widriweerde
Ossenhaas
Crème brülée
wet
I
KOKEN MET
NA
PAGINA 65
6 WEEKBLAD - VRIJDAG 14 DECEMBER 2012
Sm
>r h
pla
;de
ed(
igs(
>rp<
kot
n Ie
boi
eha
lenodigdheden:
4 stukken ossenhaas
van 150 gram
125 gram dobbelsteentjes
mager spek
140 gram boter
1 allesbinder
1 scheutje room.
Benodigdheden:
5 eidooiers
2 dl melk
2 1/2 dl room
100 gram suiker
een borrelglaasje Amaretto
4 eetlepels
lichtbruine basterdsuiker
koor de marinade:
2 dl rode wijn
dl olijfolie
4 eetlepels wijnazijn
1 ui, een paar tijmtakjes
2 laurierblaadjes
peterselie
4 schijfjes citroen
13 kruidnagels
4 peperkorrels en zout.
jtii
ee
are
zo
vi
ir o
gal
de koelkast en keer af en toe de
ossenhaas om. Neem daarna het
vlees uit de marinade en laat deze
uitlekken en droog het vlees af met
keukenpapier. Bak de spekblokjes
in de boter uit. Haal ze uit de pan
en bak in het vet de ossenhaas heel
snel aan beide kanten bruin. Maak
de ossenhaas op smaak met peper
en zout. Zorg dat het vlees warm
gehouden wordt in een oven op
110 graden. Zeef de marinade en
schenk deze in het vet. Doe de
spekblokjes er weer bij en laat de
saus aan de kook komen. Vervol
gens ga je de saus binden met al
lesbinder, maar maak hem niet te
dik. Voeg nog een scheutje-room
toe en laat het geheel niet meer
koken. Verdeel de ossenhaas over
voorverwarmde borden en schep
er wat saus naast. Garneer het
vlees met een paar takjes tijm en
wat peterselie. Heerlijk met aard
appelpuree en kleine spruitjes.
i#
tereiding:
Maak een marinade van alle in-
jrediënten. Leg de ossenhaas erin
iodat het vlees onder de marina
te staat. Zet de schaal 48 uur in
Bereiding:
Roer de melk en slagroom door el
kaar, breng het geheel aan de kook
en zet het vuur uit. Scheidt de eidooi
ers en het eiwit van elkaar. Klop de ei
dooiers los en klop het samen met de
suiker tot een schuimige massa. Roer
het beetje bij beetje door de hete
w
Crème brülée betekent letterlijk gebrande room. De precieze
oorsprong van dit nagerecht is onbekend, maar vermoedelijk
is het afkomstig uit Frankrijk. De traditionele Crème brülée be
staat uit een soort custard gemaakt van room, eieren en suiker
en wordt op smaak gemaakt met vanille. Maar deze keer gebrui
ken we Amaretto om het extra feestelijk te maken.
melk met room. Laat het mengsel iets
afkoelen en roer de Amaretto erdoor.
Verdeel het mengsel over vuurvaste
schaaltjes en verwarm de oven voor
op 160 graden. Zet de schaaltjes in
een braadslee gevuld met een beetje
kokend water. Laat de Crème brülée
in ongeveer 45 minuten stollen.
Haal de schaaltjes uit de oven en laat
de Crème brülée afkoelen in de koel
kast. Strooi dan op ieder schaaltje*
wat bruine suiker en zet de schaaltjes
vervolgens terug in de oven onder
de grill totdat de suiker gekaramelli-
seerd is. Je kunt ook een gasbrander
of een speciaal brulee-brandertje ge
bruiken.