w
w
jijknieuws
JOHNS
r
r
EL
Afscheid professor Paul Post
est
Jonge talentvolle chef verrast
internationale jury met zijn
Brabantse gerecht
TILBURGSE KOERIER
DONDERDAG 31 OKTOBER 2019
5SE KOERIER
ij
Dmaat)
ingen
den.
sting,
?kent
lation
Culti
EET met je hart vanaf 1 november en steun de ouderen in Tilburg
Ook schuimrubber!
Hier rekenen we af mét eenzaamheid
alijk
Lu-
er
mline.nl
www.johnsstoffering.nl
bellen.
woord.
Tilburg Als mensen aan ri
tuelen denken dan asso
ciëren zij die met mooie,
goede, onveranderlijke
plechtigheden zoals bij
begrafenissen, dopen en
trouwerijen. Maar dat
beeld klopt niet, stelt
scheidend hoogleraar
Paul Post.
...als herstoffering perfect moet zijn!
Voor meer info... bel |ohn Smits (013) 513 21 36
Mob. (06) 41 85 63 16 De Sonman 8a MOERGESTEL
'Alle rituelen komen uiteindelijk neer op
bezweringen voor uitbannen van het kwaad'
vagen)
a intake
het CBR
eorieles
:21.00u
.zijn,
en
Bra-
waar
jio's. De
Jte
zuuCten
hun ei-
meubel- en autostoffeerderij Moergestel
Tilburg - Niemand kiest ervoor
om te verpieteren achter de
geraniums. Er is hulp nodig
om de eenzaamheid struc
tureel aan te pakken. Met
de jaarlijkse EET met je hart
campagne van stichting Met je
hart, waar vorig jaar bijna 500
restaurants aan deel hebben
genomen, halen we geld op
om onze structurele ontmoe
tingen voor ouderen te blijven
realiseren.
het belangrijkste ingrediënt van een mooi
gerecht. Eten doe je samen."
pleidooi voor een
Brazilië
erfgoed
idersteu-
zijn i
;n met g
:>ms is de
zonder dat je h
i Schneiders, Cot
ning, voor vergaderingen en ten
toonstellingen. Laat een oude kerk
vooral een centrum zijn waar je al
tijd in en uit kunt lopen.'
Ook voor projectstoffering
25 jaar ervaring
Specialist In leder
Van klassiek tot modern
Ook verkoop van diverse
materialen voor de doe-het-zelver..
“Laat een oude kerk vooral een centrum zijn waar je altijd in en uit kunt lopen", aldus
hoogleraar Post. FOTO: Creative Commons
inzetten om gezond, lokaal en
duurzaam eten te bevorderen.
Brabant is een van deze regio's.
jonge chefs worden uitgedaagd
werken met regionale product!
en de tradities rond eten in I
gen streek te laten zien.
I. Wij bezorgen
j door bijvoor-
illerij van Loon,
ij het Factorium
J bij een van de
ts."
Prof. Paul Post neemt op 1 novem
ber afscheid in de aula van de uni-
versiteit, om 16.15u. De afscheids
rede is getiteld: Recasting ritual.
seren. Nieuwe ritue-
jijna nooit zomaar uit
irzijn herbestemmin-
inde elementen.'
Laat zien wat de regio in huis
heeft
De EYCA is een initiatief van IGCAT
(International Institute of Gastro
nomy, Culture, Arts and Tourism).
Hierin werken tien Europese re
gio's samen die hun streekeigen
tradities willen laten zien en zich
In Tilburg doen zo'n 50 restaurants
mee. Ook in Tilburg zijn er veel oude
ren die rondlopen met gevoelens van
eenzaamheid. "Soms is dat in je eigen
straat, zonder dat je het weet", vertelt
Hélène Schneiders, Coördinator Met je
hart Tilburg. "Deze ouderen krijgen wij in
beeld door nauw samen te werken met
zorg- en welzijnsprofessionals. Door on
ze structurele ontmoetingen leren deze
mensen anderen kennen en voelen ze
zich gezien en gehoord,
hen een bijzondere dag
beeld een bezoek aan Gal
een activiteitenmiddag bij h
of een heerlijke maaltijd bi
deelnemende restaurants"
Op onze website (www.metjehart.nl/
gemeenten/tilburg/) vind je alle restau
rants in jouw buurt die ook deelnemen,
meer verhalen van onze ouderen en de
ontmoetingen die plaatsvinden.
Lef nodig bij herbestemming
kerken
Bij de herbestemming van kerken
kijken hoeders van cultureel erf
goed mee, maar zij zijn eerder blij
met de vestiging van de Jumbo in
een kerk in Helmond, dan met de
recasting van bijvoorbeeld van de
St Petrus-kerk in Vught (DePetrus).
Deze laatste is nu omgebouwd tot
bibliotheek, ontmoetingsruimte,
theater, museum, wereldwinkel en
café/restaurant.
Post houdt een
nieuw, vanuit Brazilië geïntrodu
ceerde begrip van recasting, dat
letterlijk omgieten betekent ter
verduidelijking van rituelen. Reli
gie en ritueel voegen zich creatief
in nieuwe vormen in nieuwe con
texten. Zo kunnen bijvoorbeeld
lokale (voorouder) cultussen ver
mengd worden met religieuze
katholieke liturgie. Zo verwijst hij
naar de multifunctionele vroegere
kloostercomplexen, die ook fun
geerden als ontmoetingsplaatsen,
musea en bibliotheken. Die func
ties zien we nu weer terug in de re
casting van overbodig geworden
kerken.
"Vaak zijn die rituelen goed noch
mooi, en zeker niet onverander
lijk. Dat wilde ik ontmaskeren.
Rituelen zijn juist altijd in bewe
ging en uiten zich in interessante
nieuwe vormen als multifunc
tionele kerken en relieken van
vluchtelingen."
Ode aan Brabant
In augustus vond bij ZIN inspira-
tielab de voorronde voor de Eu
ropean Young Chef Award (EYCA)
plaats. Hier kwam de 22-jarige Vic
als winnaar uit de bus. Deze week
reisde hij af naar Rhodos om het
daartegen 9 andere Europese koks
in opleiding op te nemen. Eirini
Georgoudiou uit Griekenland won
de titel European Young Chef of
the Year 2019. Vic Tosseram werd
uitgeroepen tot Regional Chef Am
bassador 2019. Hiermee krijgt hij
een jaar lang een podium om aan
een breed publiek te laten zien wat
Brabant in huis heeft aan prachtige
producten en culinaire kwaliteiten.
De uitspraak: "Ik hoor voor het eerst mijn
eigen stem vandaag", is waar wij het
voor doen. Thuiskomen en een familie
lid, vriend of vriendin om de dag mee te
bespreken is voor velen zo 'gewoon'. Voor
ouderen is dit vaak, door het verliezen van
een partner of vrienden, niet het geval.
Prof. Paul Post neemt op 1 novem
ber na 25 jaar de leerstoel Ritual
Studies te hebben bekleed aan
Tilburg University afscheid. 'Ik heb
theologie gestudeerd in Utrecht,
met specialisme vroegchristelijke
kunst en was altijd geïnteresseerd
in de materiële kant van rituele
kunst en de volkscultuur. In mijn
rede wil ik de dynamiek, de trans
formatie van rituelen in kaart bren
gen en analyse
len ontstaan bij
het niets, maar
gen van bestaar
Gastronomisch erfgoed en
talent
De deelname van Vic aan deze
wedstrijd werd mogelijk gemaakt
door Noord-Brabant Culinair, Sli-
gro, De Rooi Pannen, AgriFood Ca
pital en FoodUplBrabant. Samen
zetten deze partijen zich in voor
het in stand houden van het Bra
bantse gastronomische i
en het ontwikkelen en ont
nen van jonge talenten.
Ralf Immens van Noord-Brabant
Culinair: "Jonge talenten als Vic
kunnen echt het verschil maken in
de keuken. Door nu al bewust te
zijn van de impact van werken met
regionale en duurzame producten
is hij een inspirerend voorbeeld
voor anderen en een aanwinst
voor de Nederlandse gastronomie."
Tattoos van gemummificeerde
ijsman Ötzi
Zo lang er mensen zijn, zijn er
rituelen, stelt Post en blijven
die riten in transformatie. Pre
historische vondsten tonen dat
aan. Recent onderzoek van de
gemummificeerde ijsman Ötzi,
wees uit dat hij tattoos had op
plaatsen waar wetenschappers
artrose vermoeden. Post: 'Alle
rituelen zijn uiteindelijk bezwe
ringen tegen het uitbannen van
het kwaad. Natuurlijk hebben ri
tuelen ook een verbindende en
verwerkende functie. Maar als je
een laag dieper graaft, stuitje op
die elementaire behoefte.'
Op donderdag 24 oktober vond
in Rhodos Griekenland de fina
le plaats van de European Young
Chef Award 2019. Vic Tosseram uit
Goirle vertegenwoordigde
bant tijdens deze wedstrijd
jonge talenten uit verschillende
Europese foodregio's tegen elkaar
koken. Deze kookwedstrijd is voor
Brabant de kans bij uitstek om ook
in het buitenland te laten zien wat
de provincie te bieden heeft op het
gebied van gastronomie en culinair
erfgoed. Dat deed Vic zeer overtui
gend met zijn eigentijdse variatie
op het klassieke Brabantse gerecht
'Blote billetjes in het gras'. Zijn pres
tatie leverde hem de titel Regional
Young Chef Ambassador 2019 op.
Vic Tosseram uit Goirle volgt op de
Rooi Pannen in Tilburg de oplei
ding gespecialiseerd kok. Hij zit nu
in zijn laatste jaar en werd als jong
talent door de Rooi Pannen gese
lecteerd om mee te doen aan de
Nederlandse voorrondes voor de
EYCA, die hij won. Vic werkte onder
andere bij Tout a Fait in Maastricht.
De activiteiten van stichting Met je hart
werden dit jaar beloond en bekroond met
een Appeltje van Oranje uit handen van
koningin Maxima. "Door de EET met je
hart campagne hopen we dat meer men
sen bereid zijn om zelf iets te doen aan het
probleem van eenzaamheid bij het ouder
worden.We roepen iedereen op om - als
je toch uit eten gaat - dit te doen in een
Met je hart restaurant. De ontmoetingen
worden mede mogelijk gemaakt door de
ze jaarlijkse EET met je hart campagne die
zes weken duurt en op 1 november van
start gaat. Ons steunen kan gemakkelijk
door uiteten te gaan bij bijvoorbeeld Lu
cebert, Stadbrouwerij 013 of Restaurant
Waanzinnig en het doneren van 1,- op
jouw tafelrekening. Ook onze 'eigen' Leo
Alkemade steunt ons tijdens deze cam
pagne: "Zonder goed gezelschap mis je
'Er is voor goede recasting lef nó
dig, maar daar moet wel ruimte
voor worden gemaakt', vindt Post.
'Je kunt ook van een heel nieuw
concept of idee uitgaan. Mijn vi
sie is, ga uit van een recasting
perspectief, beantwoord de vraag
hoe we in onze cultuur sacrale
zones creëren, wat voor mensen
nu 'heilig' is en geef dat een plek.
Recasting kan meerdere vormen
tegelijkertijd hebben, zo kunnen
kerken functioneren als dagkapel,
plaats voor ontmoetingen, bezin-
Vic: "Ik ben onwijs trots dat ik Bra
bant mocht vertegenwoordigen
op dit internationale podium. Bra
bant heeft zoveel mooie produc
ten en culinaire tradities. Met mijn
gerecht wilde ik een ode brengen
aan een traditioneel Brabants ge
recht door het in een modern jasje
te steken. Heel gaaf om te doen!"