tsstS ssjèsSk B - Kerstconcerten gggssi HE 4 4 r Si 1 Gepocheerde peer ontwikkeld met bladerdeeg en vanillesaus Wildpaté Terrine van gerookte zalm met kruidendressing - St CaeciliacnSolvage op zondag 16 december venorg JJn I I I DE TILBURG DONDERDAG 13 DECEMBER 2001 - PAGINA 8 DE TILBURGSE KOERIER AysjüilyjiJJzïïil ih»^ Terrine Kerstconcert Herman van Veen van de Riddershoeve. tuur hebben van ±4 5/5O°C. Daarna iënten in een pan doen. Alles inkoker wenen ;dans Smakelijk eten Ronald Verlaan Kerst-matinee Hoofdgerecht Voorgerecht Nagerecht Tussengerecht Kerstconcert in Berkel-Enschot Kerstconcert studentenkoor Contrast Gemengd koor Malkander x.«lm. Al* 'ekunt er »n stijven stukjes of smaken F Serveer er eventueel een bolletje ka neelijs ofvanille-ijs bij. in de oven laten e wildsaus. Rodel Suus wen groeide O| was mok Remonstr zinnig pre die gemet armenbes meer in zij Het liefst maar dat hoge laste brengen. I niet gaan jaar lang haar Brie\ dekenaat gen over recht uit t baar. De Senit twee we met cumberlandsaus en rode uiencompote Op 15 samer Bttua ber~'- concertgegev de uitvoering de dagen Contrast i ficat de eet Noel, boem mar. (L man(16de< Contrast is I teit dent Aertseer Plurale 1 W» Redacti Seniorei 5038 SF Tilburg; Kopijka tie-adres Postbus 5368801 Deadlin schijnint De bekende sopraan Thea Vermeulen-Peek. Chefkok Ronald Verlaan .o va” meert wordt uitgezon- erband met de tv-op- december iets eerder ichpitten mpignons x>rt Werkv Breng alle; ers.Roerd doorheen, saus. 1 dl Rode Port 1 dl. Sinaasappelsap peper en zout olgens traditie presenteert De Tilburgse Koerier een week of twee voor Kerstmis een “professioneel” kerstmenu, dat door mensen thuis zonder veel problemen bereid kan worden. Vaak wordt hiervoor een gerenommeer de horecagelegenheid uitgenodigd om een voorstel te doen boor zo’n kerst menu. Dit jaar is het de beurt aan Partycentrum en Eethuis Riddershoeve, ‘t Zwaantje 1 in Berkel-Enschot. Chefkok Ronald Verlaan gunt u een kijkje in zijn keuken en geeft u de volgende receptuur voor een culinair hoogstaand kerstdiner. ïs, ongeveer 150 gram per persoon e saus: Op zondag 16 december organiseren het Tilburgs Gre goriaans Koor en het Tilburgs Byzantijns Koor een gratis-toegankelijk kerstconcert in de St.-Caecilia kerk aan de Kerkstraat 2 in Berkel-Enschot. Aanvang om 16.00 uur. Het Gregoriaanse koor staat onder lei ding van Ko van Geldrop, het Byzantijnse wordt ge leid door Piet Happel. Na afloop van het kerstconcert zal er gecollecteerd worden in de kerk. Dit najaar Bijna vijft heeft ze s gebracht ste boods waardoor k G( He ze mi dacht c beeldei letters i Inleiding kerstconcert Cert begint om 20.30 uur J °°rde “Bering. Hetcon- 1 dl olie 200 gr winterwortelen 200 gr prei 3/41. rode wijn 1 kruidnagel 6 jeneverbessen 2 tenen knoflook 1 dl Rode port Peper en zout 1 eetl. Poedersuiker Azijn Leren spi Vijf jaar n man in Br ze via h Vincentiui richtte op plaats do door men dig hun pr is zoals h vindt Suui ger heeft een heng Verantwc Haar oud< zussen bi waren vo< vriendje u dat je bet Maar jij n geen vrijh die soms In 1945 tr naar de h zijn. Het dat daar n eigen sch wel altijd Zo was Si ventig ac Maranath voelde zie geloofsza groep me voelige or teit aan “Maranatl standpuni te zijn”, vii I I ^4 Peper 1/2 E ..ieuwjaarslie- menten. Ze put liederen. r Podiumkunst 10175, website een pan doen. Alles inkoken, totdat de helft lijft. De saus in de keukenmachine doen en fijndraaien. Met lafmixer kan dit ook. De saus door een zeefje doen en af la ten koelen. Vanillesaus 2 dl slagroom 1 dl melk 1 vanillestokje 50 gram suiker 4 eidooiers twijze: j alles aan de kook zonder de eidooi- .ucr de opgeklopte dooiers er heen. Zeef het stokje uit de In de Kunstkring aan de Stationsstraat in Oister- wijk vindt op 16 december van 13.00-16.00 uur een kerstmatinee plaats m.m.v. zanggroep In Be tween uit Berkel-Enschot, mannenkoor Hart van Brabant uit Tilburg, seniorenkoor Echo uit Moergestel en jongerenkoor Polyfonie uit Ois- terwijk. De entree is gratis. Kerstconcert uitgevoerd. Kempische kerst- en nieuwjaarsliedjes door Ut Muziek Voor het kerst- en nieuwjaarsconcert van Ut Muziek op zaterdag 22 december in Du- rendael te Oisterwijk zijn kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij Rabobank Ois- terwijk. Dit familieconcert begint om 21.00 uur. Vanaf20.30 uur worden aan de zaal kaarten verkocht, voorzover nog voorradig. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis. De Kempische volksmuziekformatie Ut Muziek brengt haar kerst- en nieuv deren in Brabants dialect op authentieke, deels zelf gebouwde instrument daarbij uit een rijke bron van meer dan 12.000 traditioneel-Brabantse lied - Ook dit vierde GUO-concert is een initiatief van Organisatie voor F uu Groeten Uit Oisterwijk. Meer informatie: GUO-foon, tel. 013-521C175 www.do.nl/guo en email-adres vofguo@hotmail.com Speciaal kerstconcert van Kiwanis Club Tilburg In het kader van de viering van haar 15-jarig bestaan organi seert Kiwanis Club Tilburg op woensdag 19 december om 20.00 uur een kerstconcert in de Heuvelse kerk te Tilburg. De opbrengst van dit concert is bestemd voor het plaatselijke project “Tilburgse werkgevers voor oud(ere) werknemers”. Het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht, kinderkoor Ti- KiKo en sopraan Thea Vermeulen-Peek verlenen hun muzi kale medewerking aan dit evenement. kenmacl yog les, evt. nog 1 in de koe Onder het motto “Tilburgse werkgevers voor oud(ere) werkne mers” is Kiwanis Club Tilburg de laatste maanden nadrukkelijk naar buiten getreden in de richting van het Tilburgse bedrijfsle ven. De ouderen van hu zijn de werknemers van toen. Zij hebben Tilburg als Moderne Industriestad mede vorm gegeven, zo wordt gesteld door de initiatiefnemers. Het is daarom schrijnend dat ver eenzaming van ouderen steeds vaker voorkomt. Kiwanis heeft een dringend beroep op het bedrijfsleven gedaan, om sponsorgelden bijeen te brengen voor de Tilburgse ouderen. Met dit geld wordt onder meer een musicalreeks door het gezel schap “De Gouden Mix” gefinancierd. Deze musicals zullen wor den opgevoerd in Tilburgse verzorgings- en verpleegtehuizen in het kader van het project “Mooi zo-Goed zo”. Maar ook zelfstan dig wonende ouderen zullen in de gelegenheid worden gesteld om de musical bij te wonen. Redacti Dinyvan I Jan van Joop Ja Barth No 4 peren (doyenné du cornice) 1 liter witte wijn 300 gram suiker 1 citroen -1 sinaasappel 1 kaneelstokje 1 vanillestokje Werkwijze: Schili' perer Breng 15 december geeft Tilburgs Studentenkoor Contrast in amenwerking met Jeugdkamerkoor Plurale Tantum uit Jreda een kerstconcert in de Sacramentskerk aan de Zand- «rglaan 47 in Breda. Op 16 december wordt hetzelfde oncert gegeven in Het Cenakel, Cenakel 1 in Tilburg. Bei- wlagen beginnen om 20.00 uur. Kaarten zijn bei- i aan de deur verkrijgbaar en kosten f7,50 per stuk, t zingt de Misa Criolla van Ramirez en het Magni- t van Durante. Plurale Tantum zingt kerstmuziek door euwen heen en de koren zingen samen het Cantique de 1. De koren worden muzikaal begeleid door een com- i door de pianisten Toon Biermans en Rogier Telder- tan (15 december) en Carl van Kuyck en Rogier Telder- tan (16 december). ntrast is het studentenkoor van de Katholieke Universi- t Brabant en bestaat uit zo’n 50 leden, merendeels stu iten. Het koor zingt onder leiding van dirigent Peter van een diversiteit aan klassieke stukken, in allerlei talen. ■ia<c Tantum is een jeugdkamerkoor uit Breda, gediri geerd door Ruben de Grauw, met leden in de leeftijd van 16 tot 26 jaar. Meer informatie over de concerten of de koren: con- trast@kub.nl ofpluraletantum@ hotmail.com Bijzonder concert in Elckerlyc Hilvorenbeek KlarinetNsembleuitHilvarenteek. blaasinstru- Os Genüge is een orkest menten bespeelt en ztch nch p Georges Moreau, te- muziek. Het orkest staat ondergHilvarenbeek. ^4 Kruidendressing ""gr Verse dille x, 2 Bosje verse bieslook 3 dl. Zonnebloemolie 1 dl. Olijfolie 20 Gram ui er en zout x, x. Eetlepel i 1/2 EetlepeL 1 Eetlepe 2Eetlepe 0,5dl./ IVerfcv--' Doe alk olijfolie. toevo°™ een glaui Rode uiencompote im Rode uien Gembersiroop 5 eetl. Rode bessenjam Suiker Werkwijze: Schil de uien en snijd deze in ringen. In een beetje olie de uien aan zweten. De rest van de ingrediënten toevoegen en dit alles zacht jes in laten koken totdat bijna al het vocht verdampt is. Evt. op smaak brengen met suiker, peper en zout. Af laten koelen. Het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht is een van de vier or kesten binnen dit legeronderdeel. Het is opgericht in het najaar van 1995 eri heeft de ceremoniële taken overgenomen van de voormalige “dienstplichtige” fanfarekorpsen der Genie en Lim burgse Jagers. Het repertoire van het orkest varieert van militaire marsmuziek en originele fanfaremuziek tot lichte muziek. TiKiKo geniet in Tilburg natuurlijk een grote reputatie. Het kin derkoor onder leiding van dirigent Piet van de Sande heeft in middels veel spraakmakende en succesvolle optredens achter de rug. Zo werd een aantal jaren geleden een prachtig Kerstconcert verzorgd met de bekende zanger Lee Towers. De kinderen en jon geren van TiKiKo nemen niet alleen zang, maar ook dans voor hun rekening. Thea Vermeulen-Peek is al jaren een graag geziene en gehoorde gastsoliste in ons land. Deze getalenteerde sopraan heeft zich in het laatste deel van haar carrière met name toegelegd op rollen in operaproducties. Ze beheerst echter een uitgebreid repertoire van kerkmuziek tot opera en van operette tot musical. tS 250grar 0,5dlG« r 4 F 7 5 gr. Gerookte zalm 75 gr. Gerookte zalm om de vorm te bekleden ''5 4 1,5 dl. Slagroom 1 dl. Visbouillon 6 gr. Gelatine 4 Peper en zout Werkwijze: De visbouillon verwarmen. De gelatine oplossen inde visbouillon. De 75 gram gerookte zalm en de visbouillon fijn draaien in de keu kenmachine of met de staafmixer. De slagroom opkloppen tot "oghurt dikte. De vorm bekleden mét 75 gram gerookte zalm. Al- s mengen evt. op smaak brengen met peper en zout. Je g kruiden in doen. Dit in de vorm doen en op laten aelkast ±8 uur. il de peren en boor aan de onderkant het klokhuis eruit. Zet de :n in een pan en doe alle ingrediënten erbij een 1/2 water, tg het geheel aan de kook. Als het kookt van het vuur halen en in het vocht af laten koelen. Vul de onderkant eventueel met amandelspijs. Reepjes bladerdeeg snijden (1 cm en de peer en draai dit om de peer heen en rol dit door de kaneel suiker. Afbak ken op 180 graden C (25 min.) 4 Hertenbout biefstukjes Ingrediënten voor de 2 kg botten van wild 4 1/2 kg uien 4 100 gr knolselderij 4 2 eetl. Tomatenpuree 4 8 peperkorrels 2 blaadjes laurier 4 1 takje tijm 4 1 potje zilveruitjes zoetzuur Werkwijze voorde saus: Doe de botten met de olie in een braadslee en schuif deze in een voorverwarmde oven van 180° C 25 minuten. Schil de groen ten, snijdt ze en doe ze na de 25 min. In de oven erbij tot dat ze kleur krijgen. Haal de braadslee uit de oven en voeg de tomaten puree toe en meng alles door elkaar heen. Giet het overtollige vet eraf. Doe de inhoud van de braadslee in een pan en voeg de rest van de ingrediënten, behalve de zilveruitjes, toe 2 liter water. Alles 2 tot 3 uur zachtjes laten koken. Doe alles door een zeef of passeerdoek en ontvet de saus door met een pollepel het vet af te schuimen. De saus in laten koken tot de juiste smaak is verkre- gen.(Regelmatig proeven!) Eventueel licht binden en een scheut je Crème de Cassis toevoegen. Op het laatst de zilveruitjes naar eigen smaak toevoegen. De overgebleven saus kunt u eventueel invriezen. Werkwijze voor het vlees: Bak de biefstukjes aan, in een pan met boter. Niet doorbakken, liefst rood van binnen. Vervolgens zachtjes door laten garen in een vóorverwarmde oven van 180° C+ 5 minuten, zodat het vlees door en door warm is. Indien u niet van rosé of rood vlees houdt kunt u het vlees langer in de oven laten garen. Serveer de bief- op borden met de wildsaus. Rode kool en aardappelpuree hier prima bij. Op zondag 16 december geeft gemengd koor Malkander een kerstconcert sa men met RK koor Gasgothé. Het concert vindt plaats in de Maranatha stu dentenkerk, Prof. Cobbenhagenlaan 19 in Tilburg. Dit kerstconcert duurt van 15.00 tot 16.45 uur. Cumberlandsaus 4100 gr. Rode bessen Jam 41 eetl. Mosterd 4 Gember naar smaak 41 eetl. Citroensap Werkwijze: Al de Ingredie overblijft de staaf Op 20 en 21 december geeft Herman van Veen met medewerking van Lori Spee, Erik van der Wurff, Edith Lqerkes, Jann, Thomas Dirks, Wieke Gar cia en het Harlekijn Danstheater o.l.v. Gaëtane Bouchez een kerstconcert in de kerk van Oirschot. De laatste jaren zingt en vertelt Herman van Veen in de donkere dagen tus sen Sinterklaas en Kerstmis in een kerk, deze keer dus in de kerk van Oir schot, zijn versie van het kerstverhaal. Het verhaal van de geboorte van Jezus heeft voor Herman de betekenis van een sprookje. Aanvang om 20.00 uur. Kaarten voor deze voorstelling zijn o.a. te verkrijgen aan de kassa van het Jan van Besouwhuis, Thomas van Diessenstraat 1 in Goir- le (tel. 013-5343400). Benodigdheden voor paté voor 5 personen •L- 75 gram Hertfilet 4 75 gram Haasfilet 4 75 gram Fazantfilet 4 40 gram Vetspek fijngesneden 40 gram Ganzenlever 20 gram Pruimen 4 20 gram Pistac1" 20 gram Champi 4 eventueel rode pc s Fars (dient om de massa te binden) 4 40 gram Kippenlevertjes 4 1 dl Room 4 1 Eiwit 4 Peper en zout 4 Vet spek om de vorm te bekleden Werkwijze: 'r De champignons snijden en uitbakken in de boter daarna af laten koelen. Hert, haas en de fazantenfilet fijn snijden. Vetspek, gan- zenlever en de pruimen fijnsnijden. In de keukenmachine fars maken van de hertfilet, eiwit en de room. Op smaak brengen met peper en zout. Een vorm (cakevorm of ovenvaste schaal) bekleden /l5! met vetvrij papier en daarop dungesneden vetspek. Al de ingre- diënten in een kom doen en alles goed mengen, evt. nog éen beet- ^“41 je rode port toevoegen. Dit alles in de vorm doen en afdekken met - vetvrij papier of aluminiumfolie. De paté gaar maken au bain ma- rie (warm water bad) in een voorverwarmende oven op 175°C. De paté moet 45 min. in de oven. De paté moet een kerntempera- 4 tuur hebben van ±4 5/5O°C. Daarna af laten koelen. I Hertenbout biefstukjes met wildsaus waarin zilveruitjes Een tv-registratie van het Kiwanis Kerstconce den door TV Tilburg op 24 december. In ven namen wordt bezoekers verzocht om op 19 de< aanwezig te zijn in de kerk. Eetlef J mosterd lepel eidooier seis poedersuiker ïpels honing Azijn iwijze: alle ingrediënten in de keuken machine behalve de olie en Dit alles fijndraaien en druppelsgewijs de oliesoorten /oegen. Dit alles in de keukenmachine of met de staafmixer tot gladde massa draaien.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 2001 | | pagina 8