HAT NOU HEER!!!!
Aldoet ApriI ons mooi weer
aanschouwenhét is hét als één fortuin,
we kunnenhet niet vertrouwen.
PERSBERICHT
Eerste officiële handeling Bedrijventerrein Esbeek.
17/04-2001
Dit is een @mail bericht die op 17 maart binnen is gekomen en
dus nu pas (te laat) gepubliceerd kan worden.
Wijntip van de maand:
Het aspergeseizoen is weer in volle gang.
Dé klassieke asperge wijn is een Pinot Blanc uit de Elzas.
Een lichte milddroge frisse wijn, sappig van smaak met een fruitige-
bloemige geur. Ook erg lekker als aperitief.
Op donderdag, 19 april a.s. om 17.00 uur zal wethouder drs
J A Bols, als portefeuillehouder ruimtelijke ordening, de eerste
officiële handeling verrichten met betrekking tot het
Bedrijventerrein Esbeek. Door dit bestemmingsplan beschikt de
gemeente Hilvarenbeek voor enkele jaren over de
mogelijkheden tot vestiging voor bedrijven. De netto uit te geven
oppervlakte bedraagt ongeveer 7 ha.. Op die oppervlakte
kunnen 20 tot 25 bedrijven worden gevestigd. Op dit moment
zijn al 13 kavels toegewezen.
Momenteel wordt een gedeelte van het bestemmingsplan
bouwrijp gemaakt.
De eerste officiële handeling zal door wethouder Bols worden
verricht door het plaatsen van een rioolput aan het einde van de
Oude Groenstraat te Esbeek.
Wijnspreuk van de maand:
"De beste reden om wijn te drinken is
dat men de bodem van de fles zoekt.
WILHELM W.ACKERNAGEL
Hoe wijn gemaakt wordt.
Deel 2
Na de pluk van de druiven en het persen van de druiven
volgt nu het tweede gedeelte van de wijnbereiding.
De gisting:
Het belangrijkste bij de wijnbereiding is de gisting, de
omzetting van suikers in alcohol en koolzuur. De suikers
bevinden zich samen met de zuren in het vruchtvlees van
de druif. De aroma’s bevinden zich aan de binnenkant van
de schil. In de schil zitten kleurstoffen en tannines.
Tannines zijn de bitter smakende looistoffen die ook in de
pitten en steeltjes zitten. Op de buitenkant van de schil
bevinden zich de wilde, natuurlijke gistcellen die de gisting
op gang kunnen brengen.
Bij de wijnbereiding van rode wijn kneust men de druiven,
zodat er sap vrijkomt. Dat maakt het begin van de gisting
makkelijk. Druiven voor witte wijn worden meteen geperst.
Als men zou willen dan kan men de natuur zijn gang laten
gaan, immers met de druiven komen ook de natuurlijke
gistcellen in de gistkuip. Deze gistcellen zijn echter zo
onvoorspelbaar, dat de meeste producenten kiezen voor
gecultiveerde gistcellen. Dan weet men zeker wat er gaat
gebeuren, risicoloos. En zo worden de meeste wijnen
tegenwoordig ook gemaakt.
1