Passie voor koken
I
1J
tbv Bijsterhof en Bijsterstede onder één dak
Laurentius Kookgilde viert vijfjarig bestaan
Koken voor bevrijders
Schoonmaakactie Gesworen Hoek groot succes
1
Igrote ker/(markt I
1 0 0 0
tuincentrum tilburg.zuid 6
Recepten
-DONDERDAG 4 NOVEMBER 2004 - PAGINA 25
BER 2004 - PAGINA 24
Wintermenu
Najaarsmenu
Compleet en functioneel woonzorgcentrum
Onderhoud eengezinswoningen Oerle
Zorgcentrum de Bijsterstede.
Buitenzijde woningen
De aanleunwoningen aan de Van Mierlostraat.
i door tot de bouwvakva-
Buurtbewoners en medewerkers van het B. A.T. deden mee aan de schoonmaakactie.
Sloop Fraterhuis Joannes Zwijsen
Een vakman van tbv wonen plaatst de nieuwe tegels
|DE TILBURGSE KOERIER
j van
sr alsme-
s al ver gevorderd.
fBV Wonen bouwen
“-g nemen medio
«K volgen via
Technische storingen
via huismeester
TBV Wonen bedankt iedereen die op deze
'poetsdag' meegeholpen heeft aan een scho
ne, leefbare buurt!
te ondersteunen
lingen.
jen in deAmf
rentzstraat,
Correspondentieadres
Postbus 356
5000 AJ Tilburg
Internet: www.tbvwonen.nl
E-mail: infoOtbvwonen.nl
Openingstijden Woonwinkel
maandag tot en met vrijdag
van 09.00-17.00 uur.
Voor spoedgevallen
bulten kantooruren
Telefoon 013-594 05 55
op de wijk
ijk kunnen
t van de
:n bij de
achtste
recepten',
jr Neder-
l naar wonen met zorg bestaat de
I mogelijk te starten met de bouw
g tussen de twee locaties en met
nieuwe seniorenwoningen, TBV
Jning,
i een
we als
wor-
leb ik
Vermeng hiermee de koolraap,
wat nootmuskaat over.
Verrijking
Stichting de Wever en TBV Wonen zijn trots op dit
De sloop i
Stichting
hier een nieuw woonzon
2006 de fraters hier hun
www.joanneszwijsen.nl
jillon,
>1, 20 gr boter,
aroma,
selderijknol
lit ze Zacht;-
Gezien de vraag i
wens om zo snel i
van de verbinding t
de bouw van de nie
Wonen neemt de nieuwbouw voor haar reker
Stichting de Wever verleent de (toekomstige)
zorg aan de bewoners.
ihillen in
Hit. Kook
idien er nog iets
of soep. Droog
Voorzieningen
Door deze vorm van samenwerking
woningcorporatie en zorgaanbieder
Leden van de kookclubs, onder wie Paul Vroom van Laurentius, hielpen
ook bij het serveren. F0T0: pETER LIGTENBERG
Koolraap (knolraap)
1 Koolraap, zout, 3 dl kooknat met melk, 20 gr bloem,
20 gr boter, nootmuskaat.
Snijd de koolraap in plakken. Schil ze en snijd ze in
reepjes. Kook ze gaar in weinig kokend water met zout
30 min.). Giet het overtollige vocht af. Vul het met
melk aan tot 3 dl. Maak van dit vocht met boter en
Naar verwachting lopen de werkzaamheden nog i
kantie in 2005. We zijn dus nog een tijdje flink aan het werk in de wonin
gen in de Ampèrestraat, Edlsonlaan. Professor Keesomstraat, Professor
Lorentzstraat, Marconistraat en de Wattstraat.
Knolselderijsoep
1 Liter water of boui'
1 kleine selderijknol,
35 gr bloem, zout,
Snijd de geschilde
in kleine stukjes. Fruit ze zachtjes i
boter. Voeg het water of de bouillon
worden
soep met de
ngde bloem,
zout en aroma.
I
in de
i toe en
45
1 Kees Verbum begon
tal andere lekkerbekken
Zonder moeite komt er een sta
als de leden van het Sint
gevraagd wordt naar mooie, oude exemplaren. Van een
bijzonder kookboek van Salvador Dali, met gerechten
die uiterlijk duidelijk geïnspireerd zijn door diens schil
derijen, tot een boekje - vermoedelijk uit begin jaren
zestig - van de vereniging van Zwitserse kaashandela
ren.
Natuurlijk is de
digd met haar
recepten en uitle
raties vrouwen
Presentatie
Laurentiuslid
met een tienta
Haagse huishoudschool vertegenwoor-
bekende kookboeken met praktische
tleg over werken in de keuken. Hele gene-
n zijn er de vorige eeuw mee opgegroeid
en voorbereid op wat toen nog vaak hun taak in het
gezin was.
Een artikel over koken en eten is niet compleet zonder
recepten. We kozen voor een ander praktisch boek.
zoals een ontmoetingsruimte, een kapsalon, res
taurant of een centrum voor dienstverlening met
informatie en advies.
Op deze locatie komt er dus een aanzienlijk
aanbod aan woonzorg voorzieningen; iets
dat de wijk Theresia een nieuwe impuls
geeft.
bloem een dunne saus.
Strooi er op de schotel
Lekker koken wint steeds meer aan populariteit. Ook de scheiding der sek
sen op dit terrein vervaagt langzaam maar zeker. In (top)restaurants zijn
steeds meer vrouwelijke chefs de creatieve geest en dirigent van de uitvoe
ring. In de keuken thuis staan meer mannen achter de potten en pannen,
niet alleen voor culinaire hoogstandjes, maar ook door de week. En omge
keerd zijn er steeds meer vrouwen die een echte passie voor koken hebben.
Dat blijkt ook uit het ledenbestand van het Tilburgse kookgilde Laurenti
us. dat zijn vijfjarig bestaan viert. De interesse begint met kijken, ruiken
en proeven. Maar minstens zo belangrijk is het zoeken naar nieuwe - of
oude - bijzondere recepten. "Lees nooit een kookboek op je nuchtere
maag."
van het fraterhuis aan de Gasthuisring is i
I Joannes Zwijsen en woningcorporatie TB
orgcentrum. Naar verwachting
jn intrek. U kunt de sloop ook vi
Vanillesaus
5 dl melk, 2 eidooiers, 30 gr suiker,
5 gr maïzena, vanille, zout.
Laat de melk met de vanille trekken.
Roer de eidooiers eerst met de sui
ker. Voeg dan de maïzena toe en ver-
meng ook deze grondig met ei en sui
ker. Voeg wat van de kokende melk
onder flink roeren toe. Doe alles in de
pan terug en roer (liefst met een garde)
totdat de massa kookt.
"Het St. Laurentius Kookgilde bestaat
uit kookfanaten die lid zijn van kook
clubs uit Tilburg en omgeving. Heel
simpel: onze grootste hobby is
koken", vertelt Lia Molenwijk. "De
liefde van wie dan ook gaat door de
maag. En als je van lekker eten houdt,
wil je natuurlijk ook graag weten hoe
dat bereid wordt. Een van de leuke
zaken van het kookgilde is dat je via
Spruitjes met kastanjes
1 kg spruitjes, zout, 40 gr boeter, nc
Maak de spruitjes schoon, d.w.z neem
en snijd niet te veel van het stror
op met weinig kokend water en
den gaar en droog koken (±30 r
schaal wat nootmuskaat over,
gekookte kastanjes. Hiervoor wc
aan het brede einde en gaargekv
met zout (kooktijd: ±30 r:~
vermeno_.
ven.
Aardappelen geschild gekookt
Ikg aardappelen, zout.
Schil de aardappelen. Zet ze tijdens het schillen in koud water. Zet ze op
met weinig water en zout. Kook ze gaar is 20 a 30 min. Giet ze af,
indien er nog iets water op is, maar bewaar dit voor saus of soep. Droog
de aardappelen in de open pan.
Overgiet op het bord met gesmolten boter.
Sinaasappelpudding met banaan
2,5 dl water, 100 gr suiker, sap en schil van 1 citroen, sap van ±6 sinaas
appelen (3 dl sap), 2 bananen, 18 gr witte gelatine.
Breng het water aan de kook met de suiker en de citroenschil. Laat het
vocht wat bekoelen. Los er de geweekte gelatine in op. Haal de citroenschil
er uit. Voeg het gezeefde vruchtensap toe. Laat het mengsel onder af en toe
roeren gelei-achtig worden. Schil de bananen, snijd ze in dunne plakjes.
Leg de gelei laag om laag met de plakjes banaan in een met koud water
omgespoelde vorm. Zorg dat de banaan niet met de vorm in aanraking
komt. Laat de pudding bekoelen. Geef er vanillesaus of slagroom bij.
de een HOED en een apotheek kunnen be
woners in hun eigen wijk blijven wonen en
alle mogelijke zorg ontvangen. Het woon
zorgcentrum zal nadrukkelijk ook op
gericht zijn. De bewoners uit de wijl
dan in de toekomst gebruik maken
voorzieningen die het woonzorgcentrum
kan bieden. Denk hierbij aan voorzieningen
laat de knolselderij gaar
min.). Zeef de massa. Bind de S'
met water of bouillon aangemenj
Breng de soep op smaak met zou
Woningzoekendenlijn
Dagelijks telefonisch
van 09.00-17.00 uur.
Telefoon 013-5940500
/tapp<9OOfw«9 M9 SOM <te tilbur? tel; OU-SI5M9I
lootmuskaat.
m uitsluitend de lelijke blaadjes er af
jnkje want dan vallen ze uit elkaar. Zet ze
t zout en laat ze onder af en toe omschud-
min.). Voeg de boter toe. Strooi er op de
Spruitjes worden soms vermengd met
jimv kastanjes. Hiervoor worden de kastanjes met een mesje gekruist
et brede einde en gaargekookt in vrij ruim water (of weinig water)
out (kooktijd: ±30 min.). Ze worden afgegoten en met de spruitjes
;ngd. Gekookte kastanjes worden ook bij wild en gevogelte gege-
Kortom: het vernieuwde Bljsterhof/Bijsterstede
wordt de kern van de woonzorgservicezone met
als doel mensen met een zorgbehoefte in de ei
gen wijk te ondersteunen met zorg- en welzijns-
voorzienir
Vorige week vrijdag hebben verscheidene Tilburgse kookclubs, waaron
der het Laurentius Kookgilde, een feestmaal bereid voor de veteranen en
hun begeleiders die hier te gast waren voor de herdenking van de zestig
jarige bevrijding. De maaltijden werden geserveerd in zorgcentrum Hei
kant en verpleeghuis De Hazelaar.
Het voorgerecht van het Liberation Menu bestond uit paté van gevogelte
met Monegaskische saus en stokbrood met kruidenboter. Daarna volgde
een romige paddestoelensoep. Het hoofdgerecht was een stoofschotel,
onder meer bereid met trappistenbier, begeleid door rode kool, spruitjes
en oranje aardappelpuree. De maaltijd werd afgesloten met warme rijst
pudding met kaneel en tutti frutti met bruine suiker.
Toekomst
Hoe de toekomst voor
deze woningen In Oerle
eruit gaat zien, is nog
niet duidelijk. De wonl
gen zijn ruim 50 jaar
oud en TBV Wonen
heeft niet de verwach
ting deze woningen nog
eens 25 jaar te kunnen
en willen verhuren.
Daarom is besloten de
woningen nu zodar
op te knappen dat c
bewoners hier nc
10 jaar plezierig I
wikkeld worden
Appelen (gebraden)
4 a 8 zure appelen, 40 gr boter, 50 a 100 gr suiker,
fijne kaneel.
Boor de appelen. Schil ze. Zet ze in een vuurvaste schotel.
Vul ze met een mengsel van kaneel en suiker. Voeg een
beetje water toe 1 dl). Leg een klontje boter op elke appel.
Laat ze in de oven, onder af en toe bedruipen, gaar worden.
project dat du srnjking biedt voor de
wijk Theresia. Deze plannen sluiten ook prima
aan bij het zojuist gepresenteerde initiatief van de
gemeente om naast de Bijsterstede een multi
functioneel centrum te realiseren. Hierin kunnen
bijvoorbeeld een Brede School en voorzieningen
als kinderopvang, een muziekschool en een
sportaccommodatie worden ondergebracht.
Aardappelen geschild gekookt
Ikg aardappelen, zout.
Schil de aardappelen. Zet ze tijdens het sef
koud water. Zet ze op met weinig water en zot
ze gaar is zE 20 30 min. Giet ze af, indien pr
water op is, maar bewaar dit voor saus c.'r
de aardappelen in de open pan.
kookclub De Mutsen. "Al kokende is
het gaandeweg een grote hobby
geworden. Een beetje durf, veel expe
rimenteren en soms mislukken horen
erbij. Ik heb ook nóg meer respect
gekregen voor professionele koks,
want er komt veel méér bij kijken dan
velen denken. Ondertussen heb ik een
massa kookboeken met foto's aange
schaft. want buiten de smaak is de
presentatie ook erg belangrijk. Recep
ten haal ik behalve bij ónze eigen club
natuurlijk ook uit die boeken. Per
soonlijk vind ik dat Engelse koks
goed en duidelijk schrijven. Maar een
beetje gevoel hebben voor koken is
onontbeerlijk."
Paul Vroom herinnert zich zijn jeugd
als de periode waarin hij al interesse
in eten en koken kreeg. "De keuken
was het warmste plekje in'huis. De
soep stond er te trekken op het fornuis
en ik zat er vaak te kijken hoe mijn
moeder kookte. Bovendien hadden
wij als kinderen bij ons in de tuin
paar vierkante meter,, waarop we
tijdverdrijf onder meer radijsjes,
telen en andijvie teelden. Ook ,he
het geluk gehad op te groeien tussen
restaurateurs en lekkerbekken, vooral
van moeders kant."
Naast koken is het verzamelen van
kookboeken een grote hobby van
Vroom. Bijzonder in zijn verzameling
zijn de recepten van koks m restau
rants waar hij in de loop der jaren
gegeten heeft. Het kan gaan-om boe
ken, maar ook om recepten van
gerechten waarnaar hij de chef-koks
heeft gevraagd. "Je eet er niet voor
een duppie, maar het zijn wel koks die
iets in te brengen hebben." Voorbeel
den die hij noemt, zijn Cas Spijkers,
Martien Willemse, Pierre Gaertner
van Aux Armes de France in het
plaatsje Ammerschwiter in de Elzas
en Fernand Verhaeghe van het Brugse
restaurant Pannenhuis.
"Maar", zegt Vroom, "de boeken
alleen zijn niet zaligmakend. Koken is
niet het blindelings volgen van recep
tuur. Het heeft veel meer te maken
met je persoonlijke smaak: naar eigen
goeddunken variëren met de hoeveel
heden van de ingrediënten. Experi
menteren!”
Kookboeken kunnen ook verborgen
verleiders zijn, zegt Paul Vroom. "Als
je met honger de supermarkt in gaat,
koop je veel meer dan je bedoeling
was. Zo is het ook met kookboeken:
lees ze nooit op je nuchtere maag.
Want dan ga je ongemerkt allerlei din
getjes eten. En teveel is natuurlijk niet
goed."
TBV Wonen werkt samen met Stichting de Wever aan de planvorming voor een
koppeling van het aanleunwoningencomplex Bijsterhof en het zorgcentrum de
Bijsterstede. Een lang gekoesterde wens, een fysieke verbinding tussen beide ge
bouwen, zal in vervulling gaan. Door deze verbinding en het vergroten dan wel ver
beteren van het aantal woon- en zorgeenheden ontstaat een compleet en functio
neel woonzorgcentrum met een beschermd, semi-openbaar binnenterrein. Tevens
wordt gekeken naar de mogelijkheden om een HOED (Huisartsen Onder Een Dak)
en een apotheek te realiseren in dit totaalcomplex.
Rond 10.00 uur verzamelde zich een groep
buurtbewoners op de parkeerplaats van het
winkelcentrum aan het Buurmalsenplein. De
gehele dag zijn zij druk in de weer geweest met
het opruimen van het zwerfvuil dat in het groen
en op de straat lag. Het B.A.T. maakte de stra
ten en trottoirs schoon, verwijderde het onkruid
en poetste de graffiti weg. Aan het einde van de
dag zagen de Batenburglaan, Borculolaan.
Buurmalsenlaan en -plein, Bolswardstraat en
Berkenrodelaan er weer keurig uit.
TBV Wonen
Spoorlaan 430
5038 CG Tilburg
Telefoon 013-594 05 94
Fax 013-594 05 99
medeleden steeds aan recepten kunt
komen, die voor jou nieuw zijn. Zo
hebben we een tijdje terug allerlei
oude recepten verzameld ter gelegen
heid van het feit dat Tilburg zestig jaar
geleden bevrijd is."
Gemarineerde lamsbout
Zet de lamsbout in 1 dl azijn met 1 dl water met wat
gesnipperde ui, laurierbladen, kruidnagelen 24 uur).
Braad de lamsbout op de gewone wijze (30 a 35 minu
ten per pond), maak de jus met de marinade af (of
droog het vlees eerst en wentel het door bloem
waardoor het gemakkelijker bruin wordt).
Het was afgelopen vrijdag 29 okto
ber 'poetsdag' in de Reeshof.
Buurtbewoners van de Gesworen
Hoek trokken samen met medewer
kers van het B.A.T. en de
Diamantgroep erop uit om hun wijk
op te frissen. Het initiatief van deze
schoonmaakactie lag bij de ge
meente. Zij zorgde ook voor de
schoonmaakmiddelen en de lunch
voor alle 'helpende handen' van die
dag. TBV Wonen ondersteunde de
ze actie van harte en trakteerde sa
men met WonenBreburg hun actie
ve bewoners op worstenbrood.
ihig
tde
rog zeker
j kunnen wonen. In de tussentijd kunnen dan plannen ont-
i voor de toekomst van deze woningen.
Buiten
Aan de buitenzijde van de woningen pakken we het schilderwerk aan en
wordt onderhoud uitgevoerd aan het dak. Met name de goot, de kapotte
pannen en de schoorsteen verdienen aandacht. Daarnaast worden de in
het verleden nageïsoleerde spouwmuren van een nieuwe isolatie voorzien.
De 140 eengezinswoningen in de woonwijk Oerle krijgen een be
perkte opknapbeurt. Aan de binnenzijde worden het sanitair, de kra
nen, de sloten, en klinken en schilden op de binnendeuren in iedere
woning vervangen. Ook werkt TBV Wonen aan een prettiger binnen
klimaat. Hiervoor brengen we een betere isolatie en ventilatie aan In
de woningen.
tapel kookboeken op tafel, Ruim een halve eeuw geleden, in 1951, verscheen!
it Laurentius Kookgilde Nederlands-Belgische uitgeverij Kosmos de a,
druk van'200 Maaltijden, complete menu's en ree-
Oorspronkelijk een Zwitsers boek, maar voor iveoer-
land bewerkt door M.J. Krabbe, lerares aan de Amster
damse Huishoudschool.
Het was de tijd dat verse groenten en fruitsoorten alleen
in bepaalde seizoenen te krijgen waren, dus opent het
boek met overzichten van menu's voor vooijaar, zomer,
najaar en winter. De bijbehorende recepten volgen daar
na. Bijzonder is dat het boek vrij veel vegetarische
recepten bevat.
Hieronder twee menu's die bij deze tijd van het jaar
horen, gekozen vanwege groenten die toen nog normaal
waren, maar nu veel minder gebruikt worden, hoewel ze
nog ruimschoots - en goedkoop - verkrijgbaar zijn.
Lil*'