w w jijknieuws JOHNS r r EL Afscheid professor Paul Post est Jonge talentvolle chef verrast internationale jury met zijn Brabantse gerecht TILBURGSE KOERIER DONDERDAG 31 OKTOBER 2019 5SE KOERIER ij Dmaat) ingen den. sting, ?kent lation Culti EET met je hart vanaf 1 november en steun de ouderen in Tilburg Ook schuimrubber! Hier rekenen we af mét eenzaamheid alijk Lu- er mline.nl www.johnsstoffering.nl bellen. woord. Tilburg Als mensen aan ri tuelen denken dan asso ciëren zij die met mooie, goede, onveranderlijke plechtigheden zoals bij begrafenissen, dopen en trouwerijen. Maar dat beeld klopt niet, stelt scheidend hoogleraar Paul Post. ...als herstoffering perfect moet zijn! Voor meer info... bel |ohn Smits (013) 513 21 36 Mob. (06) 41 85 63 16 De Sonman 8a MOERGESTEL 'Alle rituelen komen uiteindelijk neer op bezweringen voor uitbannen van het kwaad' vagen) a intake het CBR eorieles :21.00u .zijn, en Bra- waar jio's. De Jte zuuCten hun ei- meubel- en autostoffeerderij Moergestel Tilburg - Niemand kiest ervoor om te verpieteren achter de geraniums. Er is hulp nodig om de eenzaamheid struc tureel aan te pakken. Met de jaarlijkse EET met je hart campagne van stichting Met je hart, waar vorig jaar bijna 500 restaurants aan deel hebben genomen, halen we geld op om onze structurele ontmoe tingen voor ouderen te blijven realiseren. het belangrijkste ingrediënt van een mooi gerecht. Eten doe je samen." pleidooi voor een Brazilië erfgoed idersteu- zijn i ;n met g :>ms is de zonder dat je h i Schneiders, Cot ning, voor vergaderingen en ten toonstellingen. Laat een oude kerk vooral een centrum zijn waar je al tijd in en uit kunt lopen.' Ook voor projectstoffering 25 jaar ervaring Specialist In leder Van klassiek tot modern Ook verkoop van diverse materialen voor de doe-het-zelver.. “Laat een oude kerk vooral een centrum zijn waar je altijd in en uit kunt lopen", aldus hoogleraar Post. FOTO: Creative Commons inzetten om gezond, lokaal en duurzaam eten te bevorderen. Brabant is een van deze regio's. jonge chefs worden uitgedaagd werken met regionale product! en de tradities rond eten in I gen streek te laten zien. I. Wij bezorgen j door bijvoor- illerij van Loon, ij het Factorium J bij een van de ts." Prof. Paul Post neemt op 1 novem ber afscheid in de aula van de uni- versiteit, om 16.15u. De afscheids rede is getiteld: Recasting ritual. seren. Nieuwe ritue- jijna nooit zomaar uit irzijn herbestemmin- inde elementen.' Laat zien wat de regio in huis heeft De EYCA is een initiatief van IGCAT (International Institute of Gastro nomy, Culture, Arts and Tourism). Hierin werken tien Europese re gio's samen die hun streekeigen tradities willen laten zien en zich In Tilburg doen zo'n 50 restaurants mee. Ook in Tilburg zijn er veel oude ren die rondlopen met gevoelens van eenzaamheid. "Soms is dat in je eigen straat, zonder dat je het weet", vertelt Hélène Schneiders, Coördinator Met je hart Tilburg. "Deze ouderen krijgen wij in beeld door nauw samen te werken met zorg- en welzijnsprofessionals. Door on ze structurele ontmoetingen leren deze mensen anderen kennen en voelen ze zich gezien en gehoord, hen een bijzondere dag beeld een bezoek aan Gal een activiteitenmiddag bij h of een heerlijke maaltijd bi deelnemende restaurants" Op onze website (www.metjehart.nl/ gemeenten/tilburg/) vind je alle restau rants in jouw buurt die ook deelnemen, meer verhalen van onze ouderen en de ontmoetingen die plaatsvinden. Lef nodig bij herbestemming kerken Bij de herbestemming van kerken kijken hoeders van cultureel erf goed mee, maar zij zijn eerder blij met de vestiging van de Jumbo in een kerk in Helmond, dan met de recasting van bijvoorbeeld van de St Petrus-kerk in Vught (DePetrus). Deze laatste is nu omgebouwd tot bibliotheek, ontmoetingsruimte, theater, museum, wereldwinkel en café/restaurant. Post houdt een nieuw, vanuit Brazilië geïntrodu ceerde begrip van recasting, dat letterlijk omgieten betekent ter verduidelijking van rituelen. Reli gie en ritueel voegen zich creatief in nieuwe vormen in nieuwe con texten. Zo kunnen bijvoorbeeld lokale (voorouder) cultussen ver mengd worden met religieuze katholieke liturgie. Zo verwijst hij naar de multifunctionele vroegere kloostercomplexen, die ook fun geerden als ontmoetingsplaatsen, musea en bibliotheken. Die func ties zien we nu weer terug in de re casting van overbodig geworden kerken. "Vaak zijn die rituelen goed noch mooi, en zeker niet onverander lijk. Dat wilde ik ontmaskeren. Rituelen zijn juist altijd in bewe ging en uiten zich in interessante nieuwe vormen als multifunc tionele kerken en relieken van vluchtelingen." Ode aan Brabant In augustus vond bij ZIN inspira- tielab de voorronde voor de Eu ropean Young Chef Award (EYCA) plaats. Hier kwam de 22-jarige Vic als winnaar uit de bus. Deze week reisde hij af naar Rhodos om het daartegen 9 andere Europese koks in opleiding op te nemen. Eirini Georgoudiou uit Griekenland won de titel European Young Chef of the Year 2019. Vic Tosseram werd uitgeroepen tot Regional Chef Am bassador 2019. Hiermee krijgt hij een jaar lang een podium om aan een breed publiek te laten zien wat Brabant in huis heeft aan prachtige producten en culinaire kwaliteiten. De uitspraak: "Ik hoor voor het eerst mijn eigen stem vandaag", is waar wij het voor doen. Thuiskomen en een familie lid, vriend of vriendin om de dag mee te bespreken is voor velen zo 'gewoon'. Voor ouderen is dit vaak, door het verliezen van een partner of vrienden, niet het geval. Prof. Paul Post neemt op 1 novem ber na 25 jaar de leerstoel Ritual Studies te hebben bekleed aan Tilburg University afscheid. 'Ik heb theologie gestudeerd in Utrecht, met specialisme vroegchristelijke kunst en was altijd geïnteresseerd in de materiële kant van rituele kunst en de volkscultuur. In mijn rede wil ik de dynamiek, de trans formatie van rituelen in kaart bren gen en analyse len ontstaan bij het niets, maar gen van bestaar Gastronomisch erfgoed en talent De deelname van Vic aan deze wedstrijd werd mogelijk gemaakt door Noord-Brabant Culinair, Sli- gro, De Rooi Pannen, AgriFood Ca pital en FoodUplBrabant. Samen zetten deze partijen zich in voor het in stand houden van het Bra bantse gastronomische i en het ontwikkelen en ont nen van jonge talenten. Ralf Immens van Noord-Brabant Culinair: "Jonge talenten als Vic kunnen echt het verschil maken in de keuken. Door nu al bewust te zijn van de impact van werken met regionale en duurzame producten is hij een inspirerend voorbeeld voor anderen en een aanwinst voor de Nederlandse gastronomie." Tattoos van gemummificeerde ijsman Ötzi Zo lang er mensen zijn, zijn er rituelen, stelt Post en blijven die riten in transformatie. Pre historische vondsten tonen dat aan. Recent onderzoek van de gemummificeerde ijsman Ötzi, wees uit dat hij tattoos had op plaatsen waar wetenschappers artrose vermoeden. Post: 'Alle rituelen zijn uiteindelijk bezwe ringen tegen het uitbannen van het kwaad. Natuurlijk hebben ri tuelen ook een verbindende en verwerkende functie. Maar als je een laag dieper graaft, stuitje op die elementaire behoefte.' Op donderdag 24 oktober vond in Rhodos Griekenland de fina le plaats van de European Young Chef Award 2019. Vic Tosseram uit Goirle vertegenwoordigde bant tijdens deze wedstrijd jonge talenten uit verschillende Europese foodregio's tegen elkaar koken. Deze kookwedstrijd is voor Brabant de kans bij uitstek om ook in het buitenland te laten zien wat de provincie te bieden heeft op het gebied van gastronomie en culinair erfgoed. Dat deed Vic zeer overtui gend met zijn eigentijdse variatie op het klassieke Brabantse gerecht 'Blote billetjes in het gras'. Zijn pres tatie leverde hem de titel Regional Young Chef Ambassador 2019 op. Vic Tosseram uit Goirle volgt op de Rooi Pannen in Tilburg de oplei ding gespecialiseerd kok. Hij zit nu in zijn laatste jaar en werd als jong talent door de Rooi Pannen gese lecteerd om mee te doen aan de Nederlandse voorrondes voor de EYCA, die hij won. Vic werkte onder andere bij Tout a Fait in Maastricht. De activiteiten van stichting Met je hart werden dit jaar beloond en bekroond met een Appeltje van Oranje uit handen van koningin Maxima. "Door de EET met je hart campagne hopen we dat meer men sen bereid zijn om zelf iets te doen aan het probleem van eenzaamheid bij het ouder worden.We roepen iedereen op om - als je toch uit eten gaat - dit te doen in een Met je hart restaurant. De ontmoetingen worden mede mogelijk gemaakt door de ze jaarlijkse EET met je hart campagne die zes weken duurt en op 1 november van start gaat. Ons steunen kan gemakkelijk door uiteten te gaan bij bijvoorbeeld Lu cebert, Stadbrouwerij 013 of Restaurant Waanzinnig en het doneren van 1,- op jouw tafelrekening. Ook onze 'eigen' Leo Alkemade steunt ons tijdens deze cam pagne: "Zonder goed gezelschap mis je 'Er is voor goede recasting lef nó dig, maar daar moet wel ruimte voor worden gemaakt', vindt Post. 'Je kunt ook van een heel nieuw concept of idee uitgaan. Mijn vi sie is, ga uit van een recasting perspectief, beantwoord de vraag hoe we in onze cultuur sacrale zones creëren, wat voor mensen nu 'heilig' is en geef dat een plek. Recasting kan meerdere vormen tegelijkertijd hebben, zo kunnen kerken functioneren als dagkapel, plaats voor ontmoetingen, bezin- Vic: "Ik ben onwijs trots dat ik Bra bant mocht vertegenwoordigen op dit internationale podium. Bra bant heeft zoveel mooie produc ten en culinaire tradities. Met mijn gerecht wilde ik een ode brengen aan een traditioneel Brabants ge recht door het in een modern jasje te steken. Heel gaaf om te doen!"

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 2019 | | pagina 41