Kerstmenu 1999 e V V sfefl sesass SgsSSS V 1/ Het v/onjeriiik v/(NUn?e^be| wjp kaartjes wjjjel» it - Srarta kindei- a^enda ALLES MOET WEG i.v.m. verhuizing 25'5O,- w 999 i by a SIDE DYAL ber lental ll DStend 'Apres-sk»’ fW 75r 100,- BACIO Donderdag 9 december 1999 pagina 71 DE TILBURGSE KOERIER r1999 pagina 6 m s is) i een rode <etjapsaus •£r gebeuren hier wonderlijke dingen. FOTO: ERNEST POTTERS. De gildebroeders- en zusters van St. Laurentius bijeen, met het vaandel. schee gilde Pomat of kunt wel pk t in kokosmelk in cAamfiaqne lenade 55, Tilburg caas Schenk bij dit gerecht een volle, rode wijn b.v. een Médoc of een Chateauneuf-du-Pape. eananiet met wte/t ’TKaAtendMefa met ^enwtt^ cateren een ir en laat de oorraad leverbaar nnnn nnnnnran De gaafste winkel voor jonge woners ELLI FEINZö) >ep 'Sce^itcc^ van de ^aaxi met n^e fiefientje^ :hips nda's is ingei jnte van heti heerlijk ijs ippensoep 11 d met Kerstmis r samengesteld. ersoon iti Dua" jke warme 210145 idmenu I Putlh jodje met “Mevrouw, yvaf keeff ia <f«<ir op iaw kef Itjfefwe! een CaNados kwarteleitjes dille 1 bosje waterkers 100 gram ontbijtspek peper, zout en nootmuskaat de. geur vak vers 3e.b0.kke.ty brood- Ik keb we! trek, (h eety kretvfetybo! of zo. ^è.wafzieilkdoor?" DINSDAG 14 DECEMBER CINEMA HEUVELPOORT Heuvel-14.00 uur ondertiteld9 9 14.30 uur Kruimeltje “Ooooook, «I daf lekkere efety! Ek ik keb zo’ty kouder. Coafik wyacvr stye! tyoorbitytyety ^a-aty, kijken of ze iets voor me kebbenl" - Heuvelpoort 390, TILBURG 013-5369181 Voor 6 personen: 6 biefstukjes van de haas 10 gram rose pepertjes 2 dl. room inoise (van kleingesneden stukjes wortel, ,prei en bleekselderij). Serveer er een goed gekoelde Mus kaatwijn of een glaasje Port bij. Zonder anderen tekort te doen i den, dat bij de samenstelling van langrijke rol was weggelegd voor gildebro wijnbaron Hans van der Kuip. ;nk er een Elzasser wijn bij b.v. een Tokay Pinot Gris, of een serde wijn tardonnaydruif uit Chili, Australië of Califomië. WILLEM II fj DONDERDAG 9 DECEMBER CINEMA HEUVELPOORT Heuvel 14 00 uur Tarzan, Engelstalig, Nederlands ondertiteld 14.30 uur Kruimeltje 18.00 uur laf 12.00 uur en t igen TE HUUR tijdig tvakantie MAANDAG 13 DECEMBER CINEMA HEUVELPOORT Heuvel -14.00 uur ondertiteld9 14.30 uur Kruimeltje Om kaartjes voor c gende vraag beant Utrecht maar liefst drie l Voor 6 personen: 500 gram garnalen citroensap gembersiroop 2 appels mayonaise Scher houtgelage van de Cha ELIN LOF fyiAD STONE met :hten kunt u nasi -9rPnP9 Jl a VRIJDAG 10 DECEMBER DEN BOOGAARD St. Jansplem Moergestel -19 00 uur Apres Ski party, disco CINEMA HEUVELPOORT Heuvel -14.00/19.00 uur Tarzan, Engelstalig, Nederlands ondertiteld 14.30/19.30 uur Kruimeltje Voor 6 personen: 6 kleine, maar wel dikke moten zalm ook lekker met tongfilets). roomboter gehakte sjalotjes grocntenbi knolselderij, prei t vis-, ofkalfsfond Champagne (eventueel een andere, goede, mousserende wijn) slagroom roomboter de wedstrijd Willem II - Sparta te winnen, moet je de vol gwoorden: Wie scoorde er in de wedstrijd Willem II - FC -1J"V Willem II -goals? MILLENNIUM WIJN- en CHAMPAGNEFLUTES r—in geschenkdoos 37,50 a 2 stuks welkom bij Vin? van belkom veldhovenring 140 - tel. 5424738 Voor 8 personen: 2 dl. melk 4 dl. room 112 bosje Sereh (citroengras) 130 gram suiker Suiker voor karamel 8 eierdooiers Schenk bij dit gerecht een volle, witte wijn, b.v. houtgelagerde wijnen van de Chardonnaydruif, of een klassieke, witte Bour gogne als een Meursault. peper en zout Kookgilde St. Laurentius verzoret 5-saneenmenu W Tel. 013-5443062 Specialist in junior- en tienermeubelen, beddegoed en toebehoren Bereiding: Hak de sereh in grove stukken. Kook de melk samen met de room, de sereh en de suiker op. Laat dit mengsel afgekoeld 1 dag trekken. Giet het (de volgende dag) door een zeef en roer de ei erdooiers er doorheen. 'Het wonderlijk wandmeubel' is een voorstelling voor iedereen van 5 jaar en ouder. In een fantasiewereld, in een wonderlijk wandmeu bel, leeft een al even wonderlijke poppendokter. Ooit moet hij een beroemde dokter geweest zijn, want van overal komt nog steeds ka pot speelgoed naar zijn praktijk. Vanwege zijn bijzondere manier van genezen zeker. Maar hij be gint al aardig verstrooid te worden en kinds bovendien. Hij vergeet ■steeds zijn taken en hij wil ook wel eens spelen, net als al dat speel goed in zijn wereld. Huishouden, geneeskunst en spel beginnen meer en meer door elkaar te lopen. Dat moet dus wel slecht aflopen, of niet? Je kunt naar deze voorstelling gaan kijken bij De Vorst, Willem II- straat 49 op zondag 12 december om 15.00 uur. ZATERDAG 11 DECEMBER APOLLO THEATER Kaatsheuvel -14 00/16.00 uur Kruimeltje 14.00 uur Tarzan CINEMA HEUVELPOORT Heuvel-14.00/19.00 uur Tarzan, Engelstalig, Nederlands ondertiteld 14.30/19.30 uur Kruimeltje MIDI THEATER Heuvelring -13.45 uur nen- 3e ®en ko®’- ZONDAG 12 DECEMBER APOLLO THEATER Kaatsheuvel 14 00/16.00 uur Kruimeltje 14.00 uur Tarzan CINEMA HEUVELPOORT Heuvel-13.30 uur Inspector Gadget 15.30 uur Tarzan, Engelstalig, Nederlands ondertiteld 13.15/16.00 uur Kruimeltje POPPENTHEATER KIEKEBOE Verdistraat 5 Dongen -11.00 uur en 14.00 uur Kattenkwaad op de kermis, reserveren: 0162-317746 FILMTHEATER LOUIS L. Bouwmeesterplein 1 14.30 uur Pippi zet de boel op stelten MIDI THEATER Heuvelring-1315 uur SCHOUWBURG 14.30 uur Geert van den Berg: de drie Musketiers, v.a. 8jaar DE VORST Willem II straat 49-15.00 uur Het wonderlijke wandmeubel, v.a. 5 jaar Bereiding: Laat de boter goed heet worden in de pan en bak de biefstukjes snel om en om bruin. Voeg de rose pepertjes toe en blus af met de Tawny Port. Voeg de room toe en laat de saus tot ongeveer de helft inkoken. Breng de saus op smaak met wat peper en zout. Als je de haasbiefstukjes mooi roze rood wil hebben haal ze dan voor het toevoegen van de Port uit de pan, houd ze warm en leg ze als de saus is ingekookt nog even terug in de pan. Geef er als garni tuur groente van het seizoen bij en b.v. (fewdde eMndaftftetóoötfea.: dat kader wordt een mu- georganiseerd met als Bereiding: Black Gospel. Doel is Tr Smelt de boter en voeg a( roerende de bloem toe. Laat uk geld in te zamelen W dit onder voortdurend roeren gaar worden. Voeg, beet je je bij beetje en al roerende de bouillon toe en laat alles, WL al roerende, goed doorkoken. Zet dan het vuur laag. Klop de eierdooiers met de slagroom los en voeg enke- k le lepels van de warme soep toe aan dit mengsel. Goed doorroeren en al roerende terug bij de soep gieten. Niet meer laten koken. Roer de mosterd (naar smaak) er doorheen.Snijd de paling in kleine reepjes. Leg wat reepjes paling in een diep bord (of soepkom) A en giet er de warme soep over.Gameren met een takje groen (kervel), of wat fijngeknipte bieslook. Zaterdag 18 december speelt Willem II alweer een thuiswedstrijd.Tegenstander is deze keer Sparta uit Rotterdam. Wil Willem II weer echt in de top van J de KPN-Telecompetitie komen, dan zal er niet al- leen a.s. zaterdag van NEC, maar op woensdag 15 december in de uitwedstrijd van Vitesse en na- tuurlijk ook van Sparta gewonnen moeten wor- den. Zoals voor iedere thuiswedstrijd heeft Fluks 5 ook nu weer kaartjes voor de kindertribune, de Kids, Side, die jij kunt winnen. Voor iedere prijswinnaar zijn er twee kaartjes, zodat je ook nog iemand mee k’ nemen. Zeker als je nog wat jonger bent, is het toch wel plezierig als pa of ma mee kunnen. ^3 per persoon: 1 middelgrote, mooie aardappel roomboter 1 bosje waterkers slagroom 25 gram geraspte oude kaas geworden, dat De Tilburgse Koerier tmis een speciaal kerstmenu presen- neerde koks uit stad en streek i opwachting in deze kolom- ;urt aan het Tilburgse kook- rokossaus tjapsaus nte saus mangosaus n Madurasaus Zet je antwoord op een kaartje en stuur dat naar Fluks, NS plein 14,5014 DA Tilburg. Faxen (5359985) of e-mailen: tilburgsekoerier@tref.nl kan ook. Behalve je antwoord wil Fluks ook je adres, leeftijd en telefoonnummer we ten. Alle prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht. l Dit kookgilde is eerder dit jaar opgericht door enkele prominente amateur- koks. Zij kozen voor de toepasselijke naam St. Laurentius Kookgilde. St. F Laurentius is namelijk de beschermheilige van de koks. Het St. Laurentius Kookgilde is een gemengd gilde. Voorwaarden om te i worden toegelaten tot St. Laurentius zijn het lidmaatschap van een kookclub en algemene instemming van de overige leden van het gilde. Het eerste jaar wil het gilde functioneren als decorum bij gastronomi- evenementen. Daarbij zullen steeds minimaal zes leden van het I e en een vaandeldrager in passende kleding aanwezig zijn. In de toekomst willen de gildebroeders en -zusters ook aan hun sociaal- maatschappelijke verplichtingen voldoen. Een voorbeeld hiervan t- is het verzorgen van een aangepast culinair evenement voor min- der-bedeelden in onze samenleving. Stoom of kook de aardappelen in hun schil (eerst goed schoon- wassen). Snijd er voorzichtig, in de lengte, de bovenkant af en be- waar dit kapje. Hol de aardappels met een Parisienne-boortje uit. w Pureer deze stukjes. Bak de blaadjes waterkers in een beetje bo- ter en pureer ze in de keukenmachine of snijd ze met een mes zeer fijn. Snijd het spek in kleine stukjes en bak ze uit, giet dit bij de aardappelpuree evenals de gepureerde waterkers en de room. Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vul de aardappelbootjes met deze puree, strooi er wat geraspte kaas over, Leg er een vlokje boter op en gratineer ze onder de gril. Bereidingvan suiker karamel: Gebruik een, niet te grote, zware casserole of een zware koeken pan (niet van email of aluminium). Doe de suiker in de pan. Maak de suiker een beetje vochtig met wat wa,or paar druppels citroensap. Zet de pan op een matig vuur en laat de suiker langzaam uitsmelten. Beweeg de pan zachtjes heen en weer. De karamel is goed als hij licht hazelnootkleurig is. Giet de karamel op de bodem van ovenvaste vormpjes en vul ze op met het melk/roommengsel. Laat de vormpjes gaar worden in de voorverwarmde oven op ca. 100BC. De Crème Caramel kan zo uit het vormpje worden gegeten of, wat nog mooier is, op een bordje gestort worden. Eventueel gameren met wat gekonfijte sinaas appelschilletjes en wat kleine stuk jes chocola. Vanaf vandaag draait in Cinema Heuvelpoort de film Kruimeltje. Speciaal voor de Fluks-lezers heeft Heuvelpoort enkele afbeeldingen uit het script van de film gezocht. Het is aan jou om het laatste plaatje te tekenen en van een leuke tekst te voorzien. Daarna kun je alle afbeeldingen mooi inkleuren. Stuur jouw filmstrip voor 22 december naar Cinema Heuvelpoort op de Heuvel. Afgeven kan natuurlijk ook. Voor de drie mooiste Kruimeltje-strips is een leuk prijzenpakket beschikbaar. De prijswinnaars worden op de Fluks-pagina van 29 december bekend gemaakt. Bereiding: Beboter een ovenschaal en leg een laagje sjalotten over de bo dem. Leg hierop een laagje groentenbrunoise. Leg de zalmmoten er op en vul de schaal tot de helft met half vis-, of kalfsfond en half Champagne. Gaarstoven in de voorverwarmde oven op 225BC (zorg dat de zalm niet uitdroogt, hij is vrij snel gaar). Haal de moten zalm uit het kookvocht en houd ze warm. (b.v. tussen »wee diepe borden). tookvocht en voeg de room toe (op 5 dlfond 2 dl. room). L.aa, uit mengsel tot de helft inkoken en monteer de saus, van het vuur af, met ijskoude klontjes roomboter. Leg een moot zalm op een voorverwarmd bord en schep er half wat saus overheen. Ser veren met aardappelpuree en groente (in het seizoen asperges). WOENSDAG 15 DECEMBER APOLLO THEATER Kaatsheuvel-15.00 uur Tarzan 15.00 uur Kruimeltje POPPENTHEATER HET GROENE LAND Bezoekerscentrum, Van Tienhovenlaan 5 - 14.00 uur De verdwenen paddestoel, reserveren: tel. 5219209 CINEMA HEUVELPOORT Heuvel-14,00 uur Tarzan, Engelstalig, Nederlands ondertiteld 14.30 uur Kruimeltje MIDI THEATER Heuvelring-14.30 uur POPPENTHEATER DE WITTE LELIE Gemullenhoekenweg 1470isterwijk- 14.30 uur Stunteltovenaar, reserveren: 5285934 Gospelavond voor Surinaamse weeskinderen Kranten, radio en TV verspreiden het regelmatig: nl. de grote armoede die momenteel in Suriname heerst. Door zeer geringe subsidie van de overheid hebben weeskinderen in Suriname het zwaar te verduren. Vandaar een op roep: Help het verwaarloosde kind in Suriname! In dat kader wordt een mu zikale avond georganis hoofdattractie E L zoveel mogelijk geld in te zamelen waarmee het leed van het Surinaamse weeskind enigszins wordt verzacht. U bent welkom om uw bijdrage te leve ren door aanwezig te zijn op deze sfeer volle Gospel-avopd. Met optredens van Gospel Singers en Breti Boskopu op 12 december in de Montfortkerk, Corellistraat 231Aanvang: 19.00 uur. Voor meer informatie: tel. 5367548. 11 ilh i un ul vvi 11 c de moten zt A twee diepe! ekenweg B Zeef het koe Het is een goede traditie enkele weken voor Kersti teert. Verschillende gerenommeei maakten afgelopen jaren hun men. Dit jaar valt de eer te bei gilde St. Laurentius. i mag gesteld wor- i dit menu een be- - - ,J '-roeder én Voor 6 personen: 1 liter gevogelte-, of kalfsbouillon 40 gram bloem 40 gram roomboter 2 1/2 dl. slagroom 3 eierdooiers 150 gram paling 5 eetlepels mosterd k Bereiding: Snijd de ene appel, met een scherp mes of op de snijmachine in zeer dunne plakjes.Haal ze even door wat citroensap om bruin- kleuren te voorkomen. Bekleed een cocktailglas of een groot q wijnglas met deze schijfjes. Vul de glazen voor ruim de helft met de garnalen. Meng vier delen mayonaise op één deel opgeklopte slagroom. Voeg een scheutje Calvados, een scheutje gembersi roop, en een theelepel Pemod toe. Kruid de saus met kerriepoe der naar smaak (niet te veel!). Snijd de andere appel in kleine blokjes (brunoise) en roer die samen met de fijngehakte dille door de saus. Breng de saus eventueel op smaak met wat zout (let op, want ook de garnalen smaken wat zout). Leg bovenop de cocktail een doormidden gesneden, hardgekookt kwarteleitje en een takje dille. Serveren met dunne toast en wat boter. pend sloten

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1999 | | pagina 7