c
'We willen iedereen lekker,
gezond laten eten
SPOKEN
■I
lolumn
BDnfo
Het gaat weer spoken in Kunstmaan
n
:ocht
^ZED BELEEF Hl
VAAR HET BIJJQ
woonoci
FST
1I
i Catalogus:
r LGHDOLED
CURVED
k Nu 2299,-
Audio-Video
ffLBURGSE KOERIER DÖNDERDAÖ15 OKTOBER ±'01*5
3URGSE KOERIER
3
Scheid-ziek
Lobke Kapteijns
nder!
sselt bij het
Rudolph van Veen en Tom Biessen.
traject. I
tebben I
schappelijke
Petra Jansen
>p de
meer
terug met de
LGOtEDTV
BR uiTlMATt display
begint om 20.30 uur
g bedraagt slechts 3
com
Beneluxlaan 61 - Tilburg - T.013 467 05 37 - www.joosenav.nl
T/M
KTOBER
K
N
A
N
,van
f tot
je van
>urgers
straks
straat. En daar
weer schijtziek
Meer informatie en reserveren:
www.theaterstilburg.nl, 013-5432220 of aan
de balie. Het hele interview is vanaf vrijdag te
lezen op www.theaterstilburg.nl
leuk vindt om
:en tijdens de
19.00 tot 22.00
gen
het
we met
'e dat in
an ben jij ook
tichting De
n/vrouw en een
rmatie:
nl
nog altijd ir
ter woont I
tee.
1 je aan
ie nemen of
/ind je nog i
eens op
bod van buren-
org.
tilburg Op zaterdagavond 17
oktober gaat het weer spoken
in Kunstmaan, want dan keert
'Woordspoken'
vierde editie.
IIICMMCIl
eïaaien j Tv-kok Rudolph van
Veen Tom Biessen,
chef-kok Lucebert
n?
i met een
rr-werktraj
chool he
thent
an metaai
i
- première
vember om
jwburg Tilburg.
29,50, 24,50
servicetoeslag.
Veen-dinerarrange-
52,50.
iets betekenen
d je aanbod dan
90.
zorg, na-
Maar we
pad be-
erechten
:epten. Het
lijk mensen
celijk laten
ruk."
“Italsofa” en
draaifauteuils,
lintafels, salon-
'2007), 250cc;
opdracht cate-
n coördinator
tilburg Rudolph van Veen en
Tom Biessen: de een is de beken
de tv-kok, de ander chef-kok van
restaurant Lucebert van The
aters Tilburg. Van Veen geniet
het meest als hij kookt vóór de
schermen, onder het toeziend
oog van andere kookliefheb-
bers. Terwijl Biessen het beste
gedijt in zijn eigen keuken waar
hij zich in alle rust focust op zijn
gerechten.
wil de samenleving in binnen- en
buitenland zoveel mogelijk zelf
vertrouwen bezorgen om gezond
en lekker te’eten, zonder al teveel
gedoe. Ze delen dan ook een heel
belangrijk ding vindt Van Veen.
"We zitten samen in de z<-
melijk in de verwenzorg. M
hebben allebei een ander f
wandeld.Tom levert de ger
en bij mij krijg je recep*
doel is hetzelfde; namelijk r
gezond, lekker en makkeli
eten. Zonder al teveel dn
55"scherm (139 cm)
het jaar." De beide koks krijgt
dan ook jaarlijks vragen over
kerstdiner. Want wat eten w
Kerstmis en hoe leiden we
goede banen?
Rudolphs Christmas -
op donderdag 12 nover
20.15 uur in Schout
Kaarten kosten
of 19,50, ind.
Rudolph van
ment vooraf
Truffelravioli, gestoofde kalfssu-
kade, Engelse meatpie: waar komt
al die inspiratie vandaan? Biessen
doet overal waar hij komt inspira
tie op maar hij wordt ook geïnspi
reerd door tijdschriften en andere
media. Van Veen haalt zijn bezie
ling vooral uit zijn publiek. "Ik laat
me leiden door wat mensen lekker
vinden. Voor mij is de klassieke
basis het belangrijkste, want dat
is waar mensen thuis mee aan de
slag kunnen." Volgens Biessen ver
wachten zijn gasten toch iets meer
dan alleen een klassieke keuken.
"Ze willen ook eens wat anders. Ik
kies voornamelijk voor recepten
en smaken die ik zelf heel goed
vind."Van Veen juicht dat toe: "Een
eigen signatuur is juist waar men
sen voor komen. Dat is belangrijk."
nt
?rs die het leuk
e betekenen
jeetachtigheid
De liefde voor het vak is aange
boren, dat geldt voor beide koks.
Al vanaf jonge leeftijd wilden ze
later in de keuken schitteren. In
Theaters Tilburg gebeurt het bin
nenkort niet anders. Rudolphs
Christmas gaat hier op 12 novem
ber in première. Een theatershow
waarbij Rudolph van Veen de gas
ten aan de hand neemt om Kerst
mis zonder stress, en met succes,
te laten slagen. "Want koken met
Kerstmis voelt voor veel mensen
toch een beetje als een examen.
Mensen raken nerveus en zien
het als belangrijkste feestje van
Woordspoken is een open podium
waar woord en muziek hand in
band gaan. Woordspoken is een
bizar feuilleton dat eens per twee
I maanden Kunstmaan op zijn kop
I tet. Verwacht het geluid van uit
heemse instrumenten dat op de
achtergrond versmelt met prach
tige, geïmproviseerde woorden,
terwijl een markant figuur een
opgezet schaap beklimt en met
een kreeftenmand een donatie
vraagt voor misplaatste vogels in
de maatschappij.
De muzikanten improviseren on
der leiding van Jeroen Geurts.
Daarbij leggen ze de muzikale
basis waarop dichters hun poëzie
te brengen. Woordspoken wordt
gepresenteerd door stadsdichter
van Tilburg, Martin Beversluis, en
Rick Baggermans. Zij nodigen alle
(Tilburgse) dichters uit werk mee
te nemen en voor te dragen tijdens
Woordspoken.
Woordspoken -
en de toegang bedraagt slechts 3
euro. Kunstmaan is te vinden op de
Stedekestraat 72 in Tilburg.
Ejww
Meer informatie: www.kunstmaan.nl
De passie voor het koken zit bij
de koks diep. Het einde van hun
carrière is dan ook nog niet in
zicht. Biessen ambieert een eigen
zaak. Ooit als de tijd rijp is en als
zijn kinderen ouder zijn. Van Veen
Toch delen ze één grote liefde,
namelijk de passie voor koken en
lekker eten. Een gesprek met twee
culinaire hoogvliegers, die bin
nenkort ook nog eens 'samen' in
Theaters Tilburg staan.
Rudolph van Veen is neergestre
ken in Restaurant Lucebert voor
ons gesprek. De bekende tv-kok
van 24Kitchen, met een indruk
wekkende staat van dienst, is weer
even terug in Tilburg. Daar is hij
opgegroeid en grootgebracht.
Bijna twee jaar geleden vertrok hij
naar Hilversum maar Tilburg voelt
als zijn thuis. "Mijn familie woont
---altijd in Tilburg en mijn doch
ter woont hier zelfstandig. Ik blijf
hier regelmatig komen", vertelt
Van Veen.
I Hij is strak in pak, heeft zijn haren
I netjes achterover gekamd en to
vert al snel een stralende glimlach
op zijn gezicht. Net als op tv. Ook
I chef-kok Tom Biessen is aange-
I schoven. Met zijn robuuste look
I en half geschoren baardje is hij
een heel ander type dan Van Veen.
Maar zodra het over koken gaat,
blijkt dat deze passie hen juist
I verbindt.
Tegen de tijd dat de feestda
genkriebels weertoenemen,
worden ook de pakken met
reclamefolders zodanig dik
ker dat je je chihuahua en
cavia maar liever weghoudt
van de deurmat. Gezellig
om te lezen, al die kleurige
blaadjes vol cadeau-ideeën
en vreetwerk, maar ik be
kijk het wel op internet.
Dat scheelt weer een berg
oud papier. En de plastic
container raakt er ook een
stuk minder snel vol van.
Om een voor mij duistere
reden verpakken de recla-
meverspreiders hun folders
tegenwoordig namelijk in
milieuvervuilend plastic.
En terwijl fabrikanten dus
hun uiterste best blijven
doen om hun producten zo
milieuonvriendelijk moge
lijk te verpakken, wordt de
burger scheid-ziek van het
sorteren. In Tilburg mag u
vanaf heden op vrijwillige
basis plastic, metaalverpak-
kingen en drankkartons
(PMD-afval) gaan inleveren
bij oranje containers in de
wijk. Dat vrijblijvende gaat
er wel snel af, want deze
inzameling wordt daarna
bij flats en appartemen
ten ingevoerd en vanaf 1
juli 2016 bij bewoners met
duocontainers. En de kliko-
politie blijft ondertussen
natuurlijk gewoon lekker
doorsnuffelen.
Dat betekent wel dat vanaf
die datum de duocontainer
met restafval en gft nog
maar eens in de twee we
ken wordt geleegd. Slecht
nieuws voor alle tuinfana
ten, en iedereen die in de
zomer geen stinkende ma
denkolonie in zijn kliko wil,
maar ook voor wie ondanks
alles nog best wat restafval
heeft. De gemeente gaat
bovendien een proef doen
waarbij u uw restafval zelf
mag wegbrengen naar een
afvalcontainer in de buurt.
Nou sta ik niet meteen te
juichen om met een meu
rende zak restafval naar een
container in de wijk te fiet
sen, maar uit milieuoverwe
gingen wil ik dat best doen.
Ik vrees echter dat niet ie
dereen in Tilburg er zo over
denkt. Want sommige
die scheid-zieke bt
dumpen hun afval
gewoon op
word ik dan
van.
Daarom komt Van Veen met zijn
complete woonkeuken naar Thea
ters Til burg. "I k ga de gasten zoveel
mogelijk ideetjes meegeven die
tijdens Kerstmis gebruikt kunnen
worden. Op tv is het jammer dat
je mijn gerechten niet kunt ruiken
maar tijdens deze show lukt dat
wél. De hele familie is welkom, v
kinderen vanaf een jaar of vijf
opa's en oma's." Ook voor Biessen
is een belangrijke rol weggelegd.
In Restaurant Lucebert kookt hij
vooraf namelijk de gerechten uit
het kerstkookboek van Rudolph.
Biessen:"Er staan veel goede idee-
en in, we gaan daar een heel mooi
menu van maken. Ik vind het be
langrijk dat gasten genieten van
het eten en dat ze vervolgens op
tijd aan kunnen schuiven bij de
show van Rudolph."