2
I
iamanten paar Anny en Piet Geerts-Wouters
iVe are Food” vol activiteiten en proeveri jen
i j
JUulLSU
Bart en Katja de Breuer
i
q
Extra geld nodig
voor leuke dingen?
Baarle-Nassau
013-7620202
I
1
Pagina 3
Pagina 6 en 7
Pagina 22
borduurpatronen te vergroten
(Jeanny Wouters)
60 Jaar geleden gaven ze elkaar het jawoord in Oosterhout
Lees verder op pagina 3
mynmakelaars.nl
Pagina 13
Port Betaald
Port Payé I pÖStnl
Pays-Bas
LEX LOKAAL
FILMDE IN
BAARLE-NASSAU
ZONDAG 13 MEI:
MOEDERDAG
INGETOGEN
DODENHERDENKING
IN CHAAM
GERANIUMACTIE
SCOUTING
ALPHEN
Hoogbraak 1,
5111 CS Baarle-Nassau
Het diamanten paar Piet en Anny Geerts in hun kleine tuin
UBaarle-Nassau.
ONTMOETING
De broer van Anny en de broer
van Piet studeerden allebei op
het seminarie en zo zijn ze ei
genlijk aan elkaar ’gekomen’. ”Ik
ging nooit uit, daar gaf ik niks
om, dus er moest gekoppeld
worden. Liefst zat ik thuis met
een boekje, sigaretje en glaske li
monade,” lacht Piet. Maar samen
met broer Jan ging hij op een dag
naar Dongen naar de dag van de
jonge boeren en boerinnen en
later ’s avonds naar Oosterhout,
met de broer van Anny, naar de
ciliterende rol.gehad; de uitein
delijke invulling kwam te liggen
bij plaatselijke ondernemers.
Natascha Vermonden (van Ul
timate Performance), samen
met Nicole van Doorn, José van
Beek, Daan Seegers en Mariëlle
Lauwers één van de voortrekkers
van het project in Alphen: “Hoe
wel officieel augustus de maand
was waarin Alphen-Chaam zich
DORPSLUNCH VANAF 12.00 UUR
De start van de activiteiten vindt
plaats op zaterdag 19 mei met een
Voor de lunch bereiden de deel
nemers aan het Vluchtelingen-
Werk-project Dichter bij Huis
een voorgerecht. Tijdens dit
project hebben de groep deel
nemers (vluchtelingen en gebo
ren Alphenaren) vijf weken lang
gekookt en gepraat over eikaars
gebruiken, gerechten en feesten.
Als afsluiting van dit project
maken ze voor alle deelnemers
aan de ’We Are Food’- lunch een
heerlijke tabouleh. Geholpen
door de Nederlandse deelnemers
aan het project delen ze hiermee
op trotse wijze een stukje van
hun cultuur met alle inwoners
uit Alphen.
Natascha: “De lunchtijd kun je
zelf bepalen; je kunt na 12.00
uur komen en weer eerder ver
trekken om aan de Alphen Rou
te te beginnen. Maar de lunch is
geen verplicht onderdeel van de
dag; ook bezoekers die alleen de
ULICOTEN EN BREDA
Ze startten hun eigen boeren
bedrijf met koeien, varkens en
kalkoenen in Ulicoten waar ze
heel wat oude gebouwen op-
BORDUREN
Naast de diverse verenigingen
waarvan ze lid zijn, doen ze
ook aan veel activiteiten mee
op Janshove: ze gaan er naar de
kerkdienst op maandag, buurten
op vrijdag, op hoogdagen eten en
iedere maand bingo. Ze zijn nog
lid van twee KBO-verenigingen,
zowel in Baarle als in Ulicoten
waar Piet lang bestuurslid was.
Koken doen ze nog zelf. Anny
borduurt nog steeds veel; op ta
fel ligt een prachtig tafelkleed
waaraan ze nu werkt. Piet assis
teert haar door bijvoorbeeld de
ben bijna alles samen; zo hebben
ze nu allebei een versleten heup,
zijn een tijdje geleden samen ge-
bpost
PB-PP
--
H
i
0m je aan te melden mail naar:
onsweekblad@emdejong.nl
gezonde dorpslunch vanaf 12.00 activiteiten willen bezoeken zijn
uur op het Binckplein in Alphen natuurlijk van harte welkom
(als het weer het toelaat, anders
verhuist dit naar het cultureel
centrum zelf). Vanaf 11.30 uur
start de inloop. Voor deze gezel
lige (en uiteraard ook heel gezon
de) lunch moet u zich wel vooraf
opgeven, vóór dinsdag 16 mei via
e-mailadres: wearefoodalphen@
gmail.com. De kosten bedragen
slechts 5,- p.p. en kunnen ter
plekke voldaan worden.
ierijaar geleden mocht ik hen ook al interviewen bij gelegenheid
■het gouden huwelijk; toen woonden Anny en Piet Geerts nog aan
Kaamseweg/Hazenberg in Ulicoten. Inmiddels zijn ze verhuisd
kar Baarle-Nassau waar ze dicht bij het centrum wonen, en alles
n de hand hebben. Ze hebben er heel goed ’d’n aard’. We hebben
■ruimte hier en hebben alles van Ulicoten mee kunnen nemen”
■éllen ze opgetogen. ”De tuin werd te groot.” Wat ze hier niet heb-
n, Is het mooie weidse uitzicht. De laatste tien j aren is er veel voor
Heranderd en ze hebben zeker op gebied van gezondheid moeten
■eren. Maar tegelijkertijd zijn ze ook heel blij dat ze hun diaman-
■uwelijksfeest samen kunnen vieren, en dat gebeurt op 10 mei,
Iele hun huwelijksdatum van 60 jaar geleden, in Ulicoten in de
Mirduskerk en bij Klein Amerika in Chaam.
Ihiin tuinkamer hangen oude
■efoto’s en daarbij ook hun
trouwfoto van toen. Anny
■jong meisje in het wit, en
11 Ie andere kant van de trot-
■ruidegom Piet twee grote
tuifismeisjes, de zusjes van
■er een. In zijn portemonnee
left Piet nog steeds een foto
jilnny uit hun verkerings-
ld: dat jonge meisje ziet hij dus
■geregeld. Piet was in die tijd
■pe otograaf’ in Ulicoten; hij
lakt >lf pasfoto’s en ook die
|oie foto van zijn meisje.
missiefancyfair. Daar kocht hij
een lootje, en de week erna moest
hij er natuurlijk weer naartoe
voor de uitslag van de loterij.
Anny stond op de missiefancy
fair in de ballenkraam bij het
blikgooien, en Piet vond haar een
aardig meisje. Ze fietsten samen
naar huis, en toen was het ’aan’.
”Hij mocht gelijk de volgende
week weer komen, terwijl in die
tijd gewoonte was om eens in de
drie weken af te spreken,” weet
Anny nog. Maar zij wist wel wat
ze wilde, en dat was Piet. Thuis
waren er drie meisjes, maar Piet
koos haar. Twee en een halfjaar
hadden ze verkering, hij maakte
Wij zoeken enthousiaste
mensen voor de
wekelijkse
bezorging van
Ons Weekblad in
JALPHEN
ktober 2017 zijn op ini-
■an de gemeente Alp-
laam de eerste voorbe
en gestart. De gemeente
de Cittaslow-gedachte
J'aangehaakt aan het
en l'eeft daarbij een fa-
knapten. Hetzelfde deden ze in
Breda (Hoeve in het Hout) waar
ze 12,5 jaar woonden en werkten
en daarna gingen ze terug naar
Ulicoten om er 20 jaar te rente
nieren. Hun vier kinderen heten
Anja (zij woont in Zwitserland),
Nicole (in Baarle-Nassau), Ad
(woont in Ulicoten) en Peter (in
Breda Princenhage). Kleinkin
deren hebben ze vijf. Beiden zijn
ze bijna 86 jaar oud nu. Terug
kijkend op 6ojaren samen zijn
er natuurlijk hoogtepunten en
dieptepunten. Piet vertelt dat ze
verschillende keren van niks iets
gemaakt hebben, het opbouwen
van de verschillende boerderijen
is voor hem een mooie herinne
ring en erg belangrijk. Anny her
innert zich dat het vooral hard
werken was, ”dag neffe dag”. Zij op de computer. Zij doen en heb-
was echt een koeienboerin in
hart en nieren. Thuis hadden ze
vroeger ook koeien en die bees
ten daar hield ze het meest van, opereerd aan staar en hadden
die kregen van haar altijd voor- beiden een boorapparaat nodig,
rang. Piet was eerder met de Ze zijn het goed eens, en dat is
varkens bezig, maar zij wist alles eigenlijk het geheim van 60 jaar
van koeien, deed bijvoorbeeld huwelijk,
ook de handel. ”We hebben er
ook van genoten,” benadrukken
ze allebei. "Schoon herinnerin
gen, daar leven we nou van!
I Vrijdag 11 mei 2018
heel wat kilometers op de fiets en
later met de brommer. En toen
trouwden ze en op hun trouwdag
was het stralend weer. De stal
bij de bruid thuis was leeg en
schoongemaakt en deed dienst
als feestzaal. De trouwdatum ko
zen ze speciaal zo, dan konden ze
mee naar Lourdes want daar was
op 13 mei het 100-jarig jubileum
van de bedevaartplaats en daar
wilden ze bij zijn.
RAP MET ALPHEN ROUTE OP ZATERDAG 19 MEI
zou profileren met activiteiten,
hebben we toch besloten om al in
mei een programma op te zetten.
Daarbij hebben we voor Alphen
en voor Chaam twee sporen be
wandeld, met aparte dagen. We
hebben wel beiden gekozen voor
een bredere insteek van het the
ma: dus niet alleen voedsel en
voeding, maar ook gezond leven.
Daar past actief bewegen bij zo
als wandelen in onze mooie om
geving, kennismaken met free-
runnen of de sportschool. Maar
daarnaast ook bewegen vanuit
bewustzijn, zoals bij yoga. De
bezoekers krijgen ook zeker de
gelegenheid om te proeven van
de heerlijke streekproducten die
Alphen te bieden heeft
José van Beek, namens de
Z.L.T.O. (een vereniging van
15.000 boeren in Brabant, Zee
land en Zuid-Gelderland) betrok
ken bij het project We are Food,
stipt ook de rol van de landbouw
aan op zaterdag 19 mei: “De be
zoekers op 19 mei krijgen ook
een beeld van de moderne land
en tuinbouw. Zo kunnen ze een
kijkje nemen op een modern
melkveebedrijf aan de Chaamse-
weg of zo’n immense landbouw
machine eens van dichtbij bekij
ken. Loonwerkbedrijf van Eijck
vertoont ook een bedrijfsfilm in
CC den Heuvel.”
■een bijdrage door Syrische vluchtelingen.
■t is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie’. De provincie
■Brabant en AgriFood Capital zijn initiatiefnemers van We Are
P® d van een netwerk van Europese regio’s die het thema gastro-
■en duurzaam en gezond eten op de internationale agenda willen
■Ook de regio’s West-Brabant en Hart van Brabant werken mee
F°°d. De voortrekkers in Alphen en in Chaam hebben een
^vulling gegeven aan het project. In Alphen resulteert dat op
19 mei in een prachtige dag vol activiteiten en proeverijen;
°P zondag 27 mei aan de beurt. Iedereen is welkom!
K wm Hoek
Bereidingen
'11
<i
•V
1
BELGIE(N)- BELGIQUE
WEKELIJKS VOORDEEL OP
PAGINA
hokt
lief 11
Ons Weekblad
MYNS ^MAKELAARS
1'
2
r
o
3
0