2 I iamanten paar Anny en Piet Geerts-Wouters iVe are Food” vol activiteiten en proeveri jen i j JUulLSU Bart en Katja de Breuer i q Extra geld nodig voor leuke dingen? Baarle-Nassau 013-7620202 I 1 Pagina 3 Pagina 6 en 7 Pagina 22 borduurpatronen te vergroten (Jeanny Wouters) 60 Jaar geleden gaven ze elkaar het jawoord in Oosterhout Lees verder op pagina 3 mynmakelaars.nl Pagina 13 Port Betaald Port Payé I pÖStnl Pays-Bas LEX LOKAAL FILMDE IN BAARLE-NASSAU ZONDAG 13 MEI: MOEDERDAG INGETOGEN DODENHERDENKING IN CHAAM GERANIUMACTIE SCOUTING ALPHEN Hoogbraak 1, 5111 CS Baarle-Nassau Het diamanten paar Piet en Anny Geerts in hun kleine tuin UBaarle-Nassau. ONTMOETING De broer van Anny en de broer van Piet studeerden allebei op het seminarie en zo zijn ze ei genlijk aan elkaar ’gekomen’. ”Ik ging nooit uit, daar gaf ik niks om, dus er moest gekoppeld worden. Liefst zat ik thuis met een boekje, sigaretje en glaske li monade,” lacht Piet. Maar samen met broer Jan ging hij op een dag naar Dongen naar de dag van de jonge boeren en boerinnen en later ’s avonds naar Oosterhout, met de broer van Anny, naar de ciliterende rol.gehad; de uitein delijke invulling kwam te liggen bij plaatselijke ondernemers. Natascha Vermonden (van Ul timate Performance), samen met Nicole van Doorn, José van Beek, Daan Seegers en Mariëlle Lauwers één van de voortrekkers van het project in Alphen: “Hoe wel officieel augustus de maand was waarin Alphen-Chaam zich DORPSLUNCH VANAF 12.00 UUR De start van de activiteiten vindt plaats op zaterdag 19 mei met een Voor de lunch bereiden de deel nemers aan het Vluchtelingen- Werk-project Dichter bij Huis een voorgerecht. Tijdens dit project hebben de groep deel nemers (vluchtelingen en gebo ren Alphenaren) vijf weken lang gekookt en gepraat over eikaars gebruiken, gerechten en feesten. Als afsluiting van dit project maken ze voor alle deelnemers aan de ’We Are Food’- lunch een heerlijke tabouleh. Geholpen door de Nederlandse deelnemers aan het project delen ze hiermee op trotse wijze een stukje van hun cultuur met alle inwoners uit Alphen. Natascha: “De lunchtijd kun je zelf bepalen; je kunt na 12.00 uur komen en weer eerder ver trekken om aan de Alphen Rou te te beginnen. Maar de lunch is geen verplicht onderdeel van de dag; ook bezoekers die alleen de ULICOTEN EN BREDA Ze startten hun eigen boeren bedrijf met koeien, varkens en kalkoenen in Ulicoten waar ze heel wat oude gebouwen op- BORDUREN Naast de diverse verenigingen waarvan ze lid zijn, doen ze ook aan veel activiteiten mee op Janshove: ze gaan er naar de kerkdienst op maandag, buurten op vrijdag, op hoogdagen eten en iedere maand bingo. Ze zijn nog lid van twee KBO-verenigingen, zowel in Baarle als in Ulicoten waar Piet lang bestuurslid was. Koken doen ze nog zelf. Anny borduurt nog steeds veel; op ta fel ligt een prachtig tafelkleed waaraan ze nu werkt. Piet assis teert haar door bijvoorbeeld de ben bijna alles samen; zo hebben ze nu allebei een versleten heup, zijn een tijdje geleden samen ge- bpost PB-PP -- H i 0m je aan te melden mail naar: onsweekblad@emdejong.nl gezonde dorpslunch vanaf 12.00 activiteiten willen bezoeken zijn uur op het Binckplein in Alphen natuurlijk van harte welkom (als het weer het toelaat, anders verhuist dit naar het cultureel centrum zelf). Vanaf 11.30 uur start de inloop. Voor deze gezel lige (en uiteraard ook heel gezon de) lunch moet u zich wel vooraf opgeven, vóór dinsdag 16 mei via e-mailadres: wearefoodalphen@ gmail.com. De kosten bedragen slechts 5,- p.p. en kunnen ter plekke voldaan worden. ierijaar geleden mocht ik hen ook al interviewen bij gelegenheid ■het gouden huwelijk; toen woonden Anny en Piet Geerts nog aan Kaamseweg/Hazenberg in Ulicoten. Inmiddels zijn ze verhuisd kar Baarle-Nassau waar ze dicht bij het centrum wonen, en alles n de hand hebben. Ze hebben er heel goed ’d’n aard’. We hebben ■ruimte hier en hebben alles van Ulicoten mee kunnen nemen” ■éllen ze opgetogen. ”De tuin werd te groot.” Wat ze hier niet heb- n, Is het mooie weidse uitzicht. De laatste tien j aren is er veel voor Heranderd en ze hebben zeker op gebied van gezondheid moeten ■eren. Maar tegelijkertijd zijn ze ook heel blij dat ze hun diaman- ■uwelijksfeest samen kunnen vieren, en dat gebeurt op 10 mei, Iele hun huwelijksdatum van 60 jaar geleden, in Ulicoten in de Mirduskerk en bij Klein Amerika in Chaam. Ihiin tuinkamer hangen oude ■efoto’s en daarbij ook hun trouwfoto van toen. Anny ■jong meisje in het wit, en 11 Ie andere kant van de trot- ■ruidegom Piet twee grote tuifismeisjes, de zusjes van ■er een. In zijn portemonnee left Piet nog steeds een foto jilnny uit hun verkerings- ld: dat jonge meisje ziet hij dus ■geregeld. Piet was in die tijd ■pe otograaf’ in Ulicoten; hij lakt >lf pasfoto’s en ook die |oie foto van zijn meisje. missiefancyfair. Daar kocht hij een lootje, en de week erna moest hij er natuurlijk weer naartoe voor de uitslag van de loterij. Anny stond op de missiefancy fair in de ballenkraam bij het blikgooien, en Piet vond haar een aardig meisje. Ze fietsten samen naar huis, en toen was het ’aan’. ”Hij mocht gelijk de volgende week weer komen, terwijl in die tijd gewoonte was om eens in de drie weken af te spreken,” weet Anny nog. Maar zij wist wel wat ze wilde, en dat was Piet. Thuis waren er drie meisjes, maar Piet koos haar. Twee en een halfjaar hadden ze verkering, hij maakte Wij zoeken enthousiaste mensen voor de wekelijkse bezorging van Ons Weekblad in JALPHEN ktober 2017 zijn op ini- ■an de gemeente Alp- laam de eerste voorbe en gestart. De gemeente de Cittaslow-gedachte J'aangehaakt aan het en l'eeft daarbij een fa- knapten. Hetzelfde deden ze in Breda (Hoeve in het Hout) waar ze 12,5 jaar woonden en werkten en daarna gingen ze terug naar Ulicoten om er 20 jaar te rente nieren. Hun vier kinderen heten Anja (zij woont in Zwitserland), Nicole (in Baarle-Nassau), Ad (woont in Ulicoten) en Peter (in Breda Princenhage). Kleinkin deren hebben ze vijf. Beiden zijn ze bijna 86 jaar oud nu. Terug kijkend op 6ojaren samen zijn er natuurlijk hoogtepunten en dieptepunten. Piet vertelt dat ze verschillende keren van niks iets gemaakt hebben, het opbouwen van de verschillende boerderijen is voor hem een mooie herinne ring en erg belangrijk. Anny her innert zich dat het vooral hard werken was, ”dag neffe dag”. Zij op de computer. Zij doen en heb- was echt een koeienboerin in hart en nieren. Thuis hadden ze vroeger ook koeien en die bees ten daar hield ze het meest van, opereerd aan staar en hadden die kregen van haar altijd voor- beiden een boorapparaat nodig, rang. Piet was eerder met de Ze zijn het goed eens, en dat is varkens bezig, maar zij wist alles eigenlijk het geheim van 60 jaar van koeien, deed bijvoorbeeld huwelijk, ook de handel. ”We hebben er ook van genoten,” benadrukken ze allebei. "Schoon herinnerin gen, daar leven we nou van! I Vrijdag 11 mei 2018 heel wat kilometers op de fiets en later met de brommer. En toen trouwden ze en op hun trouwdag was het stralend weer. De stal bij de bruid thuis was leeg en schoongemaakt en deed dienst als feestzaal. De trouwdatum ko zen ze speciaal zo, dan konden ze mee naar Lourdes want daar was op 13 mei het 100-jarig jubileum van de bedevaartplaats en daar wilden ze bij zijn. RAP MET ALPHEN ROUTE OP ZATERDAG 19 MEI zou profileren met activiteiten, hebben we toch besloten om al in mei een programma op te zetten. Daarbij hebben we voor Alphen en voor Chaam twee sporen be wandeld, met aparte dagen. We hebben wel beiden gekozen voor een bredere insteek van het the ma: dus niet alleen voedsel en voeding, maar ook gezond leven. Daar past actief bewegen bij zo als wandelen in onze mooie om geving, kennismaken met free- runnen of de sportschool. Maar daarnaast ook bewegen vanuit bewustzijn, zoals bij yoga. De bezoekers krijgen ook zeker de gelegenheid om te proeven van de heerlijke streekproducten die Alphen te bieden heeft José van Beek, namens de Z.L.T.O. (een vereniging van 15.000 boeren in Brabant, Zee land en Zuid-Gelderland) betrok ken bij het project We are Food, stipt ook de rol van de landbouw aan op zaterdag 19 mei: “De be zoekers op 19 mei krijgen ook een beeld van de moderne land en tuinbouw. Zo kunnen ze een kijkje nemen op een modern melkveebedrijf aan de Chaamse- weg of zo’n immense landbouw machine eens van dichtbij bekij ken. Loonwerkbedrijf van Eijck vertoont ook een bedrijfsfilm in CC den Heuvel.” ■een bijdrage door Syrische vluchtelingen. ■t is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie’. De provincie ■Brabant en AgriFood Capital zijn initiatiefnemers van We Are P® d van een netwerk van Europese regio’s die het thema gastro- ■en duurzaam en gezond eten op de internationale agenda willen ■Ook de regio’s West-Brabant en Hart van Brabant werken mee F°°d. De voortrekkers in Alphen en in Chaam hebben een ^vulling gegeven aan het project. In Alphen resulteert dat op 19 mei in een prachtige dag vol activiteiten en proeverijen; °P zondag 27 mei aan de beurt. Iedereen is welkom! K wm Hoek Bereidingen '11 <i •V 1 BELGIE(N)- BELGIQUE WEKELIJKS VOORDEEL OP PAGINA hokt lief 11 Ons Weekblad MYNS ^MAKELAARS 1' 2 r o 3 0

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Baarle-Nassau - Ons Weekblad | 2018 | | pagina 1