widriweerde Ossenhaas Crème brülée wet I KOKEN MET NA PAGINA 65 6 WEEKBLAD - VRIJDAG 14 DECEMBER 2012 Sm >r h pla ;de ed( igs( >rp< kot n Ie boi eha lenodigdheden: 4 stukken ossenhaas van 150 gram 125 gram dobbelsteentjes mager spek 140 gram boter 1 allesbinder 1 scheutje room. Benodigdheden: 5 eidooiers 2 dl melk 2 1/2 dl room 100 gram suiker een borrelglaasje Amaretto 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker koor de marinade: 2 dl rode wijn dl olijfolie 4 eetlepels wijnazijn 1 ui, een paar tijmtakjes 2 laurierblaadjes peterselie 4 schijfjes citroen 13 kruidnagels 4 peperkorrels en zout. jtii ee are zo vi ir o gal de koelkast en keer af en toe de ossenhaas om. Neem daarna het vlees uit de marinade en laat deze uitlekken en droog het vlees af met keukenpapier. Bak de spekblokjes in de boter uit. Haal ze uit de pan en bak in het vet de ossenhaas heel snel aan beide kanten bruin. Maak de ossenhaas op smaak met peper en zout. Zorg dat het vlees warm gehouden wordt in een oven op 110 graden. Zeef de marinade en schenk deze in het vet. Doe de spekblokjes er weer bij en laat de saus aan de kook komen. Vervol gens ga je de saus binden met al lesbinder, maar maak hem niet te dik. Voeg nog een scheutje-room toe en laat het geheel niet meer koken. Verdeel de ossenhaas over voorverwarmde borden en schep er wat saus naast. Garneer het vlees met een paar takjes tijm en wat peterselie. Heerlijk met aard appelpuree en kleine spruitjes. i# tereiding: Maak een marinade van alle in- jrediënten. Leg de ossenhaas erin iodat het vlees onder de marina te staat. Zet de schaal 48 uur in Bereiding: Roer de melk en slagroom door el kaar, breng het geheel aan de kook en zet het vuur uit. Scheidt de eidooi ers en het eiwit van elkaar. Klop de ei dooiers los en klop het samen met de suiker tot een schuimige massa. Roer het beetje bij beetje door de hete w Crème brülée betekent letterlijk gebrande room. De precieze oorsprong van dit nagerecht is onbekend, maar vermoedelijk is het afkomstig uit Frankrijk. De traditionele Crème brülée be staat uit een soort custard gemaakt van room, eieren en suiker en wordt op smaak gemaakt met vanille. Maar deze keer gebrui ken we Amaretto om het extra feestelijk te maken. melk met room. Laat het mengsel iets afkoelen en roer de Amaretto erdoor. Verdeel het mengsel over vuurvaste schaaltjes en verwarm de oven voor op 160 graden. Zet de schaaltjes in een braadslee gevuld met een beetje kokend water. Laat de Crème brülée in ongeveer 45 minuten stollen. Haal de schaaltjes uit de oven en laat de Crème brülée afkoelen in de koel kast. Strooi dan op ieder schaaltje* wat bruine suiker en zet de schaaltjes vervolgens terug in de oven onder de grill totdat de suiker gekaramelli- seerd is. Je kunt ook een gasbrander of een speciaal brulee-brandertje ge bruiken.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Baarle-Nassau - Ons Weekblad | 2012 | | pagina 65