik er altijd voor gezorgd goede con tacten met de bewoners te hebben.” KWALITEITSSYSTEEM In de keuken begint men 's morgens (tussen 7.00 en 7.30 uur) met het aanvullen van het ontbijt, tenminste wat de drank en de pap betreft, want het brood hebben de bewoners de avond tevoren al gekregen. Vervolgens wordt het menu van de dag doorgenomen en begint het klaarzetten en voorbereiden. De ver schillende desserts worden afge werkt en het kookproces kan begin nen. Om 11.30 uur begint men met MOOIE TIJD Met veel plezier denkt Gérard de Vet terug aan zijn beginperiode, vijfentwintig jaar geleden. “Het was een hele mooie tijd, tenminste als je niet bang was om flink aan te pakken. Ik ging terug van 400 naar 140 maaltijden, maar daar stond tegenover dat ik de hele organisatie van de keuken moest regelen. Het heb liefhebberijen genoeg: fietsen, mijn vogeltjes, de tuin, puzzelen en klussen.” op de rechten en plichten van de vri- jwilliger zelf. Volgens Marga Kin is de Hulpcentrale heel blij met de nieuwe vrijwilligers. “Zo kunnen we nog beter tegemoet komen aan de hulpvragen. Steeds blijkt dat het voor een mantelzorger ontzettend prettig is om af en toe wat tijd voor zichzelf te hebben.” GEDREVEN VRIJWILLIGERS De voorzitter van de Hulpcentrale, Will Baelemans heette dinsdag alle aanwezigen welkom en was blij te zien dat naast het gemeentebestuur en de Hulpcentrale, ook de Thuis zorg in de persoon van mevrouw Nienke Kruijs vertegenwoordigd was. “Daar spreekt verbondenheid uit met het werk dat u gaat doen en dat door een gedeelte van u al gedaan is”, aldus de voorzitter. Wethouder Scheifes verving de ver hinderde wethouder L. Lavooij en was daar eigenlijk heel gelukkig mee. “Want je hebt hier te maken met zeer gedreven vrijwilligers en het werk dat jullie doen wordt, met een terugtredende overheid, alleen maar belangrijker. Ze benadrukte het belang van vrijwilligers, maar wees ook op de betekenis van het werk voor de vrijwilliger zelf. “Ik vind het ontzettend goed dat u met deze cursus uw deskundigheid hebt vergroot en ook Hulpcentrale en Ondersteuning Mantelzorg bedankt dat jullie deze bijeenkomsten hebben willen organiseren. Ik ben er aankleden niet meer zo goed'.’Ik vond het allemaal heel leerzaam en to the point’, ‘Je hoeft geen u tegen mij te zeggen’ en ‘Het is toch gewoon leuk om te doen’ kwam steeds de juiste cursist naar voren Vervolg op pagina 17 oedingscoördinator Gérard de Vet (foto Joost van Hoek) in maandag 29 juni verzorgde hij voor bewoners en gebruikers van de arme maaltijddienst een feestelijk afscheidsdiner. En per 1 juli neemt e heer Gérard de Vet (60) officieel afscheid van verzorgingshuis St. ranciscus te Gilze. Tevens wordt op die dag zijn 25-jarig dienstju- ileum gevierd. De feestelijke middag begint om 14.00 uur met een ïceptie voor bewoners en personeel en van 16.00 tot 17.30 uur krijgen vorige belangstellenden de gelegenheid afscheid te nemen. I ijdens de ijeenkomst kunnen de aanwezigen ook kennismaken met de heer Ibert Aarts, de nieuwe voedingscoördinator. oordat Gérard de Vet in 1973 in lenst trad bij St. Franciscus werkte ij tien jaar als kok bij Piusoord (nu r ichting Amarant). Hij volgde in ie tijd allerlei cursussen en omdat r nogal wat veranderingen op tilt aren ging hij graag in op het ver- oek bij St. Franciscus te komen 'erken. Hij heeft er geen seconde rijt van gehad. “Ik heb het altijd iet bijzonder veel plezier gedaan en erlijk gezegd ben ik het nóg steeds iet beu. Maar er komt een moment at je een keus moet maken. En ik 00714 R O O I J 9 8 A HANS VAN HOOFDSTRAAT RIJEN TEL. 0161-222501

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Gilze en Rijen - Weekblad Gilze-Rijen en Weekblad Gilze en Rijen samen | 1998 | | pagina 1