11
Q/kvyO.
-
-C.Holt,
In Tilburg is een winkel annex
theehuis waar volwaardige produk-
ten en onbespten groenten ver
kocht worden nl. De Paardebloem
op de Bredaseweg. Verder is er
Reformhuis Mentink in de Tuin
straat en vegetarisch restau
rant De Imme, Schouwburgring
206 tel. 425229. De Imme is ge
opend op dinsdag, woensdag,
vrijdag en zaterdag van 6 tot
8 uur 's-avonds. Je moet je
wel voor drie uur inschrijven
als je wilt gaan eten. Dat kan
door de Imme te bellen of ook
de Paardebloem.
Veel mensen vinden het nog steeds
moeilijk om vlees op een verant
woorde manier te vervangen. Het
is echter heel goed mogelijk om
gezond en lekker te eten zonder
vlees. Je kunt vlees bijvoor
beeld vervangen door eier-,
kaas- en visgerechten (zuinig
met vis vanwege het kwik en met
eieren vanwege het zeer hoge
cholesterolgehalte)
Heel goed is het om voldoende
eiwitten binnen te krijgen door
kombinaties van graan en peul
vruchten te eten in één maaltijd.
Bijvoorbeeld rijst en linzen;
volkorenmacaroni en peulvruchten;
gierst en linzen;
erwtensoep en roggebrood en ook
sojabonen met rijst.
Een belangrijk onderdeel van de
maaltijd is de rauwkost. Door
het onbewerkt laten van de groen
te kunnen we ten volle profi
teren van de broodnodige mine
ralen en vitaminen. Het is heel
gezond om elke dag voor de warme
maaltijd rauwkost te eten. Dit
stimuleert de maagsappen en zo
wordt de maag voorbereid op het
warme voedsel.
Dit was in grote lijnen datgene
wat Ans verteld heeft. Het bleek
wel dat veel vrouwen zich bij het
onderwerp betrokken voelden, want
steeds wisten vrouwen Ans aan
te vullen of vertelden eigen er
varingen. Ook na de inleiding
werd er onder elkaar geanimeerd
verder gepraat. De voorbereidings
groep had een kleine brochure
samengesteld, die nog steeds voor
1 gulden in het vrouwenkafee te
verkrijgen is. Voor verdere in
formatie over dit onderwerp vol
gen hier enkele titels. De meeste
kookboeken zijn voorzien van een
theoretische inleiding.
Het feit dat om dieren te kwe
ken grote hoeveelheden volwaar
dig voedsel gebruikt wordt als
voeding voor dieren in plaats
van mensen en gemiddeld geldt
dat er om een dier 1 kg in ge
wicht te doen aankomen 8 kg
graan nodig is. Als je dan weet
dat veel van dit graan uit de
zogenaamde ’arme' landen komt,
is anders gaan eten ook een
kleine bijdrage aan het oplos
sen van het wereldvoedselpro
bleem
Waaraan moet je denken als je an
ders wilt gaan eten?
- gebruik volledige, dus volwaar
dige grondstoffen (volkoren
brood, bruine rijst, volkoren
macaroni enz
- werk zuinig met koken. Gooi
geen kooknat weg en verwerk
restjes
- eet groenten en fruit van het
seizoen. Geen opgefokte kas
groente
- probeer aan voeding te komen
zonder gif (Paardebloem).
- gebruik minder suiker, zout en
vet
- eet minder vlees.
-L. Reijnders e.a., Voedsel in
Nederland (van Gennep, 1975).
-F.Moore-LappéEten van Moeder
Aarde (Elsevier)
-W. Eikenboom: Eenvoudige vegeta
rische gerechten
P. Caradine: Macrobio
tisch kookboek
-Greet Buchner: Lekker eten zon
der vlees
-Berty van Essen: Vegetarisch
kookboek
-Denise WagemakersReceptenbro
chure (De kleine
AardeBoxtel