tsstS
ssjèsSk
B -
Kerstconcerten
gggssi
HE
4
4
r
Si
1
Gepocheerde peer
ontwikkeld met bladerdeeg en vanillesaus
Wildpaté
Terrine
van gerookte zalm
met kruidendressing
-
St CaeciliacnSolvage
op zondag 16 december venorg JJn
I
I
I
DE TILBURG
DONDERDAG 13 DECEMBER 2001 - PAGINA 8
DE TILBURGSE KOERIER
AysjüilyjiJJzïïil
ih»^
Terrine
Kerstconcert Herman van Veen
van de Riddershoeve.
tuur hebben van ±4 5/5O°C. Daarna
iënten in een pan doen. Alles inkoker
wenen
;dans
Smakelijk eten
Ronald Verlaan
Kerst-matinee
Hoofdgerecht
Voorgerecht
Nagerecht
Tussengerecht
Kerstconcert
in Berkel-Enschot
Kerstconcert
studentenkoor Contrast
Gemengd koor
Malkander
x.«lm. Al*
'ekunt er
»n stijven
stukjes of
smaken F
Serveer er eventueel een bolletje ka
neelijs ofvanille-ijs bij.
in de oven laten
e wildsaus. Rodel
Suus wen
groeide O|
was mok
Remonstr
zinnig pre
die gemet
armenbes
meer in zij
Het liefst
maar dat
hoge laste
brengen. I
niet gaan
jaar lang
haar Brie\
dekenaat
gen over
recht uit t
baar.
De Senit
twee we
met cumberlandsaus en rode uiencompote
Op 15
samer
Bttua
ber~'-
concertgegev
de uitvoering
de dagen
Contrast i
ficat
de eet
Noel,
boem
mar. (L
man(16de<
Contrast is I
teit
dent
Aertseer
Plurale 1
W»
Redacti
Seniorei
5038 SF
Tilburg;
Kopijka
tie-adres
Postbus
5368801
Deadlin
schijnint
De bekende
sopraan
Thea Vermeulen-Peek.
Chefkok Ronald Verlaan
.o va”
meert wordt uitgezon-
erband met de tv-op-
december iets eerder
ichpitten
mpignons
x>rt
Werkv
Breng alle;
ers.Roerd
doorheen,
saus.
1 dl Rode Port
1 dl. Sinaasappelsap
peper en zout
olgens traditie presenteert De Tilburgse Koerier een week of twee voor
Kerstmis een “professioneel” kerstmenu, dat door mensen thuis zonder
veel problemen bereid kan worden. Vaak wordt hiervoor een gerenommeer
de horecagelegenheid uitgenodigd om een voorstel te doen boor zo’n kerst
menu. Dit jaar is het de beurt aan Partycentrum en Eethuis Riddershoeve, ‘t Zwaantje
1 in Berkel-Enschot. Chefkok Ronald Verlaan gunt u een kijkje in zijn keuken en
geeft u de volgende receptuur voor een culinair hoogstaand kerstdiner.
ïs, ongeveer 150 gram per persoon
e saus:
Op zondag 16 december organiseren het Tilburgs Gre
goriaans Koor en het Tilburgs Byzantijns Koor een
gratis-toegankelijk kerstconcert in de St.-Caecilia
kerk aan de Kerkstraat 2 in Berkel-Enschot. Aanvang
om 16.00 uur. Het Gregoriaanse koor staat onder lei
ding van Ko van Geldrop, het Byzantijnse wordt ge
leid door Piet Happel. Na afloop van het kerstconcert
zal er gecollecteerd worden in de kerk.
Dit najaar
Bijna vijft
heeft ze s
gebracht
ste boods
waardoor
k G(
He
ze
mi
dacht c
beeldei
letters i
Inleiding kerstconcert
Cert begint om 20.30 uur J °°rde “Bering. Hetcon-
1 dl olie
200 gr winterwortelen
200 gr prei
3/41. rode wijn
1 kruidnagel
6 jeneverbessen
2 tenen knoflook
1 dl Rode port
Peper en zout
1 eetl. Poedersuiker
Azijn
Leren spi
Vijf jaar n
man in Br
ze via h
Vincentiui
richtte op
plaats do
door men
dig hun pr
is zoals h
vindt Suui
ger heeft
een heng
Verantwc
Haar oud<
zussen bi
waren vo<
vriendje u
dat je bet
Maar jij n
geen vrijh
die soms
In 1945 tr
naar de h
zijn. Het
dat daar n
eigen sch
wel altijd
Zo was Si
ventig ac
Maranath
voelde zie
geloofsza
groep me
voelige or
teit aan
“Maranatl
standpuni
te zijn”, vii
I
I
^4
Peper
1/2 E
..ieuwjaarslie-
menten. Ze put
liederen.
r Podiumkunst
10175, website
een pan doen. Alles inkoken, totdat de helft
lijft. De saus in de keukenmachine doen en fijndraaien. Met
lafmixer kan dit ook. De saus door een zeefje doen en af la
ten koelen.
Vanillesaus
2 dl slagroom
1 dl melk
1 vanillestokje
50 gram suiker
4 eidooiers
twijze:
j alles aan de kook zonder de eidooi-
.ucr de opgeklopte dooiers er
heen. Zeef het stokje uit de
In de Kunstkring aan de Stationsstraat in Oister-
wijk vindt op 16 december van 13.00-16.00 uur
een kerstmatinee plaats m.m.v. zanggroep In Be
tween uit Berkel-Enschot, mannenkoor Hart van
Brabant uit Tilburg, seniorenkoor Echo uit
Moergestel en jongerenkoor Polyfonie uit Ois-
terwijk. De entree is gratis.
Kerstconcert
uitgevoerd.
Kempische kerst- en nieuwjaarsliedjes
door Ut Muziek
Voor het kerst- en nieuwjaarsconcert van Ut Muziek op zaterdag 22 december in Du-
rendael te Oisterwijk zijn kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij Rabobank Ois-
terwijk. Dit familieconcert begint om 21.00 uur. Vanaf20.30 uur worden aan de zaal
kaarten verkocht, voorzover nog voorradig. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang
gratis.
De Kempische volksmuziekformatie Ut Muziek brengt haar kerst- en nieuv
deren in Brabants dialect op authentieke, deels zelf gebouwde instrument
daarbij uit een rijke bron van meer dan 12.000 traditioneel-Brabantse lied -
Ook dit vierde GUO-concert is een initiatief van Organisatie voor F uu
Groeten Uit Oisterwijk. Meer informatie: GUO-foon, tel. 013-521C175
www.do.nl/guo en email-adres vofguo@hotmail.com
Speciaal kerstconcert
van Kiwanis Club Tilburg
In het kader van de viering van haar 15-jarig bestaan organi
seert Kiwanis Club Tilburg op woensdag 19 december om
20.00 uur een kerstconcert in de Heuvelse kerk te Tilburg. De
opbrengst van dit concert is bestemd voor het plaatselijke
project “Tilburgse werkgevers voor oud(ere) werknemers”.
Het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht, kinderkoor Ti-
KiKo en sopraan Thea Vermeulen-Peek verlenen hun muzi
kale medewerking aan dit evenement.
kenmacl
yog
les,
evt. nog 1
in de koe
Onder het motto “Tilburgse werkgevers voor oud(ere) werkne
mers” is Kiwanis Club Tilburg de laatste maanden nadrukkelijk
naar buiten getreden in de richting van het Tilburgse bedrijfsle
ven. De ouderen van hu zijn de werknemers van toen. Zij hebben
Tilburg als Moderne Industriestad mede vorm gegeven, zo wordt
gesteld door de initiatiefnemers. Het is daarom schrijnend dat ver
eenzaming van ouderen steeds vaker voorkomt.
Kiwanis heeft een dringend beroep op het bedrijfsleven gedaan,
om sponsorgelden bijeen te brengen voor de Tilburgse ouderen.
Met dit geld wordt onder meer een musicalreeks door het gezel
schap “De Gouden Mix” gefinancierd. Deze musicals zullen wor
den opgevoerd in Tilburgse verzorgings- en verpleegtehuizen in
het kader van het project “Mooi zo-Goed zo”. Maar ook zelfstan
dig wonende ouderen zullen in de gelegenheid worden gesteld om
de musical bij te wonen.
Redacti
Dinyvan
I Jan van
Joop Ja
Barth No
4 peren (doyenné du cornice)
1 liter witte wijn
300 gram suiker
1 citroen
-1 sinaasappel
1 kaneelstokje
1 vanillestokje
Werkwijze:
Schili'
perer
Breng
15 december geeft Tilburgs Studentenkoor Contrast in
amenwerking met Jeugdkamerkoor Plurale Tantum uit
Jreda een kerstconcert in de Sacramentskerk aan de Zand-
«rglaan 47 in Breda. Op 16 december wordt hetzelfde
oncert gegeven in Het Cenakel, Cenakel 1 in Tilburg. Bei-
wlagen beginnen om 20.00 uur. Kaarten zijn bei-
i aan de deur verkrijgbaar en kosten f7,50 per stuk,
t zingt de Misa Criolla van Ramirez en het Magni-
t van Durante. Plurale Tantum zingt kerstmuziek door
euwen heen en de koren zingen samen het Cantique de
1. De koren worden muzikaal begeleid door een com-
i door de pianisten Toon Biermans en Rogier Telder-
tan (15 december) en Carl van Kuyck en Rogier Telder-
tan (16 december).
ntrast is het studentenkoor van de Katholieke Universi-
t Brabant en bestaat uit zo’n 50 leden, merendeels stu
iten. Het koor zingt onder leiding van dirigent Peter van
een diversiteit aan klassieke stukken, in allerlei talen.
■ia<c Tantum is een jeugdkamerkoor uit Breda, gediri
geerd door Ruben de Grauw, met leden in de leeftijd van
16 tot 26 jaar.
Meer informatie over de concerten of de koren: con-
trast@kub.nl ofpluraletantum@ hotmail.com
Bijzonder concert
in Elckerlyc Hilvorenbeek
KlarinetNsembleuitHilvarenteek. blaasinstru-
Os Genüge is een orkest
menten bespeelt en ztch nch p Georges Moreau, te-
muziek. Het orkest staat ondergHilvarenbeek.
^4 Kruidendressing
""gr Verse dille
x, 2 Bosje verse bieslook
3 dl. Zonnebloemolie
1 dl. Olijfolie
20 Gram ui
er en zout
x, x. Eetlepel i
1/2 EetlepeL
1 Eetlepe
2Eetlepe
0,5dl./
IVerfcv--'
Doe alk
olijfolie.
toevo°™
een glaui
Rode uiencompote
im Rode uien
Gembersiroop
5 eetl. Rode bessenjam
Suiker
Werkwijze:
Schil de uien en snijd deze in ringen. In een beetje olie de uien aan
zweten. De rest van de ingrediënten toevoegen en dit alles zacht
jes in laten koken totdat bijna al het vocht verdampt is. Evt. op
smaak brengen met suiker, peper en zout. Af laten koelen.
Het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht is een van de vier or
kesten binnen dit legeronderdeel. Het is opgericht in het najaar
van 1995 eri heeft de ceremoniële taken overgenomen van de
voormalige “dienstplichtige” fanfarekorpsen der Genie en Lim
burgse Jagers. Het repertoire van het orkest varieert van militaire
marsmuziek en originele fanfaremuziek tot lichte muziek.
TiKiKo geniet in Tilburg natuurlijk een grote reputatie. Het kin
derkoor onder leiding van dirigent Piet van de Sande heeft in
middels veel spraakmakende en succesvolle optredens achter de
rug. Zo werd een aantal jaren geleden een prachtig Kerstconcert
verzorgd met de bekende zanger Lee Towers. De kinderen en jon
geren van TiKiKo nemen niet alleen zang, maar ook dans voor
hun rekening.
Thea Vermeulen-Peek is al jaren een graag geziene en gehoorde
gastsoliste in ons land. Deze getalenteerde sopraan heeft zich in
het laatste deel van haar carrière met name toegelegd op rollen in
operaproducties. Ze beheerst echter een uitgebreid repertoire van
kerkmuziek tot opera en van operette tot musical.
tS
250grar
0,5dlG«
r
4
F
7 5 gr. Gerookte zalm
75 gr. Gerookte zalm om de vorm te bekleden
''5 4 1,5 dl. Slagroom
1 dl. Visbouillon
6 gr. Gelatine
4 Peper en zout
Werkwijze:
De visbouillon verwarmen. De gelatine oplossen inde visbouillon.
De 75 gram gerookte zalm en de visbouillon fijn draaien in de keu
kenmachine of met de staafmixer. De slagroom opkloppen tot
"oghurt dikte. De vorm bekleden mét 75 gram gerookte zalm. Al-
s mengen evt. op smaak brengen met peper en zout. Je
g kruiden in doen. Dit in de vorm doen en op laten
aelkast ±8 uur.
il de peren en boor aan de onderkant het klokhuis eruit. Zet de
:n in een pan en doe alle ingrediënten erbij een 1/2 water,
tg het geheel aan de kook. Als het kookt van het vuur halen en
in het vocht af laten koelen. Vul de onderkant eventueel met
amandelspijs. Reepjes bladerdeeg snijden (1 cm en de peer en
draai dit om de peer heen en rol dit door de kaneel suiker. Afbak
ken op 180 graden C (25 min.)
4 Hertenbout biefstukjes
Ingrediënten voor de
2 kg botten van wild
4 1/2 kg uien
4 100 gr knolselderij
4 2 eetl. Tomatenpuree
4 8 peperkorrels
2 blaadjes laurier
4 1 takje tijm
4 1 potje zilveruitjes zoetzuur
Werkwijze voorde saus:
Doe de botten met de olie in een braadslee en schuif deze in een
voorverwarmde oven van 180° C 25 minuten. Schil de groen
ten, snijdt ze en doe ze na de 25 min. In de oven erbij tot dat ze
kleur krijgen. Haal de braadslee uit de oven en voeg de tomaten
puree toe en meng alles door elkaar heen. Giet het overtollige vet
eraf. Doe de inhoud van de braadslee in een pan en voeg de rest
van de ingrediënten, behalve de zilveruitjes, toe 2 liter water.
Alles 2 tot 3 uur zachtjes laten koken. Doe alles door een zeef of
passeerdoek en ontvet de saus door met een pollepel het vet af te
schuimen. De saus in laten koken tot de juiste smaak is verkre-
gen.(Regelmatig proeven!) Eventueel licht binden en een scheut
je Crème de Cassis toevoegen. Op het laatst de zilveruitjes naar
eigen smaak toevoegen. De overgebleven saus kunt u eventueel
invriezen.
Werkwijze voor het vlees:
Bak de biefstukjes aan, in een pan met boter. Niet doorbakken,
liefst rood van binnen. Vervolgens zachtjes door laten garen in
een vóorverwarmde oven van 180° C+ 5 minuten, zodat het vlees
door en door warm is. Indien u niet van rosé of rood vlees houdt
kunt u het vlees langer in de oven laten garen. Serveer de bief-
op borden met de wildsaus. Rode kool en aardappelpuree
hier prima bij.
Op zondag 16 december geeft gemengd koor Malkander een kerstconcert sa
men met RK koor Gasgothé. Het concert vindt plaats in de Maranatha stu
dentenkerk, Prof. Cobbenhagenlaan 19 in Tilburg. Dit kerstconcert duurt van
15.00 tot 16.45 uur.
Cumberlandsaus
4100 gr. Rode bessen Jam
41 eetl. Mosterd
4 Gember naar smaak
41 eetl. Citroensap
Werkwijze:
Al de Ingredie
overblijft
de staaf
Op 20 en 21 december geeft Herman van Veen met medewerking van Lori
Spee, Erik van der Wurff, Edith Lqerkes, Jann, Thomas Dirks, Wieke Gar
cia en het Harlekijn Danstheater o.l.v. Gaëtane Bouchez een kerstconcert
in de kerk van Oirschot.
De laatste jaren zingt en vertelt Herman van Veen in de donkere dagen tus
sen Sinterklaas en Kerstmis in een kerk, deze keer dus in de kerk van Oir
schot, zijn versie van het kerstverhaal. Het verhaal van de geboorte van
Jezus heeft voor Herman de betekenis van een sprookje. Aanvang om
20.00 uur. Kaarten voor deze voorstelling zijn o.a. te verkrijgen aan de
kassa van het Jan van Besouwhuis, Thomas van Diessenstraat 1 in Goir-
le (tel. 013-5343400).
Benodigdheden voor paté voor 5 personen
•L- 75 gram Hertfilet
4 75 gram Haasfilet
4 75 gram Fazantfilet
4 40 gram Vetspek fijngesneden
40 gram Ganzenlever
20 gram Pruimen
4 20 gram Pistac1"
20 gram Champi
4 eventueel rode pc
s Fars (dient om de massa te binden)
4 40 gram Kippenlevertjes
4 1 dl Room
4 1 Eiwit
4 Peper en zout
4 Vet spek om de vorm te bekleden
Werkwijze:
'r De champignons snijden en uitbakken in de boter daarna af laten
koelen. Hert, haas en de fazantenfilet fijn snijden. Vetspek, gan-
zenlever en de pruimen fijnsnijden. In de keukenmachine fars
maken van de hertfilet, eiwit en de room. Op smaak brengen met
peper en zout. Een vorm (cakevorm of ovenvaste schaal) bekleden
/l5! met vetvrij papier en daarop dungesneden vetspek. Al de ingre-
diënten in een kom doen en alles goed mengen, evt. nog éen beet-
^“41 je rode port toevoegen. Dit alles in de vorm doen en afdekken met
- vetvrij papier of aluminiumfolie. De paté gaar maken au bain ma-
rie (warm water bad) in een voorverwarmende oven op 175°C. De
paté moet 45 min. in de oven. De paté moet een kerntempera-
4 tuur hebben van ±4 5/5O°C. Daarna af laten koelen.
I
Hertenbout biefstukjes
met wildsaus waarin zilveruitjes
Een tv-registratie van het Kiwanis Kerstconce
den door TV Tilburg op 24 december. In ven
namen wordt bezoekers verzocht om op 19 de<
aanwezig te zijn in de kerk.
Eetlef
J mosterd
lepel eidooier
seis poedersuiker
ïpels honing
Azijn
iwijze:
alle ingrediënten in de keuken machine behalve de olie en
Dit alles fijndraaien en druppelsgewijs de oliesoorten
/oegen. Dit alles in de keukenmachine of met de staafmixer tot
gladde massa draaien.