f
Kerstmenu 2004
Spiegels
Lekker de ruimte
D
WATEE<
nagerecht
'peen&a
in- en verkoop gebruikte meubels
en partij goederen
voorgerecht
■bl-
I
1
J
1
CIN
L90%J
‘bfif
Kerstmenu
DE TILBURGSI
DONDERDAG 9 DECEMBER 2004 - PAGINA 12
DE TILBURGSE KOERIER
Een romig broccolisoepje met stukjes gerookte paling
Bereidingswijze
Bereidingswijze
Voor de aardappelpuree:
Voor de confit van rodekool:
Bereidingswijze
Bereidingswijze
da
2' VERDIEPING TYPE C
l1 VERDIEPING TYPE C
Bereidingswijze
Koopsommen 359.000,- v.o.n.
Kook het frambozenbier met de suiker in tot een stroopje.
de
filmJ
Koken, de passie van Daan Mommers en Theo Roovers.
FOTO’S: PETER LIGTENBERG
Herenhuizen Type C
MAKELAARDIJ - NIEUWB0UWINITIÊRING - BEDRIJFSHUISVESTING - ASSURANTIËN HYPOTHEKEN
BEGANE GROND TYPE C
Stukje gebakken kabeljauw omwikkeld met katenspek
op een bedje van zoete paprika.
Avocado gevuld met gerookte kipfilet, zure appel en
pijnboompitjes.
Chocoladeparfait met witloof confituur
begeleid met framboise-lambic
Tamme eendenborst met pittige aardappelpuree
en een confit van rode kool begeleid met een
sinaasappelsaus
Inhoud ruim 670m3
Living 53m2 met woonkamer, keuken
en eetkamer met vide
Eerste verdieping met hoofdslaapkamer,
complete badkamer, werk-hobbyruimte
met vide en dakterras, inpandige berging
Tweede verdieping met vier ruime
slaapkamers (elk 10m2), badkamer en
separaat toilet
naast het koken is het gezellig
één keer in de maand samen
lachen en wijn drinken ook een
belangrijke drijfveer om bij elkaar
te komen.
Theo Roovers is de grondlegger
van 't Góöls Genot. De kookclub
is begonnen bij Wim Wolfs op De
Hovel in Goirle, waar zeven jaar
lang met veel plezier is gekookt.
Drie jaar geleden zijn alle leden
overgestapt naar Edwin Loos van
restaurant Sprakeloos, omdat
men de culinaire lat weer wat
Bak nu de kabeljauw met olie en een beetje boter in een pan op
laag vuur mooi goudbruin. Ca. 2 min per kant.
Neem een bord, en schik in het midden de paprika
Leg de vis erop en druppel de mayonaise erom heen.
Maak af met wat peper en leg enkele zestes limoen op de vis.
Let op met zout, want het spek is al zout van zichzelf.
BOUW 1
.GESTART;
1 el. olijfolie
peper/zout
1 limoen
Zaanse mayonaise
Houd de vorm van de parfait kort in een bak met heet water en
stort de parfait op een bord of snijd plakken met een warm mes
van de parfait. Leg op de parfait een laagje witloofconfituur en
druppel de frambozenbierstroop rondom de chocoladeparfait.
gembersiroop
gemberpoeder
peper/zout
honing
balsamico-azijn
citroensap
1 flesje frambozenbier
200 gr suiker
1 kilo aardappelen
voor puree (kruimig)
1 rode pepertje
Leg op voorverwarmde borden een bolletje puree naast een
bolletje rodekool-confit en leg er de eendenborst in een waaier
langs. Maak af met de sinaasappelsaus.
200 cc slagroom
200 gr gerookte paling
peper/ zout.
nootmuskaat
ROM
van]
Amuse
Stukje gebakken
kabeljauw omwikkeld met
katenspek op een bedje
van zoete paprika.
ingrediënten
100 gram kabeljauwhaas
4 plakjes katenspek
2 rode paprika's
1 sjalotje
500 gr witloof
300 gr suiker
halve citroen
4 tamme eendenborstfilets
120 gram roomboter
3 sinaasappels
1 citroen
4 el Grand Marnier
300 ml kippenbouillon
6 el suiker
4 el honing
appelstroop
peper/zout
2 teentjes knoflook
50 gr roomboter
zout
takje tijm
1 laurierblad
3 el rode wijnazijn
peper/zout
1 kleine rode kool
4 sjalotten
4 plakjes gerookte spek
2 el olijfolie
2 el suiker
Hoofdgerecht
Tamme eendenborst met
pittige aardappelpuree en
een confit van rodekool
begeleid met een
sinaasappelsaus
Voorgerecht
Avocado gevuld met
gerookte kipfilet, zure
appel en pijnboompitjes.
^REEDS^
VERKOCHT:]
—i
Ingrediënten
2 rijpe avocado's
1 appel (granny, of jonagold)
1 gerookte kipfilet
1 bos bieslook
1 bakje crème fraïche
100 gr pijnboompitjes
■i I
Nagerecht
Chocoladeparfait met
witloof confituur begeleid
met framboise-lambic
Tussengerecht
Een romig broccolisoepje
met stukjes gerookte
paling
VAN DE
voor 4 personen
Heeft u interesse? Komt u dan langs voor
u kunt tevens een vrijblijvende afspraak maken met
Ingrediënten
1 ei
3 eidooiers
50 ml water
100 gr fijne tafelsuiker
150 gr pure chocolade
50 cl slagroom
HEEFT U ZELF IETS TE KOOP?
BEL: 013-5359858
www.peerke.biz
De Schutterij, gelegen aan de Sneekstraat in
Dalem Zuid, is een uniek plan met grootse
woningen. Het ontwerp van Luijten Smeulders
Architecten is verrassend. De woningen bieden
u lekker de ruimte en zijn kwalitatief zeer
hoogwaardig.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de rode kool in fijne
reepjes. Snipper de sjalotten fijn en snijd het spek in reepjes. Bak
ze in de olijfolie en doe er de sjalotsnippers bij. Voeg er de rode
kool, tijm, laurier en 2 el suiker aan toe. Laat in een met deksel
afgesloten pan 30 minuten zachtjes koken en roer regelmatig
om. Breng verder op smaak met azijn, peper en zout. Laat nog 10
minuten stoven.
Snijd de kabeljauw in 4 gelijke porties en omwikkel elk stukje met
een plakje katenspek. Koel wegzetten.
Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg
deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en druppel er olijf
olie over. Zet deze in een voorverwarmde oven (225 graden) tot de
schil een beetje zwart wordt (schil laat los na ca. 20 minuten).
Plaat uit de oven halen en af laten koelen. Daarna pellen. De ont
velde paprika's in fijne blokjes snijden. Sjalotje snipperen en olijf
olie toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. Van de
limoenschil zestes snijden (met een zestesnijder). Houd deze
apart. De limoen uitpersen. 50 gr mayonaise in een kom doen, en
hierbij het limoensap voegen. Dit goed mengen, en op smaak
brengen met peper en zout. De zestes even in kokend water blan
cheren. (2 min)
Ingrediënten
voor de eendenborst en sinaasappelsaus:
Op dinsdag l
■Centrum voos
(Wilhelminap
{21.30 uur een
go'n bijeenkoi
.ten, hulpverl
en/of mensen
sfeer naar elk
van spreken, t
ook. De toegt
niet nodig. T
(macht en onrr
een brochure,
één van onze makelaars.
Magazijn
KAPELMEESTERLAAN 114
Tilburg Noord [open do. w. zat)
In plaats va
'teerste zonda
•’fnaandelijkse
laer (Hoefstra
zondag 12 d
,13.00 uur kui
van de vloer.
programma i
land, Israël, v
iNoord-Ameri
dansen word
dus iedereen
5421325. De
liv.m. nieuwj;
dag 9 januari,
Modern, Klassiek of Barok, in vele u v 's*.
maten, v.a. 50x80 cm J J
ook facet geslepen R
prijzen vanaf
yjimlSl Showroom j
IkORVELSEWEG 159
(maandag gesloten)
aa et de publicatie van een
Bul kerstmenu in deze krant
W pakt De Tilburgse Koerier
een oude traditie weer op. Het
Kerstmenu 2004 wordt verzorgd
door Daan Mommers (36) en
Theo Roovers (45), beiden lid van
kookclub 't Göóls Genot, die nu
zo'n 10 jaar bestaat. Zij wonnen
niet zolang geleden de kookwed-
strijd van het toonaangevende
evenement Tilburg Culinair. Het
geeft aan dat binnen deze club op
hoog niveau wordt gekookt. Maar
gaat", zegt Daan Mommers.
"Ikzelf probeer met alle eindpro
ducten iets moois op het bord te
maken."
Bij de samenstelling van het
Kerstmenu 2004 hebben Mom
mers en Roovers hun ware aard
niet verloochend. Welke aard dat
is? Met weinig poespas koken,
met zo weinig mogelijk producten
iets lekkers maken en het verwer
ken van eerlijke, niet gemanipu
leerde producten, zodat de
smaak herkenbaar blijft.
’SS37'*
ME!-
Onze vestigingen in Oosterhout, Tilburg en Breda
zijn ook op zaterdag geopend van 10.00-14.00u.
ifiarmonia h
december ee
/healing en v
zaal door d;
('Plaats: De C
Straat 6, Tilbi
Tel. info: 547
Gb&Is ge
The Noteboo
j ’Allie Hamilto
naar het plaa
Carolina om
tiaar familie.
knappe Noah.
frSchillende ac
i twee een zom
sie. Als WO
elkaar uit het
Noah elkaar i
liefde voor ell
sterk.
Schil de aardappelen, was ze en zet op met water en wat zout.
Pel de 2 knoflookteentjes en laat die meekoken. Controleer met
een vork of de aardappelen gaar zijn en giet ze af. Zorg dat de
knoflookteentjes in de pan blijven zitten. Laat de aardappelen op
een zacht pitje nog even droog en bloemig stomen (schudt regel
matig op). Snijd ondertussen het pepertje in de lengte open en
verwijder de zaadlijst en pitjes. Snijd het pepertje heel fijn. Wrijf
de aardappelen met knoflookteentjes door een zeef en voeg de
roomboter in blokjes toe De boter er doorheen spatelen tot deze
gesmolten is (niet met de mixer; dan wordt het een vaste,
lijmachtige massa Voeg het pepertje toe en meng alles luchtig
met een lepel. Op smaak maken met zout.
hoger wilde leggen. Koken is
immers de passie van de leden
van de kookclub. Edwin Loos
opereert sinds die tijd bij t Góöls
Genot als chefkok.
Daan Mommers is in het dagelijk
se leven kapper en is eigenaar
van Salon Daan in Goirle. Theo
Roovers is als allergoloog ver
bonden aan het St. Elisabeth Zie
kenhuis in Tilburg. De culinaire
broeders hebben ieder hun speci
fieke kwaliteiten. "Theo verdient
alle eer waar het om de smaak
Simon
(fcentraal in d
Simon staat
«Jvriendschap t
I oer-hetero/has
((Schuchtere, h
[jkundestudent
i|>ijnaonoverbi
nen de twee h
J 'vinden. Tijder
•land wordt h
(zwaar op de f
(jëlkaar uit het
(■twee elkaar tv
weer tegenko
I Stig ziek te zij
Derl ntergai
De laatste d
I 'Wereldoorlog
J legertroepen
in snel tempo
dat hij de stri
zijn dagen zijl
laatste dagen
bunker, waar l
ïfzijn vriendin I
((volgelingen,
{{grondtroepen
vrees en onrui
Ingrediënten
500 gr broccoli
sjalotje
200 cc kippenbouillon
Mocht u het totale menu
willen uitprinten dan verwijzen
wij u naar onze
web-paperversie van
www.tilburgsekoerier.nl
waar het menu in zijn totaliteit
is opgenomen.
WEEK
Halveer de avocado's in de lengte, tot aan de pit, en maak een
korte draaibeweging zodat de helften van elkaar komen.
Verwijder de pit. Neem een bolletjessteker, en draai mooie bol
letjes van het vruchtvlees. Verwijder de resten van het vrucht
vlees met een dessertlepel, maar laat de schil intact.
Druppel op de bolletjes en op de binnenkant van de schil wat
citroensap, om verkleuring te voorkomen. Dek de schillen af met
huishoudfolie en zet koel weg. Snijd de kipfilet in kleine blokjes
(1 cm bij 1 cm). Snijd de appel in kleine blokjes. Doe de pijn
boompitjes in een koekenpan met olijfolie en kleur de pitten
goud bruin. Laat ze afkoelen. Doe alles bij elkaar in een schaal
en meng de crème fraïche er doorheen. Snijd de bieslook fijn en
voeg hiervan 1 eetlepel toe aan de massa. 1 eetlepel gember
siroop, 1 eetlepel honing en een mespunt gemberpoeder toe
voegen. Daarna een paar druppeltjes balsamico-azijn toevoegen.
Als laatste op smaak brengen met peper en zout. De halve avo- H
cado's vullen met het mengsel, en daar over nog wat bieslook
strooien. Het geheel serveren met een stukje (noten) brood.
Snijd de broccoli in roosjes, snipper de sjalot, en kook deze gaar
in water met wat zout. Verwijder de helft van het kookvocht en
voeg hierbij de kippenbouillon en de slagroom. Laten inkoken tot
2/3. Neem nu de staafmixer en pureer de broccoli. Voeg nu noot
muskaat toe, tot de smaak van de broccoli naar boven komt Dus
niet te zuinig met de muskaat! Op smaak brengen met peper en
zout. Neem nu de paling, en snijd deze in drie stukken. Snijd deze
weer in vier reepjes, zodat je 12 dunne reepjes van ca. 12 cm
hebt (dus 24 reepjes in totaal). Neem een diep bord en leg de
reepjes 3 om 3 in ruitvorm op het bord. Zet dit bij de gasten voor,
en serveer de soep aan tafel. 1 grote soeplepel per persoon,
zodat de paling nog zichtbaar is. Serveer met brood.
Klop het ei en de 3 dooiers tot een witte, schuimige massa.
Smelt de suiker met het water in een pannetje tot het stroperig
is. Giet de stroop beetje bij beetje en al kloppend bij het eier-
mengsel en blijf kloppen tot het mengsel afgekoeld is. Smelt de
chocolade au-bain-marie en meng dit met het eiermengsel. Klop
de slagroom stijf en spatel deze door het mengsel. Stort het
mengsel in een metalen of plastic vorm (of vier eenpersoons
vormpjes). Zet tenminste 4 uur in de vriezer.
Snijd de schoongemaakte witloof fijn en kook dit samen met de
suiker en citroensap tot een confituur. Laten afkoelen.
Snijdt het vet van de eendenborsten bij maar laat het vel wel
zitten. Snijd het vel in 2 richtingen in, zodat er een ruitpatroon
ontstaat. Braad de eendenborsten eerst even kort aan op de
vleeskant en daarna op de velkant krokant bruin in een hete
koekenpan zonder vet. Leg daarna de eendenborsten op de
velkant op een bakplaat. Wrijf met een kwastje de vleeskant in
met appelstroop. Zet even weg.
Was een sinaasappel grondig en trek zestes van de schil. Snipper
de zestes fijn. Blancheer deze gedurende 2 minuten in kokend
water. Pers de sinaasappels en de citroen uit. Giet het sap in een
steelpan met de Grand Marnier, bouillon en honing. Breng aan de
kook en laat tot de helft inkoken. Doe de snippers zestes erbij en
2 minuten later de suiker en boter. Breng op smaak met peper en
zout. Laat verder inkoken.
Zet de eendenborsten in de oven gedurende ongeveer 7 minuten.
Haal de eendenborsten eruit en laat nog even onder aluminium
folie rusten. Trancheer de eendenborsten.
5 X 2 - Cinq
(Vijf maal twe<
het leven met
fasen belicht l
van een hede
Gilles. De r<
Juinde, hun scl
J^ewijs terug
hun liefde, de
hun huwelijk:
aanzet tot hui
weg in de tijd,
ïjpealiseerd wo
The Motorcy
In 1952 trokk
nen, Emesto
nado, samen c
ka om de echi
I Aires te verke
1 jarige student
j cialiseerd is ii
het punt staat
De film verte
Slissen van I
maar ook hu
fönrechtvaardi
f biddelijk klas
Frida
De kunst, de
de centrale el
het leven van
yyan de Mexic
de jaren tach
y ontrukt met I
Sboek Frida:
Kahlo van Ht
[basis van
Julie Taymor
Riante percelen van 301m2 tot 334m2, gelegen
aan woonhofje met hoogwaardige inrichting
Het woonkamergedeelte van de living ligt over de
volle breedte van de woning met veel glas en
schuifpui grenzend aan de 9 meter brede tuin
Alle woningen beschikken over een inpandige garage
en een carport v.z.v. bestrating
De tuinen zijn 13 tot 16 meter diep en zijn allen
voorzien van een royale gemetselde berging
Alle woningen zijn standaard voorzien van een
complete keuken