w 1 JlÊ ll 1 i ijknieuws f C entrum Aan tafel in het archief H)nfo Waar is Kees? Vluchtelingengesprek: eindbestemming Tilburg GroenRuKC 5 DONDERDAG 17 NOVEMBER 2016 JRGSE KOERIER ILBURGSE Koelverse Maaltijdservice ^eten met gemak* SPECJAL door Luc Verschuuren ID SHOP LTKOSTUUMS 1ETWINKE LEM FORMED Uw maat is ons probleem! Bel: 013-82 00 954 www.etenmetgemak.nl Proefbox 3 maaltijden voor: €14,75 Zoek Kees Kruik en maak deze week kans op een pot plant t.w.v.e 14,95 van: De vorige editie was Thon Gelens de winnaar van de pot plant. /WIJN GENERATIE PC IN PÊ JAR€N VOOS 66N REVOLUTIE 1 Stokhasseltlaan 39 C www.groenrijl Meer informate: www.regionaalarchieftilburg.nl 013-4550860 rijk.nl ASH, 1 TE 1 wilburg Drink- en eetcul tuur staan centraal op zaterdag 19 november tijdens een publieksdag Iran Stadsmuseum Tilburg en Regionaal Archief Tilburg. ife-a K-Wl Schouwburgring 125 Tilburg Tel. 013-5426847 www.ggtilburg.nl - gspecial@xs4all.nl ma. gesloten - do. koopavond vóór wereldvrede, RASSeNGELIJkHElD, seksuele vrijheid, HET AMLieU 1- Tilburg Op wat voor hulp kan een vluchteling in Tilburg allemaal rekenen? I p Naast de wekelijkse strip kuiert Kees Kruik ook nog verder door deze Koerier! Hij heeft zich verstopt in één van de advertenties in deze editie! Ga daarom op zoek naar Kees Kruik en maak kans op een aardige attentie! Mail daarvoor de naam van de adverteerder én het paginanummer waarop deze te vinden is naar lezers@tilburgsekoerier.nl Een briefje naar NS Plein 14,5014 DA Tilburg is natuurlijk ook goed! Inzenden vóóra.s. maandag. \bl^ ,H« A ZORÖ- 60 Tilburg laan. Inmiddels is de of tie aan de Cobbenhage wege verminderde ins asielzoekers gesloten. Hoe hebben de inwoners van Til burg dit beleefd? Welke knelpun ten hebben zich voorgedaan? Wat zijn Tilburgse organisaties gaan doen, zowel in de hitte van de eerste uren en in de 12 maanden daarna? Is er betrokkenheid en zo ja, houdt die stand? Wat doet de gemeente Tilburg om draagvlak en een snelle integratie van vluch telingen te bevorderen? Hoe erva ren vluchtelingen dat zelf eigenlijk, is Tilburg gastvrij gebleken? de panelgesprekken zijn o.a. te gast Thea van Blitterswijk (direc teur Ronde Tafelhuis), René Dinant (vrijwilliger sport en recreatie), Mi- rela Delic (directeur AZC school de Sleutelbloem), Hanneke Ermstrang (regiomanager SNV Brabant Cen traal) en Dalila Ferkouche (jonge renopbouwwerker R-Newt). Tijdens het evenement Aan tafel! is er een proeverij van gerech ten uit oude receptenboekjes, klaargemaakt door verschillende (amateur-)koks en kun je je Til burgse tafelzilver en serviesgoed Professioneel laten fotograferen. Ook luister je naar lezingen van Guus Teurlings van 63° kookboe- |kenwinkel en kun je jouw herin neringen aan dat ene specifieke Tilburgse gerecht kwijt Aan tafel! I is gratis te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur in het gebouw van Regi onaal Archief Tilburg, Kazernehof 175 inTilburg. Tilburgs serviesgoed is schaars Ivertegenwoordigd in de collectie van Stadsmuseum Tilburg. Waar zijn de koektrommels met Peer- ke Donders, herdenkingsschalen van een vereniging die 100 jaar Beide panelgesprekken worden ingeleid door emeritus-hoogleraar straf- en vreemdelingenrecht An ton van Kalmthout, die regelmatig naar grensgebieden reist om de mensenrechten van vluchtelin gen te monitoren. De gesprekken gaan in op wonen (wat betekent dit voor onze wijken), onderwijs (hoe geven we ieder kind passend onderwijs), recreatie (hoe ontmoe ten we elkaar) en samenleven (hoe gaan we om met verschillen). In In het najaar van 2015 werd de wereld geconfronteerd met een enorme vluchtelingencrisis. Niet voor de eerste keer, maar de men senstroom die op gang kwam zette wel de Europese politiek op scherp: hoe zou Europa deze vluchtelingenstroom kunnen ver werken? Ruim 1,25 miljoen men sen vroegen in 2015 asiel aan in de EU, waaronder een kleine 58.800 asielaanvragen in Nederland. De Nederlandse overheid deed een beroep op alle gemeenten om met spoed vluchtelingen op te van gen. Zo ook in Tilburg: er werd een 96-uurs crisisopvang geopend aan de Ringbaan Noord, en later twee tijdelijke procesopvanglocaties in Fatima en aan de Cobbenhagen- opvangloca- jenlaan van- istroom van Proeverij In de collectie van Regionaal Ar chief Tilburg duiken af en toe re ceptenboekjes op uit voorbije eeuwen. Onwillekeurig rijst dan de vraag: hoe smaken die gerechten? Om dat uit te zoeken ging hét ar chief op zoek naar culinaire durfal len die niet terugdeinzen om een onbekend recept uit te proberen. Op 19 november proef je wat deze 'retro-koks' gemaakt hebben. Van je favoriete gerechten neem je de recepten mee naar huis. De recep ten komen uit het register van een pastoorsmeid (Diessen, begin twin tigste eeuw), brochures van Calvé Delft en Buisman, het recepten boekje uit de 19e eeuw van herber gierster Maria Donders van Vliet en een brochure uit 1914, 'Goedkope en voedzame maaltijden'. bestaat, mokken met de kruiken- zeiker? Stadsmuseum Tilburg is nieuwsgierig naar wat er zoal is. Het museum nodigt Tilburgers uit om te komen met hun servies goed, glaswerk, bestek, koektrom mels, dienbladen en overig tafel gerei, dat een zichtbare link heeft met Tilburg of van Tilburgse ma kelij is. Producten uit de Tilburgse vormenfabriek (vormen voor cho colade en snoepgoed) passen hier ook in. Oud of nieuw, alles is wel kom. Jan van Oevelen fotografeert Op donderdag 1 december or ganiseren Knooppunt Ruimhar tig Tilburg, ContourdeTwern en de Kennismakerij een gespreks- avond over de perspectieven van Tilburgse nieuwkomers. In twee panelgesprekken, ingeleid door professor Anton van Kalmthout, wordt ingegaan op de huidige stand van zaken en de toekomst van de Tilburgse perspectieven van vluchtelingen. De avond is vrij toegankelijk en vindt plaats in De Kennismakerij aan de Burgemees ter Brokxlaan 8/88. Aanvang om 20.00 uur. FOTO: Marloes Coppes op 19 november al deze objecten op museale manier en noteert de eigenaar. De objecten zelf worden niet aan de collectie toegevoegd, de eigenaar neemt ze weer mee. De foto's vormen aan het eind van de dag een verzameling die open baar gedeeld wordt, en waar de eigenaar zelf eventuele gegevens bij kan plaatsen. Lezingen Guus Teurlings van 63° kookboe kenwinkel geeft om 14.00 en 16.00 uur een lezing over de culinaire geschiedenis van Brabant. Deze kookboekenspecialist kan vol vuur vertellen over de gerechten die in de afgelopen eeuwen werden gegeten. Hij neemt enkele kook boeken mee die gericht zijn op gerechten uit vervlogen tijden. Vanuit de nieuwsgierigheid naar Tilburgse recepten wordt de pu blieksdag Aan tafel! ook aangegre pen om herinneringen aan oude recepten te'vangen'. wl JOUH/ generatie STEMT NU VOOR DE BR6X1T, VOOR donalp trump, GEERT WILDERS EN ASARIE LE PEN f~7

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 2016 | | pagina 5