SOS-Hulpttntrak
Wijntip van de maand:
Een Chardonnay past bij tal van gerechten.
Franse Chardonnay smaakt prima bij wat lichtere gerechten zoals
kaas, eieren, asperges, artisjokken en gevogelte.
Chardonnay uit warmere streken, zoals California en Australië is
heerlijk bij gerechten die voller en romiger van smaak zijn. Bijvoorbeeld
vis, gevulde salades, schaaldieren, witvlees en pasta met vis.
Wat is de SOS-Hulpcentrale?
Bij de SOS-Hulpcentrale kunnen mensen anoniem terecht om
over allerlei vragen en problemen te praten. Dit kan bijvoorbeeld
gaan over eenzaamheid, verslaving, relatieproblemen en angst.
Ook is het mogelijk informatie in te winnen of om advies te
vragen.
Wat is er zo leuk aan dit vrijwilligerswerk?
Je komt met allerlei mensen en problemen in aanraking. Het
verbreedt je kijk op het leven. Daarnaast werk je met veel
verschillende collega's samen.
De SOS-Hulpcentrale is dringend op zoek naar nieuwe
centralisten (telefoonvrijwilligers).
BEN JIJ IEMAND DIE KAN LUISTEREN ALS HET NODIG.IS?
Wat doet de centralist?
Op de SOS-Hulpcentrale zijn altijd centralisten aanwezig die
luisteren, die de tijd nemen voor een gesprek, telefonisch of
persoonlijk. De centralisten beschikken over een informatie
systeem om adressen en telefoonnummers op te zoeken over
bijvoorbeeld vragen op het gebied van maatschappelijke
dienstverlening.
Wat zoeken we?
Bij het praten met de mensen aan de telefoon is het niet zo van
belang of je een speciale opleiding gevolgd hebt.
Het is veel belangrijker dat je open kunt staan voor problemen
van medemensen. Het is belangrijk dat je de tijd wilt nemen, wilt
luisteren.
Natuurlijk is het niet zo dat je meteen in het diepe .gegooid
wordt. Voor je begint met werken krijg je een inwerkcursus.
Hierna ga je een aantal diensten draaien met steeds dezelfde
ervaren collega, je mentor. Ook daarna sta je er niet alleen voor,
want diensten draai je altijd met z'n tweeën.
Chardonnaywijnen spreekt de wijnliefhebber aan omdat ze
vol en lekker sappig zijn en een waaier aan geuren en
smaken bieden van perzik tot citrusfruit, van ananas tot
mango en van boter tot toast.
Er is een duidelijk tweedeling in ‘oude’ en ‘nieuwe’
Chardonnay. De oude Chardonnay, waarmee die uit de
Bourgogne bedoeld wordt, is vaak wat lichter van karakter.
Heeft vaak een geur van appel en citrusfruit, met soms ook
hout, boter en nootachtige aroma’s. In de nieuwe
Chardonnay uit de zonrijke streken overheerst het tropisch
fruit, zoals ananas, mango en passievrucht.