ia
W I
'Ouderen kennen echte Kerstmis nog'
Kg|l
Tv-kok Rudolph van Veen over traditie en lekker maar eenvoudig koken
Kerstmenu door Rudolph van Veen
ekers
garnalensalade
chocolademousse
Voorgerecht:
Hoofdgerecht:
Toetje:
kabeljauw
met serranoham en saliejus
(lekker met pasta of gnochi of aardappelpuree)
•Hl
r
Beste wensen voor 2007!
Interessante cursussen Seniorenacademie
Kerstshow Kwik Kwik Zilver
Ontsponning in Reyshoeve
Opfriscursus Verkeer voor ouderen
Koks in beeld...
Kerst-in voor 50-plussers
DONDERDAG 21 DECEMBER 2006 - PAGINA 9
GEMBER 2006 - PAGINA 8
A
‘uitagenda
DECEMBER
Of hij het al niet druk genoeg heeft: der filosofisch dan betweterig. Mijn
tussen de besognes van zijn verhui-
Rudolph van Veen: 'Van mij mag met kerst het hele huis naar kaneel en gebraden kip ruiken'
FOTO: STUDIO AKSENTO
ga
iat
Debby Struijk
(lekker met stokbrood)
3.
COLOFON
lafSjaar
1ECEMBER
tliday
ining
2,5 tot 5 jaar
and
ie Nacht, 4 tot en met 7
'Het kerstdiner?
Indruk maak Je door gezellig
op je gemak te zijn'
/mee te
tegelijkertijd veraf-
de tilburgse koerier
'DECEMBER
ettsons belofte, va4j
beesten, vanal 6 jaar
ettsons belofte, va. 4j.
beesten, vanaf 6jaar
iteer2,5tot5jaar
DECEMBER
van 1 citroen
i g gekookte grote garnalen (evt. diepvries)
Dmkommer
Spoort 365 Tilburg -
3-5358885
lerplein 1 Tilburg -
osstraat 1b Moergestel
ullehoekenwegl47-
36-270801 86
ifrikalaan 96 Drunen -
3416-38 39 55
andVanTienhovenlaan4
5284008
jpgevoed,
wel mee
moet heb-
al te midden van de kerst-
sring, omdat sommige winke-
liet kunnen wachten tot hij het
lurlijk Neder-
t van Yu-Sin-
ker mee naar
Larima Balou-
jehaalden een
De 7-jarige
op dinsdag 26
or TripleX. Voor
60Ó g kabeljauwfilet (evt. diepvries)
zout, peper
2 eetlepels bloem
200 g serranoham of parmaham
100 g boter
1 citroen
4 takjes salie
cocktailprikkers, aluminiumfolie
1Hak de chocolade fijn. Breng in een pan de melk aan de kook. Klop
intussen in een kom de eidooiers los met suiker.
2. Voeg de hete melk al roerend toe aan het dooiermengsel. Doe het
mengsel terug in de pan en laat het op laag vuur al roerend binden.
3. Neem de pan van het vuur en roer de gehakte chocolade er door. Laat
bereiding zijn er een paar belangrijke
Heel goed roeren bij het toevoegen van
eidooiers,
Het binder
gebeuren,
Spatel de
Daar kun je een groene salade bij
serveren. Daarvoor kook je 's mid
dags alvast wat groene groente als
broccoli, peultjes of een bakje diep
vrieserwtjes. Die laat je afkoelen en
zet je daarna in de koelkast. Je kunt
er een romige dressing bij maken
hing iedereen aan zijn
tafelgesprekken met
sleden waren eer-
Kerstmis. Een speciale tijd waarin dierbaren een centrale rol spelen.
Juist rond de periode van Kerst komen herinneringen naar boven van
vroeger, 'die goede oude tijd'. Of de gedachten gaan uit naar mensen uit
onze directe omgeving die ons zijn ontvallen. Bij elkaar zijn staat in deze
tijd voor vele ouderen - hoe dan ook - centraal. Om oude contacten
nieuw leven in te blazen of om gewoon gezellig de kerstdagen met
elkaar door te brengen, reikt Seniorenwijzer samen met tv-kok Rudolph
van Veen (39) een suggestie aan voor een eenvoudig kerstmenu van
drie gangen. Maar eerst: hoe beleeft de Tilburgse kok zelf de kersttijd?
trends, betekent Kerstmis voor hem belangstellir
vooral traditie. "Van mij mag met
kerst het hele huis naar kaneel en
gebraden kip ruiken. Kerstliedjes kerstdiner."
zacht als achtergrondmuziek en
gezelligheid voorop."
van mayonaise met scheutje melk
en een teentje knoflook. Met wat
veldsla erbij heb je een heerlijke
groentesalade die goed bij vis past,
maar ook bij vlees."
Zingevend
Rudolph is niet gelovig of
maar heeft van zijn ouders
gekregen dat je respect
ben voor ieders religie. "Mijn overle
den vader was een zeeman in hart
en nieren en was ook erg nuchter.
Kerstmis vond hij maar een raar cir
cus en hij was blij als het allemaal
weer voorbij was. Toqh was hij heel
hartelijk en zat hij vol gezellige en
avontuurlijke verhalen. Wanneer er
visite kwam,
lippen. De
katholieke familiek
-
1Was de paprika's, snijd ze in reepjes en blancheer ze een minuut in
ruim kokend water. Spoel ze koud.
2. Maak de boontjes schoon en kook ze in ruim kokend water met zout
in circa 8 minuten beetgaar. Spoel ze koud.
Was de taugé. Maak de mango schoon en snijd het vruchtvlees in
reepjes. Snijd de augurken in reepjes. Roer in een kommetje een
dressing van mayonaise, ketchup, chilisaus en citroensap.
4. Meng al deze ingrediënten door elkaar en breng de salade op
smaak met zout. Was de komkommer en snijd hem in plakjes.
Serveer de salade in een mooie schaal en garneer hem rondom met
komkommer.
het afkoelen.
4. Klop de slagroom lobbig en spatel deze voorzichtig door de afgekoelde
chocoladecrème. Zet de mousse minstens 1 uur in de koelkast.
3 paprika's (rood, groen, geel)
zout
200 g haricots verts of sperzieboontjes
100g taugé
1 mango
4 augurken
3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels tomatenketchup
2 eetlepels chilisaus
sap
250
1 kor
(voor 4 personen) Uit: Lekker snel. Heerlijke snelle gerechten van Rudolph.
Diepvries is bij sommige producten verstandig, als er tussen aankoop en consumptie enkele dagen zitten.
van het hoge-
valterooknog
iet Staatscircus
Dennis Vla-
ussische 'huis-
lachen om hun
sch is ook de
Ainatricks, een
Uende nationa-
rd en trampoli-
iche vaardighe-
ingen van het
oskou-Holiday
nuariom 15.00
iom 15.00 uur,
15.00 en 19.30
i om 13.00 en
10 januari om
13 janurai om
rondag 14janu-
:assa is op deze
11.00 uur. Je
:n op telefoon-
Wie inlichtin-
kortingen, kan
6395. Kaarten
ip verkrijgbaar
fPnmera Goo-
in d'n Draai,
•akspeciaalzaak
ilburg), Argos
m (Udenhout),
tijen), Primera
nschot), Speel-
enbeek), Siga-
luysen (Oister-
(Waalwijk) en
oergestel). Ben
aar, maak dan
aartje op deze
1Snijd de (ontdooide) kabeljauwfilets in mooie kleine mootjes en
bestrooi ze met zout, peper en bloem. Omwikkel ze met een
plak ham en steek die vast met een cocktailprikker.
2. Verhit 40 g boter in een koekepan en bak de vismootjes circa
4 minuten om en om. Haal ze uit de pan en houd ze warm
onder aluminiumfolie.
3. Halveer de citroen. Verhit de rest van de boter in de pan en
voeg de salieblaadjes toe. Schud ze even om en knijp de
citroen erboven uit.
4. Leg de vis op de borden en schenk de saliejus erover.
de tijd nog kennen dat Kerstmis echt
Kerstmis was. Toen puurheid, gezel
ligheid en eenvoud voorop s
Zo wil ik de kerstdagen doorbren- echt de verkeerde mens
gen." digd. Het is totaal niet r
Hij heeft er zelf onvermijdelijk mee te gasten te impont
maken, maar tegelijkertijd veraf- kunst. Indruk m<
schuwt hij de commercie die vaak door gezellig op je ger
gepaard gaat met de feestdagen. Daarom heb ik ook dit
"De puurheid van de viering van de voor de Seniorenwijzer zo samer~'
geboorte van het Heilige Kind is al steld dat het zeker niet te moeilijk i
lang naar de achtergrond verscho- en dat je van tevoren veel klaar kur
ven. Ik vraag me wel eens af of we zetten."
het niet gewoon als een alibi gebrui- Hij geeft ook i
ken om een jaarlijks eet- en drink- tips. "Een gar
feest te kunnen houden. Kerstmis is
inmiddels een hele industrie gewor
den. Elk jaar wordt in de zomer een
gigantische beurs gehouden waar
bedrijven hun kerstpakketten kun
nen uitzoeken. Sint Nicolaas viert de
laatste jaren in Nederland zijn ver
jaardag
versierin
liers nit,
land uit is."
Een chocolademousse is eenvoudig te maken, maar bij de
de hete melk aan de
want anders kunnen de dooiers gaan stollen.
jn van het mengsel moet al roerend én op een laag vuur
i, ook om stollen van de dooiers te voorkomen.
s slagroom voorzichtig door de crème, dan krijg je een
luchtige mousse. Bij het mengen van de slagroom met de
chocoladecrème begin je met 1/3 deel van de room. Dit spatel je
snel door de crème. Spatel daarna voorzichtig de rest erdoor.
J De Seniorenwijzer verschijnt 8
I eenmaal in de twee weken in I
De Tilburgse Koerier.
Redactie: Isabella de Boer-Ver-
heijen, André Coenen, Riek
I Flipse-Tiemens, Gerry Hovers,
- Petra Jansen, Karei Luiijf (eind-
I redacteur), Lieke Luijbregts,
Loes Mertens-Vermeer, Debby -
I Struijk-Buitelaar, Mat de Vries.
Redactieadres: Seniorenwij-
I zer, Stichting de Twern,
Vincentiusstraat 102, 5038 SR
I Tilburg; tel. 013-5839999.
Kopij kan gestuurd worden a
I naar: Seniorenwijzer, p/a de I
Twern, Postbus 3078, 5003 DB
I Tilburg; e-mail seniorenwij- I
zer@twern.nl.
Kopijsluiting: donderdag in de
lieven weken om 12 uur.
180 g bittere chocola
110 ml melk (=11 cl)
2 eidooiers
30 g suiker
375 ml slagroom 37,5 cl)
De redactie van de Seniorenwijzer wenst alle lezers een mooi en gezel
lig kerstfeest. Ook voor het nieuwe jaar wensen we u natuurlijk alle
goeds toe!
In de eerste week van 2007 verschijnt de eerste Seniorenwijzer van
2007: op 4 januari. Ook daarna is deze pagina steeds in de oneven
weken te lezen. De kopijsluiting is steeds een week daarvoor: op de
donderdagen in de even weken om 12.00 uur. Adres redactie: Senio
renwijzer, Postbus 3078, 5003 DB Tilburg; e-mail
seniorenwijzer@twern.nl.
- moeder hield helemaal niet van
zing door een kerstspecial in week- koken, maar God, wat deed ze haar
blad Margriet produceren, diverse best om er toch iets van te maken,
afspraken voor kookdemonstraties De ochtend na tweede kerstdag
nakomen, tv-optredens doen en dan ruimde mijn vader steevast de kerst-
ook nog een driegangenmenu voor boom op. 'Zo', zei hij dan, 'daar zijn
de Seniorenwijzer samenstellen? we weer mooi voor een jaar vanaf."'
Rudolph van Veen draait er zijn Op zijn twaalfde ging Rudolph naar
hand niet voor om. de koksschool en sinds die tijd heeft
Hoewel hij altijd volgens de nieuwste Kerstmis voor hem een andere bij-
mode gekleed gaat en meestal goed zondere betekenis gekregen,
op de hoogte is van de laatste "Koken is mijn lust en mijn leven. Ik
doe het met liefde en ik praat er
graag over. Het is zowel mijn werk
als mijn hobby en in dat opzicht erg
vervullend en zingevend. Wat ik in
de keuken maak, wordt door ande
ren genuttigd; dat is dus behobrlijk
intiem. Elk jaar merk ik in de aanloop
naar de Kerstperiode een groeiende
^““telling bij de mensen voor
alles wat met koken te maken heeft.
Ineens is iedereen bezig met het
In het voorjaar van 2007 biedt de Seniorenacademie weer cursussen
met uiteenlopende onderwerpen. Op de Universiteit van Tilburg staan
onder meer de volgende onderwerpen op het programma.
Prof. Gerry Dietvorst e.a. bieden in de cursus Hoe stevig zijn de pijlers
onder ons pensioenstelsel inzicht in de rol van de overheid, de levens
verzekeraars en de pensioenfondsen. Actuele ontwikkelingen nemen
een centrale plaats in tijdens de colleges.
Het brein en zijn functies gaat in op het centrale zenuwstelsel, de con
nectie tussen functies als bewegen, waarnemen, bewustzijn, waken en
slapen, de biologische klok en geheugen. De belangrijkste structuren
en de processen die zich afspelen binnen het brein worden door prof.
Kees Brunia toegankelijk in beeld gebracht.
In de cursus De kunst van de Italiaanse Renaissance toont Jana Waarts
de invloed van ontwikkelingen op het gebied van kunst en wetenschap
op de maatschappij in het Italië van de 14e, 15e en 16e eeuw. De
belangrijkste ontwikkeling van het renaissancedenken was het relatief
nieuwe (zelfbewustzijn van de mens 'als maat van alle dingen'.
De wortels van de Chinese beschaving behandelt Toos Driessen binnen
het kosmologische kader waarin China zich bevindt, opvattingen in dat
land over de geschiedenis, de beschaving en wat een goed en waarde
vol mens is.
Inschrijven voor de cursussen van de Seniorenacademie Brabant is
mogelijk tot 5 januari. Geïnteresseerden kunnen de brochure vinden in
de lokale bibliotheek. Ook is deze op te vragen via info@hovobrabant.nl
of 013-466 8119.
Op vrijdag 22 december treedt seniorencabaretgroep Kwik Kwik Zilver
uit Etten-Leur wegens eerder groot succes weer op in wijkcentrum Hey-
hoef (Kerkenbosplaatsl). Ditmaal verzorgt het gezelschap een dave
rende kerstshow met liedjes, sketches, en lekker meezingen op beken
de kerstliedjes. De zaal is open vanaf 13.30 uur.
Entree: €1,-
In zorgcentrum Reyshoeve (Gendringenlaan 15) is er c
december van 15.00 tot 16.30 uur een kerstconcert door
de liefhebbers is er kerststol en een glaasje glühwein.
Op woensdag 27 december om 19.30 uur wordt de kerstfilm A Different
Kind of Christmas gedraaid. Vrijdag 29 december verzorgt kerstverha
lenschrijver Johan Biemans de lezing Kerstmis in Brabant. Humor ont
breekt vrijwel nooit in zijn verhalen.
Zondag 31 december is er van 15.00 tot 16.30 uur een Oudejaarsmati-
nee met oliebollen en live muziek door Ad van de Riet. Toegangskaar
ten zijn vanaf een week voor de voorstellingen te koop bij de receptie
van Reyshoeve.
De afgelopen jaren is er veel veranderd in het verkeer. Automobilisten,
fietsers en andere verkeersdeelnemers zoals voetgangers, rolstoelen
en scootmobielen hebben te maken met nieuwe verkeerssituaties,
rotondes, belijning, verkeersborden. Op initiatief van KBO-Reeshof en
de Twern wordt daarom in januari en februari twee maal een opfriscur
sus Verkeer voor ouderen gegeven. In drie dagdelen scherpt een voor
lichter van Veilig Verkeer Nederland de kennis van de deelnemers over
het verkeer anno 2007 aan.
Er zijn nog enkele plaatsen vrij. De eerste cursus is op de dinsdagen 16,
23 en 30 januari van 13.30 tot 15.30 uur. De tweede cursus vindt plaats
op de donderdagen 18 en 15 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Plaats:
wijkcentrum Heyhoef, Kerkenbosplaats 1Opgave en meer informatie:
Marjolein de Graaff, ouderenwerker van de Twern, tel. (013) 5728383.
Je zou er bijna over struikelen, over de kook tv-programma's. Maar met
de kerstdagen voor de boeg zijn de nuttige tips van deze tv-persoon-
lijkheden met muts en garde van harte welkom. Gaan de beelden u te
snel en wilt u de recepten liever eens nabladeren of op uw gemak thuis
op video bekijken? Hier is de gevarieerde menukaart van de OBT-bibli-
otheek!
Jamie Oliver legt in het boek Jamie: de basis van het koken (2006) de
eerste principes uit. Ook is een videoversie vah de televisieserie The
naked Chef met Jamie Oliver beschikbaar.
Gordon Ramsay maakt het makkelijk is de boektitel (mét dvd) van tv-
kok Gordon Ramsay.
Te leen is ook de videoversie van de televisieserie Two fat ladies; Kerst
special, waarin Jennifer en Clarissa met hun motor met zijspan door
Groot-Brittannië trekken, op zoek naar goed gezelschap en culinair
avontuur.
Joop Braakhekke schreef in 2000 het boek Koken met een neutje,
gerechten met een scheutje... Drie jaar eerder schreef Cas Spijkers
Kerst met Cas: bijzondere kerstmenu's met tips voor tafeldekken en
kerstversieringen.
Wilt u meer de Indonesische kant op met kerst? Dan is Lonny's rijstta
fel: 100 recepten om mee te variëren van Lonny Gerungan wellicht iets
voor u.
Een spraakmakende titel komt van Ramon Beuk: De echte beuk (2005).
Zijn recepten uit het tv-programma Bom 2 cook heeft Ramon Beuk
twee jaar eerder aan het papier toevertrouwd.
De dieettips van Sonja Bakker in haar boek Bereik je ideale gewicht!:
een effectief programma om verantwoord af te vallen zijn ook een wan
deling naar de bieb waard.
Pierre Wind schreef vorig jaar Lekkah! Speciale Kersteditie. Een sma
kelijke dvd is die met afleveringen van Nigella bites; Nigella Lawson pre
senteert daarop recepten voor allerlei gelegenheden, van etentjes met
vrienden en tv-maaltijden tot uitgebreide diners.
De markante kookkunstenaar Herman den Blijker heeft dit jaar het boek
Herrie in de keuken! uitgegeven. Antonio Carluccio maakt culinaire reis
reportages in Italië in zijn boek De keukens van Italië.
Het boekentoetje komt van Rudolph van Veen. In Rudolph's kookboek:
Lekker snel heerlijke gerechten van Rudolph verzamelde hij eenvoudi
ge recepten uit het RTL4-programma Life Cooking. Vorig jaar schreef
de Tilburgse kok het boek Samen koken.
Geen poeha
Bij een kerstdiner moet geen sprake
Industrie zijn van poeha, vindt Rudolph. "Wat
Rudolph koestert het traditionele, dat diner betreft, wil ik graag laten
"Oudere mensen benijd ik, omdat ze weten hoe ik er over denk. De
gasten die je uitgenodigd hebt,
komen in eerste instantie voor jou en
stonden, niet voor wat je kookt. Anders heb je
ioorbren- echt de verkeerde mensen uitgeno-
nodig om de
meren met je kook-
.aaak je veel meer
7 7?mak te zijn.
Daarom heb ik ook dit kerstmenu voudig te maken en ziet er altijd
voor de Seniorenwijzer zo samenge- feestelijk uit. Bovendien kun je alles
steld dat het zeker niet te moeilijk is van tevoren maken, zodat je tijd
dat je van tevoren veel klaar kunt hebt om gezellig te praten wanneer
ttpnde gasten komen. Ontspannen zijn
nog enkele handige staat voorop. Het hoofdgerecht, de
imalensalade is een- kabeljauw, bak je gewoon in de pan.
De Tilburgse werkgroep Alleen op deze aarde organiseert voor de vier
de keer een kerst-in voor 50-plussers die met de kerst alleen zijn. Deze
gezellige bijeenkomst is op eerste kerstdag (maandag 25 december)
van 11 tot 20 uur in café Bierings (Goirkestraat 50).
Na de ontvangst met koffie of thee met iets lekkers volgen het wel
komstwoord, een leuke quiz en de lunch, 's Middags treedt een grappi
ge troubadour op en is er nog een spel. Aan het eind van de dag is er
een koud en warm buffet.
Deelnemers betalen 5,- per persoon. Aanmelden kan tot vrijdag 22
december door te mailen naar kerst-in@hotmail.com of door na 18.00
uur te bellen naar tel. (013) 5447759 en te vragen naar Frans van de
Moosdijk.
s