Groenten van vroeger 1ECK senioren wijzer 'Q REE 9 DE TILBURGSE Kt TILBURGSE KOERIER DONDERDAG 7 JUNI 2012 12 Meer op www.ouderenactief.nl TEKST: KAREL LUIIJF FOTO: PETER LIGTENBERG raap kan rauw gegeten worden. >t oogonderzoek maken.” tarissen.nl |sekoerier.i VOUCHER rSpecsaversj Informatie bewoontes veranderen voortdurend. De afgelopen eeuw porbeeld brachten Chinezen, Amerikanen, Turken en bkkanen hun eetcultuur mee hierheen. Door vakanties en jrootgrutter uit Zaandam raakten gerechten van rond de jdellandse Zee - meestal wat aangepast - ingeburgerd in derlandse keukens. Nu worden ‘vergeten groenten’ popu- Vaak uit de jonge jaren van wie nu 65 tot 80 is. En soms inog verder terug. fflail: seniorenwijzer@twern.nl i redactie: anwijzer öiö unie, 11 iui u ei i uji 11 w nt op. Ook vruchten als - herstofferi en meubel! ’stinaak (ook pinsternakel): We - naast raap, wortels jn lei >ene zo- t meest -imic - polyether in* erjngen soorten en mata - ruime sortering; ecerijen. Langzaam maar ze- meubelstoffen [gjn, aider Raap: iets anders dan de koolraap: lagere voedingswaarde, vrucht vlees is minder stevig. Varianten: meiraap (wit met paars kopje), herfstraap en dwergraap. Jonge eus zie je steeds meer ‘vergeten enten’. Helemaal verdwenen ren ze nooit. Sommige ge ssen bleven bestaan in be ide streken, zoals de aard- pelsoort Opperdoezer Ronde, k liefhebbers zorgden dat teame groente- en fruitrassen kleefden. Italië en Frankrijk ontstond als rste vrij brede interesse voor te gewassen. Bij ons liepen logische winkels en markten xop. En nu is er aardig wat is. Hieronder een selectie ver ten groenten. water; kookvocht wat binden. Rauw in salades of soep kan ook, op het laatste moment fijngehakt om smaakverlies te voorkomen. Snijbiet (warmoes): donker-, licht groene, of rode bladeren. Blads- nijbiet heeft smalle bladstelen en veel blad: alternatief voor spinazie (minder zurig). Ribsnijbiet heeft dikke bladstelen en sterkere blad- nerven: blad weghalen en de ste len koken, stoven, gratineren. n de oertijd gingen steeds meer nomaden - jagers en verzamelaars - zich set- I telen; ze gingen zelf die- I ren houden en groenten r verbouwen. Tarwe, spelt, wten, linzen en lijnzaad (uit bs) werden in de Steentijd ge ld door boeren in het gebied itwenu Limburg noemen. en grote stap in de geschiede- k de Romeinen brachten krui- m als dille, munt en tijm deze ?rinJ I pruimen, appels en peren >elstof f®11 hier voordien onbekend. ontdekkingsreizen naar Ame- capitonneert ’brachten Europa onder meer aardappel en de tomaat. Ver- - - ooivether itt^Barinnari jn het oosten droeger aan onze rijkdom door allerle Koolraap: voor de komst van de aardappel en daarna bij schaars te belangrijk als basisvoedsel. Bevat suikers, vitamine B en O. In de smaak wat kool en raap. Witte soorten, paarsrood met wit vruchtvlees en geel met geel vruchtvlees. Oogsten in de zomer en april; lang te bewaren. meubelstoffen [gingen we deze groenten en iden steeds meer gebruiken; eren kweekten hiermee ook •—“"«'o soorten. welige oude soorten verdwe- n langzaam uit het zicht, maar I gold ook voor een aantal r' euwe’. Dat gebeurde de laatste Hallen jaren met name doordat k ermarkten ze niet interessant orde verkoop vonden. Koolrabi (knolrabi): ronde vorm met uitsteeksels. Is geen knol maar een dikke koolstengel. Kleuren: lichtgroen, soms paars, onder de schil wit. In de smaak radijs en bloemkool, maar wat zoeter. Het hele jaar verkrijgbaar. Kan rauw (geschaafd), gekookt, gestoofd, gefrituurd, geroerbakt en geroosterd worden. NetvliesCheck Gezelligheid Reyshoeve In zorgcentrum Reyshoeve (Gendringenlaan 15) is op vrijdag 15 juni om 15 uur een presentatie met uitleg over Hollandse Meesters in de schilderkunst, muziek, architectuur en vormgeving; entree €1,-. Op maandag 18 juni is er om 15 uur een video van een Tilburgse Revue te zien; entree €1,-. Woensdag 20 juni treedt vanaf 19.30 uur smartlappenkoor Effe Aanders op; entree €2,50. Kaartjes zijn een week voor af te koop, ook voor oudere wijkbewoners. Seniorenacademie In enkele dagen veel leren kan bij de Zomeracademie van HOVO Brabant: acht zomercursussen in Tilburg in juli en augustus. Komend najaar biedt de Seniorenaca demie drieënveertig cursus sen: van kunstgeschiedenis tot filosofie, van natuurwe tenschappen tot psycholo gie. Voor wie meer wil weten over één thema biedt de Se niorenacademie leergangen aan, bijvoorbeeld over archi tectuur; die staat dit najaar in het teken van de klassieke oudheid. Inschrijven voor de Zomeracademie kan tot en met 10 juni, voor de najaars- cursussen tot en met 2 sep tember. Meer informatie: tel. (013) 4668119, e-mail info@ hovobrabant.nl. Alle infor matie staat ook op www. hovobrabant.nl Peterseliewortel: dik, wit, lijkt uiterlijk op pastinaak. Smaak tikje zoetig. In bouillons, soepen, sausen, stoofpotjes, als puree. Oogst in najaar; blad de hele zo mer te gebruiken. Waar te koop? Vergeten groenten die hier te koop zijn, komen vooral uit Neder land en België, vaak uit de directe omgeving. Meestal zijn het echte seizoensgroenten. Zo is het nu (bijna) tijd om te genieten van verse peulvruchten: tuinbonen, kapucijners en doperwten. Winkels. Dit is geen volledig overzicht. Deze groenten zijn on der meer te koop bij de biologische winkels Ekoplaza (Schouw- burgring 563) en Solidare (Molenbochtstraat 66). Jumbo aan de Broekhovenseweg 74 heeft sommige soorten, andere super markten en groentenzaken ook. Zo niet, vraag ernaar! Markten. In elk geval bij diverse kramen op de vrijdag- en zater- dagmarkt op het Koningsplein. Op zaterdag onder meer bij de biologische kramen, en bij de aardappelen- en kruidenkraam en de buren daarvan. Schorseneren: oogst oktober t/m april. Schillen lastig door kleverig melksap (vandaar de bijnaam keukenmeidenverdrief). Onder water schoonmaken met keukenhandschoenen en dun schiller. Daarna in water met azijn of citroensap om witte kleur te behouden. Koken. Veel koolhy draten, smaak aards en romig, een beetje aspergeachtig. Website. Meer weten over deze en andere verge ten groenten en fluitsoorten? De Belgische website www.vergetengroenten.be biedt veel informatie, mede over exotische groenten en kruiden, ziekten en belagers, etc. Ook recepten, ingedeeld naar seizoen. Bezoek rondleiding. Tien jaar geleden begon Jac Nijskens, pionier op dit terrein, in het Midden- Limburgse Beesel de Historische Groentenhof. Inmiddels is dit kenniscentrum uitgegroeid tot een tuinderij met 350 rassen, zoals Brave Hendrik, Luie- wijvenbonen, Tripmadam, Amsterdamse Bak en Rettich (rammenas): de witte versie lijkt ook op pastinaak, maar smaakt totaal anders: fris, radijsachtig, peperig. Witte ret tich wordt vooral in zomer en herfst geoogst; zwarte ramme nas in de winter. Rauw eten, als salade. Hoge voedingswaarde, vitamine B en C. Drentse Weekschil. Op afspraak zijn rondleidingen mogelijk, evenals kookdemonstraties en proeverij- en. Ook zijn er zaden en receptenboeken te koop. Website: www.vergeteneten.nl; tel. 077-4762916. Boeken met informatie en recepten. Keda Black: Vergeten groenten- 201116,95. Jean-Baptiste en Nicole Prades: Vergeten groen ten opnieuw ontdekken; 201122,50. Beide boeken zijn ook te leen in bibliotheek Ko ningsplein, het laatste onder de titel Het grote boek van de vergeten groenten. dpeer (ook topinamboer): I l verwant aan de aardappel, ar aan de zonnebloem. Oogst te winter. Koop harde, zachte 'niet lekker. Licht verteerbaar, fcoete, nootachtige smaak, ten, blancheren en dan bak hof frituren, (mee)stoven, ook puree of in soepen. Raapstelen: jonge blaadjes van de gewone raap of koolsoorten (voor jaar). Pittige smaak. Rauw in de stamppot, als groente of in salade. In een natte theedoek een dagje in de koelkast bewaren, maar liever eten op de dag van aankoop. aanmerking voor de 'ZeenTaanmer- t9^ Ouderenwerkjie Twern vice, maar omdat de ^ai s lar op gecontroleerd s re oorkomen op latere '°rer we met name mensen 8 us 3078 ieze check te laten DB Tilburg sl- (013) 5839999 Postelein: gele en groei merpostelein komen het voor; gele is malser. Daarnaast winterpostelein. Je eet de stelen en de blaadjes. Moet wel bin nen een dag na de oogst. Aparte zuurzoute smaak; rijk aan vita mines, ijzer, magnesium, kalium en calcium. Bereiding: een paar minuten stoven met aanhangend Voetbalcafé Reeshof In ontmoetingsruimte De Driehoek (Gendringenlaan 179) zijn de wedstrijden van het Nederlandse elftal op een groot scherm te zien. Het voetbalcafé is open op za terdag 9 juni vanaf 17.30 uur (NL-Denemarken), woens dag 13 juni om 20.15 uur (NL-Duitsland) en zondag 17 juni om 20.15 uur (Por- tugal-NL). Als Oranje verder komt, zijn er voetbalcafés op donderdag 21 of vrijdag 22 juni (kwartfinale), woens dag 27 of donderdag 28 juni (halve finale) en zondag 1 juli (finale), steeds vanaf 20.15 uur. Toegang gratis, drank jes voor eigen rekening. Alzheimercafé Het Alzheimercafé is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Iedere maand staat een on derwerp centraal: op dins dag 12 juni geeft psychiater Willy Garenfeldt van GGz Breburg uitleg over psychi atrische problemen bij de mentie. Tijd: 19.30 tot 22.00 uur. Adres: Nelson Mande- lahof, Korvelplein 60. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer informatie: tel. (013) 5449466. en brood - bij ons basisvoedsel voordat de aardappel populair werd. Wortel met crème kleur, lichtzoet aroma, anijsachtig, soms een tikje bitter. Veel licht- verteerbare eiwitten en vitamine C. Als warme groente, of in soe pen, sauzen en salades. Oogst vooral in het late najaar; kan goed bewaard worden. jlk van Tuijl Notarissen

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 2012 | | pagina 9