G
fiL
o
o
(D
Q.
PLM Glass:
een transparant kwaliteitsbedrijf
I
w
in
s
ft
PLM milieubewust met energie
’Het imago van glas is onovertroffen’
p
j
DE TILBURGSE KOERIER
•DONDERDAG 24 FEBRUARI 2000 - PAGINA 16
DE TILBURG!
TEKST: HENK NAAIJKENS
Peter Bosman, human resource manager:
De juiste
dingen in een
keer goed
onze kennis voortdurend blijven ontwikkelen.”
Salesmanager Matthijs Jansen:
Een jaarlijkse productie
van l miljard flessen en potten
Prijzen zijn geldig
en verwijdenngsbi
Decoratie met glas is
veel beter
1
DISC
’We zijn hier vooral bezig met
een ambachtelijk proces’
"Waar we toen nog over hebben nagedacht”, vervolgt Jan Koper, "is de restwarmte. Want
die zagen wij met lede ogen verdwijnen door de schoorsteen. Daar hebben wij het vol
gende op bedacht. De ovens bevatten een toren met een compartiment, waar de grond
stoffen - dat zijn de scherven - inzitten, voordat ze de oven ingaan. Wij gebruiken de rest
warmte om deze grondstoffen voor te verwarmen. Dat levert nogmaals een besparing
op van het energieverbruik. Verder kun je nauwelijks nog gaan", stelt hij tevreden vast.
besteden we veel aandacht aan op
leidingen”, vervolgt Bert de Mooij.
"Dat doen we, omdat we een leren
de organisatie willen worden en
zijn. Een middel om dit te bewerk
stelligen is het zogenaamde 'Total
Quality Management'.
is in feite onze hoofdmarkt. Wij maken veel groene export-
flessen, voornamelijk voor Heineken. Voor de rest veel wit
glas, dat zijn potten voor conserven en sauzen, vruchten
sappen en frisdranken. In totaal betekent dat een jaarlijkse
productie van ruim 1 miljard flessen en potten."
zijn met glas veel groter. De decoratie met glas is veel be
ter dan met kunststof. Een ander voordeel van glas is de be
tere mogelijkheid tot recycling. De scherven worden ge
bruikt als grondstof voor het nieuwe product en dat is weer
een voordeel voor de consument. Glas is eindeloos je kunt
glas altijd hergebruiken.”
Bosman probeert als human resource manager zoveel mogelijk
voorwaarden te scheppen. Daardoor blijft de organisatie effec
tief en flexibel lopen. "Wij stimuleren niet alleen de opleidingen,
maar besteden op diverse manieren aandacht aan onze mede
werkers. Zo hechten wij veel waarde aan de interne communi
catie", geeft hij als voorbeeld.
Uw bedrijf ook in beeld? Bel voor meer
inlichtingen naar De Tilburgse Koerier,
DhrDonders. 013 - 536 88 05
Als verkoopmanager heeft Matthijs Jansen een behoorlijke
opdracht bij PLM Glass. Je zult maar verantwoordelijk zijn
voor eenjaarlijkse productie van 1 miljard! "Wij brengen met
ons team de markt in kaart en maken een indeling in seg
menten", legt hij uit. "Binnen ieder segment probeer ik onze
verkoopdoelstelling te verwezenlijken. Ook moet ik ervoor
zorgen, dat de klanten tevreden zijn. Dat geldt zowel voor
de productontwikkeling als voorde kwaliteitsverbetering.
Dat laatste gaat heel ver, want ook het logistieke traject
maakt daar onderdeel van uit. Wij stellen ook consumen
tenrapporten samen voor de verkoopondersteuning. Zo
stemmen wij de kwaliteit van onze productie helemaal af
op de klant. Dat is onze bedrijfsfilosofie."
VIER PIJLERS
Het Total Quality Management bij
PLM Glass berust op vier pijlers. Bert
de Mooij: "Wij proberen op de eerste
plaats te voldoen aan de eisen en de
verwachtingen van de klant. Dat is
P?O
TYR
Tilbui
Tilbui
(fi
ISO 9001 NORM
Bert de Mooij strooit moeiteloos
met begrippen uit het moderne ma
nagement. Ze zijn doorspekt met
engelse terminologie en wijzen al
lemaal dezelfde richting op: klant-
las en Kwaliteit. Dat zijn de trefwoorden waarmee PLM Class zichzelf transparant pre
senteert. Het sinds 1961 in Dongen gevestigde bedrijf houdt zich bezig met de ontwik
keling van glas, blik en kunststof. PLM Class voorziet alle bekende A-merken in de voe
dingsmiddelen en drankenindustrie van verpakkingsglas. Als eerste glasfabriek in de
Benelux ontving zij eind 1999 het HACCP-certificaat. Dat is een internationaal hoog ge
waardeerde standaard die een voedselveilige productie garandeert. Het bedrijf maakt sinds begin
1999 deel uit van de Rexam-verpakkingsgroep, die zijn zetel heeft in Londen.
ADDED VALUE
Matthijs Jansen is zich als verkoopmanager zeer bewust
van de eigenschappen van het product. Dat is bij PLM Glass vers keren soms terug naar vroegere ontwerpen. Dat
dus de verpakking. Wat daarbij vooral in het oog springt is
de vormgeving. "Wij doen steeds meer aan 'added value',
oftewel: de toegevoegde waarde. Dat is een manier om je colafles is een gr
in de markt te onderscheiden", legt hij uit. "De markt die wij
bedienen is de levensmiddelen- en de drankindustrie. Dat
LERENDE ORGANISATIE
"Eigenlijk leiden we de meeste werknemers op van lbo.- naar
mbo", zegt hij. Ze kunnen bij ons elke opleiding volgen die ze
willen. Deze investering werkt in ons voordeel, want ze worden
op de duur steeds meer waard voor het bedrijf. Wij noemen ons
bedrijf ook een lerende organisatie, omdat we op deze manier
GLAS HEEFT GOED IMAGO
"Binnen PLM worden drie soorten verpakkingen gemaakt:
glas, kunststof en blik. De nieuwste ontwikkeling is kunst
stof. Dat is sterk in opkomst en vormt een bedreiging voor standaard en doen er alles aan om voedselveilig te produ-
glas. Gelukkig bieden wij ook kunststofverpakkingen aan,
dus die bedreiging is maar heel betrekkelijk", relativeert
Matthijs Jansen.
Toch roemt hij de kwaliteiten van het ouderwetse glaspro
duct. "Het imago van glas is nog steeds stukken beter dan
kunststof. Je ziet bijvoorbeeld dat glas als verpakking van
bepaalde producten nog niet te vervangen is door kunst
stof. Ook de mogelijkheden ten aanzien van de vormgeving
Het is duidelijk: PLM Glass doet veel aan terugwinning van de warmte, zodat het energie
gebruik zoveel mogelijk gedrukt wordt. Hoe minder energie je gebruikt hoe beter.
Milieu en veiligheid is dit jaar niet voor niets de slogan waarmee het bedrijf zich intern pro
fileert. Ook in dit opzicht is PLM Glass een lerende organisatie. De bewustwording ten aan-
zien van het milieu is een van de thema's die bijdragen aan verbetering van de kwaliteit.
TOTAL QUALITY MANAGEMENT
Het wordt een technisch verhaal
waarmee Bert de Mooij zijn betoog
vervolgt. Geheel in de stijl van PLM
Glass bestormt hij de grenzen die de
tijdsdruk hem toelaat. Laat de lezer
zich niet ontmoedigen, want bij PLM
Glass gaat helderheid voor alles.
"Wat bedoel ik met Total Quality Ma-
gerichtheid, kwaliteit en voedsel- nagement?Kijk, wij gaan uit van drie
hoekpunten. Ten eerste is er de stra
tegie. De directie en de medewerker
moeten weten dat ze met de juiste
dingen bezig zijn. Ten tweede zijn
er de medewerkers. Je doet het niet
in je eentje, je doet het met z'n allen.
Het ultieme doel is: 'Doe de juiste
dingen in één keer goed'. Dit leidt
automatisch naar het derde punt: de
systemen. Een voorbeeld hiervan is
de 'ISO-normering', het certificaat
dat wij ontvingen vanwege de be
heersing van onze productieproces
sen. Milieuzorg en ARBO-zorg vallen
hier ook onder, evenals de kennis en
motivatie van de medewerkers."
UNII
Profile Tyrece
op autoband
kwaliteitsmerk
garandeert Pn
Hiermee kunt
deze garantie
onderhouden
een gratis con
VOEDSELVEILIGHEID
Matthijs Jansen realiseert zich dat hygiëne een belangrijke
voorwaarde is in de consumentenindustrie. "Als toeleve
rancier van de voedingsmiddelenindustrie moeten wij vol
doen aan de eisen die gelden ten aanzien van de voedsel
veiligheid. PLM Glass heeft niet voor niets een
internationaal HACCP-certificaat. We hanteren een hoge
Jan Koper kruipt weer terug in zijn rol van didactisch docent. "De laatste jaren is er dui
delijk sprake van een afgenomen energieverbruik", stelt hij. "Dat is een gevolg van de
milieubewuste benadering waarmee het bedrijf omgaat met energie. Onze grondstof
fen bestaan gemiddeld voor 70% uit recycling glas. Voor het groene glas is dat zelfs 85%.
Bovendien is er de laatste jaren een tendens tot dunwandige producten. Er komt steeds
meer kant en klaar spul op de markt. Dat wordt geleverd in kleinere verpakkingseenhe
den. Deze trend zal zich de komende tijd voortzetten. De marketing en verkoop van ons
bedrijf richt zich hier ook op."
Op zondag 27 f
elftal van SV(
aanvang 14.30
programma: S’
uur. Hetprogra
SVG-GSBW,
Blauw-Wit, 9.:
cia, 10.45 uui
10.00 uur. Zat
Wandelbos, cc
delbos 2-SCO
G-voetbal, za
Olympus, 14.3
13.00 uur.
TRENDS IN VORMGEVING
Vormgeving is tijdgebonden, maar de moderne vormge-
blijkt
uit de colaflesjes die Mattthijs Jansen op zijn bureau heeft
staan. "Oude vormgevingsaspecten gaan weer herleven. De
jro’te successtory, het is een van de mooiste
designs", vindt hij zelf. "Hetzelfde zie je bij Heinz-produc-
ten. Zo bestaan op het gebied van de vormgeving zowel
oude als nieuwe designs naast elkaar."
Matthijs Jansen volgt de trends in de vormgeving nauwlet
tend. "Je ziet niet alleen ronde, maar ook steeds meer vier
kante en ovale vormen. Die springen op de schappen van
de winkels het meest in 't oog. Wij spelen natuurlijk zoveel
mogelijk in op die trends. Glas sluit daar goed bij aan. Ook
blik is in opkomst, maar dat is een duur product en heeft be
perkte mogelijkheden. Volgens mij zal blik nooit een mas-
sa-artikel worden", is hij van mening.
Op5junil910
balvereniging
betekent dat d
I vier maanden
viert. Daarmee
burgse amateu
bijna negen d,
bestaan gekem
getwijfeld het
In een bedrijf als PLM Glass gaan dagelijks enorme hoeveelheden energie om. Het ener-
gieverbruikvan de drie grote ovens bedraagt 100.000 kubieke meter per etmaal! Met deze
dagconsumptie kun je een geïsoleerde eengezinswoning 40 jaar lang voorzien van gas!
"In 't veen kijkt men niet op een turfje", knipoogt Jan Koper, supervisor technische trai
ningen. Dit blijkt een retorisch trucje van een doorgewinterde instructeur. Want op deze
manier wordt er bij PLM Class natuurlijk niét gedacht.
ZO HELDER ALS GLAS
Bert de Mooij is kwaliteitsmanager
bij PLM Glass. Zijn betoog is zo hel
der als glas en hij windt er dan ook
geen doekjes om. "Een van onze uit
gangspunten is: hoe kunnen wij
binnen de verpakkingsindustrie het
meest klantgerichte bedrijf wor
den. Om dat doel te bereiken zijn
wij een actie gestart met de slogan:
'PLM-Touch'. Vanaf 1996 trainen wij
alle medewerkers van ons bedrijf
rondom bepaalde thema's. Daar
verlenen wij gedurende een jaar
structurele aandacht. Dit jaar rich
ten wij onze aandacht op het thema
'milieu en veiligheid'"
KWALITEIT DAT BEN JE ZELF
Het is even zuchten na deze techni
sche uitleg van Bert de Mooij. Maar
een moderne manager bedient zich
nu eenmaal van hedendaagse con
cepten en PLM Glass loopt vooruit
op dit gebied. "Bepaalde uitgangs
punten vereisen een andere menta
liteit", besluit hij zijn verhaal. "Wij
stoppen bijvoorbeeld meer geld in
preventie, zodat de faalkosten da
len. Op die manier kun je de proble
men vóór blijven. We zijn allemaal
verantwoordelijk voor de kwaliteit
van onze producten. Want kwaliteit:
dat ben je zelf."
veiligheid. Hij is trots op het HACCP-
certificaat, dat het zeer recente ge
volg is van de managementstijl die
binnen PLM Glass wordt gehan
teerd. Dit certificaat leverde het be
drijf de 'ISO 9001 -norm' op, een in
ternationale kwaliteitsstandaard.
"Naast de vakgerichte trainingen
In het weekem
wordt door BC
georganiseerd
het landelijk ci
en en het circu
en in 2000.
Het toernooi w
likaan Sportcei
baan 219.
Zaterdag word
tot 22.00 uur
18.00 uur.
Op zondag 27
13.00 uur de fn
Favorieten voc
tellite-toemooi
een cruciaal vertrekpunt. Op de
tweede plaats leggen we de nadruk
op preventie in plaats van correctie.
Dat is een heel ander concept van be
nadering, namelijk van productcon-
trole naar procescontrole. Het stelt
heel andere eisen aan de werknemer.
Ten derde proberen we het proces te
sturen volgens het O-foutenprincipe.
Dat houdt in dat wij voortdurend bezig
zijn met het verbeteren van onze pro
ducten. Door structurele verbeterpro-
jecten nemen we de oorzaken weg die
knelpunten kunnen opleveren. Ten
slotte proberen wij de kwaliteitskosten
uit tedrukken in geld. Daardoor krijgen
we beter zicht op de problemen"
'Een schildpad kan wel honderd jaar oud worden, vanwege haar schild. Zij komt echter al
leen maar vooruit als zij haar nek uitsteekt.'
Deze tekst hangt op de kamer van Peter Bosman. Iedereen bij PLM Glass heeft zo zijn eigen
slogans, zo blijkt. Peter Bosman bekijkt de organisatie bij PLM Class door zijn bril van per-
soneelsmanager. Op zijn flap-over staan enkele kernachtige kreten, die een recente in
structie doen vermoeden. "Opleidingen en investeringen in mensen lopen als een rode
draad door onze organisatie", merkt hij op. "Wij doen ontzettend veel aan opleidingen, daar
besteden wij zelfs 2% van onze loonsom aan!"
VORM IN DRUPPEL
Peter Bosman heeft als personeelsmanager een eigen visie op
de organisatie van PLM Glass. "Het gaat niet alleen om kennis
en kunde, maar ook om de persoonskenmerken van de opera
tors die betrokken zijn bij het ambachtelijk proces", nuanceert
hij het hightech karakter van de organisatie. "Globaal loopt dit
proces van de 'hot-end' naar de 'cold-end', zoals dat bij ons
heet. Aan de hete kant van het proces zit de machine-operator.
Die zorgt ervoor dat de druppel in vorm komt. Dat kan bij
voorbeeld de vorm zijn van een cocacola- of van een heine-
kenflesje. De hete glasdruppel loopt dooreen koeltunnel naar
de checkapparatuur, waar een intensieve controle plaatsvindt.
"De temperatuur van de ovens loopt op tot 1600 graden Celsius", volgens Jan Koper,
"het verbrandingsproces is een reactie tussen gas en zuurstof. Het resultaat hiervan is
rookgas. Dit rookgas heeft bij het verlaten van de oven nog een temperatuur van circa
1500 graden Celsius. Het rookgas wordt in een intern circuit hergebruikt om de ver
brandingslucht voor te verwarmen. De lucht die je nodig hebt om het verbrandingspro
ces aan de gang te houden komt namelijk via een warme steenmassa weer terug. Bo
vendien wordt er iedere 20 minuten overgeschakeld naar een ander ovensysteem. Op
die manier besparen we 30% energie", legt hij uit.
ceren."
Als belangrijk punt noemt hij nog de centrale ligging van
het bedrijf ten opzichte van een aantal grote afnemers.
"Onze fabriek ligt heel strategisch voor klanten zoals Hero,
Heineken, Hak en Interbrew. Hoe dichterbij hoe beter. Ten
eerste om de transportkosten zo laag mogelijk te houden.
Maar ook voor de communicatie met onze klanten, die ver
loopt op die manier optimaal."
I
sv