Passie voor koken I 1J tbv Bijsterhof en Bijsterstede onder één dak Laurentius Kookgilde viert vijfjarig bestaan Koken voor bevrijders Schoonmaakactie Gesworen Hoek groot succes 1 Igrote ker/(markt I 1 0 0 0 tuincentrum tilburg.zuid 6 Recepten -DONDERDAG 4 NOVEMBER 2004 - PAGINA 25 BER 2004 - PAGINA 24 Wintermenu Najaarsmenu Compleet en functioneel woonzorgcentrum Onderhoud eengezinswoningen Oerle Zorgcentrum de Bijsterstede. Buitenzijde woningen De aanleunwoningen aan de Van Mierlostraat. i door tot de bouwvakva- Buurtbewoners en medewerkers van het B. A.T. deden mee aan de schoonmaakactie. Sloop Fraterhuis Joannes Zwijsen Een vakman van tbv wonen plaatst de nieuwe tegels |DE TILBURGSE KOERIER j van sr alsme- s al ver gevorderd. fBV Wonen bouwen “-g nemen medio «K volgen via Technische storingen via huismeester TBV Wonen bedankt iedereen die op deze 'poetsdag' meegeholpen heeft aan een scho ne, leefbare buurt! te ondersteunen lingen. jen in deAmf rentzstraat, Correspondentieadres Postbus 356 5000 AJ Tilburg Internet: www.tbvwonen.nl E-mail: infoOtbvwonen.nl Openingstijden Woonwinkel maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur. Voor spoedgevallen bulten kantooruren Telefoon 013-594 05 55 op de wijk ijk kunnen t van de :n bij de achtste recepten', jr Neder- l naar wonen met zorg bestaat de I mogelijk te starten met de bouw g tussen de twee locaties en met nieuwe seniorenwoningen, TBV Jning, i een we als wor- leb ik Vermeng hiermee de koolraap, wat nootmuskaat over. Verrijking Stichting de Wever en TBV Wonen zijn trots op dit De sloop i Stichting hier een nieuw woonzon 2006 de fraters hier hun www.joanneszwijsen.nl jillon, >1, 20 gr boter, aroma, selderijknol lit ze Zacht;- Gezien de vraag i wens om zo snel i van de verbinding t de bouw van de nie Wonen neemt de nieuwbouw voor haar reker Stichting de Wever verleent de (toekomstige) zorg aan de bewoners. ihillen in Hit. Kook idien er nog iets of soep. Droog Voorzieningen Door deze vorm van samenwerking woningcorporatie en zorgaanbieder Leden van de kookclubs, onder wie Paul Vroom van Laurentius, hielpen ook bij het serveren. F0T0: pETER LIGTENBERG Koolraap (knolraap) 1 Koolraap, zout, 3 dl kooknat met melk, 20 gr bloem, 20 gr boter, nootmuskaat. Snijd de koolraap in plakken. Schil ze en snijd ze in reepjes. Kook ze gaar in weinig kokend water met zout 30 min.). Giet het overtollige vocht af. Vul het met melk aan tot 3 dl. Maak van dit vocht met boter en Naar verwachting lopen de werkzaamheden nog i kantie in 2005. We zijn dus nog een tijdje flink aan het werk in de wonin gen in de Ampèrestraat, Edlsonlaan. Professor Keesomstraat, Professor Lorentzstraat, Marconistraat en de Wattstraat. Knolselderijsoep 1 Liter water of boui' 1 kleine selderijknol, 35 gr bloem, zout, Snijd de geschilde in kleine stukjes. Fruit ze zachtjes i boter. Voeg het water of de bouillon worden soep met de ngde bloem, zout en aroma. I in de i toe en 45 1 Kees Verbum begon tal andere lekkerbekken Zonder moeite komt er een sta als de leden van het Sint gevraagd wordt naar mooie, oude exemplaren. Van een bijzonder kookboek van Salvador Dali, met gerechten die uiterlijk duidelijk geïnspireerd zijn door diens schil derijen, tot een boekje - vermoedelijk uit begin jaren zestig - van de vereniging van Zwitserse kaashandela ren. Natuurlijk is de digd met haar recepten en uitle raties vrouwen Presentatie Laurentiuslid met een tienta Haagse huishoudschool vertegenwoor- bekende kookboeken met praktische tleg over werken in de keuken. Hele gene- n zijn er de vorige eeuw mee opgegroeid en voorbereid op wat toen nog vaak hun taak in het gezin was. Een artikel over koken en eten is niet compleet zonder recepten. We kozen voor een ander praktisch boek. zoals een ontmoetingsruimte, een kapsalon, res taurant of een centrum voor dienstverlening met informatie en advies. Op deze locatie komt er dus een aanzienlijk aanbod aan woonzorg voorzieningen; iets dat de wijk Theresia een nieuwe impuls geeft. bloem een dunne saus. Strooi er op de schotel Lekker koken wint steeds meer aan populariteit. Ook de scheiding der sek sen op dit terrein vervaagt langzaam maar zeker. In (top)restaurants zijn steeds meer vrouwelijke chefs de creatieve geest en dirigent van de uitvoe ring. In de keuken thuis staan meer mannen achter de potten en pannen, niet alleen voor culinaire hoogstandjes, maar ook door de week. En omge keerd zijn er steeds meer vrouwen die een echte passie voor koken hebben. Dat blijkt ook uit het ledenbestand van het Tilburgse kookgilde Laurenti us. dat zijn vijfjarig bestaan viert. De interesse begint met kijken, ruiken en proeven. Maar minstens zo belangrijk is het zoeken naar nieuwe - of oude - bijzondere recepten. "Lees nooit een kookboek op je nuchtere maag." van het fraterhuis aan de Gasthuisring is i I Joannes Zwijsen en woningcorporatie TB orgcentrum. Naar verwachting jn intrek. U kunt de sloop ook vi Vanillesaus 5 dl melk, 2 eidooiers, 30 gr suiker, 5 gr maïzena, vanille, zout. Laat de melk met de vanille trekken. Roer de eidooiers eerst met de sui ker. Voeg dan de maïzena toe en ver- meng ook deze grondig met ei en sui ker. Voeg wat van de kokende melk onder flink roeren toe. Doe alles in de pan terug en roer (liefst met een garde) totdat de massa kookt. "Het St. Laurentius Kookgilde bestaat uit kookfanaten die lid zijn van kook clubs uit Tilburg en omgeving. Heel simpel: onze grootste hobby is koken", vertelt Lia Molenwijk. "De liefde van wie dan ook gaat door de maag. En als je van lekker eten houdt, wil je natuurlijk ook graag weten hoe dat bereid wordt. Een van de leuke zaken van het kookgilde is dat je via Spruitjes met kastanjes 1 kg spruitjes, zout, 40 gr boeter, nc Maak de spruitjes schoon, d.w.z neem en snijd niet te veel van het stror op met weinig kokend water en den gaar en droog koken (±30 r schaal wat nootmuskaat over, gekookte kastanjes. Hiervoor wc aan het brede einde en gaargekv met zout (kooktijd: ±30 r:~ vermeno_. ven. Aardappelen geschild gekookt Ikg aardappelen, zout. Schil de aardappelen. Zet ze tijdens het schillen in koud water. Zet ze op met weinig water en zout. Kook ze gaar is 20 a 30 min. Giet ze af, indien er nog iets water op is, maar bewaar dit voor saus of soep. Droog de aardappelen in de open pan. Overgiet op het bord met gesmolten boter. Sinaasappelpudding met banaan 2,5 dl water, 100 gr suiker, sap en schil van 1 citroen, sap van ±6 sinaas appelen (3 dl sap), 2 bananen, 18 gr witte gelatine. Breng het water aan de kook met de suiker en de citroenschil. Laat het vocht wat bekoelen. Los er de geweekte gelatine in op. Haal de citroenschil er uit. Voeg het gezeefde vruchtensap toe. Laat het mengsel onder af en toe roeren gelei-achtig worden. Schil de bananen, snijd ze in dunne plakjes. Leg de gelei laag om laag met de plakjes banaan in een met koud water omgespoelde vorm. Zorg dat de banaan niet met de vorm in aanraking komt. Laat de pudding bekoelen. Geef er vanillesaus of slagroom bij. de een HOED en een apotheek kunnen be woners in hun eigen wijk blijven wonen en alle mogelijke zorg ontvangen. Het woon zorgcentrum zal nadrukkelijk ook op gericht zijn. De bewoners uit de wijl dan in de toekomst gebruik maken voorzieningen die het woonzorgcentrum kan bieden. Denk hierbij aan voorzieningen laat de knolselderij gaar min.). Zeef de massa. Bind de S' met water of bouillon aangemenj Breng de soep op smaak met zou Woningzoekendenlijn Dagelijks telefonisch van 09.00-17.00 uur. Telefoon 013-5940500 /tapp<9OOfw«9 M9 SOM <te tilbur? tel; OU-SI5M9I lootmuskaat. m uitsluitend de lelijke blaadjes er af jnkje want dan vallen ze uit elkaar. Zet ze t zout en laat ze onder af en toe omschud- min.). Voeg de boter toe. Strooi er op de Spruitjes worden soms vermengd met jimv kastanjes. Hiervoor worden de kastanjes met een mesje gekruist et brede einde en gaargekookt in vrij ruim water (of weinig water) out (kooktijd: ±30 min.). Ze worden afgegoten en met de spruitjes ;ngd. Gekookte kastanjes worden ook bij wild en gevogelte gege- Kortom: het vernieuwde Bljsterhof/Bijsterstede wordt de kern van de woonzorgservicezone met als doel mensen met een zorgbehoefte in de ei gen wijk te ondersteunen met zorg- en welzijns- voorzienir Vorige week vrijdag hebben verscheidene Tilburgse kookclubs, waaron der het Laurentius Kookgilde, een feestmaal bereid voor de veteranen en hun begeleiders die hier te gast waren voor de herdenking van de zestig jarige bevrijding. De maaltijden werden geserveerd in zorgcentrum Hei kant en verpleeghuis De Hazelaar. Het voorgerecht van het Liberation Menu bestond uit paté van gevogelte met Monegaskische saus en stokbrood met kruidenboter. Daarna volgde een romige paddestoelensoep. Het hoofdgerecht was een stoofschotel, onder meer bereid met trappistenbier, begeleid door rode kool, spruitjes en oranje aardappelpuree. De maaltijd werd afgesloten met warme rijst pudding met kaneel en tutti frutti met bruine suiker. Toekomst Hoe de toekomst voor deze woningen In Oerle eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. De wonl gen zijn ruim 50 jaar oud en TBV Wonen heeft niet de verwach ting deze woningen nog eens 25 jaar te kunnen en willen verhuren. Daarom is besloten de woningen nu zodar op te knappen dat c bewoners hier nc 10 jaar plezierig I wikkeld worden Appelen (gebraden) 4 a 8 zure appelen, 40 gr boter, 50 a 100 gr suiker, fijne kaneel. Boor de appelen. Schil ze. Zet ze in een vuurvaste schotel. Vul ze met een mengsel van kaneel en suiker. Voeg een beetje water toe 1 dl). Leg een klontje boter op elke appel. Laat ze in de oven, onder af en toe bedruipen, gaar worden. project dat du srnjking biedt voor de wijk Theresia. Deze plannen sluiten ook prima aan bij het zojuist gepresenteerde initiatief van de gemeente om naast de Bijsterstede een multi functioneel centrum te realiseren. Hierin kunnen bijvoorbeeld een Brede School en voorzieningen als kinderopvang, een muziekschool en een sportaccommodatie worden ondergebracht. Aardappelen geschild gekookt Ikg aardappelen, zout. Schil de aardappelen. Zet ze tijdens het sef koud water. Zet ze op met weinig water en zot ze gaar is zE 20 30 min. Giet ze af, indien pr water op is, maar bewaar dit voor saus c.'r de aardappelen in de open pan. kookclub De Mutsen. "Al kokende is het gaandeweg een grote hobby geworden. Een beetje durf, veel expe rimenteren en soms mislukken horen erbij. Ik heb ook nóg meer respect gekregen voor professionele koks, want er komt veel méér bij kijken dan velen denken. Ondertussen heb ik een massa kookboeken met foto's aange schaft. want buiten de smaak is de presentatie ook erg belangrijk. Recep ten haal ik behalve bij ónze eigen club natuurlijk ook uit die boeken. Per soonlijk vind ik dat Engelse koks goed en duidelijk schrijven. Maar een beetje gevoel hebben voor koken is onontbeerlijk." Paul Vroom herinnert zich zijn jeugd als de periode waarin hij al interesse in eten en koken kreeg. "De keuken was het warmste plekje in'huis. De soep stond er te trekken op het fornuis en ik zat er vaak te kijken hoe mijn moeder kookte. Bovendien hadden wij als kinderen bij ons in de tuin paar vierkante meter,, waarop we tijdverdrijf onder meer radijsjes, telen en andijvie teelden. Ook ,he het geluk gehad op te groeien tussen restaurateurs en lekkerbekken, vooral van moeders kant." Naast koken is het verzamelen van kookboeken een grote hobby van Vroom. Bijzonder in zijn verzameling zijn de recepten van koks m restau rants waar hij in de loop der jaren gegeten heeft. Het kan gaan-om boe ken, maar ook om recepten van gerechten waarnaar hij de chef-koks heeft gevraagd. "Je eet er niet voor een duppie, maar het zijn wel koks die iets in te brengen hebben." Voorbeel den die hij noemt, zijn Cas Spijkers, Martien Willemse, Pierre Gaertner van Aux Armes de France in het plaatsje Ammerschwiter in de Elzas en Fernand Verhaeghe van het Brugse restaurant Pannenhuis. "Maar", zegt Vroom, "de boeken alleen zijn niet zaligmakend. Koken is niet het blindelings volgen van recep tuur. Het heeft veel meer te maken met je persoonlijke smaak: naar eigen goeddunken variëren met de hoeveel heden van de ingrediënten. Experi menteren!” Kookboeken kunnen ook verborgen verleiders zijn, zegt Paul Vroom. "Als je met honger de supermarkt in gaat, koop je veel meer dan je bedoeling was. Zo is het ook met kookboeken: lees ze nooit op je nuchtere maag. Want dan ga je ongemerkt allerlei din getjes eten. En teveel is natuurlijk niet goed." TBV Wonen werkt samen met Stichting de Wever aan de planvorming voor een koppeling van het aanleunwoningencomplex Bijsterhof en het zorgcentrum de Bijsterstede. Een lang gekoesterde wens, een fysieke verbinding tussen beide ge bouwen, zal in vervulling gaan. Door deze verbinding en het vergroten dan wel ver beteren van het aantal woon- en zorgeenheden ontstaat een compleet en functio neel woonzorgcentrum met een beschermd, semi-openbaar binnenterrein. Tevens wordt gekeken naar de mogelijkheden om een HOED (Huisartsen Onder Een Dak) en een apotheek te realiseren in dit totaalcomplex. Rond 10.00 uur verzamelde zich een groep buurtbewoners op de parkeerplaats van het winkelcentrum aan het Buurmalsenplein. De gehele dag zijn zij druk in de weer geweest met het opruimen van het zwerfvuil dat in het groen en op de straat lag. Het B.A.T. maakte de stra ten en trottoirs schoon, verwijderde het onkruid en poetste de graffiti weg. Aan het einde van de dag zagen de Batenburglaan, Borculolaan. Buurmalsenlaan en -plein, Bolswardstraat en Berkenrodelaan er weer keurig uit. TBV Wonen Spoorlaan 430 5038 CG Tilburg Telefoon 013-594 05 94 Fax 013-594 05 99 medeleden steeds aan recepten kunt komen, die voor jou nieuw zijn. Zo hebben we een tijdje terug allerlei oude recepten verzameld ter gelegen heid van het feit dat Tilburg zestig jaar geleden bevrijd is." Gemarineerde lamsbout Zet de lamsbout in 1 dl azijn met 1 dl water met wat gesnipperde ui, laurierbladen, kruidnagelen 24 uur). Braad de lamsbout op de gewone wijze (30 a 35 minu ten per pond), maak de jus met de marinade af (of droog het vlees eerst en wentel het door bloem waardoor het gemakkelijker bruin wordt). Het was afgelopen vrijdag 29 okto ber 'poetsdag' in de Reeshof. Buurtbewoners van de Gesworen Hoek trokken samen met medewer kers van het B.A.T. en de Diamantgroep erop uit om hun wijk op te frissen. Het initiatief van deze schoonmaakactie lag bij de ge meente. Zij zorgde ook voor de schoonmaakmiddelen en de lunch voor alle 'helpende handen' van die dag. TBV Wonen ondersteunde de ze actie van harte en trakteerde sa men met WonenBreburg hun actie ve bewoners op worstenbrood. ihig tde rog zeker j kunnen wonen. In de tussentijd kunnen dan plannen ont- i voor de toekomst van deze woningen. Buiten Aan de buitenzijde van de woningen pakken we het schilderwerk aan en wordt onderhoud uitgevoerd aan het dak. Met name de goot, de kapotte pannen en de schoorsteen verdienen aandacht. Daarnaast worden de in het verleden nageïsoleerde spouwmuren van een nieuwe isolatie voorzien. De 140 eengezinswoningen in de woonwijk Oerle krijgen een be perkte opknapbeurt. Aan de binnenzijde worden het sanitair, de kra nen, de sloten, en klinken en schilden op de binnendeuren in iedere woning vervangen. Ook werkt TBV Wonen aan een prettiger binnen klimaat. Hiervoor brengen we een betere isolatie en ventilatie aan In de woningen. tapel kookboeken op tafel, Ruim een halve eeuw geleden, in 1951, verscheen! it Laurentius Kookgilde Nederlands-Belgische uitgeverij Kosmos de a, druk van'200 Maaltijden, complete menu's en ree- Oorspronkelijk een Zwitsers boek, maar voor iveoer- land bewerkt door M.J. Krabbe, lerares aan de Amster damse Huishoudschool. Het was de tijd dat verse groenten en fruitsoorten alleen in bepaalde seizoenen te krijgen waren, dus opent het boek met overzichten van menu's voor vooijaar, zomer, najaar en winter. De bijbehorende recepten volgen daar na. Bijzonder is dat het boek vrij veel vegetarische recepten bevat. Hieronder twee menu's die bij deze tijd van het jaar horen, gekozen vanwege groenten die toen nog normaal waren, maar nu veel minder gebruikt worden, hoewel ze nog ruimschoots - en goedkoop - verkrijgbaar zijn. Lil*'

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 2004 | | pagina 25