J Z E
W I
Verstandig eten voorkomt
mankementen en ziekten
!wj
Handige en gezonde tips en wetenswaardigheden van diëtisten
*73eceC
POST SCRIPTUM
COLOFON
N?
I
ascE
I
I
I
I
Correctie gespreksgroep rouwverwerking
Koartfestival in De Heyhoef
Dag van de Mantelzorg
Meer bewegen voor ouderen
Dag van de Ouderen
Dansen
Gezellige middag
Open huis Terra Nova
Lekker eten/koken in je eentje
•DONDERDAG 28 AUGUSTUS 2003 - PAGINA 11
003 - PAGINA 10-
DE TILBURGSE KOERIER
FOTO: PETER LIGTENBERG
ca. 5%
ca. 15%
ca. 38%
Dierh|k eiwit. Vitamine B
INFOGRAFIC: PETER LIGTENBERG
Drop Oud
Margarine, Boter, Halvarine
Vis, Vlees, Eieren
ALIST!
In een goede maaltijd zit van elke groep minstens één product.
Het kabinet bezuinigt, de consu
ment koopt minder, de economie
loopt terug. Het kabinet bezuinigt
meer, de consument koopt nog
minder, enz. Arme middenstand,
arme armen!
w verschijnt eenmaal in
i De Tilburgse Koerier.
vezels, met name kant-en-klaarvoedsel. Dat
leidt niet alleen tot een slechte stoelgang,
maar kan ook ziektes aan de dikke darm ver
oorzaken, waaronder kanker.
Brood, Pastasoorten, Granen
Aardappelen en Peulvruchten
levensliedzanc
<anaslaria. De t
lekker eten' bevat
i veel aangepaste
zon-
ii de
gerikt en
een kopje
l, stadskan
rum Loven-
srie,
)01,
161
4 46
T 10
IADE 42
nl
1
I
I
I
I
I
I
I
OSERVICE
M!
ca. 42%
Zwarte Roos op
in buurtcentrum
Schalmdansers
12.00 uur in cult
Bronnen:
Reina van Bruggen, Majorie Former.
Uw voeding - van vitaal belangl Een i
ouder worden
Bill van Heek: Eet verstandig. Over joules en calorieën
Cora de Vos: Gezond eten. Voeding voor jong en oud
i gebak. Soms is het dus wel even
jn als je die etiketten leest.
Mary Stottelaar:
i positieve kijk op
Ook nuttig, handig en lekker leesbaar:
Dirk de Prins Lekker koken zonder recepten
Rob Sijmons: Etenschap. Feiten en mythen over ons
voedsel
Vitamine A en fr en Linolzuur
opstellen van het boodschap-
in de keuken kun je zo te werk
goed is voor je gezondheid,
t glas of blik moet je bijvoor
den. Het is zo in de pot gegaan
bewaard
ehbo
ief reanimatie en
avond: maandag
dinsdag (Tilburg
is: 1 en 2 septem-
Spijkers, KNV
013 - 580 21 49.
blikopener
itember starten in
kopener weer de
yoga lessen. Yoga
i middel om met
dg op de grond te
komen met het
in alle eenvoud,
[spanning ontwik-
tie en evenwicht,
van binnenuit om
tan te kunnen en
De lessen duren
i en worden bege-
rt, yoga/meditatie
or opave en aan-
160 5356137.
it 55, 5046 KH,
Etiketten
Verstandig eten begint dus bij het bedenken
wat je wil eten en drinken, en in de winkel.
Voorkomen is immers beter dan genezen. Je
hebt er door piepkleine lettertjes vaak een
leesbril voor nodig, maar op de etiketten van
de niet-verse producten staat dankzij
Europese regelgeving te lezen wat er alle
maal in zit. Belangrijk daarbij zijn de vitami
nes, het zout en de hoeveelheden kilojoules
(kJ) aan vet, koolhydraten en eiwitten (zie
ook kader). In elk geval een conclusie is snel
te trekken: in het algemeen bevatten kant-
en-klaarmaaltijden te weinig vezels, te weinig
vitamine A, B en C en teveel vet.
Het lichaam heeft juist maar weinig vet nodig.
Teveel is een grote boosdoener bij het ver
oorzaken van hart- en vaatziekten,. Vetten
zitten vaak 'verborgen' in voedsel, bijvoor-
Een fabeltje is dat ouder wordende mensen
hun afnemende spiermassa kunnen 'opkrik
ken' door meer eiwitten te eten en drinken,
bijvoorbeeld vlees en melk. Helaas, het helpt
isopleiding
uber start in de
sisopleiding tot
De cursus is ori-
uit 7 donderdag-
loten met 1 zater-
ama je door kunt
beroepsopleiding
2004 van start zal
stelling? Bel dan
kje: 013-5350760
ts: Leo XHIstraat
geen peulvruchten, kool,
urde dingen eten die zwaar
op de maag liggen. Ook koolzuurhoudende
dranken en geklopte slagroom en eiwit geven
snel een vol gevoel. Wat wel helpt, is regel
matig kleine hoeveelheden te eten. Neem
gerust een (half) uurtje pauze tussen voor-,
Keuken hoofd- en nagerecht. Dan heb je ook de tijd
ij het opstellen van het boodschap- om bij te kletsen. En wat vooral goed is, maar
penlijstje en in de keuken kun je zo te werk dat geldt voor iedereen: eet gevarieerd. Koop
gaan dat het goed is voor je gezondheid. eens een 'vreemd' kookboek; ze liggen vaak
Groenten uit glas of blik moet je bijvoor- voor een zacht prijsje in de ramsj bij zaken als
beeld niet koken. Het is zo in de pot gegaan v&D en De Slegte. Verandering van spijs
vaatziekten, verhoogde dat er zoveel mogelijk vitamines bewaard poet eten!
problemen met gebit, blijven. Door te koken verdwijnen ze alsnog, wilt u advies? Vraag gerust uw huisarts of die
J een goede diëtist(e) kent. Ook bij thuiszorg
organisaties en zorgverzekeraars is goede
informatie over verstandig eten te krijgen.
KL
ii ch'uan in
en reeshof
een mediatieve
oed is voor de
staan individuele
tie van de licha-
Dit leidt tot ont-
aam en geest-,
t. Centrum voor
•Brabant. Donder-
Wijkcentrum de
annine Geris 013-
niet. Teveel eiwit kan zelfs schadelijk zijn
voor de nieren, want die kunnen met het
ouder worden minder afvalstoffen aan.
Een typische ouderdomskwaal is botontkal-
king, osteoporose. Tweemaal zoveel vrou
wen als mannen lijden eraan. Voldoende cal
cium en vitamine D tot je nemen is hét
middel om het te voorkomen of verergering
tegen te gaan. Calcium zit natuurlijk in
melk(producten), maar in mindere mate ook
in groenten, noten en peulvruchten. Vitamine
D is standaard toegevoegd aan margarine
en halvarine. Daarnaast maakt het lichaam
zelf vitamine D door de invloed van zonlicht.
Dagelijks naar buiten is dus erg verstandig.
Minder verstandig is veel koffie of cola drin
ken, want cafeïne bevordert botontkalking.
Roken, alcohol en veel vlees eten zijn ook
niet goed. Ondanks voorzorgsmaatregelen
en verstandig leven wordt 75-plussers aan
geraden extra vitamine D te slikken; deze
tabletten zijn verkrijgbaar bij de apotheek.
verhouding tot wat ons lichaam aan bewe
ging krijgt. Ook krijgen veel mensen meer
zout binnen dan goed voor ze is. Deze ver
keerde eetgewoonten leiden tot welvaarts-
ziekten als hart- en -'-
bloeddruk, vetzucht, problemen
maag, lever en darmen.
Daarom zijnde vier 'moten' van de
Maaltijdschijf ongelijk van grootte. De
meeste nadruk ligt op groente en fruit (vita
mine C en voedingsvezels). Ook belangrijk is
de groep met brood, pastasoorten en andere
graanproducten, aardappelen en peulvruch
ten; deze leveren zetmeel, vezels,
plantaardig eiwit, B-vitamines en mineralen.
De derde groep, in de schijf ongeveer half zo
groot als de vorige twee, zorgt voor dierlijk
eiwit, B-vitamines en mineralen; ze zitten in
melk(producten), vlees, vis en eieren. De
kleinste groep bestaat uit boter, margarine
en halvarine; die geven ons niet alleen vet,
maar ook de vitamines A en D en linolzuur. In
een goede maaltijd zit van elke groep min
stens één product en liefst meer van de groe
pen met groenten, fruit en granen.
Wat we niet nodig hebben, is zoetigheid,
gebak, spek, olie en braadvet. Daarom staan
ze niet in de Maaltijdschijf. Maar als je er niet
te veel van neemt, kan het geen kwaad.
BURG-NOORD t
Eetlust
beeld in gebak. Soms is het dus wel even De gezondheid hapert vaker als je ouder
schrikken als je die etiketten leest. wordt en ook om andere redenen (vermoeid-
Niet alle vetten zijn even slecht (maar teveel heid en medicijngebruik bijvoorbeeld) neemt
J' "~t verzadigde vetten moet de eetlust wel eens af. Daarnaast neemt het
itig zijn; ze zitten vooral in dierlijke dorstgevoel af. Het allerbelangrijkst in beide
als vlees, boter, melk en kaas, gevallen is er op te letten dat je vooral genoeg
jadigde vetten zijn een stuk minder drinkt, minstens tien a twaalf kopjes per dag
Redactieadres:
Seniorenwijzer, p/a Vincentiusstraat 102,
5038 SR Tilburg, of Postbus 3078, 5003
DB Tilburg; tel. 5839999.
Kopij kan opgestuurd worden naar het
redactie-adres of naar De Tilburgse Koeher,
Postbus 10001, 5000 JA Tilburg;
tel. 5368805.
Deadline: donderdag 12.00 uur voor
de verschijningsdatum.
Cijfertjes
Hoeveel het lichaam nodig heeft, is afhankelijk van leeftijd, geslacht, werk en bewe
ging, klimaat en gezondheid. Een gezonde vrouw van 55 tot 75 jaar, die 1,59 meter
lang is en 60 kilo weegt, heeft bijvoorbeeld dagelijks 6900 tot 7800 kilojoules (kJ)
nodig. Boven de 75 is die behoefte circa 400 kJ minder als ze weinig beweegt, maar
gelijk of een beetje meer (1 OOkJ) als ze nog veel in het huishouden doet of op een
andere manier veel beweging heeft. Een man van 1,70 meter die 68 kilo weegt, heeft
tussen zijn 55e én 75e 8400 tot 10500 kJ nodig, afhankelijk van de lichamelijke
inspanning die hij levert. Boven de 75 is dat 7600 tot 9100 kJ.
Om een idee te krijgen hoeveel dat is: één kleine gekookte aardappel levert 175 kJ,
drie eetlepels frites met een afgestreken eetlepel fritessaus 1965 kJ, een stuk pizza
van 200 gram 1880 kJ, een bord erwtensoep met spek uit blik 1080 kJ, een snee vol
koren bruinbrood zonder beleg 280 kJ, drie flinke lepels gekookte bloemkool 225 kJ
en evenveel witlof 150 kJ, een schoongemaakte appel 350 kJ, een plak korstloze
40+kaas 185 kJ, een balletje rundergehakt van 80 gram 800 kJ, een plakje paling-
worst van 15 gram 270 kJ, een plakje rookvlees van 10 gram 75 kJ, een haring 420
kJ, een punt mokkataart 1505 kJ en een punt appeltaart 930 kJ en een schaaltje sla
45 kJ. De sausjes bij dat laatste scoren sterk verschillend: een eetlepel 'slanke' saus
met 5 procent olie 60 kJ, slasaus 30 procent 300 kJ, olie met azijn 190 kJ en mage
re kwark 45 kJ.
Bij de vier 'moten' van de Maaltijdschijf ligt de meeste nadruk op groente en fruit .Ook
belangrijk is de groep met brood, pastasoorten en andere graanproducten, aardap
pelen en peulvruchten. De derde, kleinere groep bestaat uit melk(producten), vlees,
vis en eieren. De kleinste groep bevat boter, margarine en halvarine.Wat we eigen
lijk niet nodig hebben, is zoetigheid, gebak, spek, olie en braadvet.
is nooit goed). Met
Ihydraten je voorzichtig zijn; z<
,~i producten -
OnverzE-";-1*
slecht. Die zitten in vis en plantaardige pro-
- Pinda's. Misschien
I Zetmeel, Vezels. Vitamines B.
I Mineralen en Plantaardig eiwit
Als je ouder wordt, word je minder actief,
zeker als je stopt met werken. Het lichaam
heeft dus minder voedsel nodig dat ener
gie levert. Maar vaak blijven ouderen
evenveel eten als ze gewend zijn en wor
den ze dikker. Minder eten en meer
bewegen is dus het devies.
ntrydansen
1 in het zo gezelli-
laandag 8 septem-
up countrydancers
cursus in café 't
ergestel, onder lei-
^diplomeerd dans-
zoek bent naar en
;id en saamhorig-
del staan, kom dan
;n bij Never Give
Ook bent u van
s vrije dansmidda-
:ondagmiddag van
middagen kunt u
een hapje en een
•zoek., want Never
lity. Voor informa-
pen-lessen
salsa pepe
>e start de komen-
essen voor begin-
1 september om
e Ark, Trudostraat
nirsus komen ver
in bod, zoals de
montuno, bolero
samba, rumba en
t in de lessen is de
j naast de son, de
tveegelijk en veel
j. Voor de meren
vloeden uit de
>liek. Iedere vrij-
1 is er een salsa-
jo’s the swinging
nen in het eerste
nservaring nodig,
anspreekt is dat
mogelijk op ver-
Informatie: Salsa
emotioneel
swerk (elw)
iethode voor per-
ing. Door uitge-
ichte oefeningen
net je gevoel. Je
van jezelf. Je leert
)teren en gericht
wat er in je leeft,
jven in eigen hand
oneel vaardiger,
uwsgierig? Kom
11 september van
r naar een gratis
e zaal bij Queste,
>n Tilburg. o l v.
Cursussen ELW
chtend 17 septem-
45 en donderdag-
r van 19.30 t/rn
lan uit 10 ochten-
rmatie en aanmel
en 013-53 53 497
ieswillemen@het
:ct.to/elw
Onmisbaar
Ons eten bestaat uit verschillende voe
dingsstoffen, die het lichaam nodig heeft.
Energieleverende stoffen zorgen ervoor
dat we kunnen ademhalen, dat het hart
het bloed rondpompt, dat de spijsvertering
het doet en dat we dingen kunnen doen
zoals lopen, werken en sporten. De ener
gie haalt het lichaam uit koolhydraten en
vet. De koolhydraten bestaan uit zetmeel-
stoffen, suikers en voedingsvezels en zit
ten in planten als granen, knollen, worte
len, vruchten en noten. Vet heeft een
slechte naam, maar (in beperkte mate) is
het onmisbaar: naast de energie en reser
ves die het levert, 'transporteert' het vita
mines en vormt het een beschermende
laag om de organen en de huid. Ook is vet
een belangrijke smaakmaker.
Daarnaast bevat ons voedsel bouwstoffen
(eiwitten, een paar mineralen en water)
die ervoor zorgen dat kinderen groeien en
bij volwassenen nieuwe cellen worden
aangemaakt om slijtage tegen te gaan.
Eiwitten zitten in planten en dieren; we
krijgen ze binnen als we bijvoorbeeld
brood, spaghetti, rijst, aardappelen,
groenten, noten, vlees, vis, eieren en
melk(producten) eten en drinken. Water
zit niet alleen in dranken, maar bijvoor
beeld ook in vruchten, groenten, aardap
pelen, vlees en eieren. Zelfs brood en
kaas bestaan voor meer dan een derde uit
water. Tenslotte heeft het lichaam ook
regulerende stoffen als vitamines en
andere mineralen (zouten) nodig, omdat
anders allerlei processen ontregeld raken,
met vervelende tot funeste gevolgen.
Ook minder zin in eten, de afgelopen
lange hete zomer? Of sowieso wat min
der trek gekregen met het klimmen der
jaren? Of doe je maar wat - patatje
halen, kant-en-klaarmaaltijd opwarmen
- sinds het overlijden van je vrouw of
man? Iedereen moet natuurlijk letten
op een gezonde voeding, maar oude
ren nog wat extra. Voldoende drinken
is daarbij een vereiste. En goed bewe
gen hoort er ook bij: het helpt botont
kalking voorkomen, bevordert de stoel
gang en zorgt voor een lekkere trek. De
Seniorenwijzer neusde in boeken van
diëtisten en zet een aantal handige en
gezonde tips en wetenswaardigheden
op een rijtje. De eerste en belangrijk
ste: ook al moet het soms met mate,
genieten mag!
Schijf
Van alles kun je te veel of te weinig binnenkrij
gen; te veel met name van vet en koolh
die dan dik maken. Ook is het belangrijk vol
doende voedingsvezels tot je te nemen door
groenten (met name kool), fruit (vezels vooral slecht. Die zitten in vis en plantaardige pro- (anderhalve liter). Dat alleen al verbetert vaak
in de schil), bruin brood, krenten, rozijnen, pin- ducten als olie, noten en pinda's. Misschien al de eetlust. Een half uur voor de maaltijd
da's en noten te eten. Voedselproducten uit de zijn daarom oudere mensen in Italië en zuid- een kopje bouillon, een glaasje wijn of een
winkel bevatten tegenwoordig vaak te weinig Frankrijk vaak een stuk gezonder dan noord- borreltje helpt ook. Als je bijna nooit trek hebt,
vataIc mot namo kant-An-klaarvnAdspl Dat Pnmnaco caninrorv hun maaltiirlon hactaan hm in rmL- Kota, «oom nnuhmmhfon kru-J
De Seniorenwijzer
de twee weken in
Redactie:
Hulya Qigdem, Riek Flipse-Temens, Jan van
Groos (voorzitter), Gerry Hovers, Wilma
I Hurkens. Karel Luiijf (eindredacteur). Loes
Mertens -VermeerBarth Noordzij, Mat de Vries
In de vorige Seniorenwijzer stond een typfoutje in het tele
foonnummer waar men zich kan aanmelden voor de
gespreksgroep Rouwverwerking van het Instituut voor
Maatschappelijk Werk (IMW). Het nummer moet zijn:
5952810 (mevr. T. van den Braak-Hansen). De groep start
eind september. Aanmelden kan tot 9 september.
Het jaarlijkse kaartfestival voor Tilburgse senioren is op z
dag 21 september in winkelcentrum De Heyhoef in
Reeshof. Er kan van 13.00 tot 17.00 uur gehoogjast, g?-":'
gejokerd worden. Inschrijfgeld: 3 euro, inclusief ec~
koffie met wat erbij en één andere consumptie.
Inschrijfformulieren (verkrijgbaar bij VVV Tilburg,
toor en wijkcentrum van de Reeshof, wijkcentri
Besterd, schoenenzaak De Stapper, restaurant l'Oranger
De Kievitshoeve, of telefonisch bij Ellie Hoefs, (57220C
5711319 of 5346604)) moeten uiterlijk 15 september binnen
zijn bij
Hoefs Belastingadviesburo (Krabbendamstraat 315045SH
Tilburg) of perte-mail naar hoefs36@zonnet.nl (naam, adres
en telefoonnummer vermelden). Bijdrage overmaken naar
Postbanknummer 9596980 t.n.v. Stichting Seniorenfestival
Tilburg.
De belangstelling voor jaarlijkse Dag van de Mantelzorg is zo
gegroeid, dat er dit jaar twee dagen zijn:.maandag 10 en
maandag 17 november. Mantelzorgers uit Midden-Brabant
krijgen dan van 10.30 tot 16.00 uur door het Steunpunt
Mantelzorg gratis een leuke dag aangeboden in het Jan van
Besouwhuis (Thomas van Diessenstraat 1Goirle).
Het thema is 'In beweging'. Dat gebeurt lichamelijk met o.a.
yoga, dans en sport; geestelijk met een paneldiscussie tussen
mantelzorgers en lokale politici. De dagen zullen cabaretesk
geopend worden door Mark van de Veerdonk. Verder zijn er
workshops, een theatervoorstelling en een informatiemarkt.
Vooraf aanmelden is noodzakelijk: Steunpunt Mantelzorg
Midden-Brabant, tel. 5837930. Als vervoer en/of oppas voor
de verzorgde thuis een probleem is, kan het Steunpunt hel
pen bij het zoeken naar een oplossing.
Het gezegde "rust roest" gaat zeker op voor het bewegen.
Zeker als je wat ouder wordt is het goed om je lichaam in
beweging te houden. Dat kan op een gezellige manier in wijk
centrum De Reit, Westertorenlaan 4 in Tilburg. Daar worden
op dinsdagmiddag op initiatief van BOTS en KBO St.
Maarten De Reit MBVO-lessen gegeven (Meer Bewegen
Voor Ouderen). Er is een cursus voor wat jongere ouderen en
er is een cursus voor ouderen, die het wat rustiger aan willen
doen. De eerste les is een gratis proefles. Voor aanmelding
of meer informatie: mevr. L. van Eijl, tel. 4670690.
De Dag van de Ouderen vindt op woensdag 1 oktober plaats
in servicecentrum Het Laar (Gen. Winkelmanstraat 175). In
de nieuwe centrale hal is er die woensdag van 10.00 tot
16.30 uur een Seniorenbeurs. Naast informatie is er muziek
van het Seniorenorkest van de Nieuwe Koninklijke Harmonie,
het Brabant Duo, levensliedzanger Haico Vos en de Turkse
groep Gurbet Arkanaslaria. De toegang en het eerste kopje
koffie of thee zijn gratis.
Mundo Etnico start vanaf volgende week op drie plaatsen
weer met wekelijkse danscursussen voor ouderen: De
7,.,ortQ Done dinsdag 2 september van 10.45 tot 12.00 uur
im 't Kievitslaer (Reinevaarstraat 55); de
op woensdag 3 september van 10.30 tot
Itureel centrum De Schalm (Eikenbosch 1 in
Berkel-Enschot); volksdansgroep Soekmekaar op donderdag
4 september in buurthuis Soekmekaar (Gen. Kockstraat 2A).
Op het programma staan volks- en andere dansen uit de hele
wereld, van Nederland via Israël en het Wilde Westen tot de
Stille Zuidzee. Belangstellenden kunnen altijd kijken of ze het
leuk vinden. Informatie: tel. 4553691
Zondag 7 september is er van 11.00 tot 13.00 uur weer een
volksdpnsinstuif voor senioren in wijkcentrum De Baselaer
(Hoefstraat 175).
In De Baselaer (Hoefstraat 175) is op vrijdag 12 september
vanaf 14.00 uur een gezellige middag m.m.v. Joop en
Marijke. Entree incl. kopje koffie/thee 1,35 euro in de voor
verkoop; 1,80 aan de zaal. Voorverkoop: mw. M. Looijkens
(Molenstraat 37), mw. De Jong (St. Willibrordstraat 103) en
De Baselaer.
Volksuniversiteit Terra Nova (Nieuwlandstraat 44) houdt
zaterdag 6 september van 12.00 tot 16.00 uur open huis. Er
is dan volop informatie over alle cursussen, ook die voor
ouderen. Inschrijven is mogelijk.
Alleen eten is voor veel mensen geen pretje.Maar met wat
snelle en lekkere recepten wordt het in je eentje koken en
eten een stuk plezieriger en smakelijker. In de Openbare
Bibliotheek Tilburg vindt u informatie die hierbij kan helpen.
Kookboeken met eenpersoonsrecepten moetje echt zoeken.
Maar ze zijn er wel. Voor zichzelf sprekende titels zijn 'Het
singleskookboek', Lekker eten in je eentje' en 'Koken voor
jezelf'.
Daarnaast zijn er de kookboeken die zijn bedoeld voor spe
cifieke doelen of groepen. Hierin staan vaak recepten voor
een of twee personen. Een boek dat speciaal bedoeld is voor
ouderen is 'Gezond en lekker voor senioren' van Maja Krans.
In 'Maar vooral lekker licht'van het Zuivelbureau staat een
apart hoofdstuk 'Culinaire genoegens voor één'.
'Vegetarisch' uit de Eetboekenreeks van Albert Heijn bevat
recepten zonder vlees of vis. 'Levenslang I 1
na een stuk over dieetleer voor diabetici
recepten.
Daarnaast verschijnen er de laatste tijd veel boeken voor de
snelle keuken. In 'Koken in een handomdraai' staat de berei
dingstijd (tien tot dertig minuten) erbij. Ook titels als 'Willem
Twee: lekker makkelijk en goedkoop koken' en 'Lekker eten
voor luie dagen' klinken veelbelovend.
Motivatie om voor uzelf te koken kunt u halen uit 'Uw voeding:
van vitaal belang'. Meer kennis van levensmiddelen kan ook
helpen. 'Etenschap' van Rob Sijmons gaat over allerlei wetens
waardigheden en mythen over eten. Het boek 'Ontbijten in je
eentje' bevat geen recepten maar de - vaak humoristische -
stukjes van Cri Stellweg over haar leven alleen.
Europese senioren: hun maaltijden bestaan kun je ook beter c
uit redelijk veel vitamine- en vezelrijke uien, prei of gefrituur
groenten en meelgerechten als pasta's en
---v—-- ze eten veel vaker vis. En het belangrijkste
De veranderingen in ons vo'edsel en in onze 'hulpmiddel' is niet boter maar olijfolie; dat
eetgewoonten hebben er ook toe geleid dat bevat weinig onverzadigd vet.
diëtisten niet meer de Schijf van Vijf hante
ren, maar de Maaltijdschijf. \Ne eten meer en
vaker voedsel dat teveel energie levert in Ook bij
wnrhni irlinn int \a/qI nnc lirhaom aan hoiA/o. nonliiotk