energie '4 Bloemen en planten 7.95 3.95 13.95 wrtieeicentru Kasgroenten - een flinke hap ABC MILIEUGROEP l I keepten I 9 9 9 Au<5i Uitslag verkiezingen Chaam Bejaardenbond UHcoten Aan onze Chaamse abonnee's ABC "Mosquito"- nieuws Alphen uekenfondsbode, de \eerP. Laurijssen e GHze, met pensioen PV Gevleugelde Reizigers UHcoten De Heuvelkring Alphen St. Annaplein 15- Baarle-Nassau j Gerbera's deze week aan weggeefprijzenü! Stephanotus nu slechts Bruurs biedt U deze week rozen van 1e kwaliteit aan ongelooflijk lage prijzen!!! Baccarcis Kleine rozen leerling- hulpmonteur DE NIEUWE MAGNEET ALPHEN Autobedrijf DEJONG B.V. Baarle-Nassau lapier-aktie larmonie Alphen Café-Restaurant "RUSTOORD" I ’’POUR VOUS MADAME” Café-Restaurant "RUSTOORD" WO Alphen Je blad ”Ons Weekblad” - vrijdag 7 april 1978 ADMINISTRA TIE "ONS WEEKBLAD" Zoals U wellicht al vernomen hebt is het abonnementsgeld voor 1978vastgesteld op f29,-. In het verleden werd dit abonnementsgeld bij Uopgehaald, wat echter voor "Ons Weekblad" een tijdrovende en administratieve rompslomp met zich meebracht. Om een en ander te vereenvoudigen verzoeken wij U beleefd het abonnementsgeld ad f29, - over te maken op postgiro 1115780of bij de Rabobank Baarle-Nassau nr. 10.38.03.726ten name van Drukkerij Em. deJongB.V., Baarle-Nassau. Reeds vele Chaamse abonnee 's hebben de bank gemachtigd dit bedrag voortaan automatisch over te maken. I I Zuinig met energie bij ons dagelijks eten? Kan dat? Verstandig met aardgas tijdens een welvoorziene dis? Ja, wel degelijk. In de kassenteelt wordt enorm veel aardgas verstookt tegen een extreem laag tarief zodat de prijzen konkurreren met die van de wintergroentes. Laat je niet misleiden door het geringe verschil in prijs en eet alleen groenten van het seizoen, dan zijn we zuinig met energie en verstandig met aardgas! r i VERKIEZINGEN 1978 Provinciale Staten UITSLAG CHAAM 1. 2. 3. De werkgroep. Werkgroep voeding. VOOR AL UW SPEELGOED NAAR 1 DE NIEUWE MAGNEET ALPHEN 1097 323 288 18 5 26 4 1 71 8 2 0 die van Afgezien 3. A. Geerts Alphen 4. Mevr, van Gooi Alphen 5. A. v. Gooi Alphen 6. J. Martens Alphen 7. A. v. Laarhoven Gilze 8. B. Geerts Gizle 9. A.v. Engelen Gilze 10. M. Donders Tilburg 60 -er VOOR ALLE VOORKOMENDE WERKZAAMHEDEN voor plm. 15 uur per week. MEISJE VOOR ONZE MANEGE Moet les kunnen geven aan beginnelingen. Intern mogelijk. Eventueel eigen paard mag mee komen. MEVROUW J.M. AALDERS-VAN WAAS Boschovenseweg 70 - Baarle-Nassau Telefoon 04257-8270 Geldig v.a. 7 t.m. 9 april. Iterdag 15 april a.s. is het weer papier ophalen Ide bebouwde kom en 't Zand. Zet tijdig uw pa ir gebundeld of in dozen langs de weg. ij beginnen om 9.00 uur. kze hartelijke dank voor uw medewerking. Harmonie. lengte 70 cm - per bos van 20 stuks slechts per bos van 20 stuks voor slechts Gevraagd of Pannekoekenhuis - Manege Baarle-Nassau Speciaalzaak in het betere speelgoed. Singel 14 - Tel. 04257-9398 Kontakt-adres: Margrietstraat 10 - Baarle-Nassau - Tel. 04257-9838 Ut.: Vadcmekum voor de glastuinbouw 1975-76. Met bijna 80 deelnemers was onze eerste orienteringsrit van dit seizoen een enorm sukses. De eerst volgende rit zal niet op 7 mei maar op zondag 30 april plaats vinden. p vrijdag 31 maart heeft de heer P. Laurijssen fficieel zijn funktie als ziekenfondsbode te Gilze lergelegd, in verband met het bereiken van de Insioengerechtige leeftijd. Lens een druk bezochte afscheidsreceptie in bfé-Rest. De Heuvel te Gilze, heeft de heer C.H. Fellhüner, direkteur van het Ziekenfonds O.A.Z. lm geprezen en dank gebracht voor de plichts- jtrouwe vervulling van zijn taak. I wees o.a. op de sterke groei van het aantal jrzekerden tijdens de ruim 31 jaar die hij bij het |A.Z. werkzaam is geweest; op zijn verant- lordelijkheid voor het kapitale bedrag aan pre- jie dat hij heeft geïnd en zijn ijver de verzekerden at dienst te zijn. fck mevrouw Laurijssen werd dank gebracht lor de verleende hulp aan de verzekerden tij los de afwezigheid van haar man, waarvoor lar een bloemstuk werd aangeboden. )e heer Laurijssen ontving een grote delfts- buwe vaas als afscheidskado. ■mens het personeel sprak de heer J.A. Ja- Ibs, chef de buro van O.A.Z., die de schei- Inde bode prees om zijn inzet, onder vaak leilijke omstandigheden, hem dank bracht lorde goede'en prettige collegiale samenwer- Ig Imens het personeel bood hij een kado onder Ijvert aan, voor de aanschaffing van een aantal ftjziek-cassettes, omdat muziek zijn grote hobby Bide sprekers spraken de wens uit, dat de heer lurijssen nog vele jaren, in goede gezondheid Br zijn welverdiende rust zal mogen genieten. SCHOONHEIDSSALON Algehele huidverzorging II Make-up Manicure Solarium Pjjnloos electrisch ontharen Depositaire Shiseidn Eckstein Sollicitaties zo spoedig mogelijk telefonisch of schriftelijk aan: bij Hilde en Bram Bredaseweg 12 - Baarle-Nassau Telefoon 04257 - 9840 Kiesgerechtigde personen uitgebrachte GELDIGE stemmen uitgebrachte BLANCO stemmen uitgebrachte overige ongeldige stemmen vraagt voor het komende seizoen: PART TIME KRACHTEN (mnl.) voor bediening, keuken en frituur. Intern mogelijk. Gierstsoep Plantaardige bouillon, 2 uien, wortel, prei, raap, 50 gr. gierst, 1 takje tijm, zout, tamari, olie, knoflook. Fruit de uien, knoflook en groenten met de tijm in olie. Doe de bouillon erbij en het zout en laat er de gierst in regenen. Koken op een zacht vuur (1/2 uur), breng op smaak met twee eetl. tamari. Gierstkoekjes Al naar gelang u een restje gierst heeft, vermengt u dit met wat volkoren meel en olie en bakt er knappende koekjes van. Wat zouten. Pannekoeken met wilde kruiden 1 kop tarwemeel, 1 kop boekweit 1/2 melk water snufje zout fijngehakte kruiden Bakken in koekepan met olie. Gebruikte wilde kruiden: venkel, hondsdrag, berkeblad, zuring, brandnetel, paardebloem. Wedvlucht vanuit Duffel 2-4-78. Los 8.30 uur. De eerste 25 prijzen zijn als volgt verdient: Jos Leuris 1-4-5-6-9-16-19 - Jos Voeten 2-11-22 J. v. Alphen 3-25 Joh. Boeren 7-8-15 Jos Leijten 10-12-21-23 L. Laurijssen 13-17 Ad Adams 14 L. v. Sas 20 J. Geerts 24 Fr. Verhoeven 18. Degene die gebruik wensen te maken van de 5 of meerdaagse vakanties van de Bredase bond van bejaarden zoals op de Algemene vergade ring van 14 maart LI. is bekendgemaakt, worden voor een bespreking uitgenodigd op de bejaardensoos a.s. woensdag 12 april om 2 uur in Café Kusters. Namens het bestuur. Woensdagmorgen 12 april zal er een bloemist komen, om ons de kunst van het bloemschik ken te laten zien. Wilt u allemaal een leeg vaasje of pulletje meebrengen, dan kunt u een door u zelf gemaakt bloemstukje mee naar huis nemen. Tot ziens 12 april in het Gemeenschapshuis van 9.15 tot 11.15 uur. Per kilo Als we dat energiegebruik nu eens gaan vertalen naar het gebruik per kg. produkt dan krijgen we interessante cijfers te zien, Neem nou tomaten: deze socialistisch gekleurde vrienden springen niet erg sociaal met energie om. Een aan het eind van de winter gekochte kilo tomaten is verantwoordelijk voor de verduistering van 5 m3 aardgas. Wanneer u die kilo in mei koopt, heeft die 3,5 m3 gas verbrast. In het eerste geval komt dit neer op een halve m3 aardgas per tomaat. Dat is niet te weinig, want met die Vz m3 kunt u, om een idee te geven, op uw gasfornuis zo’n 15 liter water aan de kook brengen. Een tamelijk energierijk hapje dus. Komkommers zitten er ook graag warmpjes bij. Een eksemplaar van b.v. juli heeft tijdens zijn leven bijna 1 m3 boven zijn gekromde rug in kooldioxide en vv.,< rdamp zien veranderen. Aardig wat als je weet dat je met die m3 een gemiddeld huis een half uur warm kan houden (als het vriest). Paprika's weten er ook goed weg mee. Een kilo groene in de eerste zomermaanden heeft gemiddeld 4 nt3 gas gekost. En dat is niet niks: een lelijk eendje zou op die energiehoevcelheid 54 km kunnen rijden. Nog enkele gemiddelde waarden van gewassen die het wat kalmer aan doen. Sla in januaii heelt per klop 0.3 nr’ gas nodig gehad, radijs in maart kost 0,6 in3 pet bosje en een meloen in juni bevat 2.3 in3 gas. este dames, woensdag 12 april is de laatste cre- jeve avond in de Agra-school. Willen diegenen, L volgende winter graag een nieuwe techniek [en, dit woensdag 12 april kenbaar maken aan evr. van Spijkhoven. ■ssot/Wé geraspte kaas, 6 sneden oude brood, 2 liim 'n (mag ook 1/2 wijn), 3 eieren, F, aman, mosterdmeel. MpI laa9 oud brood en kaas schikken, uur rtuLVer 9|eten- Half uur laten rusten. Een Lu aK k” ln een mati9 warme oven. Bakje lonr erbll zetten om een harde korst te |ruidQOrnen’ Opdienen met verse keuken- ■hve/to/ne/ef met kaas Lnp.?ioa-e boel<vveit (restje groenten of ui he* e!?ren' 1 teen knoflook, gesnipperde Siten Aie' ,ta,mari' 100 gr. geraspte kaas, hchtioo, !00kfruiten groenten en boekweit Bma i S aten verwarmen - eieren kloppen met Eetr T geraspte kaas. Over de boekweit bakken. ^■verse kruiden opdienen. pannekoeken eten? Rest. Rustoord, bij Hilde h Bram, Bredaseweg 12, Baarle-Nassau. Si Topje van gasbel Biologisch eten is niet alleen gezond eten maar ook energiebewusl eten. Het energiegebruik bij liet telen van kasgroenten is nog maar het topje van een gasbel. Het wordt helaas nroeilijker om encrgiecijfers te bemachtigen over de rest van ons moderne voedingspakket. Maar interessant zou het wel zijn om alle energiehoeveelheden op te stapelen die gaan zitten in kunstmestgif’t, bestrijdingsmiddelen, mechanische bewerkingen, raffineren, invriezen, drogen, konserveren, verpakken, transporteren (naar de andere kant van de aardbol) enz Te zien hoe groot die stapel wordt en welk energietekort er nodig is om hem om te doen vallen. De energiestapel van Je biologische voeding is’veel lager en staat daarom veel steviger. Want energieverslindende en overbodige bewerkingen worden nagelaten. Dus, vanaf' morgen meer maaltijden met minder energie. Hieronder de uitslag van onze eerste rit. A klasse. 1. Q. Broeders Dongen 2. H. Spijkers Tilburg 3. G. Pijnenburg B-Enschot 4. M. Marijnissen Oosterhout 5. L. v.d. Ouweland Gilze 6. P. v.d. Kieboom Oosterhout 7. A. Moerman Poortugal 8. L. Vermonden B-Hertog 9. J.v.Gurp Dordrecht 10. P. Smits Gorcum B klasse: 1. J. Gunthardt Made 2. H. de Bruyn B-Nassau 3. J.v. Asten Goirle 4. W. Marijnissen Bavel 5. H. Bastiaansen Bavel 6. H. Koenraad Haaren 7. J. Oversberg Waalwijk 8. P. Meeuwesen Made 9. J. Verschuren Dongen 10. C. Vorstenbosch Dongen* C klasse: 1P. Haans Tilburg 2. A. Hessels Dongen 2289 1843 11 9 TOTAAL uitgebrachte stemmen 1863 Verdeling der uitgebrachte geldige stemmen over de politieke groeperingen: CDA Partij van de Arbeid WD PPR Conservatieve Volkspartij Boerenpartij Communistische Partij Nederland GerefPolitiek Verbond D'66 PSP CDU Staatk. Geref. Partij Gestookte kassen - hoe lang nog? Hoe lang zullen ze nog voortbestaan, de glazen steden van ons land, bewoond door onafzienbare rijen standaard slakropjes die er uit zien of ze zo uit de plasticfabriek komen? Hoe lang nog zullen we toestaan dat duizenden kubieke meters kostbaar gas. haast ongehinderd door het gretige glas met zijn lage warmteweerstand. de atmosfeer "nodeloos opwarmen? Want er wordt een hoop aardgas verbruikt in onze groei-fabrieken. Zo'n vier miljard m3 gas worden er doorgedraaid per jaar (evenals veel van de gekweekte produkten), en dat terwijl het feitclijk niet nodig is. Het is zeker prettig wanneer het mogelijk is om s winters alle zomergroenten vers te kunnen krijgen. Wanneer we echter een klein stapje terug doen en alleen de groenten van het seizoen eten, betekent dit niet dat we gedoemd zijn te versoberen tot een dagelijks menu van boerenkoolstamppot. Evenmin betekent het dat door vitaminetekort, onze gezondheidstoestand die van een kasplantje gaat benaderen, van de mogelijkheid om allerlei zomergroenten te konserveren (wecken, in t zuur), biedt onze bevroren tuingrond toch een aardig skala aan verse groenten. Ga maar'eens na: prei, veldsla, boeren kool, spruiten en nog een hoop bevvaar- groenten als witte, rode, savoye en spits kool, rammenas, rode bieten, schorseneren, knolselderij, pompoen, peen en noem maar op. Ook van vitamine C gebrek hoeft u niet wakker te liggen want dat bevatten alle koolsoorten, veldsla en veel bewaargroenten juist meer dan de typische zomergroenten, terwijl boerenkool en winterpeen kampioenen zijn in het vitamine A gehalte. Nee, het eten van zomergroenten in de winter is typisch een staaltje van luie luxe dat we ons in de energie-arme toekomst steeds minder zullen kunnen permitteren. Het vaderlandse ka^senbestahd bestaat bijna uitsluitend uit enkelglazige eksemplaren. Dubbelglas ïs te duur, zoveel brengen de tomaten niet op en alleen hij de nieuwere kassen wordt iets aan tochtwering gedaan. Naar liet Westland ligt dan ook een joekel van een gasbuis want per in2 grondoppervlak wordt in zwaargestookte kassen zo'n 100 m3 gas per jaar verstookt. Dit nog afgezien van de kunstmatige verlichting die bij een aantal teelten wordt toegepast en waarvoor een hoeveelheid energie nodig is ter grootte van een tiende van de verwarmings-energie. Ook afgezien trouwens van de energie die nodig is voor kunstmestproduktie, bestrijdingsmidde- len, grondbewerking, beregening en de bouw van kassen. l5ie 100 m3 komt aardig overeen met wat er in een gemiddeld woonhuis wordt verstookt per m2 voor verwarming.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Baarle-Nassau - Ons Weekblad | 1978 | | pagina 13