w i i lil s I n I al I S ouwerij werkt al aan Markdal-bier om band met gebied te onderstrepen Markda! sntii O '3 Markda! Markda! MOMS “IK BROUW WAAR IK VAN HOU... EN DAT AL 20 JAAR” 'K B s *d aan de Strijbeekseweg in Strijbeek. Morkda! ■■BMI I ij Alles komt samen in De Markhoeve I Toekomstbestendig I lemenjl 1 t A zal *E7van een voormalig geitenbedrijf met 5 hectare :st. Dit iodivera Leer-werkbedrijf Proeven Genieten Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch sbrouwerij de Pimpelmeesch uit Chaam verhuist »nde zomer naar de nieuwe multifunctionele jfsruimte die de Vereniging Markdal duurzaam -aal op dit moment realiseert bij proefboerderij larkhoeve. De proefboerderij is gevestigd in het da! PAGINA 9 VRIJDAG 8 MEI 2020 'J produce] naarmj eavond \nke G/a Markdal en Ad Kusters, De Pimpelmeesch ondertekenen de Tekst en foto's door: Albert de Jong ord gaan :n en hier isten zijn de richt- op onze I jntsmet- r andere een ener aanwezig n de win- aaximaal men. We ■en kijkje derij, er beleven tijd. We ;ts meer gen om en, maar echt bo- kunnen voorzien, en wij zelf al helemaal niet, dat de brouwerij dsneta in dezel n cfenatl kinderen! ’-■kblad- rèF ODul F* I il Bedrijvigheid op allerlei vlakken; onderwijs, kennisdeling, kruis bestuiving, samenwerking, re creatie toerisme, innovatie en duurzame ontwikkelingen. Op al bedrijfsruimte van de proef- Rerij worden naast de dorps- Lerij kleinschalige bedrij- een praktijkcentrum voor psche opleidingen, teelt van Led gewassen en een infor- lecentrum over het Markdal Irgebracht. het dak worden vier teeltvakken met verschillende typen groen aangelegd. Een deel van het dak kan C02 zuiveren uit de lucht die vrijkomt in het bedrijfsgebouw. De Pimpelmeesch bestaat dit jaar I 20 jaar. Weliswaar niet in de hui- I dige bedrijfsvorm maar Ad Kus- ters brouwt al 20 jaar zijn bieren. I Hij had zich dit jubileumjaar na- I tuurlijk anders voorgesteld. De maatregelen ten gevolge van de Corona-crisis zijn voelbaar voor iedereen. Ook De Pimpelmeesch wordt flink geraakt door de lock down. Een overgroot deel van haar klanten moest immers de deuren sluiten waardoor er momenteel veel minder bier kan worden af gezet. “We doen er alles aan om goed contact te houden met onze relaties in de horeca, slijterijen en toerisme en bedenken in samen spraak met hen verschillende ac ties voor als zij hun horeca/terras weer open mogen stellen. Met als doel om er samen weer bovenop te komen. Aan ons zal het niet lig gen; we treffen nu met deze ver huizing de voorbereidingen om straks iedereen weer te kunnen voorzien van kakelverse Pimpel meesch bieren”, aldus Kusters. Natuurlijk zijn er risico’s verbon den aan een dergelijk verhuisplan. Zeker als we de gevolgen van de huidige Corona-crisis in ogen schouw nemen. op de toekomstige samenwerking Maar los van die crisis moeten alle redenen die De Pimpelmeesch aanvoert om deze stap te zetten er tenslotte voor zorgen dat het be drijfje toekomstbestendig is en blijft. Om de mogelijkheid te bie den voor een nieuwe generatie jonge brouwers om de zaak over enkele jaren over te nemen en voort te zetten. Dat zou uiteindelijk de ultieme kroon zijn op het werk van de Dorpsbrouwer uit Chaam Strij beek. Tel. 0161-491615 email: brouwerij@pimpelmeesch.nl pimpelmeesch.nl tie vanl luu.-zaJ mogell fc Als uitwerking van de samenwer kingsovereenkomst tussen de Ver eniging Markdal en de provincie Noord-Brabant wordt de Markhoe ve in het verlengde van alle plan nen in het Markdal overgedragen aan de vereniging. Die werkt op dit moment voor het toekomstig beheer van de Markhoeve aan de oprichting van een Stichting die een autonoom bestuur krijgt. In samenwerking met het Agrarisch Innovatie- en Kenniscentrum Rusthoeve gaat de Markhoeve in 2020 meewerken aan drie proef tuinen. Het doel is het ontwik kelen, delen en verspreiden van kennis en het stimuleren van duurzame ontwikkelingen in de landbouw. i 10 hel e - dag] dit jaar 1 erste kJ letredel gezaail i geplal Binner len aanl ntwoori nline, iJ op te hl i is vrij J hele Ie [ereniging Markdal kreeg in het verzoek van de provin- lloord Brabant om een nieuwe emming te realiseren voor oerderij. Daarnaast wilde de Lincie een nieuw perspectief Lhet dorp Strijbeek. Samen I de bewoners - werkend van Luit - heeft de vereniging lolgens het Perspectief voor Leek gepresenteerd inclusief I plan voor een proefboerderij Le Markhoeve. ïniewbouw komt op de plaats oude geitenstal bij de Ehoeve. Deze is, samen met Jverige bedrijfsgebouwen, in Bomer van 2019 gesaneerd en ■•loopt. Als fundering voor de -Ruwbouw wordt 90% van het ^«materiaal hergebruikt. Het multifunctionele gebouw een oppervlakte van 45 bij ter. De Markhoeve wordt zo ^Birzaam mogelijk gebouwd en ^■gens de nieuwe standaarden «ledig geïsoleerd. Houtskelet d®refab-elementen spelen bij de tvoering een grote rol onder an- ire om de bouwtijd kort te hou- Een andere reden is dat De Pim pelmeesch sinds 2014 een erkend leerbedrijf is. Studenten die een opleiding in voedseltechnologie, de agrarische sector en bioche mie volgen, kunnen bij De Pimpel meesch stage lopen. Maar ook hier loopt de brouwerij tegen het feit aan dat er te weinig bedrijfsopp- pervlakte beschikbaar is voor bij voorbeeld een klein laboratorium. Alle benodigde instrumenten en iswaar in de brouwerij aanwezig maar Kusters droomt ervan om dit eindelijk eens goed te kunnen gaan inrichten. Gezien zijn ach tergrond een logisch gegeven. Tevens wil De Pimpelmeesch ont vangsten van bezoekers in een nieuw jasje gaan steken. De brou werij wil daarvoor nauw samen werken met andere organisaties en bedrijven in de regio. Uitbrei ding van de brouwcapaciteit stre ven zij niet na. Ze zoeken vooral naar vernieuwing in het huidige aanbod van hun arrangementen voor bezoekers. Rondleidingen en proeverijen verzorgt De Pimpel meesch al jaren. Maar zij willen ook graag aan de vraag voldoen om proeverijen voor grotere groe- I pen te verzorgen. En als dan ook fietsers, wande laars en toeristen De Markhoeve bezoeken voor informatie over het Markdal en én passant een blik in de brouwerij kunnen wer pen is dat helemaal mooi. Er zal in De Markhoeve op termijn ook genoten kunnen worden van een drankje en een hapje met uitzicht op de brouwerij, proefvelden en het Markdal. Kusters: "Dat gaan wij niet zelf doen maar we zoeken als brouwerij de samenwerking met enthousiaste, ondernemende en ervaren (horeca) mensen. Bier brouwen is een vak, horeca gast vrijheid is dat ook. We laten dat 1 Proosten i deze fronten wil Dorpsbrouwerij de pimpelmeesch een bijdrage le veren; de CO2 die vrijkomt bij het vergistingsproces van bier wordt via een systeem naar de beplan ting op het dak geleid en daar op natuurlijke wijze gezuiverd. En wellicht kan op termijn bier wor den gebrouwen van lokaal geteel de gerst en hop, afkomstig van de proefvelden. Diverse onderwijs instellingen kunnen stageplaat sen voor hun studenten regelen. En bezoekers van De Markhoeve worden hartelijk ontvangen met een mooi verhaal en een goed glas bier. laboratoriumapparatuur zijn wel- Artjst Impression van De Markhoeve Vrijdag 1 mei zijn de officiële documenten getekend die de verhuizing van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch naar de Mark hoeve mogelijk maken. Er zijn diverse redenen waarom wij op het aanbod van vereniging Mark dal zijn ingegaan. Eén daarvan is dat onze huidige bedrijfslocatie niet meer voldoet. Het is eigenlijk al jaren te klein. Dat ziet en weet iedereen die onze brouwerij een beetje kent”, aldus Ad Kusters, de er voor hl te voller! nagedac tegie.” 0( cht bij DuBjen oe pinnjoist vloeren dragen I bij aan bouwen met minder ma- Triaal en comfortabeler en duur- zamer bouwen. Het dak krijgt aan Dorpsbrouwer. “Niemandheeft de zuidkant een ‘groene kant’ in combinatie met zonnepanelen. Op De Pimpelmeesch strijkt x neer in het Markdal Sjef Langenveld, Voorzitter a.i. Vereniging overeenkomsten zo uit z’n jasje zou groeien. Des- I tijds had ik het plan om het mi- 1 crobrouwerijtje naast mijn werk als chemisch analist bij Sabic in Bergen op Zoom te gaan voeren. En in dat plan pastte de voorma lige koeienstal van de prachtige boerderij aan de Ginderdoorstraat in Chaam dan ook prima. Dat de vraag naar onze bieren zó zou ont ploffen hadden wij niet ingeschat. Vrij snel nadat de brouwerij was gestart waren wij genoodzaakt om extra opslagruimte te gaan zoeken. Die vonden we 3 km van de brouwerij vandaan. Absoluut niet efficient maar noodzakelijk. Na het jarenlang op en neer sjou wen van zakken mout, pallets met flessen en dozen bier ben ik daar wel klaar mee”, aldus Kusters. Hij wordt er tenslotte ook niet jonger op”, voegt zijn vrouw, Dyann van Alderen, met een knipoog toe. Het adres van De pimpelmeesch verandert weliswaar maar de j verbondenheid met Chaam blijft onverminderd bestaan. In dit dorp is het immers allemaal begonnen, de Dorpsbrouwer en zijn vrouw zijn geboren en getogen Chame- naren en het huidige assortiment bieren vindt hier zijn oorsprong en zijn naar dit dorp vernoemd. En dat blijft zo. Er wordt momen teel gewerkt aan een Markdal bier om ook de verbondenheid met dit gebied te onderstrepen. Een bier dat genoemd is naar de markan te grote kerk in Breda (Baken van Breda red.) is er al jaren. Bier ver- 1 broedert. Stad en land worden via dus graag over aan profession het Markdal verbonden. pimpelmbesch.nl DORPSBROUWER AD KUSTERS 4»

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Baarle-Nassau - Ons Weekblad | 2020 | | pagina 9