HAT NOU HEER!!!! Aldoet ApriI ons mooi weer aanschouwenhét is hét als één fortuin, we kunnenhet niet vertrouwen. PERSBERICHT Eerste officiële handeling Bedrijventerrein Esbeek. 17/04-2001 Dit is een @mail bericht die op 17 maart binnen is gekomen en dus nu pas (te laat) gepubliceerd kan worden. Wijntip van de maand: Het aspergeseizoen is weer in volle gang. Dé klassieke asperge wijn is een Pinot Blanc uit de Elzas. Een lichte milddroge frisse wijn, sappig van smaak met een fruitige- bloemige geur. Ook erg lekker als aperitief. Op donderdag, 19 april a.s. om 17.00 uur zal wethouder drs J A Bols, als portefeuillehouder ruimtelijke ordening, de eerste officiële handeling verrichten met betrekking tot het Bedrijventerrein Esbeek. Door dit bestemmingsplan beschikt de gemeente Hilvarenbeek voor enkele jaren over de mogelijkheden tot vestiging voor bedrijven. De netto uit te geven oppervlakte bedraagt ongeveer 7 ha.. Op die oppervlakte kunnen 20 tot 25 bedrijven worden gevestigd. Op dit moment zijn al 13 kavels toegewezen. Momenteel wordt een gedeelte van het bestemmingsplan bouwrijp gemaakt. De eerste officiële handeling zal door wethouder Bols worden verricht door het plaatsen van een rioolput aan het einde van de Oude Groenstraat te Esbeek. Wijnspreuk van de maand: "De beste reden om wijn te drinken is dat men de bodem van de fles zoekt. WILHELM W.ACKERNAGEL Hoe wijn gemaakt wordt. Deel 2 Na de pluk van de druiven en het persen van de druiven volgt nu het tweede gedeelte van de wijnbereiding. De gisting: Het belangrijkste bij de wijnbereiding is de gisting, de omzetting van suikers in alcohol en koolzuur. De suikers bevinden zich samen met de zuren in het vruchtvlees van de druif. De aroma’s bevinden zich aan de binnenkant van de schil. In de schil zitten kleurstoffen en tannines. Tannines zijn de bitter smakende looistoffen die ook in de pitten en steeltjes zitten. Op de buitenkant van de schil bevinden zich de wilde, natuurlijke gistcellen die de gisting op gang kunnen brengen. Bij de wijnbereiding van rode wijn kneust men de druiven, zodat er sap vrijkomt. Dat maakt het begin van de gisting makkelijk. Druiven voor witte wijn worden meteen geperst. Als men zou willen dan kan men de natuur zijn gang laten gaan, immers met de druiven komen ook de natuurlijke gistcellen in de gistkuip. Deze gistcellen zijn echter zo onvoorspelbaar, dat de meeste producenten kiezen voor gecultiveerde gistcellen. Dan weet men zeker wat er gaat gebeuren, risicoloos. En zo worden de meeste wijnen tegenwoordig ook gemaakt. 1

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Hilvarenbeek - 't Kleppermenneke te Esbeek | 2001 | | pagina 11