M 3 31 !3E r k L i I l GEZEIK OP DE KERMIS BIJZONDERE TENTOONSTELLING: EEN LEVEN LANG SCHIETEN L i PAGINA 9 I /TILBURGSEKERMIS /TILBURGSEKERMIS R DE DF Albert Ordelman staat met de propeller op de Paleisring. "Van kleins af aan kom ik op de Tilburgse Kermis. Mijn grootouders stonden al op de kermis, toen nog met een draaimolen en een bingokraam. Ik vind het prachtig, dit werk. Je bent eigen baas en je komt overal. Zo heb ik heel Europa al gezien. Ik sta vaak in Duitsland maar ik ben bijvoorbeeld ook al naar Hong Kong geweest met de zaak. Bovendien is iedereen op de kermis vrolijk, er heerst een fijne sfeer en je leert veel mensen kennen. Ja, het is ook hard werken, maar daar staat veel tegenover. Wist je dat de Tilburgse Kermis urine verzamelt en hergebruikt? We worden met carnaval niet voor niks Kruikenzeikers genoemd. Dat heeft te maken met het verleden van onze textielindustrie. Toen gebruikten ze urine om wol te wassen. Nu wordt de 'zeik' gebruikt om er fosfaat uit te halen, een grondstof voor bemesting. Het grootste deel van het seizoen sta ik op kermissen in Duitsland. Daar kijken ze naar hoe mooi je zaak eruit ziet, het moet een thema hebben. Daarom heb ik dit jaar onze attractie in een nieuw jasje gestoken, hij is helemaal overgespoten. Ook de naam is veranderd: de Inversion XXL is nu de Propeller geworden. Met allerlei attributen, passend bij het vliegtuigthema. In Nederland sta ik alleen nog op de kermissen van Weert en Tilburg. Drie food trucks met de jonge eigentijdse 24Kitchen chefs strijden deze zomer voor de culinaire voorkeur van de Nederlandse festivalbezoekers. De teams worden ook uitgedaagd tijdens de Tilburgse Kermis. Zij moeten een gerecht bedenken dat het beste aanslaat bij het kermispubliek. Wie er wint bepaal jij! De tv- opnames zijn op maandag 25 juli vanaf 14.00 uur. Tussen 15.00 -18.00 uur kun je proeven en beoordelen. Deze kermis is een belangrijke voor ons: er komen nou eenmaal veel bezoekers. Maar het is ook gezellig en er staan erg mooie zaken. Mijn vrouw is ook 'van de kermis' en die heb in Tilburg leren kennen. Mijn zoon is hier zelfs geboren, een dag voor de kermis begon. Hij vindt zichzelf een Kruikezeiker en ja, hij wil later ook dit werk gaan doen." 24KITCHEN FOOD TRUCK CHALLENGE In 1936 legde de toen 16-jarige Ria van Dijk aan voor haar eerste kermisfoto. Ze schoot raak en kreeg de foto als trofee mee naar huis. “DEZE KERMIS IS EEN BELANGRIJKE VOOR ONS: ER KOMEN NOU EENMAAL VEEL BEZOEKERS." In 2016 zal Ria de kermis weer bezoeken en haar tachtigste foto schieten. Om dit te vieren organiseert City Marketing Tilburg samen met Kesselskramer vanaf 23 juli een tentoonstelling bij bioscoop Cinecitta aan de Willem II straat. De zelfportretten van Ria zijn daar te zien. Daarnaast komt er een speciale heruitgave van het boek met Ria's foto's: In almost every picture #7. Deze is bij de expositie verkrijgbaar. "IN DE SPOORZONE HEERST EEN FESTIVAL-ACHTIGE SFEER" RAW is een nieuw restaurant in de Spoorzone. Het is half juni geopend en heeft nog geen kermis meegemaakt. Maar Leander Willemstein weet wel hoe het is om in de horeca te werken tijdens de Tilburgse Kermis. Hij was 12 jaar bedrijfsleider bij Café Stoffel aan de korte Heuvel De nieuwe kermisroute loopt door de Willem ll-passage, door de gebouwen en door onze binnentuin. Via de burgemeester Brokxlaan loopt het publiek dan weer richting Besterdring. De route is voor het eerst dus een rondje, je hoeft niet meer 'heen en weer’. Volgens mij is het de bedoeling dat deze route voortaan zo blijft. Wat mij betreft in ieder geval wel!" Deze vormt de eerste van een lange reeks zelfportretten. Van bijna elk jaar sindsdien is er een foto van Ria, onbewogen in een steeds veranderende omgeving. Met slechts één uitzondering: in de serie ontbreekt de periode 1939 -1945. HET IS HARD WERKEN. MAAR DAAR STAAT VEEL TEGENOVER "Het was altijd 10 dagen volle bak tijdens de Tilburgse Kermis. Maar mensen zijn een dagje uit en dat merk je. Ze gaan voor de lol de stad in en kunnen wat meer hebben. Dus ik heb er wel zin in Ons terras aan de zuidkant is open tijdens de kermis en we hebben een speciaal kermismenu. In de binnentuin aan de andere kant heerst een festival-achtige sfeer. Daar staan wat kleinere attracties en samen met de Boemel en club Smederij zetten we er een podium neer. Hier kunnen mensen even de drukte ontvluchten en genieten van een kinderprogramma en straattheater. De livemuziek 's avond zal steeds een thema hebben, zoals Latin of zigeunermuziek. De tuin krijgt een heel gemoedelijk karakter, passend bij de plek maar op z'n eigen manier ook bij de kermis. Het idee is dat mensen hier terecht kunnen als ze denken 'ik heb even geen zin in al die herrie'. A @KERMISINTILBURG /DETILBURGSEKERMIS 016

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 2016 | | pagina 23