SOS-Hulpttntrak Wijntip van de maand: Een Chardonnay past bij tal van gerechten. Franse Chardonnay smaakt prima bij wat lichtere gerechten zoals kaas, eieren, asperges, artisjokken en gevogelte. Chardonnay uit warmere streken, zoals California en Australië is heerlijk bij gerechten die voller en romiger van smaak zijn. Bijvoorbeeld vis, gevulde salades, schaaldieren, witvlees en pasta met vis. Wat is de SOS-Hulpcentrale? Bij de SOS-Hulpcentrale kunnen mensen anoniem terecht om over allerlei vragen en problemen te praten. Dit kan bijvoorbeeld gaan over eenzaamheid, verslaving, relatieproblemen en angst. Ook is het mogelijk informatie in te winnen of om advies te vragen. Wat is er zo leuk aan dit vrijwilligerswerk? Je komt met allerlei mensen en problemen in aanraking. Het verbreedt je kijk op het leven. Daarnaast werk je met veel verschillende collega's samen. De SOS-Hulpcentrale is dringend op zoek naar nieuwe centralisten (telefoonvrijwilligers). BEN JIJ IEMAND DIE KAN LUISTEREN ALS HET NODIG.IS? Wat doet de centralist? Op de SOS-Hulpcentrale zijn altijd centralisten aanwezig die luisteren, die de tijd nemen voor een gesprek, telefonisch of persoonlijk. De centralisten beschikken over een informatie systeem om adressen en telefoonnummers op te zoeken over bijvoorbeeld vragen op het gebied van maatschappelijke dienstverlening. Wat zoeken we? Bij het praten met de mensen aan de telefoon is het niet zo van belang of je een speciale opleiding gevolgd hebt. Het is veel belangrijker dat je open kunt staan voor problemen van medemensen. Het is belangrijk dat je de tijd wilt nemen, wilt luisteren. Natuurlijk is het niet zo dat je meteen in het diepe .gegooid wordt. Voor je begint met werken krijg je een inwerkcursus. Hierna ga je een aantal diensten draaien met steeds dezelfde ervaren collega, je mentor. Ook daarna sta je er niet alleen voor, want diensten draai je altijd met z'n tweeën. Chardonnaywijnen spreekt de wijnliefhebber aan omdat ze vol en lekker sappig zijn en een waaier aan geuren en smaken bieden van perzik tot citrusfruit, van ananas tot mango en van boter tot toast. Er is een duidelijk tweedeling in ‘oude’ en ‘nieuwe’ Chardonnay. De oude Chardonnay, waarmee die uit de Bourgogne bedoeld wordt, is vaak wat lichter van karakter. Heeft vaak een geur van appel en citrusfruit, met soms ook hout, boter en nootachtige aroma’s. In de nieuwe Chardonnay uit de zonrijke streken overheerst het tropisch fruit, zoals ananas, mango en passievrucht.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Hilvarenbeek - 't Kleppermenneke te Esbeek | 2001 | | pagina 5