w
i
i
lil
s
I
n I
al
I
S
ouwerij werkt al aan Markdal-bier om band met gebied te onderstrepen
Markda!
sntii
O
'3
Markda!
Markda!
MOMS
“IK BROUW
WAAR IK
VAN HOU...
EN DAT
AL 20 JAAR”
'K B
s
*d aan de Strijbeekseweg in Strijbeek.
Morkda!
■■BMI
I
ij
Alles komt samen in
De Markhoeve
I Toekomstbestendig
I
lemenjl
1
t
A
zal *E7van een voormalig geitenbedrijf met 5 hectare
:st. Dit
iodivera
Leer-werkbedrijf
Proeven Genieten
Dorpsbrouwerij de
Pimpelmeesch
sbrouwerij de Pimpelmeesch uit Chaam verhuist
»nde zomer naar de nieuwe multifunctionele
jfsruimte die de Vereniging Markdal duurzaam
-aal op dit moment realiseert bij proefboerderij
larkhoeve. De proefboerderij is gevestigd in het
da!
PAGINA 9
VRIJDAG 8 MEI 2020
'J
produce]
naarmj
eavond
\nke G/a
Markdal en Ad Kusters, De Pimpelmeesch ondertekenen de
Tekst en foto's door: Albert de Jong
ord gaan
:n en hier
isten zijn
de richt-
op onze I
jntsmet-
r andere
een ener
aanwezig
n de win-
aaximaal
men. We
■en kijkje
derij, er
beleven
tijd. We
;ts meer
gen om
en, maar
echt bo-
kunnen voorzien, en wij zelf al
helemaal niet, dat de brouwerij
dsneta
in dezel
n cfenatl
kinderen!
’-■kblad-
rèF
ODul
F* I il
Bedrijvigheid op allerlei vlakken;
onderwijs, kennisdeling, kruis
bestuiving, samenwerking, re
creatie toerisme, innovatie en
duurzame ontwikkelingen. Op al
bedrijfsruimte van de proef-
Rerij worden naast de dorps-
Lerij kleinschalige bedrij-
een praktijkcentrum voor
psche opleidingen, teelt van
Led gewassen en een infor-
lecentrum over het Markdal
Irgebracht.
het dak worden vier teeltvakken
met verschillende typen groen
aangelegd. Een deel van het dak
kan C02 zuiveren uit de lucht die
vrijkomt in het bedrijfsgebouw.
De Pimpelmeesch bestaat dit jaar
I 20 jaar. Weliswaar niet in de hui-
I dige bedrijfsvorm maar Ad Kus-
ters brouwt al 20 jaar zijn bieren.
I Hij had zich dit jubileumjaar na-
I tuurlijk anders voorgesteld. De
maatregelen ten gevolge van de
Corona-crisis zijn voelbaar voor
iedereen. Ook De Pimpelmeesch
wordt flink geraakt door de lock
down. Een overgroot deel van haar
klanten moest immers de deuren
sluiten waardoor er momenteel
veel minder bier kan worden af
gezet. “We doen er alles aan om
goed contact te houden met onze
relaties in de horeca, slijterijen en
toerisme en bedenken in samen
spraak met hen verschillende ac
ties voor als zij hun horeca/terras
weer open mogen stellen. Met als
doel om er samen weer bovenop
te komen. Aan ons zal het niet lig
gen; we treffen nu met deze ver
huizing de voorbereidingen om
straks iedereen weer te kunnen
voorzien van kakelverse Pimpel
meesch bieren”, aldus Kusters.
Natuurlijk zijn er risico’s verbon
den aan een dergelijk verhuisplan.
Zeker als we de gevolgen van de
huidige Corona-crisis in ogen
schouw nemen.
op de toekomstige samenwerking
Maar los van die crisis moeten
alle redenen die De Pimpelmeesch
aanvoert om deze stap te zetten er
tenslotte voor zorgen dat het be
drijfje toekomstbestendig is en
blijft. Om de mogelijkheid te bie
den voor een nieuwe generatie
jonge brouwers om de zaak over
enkele jaren over te nemen en
voort te zetten.
Dat zou uiteindelijk de ultieme
kroon zijn op het werk van de
Dorpsbrouwer uit Chaam Strij
beek.
Tel. 0161-491615
email: brouwerij@pimpelmeesch.nl
pimpelmeesch.nl
tie vanl
luu.-zaJ
mogell
fc
Als uitwerking van de samenwer
kingsovereenkomst tussen de Ver
eniging Markdal en de provincie
Noord-Brabant wordt de Markhoe
ve in het verlengde van alle plan
nen in het Markdal overgedragen
aan de vereniging. Die werkt op
dit moment voor het toekomstig
beheer van de Markhoeve aan de
oprichting van een Stichting die
een autonoom bestuur krijgt. In
samenwerking met het Agrarisch
Innovatie- en Kenniscentrum
Rusthoeve gaat de Markhoeve in
2020 meewerken aan drie proef
tuinen. Het doel is het ontwik
kelen, delen en verspreiden van
kennis en het stimuleren van
duurzame ontwikkelingen in de
landbouw.
i 10 hel
e - dag]
dit jaar 1
erste kJ
letredel
gezaail
i geplal
Binner
len aanl
ntwoori
nline, iJ
op te hl
i is vrij J
hele Ie
[ereniging Markdal kreeg in
het verzoek van de provin-
lloord Brabant om een nieuwe
emming te realiseren voor
oerderij. Daarnaast wilde de
Lincie een nieuw perspectief
Lhet dorp Strijbeek. Samen
I de bewoners - werkend van
Luit - heeft de vereniging
lolgens het Perspectief voor
Leek gepresenteerd inclusief
I plan voor een proefboerderij
Le Markhoeve.
ïniewbouw komt op de plaats
oude geitenstal bij de
Ehoeve. Deze is, samen met
Jverige bedrijfsgebouwen, in
Bomer van 2019 gesaneerd en
■•loopt. Als fundering voor de
-Ruwbouw wordt 90% van het
^«materiaal hergebruikt. Het
multifunctionele gebouw
een oppervlakte van 45 bij
ter. De Markhoeve wordt zo
^Birzaam mogelijk gebouwd en
^■gens de nieuwe standaarden
«ledig geïsoleerd. Houtskelet
d®refab-elementen spelen bij de
tvoering een grote rol onder an-
ire om de bouwtijd kort te hou-
Een andere reden is dat De Pim
pelmeesch sinds 2014 een erkend
leerbedrijf is. Studenten die een
opleiding in voedseltechnologie,
de agrarische sector en bioche
mie volgen, kunnen bij De Pimpel
meesch stage lopen. Maar ook hier
loopt de brouwerij tegen het feit
aan dat er te weinig bedrijfsopp-
pervlakte beschikbaar is voor bij
voorbeeld een klein laboratorium.
Alle benodigde instrumenten en
iswaar in de brouwerij aanwezig
maar Kusters droomt ervan om
dit eindelijk eens goed te kunnen
gaan inrichten. Gezien zijn ach
tergrond een logisch gegeven.
Tevens wil De Pimpelmeesch ont
vangsten van bezoekers in een
nieuw jasje gaan steken. De brou
werij wil daarvoor nauw samen
werken met andere organisaties
en bedrijven in de regio. Uitbrei
ding van de brouwcapaciteit stre
ven zij niet na. Ze zoeken vooral
naar vernieuwing in het huidige
aanbod van hun arrangementen
voor bezoekers. Rondleidingen en
proeverijen verzorgt De Pimpel
meesch al jaren. Maar zij willen
ook graag aan de vraag voldoen
om proeverijen voor grotere groe-
I pen te verzorgen.
En als dan ook fietsers, wande
laars en toeristen De Markhoeve
bezoeken voor informatie over
het Markdal en én passant een
blik in de brouwerij kunnen wer
pen is dat helemaal mooi. Er zal
in De Markhoeve op termijn ook
genoten kunnen worden van een
drankje en een hapje met uitzicht
op de brouwerij, proefvelden en
het Markdal. Kusters: "Dat gaan
wij niet zelf doen maar we zoeken
als brouwerij de samenwerking
met enthousiaste, ondernemende
en ervaren (horeca) mensen. Bier
brouwen is een vak, horeca gast
vrijheid is dat ook. We laten dat
1
Proosten i
deze fronten wil Dorpsbrouwerij
de pimpelmeesch een bijdrage le
veren; de CO2 die vrijkomt bij het
vergistingsproces van bier wordt
via een systeem naar de beplan
ting op het dak geleid en daar op
natuurlijke wijze gezuiverd. En
wellicht kan op termijn bier wor
den gebrouwen van lokaal geteel
de gerst en hop, afkomstig van de
proefvelden. Diverse onderwijs
instellingen kunnen stageplaat
sen voor hun studenten regelen.
En bezoekers van De Markhoeve
worden hartelijk ontvangen met
een mooi verhaal en een goed glas
bier.
laboratoriumapparatuur zijn wel- Artjst Impression van De Markhoeve
Vrijdag 1 mei zijn de officiële
documenten getekend die de
verhuizing van Dorpsbrouwerij
de Pimpelmeesch naar de Mark
hoeve mogelijk maken. Er zijn
diverse redenen waarom wij op
het aanbod van vereniging Mark
dal zijn ingegaan. Eén daarvan is
dat onze huidige bedrijfslocatie
niet meer voldoet. Het is eigenlijk
al jaren te klein. Dat ziet en weet
iedereen die onze brouwerij een
beetje kent”, aldus Ad Kusters, de
er voor hl
te voller!
nagedac
tegie.” 0(
cht bij DuBjen oe pinnjoist vloeren dragen
I bij aan bouwen met minder ma-
Triaal en comfortabeler en duur-
zamer bouwen. Het dak krijgt aan Dorpsbrouwer. “Niemandheeft
de zuidkant een ‘groene kant’ in
combinatie met zonnepanelen. Op
De Pimpelmeesch strijkt x
neer in het Markdal
Sjef Langenveld, Voorzitter a.i. Vereniging
overeenkomsten
zo uit z’n jasje zou groeien. Des- I
tijds had ik het plan om het mi- 1
crobrouwerijtje naast mijn werk
als chemisch analist bij Sabic in
Bergen op Zoom te gaan voeren.
En in dat plan pastte de voorma
lige koeienstal van de prachtige
boerderij aan de Ginderdoorstraat
in Chaam dan ook prima. Dat de
vraag naar onze bieren zó zou ont
ploffen hadden wij niet ingeschat.
Vrij snel nadat de brouwerij was
gestart waren wij genoodzaakt
om extra opslagruimte te gaan
zoeken. Die vonden we 3 km van
de brouwerij vandaan. Absoluut
niet efficient maar noodzakelijk.
Na het jarenlang op en neer sjou
wen van zakken mout, pallets met
flessen en dozen bier ben ik daar
wel klaar mee”, aldus Kusters. Hij
wordt er tenslotte ook niet jonger
op”, voegt zijn vrouw, Dyann van
Alderen, met een knipoog toe.
Het adres van De pimpelmeesch
verandert weliswaar maar de
j verbondenheid met Chaam blijft
onverminderd bestaan. In dit dorp
is het immers allemaal begonnen,
de Dorpsbrouwer en zijn vrouw
zijn geboren en getogen Chame-
naren en het huidige assortiment
bieren vindt hier zijn oorsprong
en zijn naar dit dorp vernoemd.
En dat blijft zo. Er wordt momen
teel gewerkt aan een Markdal bier
om ook de verbondenheid met dit
gebied te onderstrepen. Een bier
dat genoemd is naar de markan
te grote kerk in Breda (Baken van
Breda red.) is er al jaren. Bier ver- 1
broedert. Stad en land worden via dus graag over aan profession
het Markdal verbonden.
pimpelmbesch.nl
DORPSBROUWER
AD KUSTERS
4»