f Kerstmenu 2004 Spiegels Lekker de ruimte D WATEE< nagerecht 'peen&a in- en verkoop gebruikte meubels en partij goederen voorgerecht ■bl- I 1 J 1 CIN L90%J ‘bfif Kerstmenu DE TILBURGSI DONDERDAG 9 DECEMBER 2004 - PAGINA 12 DE TILBURGSE KOERIER Een romig broccolisoepje met stukjes gerookte paling Bereidingswijze Bereidingswijze Voor de aardappelpuree: Voor de confit van rodekool: Bereidingswijze Bereidingswijze da 2' VERDIEPING TYPE C l1 VERDIEPING TYPE C Bereidingswijze Koopsommen 359.000,- v.o.n. Kook het frambozenbier met de suiker in tot een stroopje. de filmJ Koken, de passie van Daan Mommers en Theo Roovers. FOTO’S: PETER LIGTENBERG Herenhuizen Type C MAKELAARDIJ - NIEUWB0UWINITIÊRING - BEDRIJFSHUISVESTING - ASSURANTIËN HYPOTHEKEN BEGANE GROND TYPE C Stukje gebakken kabeljauw omwikkeld met katenspek op een bedje van zoete paprika. Avocado gevuld met gerookte kipfilet, zure appel en pijnboompitjes. Chocoladeparfait met witloof confituur begeleid met framboise-lambic Tamme eendenborst met pittige aardappelpuree en een confit van rode kool begeleid met een sinaasappelsaus Inhoud ruim 670m3 Living 53m2 met woonkamer, keuken en eetkamer met vide Eerste verdieping met hoofdslaapkamer, complete badkamer, werk-hobbyruimte met vide en dakterras, inpandige berging Tweede verdieping met vier ruime slaapkamers (elk 10m2), badkamer en separaat toilet naast het koken is het gezellig één keer in de maand samen lachen en wijn drinken ook een belangrijke drijfveer om bij elkaar te komen. Theo Roovers is de grondlegger van 't Góöls Genot. De kookclub is begonnen bij Wim Wolfs op De Hovel in Goirle, waar zeven jaar lang met veel plezier is gekookt. Drie jaar geleden zijn alle leden overgestapt naar Edwin Loos van restaurant Sprakeloos, omdat men de culinaire lat weer wat Bak nu de kabeljauw met olie en een beetje boter in een pan op laag vuur mooi goudbruin. Ca. 2 min per kant. Neem een bord, en schik in het midden de paprika Leg de vis erop en druppel de mayonaise erom heen. Maak af met wat peper en leg enkele zestes limoen op de vis. Let op met zout, want het spek is al zout van zichzelf. BOUW 1 .GESTART; 1 el. olijfolie peper/zout 1 limoen Zaanse mayonaise Houd de vorm van de parfait kort in een bak met heet water en stort de parfait op een bord of snijd plakken met een warm mes van de parfait. Leg op de parfait een laagje witloofconfituur en druppel de frambozenbierstroop rondom de chocoladeparfait. gembersiroop gemberpoeder peper/zout honing balsamico-azijn citroensap 1 flesje frambozenbier 200 gr suiker 1 kilo aardappelen voor puree (kruimig) 1 rode pepertje Leg op voorverwarmde borden een bolletje puree naast een bolletje rodekool-confit en leg er de eendenborst in een waaier langs. Maak af met de sinaasappelsaus. 200 cc slagroom 200 gr gerookte paling peper/ zout. nootmuskaat ROM van] Amuse Stukje gebakken kabeljauw omwikkeld met katenspek op een bedje van zoete paprika. ingrediënten 100 gram kabeljauwhaas 4 plakjes katenspek 2 rode paprika's 1 sjalotje 500 gr witloof 300 gr suiker halve citroen 4 tamme eendenborstfilets 120 gram roomboter 3 sinaasappels 1 citroen 4 el Grand Marnier 300 ml kippenbouillon 6 el suiker 4 el honing appelstroop peper/zout 2 teentjes knoflook 50 gr roomboter zout takje tijm 1 laurierblad 3 el rode wijnazijn peper/zout 1 kleine rode kool 4 sjalotten 4 plakjes gerookte spek 2 el olijfolie 2 el suiker Hoofdgerecht Tamme eendenborst met pittige aardappelpuree en een confit van rodekool begeleid met een sinaasappelsaus Voorgerecht Avocado gevuld met gerookte kipfilet, zure appel en pijnboompitjes. ^REEDS^ VERKOCHT:] —i Ingrediënten 2 rijpe avocado's 1 appel (granny, of jonagold) 1 gerookte kipfilet 1 bos bieslook 1 bakje crème fraïche 100 gr pijnboompitjes ■i I Nagerecht Chocoladeparfait met witloof confituur begeleid met framboise-lambic Tussengerecht Een romig broccolisoepje met stukjes gerookte paling VAN DE voor 4 personen Heeft u interesse? Komt u dan langs voor u kunt tevens een vrijblijvende afspraak maken met Ingrediënten 1 ei 3 eidooiers 50 ml water 100 gr fijne tafelsuiker 150 gr pure chocolade 50 cl slagroom HEEFT U ZELF IETS TE KOOP? BEL: 013-5359858 www.peerke.biz De Schutterij, gelegen aan de Sneekstraat in Dalem Zuid, is een uniek plan met grootse woningen. Het ontwerp van Luijten Smeulders Architecten is verrassend. De woningen bieden u lekker de ruimte en zijn kwalitatief zeer hoogwaardig. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de rode kool in fijne reepjes. Snipper de sjalotten fijn en snijd het spek in reepjes. Bak ze in de olijfolie en doe er de sjalotsnippers bij. Voeg er de rode kool, tijm, laurier en 2 el suiker aan toe. Laat in een met deksel afgesloten pan 30 minuten zachtjes koken en roer regelmatig om. Breng verder op smaak met azijn, peper en zout. Laat nog 10 minuten stoven. Snijd de kabeljauw in 4 gelijke porties en omwikkel elk stukje met een plakje katenspek. Koel wegzetten. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en druppel er olijf olie over. Zet deze in een voorverwarmde oven (225 graden) tot de schil een beetje zwart wordt (schil laat los na ca. 20 minuten). Plaat uit de oven halen en af laten koelen. Daarna pellen. De ont velde paprika's in fijne blokjes snijden. Sjalotje snipperen en olijf olie toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. Van de limoenschil zestes snijden (met een zestesnijder). Houd deze apart. De limoen uitpersen. 50 gr mayonaise in een kom doen, en hierbij het limoensap voegen. Dit goed mengen, en op smaak brengen met peper en zout. De zestes even in kokend water blan cheren. (2 min) Ingrediënten voor de eendenborst en sinaasappelsaus: Op dinsdag l ■Centrum voos (Wilhelminap {21.30 uur een go'n bijeenkoi .ten, hulpverl en/of mensen sfeer naar elk van spreken, t ook. De toegt niet nodig. T (macht en onrr een brochure, één van onze makelaars. Magazijn KAPELMEESTERLAAN 114 Tilburg Noord [open do. w. zat) In plaats va 'teerste zonda •’fnaandelijkse laer (Hoefstra zondag 12 d ,13.00 uur kui van de vloer. programma i land, Israël, v iNoord-Ameri dansen word dus iedereen 5421325. De liv.m. nieuwj; dag 9 januari, Modern, Klassiek of Barok, in vele u v 's*. maten, v.a. 50x80 cm J J ook facet geslepen R prijzen vanaf yjimlSl Showroom j IkORVELSEWEG 159 (maandag gesloten) aa et de publicatie van een Bul kerstmenu in deze krant W pakt De Tilburgse Koerier een oude traditie weer op. Het Kerstmenu 2004 wordt verzorgd door Daan Mommers (36) en Theo Roovers (45), beiden lid van kookclub 't Göóls Genot, die nu zo'n 10 jaar bestaat. Zij wonnen niet zolang geleden de kookwed- strijd van het toonaangevende evenement Tilburg Culinair. Het geeft aan dat binnen deze club op hoog niveau wordt gekookt. Maar gaat", zegt Daan Mommers. "Ikzelf probeer met alle eindpro ducten iets moois op het bord te maken." Bij de samenstelling van het Kerstmenu 2004 hebben Mom mers en Roovers hun ware aard niet verloochend. Welke aard dat is? Met weinig poespas koken, met zo weinig mogelijk producten iets lekkers maken en het verwer ken van eerlijke, niet gemanipu leerde producten, zodat de smaak herkenbaar blijft. ’SS37'* ME!- Onze vestigingen in Oosterhout, Tilburg en Breda zijn ook op zaterdag geopend van 10.00-14.00u. ifiarmonia h december ee /healing en v zaal door d; ('Plaats: De C Straat 6, Tilbi Tel. info: 547 Gb&Is ge The Noteboo j ’Allie Hamilto naar het plaa Carolina om tiaar familie. knappe Noah. frSchillende ac i twee een zom sie. Als WO elkaar uit het Noah elkaar i liefde voor ell sterk. Schil de aardappelen, was ze en zet op met water en wat zout. Pel de 2 knoflookteentjes en laat die meekoken. Controleer met een vork of de aardappelen gaar zijn en giet ze af. Zorg dat de knoflookteentjes in de pan blijven zitten. Laat de aardappelen op een zacht pitje nog even droog en bloemig stomen (schudt regel matig op). Snijd ondertussen het pepertje in de lengte open en verwijder de zaadlijst en pitjes. Snijd het pepertje heel fijn. Wrijf de aardappelen met knoflookteentjes door een zeef en voeg de roomboter in blokjes toe De boter er doorheen spatelen tot deze gesmolten is (niet met de mixer; dan wordt het een vaste, lijmachtige massa Voeg het pepertje toe en meng alles luchtig met een lepel. Op smaak maken met zout. hoger wilde leggen. Koken is immers de passie van de leden van de kookclub. Edwin Loos opereert sinds die tijd bij t Góöls Genot als chefkok. Daan Mommers is in het dagelijk se leven kapper en is eigenaar van Salon Daan in Goirle. Theo Roovers is als allergoloog ver bonden aan het St. Elisabeth Zie kenhuis in Tilburg. De culinaire broeders hebben ieder hun speci fieke kwaliteiten. "Theo verdient alle eer waar het om de smaak Simon (fcentraal in d Simon staat «Jvriendschap t I oer-hetero/has ((Schuchtere, h [jkundestudent i|>ijnaonoverbi nen de twee h J 'vinden. Tijder •land wordt h (zwaar op de f (jëlkaar uit het (■twee elkaar tv weer tegenko I Stig ziek te zij Derl ntergai De laatste d I 'Wereldoorlog J legertroepen in snel tempo dat hij de stri zijn dagen zijl laatste dagen bunker, waar l ïfzijn vriendin I ((volgelingen, {{grondtroepen vrees en onrui Ingrediënten 500 gr broccoli sjalotje 200 cc kippenbouillon Mocht u het totale menu willen uitprinten dan verwijzen wij u naar onze web-paperversie van www.tilburgsekoerier.nl waar het menu in zijn totaliteit is opgenomen. WEEK Halveer de avocado's in de lengte, tot aan de pit, en maak een korte draaibeweging zodat de helften van elkaar komen. Verwijder de pit. Neem een bolletjessteker, en draai mooie bol letjes van het vruchtvlees. Verwijder de resten van het vrucht vlees met een dessertlepel, maar laat de schil intact. Druppel op de bolletjes en op de binnenkant van de schil wat citroensap, om verkleuring te voorkomen. Dek de schillen af met huishoudfolie en zet koel weg. Snijd de kipfilet in kleine blokjes (1 cm bij 1 cm). Snijd de appel in kleine blokjes. Doe de pijn boompitjes in een koekenpan met olijfolie en kleur de pitten goud bruin. Laat ze afkoelen. Doe alles bij elkaar in een schaal en meng de crème fraïche er doorheen. Snijd de bieslook fijn en voeg hiervan 1 eetlepel toe aan de massa. 1 eetlepel gember siroop, 1 eetlepel honing en een mespunt gemberpoeder toe voegen. Daarna een paar druppeltjes balsamico-azijn toevoegen. Als laatste op smaak brengen met peper en zout. De halve avo- H cado's vullen met het mengsel, en daar over nog wat bieslook strooien. Het geheel serveren met een stukje (noten) brood. Snijd de broccoli in roosjes, snipper de sjalot, en kook deze gaar in water met wat zout. Verwijder de helft van het kookvocht en voeg hierbij de kippenbouillon en de slagroom. Laten inkoken tot 2/3. Neem nu de staafmixer en pureer de broccoli. Voeg nu noot muskaat toe, tot de smaak van de broccoli naar boven komt Dus niet te zuinig met de muskaat! Op smaak brengen met peper en zout. Neem nu de paling, en snijd deze in drie stukken. Snijd deze weer in vier reepjes, zodat je 12 dunne reepjes van ca. 12 cm hebt (dus 24 reepjes in totaal). Neem een diep bord en leg de reepjes 3 om 3 in ruitvorm op het bord. Zet dit bij de gasten voor, en serveer de soep aan tafel. 1 grote soeplepel per persoon, zodat de paling nog zichtbaar is. Serveer met brood. Klop het ei en de 3 dooiers tot een witte, schuimige massa. Smelt de suiker met het water in een pannetje tot het stroperig is. Giet de stroop beetje bij beetje en al kloppend bij het eier- mengsel en blijf kloppen tot het mengsel afgekoeld is. Smelt de chocolade au-bain-marie en meng dit met het eiermengsel. Klop de slagroom stijf en spatel deze door het mengsel. Stort het mengsel in een metalen of plastic vorm (of vier eenpersoons vormpjes). Zet tenminste 4 uur in de vriezer. Snijd de schoongemaakte witloof fijn en kook dit samen met de suiker en citroensap tot een confituur. Laten afkoelen. Snijdt het vet van de eendenborsten bij maar laat het vel wel zitten. Snijd het vel in 2 richtingen in, zodat er een ruitpatroon ontstaat. Braad de eendenborsten eerst even kort aan op de vleeskant en daarna op de velkant krokant bruin in een hete koekenpan zonder vet. Leg daarna de eendenborsten op de velkant op een bakplaat. Wrijf met een kwastje de vleeskant in met appelstroop. Zet even weg. Was een sinaasappel grondig en trek zestes van de schil. Snipper de zestes fijn. Blancheer deze gedurende 2 minuten in kokend water. Pers de sinaasappels en de citroen uit. Giet het sap in een steelpan met de Grand Marnier, bouillon en honing. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. Doe de snippers zestes erbij en 2 minuten later de suiker en boter. Breng op smaak met peper en zout. Laat verder inkoken. Zet de eendenborsten in de oven gedurende ongeveer 7 minuten. Haal de eendenborsten eruit en laat nog even onder aluminium folie rusten. Trancheer de eendenborsten. 5 X 2 - Cinq (Vijf maal twe< het leven met fasen belicht l van een hede Gilles. De r< Juinde, hun scl J^ewijs terug hun liefde, de hun huwelijk: aanzet tot hui weg in de tijd, ïjpealiseerd wo The Motorcy In 1952 trokk nen, Emesto nado, samen c ka om de echi I Aires te verke 1 jarige student j cialiseerd is ii het punt staat De film verte Slissen van I maar ook hu fönrechtvaardi f biddelijk klas Frida De kunst, de de centrale el het leven van yyan de Mexic de jaren tach y ontrukt met I Sboek Frida: Kahlo van Ht [basis van Julie Taymor Riante percelen van 301m2 tot 334m2, gelegen aan woonhofje met hoogwaardige inrichting Het woonkamergedeelte van de living ligt over de volle breedte van de woning met veel glas en schuifpui grenzend aan de 9 meter brede tuin Alle woningen beschikken over een inpandige garage en een carport v.z.v. bestrating De tuinen zijn 13 tot 16 meter diep en zijn allen voorzien van een royale gemetselde berging Alle woningen zijn standaard voorzien van een complete keuken

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 2004 | | pagina 12