11 Q/kvyO. - -C.Holt, In Tilburg is een winkel annex theehuis waar volwaardige produk- ten en onbespten groenten ver kocht worden nl. De Paardebloem op de Bredaseweg. Verder is er Reformhuis Mentink in de Tuin straat en vegetarisch restau rant De Imme, Schouwburgring 206 tel. 425229. De Imme is ge opend op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 6 tot 8 uur 's-avonds. Je moet je wel voor drie uur inschrijven als je wilt gaan eten. Dat kan door de Imme te bellen of ook de Paardebloem. Veel mensen vinden het nog steeds moeilijk om vlees op een verant woorde manier te vervangen. Het is echter heel goed mogelijk om gezond en lekker te eten zonder vlees. Je kunt vlees bijvoor beeld vervangen door eier-, kaas- en visgerechten (zuinig met vis vanwege het kwik en met eieren vanwege het zeer hoge cholesterolgehalte) Heel goed is het om voldoende eiwitten binnen te krijgen door kombinaties van graan en peul vruchten te eten in één maaltijd. Bijvoorbeeld rijst en linzen; volkorenmacaroni en peulvruchten; gierst en linzen; erwtensoep en roggebrood en ook sojabonen met rijst. Een belangrijk onderdeel van de maaltijd is de rauwkost. Door het onbewerkt laten van de groen te kunnen we ten volle profi teren van de broodnodige mine ralen en vitaminen. Het is heel gezond om elke dag voor de warme maaltijd rauwkost te eten. Dit stimuleert de maagsappen en zo wordt de maag voorbereid op het warme voedsel. Dit was in grote lijnen datgene wat Ans verteld heeft. Het bleek wel dat veel vrouwen zich bij het onderwerp betrokken voelden, want steeds wisten vrouwen Ans aan te vullen of vertelden eigen er varingen. Ook na de inleiding werd er onder elkaar geanimeerd verder gepraat. De voorbereidings groep had een kleine brochure samengesteld, die nog steeds voor 1 gulden in het vrouwenkafee te verkrijgen is. Voor verdere in formatie over dit onderwerp vol gen hier enkele titels. De meeste kookboeken zijn voorzien van een theoretische inleiding. Het feit dat om dieren te kwe ken grote hoeveelheden volwaar dig voedsel gebruikt wordt als voeding voor dieren in plaats van mensen en gemiddeld geldt dat er om een dier 1 kg in ge wicht te doen aankomen 8 kg graan nodig is. Als je dan weet dat veel van dit graan uit de zogenaamde ’arme' landen komt, is anders gaan eten ook een kleine bijdrage aan het oplos sen van het wereldvoedselpro bleem Waaraan moet je denken als je an ders wilt gaan eten? - gebruik volledige, dus volwaar dige grondstoffen (volkoren brood, bruine rijst, volkoren macaroni enz - werk zuinig met koken. Gooi geen kooknat weg en verwerk restjes - eet groenten en fruit van het seizoen. Geen opgefokte kas groente - probeer aan voeding te komen zonder gif (Paardebloem). - gebruik minder suiker, zout en vet - eet minder vlees. -L. Reijnders e.a., Voedsel in Nederland (van Gennep, 1975). -F.Moore-LappéEten van Moeder Aarde (Elsevier) -W. Eikenboom: Eenvoudige vegeta rische gerechten P. Caradine: Macrobio tisch kookboek -Greet Buchner: Lekker eten zon der vlees -Berty van Essen: Vegetarisch kookboek -Denise WagemakersReceptenbro chure (De kleine AardeBoxtel

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Vrouwenkrant Tilburg | 1979 | | pagina 15