ia W I 'Ouderen kennen echte Kerstmis nog' Kg|l Tv-kok Rudolph van Veen over traditie en lekker maar eenvoudig koken Kerstmenu door Rudolph van Veen ekers garnalensalade chocolademousse Voorgerecht: Hoofdgerecht: Toetje: kabeljauw met serranoham en saliejus (lekker met pasta of gnochi of aardappelpuree) •Hl r Beste wensen voor 2007! Interessante cursussen Seniorenacademie Kerstshow Kwik Kwik Zilver Ontsponning in Reyshoeve Opfriscursus Verkeer voor ouderen Koks in beeld... Kerst-in voor 50-plussers DONDERDAG 21 DECEMBER 2006 - PAGINA 9 GEMBER 2006 - PAGINA 8 A ‘uitagenda DECEMBER Of hij het al niet druk genoeg heeft: der filosofisch dan betweterig. Mijn tussen de besognes van zijn verhui- Rudolph van Veen: 'Van mij mag met kerst het hele huis naar kaneel en gebraden kip ruiken' FOTO: STUDIO AKSENTO ga iat Debby Struijk (lekker met stokbrood) 3. COLOFON lafSjaar 1ECEMBER tliday ining 2,5 tot 5 jaar and ie Nacht, 4 tot en met 7 'Het kerstdiner? Indruk maak Je door gezellig op je gemak te zijn' /mee te tegelijkertijd veraf- de tilburgse koerier 'DECEMBER ettsons belofte, va4j beesten, vanal 6 jaar ettsons belofte, va. 4j. beesten, vanaf 6jaar iteer2,5tot5jaar DECEMBER van 1 citroen i g gekookte grote garnalen (evt. diepvries) Dmkommer Spoort 365 Tilburg - 3-5358885 lerplein 1 Tilburg - osstraat 1b Moergestel ullehoekenwegl47- 36-270801 86 ifrikalaan 96 Drunen - 3416-38 39 55 andVanTienhovenlaan4 5284008 jpgevoed, wel mee moet heb- al te midden van de kerst- sring, omdat sommige winke- liet kunnen wachten tot hij het lurlijk Neder- t van Yu-Sin- ker mee naar Larima Balou- jehaalden een De 7-jarige op dinsdag 26 or TripleX. Voor 60Ó g kabeljauwfilet (evt. diepvries) zout, peper 2 eetlepels bloem 200 g serranoham of parmaham 100 g boter 1 citroen 4 takjes salie cocktailprikkers, aluminiumfolie 1Hak de chocolade fijn. Breng in een pan de melk aan de kook. Klop intussen in een kom de eidooiers los met suiker. 2. Voeg de hete melk al roerend toe aan het dooiermengsel. Doe het mengsel terug in de pan en laat het op laag vuur al roerend binden. 3. Neem de pan van het vuur en roer de gehakte chocolade er door. Laat bereiding zijn er een paar belangrijke Heel goed roeren bij het toevoegen van eidooiers, Het binder gebeuren, Spatel de Daar kun je een groene salade bij serveren. Daarvoor kook je 's mid dags alvast wat groene groente als broccoli, peultjes of een bakje diep vrieserwtjes. Die laat je afkoelen en zet je daarna in de koelkast. Je kunt er een romige dressing bij maken hing iedereen aan zijn tafelgesprekken met sleden waren eer- Kerstmis. Een speciale tijd waarin dierbaren een centrale rol spelen. Juist rond de periode van Kerst komen herinneringen naar boven van vroeger, 'die goede oude tijd'. Of de gedachten gaan uit naar mensen uit onze directe omgeving die ons zijn ontvallen. Bij elkaar zijn staat in deze tijd voor vele ouderen - hoe dan ook - centraal. Om oude contacten nieuw leven in te blazen of om gewoon gezellig de kerstdagen met elkaar door te brengen, reikt Seniorenwijzer samen met tv-kok Rudolph van Veen (39) een suggestie aan voor een eenvoudig kerstmenu van drie gangen. Maar eerst: hoe beleeft de Tilburgse kok zelf de kersttijd? trends, betekent Kerstmis voor hem belangstellir vooral traditie. "Van mij mag met kerst het hele huis naar kaneel en gebraden kip ruiken. Kerstliedjes kerstdiner." zacht als achtergrondmuziek en gezelligheid voorop." van mayonaise met scheutje melk en een teentje knoflook. Met wat veldsla erbij heb je een heerlijke groentesalade die goed bij vis past, maar ook bij vlees." Zingevend Rudolph is niet gelovig of maar heeft van zijn ouders gekregen dat je respect ben voor ieders religie. "Mijn overle den vader was een zeeman in hart en nieren en was ook erg nuchter. Kerstmis vond hij maar een raar cir cus en hij was blij als het allemaal weer voorbij was. Toqh was hij heel hartelijk en zat hij vol gezellige en avontuurlijke verhalen. Wanneer er visite kwam, lippen. De katholieke familiek - 1Was de paprika's, snijd ze in reepjes en blancheer ze een minuut in ruim kokend water. Spoel ze koud. 2. Maak de boontjes schoon en kook ze in ruim kokend water met zout in circa 8 minuten beetgaar. Spoel ze koud. Was de taugé. Maak de mango schoon en snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de augurken in reepjes. Roer in een kommetje een dressing van mayonaise, ketchup, chilisaus en citroensap. 4. Meng al deze ingrediënten door elkaar en breng de salade op smaak met zout. Was de komkommer en snijd hem in plakjes. Serveer de salade in een mooie schaal en garneer hem rondom met komkommer. het afkoelen. 4. Klop de slagroom lobbig en spatel deze voorzichtig door de afgekoelde chocoladecrème. Zet de mousse minstens 1 uur in de koelkast. 3 paprika's (rood, groen, geel) zout 200 g haricots verts of sperzieboontjes 100g taugé 1 mango 4 augurken 3 eetlepels mayonaise 2 eetlepels tomatenketchup 2 eetlepels chilisaus sap 250 1 kor (voor 4 personen) Uit: Lekker snel. Heerlijke snelle gerechten van Rudolph. Diepvries is bij sommige producten verstandig, als er tussen aankoop en consumptie enkele dagen zitten. van het hoge- valterooknog iet Staatscircus Dennis Vla- ussische 'huis- lachen om hun sch is ook de Ainatricks, een Uende nationa- rd en trampoli- iche vaardighe- ingen van het oskou-Holiday nuariom 15.00 iom 15.00 uur, 15.00 en 19.30 i om 13.00 en 10 januari om 13 janurai om rondag 14janu- :assa is op deze 11.00 uur. Je :n op telefoon- Wie inlichtin- kortingen, kan 6395. Kaarten ip verkrijgbaar fPnmera Goo- in d'n Draai, •akspeciaalzaak ilburg), Argos m (Udenhout), tijen), Primera nschot), Speel- enbeek), Siga- luysen (Oister- (Waalwijk) en oergestel). Ben aar, maak dan aartje op deze 1Snijd de (ontdooide) kabeljauwfilets in mooie kleine mootjes en bestrooi ze met zout, peper en bloem. Omwikkel ze met een plak ham en steek die vast met een cocktailprikker. 2. Verhit 40 g boter in een koekepan en bak de vismootjes circa 4 minuten om en om. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. 3. Halveer de citroen. Verhit de rest van de boter in de pan en voeg de salieblaadjes toe. Schud ze even om en knijp de citroen erboven uit. 4. Leg de vis op de borden en schenk de saliejus erover. de tijd nog kennen dat Kerstmis echt Kerstmis was. Toen puurheid, gezel ligheid en eenvoud voorop s Zo wil ik de kerstdagen doorbren- echt de verkeerde mens gen." digd. Het is totaal niet r Hij heeft er zelf onvermijdelijk mee te gasten te impont maken, maar tegelijkertijd veraf- kunst. Indruk m< schuwt hij de commercie die vaak door gezellig op je ger gepaard gaat met de feestdagen. Daarom heb ik ook dit "De puurheid van de viering van de voor de Seniorenwijzer zo samer~' geboorte van het Heilige Kind is al steld dat het zeker niet te moeilijk i lang naar de achtergrond verscho- en dat je van tevoren veel klaar kur ven. Ik vraag me wel eens af of we zetten." het niet gewoon als een alibi gebrui- Hij geeft ook i ken om een jaarlijks eet- en drink- tips. "Een gar feest te kunnen houden. Kerstmis is inmiddels een hele industrie gewor den. Elk jaar wordt in de zomer een gigantische beurs gehouden waar bedrijven hun kerstpakketten kun nen uitzoeken. Sint Nicolaas viert de laatste jaren in Nederland zijn ver jaardag versierin liers nit, land uit is." Een chocolademousse is eenvoudig te maken, maar bij de de hete melk aan de want anders kunnen de dooiers gaan stollen. jn van het mengsel moet al roerend én op een laag vuur i, ook om stollen van de dooiers te voorkomen. s slagroom voorzichtig door de crème, dan krijg je een luchtige mousse. Bij het mengen van de slagroom met de chocoladecrème begin je met 1/3 deel van de room. Dit spatel je snel door de crème. Spatel daarna voorzichtig de rest erdoor. J De Seniorenwijzer verschijnt 8 I eenmaal in de twee weken in I De Tilburgse Koerier. Redactie: Isabella de Boer-Ver- heijen, André Coenen, Riek I Flipse-Tiemens, Gerry Hovers, - Petra Jansen, Karei Luiijf (eind- I redacteur), Lieke Luijbregts, Loes Mertens-Vermeer, Debby - I Struijk-Buitelaar, Mat de Vries. Redactieadres: Seniorenwij- I zer, Stichting de Twern, Vincentiusstraat 102, 5038 SR I Tilburg; tel. 013-5839999. Kopij kan gestuurd worden a I naar: Seniorenwijzer, p/a de I Twern, Postbus 3078, 5003 DB I Tilburg; e-mail seniorenwij- I zer@twern.nl. Kopijsluiting: donderdag in de lieven weken om 12 uur. 180 g bittere chocola 110 ml melk (=11 cl) 2 eidooiers 30 g suiker 375 ml slagroom 37,5 cl) De redactie van de Seniorenwijzer wenst alle lezers een mooi en gezel lig kerstfeest. Ook voor het nieuwe jaar wensen we u natuurlijk alle goeds toe! In de eerste week van 2007 verschijnt de eerste Seniorenwijzer van 2007: op 4 januari. Ook daarna is deze pagina steeds in de oneven weken te lezen. De kopijsluiting is steeds een week daarvoor: op de donderdagen in de even weken om 12.00 uur. Adres redactie: Senio renwijzer, Postbus 3078, 5003 DB Tilburg; e-mail seniorenwijzer@twern.nl. - moeder hield helemaal niet van zing door een kerstspecial in week- koken, maar God, wat deed ze haar blad Margriet produceren, diverse best om er toch iets van te maken, afspraken voor kookdemonstraties De ochtend na tweede kerstdag nakomen, tv-optredens doen en dan ruimde mijn vader steevast de kerst- ook nog een driegangenmenu voor boom op. 'Zo', zei hij dan, 'daar zijn de Seniorenwijzer samenstellen? we weer mooi voor een jaar vanaf."' Rudolph van Veen draait er zijn Op zijn twaalfde ging Rudolph naar hand niet voor om. de koksschool en sinds die tijd heeft Hoewel hij altijd volgens de nieuwste Kerstmis voor hem een andere bij- mode gekleed gaat en meestal goed zondere betekenis gekregen, op de hoogte is van de laatste "Koken is mijn lust en mijn leven. Ik doe het met liefde en ik praat er graag over. Het is zowel mijn werk als mijn hobby en in dat opzicht erg vervullend en zingevend. Wat ik in de keuken maak, wordt door ande ren genuttigd; dat is dus behobrlijk intiem. Elk jaar merk ik in de aanloop naar de Kerstperiode een groeiende ^““telling bij de mensen voor alles wat met koken te maken heeft. Ineens is iedereen bezig met het In het voorjaar van 2007 biedt de Seniorenacademie weer cursussen met uiteenlopende onderwerpen. Op de Universiteit van Tilburg staan onder meer de volgende onderwerpen op het programma. Prof. Gerry Dietvorst e.a. bieden in de cursus Hoe stevig zijn de pijlers onder ons pensioenstelsel inzicht in de rol van de overheid, de levens verzekeraars en de pensioenfondsen. Actuele ontwikkelingen nemen een centrale plaats in tijdens de colleges. Het brein en zijn functies gaat in op het centrale zenuwstelsel, de con nectie tussen functies als bewegen, waarnemen, bewustzijn, waken en slapen, de biologische klok en geheugen. De belangrijkste structuren en de processen die zich afspelen binnen het brein worden door prof. Kees Brunia toegankelijk in beeld gebracht. In de cursus De kunst van de Italiaanse Renaissance toont Jana Waarts de invloed van ontwikkelingen op het gebied van kunst en wetenschap op de maatschappij in het Italië van de 14e, 15e en 16e eeuw. De belangrijkste ontwikkeling van het renaissancedenken was het relatief nieuwe (zelfbewustzijn van de mens 'als maat van alle dingen'. De wortels van de Chinese beschaving behandelt Toos Driessen binnen het kosmologische kader waarin China zich bevindt, opvattingen in dat land over de geschiedenis, de beschaving en wat een goed en waarde vol mens is. Inschrijven voor de cursussen van de Seniorenacademie Brabant is mogelijk tot 5 januari. Geïnteresseerden kunnen de brochure vinden in de lokale bibliotheek. Ook is deze op te vragen via info@hovobrabant.nl of 013-466 8119. Op vrijdag 22 december treedt seniorencabaretgroep Kwik Kwik Zilver uit Etten-Leur wegens eerder groot succes weer op in wijkcentrum Hey- hoef (Kerkenbosplaatsl). Ditmaal verzorgt het gezelschap een dave rende kerstshow met liedjes, sketches, en lekker meezingen op beken de kerstliedjes. De zaal is open vanaf 13.30 uur. Entree: €1,- In zorgcentrum Reyshoeve (Gendringenlaan 15) is er c december van 15.00 tot 16.30 uur een kerstconcert door de liefhebbers is er kerststol en een glaasje glühwein. Op woensdag 27 december om 19.30 uur wordt de kerstfilm A Different Kind of Christmas gedraaid. Vrijdag 29 december verzorgt kerstverha lenschrijver Johan Biemans de lezing Kerstmis in Brabant. Humor ont breekt vrijwel nooit in zijn verhalen. Zondag 31 december is er van 15.00 tot 16.30 uur een Oudejaarsmati- nee met oliebollen en live muziek door Ad van de Riet. Toegangskaar ten zijn vanaf een week voor de voorstellingen te koop bij de receptie van Reyshoeve. De afgelopen jaren is er veel veranderd in het verkeer. Automobilisten, fietsers en andere verkeersdeelnemers zoals voetgangers, rolstoelen en scootmobielen hebben te maken met nieuwe verkeerssituaties, rotondes, belijning, verkeersborden. Op initiatief van KBO-Reeshof en de Twern wordt daarom in januari en februari twee maal een opfriscur sus Verkeer voor ouderen gegeven. In drie dagdelen scherpt een voor lichter van Veilig Verkeer Nederland de kennis van de deelnemers over het verkeer anno 2007 aan. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. De eerste cursus is op de dinsdagen 16, 23 en 30 januari van 13.30 tot 15.30 uur. De tweede cursus vindt plaats op de donderdagen 18 en 15 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Plaats: wijkcentrum Heyhoef, Kerkenbosplaats 1Opgave en meer informatie: Marjolein de Graaff, ouderenwerker van de Twern, tel. (013) 5728383. Je zou er bijna over struikelen, over de kook tv-programma's. Maar met de kerstdagen voor de boeg zijn de nuttige tips van deze tv-persoon- lijkheden met muts en garde van harte welkom. Gaan de beelden u te snel en wilt u de recepten liever eens nabladeren of op uw gemak thuis op video bekijken? Hier is de gevarieerde menukaart van de OBT-bibli- otheek! Jamie Oliver legt in het boek Jamie: de basis van het koken (2006) de eerste principes uit. Ook is een videoversie vah de televisieserie The naked Chef met Jamie Oliver beschikbaar. Gordon Ramsay maakt het makkelijk is de boektitel (mét dvd) van tv- kok Gordon Ramsay. Te leen is ook de videoversie van de televisieserie Two fat ladies; Kerst special, waarin Jennifer en Clarissa met hun motor met zijspan door Groot-Brittannië trekken, op zoek naar goed gezelschap en culinair avontuur. Joop Braakhekke schreef in 2000 het boek Koken met een neutje, gerechten met een scheutje... Drie jaar eerder schreef Cas Spijkers Kerst met Cas: bijzondere kerstmenu's met tips voor tafeldekken en kerstversieringen. Wilt u meer de Indonesische kant op met kerst? Dan is Lonny's rijstta fel: 100 recepten om mee te variëren van Lonny Gerungan wellicht iets voor u. Een spraakmakende titel komt van Ramon Beuk: De echte beuk (2005). Zijn recepten uit het tv-programma Bom 2 cook heeft Ramon Beuk twee jaar eerder aan het papier toevertrouwd. De dieettips van Sonja Bakker in haar boek Bereik je ideale gewicht!: een effectief programma om verantwoord af te vallen zijn ook een wan deling naar de bieb waard. Pierre Wind schreef vorig jaar Lekkah! Speciale Kersteditie. Een sma kelijke dvd is die met afleveringen van Nigella bites; Nigella Lawson pre senteert daarop recepten voor allerlei gelegenheden, van etentjes met vrienden en tv-maaltijden tot uitgebreide diners. De markante kookkunstenaar Herman den Blijker heeft dit jaar het boek Herrie in de keuken! uitgegeven. Antonio Carluccio maakt culinaire reis reportages in Italië in zijn boek De keukens van Italië. Het boekentoetje komt van Rudolph van Veen. In Rudolph's kookboek: Lekker snel heerlijke gerechten van Rudolph verzamelde hij eenvoudi ge recepten uit het RTL4-programma Life Cooking. Vorig jaar schreef de Tilburgse kok het boek Samen koken. Geen poeha Bij een kerstdiner moet geen sprake Industrie zijn van poeha, vindt Rudolph. "Wat Rudolph koestert het traditionele, dat diner betreft, wil ik graag laten "Oudere mensen benijd ik, omdat ze weten hoe ik er over denk. De gasten die je uitgenodigd hebt, komen in eerste instantie voor jou en stonden, niet voor wat je kookt. Anders heb je ioorbren- echt de verkeerde mensen uitgeno- nodig om de meren met je kook- .aaak je veel meer 7 7?mak te zijn. Daarom heb ik ook dit kerstmenu voudig te maken en ziet er altijd voor de Seniorenwijzer zo samenge- feestelijk uit. Bovendien kun je alles steld dat het zeker niet te moeilijk is van tevoren maken, zodat je tijd dat je van tevoren veel klaar kunt hebt om gezellig te praten wanneer ttpnde gasten komen. Ontspannen zijn nog enkele handige staat voorop. Het hoofdgerecht, de imalensalade is een- kabeljauw, bak je gewoon in de pan. De Tilburgse werkgroep Alleen op deze aarde organiseert voor de vier de keer een kerst-in voor 50-plussers die met de kerst alleen zijn. Deze gezellige bijeenkomst is op eerste kerstdag (maandag 25 december) van 11 tot 20 uur in café Bierings (Goirkestraat 50). Na de ontvangst met koffie of thee met iets lekkers volgen het wel komstwoord, een leuke quiz en de lunch, 's Middags treedt een grappi ge troubadour op en is er nog een spel. Aan het eind van de dag is er een koud en warm buffet. Deelnemers betalen 5,- per persoon. Aanmelden kan tot vrijdag 22 december door te mailen naar kerst-in@hotmail.com of door na 18.00 uur te bellen naar tel. (013) 5447759 en te vragen naar Frans van de Moosdijk. s

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 2006 | | pagina 9