pauvre femme II twaalf eieren, wel doen 1980, In een Thuisgekomen van een volle dag vrijwilligsterswerken wat ver pozing in de vorm van badminton nen in ons riante OOcentrum, had ik nog wel zin in een rustig muziekstuk, 'n glas wijn en de konijnenwoning schoonmaken. Eerst’n fles wijn open maken, kurketrekker door de kurk en toen ging met geen mogelijkheid de kurk eruit.Ik heb een heel gewone kur ketrekker, zonder foefjes, waarbij je het gewoon moet hebben van je eigen kracht en die kwam ik pijn lijk tekort. In stoeipartijen en nu dus wordt .ik met dit tekort nog weleens gekonfronteerdaan echte vechtpartijen durf ik dan ook bijna niet te denken. Ik denk dat ik toch maar eens 'n kursus zelfverdediging of bodybuilding moet gaan volgen. Deze situatie deed mij denken aan een gelijksoortige, toen was ik bij 'n goede vriendin en wij trachtten om beurten en samen 'n kurk uit 'n fles aanlokkelijke witte wijn te krijgen, het wilde niet lukken, ten einde raad ging zij met de fles naar een sterk uitziend manspersoon die in het zelfde pand boven woonde, en kort op een schotel, breek daar twaalf eieren op (hé, dat is een hele doos van wel drie gulden!) en zet het in de warme asch; snijd brood in dobbelsteentjes, bak het,in boter en doe het erbij, breng er vuur bovenop, en als het goed gaar is, giet er ene saus met mosterd of specerijen over. In de asch en vuur er bovenop en nou dat zie ik nog kan natuurlijk ook één ei want in die tijd van Betje, dat was zeker voor een herenhuis vol mensen. Maar die kurk moet nog steeds uit de fles Coteause du Languedoc zit er ook pas in eigenlijk. rest bij flessen kijken, blz. 27. Daar staat hoe je een hals van een fles kan afhalen met een draadje in terpentijn ge drenkt en dan aangestoken en dan in het koude water gehou den. Dat lijkt me nogal, wat op dit uur van de dag en dan met een volle fles, neen. Maar eens Betje de goedkope keu kenmeid raadplegen, misschien staat daar een ouderwetse handige tip in. Het boek verscheen voor het eerst in 1850, en ik weet nu weer waarom ik er bijna nooit in kijk. Omdat er zo'n groot gedeel te gaat over vleesch, wild en gevogelte, dat was toen zeker niet zo duur., als je naar de titel kijkt. Allemaal dieren die ik zo mooi vind en lief en boeiend in levende lijve, staan in het boek beschreven in gebraden, gefruite, gestoofde, gemarineerde, aan het spit, als ragout, als worsten, met kastanjes, met truffels, a l'anglaise, a la tartare, in papiljotten en andere toestanden. Neen, mijn oog viel op een recept op blz. 97, de naam van het recept trok mij aan, toch nog aansluiting met dit boekje? Eieren a la pau- daarop hoorde ik het vertrouwelijke vre femme- (ik heb een uitkering 'plop' geluid, ik kon mij zijn en dat is moderne armoede) even triomfantelijke blik levendig voor- kijken: Smelt een weinig boter stellen. Bij mij in huis is alleen de hond, die een beetje verbaasd lag te kijken naar al mijn inspan ningen dat zie ik aan haar oren en haar tong, die dan bewegen, want voor de rest is zij haar, haren, vacht Ik kon de fles laten balan ceren op de kurketrekker en in de ronde draaien en dan weer op de grond zetten,ik zag aan haar dat zij het een vreem de vertoning vond en hield er mee op. Dan maar eens gekeken in het huishoudboek van Ot en Sien, bladzijde 50, kurk is ëen natuurproduktwe moeten er zuinig op zijn, even opko ken in zout water maakt ze onder de warm water kraan en weer zacht en soepel, voor de 1 2

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Vrouwenkrant Tilburg | 1981 | | pagina 38