PRISMA HC DiWWS THIELEN Verlovingsringen -- _x~.i:_i-x- i ir Bij Le Menton? Goed idee! Gilze Hoe begint u morgenavond het weekend? I- ■BI eer een halve eeuw bruin AFWEZIG van 15 t/m 23 okt. Zaal Den Heuvel ,Du'n Speek" bakt ze al in WEEKKOOPJE Radio Delmare Disco-show Disco Dynemite 99 Homance99 TO TWEE-ENVIJFTIGSTE JAARGANG DONDERDAG 4 OKTOBER 1979 - No. 38 UIGAVE: DRUKKERIJ NICO HOBBELEN B.V. - RIJEN - RIEKEVOORT 18 - TEL. 01612-2343 - ABONNEMENTSPRIJS 5, - PER KWARTAAL - POSTGIRO NR. 3940635 Rijen iever spelen B. FEUTH, Tandarts Collegae nemen waar. Tijdens de Kermis in zaterdag- en zondagavond Maandag- en dinsdagavond Zondag vanaf 3 uur in het café 't TRIO UNITY Voor een goed horloge naar uit eigen atelier, dus extra voordeel. Alle maten voorradig. Bistro Le Menton (achter Tivoli) Stationsstraat 83 Rijen. Telefoon 01612 - 2232. Hoofdstraat 113 Een héél goed idee. Want Le Menton heeft elke vrijdagavond een speciaal menu: het vrijdagavondetentje. En dat vrijdagavondetentje betekent gezellig smullen van drie verrukkelijke gerechten. En dat kost u niet eens veel: 25,— per persoon en daar zijn dan wijn en een kopje koffie bij inbegrepen. Deze week: 1I BINNENKORT VERPLICHT Wettelijk goedgekeurde fietsreflektor, voor uw per soonlijke veiligheid. Wordt zeer binnenkort verplicht gesteld. Nieuwstraat 42 - Gilze - Tel. 1367 K ■11 8S’. mr EEKBLAD GILZERIJE l ENORM DRUKKE RECEPTIE NU 4,95 GEEN DAG TEGENZIN VALS VERS pWCHROOM Met de bakfiets in de Kerkstraat te Rijen. •••••••••••••••••••••••••a Een eeuw „Bakkerij De Speek” zit er te oordelen naar de dag van van daag niet in. Maar de uren die men maakte, de service die men bood, de gemoedelijkheid die vanzelfsprekend was, het dagelijks brood waaraan men méér dan alledaagse zorg be steedde: in het bakkersvak tellen de jaren dubbel horen we nog iemand zeggen. Het zijn tropenjaren voor de militair. Vandaar dat we een halve eeuw „De Speek” gelijk stellen met 100 jaar. Op ónze beurt kregen we weer gelijk van de drukte tijdens de receptie, een eeuwfeest waardig! NVE Ja... dat bracht ons op ’t deeg! Het deed ons plezier dat er met Bernard een leuk gesprek over te voeren bleek. Zo horen we hem zeggen: ,,’t slechtste brood is ’t beste! Water, bloem, gist en zout. Dat is gezond I „In ’29 bouwde mijn vader, Janus Speekenbrink, aan wat dan nu heet de Hoofdstraat 100. Ik herinner me nog goed dat het adres in mijn jongste oaren was 286B. Rijen was niet vreemd voor mijn vader. Samen met zijn Broer Bernard ventte hij er al veel jaren vanuit de bakkerij aan de Tram straat te Dongen, waar ook zijn vader al een bakkerij dreef. De volksmond in Rijen noemde hem „De Dongense bakker”. Broer Bernard haakte van de ene dag op de andere af, die trad in ’t klooster. Bij de Broeders van Huybergen. Mijn vader zag er wel brood in om zich als bakker te Rijen te restigen, dat bewtfst dan ook het feit dat we maandag het 50-jarig bestaan ierden nog eens ten overvloede”. Wij... tenslotte: „éérst heette ’t de warme bakker, nü lezen we al de échte warme bakker. We snappen *t niet meer zo goed! Trouwens wélke bakker kan ’t brood koud bakken?” Had je gedacht! Op dezelfde vrien delijke toon horen we: „een warme bakker is een bakker die de oven achter de winkel heeft. En... die is gewoon niet uit te roeien! De mensen kunnen dan al eens tijdelijk zo’n winkel-oven de rug toekeren, men komt er steeds weer naar terug. De warme bakker hoeft alleen maar te zorgen dat hij kwaliteit brengt en met de tijd, de vraag, meegaat. Het is dood simpel!” Op het scheiden van de markt kunnen we tóch nog wat binnen ha len! „Ik moet er elke ochtend om half vier uit. Van vrijdag op zater dag hóéf ik er niet uit, want dan kom ik niet eens te bed. Maar daar moet je niet te zwaar aan tillen. Daar wén je aan... weet je? Maar élke avond om half negen of daar omtrent ben ik vertrokken, onder de wol! Het is eigenlijk wel jammer dat hoegenaamd niemand weet wat een bakker er voor moet doen om elke dag voor brood op de plank te zorgen.” We „slikken” óók gretig: „in ’t begin dat ik niet meer toerde had ik er wel veel weet van. Je komt niet meer zo gezellig onder de mensen. Af en toe heb ik ’t nog. Maar ja... ’t kon niet anders... of ik had perso neel moeten inzetten. En dat is ook niet alles! Maar neem maar van mij aan: ik werk geen dag met tegenzin! Toost Paling 9 Entrecot Béanaise IJsje met slagroom eten weet je? Maar tegenwoordig moeten we er zogenaamde verede- lingsstoffen aan toevoegen omdat de klant wil dat ’t brood een paar da gen vers blijft. Maar je snapt toch dat een éérlijk brood maar éénmaal, één dag vers kan zijn. Kijk eens naar Frankrijk. Daar bakt men elke dag, zondag of niet. Stokbrood. ’s-Mor- gens kopen, dezelfde dag eten!” „Maar hier moet alles een paar da gen „vers” blijven. We hebben een mooi voorbeeld in het witbrood. Dat kon men zó maken dat ’t bijna een week lang vers leek. Maar als de teruggang van het witbrood de ko mende vijf jaren even snel voort gaat als de voorgaande vijf jaren, dan hebben we straks alleen nog maar bruin brood. En wat mij be treft: gelukkig!” „Vroeger hadden we twee soorten brood, bruin en wit. Nü telt elke soort diverse variaties. En neem hiernaast ’t klein brood. Vroeger kwamen er alleen op feest- en hoog tijdagen broodjes op tafel, nu regel matig.” Horen we tijdens ’t gesprek nog dat Piet Scholtze in noodgevallen nog steeds en altijd bereid is tot hel pen waar mogelijk; dat van de zo nen Arjen en Laurent geen énkel initiatief mag worden verwacht om Bakkerij Speekenbrink ook voor de toekomst „veilig” te stellen, tot spec taculaire uitspraken kunnen we „D’un Speek” niet verleiden. Met de zelfde gemoedelijkheid als hij Rijen regeerde als Prins Carnaval gedu rende een reeks van jaren pareert hij moeiteloos onze vragen. Het gesprek is ten einde. Dood. Alles wat we nog kunnen bedenken zou een in herhaling vallen zijn. Als we voor de eerste maal na het ge sprek ’t Onze Vader bidden „vallen we stil” bij „geef ons heden ons da gelijks brood!” Kompleet idioot na tuurlijk! „Idioot”, maar dan in de sympa thieke betekenis van ’t woord, was de receptie maandagavond in de zaal van „Boerke Jacobs”. Moeder Spee kenbrink kon glunderen rond het geen zij met haar man Janus op bouwde, Nel en Bernard konden méér dan tevreden zijn rond hun le venswerk dat ze uitbouwden, Arjen en Laurent mochten gepast trots zijn op hun ouders die een zó overwel digende belangstelling ten deel viel. Ik zou ’t bijltje er meteen bij neer gooien. Samen met ons Nel leid ik een leven, oefen ik een vak uit, dat s een ik graag doe. Elke zondag is feestdag. Vooral de ochtend... dan loopt de wekker eens niet om half vier af!” I Tegenover ons zit de huidige eige- |de nu ook al weer 47-jarige zoon ■naar van bakkerij Speekenbrink, ■Bernard, die op 1 januari 1956 samen Iffiet zijn vrouw Nel het ouderlijk be- Idrijf overnam. „Vader is enkele jaren ■geleden gestorven, moeder weet zich •goed verzorgd in Huize „St. Petrus”. |Ze leeft tóch wel erg mee met de ■bakkerij, ook al blijft ze ’t liefst in Let Huis. Ver van het jagen en jach- |ten in het verleden waarin zij haar [boterham meer "tian verdiende. Ze [bracht vier kinderen ter wereld. IZoon Bernard en de dochters Anne- |lies en Agnes. Ook Joske, doch die [overleed al op zeer jeugdige leef tijd. Toen ze zich in Rijen vestigden [bracht men Piet Scholtze mee als [hecht, die dat ook in de Dongense [bakkerij al was. „Ja... van mijn jong- pte jaren weet ik niet meer zoveel,” steldé Bernard ons lichtelijk te- pur. Ik weet wél dat ik al héél erg Mg mee moest aanpakken. Brood Ibezorgen hier en daar. Ik deed dat 20 rap mogelijk om weer zo snel hogelijk te kunnen gaan spelen. Het kwam meer dan eens voor dat de klanten op zaterdag tegen vader zei- pen bij ’t af rekenen: we hebben méér gehad dan in Uw boekje staat, pe kunt wel snappen hoe ik dan la ter thuis te horen kreeg dat ik nóóit pen zakenman zou worden en bij voorbeeld: dat ik geen hart voor de pak had!” «Toen ik iets ouder werd ging ik I eren voor de vakdiploma’s, de ves- 'tgingswet etc. Ik heb alles gehaald kwam toen officieel bij vader in be zaak. We hadden een bezorgtoer (lie geheel Rijen besloeg. Van De Kraaiennest tot de Duiventoren. Niet pUe huizen natuurlijk, maar wèl de pPPervlakte.” ■Tan horen zeggen weet ik dat va- ?er vroeger een paardje voor een rar heeft gehad om ’t brood te be- MSen. Heel erg goed weet ik nog ,a' we brood bezorgden op een hnsportfiets met een mand voorop, “ook met de bakfiéts. Weet je dat vroeger, met de kermis en der- ™jkehoogtijdagen, een bakfiets vol raar één hoogstens naar twee boe- reden? Vooral met krentenmik I Stuurlij k. Jonge jonge, wat hébben ,eflikwyis op en neer gemoeten!” „’’Moeder deed intussen de winkel. een kleinigheid om daarnaast ook I “8 goed voor ons, de kinderen te °rgen. Daar kwam nog bij dat ze Leiden kwam, van de stad zoge- M. Ze zag ’t hier op de Rijen niet zitten. Nog een korte periode bbben we tevens een lunchroom ge- «u. Moeder was dan in de keuken J.!® Met frites bakken of iets der- 6 llJks, ais de bei Van de winkel deur klingelde moest ze naar voren. Begin er maar eens aan! Zéker toen mijn ouders zagen dat ik hun op volger zou worden moest er een be slissing worden genomen. Of alleen een bakkerij, of alleen een lunch room. De keuze maakte een einde aan Lunchroom „De Speek”. „Toen ik ruim 23 jaren geleden de zaak overnam heb ik de winkel naar de normen van toen, gemoderniseerd. Het zal nu een jaar of acht geleden zijn dat ik de winkelruimte ver dubbelde. Liet verbouwen tot wat ’t vandaag de dag nog is. Tot verleden jaar heb ik ook nog aan huis be zorgd. Getoerd noemen wij dat. Maar daar ben ik mee gestopt om meer aandacht te kunnen geven aan de winkel. De winkel waar mijn vrouw Nel elke dag opnieuw weer present is, sterker nog... ze houdt ook nog de dagelijkse boekhouding bij. Dan moet je toch wel uit ’t beste hout gesneden zijn, zeg nu zelf eens? Ik zou haast zeggen als bak ker: van ’t allerbeste deeg gemaakt!” Janus Speekenbrink en Piet Scholtze in de bakkerij. Dit was voor Piet Scholtze zijn eerste baas. Sgh

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Gilze en Rijen - Weekblad Gilze-Rijen en Weekblad Gilze en Rijen samen | 1979 | | pagina 1