c 'We willen iedereen lekker, gezond laten eten SPOKEN ■I lolumn BDnfo Het gaat weer spoken in Kunstmaan n :ocht ^ZED BELEEF Hl VAAR HET BIJJQ woonoci FST 1I i Catalogus: r LGHDOLED CURVED k Nu 2299,- Audio-Video ffLBURGSE KOERIER DÖNDERDAÖ15 OKTOBER ±'01*5 3URGSE KOERIER 3 Scheid-ziek Lobke Kapteijns nder! sselt bij het Rudolph van Veen en Tom Biessen. traject. I tebben I schappelijke Petra Jansen >p de meer terug met de LGOtEDTV BR uiTlMATt display begint om 20.30 uur g bedraagt slechts 3 com Beneluxlaan 61 - Tilburg - T.013 467 05 37 - www.joosenav.nl T/M KTOBER K N A N ,van f tot je van >urgers straks straat. En daar weer schijtziek Meer informatie en reserveren: www.theaterstilburg.nl, 013-5432220 of aan de balie. Het hele interview is vanaf vrijdag te lezen op www.theaterstilburg.nl leuk vindt om :en tijdens de 19.00 tot 22.00 gen het we met 'e dat in an ben jij ook tichting De n/vrouw en een rmatie: nl nog altijd ir ter woont I tee. 1 je aan ie nemen of /ind je nog i eens op bod van buren- org. tilburg Op zaterdagavond 17 oktober gaat het weer spoken in Kunstmaan, want dan keert 'Woordspoken' vierde editie. IIICMMCIl eïaaien j Tv-kok Rudolph van Veen Tom Biessen, chef-kok Lucebert n? i met een rr-werktraj chool he thent an metaai i - première vember om jwburg Tilburg. 29,50, 24,50 servicetoeslag. Veen-dinerarrange- 52,50. iets betekenen d je aanbod dan 90. zorg, na- Maar we pad be- erechten :epten. Het lijk mensen celijk laten ruk." “Italsofa” en draaifauteuils, lintafels, salon- '2007), 250cc; opdracht cate- n coördinator tilburg Rudolph van Veen en Tom Biessen: de een is de beken de tv-kok, de ander chef-kok van restaurant Lucebert van The aters Tilburg. Van Veen geniet het meest als hij kookt vóór de schermen, onder het toeziend oog van andere kookliefheb- bers. Terwijl Biessen het beste gedijt in zijn eigen keuken waar hij zich in alle rust focust op zijn gerechten. wil de samenleving in binnen- en buitenland zoveel mogelijk zelf vertrouwen bezorgen om gezond en lekker te’eten, zonder al teveel gedoe. Ze delen dan ook een heel belangrijk ding vindt Van Veen. "We zitten samen in de z<- melijk in de verwenzorg. M hebben allebei een ander f wandeld.Tom levert de ger en bij mij krijg je recep* doel is hetzelfde; namelijk r gezond, lekker en makkeli eten. Zonder al teveel dn 55"scherm (139 cm) het jaar." De beide koks krijgt dan ook jaarlijks vragen over kerstdiner. Want wat eten w Kerstmis en hoe leiden we goede banen? Rudolphs Christmas - op donderdag 12 nover 20.15 uur in Schout Kaarten kosten of 19,50, ind. Rudolph van ment vooraf Truffelravioli, gestoofde kalfssu- kade, Engelse meatpie: waar komt al die inspiratie vandaan? Biessen doet overal waar hij komt inspira tie op maar hij wordt ook geïnspi reerd door tijdschriften en andere media. Van Veen haalt zijn bezie ling vooral uit zijn publiek. "Ik laat me leiden door wat mensen lekker vinden. Voor mij is de klassieke basis het belangrijkste, want dat is waar mensen thuis mee aan de slag kunnen." Volgens Biessen ver wachten zijn gasten toch iets meer dan alleen een klassieke keuken. "Ze willen ook eens wat anders. Ik kies voornamelijk voor recepten en smaken die ik zelf heel goed vind."Van Veen juicht dat toe: "Een eigen signatuur is juist waar men sen voor komen. Dat is belangrijk." nt ?rs die het leuk e betekenen jeetachtigheid De liefde voor het vak is aange boren, dat geldt voor beide koks. Al vanaf jonge leeftijd wilden ze later in de keuken schitteren. In Theaters Tilburg gebeurt het bin nenkort niet anders. Rudolphs Christmas gaat hier op 12 novem ber in première. Een theatershow waarbij Rudolph van Veen de gas ten aan de hand neemt om Kerst mis zonder stress, en met succes, te laten slagen. "Want koken met Kerstmis voelt voor veel mensen toch een beetje als een examen. Mensen raken nerveus en zien het als belangrijkste feestje van Woordspoken is een open podium waar woord en muziek hand in band gaan. Woordspoken is een bizar feuilleton dat eens per twee I maanden Kunstmaan op zijn kop I tet. Verwacht het geluid van uit heemse instrumenten dat op de achtergrond versmelt met prach tige, geïmproviseerde woorden, terwijl een markant figuur een opgezet schaap beklimt en met een kreeftenmand een donatie vraagt voor misplaatste vogels in de maatschappij. De muzikanten improviseren on der leiding van Jeroen Geurts. Daarbij leggen ze de muzikale basis waarop dichters hun poëzie te brengen. Woordspoken wordt gepresenteerd door stadsdichter van Tilburg, Martin Beversluis, en Rick Baggermans. Zij nodigen alle (Tilburgse) dichters uit werk mee te nemen en voor te dragen tijdens Woordspoken. Woordspoken - en de toegang bedraagt slechts 3 euro. Kunstmaan is te vinden op de Stedekestraat 72 in Tilburg. Ejww Meer informatie: www.kunstmaan.nl De passie voor het koken zit bij de koks diep. Het einde van hun carrière is dan ook nog niet in zicht. Biessen ambieert een eigen zaak. Ooit als de tijd rijp is en als zijn kinderen ouder zijn. Van Veen Toch delen ze één grote liefde, namelijk de passie voor koken en lekker eten. Een gesprek met twee culinaire hoogvliegers, die bin nenkort ook nog eens 'samen' in Theaters Tilburg staan. Rudolph van Veen is neergestre ken in Restaurant Lucebert voor ons gesprek. De bekende tv-kok van 24Kitchen, met een indruk wekkende staat van dienst, is weer even terug in Tilburg. Daar is hij opgegroeid en grootgebracht. Bijna twee jaar geleden vertrok hij naar Hilversum maar Tilburg voelt als zijn thuis. "Mijn familie woont ---altijd in Tilburg en mijn doch ter woont hier zelfstandig. Ik blijf hier regelmatig komen", vertelt Van Veen. I Hij is strak in pak, heeft zijn haren I netjes achterover gekamd en to vert al snel een stralende glimlach op zijn gezicht. Net als op tv. Ook I chef-kok Tom Biessen is aange- I schoven. Met zijn robuuste look I en half geschoren baardje is hij een heel ander type dan Van Veen. Maar zodra het over koken gaat, blijkt dat deze passie hen juist I verbindt. Tegen de tijd dat de feestda genkriebels weertoenemen, worden ook de pakken met reclamefolders zodanig dik ker dat je je chihuahua en cavia maar liever weghoudt van de deurmat. Gezellig om te lezen, al die kleurige blaadjes vol cadeau-ideeën en vreetwerk, maar ik be kijk het wel op internet. Dat scheelt weer een berg oud papier. En de plastic container raakt er ook een stuk minder snel vol van. Om een voor mij duistere reden verpakken de recla- meverspreiders hun folders tegenwoordig namelijk in milieuvervuilend plastic. En terwijl fabrikanten dus hun uiterste best blijven doen om hun producten zo milieuonvriendelijk moge lijk te verpakken, wordt de burger scheid-ziek van het sorteren. In Tilburg mag u vanaf heden op vrijwillige basis plastic, metaalverpak- kingen en drankkartons (PMD-afval) gaan inleveren bij oranje containers in de wijk. Dat vrijblijvende gaat er wel snel af, want deze inzameling wordt daarna bij flats en appartemen ten ingevoerd en vanaf 1 juli 2016 bij bewoners met duocontainers. En de kliko- politie blijft ondertussen natuurlijk gewoon lekker doorsnuffelen. Dat betekent wel dat vanaf die datum de duocontainer met restafval en gft nog maar eens in de twee we ken wordt geleegd. Slecht nieuws voor alle tuinfana ten, en iedereen die in de zomer geen stinkende ma denkolonie in zijn kliko wil, maar ook voor wie ondanks alles nog best wat restafval heeft. De gemeente gaat bovendien een proef doen waarbij u uw restafval zelf mag wegbrengen naar een afvalcontainer in de buurt. Nou sta ik niet meteen te juichen om met een meu rende zak restafval naar een container in de wijk te fiet sen, maar uit milieuoverwe gingen wil ik dat best doen. Ik vrees echter dat niet ie dereen in Tilburg er zo over denkt. Want sommige die scheid-zieke bt dumpen hun afval gewoon op word ik dan van. Daarom komt Van Veen met zijn complete woonkeuken naar Thea ters Til burg. "I k ga de gasten zoveel mogelijk ideetjes meegeven die tijdens Kerstmis gebruikt kunnen worden. Op tv is het jammer dat je mijn gerechten niet kunt ruiken maar tijdens deze show lukt dat wél. De hele familie is welkom, v kinderen vanaf een jaar of vijf opa's en oma's." Ook voor Biessen is een belangrijke rol weggelegd. In Restaurant Lucebert kookt hij vooraf namelijk de gerechten uit het kerstkookboek van Rudolph. Biessen:"Er staan veel goede idee- en in, we gaan daar een heel mooi menu van maken. Ik vind het be langrijk dat gasten genieten van het eten en dat ze vervolgens op tijd aan kunnen schuiven bij de show van Rudolph."

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 2015 | | pagina 3