w
1
JlÊ
ll
1
i
ijknieuws
f C
entrum Aan tafel in het archief
H)nfo
Waar is Kees?
Vluchtelingengesprek:
eindbestemming Tilburg
GroenRuKC
5
DONDERDAG 17 NOVEMBER 2016
JRGSE KOERIER
ILBURGSE
Koelverse Maaltijdservice
^eten met gemak*
SPECJAL
door Luc Verschuuren
ID SHOP
LTKOSTUUMS
1ETWINKE LEM
FORMED
Uw maat is ons probleem!
Bel: 013-82 00 954
www.etenmetgemak.nl
Proefbox
3 maaltijden voor:
€14,75
Zoek Kees Kruik
en maak deze week kans op
een pot plant t.w.v.e 14,95 van:
De vorige editie was Thon Gelens
de winnaar van de pot plant.
/WIJN GENERATIE
PC IN PÊ JAR€N
VOOS 66N REVOLUTIE 1
Stokhasseltlaan 39 C
www.groenrijl
Meer informate:
www.regionaalarchieftilburg.nl
013-4550860
rijk.nl
ASH, 1
TE 1
wilburg Drink- en eetcul
tuur staan centraal op
zaterdag 19 november
tijdens een publieksdag
Iran Stadsmuseum
Tilburg en Regionaal
Archief Tilburg.
ife-a K-Wl
Schouwburgring 125 Tilburg
Tel. 013-5426847
www.ggtilburg.nl - gspecial@xs4all.nl
ma. gesloten - do. koopavond
vóór wereldvrede,
RASSeNGELIJkHElD,
seksuele vrijheid,
HET AMLieU 1-
Tilburg Op wat voor hulp kan een vluchteling in Tilburg
allemaal rekenen?
I
p Naast de wekelijkse strip kuiert Kees Kruik
ook nog verder door deze Koerier!
Hij heeft zich verstopt in één
van de advertenties in deze editie!
Ga daarom op zoek naar Kees Kruik
en maak kans op een aardige attentie!
Mail daarvoor de naam van de adverteerder én het paginanummer
waarop deze te vinden is naar lezers@tilburgsekoerier.nl
Een briefje naar NS Plein 14,5014 DA Tilburg is natuurlijk ook goed!
Inzenden vóóra.s. maandag.
\bl^
,H« A
ZORÖ-
60
Tilburg
laan. Inmiddels is de of
tie aan de Cobbenhage
wege verminderde ins
asielzoekers gesloten.
Hoe hebben de inwoners van Til
burg dit beleefd? Welke knelpun
ten hebben zich voorgedaan? Wat
zijn Tilburgse organisaties gaan
doen, zowel in de hitte van de
eerste uren en in de 12 maanden
daarna? Is er betrokkenheid en zo
ja, houdt die stand? Wat doet de
gemeente Tilburg om draagvlak
en een snelle integratie van vluch
telingen te bevorderen? Hoe erva
ren vluchtelingen dat zelf eigenlijk,
is Tilburg gastvrij gebleken?
de panelgesprekken zijn o.a. te
gast Thea van Blitterswijk (direc
teur Ronde Tafelhuis), René Dinant
(vrijwilliger sport en recreatie), Mi-
rela Delic (directeur AZC school de
Sleutelbloem), Hanneke Ermstrang
(regiomanager SNV Brabant Cen
traal) en Dalila Ferkouche (jonge
renopbouwwerker R-Newt).
Tijdens het evenement Aan tafel!
is er een proeverij van gerech
ten uit oude receptenboekjes,
klaargemaakt door verschillende
(amateur-)koks en kun je je Til
burgse tafelzilver en serviesgoed
Professioneel laten fotograferen.
Ook luister je naar lezingen van
Guus Teurlings van 63° kookboe-
|kenwinkel en kun je jouw herin
neringen aan dat ene specifieke
Tilburgse gerecht kwijt Aan tafel!
I is gratis te bezoeken van 13.00 tot
17.00 uur in het gebouw van Regi
onaal Archief Tilburg, Kazernehof
175 inTilburg.
Tilburgs serviesgoed is schaars
Ivertegenwoordigd in de collectie
van Stadsmuseum Tilburg. Waar
zijn de koektrommels met Peer-
ke Donders, herdenkingsschalen
van een vereniging die 100 jaar
Beide panelgesprekken worden
ingeleid door emeritus-hoogleraar
straf- en vreemdelingenrecht An
ton van Kalmthout, die regelmatig
naar grensgebieden reist om de
mensenrechten van vluchtelin
gen te monitoren. De gesprekken
gaan in op wonen (wat betekent
dit voor onze wijken), onderwijs
(hoe geven we ieder kind passend
onderwijs), recreatie (hoe ontmoe
ten we elkaar) en samenleven (hoe
gaan we om met verschillen). In
In het najaar van 2015 werd de
wereld geconfronteerd met een
enorme vluchtelingencrisis. Niet
voor de eerste keer, maar de men
senstroom die op gang kwam
zette wel de Europese politiek
op scherp: hoe zou Europa deze
vluchtelingenstroom kunnen ver
werken? Ruim 1,25 miljoen men
sen vroegen in 2015 asiel aan in de
EU, waaronder een kleine 58.800
asielaanvragen in Nederland. De
Nederlandse overheid deed een
beroep op alle gemeenten om met
spoed vluchtelingen op te van
gen. Zo ook in Tilburg: er werd een
96-uurs crisisopvang geopend aan
de Ringbaan Noord, en later twee
tijdelijke procesopvanglocaties in
Fatima en aan de Cobbenhagen-
opvangloca-
jenlaan van-
istroom van
Proeverij
In de collectie van Regionaal Ar
chief Tilburg duiken af en toe re
ceptenboekjes op uit voorbije
eeuwen. Onwillekeurig rijst dan de
vraag: hoe smaken die gerechten?
Om dat uit te zoeken ging hét ar
chief op zoek naar culinaire durfal
len die niet terugdeinzen om een
onbekend recept uit te proberen.
Op 19 november proef je wat deze
'retro-koks' gemaakt hebben. Van
je favoriete gerechten neem je de
recepten mee naar huis. De recep
ten komen uit het register van een
pastoorsmeid (Diessen, begin twin
tigste eeuw), brochures van Calvé
Delft en Buisman, het recepten
boekje uit de 19e eeuw van herber
gierster Maria Donders van Vliet en
een brochure uit 1914, 'Goedkope
en voedzame maaltijden'.
bestaat, mokken met de kruiken-
zeiker? Stadsmuseum Tilburg is
nieuwsgierig naar wat er zoal is.
Het museum nodigt Tilburgers
uit om te komen met hun servies
goed, glaswerk, bestek, koektrom
mels, dienbladen en overig tafel
gerei, dat een zichtbare link heeft
met Tilburg of van Tilburgse ma
kelij is. Producten uit de Tilburgse
vormenfabriek (vormen voor cho
colade en snoepgoed) passen hier
ook in. Oud of nieuw, alles is wel
kom. Jan van Oevelen fotografeert
Op donderdag 1 december or
ganiseren Knooppunt Ruimhar
tig Tilburg, ContourdeTwern en
de Kennismakerij een gespreks-
avond over de perspectieven van
Tilburgse nieuwkomers. In twee
panelgesprekken, ingeleid door
professor Anton van Kalmthout,
wordt ingegaan op de huidige
stand van zaken en de toekomst
van de Tilburgse perspectieven
van vluchtelingen. De avond is vrij
toegankelijk en vindt plaats in De
Kennismakerij aan de Burgemees
ter Brokxlaan 8/88. Aanvang om
20.00 uur.
FOTO: Marloes Coppes
op 19 november al deze objecten
op museale manier en noteert de
eigenaar. De objecten zelf worden
niet aan de collectie toegevoegd,
de eigenaar neemt ze weer mee.
De foto's vormen aan het eind van
de dag een verzameling die open
baar gedeeld wordt, en waar de
eigenaar zelf eventuele gegevens
bij kan plaatsen.
Lezingen
Guus Teurlings van 63° kookboe
kenwinkel geeft om 14.00 en 16.00
uur een lezing over de culinaire
geschiedenis van Brabant. Deze
kookboekenspecialist kan vol vuur
vertellen over de gerechten die
in de afgelopen eeuwen werden
gegeten. Hij neemt enkele kook
boeken mee die gericht zijn op
gerechten uit vervlogen tijden.
Vanuit de nieuwsgierigheid naar
Tilburgse recepten wordt de pu
blieksdag Aan tafel! ook aangegre
pen om herinneringen aan oude
recepten te'vangen'.
wl
JOUH/ generatie
STEMT NU VOOR
DE BR6X1T, VOOR
donalp trump,
GEERT WILDERS EN
ASARIE LE PEN f~7