erstdiner draait om gezelligheid 3 Mistletoe symbool va KB iendschap ]e maaltijd begint al bij het samen kokkerellen leder land heeft zijn eigen kersttradities *1 J jingle all the way Oh, whatfun it is to ride m a one-hone open sleigh PAGINA 59 )NS WEEKBLAD - VRIJDAG 14 DECEMBER 2012 JA De tafel moet er voor het kerstdiner feestelijk uitzien. De traditie vertelt dat je onder de mistletoe iemand mag kussen. teder land kent zijn eigen kersttradities. In Engeland en A bestaat het bijzondere gebruik van de maretak oftewel toe. Dit symbool van vriendschap wordt in huis opgehanc tijdens Kerstmis mag het kerstdiner niet ontbreken. Meestal vordt het gehouden op Eerste of Tweede Kerstdag. Moest er iroeger per se een kalkoen op tafel verschijnen, tegenwoordig (unnen we alle kanten op. De maretak hoort bij Kerstmis. Er gaat een lang verhaal aan vooraf. De plant wortelt niet in de grond, maar probeert over de rug van een andere plant voet 'aan de grond' te krijgen. Zo groeit de maretak bijvoorbeeld op dennen, popu- len. De gezelligheid begint dan eerder. Ook populair zijn 'gezel- ligheidsmaaltijden' zoals gourmet ten, fonduen of steengrillen. Zeker gezinnen met kinderen vinden dat gezellig. n lieren en sparren. In Nederland komt de plant vooral in het zui den voor. Aan de mistletoe werd een magische kracht toebedacht door de Druïden. Dit oorspron kelijk Keltische volk leefde in het gebied tussen de Seine en de Loire in Frankrijk. Voor de Druïden was de mistletoe een heilige plant, die een rol speelde in vrucht- baarheidsrituelen. In Angelsak sische landen speelt het bij- geloof nog steeds een rol. 1 De maretak moest vooral geluk brengen. en kerstdiner anno 2012 moet vooral gezellig zijn. Het bestaat doorgaans uit meerdere gangen, zoals een voorgerecht, hoofdgerecht en een nagerecht. Met Kerst pakken we wat meer uit. We steken onszelf in het beste pak en we nuttigen vaak wat luxere producten. Dat kan een traditioneel vleesgerecht zijn, maar ook de kalkoen is nog steeds populair. Een kerstdiner houd je meestal in huiselijke kring. Met je hele fami lie rond een grote, versierde tafel. Want daar moet je aandacht aan schenken. Dat betekent een fees telijk tafelkleed, kandelaars met kaarsen en kerststukjes. En na tuurlijk je mooiste servies, bestek en glazen. Een nieuwe trend is om gezamen lijk achter het fornuis te kokkerel- Kiezen mensen er de eerste dag voor om thuis flink uit te pakken, de andere dag wordt ook nog wel eens buiten de deur gegeten. In de restaurants zijn speciaal daarvoor heerlijke kerstarrangementen sa mengesteld. et vormt niet alleen een prachtige versiering, maar de mistletoe kent ook een andere traditie. Een meis je dat onder de mistletoe staat mag worden gekust door een jon gen. En vice versa natuurlijk.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Baarle-Nassau - Ons Weekblad | 2012 | | pagina 59