pauvre femme
II
twaalf eieren,
wel
doen
1980,
In een
Thuisgekomen van een volle dag
vrijwilligsterswerken wat ver
pozing in de vorm van badminton
nen in ons riante OOcentrum,
had ik nog wel zin in een rustig
muziekstuk, 'n glas wijn en de
konijnenwoning schoonmaken.
Eerst’n fles wijn open maken,
kurketrekker door de kurk en toen
ging met geen mogelijkheid de kurk
eruit.Ik heb een heel gewone kur
ketrekker, zonder foefjes, waarbij
je het gewoon moet hebben van je
eigen kracht en die kwam ik pijn
lijk tekort. In stoeipartijen en
nu dus wordt .ik met dit tekort
nog weleens gekonfronteerdaan
echte vechtpartijen durf ik dan
ook bijna niet te denken. Ik denk
dat ik toch maar eens 'n kursus
zelfverdediging of bodybuilding
moet gaan volgen.
Deze situatie deed mij denken
aan een gelijksoortige, toen was
ik bij 'n goede vriendin en wij
trachtten om beurten en samen 'n
kurk uit 'n fles aanlokkelijke
witte wijn te krijgen, het wilde
niet lukken, ten einde raad ging
zij met de fles naar een sterk
uitziend manspersoon die in het
zelfde pand boven woonde, en kort
op een schotel, breek daar twaalf
eieren op (hé, dat is een hele
doos van wel drie gulden!) en zet
het in de warme asch; snijd brood
in dobbelsteentjes, bak het,in
boter en doe het erbij, breng er
vuur bovenop, en als het goed
gaar is, giet er ene saus met
mosterd of specerijen over.
In de asch en vuur er bovenop en
nou dat zie ik nog
kan natuurlijk ook één ei
want in die tijd van Betje,
dat was zeker voor een herenhuis
vol mensen.
Maar die kurk moet nog steeds uit
de fles Coteause du Languedoc
zit er ook pas in eigenlijk.
rest bij flessen kijken, blz.
27. Daar staat hoe je een hals
van een fles kan afhalen met
een draadje in terpentijn ge
drenkt en dan aangestoken en
dan in het koude water gehou
den. Dat lijkt me nogal, wat op
dit uur van de dag en dan met
een volle fles, neen.
Maar eens Betje de goedkope keu
kenmeid raadplegen, misschien
staat daar een ouderwetse handige
tip in. Het boek verscheen voor
het eerst in 1850, en ik weet nu
weer waarom ik er bijna nooit in
kijk. Omdat er zo'n groot gedeel
te gaat over vleesch, wild en
gevogelte, dat was toen zeker niet
zo duur., als je naar de titel
kijkt. Allemaal dieren die ik zo
mooi vind en lief en boeiend in
levende lijve, staan in het boek
beschreven in gebraden, gefruite,
gestoofde, gemarineerde, aan het
spit, als ragout, als worsten,
met kastanjes, met truffels,
a l'anglaise, a la tartare, in
papiljotten en andere toestanden.
Neen, mijn oog viel op een recept
op blz. 97, de naam van het recept
trok mij aan, toch nog aansluiting
met dit boekje? Eieren a la pau-
daarop hoorde ik het vertrouwelijke vre femme- (ik heb een uitkering
'plop' geluid, ik kon mij zijn en dat is moderne armoede) even
triomfantelijke blik levendig voor- kijken: Smelt een weinig boter
stellen. Bij mij in huis is alleen
de hond, die een beetje verbaasd
lag te kijken naar al mijn inspan
ningen dat zie ik aan haar oren en
haar tong, die dan bewegen, want
voor de rest is zij haar, haren,
vacht
Ik kon de fles laten balan
ceren op de kurketrekker en in
de ronde draaien en dan weer
op de grond zetten,ik zag aan
haar dat zij het een vreem
de vertoning vond en hield er
mee op. Dan maar eens gekeken
in het huishoudboek van Ot en
Sien, bladzijde 50, kurk is
ëen natuurproduktwe moeten
er zuinig op zijn, even opko
ken in zout water maakt ze
onder de warm water kraan en
weer zacht en soepel, voor de
1
2