j zH W I Er was niet veel, dus het was al snel bijzonder' t 113 een ]lj jrg.nl COLOFON Ouderen kijken terug op het eten van hun kindeijaren OOST baan Zuid 301 13 - 464 76 76 I - noverzicht Wat de pot schaft iet nummer van 'ering). Bij het koken borrelen vaak herinneringen aan het eten van vroeger op. FOTO:PETER LIGTENBERG tafel.” -i te Oisterwijk, iTilbur taat, swaterstaat, nst. ichrift van het gd. Zo mogelijk besluit waarop ;elegd. Vraag aan een kind wat zijn lievelingseten is, en je krijgt als antwoord waarschijnlijk friet, pannenkoeken, pizza of spag hetti. Wie voor de oorlog geboren werd, kreeg deze gerech ten in zijn jeugd niet voorgeschoteld. De kinderen van toen smulden van stamppot met kaantjes en gelatinepudding met slagroom. En misschien dat er heel af en toe nog een ijsje af kon van de Italiaanse ijssalon om de hoek. Het was geen vetpot, maar lekker was het allemaal wel. Vier ouderen kijken terug op de eetgewoonten uit hun kinderjaren. 31 juli om 14.00 e Poorten (Has- jpast en bewerkt dit boek een rijk rift in een vreemde r een goede irzoek noodzakelijk i voor een vertaling. ite Haaren, iren; Tilburg, rg- brmatie omtrent contact opnemen Rijkswaterstaat ;baar onder verkrijgen van inzage gelegde evrouw Bakelaar bosch van lefonisch bereik- op zon- Matinee eheer rijkswater- ligt vanaf maandag zes weken, op ;e bij de navolgende tafel: spruitenstamp.” Gelatinepuddir Als j- een bij7 “Gelati Als ik daaraan terugdenk, loopt het water me weer in de mond. Ook aten we hoofdkaas (zult) en jjes: geroosterd brood Ik heb zelfs nog uiers gegeten vroeger! Die kookten of bakten we en dan aten we ze met thuis wat peper en zout erbij. Erg lekker was dat!” i Het onderwerp ger’ roept bij de reacties op, vreselijk’ tot kunnen mantelzorgers elkaar lei nuttige tips :t ’s-Hertogenbosch t, Het Zuiderkruis 29 Vakantie Seniorenwyzer Net als de meeste andere Brabanders heeft de redactie van deze ouderenpagina dit jaar een late zomervakantie. De volgende Seni- orenwijzer verschijnt op donderdag 20 augustus. Kopij daarvoor moet op 13 augustus om 12.00 uur binnen zijn. Ook de rest van 2009 verschijnt deze pagina in de even weken en is de kopijslui- ting precies een week eerder. De redactie wenst u een leuk slot van de kermis en mooie zomerweken! 2001 6.450,- 2007.. .35.900,- i-06 v.a.24.900,- 2008 v.a.43.900,- 20028.950,- 2007.. .21.950,- 2007. ..18.400, - 2008.. .27.900,- 2008.. , 24.900,- 2006 ...16.450, - 2003.. , 11.750,- 2000 5.950,- gort is gepelde gerst; parelgort is geslepen gort. Gort moet eerst twaalf uur geweekt worden, daarna een uur gekookt. 2001 7.750,- 2005. .18.900,- 2002.. .12.450,- 2001 9.950,- 2001 8.900,- 2004.. . 12.900, - 2003.. .12.900,- .1994 8.950,- 2008.. . 54.900,- m de bevoegde ige voorziening gelet op de oor de behandeling ig wordt een bedrag :r van de betrokken indieningvan eid van hetgriffie- en welke termijn le griffierecht moet 'jsluiting: donderdag in de 'weken om 12 uur. groente telling tot tegenwoordig jeger tussen de mid dag warm gegeten, een gewoonte die sommige ouderen nog steeds in ere houden. Meestal bestond zo’n maaltijd uit twee gangen: een hoofdmenu van aardappels, groente en vlees, plus soep vooraf of pap na. Alle vier herkennen het probleem van de kapotgekookte groente die je vroeger op je bord kreeg. Loes: “De groente was altijd snotgaar; want die stond om 10 uur 's mor gens al op het vuur.” Truus: “Mijn moeder maakte vaak zuurvlees: soepvlees in water met azijn en uien. Ze noemde het hachee.” Ook de moeder van Mat maakte volgens hem vaak zuur vlees klaar. Keulse pot Nu heb je kant-en-klaarmaaltijden, vroeger werd alles 2 “Zult, bloedworst, somt Loes op. zuurkool en sperziebonen werden ingelegd: je deed de groente in laagjes in een Keulse pot, afgewisseld met laagjes zout. De pot ging, met een schone doek en een steen erop, de kelder in. In de winter haalde je wat je nodig had eruit om op te eten.” Riek herinnert zich nog goed hoe haar moeder zelf haring inlegde. “Ze kocht een vaatje haring en maakte die in. Maar vaak waren ze dezelfde dag al op, zo lekker waren ze”, lacht ze. Ook bij Riek in de Achterhoek stond 's ochtends de pap op tafel, zondag at je er zoveel als je wilde. “Wij woonden naast de koster en Wij hielden een wedstrijd wie er de die had altijd wel wat brood over meeste op kon. Meestal kwamen van het Avondmaal. Daar maakten we niet verder dan twee of drie, w de week niet kreeg. Truus: Ook kwam dan het paasbrood op nin«3n op zondagochtend - kerk en dan aten we ebakken lever of uit het noor- van, dat wij I Jvroeg op de dag al vlees aten.” M bij Mat was een stukje vlees I ^Riek thuis werd bij uitzondering vlees aten, was het al veel. 31 gebeurde meestal op zondag; Ji aten we spek of bloedbrood Of bloedworst met goudrenet. Pap met klonten Door de week mag het eten vroe ger relatief simpel geweest zijn, dat wil niet zeggen dat het niet lekker was. Pap en soep stonden in elk geval bij iedereen veelvuldig op het menu. Mat en Truus begon nen de dag soms met uitgebakken spek en roggebrood. “Je brood soppen in het *x.--'*x' Echt een verwennerij’ Mat zich. Helaas was het niet altijd smul len 's morgens. Truus gruwt nog altijd van de pap die ze dan moest eten. Mat had een grote hekel aan Snotgare groente pap met klonten. Wat hij wel leuk In tegenstelll vond, was karnemelksepap met werd er vroe rietsuikerstroop. “Dan kon je met de stroop figuurtjes maken in je bord.” QE TILBURGSE KOERIER DONDERDAG 23 JULI 2009 ger. We waren het gewoon niet laarmaaltijden, gewend, dat buitenlandse eten.” zelf gemaakt. Truus herinnert zich nog hoe ze si, leverworst”, met haar eerste vriendje naar de “En snijbonen, Chinees, ging. “Vijftien jaar was ik. Ik vond het eten besf lekker.” De moeder van Mat maakte vol- a gens hem eind jaren ’40 T al nasi. aar moeder op de markt kocht oen. “Schelvis, schol...3 pond nor 1 gulden.” De vis werd toen ®9 niet duur betaald blijkbaar, blgens Mat was vis toen zelfs I pedkoper dan vlees. Tevredenheid Al was het vaak geen vetpot, de ouderen kijken met tevredenheid terug op het eten uit hun jeugd. Riek noemt nog even wat lekkernijen die voor haar speciaal waren: een glas limonadegazeuse, een op de markt handje pinda’s. “Ach, er was niet veel, dus het was al snel bijzon der”, concludeert ze. Petra Jansen bloedbrood (blaud stoet) werd gemaakt bij de (thuis)slacht van een varken of koe, vooral in Groningen, Overijssel en Gel- tljd na de jaren ’50 geleidelijk naar derland. Ingrediënten waren roggemeel, de avonduren. Bij Mat werd echter bloed’ PePer en zout’ gemalen kruidnagel, ook jaren daarna nog 's middags warm gegeten. Langzamerhand deed ook exotisch voedsel zijn intrede in de Nederlandse keuken. Riek: “Ik weet nog dat mijn man en ik lang geleden eens bij een vriendin gingen eten. Die trok twee blikken nasi open om te bakken. Naderhand vroeg mijn man aan mij of ik het lekker vond. Nee dus. Ik heb ook eens loempia’s cadeau gehad van Molukse mensen die we hadden geholpen. Nou, die heb ik weggegeven aan mijn zwa lk Senioren wijzer verschijnt knraal 'n de tWee Weken in LeTilbur9se Koerier. Iv actie: lsabella de Boer- Iwijen, André Coenen, Riek '^-Tiemens, Gerry Hovers, Ra Jansen, Karei Luiijf (eind- IMacteur), Loes Mertens-Ver- I? de Vr*es- l^ctieadres: Seniorenwijzer, lichting de Twern, IJcentiusstraat 102, 5038 SR l'wg;tel. 013-5839999. I °Pij kan gestuurd worden ^en'orenwijzer, p/a de |i*ern, Postbus 3078, 5003 DB pch?’|e~rnail sen'orenw'izer@ ‘eten van vroe- vier verschillende variërend van ‘oh ja, ‘het water loopt me rolpens gemaakt van wat ze weer in de mond’. Opvallend is tegenwoordig slachtafval noemen, dat eten vroeger sterk verbonden En nierbroodjes: was met vaste dagen van de week met niertjes, k en rituelen die erbij hoorden. Zo ^herinnert Mat (Bladel, 1940) zich nog goed dat hij op zondag tK' spruitjes at. “En maandag was wasdag, dus dan kwam er iets simpels op tafel: spruitenstamp.” Gelatinepudding i Makkelijk eten was ook het motto Als je mazzel had, kwam er nog elke maandag bij Riek (1928), die een bijzonder toetje op tafel. Truus: ■w nWinterswijk opgroeide. “Dan “Gelatinepudding met slagroom maakte mijn moeder gortsoep bijvoorbeeld. Dat kregen we alleen i snert of bruinebonensoep.” op zondag of op een verjaardag. j Daarnaast was vrijdag visdag een Daar heb ik hele goede herin- vast gegeven, bijvoorbeeld bij de neringen aan. Heel soms gingen JiburgseTruus(1938). Loes (1930), we een ijsje halen bij de Italiaanse eveneens uit Tilburg, noemt moei- ijssalon. Sowieso vind ik dat de teloos de vissoorten op die zondag vroeger veel meer echt zondag was, een speciale dag van de week.” Niet alleen op zondag kwam ■er iets speciaals op tafel, dat gebeurde ook op feestdagen. Zo denkt Loes graag terug aan de kerstdagen uit haar jeugd, omdat er dan konijn op tafel kwam. “Dat was inderdaad heel bijzonder”, vult Truus aan, “alleen ik lustte het niet en dat was een doodzonde.” Riek heeft speciale herinnerin gen aan de oud-en-nieuwvie- ring bij haar thuis. “Onri klok slag middernacht zat ieder een aan de warme maaltijd, een luxe van drie gangen. We aten dan boerenkoolstamp pot en wie het eerste zijn gelukwensen had overge bracht, won een rookworst. Oliebollen aten we ook; die werden toen in reuzel - dier lijk vet - gebakken, niet in olie. Pasen stond bij de meeste oude ren in hun kindertijd gelijk aan eie ren verven, verstoppen en zoeken. Riek legt uit dat in Winterswijk op palmzondag de palmpasenstok werd rondgedragen. “Dan at je twee gekookte eieren. Op paas- idag at je er zoveel als je wilde. hielden een wedstrijd roggebrood. “Je brood wij broodpap van. Baby’s kregen i het vet, heerlijk was dat! bij ons lammetjespap, een meel- zrwennerij”, herinnert pap. Wat waren wij blij als we dan de pan mochten uitschrapen! Later werd het wat luxer, dan aten we griesmeel met rozijnen.” rolpens: gemalen runder- en varkens vlees met kruiden (naar het recept van de slager) en eventueel eiwit, afgevuld in blanke (runder)pens tot een soort worsten. Die worden gekookt in water met zout of in een bouillon. Na afkoeling gaan ze een aantal dagen in een azijnoplossing (met o.m. stukjes Spaanse peper en citroen, kruidnagel, laurier en mosterdzaad). Voor de maaltijd wordt de rolpens in plak ken gebakken, soms met schijven appel; werd vroeger vaak gegeten met gekookte aardappelen en rode kool, of met hete bliksem. Blitf actief, ook bij dementie! Actief bewegen is belangrijk voor iedereen, ook voor mensen met dementie. Daarom organiseren Alzheimer Nederland en de dementieconsulenten voor hen een wekelijkse wandeling met begeleiding van een sportdocent en vaste vrijwilligers, ook in de vakantieperiode. Samenkomst op woensdagen om 13.30 uur in wijkcentrum De Reit (Westertorenlaan 4); de wandeling is van 14 tot 15 uur. Daarna is er gelegenheid om gezellig na te praten. De bedoeling is dat elke dementerende vergezeld wordt door de partner, een familielid, vriend(in) of familielid. Ze zorgen zelf voor vervoer. Meer informatie/aanmelden: coördinator Lisette Hermus, tel. 06-39149439. Bezorgers Oudfit gezocht De Twern zoekt vrijwilligers die in de toekomst het blad Oudfit willen bezorgen. Er zijn daarvoor momenteel in alle wijken vrijwil ligers, maar er komt geregeld een wijk vrij. Daarom worden vrijwil ligers gezocht die op de reservelijst willen staan. Alle 60-plussers in de gemeente Tilburg krijgen Oudfit vijf keer per jaar in de bus: in maart, mei, juni/juli (afhankelijk van de schoolva kantie), september/oktober en december. Het is de bedoeling dat het blad binnen één week na de verschijningsdatum met behulp van een adressenlijst (dus niet deur voor deur) wordt bezorgd. De vrijwilligers krijgen een onkostenvergoeding van 0,06 per bezorgd exemplaar. De wijken variëren meestal van ongeveer 300 tot 800 adressen; in een enkel geval zijn het 1200 adressen. Overleg over het aantal bezorgadressen is mogelijk. De Twern zoekt ook reservedistributeurs voor Oudfit. De distri buteurs halen met zijn tweeën in een bestelauto de pakketten Oudfits op bij de drukkerij, en leveren die (geteld) af bij de bezor gers. Dit gebeurt vijf keer per jaar op vrijdag en kost circa 6 uur. Een gewoon rijbewijs volstaat. De onkostenvergoeding hiervoor bedraagt €17,50 per keer. Deze distributie is te combineren met het bezorgen in een wijk. Meer informatie: de Twern, Brigitte Schoggers, tel. (013) 5839999 (tijdens kantooruren). Mantelzorgers en vakantie Voor mantelzorgers houdt het zorgen niet óp in de vakantie. Hoe zij die periode doorkomen is het onderwerp van de inloopbijeen- komst voor hen op woensdagmorgen 29 juli in wijkcentrum De Poorten (Hasseltstraat 194). De inloop duurt van 10.00 tot 12.00 uur; de toegang is gratis. Tijdens de maandelijkse inlopen ontmoeten, ervaringen uitwisselen en elkaar allerk geven. De organisatie is in handen van de Twern. Meer informatie: mantelzorgconsulent Pablo van der Horst, wijk centrum De Baselaer, tel. (013) 5435909, e-mail pablovander- horst@ono.twern.nl. «ebakken uiers 13 zondag was voor kinderen roeger een bijzondere dag als Smeten ging. Dan kwamen de ^echten op tafel die je de rest de week Wj ginger I de kt... Ween daarna gebak I «efstuk. Een vriendje i Ien snapte daar niks I o vroeg W- ïdemis gewoonte. iliRipk thi iio u:: 11668 gegeten. “Als we eens in Hebt u verhalen over de Piushaven? Een groep enthousiaste vrijwilligers en professionals is bezig het boek Havengezichten - mensenverhalen rond de Tilburgse Piushaven voor te bereiden. Dat gaat over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Piushaven in de periode van 1920 tot 2020. De redactie is nog op zoek naar verhalen en herinnerin gen. Hebt u die? U kunt ze 'kwijt' tijdens het Havenfeest op 1 en 2 augustus. De redactie heeft beide dagen van 13 tot 18 uur een eigen kraam op de Middenpier, bij de Hopliedenkade. Daar kunt u ook meer informatie krijgen of u alvast inschrijven voor het nieuwe boek. U kunt ook bellen met de redactie: (013) 5436397. Ontspanning Zorgcentrum Reyshoeve (Gendringenlaan 15) sluit dag 26 juli zijn jaarlijkse feestweek om 15.00 af met een met het éénmansorkest de Muziekfiets. Op de 21 instrumenten zijn o.m. ouderwetse kermissmartlappen te horen. Bij goed weer is de matinee in de tuin; entree €2,50. Woensdag 29 juli is er om 19.30 uur een Bonte Avond met De Leijkneuters voor het goede doel Kika (Kinderen Kankervrij). Entree €2,50. Kaartjes (en con- sumptiemunten a €1,-) zijn vanaf een week voor de activiteit te koop bij de receptie van Reyshoeve. In zorgcentrum De Kievitshorst (Beneluxlaan 101) is er op donderdag 30 juli om 14.15 uur een modeshow (met verkoop); entree €1,50. KBO-afdeling Goirke-Hasselt houdt op vrijdag 3 uur een levensmiddelenbingo in wijkcentrum De seltstraat 194). Een kaart voor tien ronden kost 4,-. In wijkcentrum Heyhoef (Kerkenbosplaats 1) verzorgt dj Helma op 9 augustus de muziek tijdens Dansen op Zondag. De middag (ook stijldansen) duurt van 14 tot 17 uur. Luisteren en een praatje maken mogen ook! Entree €1,50, inclusief een kopje kof- fie/thee. Zaal open om 13.30 uur. Vergeten groenten actueel Het lijkt tegenstrijdig, maar vergeten groenten zijn actueel. Gerechten van vroeger zijn weer helemaal van nu. Niet voor niets werd restaurant De Pastinaeck in Amersfoort recent uitgeroepen tot winnaar van het populaire televisieprogramma Mijn tent is top. Pastinaak, schorseneer, aardwortel en peterseliewortel zijn weer helemaal terug. Maar misschien bent u vergeten hoe u deze groenten moet bereiden? Met hulp van de bibliotheek kunt u de keuken in! Om te beginnen kunt u aan de slag met het boek dat nog steeds geldt als de bijbel voor de ware kok en kookliefhebber: Het kook boek van de klassieke keuken van Auguste Escoffier. Bij zijn ver schijnen in 1902 bracht dit boek een ware revolutie teweeg: het was het eerste echt volledige kookboek en in de receptuur werd alleen met verse producten gewerkt. Van meer recente datum is Raapsteeltje: (h)eerlijk eten in Neder land, winnaar van de Kookboek van het Jaar 2008-verkiezing. Koken met eerlijke, gezonde en authentieke ingrediënten: Raap steeltje laat zien waar je de producten vindt en hoe je ze kunt bereiden. Voor elk product worden zowel traditionele als moderne recepten gegeven. Zo kan pastinaak bijvoorbeeld ouderwets worden opgediend met vleespastei, maar ook worden verwerkt in een schuimige pastinaakcrèmesoep met gamba's en kruidenolie. Kortom: een inspirerende ontdekkingstocht langs de culinaire rijk dom van ons land! Zoekt u keukengeheimen in de regio, dan is Brabantse pot: van poempaaipap en preiprol een aanrader. In dit boek staat een alfabetische selectie van Brabantse gerechten en lekkernijen als begijnenrijst, blote billetjes in het gras, Bossche bollen en poem paaipap. En wilt u heel dicht bij huis blijven, sla dan het Tilburgs Kook- buukske van Paul Spapens en Martin Willemsen er eens op na. Dit kookboek biedt een schat aan wetenswaardigheden en oude, maar bruikbare recepten. Die zijn afkomstige uit de kookboeken van vier Tilburgse vrouwen die voor speciale gelegenheden bij anderen gingen koken; de recepten werden aangef door chef-kok Martin Willemsen. Bovendien biedt geïllustreerde kijk in de Tilburgse eetcultuur en -historie. lag een 1 bij J- Jitagse Truus (1938). Loes (1930), 1 eveneens uit Tilburg, noemt moei- op die Nasi Met het verstrijken van de jaren veranderen de eetgewoonten in Nederland ook. Bij de familie van Truus vérschoof de warme maal- -0 geh de avonduren. Bij Mat

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 2009 | | pagina 13