M
3
31
!3E
r k
L i
I
l
GEZEIK OP DE KERMIS
BIJZONDERE TENTOONSTELLING: EEN LEVEN LANG SCHIETEN
L i
PAGINA
9
I /TILBURGSEKERMIS
/TILBURGSEKERMIS
R DE
DF
Albert Ordelman staat met de propeller op de
Paleisring.
"Van kleins af aan kom ik op de Tilburgse Kermis.
Mijn grootouders stonden al op de kermis, toen
nog met een draaimolen en een bingokraam. Ik
vind het prachtig, dit werk. Je bent eigen baas en je
komt overal. Zo heb ik heel Europa al gezien. Ik sta
vaak in Duitsland maar ik ben bijvoorbeeld ook al
naar Hong Kong geweest met de zaak. Bovendien
is iedereen op de kermis vrolijk, er heerst een fijne
sfeer en je leert veel mensen kennen. Ja, het is ook
hard werken, maar daar staat veel tegenover.
Wist je dat de Tilburgse Kermis urine verzamelt en hergebruikt? We worden
met carnaval niet voor niks Kruikenzeikers genoemd. Dat heeft te maken met
het verleden van onze textielindustrie. Toen gebruikten ze urine om wol te
wassen. Nu wordt de 'zeik' gebruikt om er fosfaat uit te halen, een grondstof
voor bemesting.
Het grootste deel van het seizoen sta ik op kermissen
in Duitsland. Daar kijken ze naar hoe mooi je zaak eruit
ziet, het moet een thema hebben. Daarom heb ik dit
jaar onze attractie in een nieuw jasje gestoken, hij is
helemaal overgespoten. Ook de naam is veranderd: de
Inversion XXL is nu de Propeller geworden. Met allerlei
attributen, passend bij het vliegtuigthema. In Nederland
sta ik alleen nog op de kermissen van Weert en Tilburg.
Drie food trucks met de jonge eigentijdse 24Kitchen
chefs strijden deze zomer voor de culinaire voorkeur
van de Nederlandse festivalbezoekers. De teams
worden ook uitgedaagd tijdens de Tilburgse Kermis. Zij
moeten een gerecht bedenken dat het beste aanslaat
bij het kermispubliek. Wie er wint bepaal jij! De tv-
opnames zijn op maandag 25 juli vanaf 14.00 uur.
Tussen 15.00 -18.00 uur kun je proeven en beoordelen.
Deze kermis is een belangrijke voor ons: er komen nou
eenmaal veel bezoekers. Maar het is ook gezellig en
er staan erg mooie zaken. Mijn vrouw is ook 'van de
kermis' en die heb in Tilburg leren kennen. Mijn zoon is
hier zelfs geboren, een dag voor de kermis begon. Hij
vindt zichzelf een Kruikezeiker en ja, hij wil later ook dit
werk gaan doen."
24KITCHEN FOOD TRUCK
CHALLENGE
In 1936 legde de toen 16-jarige Ria van Dijk aan
voor haar eerste kermisfoto. Ze schoot raak en
kreeg de foto als trofee mee naar huis.
“DEZE KERMIS IS EEN
BELANGRIJKE VOOR ONS:
ER KOMEN NOU EENMAAL
VEEL BEZOEKERS."
In 2016 zal Ria de kermis weer bezoeken en
haar tachtigste foto schieten. Om dit te vieren
organiseert City Marketing Tilburg samen met
Kesselskramer vanaf 23 juli een tentoonstelling
bij bioscoop Cinecitta aan de Willem II straat. De
zelfportretten van Ria zijn daar te zien. Daarnaast
komt er een speciale heruitgave van het boek
met Ria's foto's: In almost every picture #7. Deze is
bij de expositie verkrijgbaar.
"IN DE SPOORZONE HEERST
EEN FESTIVAL-ACHTIGE
SFEER"
RAW is een nieuw restaurant in de Spoorzone.
Het is half juni geopend en heeft nog geen
kermis meegemaakt. Maar Leander Willemstein
weet wel hoe het is om in de horeca te werken
tijdens de Tilburgse Kermis. Hij was 12 jaar
bedrijfsleider bij Café Stoffel aan de korte Heuvel
De nieuwe kermisroute loopt door de Willem
ll-passage, door de gebouwen en door onze
binnentuin. Via de burgemeester Brokxlaan
loopt het publiek dan weer richting Besterdring.
De route is voor het eerst dus een rondje, je
hoeft niet meer 'heen en weer’. Volgens mij
is het de bedoeling dat deze route voortaan
zo blijft. Wat mij betreft in ieder geval wel!"
Deze vormt de eerste van een lange reeks
zelfportretten. Van bijna elk jaar sindsdien is
er een foto van Ria, onbewogen in een steeds
veranderende omgeving. Met slechts één
uitzondering: in de serie ontbreekt de periode
1939 -1945.
HET IS HARD WERKEN. MAAR DAAR STAAT VEEL TEGENOVER
"Het was altijd 10 dagen volle bak tijdens de
Tilburgse Kermis. Maar mensen zijn een dagje uit
en dat merk je. Ze gaan voor de lol de stad in en
kunnen wat meer hebben. Dus ik heb er wel zin in
Ons terras aan de zuidkant is open tijdens
de kermis en we hebben een speciaal
kermismenu. In de binnentuin aan de andere
kant heerst een festival-achtige sfeer. Daar
staan wat kleinere attracties en samen met
de Boemel en club Smederij zetten we er
een podium neer. Hier kunnen mensen even
de drukte ontvluchten en genieten van een
kinderprogramma en straattheater.
De livemuziek 's avond zal steeds een thema
hebben, zoals Latin of zigeunermuziek. De tuin
krijgt een heel gemoedelijk karakter, passend
bij de plek maar op z'n eigen manier ook bij de
kermis. Het idee is dat mensen hier terecht kunnen
als ze denken 'ik heb even geen zin in al die herrie'.
A
@KERMISINTILBURG
/DETILBURGSEKERMIS
016