energie
'4
Bloemen en planten
7.95
3.95
13.95
wrtieeicentru
Kasgroenten -
een flinke hap
ABC MILIEUGROEP
l
I
keepten
I
9
9
9
Au<5i
Uitslag verkiezingen
Chaam
Bejaardenbond
UHcoten
Aan onze Chaamse abonnee's
ABC "Mosquito"-
nieuws Alphen
uekenfondsbode, de
\eerP. Laurijssen
e GHze, met pensioen
PV Gevleugelde
Reizigers UHcoten
De Heuvelkring
Alphen
St. Annaplein 15- Baarle-Nassau
j
Gerbera's deze week aan
weggeefprijzenü!
Stephanotus
nu slechts
Bruurs biedt U deze week rozen
van 1e kwaliteit aan ongelooflijk
lage prijzen!!!
Baccarcis
Kleine rozen
leerling-
hulpmonteur
DE NIEUWE
MAGNEET
ALPHEN
Autobedrijf
DEJONG B.V.
Baarle-Nassau
lapier-aktie
larmonie Alphen
Café-Restaurant
"RUSTOORD"
I
’’POUR VOUS
MADAME”
Café-Restaurant
"RUSTOORD"
WO Alphen
Je blad ”Ons Weekblad” - vrijdag 7 april 1978
ADMINISTRA TIE "ONS WEEKBLAD"
Zoals U wellicht al vernomen hebt is het abonnementsgeld voor 1978vastgesteld
op f29,-. In het verleden werd dit abonnementsgeld bij Uopgehaald, wat echter
voor "Ons Weekblad" een tijdrovende en administratieve rompslomp met zich
meebracht.
Om een en ander te vereenvoudigen verzoeken wij U beleefd het
abonnementsgeld ad f29, - over te maken op postgiro 1115780of bij de Rabobank
Baarle-Nassau nr. 10.38.03.726ten name van Drukkerij Em. deJongB.V.,
Baarle-Nassau.
Reeds vele Chaamse abonnee 's hebben de bank gemachtigd dit bedrag voortaan
automatisch over te maken.
I
I
Zuinig met energie bij ons dagelijks eten? Kan dat? Verstandig
met aardgas tijdens een welvoorziene dis? Ja, wel degelijk. In de
kassenteelt wordt enorm veel aardgas verstookt tegen een
extreem laag tarief zodat de prijzen konkurreren met die van de
wintergroentes. Laat je niet misleiden door het geringe verschil
in prijs en eet alleen groenten van het seizoen, dan zijn we
zuinig met energie en verstandig met aardgas!
r
i
VERKIEZINGEN 1978 Provinciale Staten
UITSLAG CHAAM
1.
2.
3.
De werkgroep.
Werkgroep voeding.
VOOR AL UW
SPEELGOED NAAR 1
DE NIEUWE MAGNEET
ALPHEN
1097
323
288
18
5
26
4
1
71
8
2
0
die van
Afgezien
3. A. Geerts Alphen
4. Mevr, van Gooi Alphen
5. A. v. Gooi Alphen
6. J. Martens Alphen
7. A. v. Laarhoven Gilze
8. B. Geerts Gizle
9. A.v. Engelen Gilze
10. M. Donders Tilburg
60 -er VOOR ALLE
VOORKOMENDE
WERKZAAMHEDEN voor
plm. 15 uur per week.
MEISJE VOOR ONZE
MANEGE
Moet les kunnen geven aan
beginnelingen.
Intern mogelijk.
Eventueel eigen paard mag
mee komen.
MEVROUW
J.M. AALDERS-VAN WAAS
Boschovenseweg 70 - Baarle-Nassau
Telefoon 04257-8270
Geldig v.a. 7 t.m. 9 april.
Iterdag 15 april a.s. is het weer papier ophalen
Ide bebouwde kom en 't Zand. Zet tijdig uw pa
ir gebundeld of in dozen langs de weg.
ij beginnen om 9.00 uur.
kze hartelijke dank voor uw medewerking.
Harmonie.
lengte 70 cm - per bos van 20 stuks slechts
per bos van 20 stuks voor slechts
Gevraagd
of
Pannekoekenhuis - Manege
Baarle-Nassau
Speciaalzaak in het betere
speelgoed.
Singel 14 - Tel. 04257-9398
Kontakt-adres: Margrietstraat 10 - Baarle-Nassau - Tel. 04257-9838
Ut.: Vadcmekum voor de glastuinbouw
1975-76.
Met bijna 80 deelnemers was onze eerste
orienteringsrit van dit seizoen een enorm
sukses. De eerst volgende rit zal niet op 7 mei
maar op zondag 30 april plaats vinden.
p vrijdag 31 maart heeft de heer P. Laurijssen
fficieel zijn funktie als ziekenfondsbode te Gilze
lergelegd, in verband met het bereiken van de
Insioengerechtige leeftijd.
Lens een druk bezochte afscheidsreceptie in
bfé-Rest. De Heuvel te Gilze, heeft de heer C.H.
Fellhüner, direkteur van het Ziekenfonds O.A.Z.
lm geprezen en dank gebracht voor de plichts-
jtrouwe vervulling van zijn taak.
I wees o.a. op de sterke groei van het aantal
jrzekerden tijdens de ruim 31 jaar die hij bij het
|A.Z. werkzaam is geweest; op zijn verant-
lordelijkheid voor het kapitale bedrag aan pre-
jie dat hij heeft geïnd en zijn ijver de verzekerden
at dienst te zijn.
fck mevrouw Laurijssen werd dank gebracht
lor de verleende hulp aan de verzekerden tij
los de afwezigheid van haar man, waarvoor
lar een bloemstuk werd aangeboden.
)e heer Laurijssen ontving een grote delfts-
buwe vaas als afscheidskado.
■mens het personeel sprak de heer J.A. Ja-
Ibs, chef de buro van O.A.Z., die de schei-
Inde bode prees om zijn inzet, onder vaak
leilijke omstandigheden, hem dank bracht
lorde goede'en prettige collegiale samenwer-
Ig
Imens het personeel bood hij een kado onder
Ijvert aan, voor de aanschaffing van een aantal
ftjziek-cassettes, omdat muziek zijn grote hobby
Bide sprekers spraken de wens uit, dat de heer
lurijssen nog vele jaren, in goede gezondheid
Br zijn welverdiende rust zal mogen genieten.
SCHOONHEIDSSALON
Algehele
huidverzorging
II Make-up
Manicure
Solarium
Pjjnloos electrisch
ontharen
Depositaire Shiseidn
Eckstein
Sollicitaties zo spoedig mogelijk
telefonisch of schriftelijk aan:
bij Hilde en Bram
Bredaseweg 12 - Baarle-Nassau
Telefoon 04257 - 9840
Kiesgerechtigde personen
uitgebrachte GELDIGE stemmen
uitgebrachte BLANCO stemmen
uitgebrachte overige ongeldige stemmen
vraagt voor het komende
seizoen:
PART TIME KRACHTEN
(mnl.) voor bediening,
keuken en frituur.
Intern mogelijk.
Gierstsoep
Plantaardige bouillon, 2 uien, wortel, prei,
raap, 50 gr. gierst, 1 takje tijm, zout, tamari,
olie, knoflook.
Fruit de uien, knoflook en groenten met de
tijm in olie. Doe de bouillon erbij en het zout en
laat er de gierst in regenen. Koken op een
zacht vuur (1/2 uur), breng op smaak met
twee eetl. tamari.
Gierstkoekjes
Al naar gelang u een restje gierst heeft,
vermengt u dit met wat volkoren meel en olie
en bakt er knappende koekjes van. Wat
zouten.
Pannekoeken met wilde kruiden
1 kop tarwemeel, 1 kop boekweit
1/2 melk water
snufje zout
fijngehakte kruiden
Bakken in koekepan met olie.
Gebruikte wilde kruiden: venkel, hondsdrag,
berkeblad, zuring, brandnetel, paardebloem.
Wedvlucht vanuit Duffel 2-4-78.
Los 8.30 uur.
De eerste 25 prijzen zijn als volgt verdient:
Jos Leuris 1-4-5-6-9-16-19 - Jos Voeten
2-11-22 J. v. Alphen 3-25 Joh. Boeren
7-8-15 Jos Leijten 10-12-21-23 L.
Laurijssen 13-17 Ad Adams 14 L. v. Sas
20 J. Geerts 24 Fr. Verhoeven 18.
Degene die gebruik wensen te maken van de 5
of meerdaagse vakanties van de Bredase bond
van bejaarden zoals op de Algemene vergade
ring van 14 maart LI. is bekendgemaakt,
worden voor een bespreking uitgenodigd op
de bejaardensoos a.s. woensdag 12 april om 2
uur in Café Kusters.
Namens het bestuur.
Woensdagmorgen 12 april zal er een bloemist
komen, om ons de kunst van het bloemschik
ken te laten zien.
Wilt u allemaal een leeg vaasje of pulletje
meebrengen, dan kunt u een door u zelf
gemaakt bloemstukje mee naar huis nemen.
Tot ziens 12 april in het Gemeenschapshuis
van 9.15 tot 11.15 uur.
Per kilo
Als we dat energiegebruik nu eens gaan
vertalen naar het gebruik per kg. produkt
dan krijgen we interessante cijfers te
zien, Neem nou tomaten: deze
socialistisch gekleurde vrienden springen
niet erg sociaal met energie om. Een aan
het eind van de winter gekochte kilo
tomaten is verantwoordelijk voor de
verduistering van 5 m3 aardgas.
Wanneer u die kilo in mei koopt, heeft
die 3,5 m3 gas verbrast.
In het eerste geval komt dit neer op een
halve m3 aardgas per tomaat. Dat is niet
te weinig, want met die Vz m3 kunt u, om
een idee te geven, op uw gasfornuis zo’n
15 liter water aan de kook brengen. Een
tamelijk energierijk hapje dus.
Komkommers zitten er ook graag
warmpjes bij. Een eksemplaar van b.v.
juli heeft tijdens zijn leven bijna 1 m3
boven zijn gekromde rug in kooldioxide
en vv.,< rdamp zien veranderen. Aardig
wat als je weet dat je met die m3 een
gemiddeld huis een half uur warm kan
houden (als het vriest).
Paprika's weten er ook goed weg mee.
Een kilo groene in de eerste
zomermaanden heeft gemiddeld 4 nt3 gas
gekost. En dat is niet niks: een lelijk
eendje zou op die energiehoevcelheid
54 km kunnen rijden.
Nog enkele gemiddelde waarden van
gewassen die het wat kalmer aan doen.
Sla in januaii heelt per klop 0.3 nr’ gas
nodig gehad, radijs in maart kost 0,6 in3
pet bosje en een meloen in juni bevat
2.3 in3 gas.
este dames, woensdag 12 april is de laatste cre-
jeve avond in de Agra-school. Willen diegenen,
L volgende winter graag een nieuwe techniek
[en, dit woensdag 12 april kenbaar maken aan
evr. van Spijkhoven.
■ssot/Wé
geraspte kaas, 6 sneden oude brood, 2
liim 'n (mag ook 1/2 wijn), 3 eieren,
F, aman, mosterdmeel.
MpI laa9 oud brood en kaas schikken,
uur rtuLVer 9|eten- Half uur laten rusten. Een
Lu aK k” ln een mati9 warme oven. Bakje
lonr erbll zetten om een harde korst te
|ruidQOrnen’ Opdienen met verse keuken-
■hve/to/ne/ef met kaas
Lnp.?ioa-e boel<vveit (restje groenten of
ui he* e!?ren' 1 teen knoflook, gesnipperde
Siten Aie' ,ta,mari' 100 gr. geraspte kaas,
hchtioo, !00kfruiten groenten en boekweit
Bma i S aten verwarmen - eieren kloppen met
Eetr T geraspte kaas. Over de boekweit
bakken.
^■verse kruiden opdienen.
pannekoeken eten? Rest. Rustoord, bij Hilde
h Bram, Bredaseweg 12, Baarle-Nassau.
Si
Topje van gasbel
Biologisch eten is niet alleen gezond eten
maar ook energiebewusl eten. Het
energiegebruik bij liet telen van
kasgroenten is nog maar het topje van
een gasbel. Het wordt helaas nroeilijker
om encrgiecijfers te bemachtigen over de
rest van ons moderne voedingspakket.
Maar interessant zou het wel zijn om alle
energiehoeveelheden op te stapelen die
gaan zitten in kunstmestgif’t,
bestrijdingsmiddelen, mechanische
bewerkingen, raffineren, invriezen,
drogen, konserveren, verpakken,
transporteren (naar de andere kant van
de aardbol) enz Te zien hoe groot die
stapel wordt en welk energietekort er
nodig is om hem om te doen vallen.
De energiestapel van Je biologische
voeding is’veel lager en staat daarom veel
steviger. Want energieverslindende en
overbodige bewerkingen worden
nagelaten.
Dus, vanaf' morgen meer maaltijden met
minder energie.
Hieronder de uitslag van onze eerste rit.
A klasse.
1. Q. Broeders Dongen
2. H. Spijkers Tilburg
3. G. Pijnenburg B-Enschot
4. M. Marijnissen Oosterhout
5. L. v.d. Ouweland Gilze
6. P. v.d. Kieboom Oosterhout
7. A. Moerman Poortugal
8. L. Vermonden B-Hertog
9. J.v.Gurp Dordrecht
10. P. Smits Gorcum
B klasse:
1. J. Gunthardt Made
2. H. de Bruyn B-Nassau
3. J.v. Asten Goirle
4. W. Marijnissen Bavel
5. H. Bastiaansen Bavel
6. H. Koenraad Haaren
7. J. Oversberg Waalwijk
8. P. Meeuwesen Made
9. J. Verschuren Dongen
10. C. Vorstenbosch Dongen*
C klasse:
1P. Haans Tilburg
2. A. Hessels Dongen
2289
1843
11
9
TOTAAL uitgebrachte stemmen 1863
Verdeling der uitgebrachte geldige stemmen
over de politieke groeperingen:
CDA
Partij van de Arbeid
WD
PPR
Conservatieve Volkspartij
Boerenpartij
Communistische Partij Nederland
GerefPolitiek Verbond
D'66
PSP
CDU
Staatk. Geref. Partij
Gestookte kassen - hoe lang nog? Hoe
lang zullen ze nog voortbestaan, de
glazen steden van ons land, bewoond
door onafzienbare rijen standaard
slakropjes die er uit zien of ze zo uit de
plasticfabriek komen? Hoe lang nog
zullen we toestaan dat duizenden kubieke
meters kostbaar gas. haast ongehinderd
door het gretige glas met zijn lage
warmteweerstand. de atmosfeer "nodeloos
opwarmen?
Want er wordt een hoop aardgas
verbruikt in onze groei-fabrieken. Zo'n
vier miljard m3 gas worden er
doorgedraaid per jaar (evenals veel van
de gekweekte produkten), en dat terwijl
het feitclijk niet nodig is.
Het is zeker prettig wanneer het mogelijk
is om s winters alle zomergroenten vers
te kunnen krijgen. Wanneer we echter
een klein stapje terug doen en alleen de
groenten van het seizoen eten, betekent
dit niet dat we gedoemd zijn te
versoberen tot een dagelijks menu van
boerenkoolstamppot.
Evenmin betekent het dat door
vitaminetekort, onze gezondheidstoestand
die van een kasplantje gaat benaderen,
van de mogelijkheid om allerlei
zomergroenten te konserveren (wecken,
in t zuur), biedt onze bevroren tuingrond
toch een aardig skala aan verse groenten.
Ga maar'eens na: prei, veldsla, boeren
kool, spruiten en nog een hoop bevvaar-
groenten als witte, rode, savoye en spits
kool, rammenas, rode bieten,
schorseneren, knolselderij, pompoen,
peen en noem maar op. Ook
van vitamine C gebrek hoeft u niet
wakker te liggen want dat bevatten alle
koolsoorten, veldsla en veel
bewaargroenten juist meer dan de
typische zomergroenten, terwijl
boerenkool en winterpeen kampioenen
zijn in het vitamine A gehalte.
Nee, het eten van zomergroenten in de
winter is typisch een staaltje van luie luxe
dat we ons in de energie-arme toekomst
steeds minder zullen kunnen permitteren.
Het vaderlandse ka^senbestahd bestaat
bijna uitsluitend uit enkelglazige
eksemplaren. Dubbelglas ïs te duur,
zoveel brengen de tomaten niet op en
alleen hij de nieuwere kassen wordt iets
aan tochtwering gedaan. Naar liet
Westland ligt dan ook een joekel van een
gasbuis want per in2 grondoppervlak
wordt in zwaargestookte kassen zo'n 100
m3 gas per jaar verstookt. Dit nog
afgezien van de kunstmatige verlichting
die bij een aantal teelten wordt toegepast
en waarvoor een hoeveelheid energie
nodig is ter grootte van een tiende van de
verwarmings-energie. Ook afgezien
trouwens van de energie die nodig is voor
kunstmestproduktie, bestrijdingsmidde-
len, grondbewerking, beregening en de
bouw van kassen. l5ie 100 m3 komt
aardig overeen met wat er in een
gemiddeld woonhuis wordt verstookt per
m2 voor verwarming.