Kerstmenu 1999
e
V
V
sfefl
sesass
SgsSSS
V
1/
Het v/onjeriiik
v/(NUn?e^be|
wjp kaartjes
wjjjel» it - Srarta
kindei-
a^enda
ALLES MOET WEG
i.v.m. verhuizing
25'5O,-
w
999
i by
a
SIDE
DYAL
ber
lental
ll
DStend
'Apres-sk»’
fW
75r
100,-
BACIO
Donderdag 9 december 1999 pagina 71
DE TILBURGSE KOERIER
r1999 pagina 6
m s
is)
i een rode
<etjapsaus
•£r gebeuren hier wonderlijke dingen.
FOTO: ERNEST POTTERS.
De gildebroeders- en zusters van St. Laurentius bijeen, met het vaandel.
schee
gilde
Pomat of
kunt
wel pk
t in kokosmelk
in cAamfiaqne
lenade 55, Tilburg
caas
Schenk bij dit gerecht een volle, rode wijn b.v. een Médoc of een
Chateauneuf-du-Pape.
eananiet met wte/t
’TKaAtendMefa met ^enwtt^
cateren een
ir en laat de
oorraad leverbaar
nnnn nnnnnran
De gaafste winkel voor jonge woners
ELLI
FEINZö)
>ep
'Sce^itcc^ van de ^aaxi
met n^e fiefientje^
:hips
nda's
is ingei
jnte van heti
heerlijk
ijs
ippensoep
11
d met Kerstmis
r samengesteld.
ersoon
iti Dua"
jke warme
210145
idmenu
I Putlh
jodje met
“Mevrouw, yvaf keeff ia <f«<ir op iaw
kef Itjfefwe! een
CaNados
kwarteleitjes
dille
1 bosje waterkers
100 gram ontbijtspek
peper, zout en nootmuskaat
de. geur vak vers
3e.b0.kke.ty brood- Ik keb we! trek, (h
eety kretvfetybo! of zo.
^è.wafzieilkdoor?"
DINSDAG 14 DECEMBER
CINEMA HEUVELPOORT
Heuvel-14.00 uur
ondertiteld9 9
14.30 uur
Kruimeltje
“Ooooook, «I daf lekkere efety!
Ek ik keb zo’ty kouder.
Coafik wyacvr stye! tyoorbitytyety ^a-aty,
kijken of ze iets voor me kebbenl"
-
Heuvelpoort 390, TILBURG
013-5369181
Voor 6 personen:
6 biefstukjes van de haas
10 gram rose pepertjes
2 dl. room
inoise (van kleingesneden stukjes wortel,
,prei en bleekselderij).
Serveer er een goed gekoelde Mus
kaatwijn of een glaasje Port bij.
Zonder anderen tekort te doen i
den, dat bij de samenstelling van
langrijke rol was weggelegd voor gildebro
wijnbaron Hans van der Kuip.
;nk er een Elzasser wijn bij b.v. een Tokay Pinot Gris, of een
serde wijn
tardonnaydruif uit Chili, Australië of Califomië.
WILLEM II
fj
DONDERDAG 9 DECEMBER
CINEMA HEUVELPOORT
Heuvel 14 00 uur
Tarzan, Engelstalig, Nederlands
ondertiteld
14.30 uur
Kruimeltje
18.00 uur
laf 12.00 uur
en
t
igen
TE HUUR
tijdig
tvakantie
MAANDAG 13 DECEMBER
CINEMA HEUVELPOORT
Heuvel -14.00 uur
ondertiteld9
14.30 uur
Kruimeltje
Om kaartjes voor c
gende vraag beant
Utrecht maar liefst drie l
Voor 6 personen:
500 gram garnalen
citroensap
gembersiroop
2 appels
mayonaise
Scher
houtgelage
van de Cha
ELIN
LOF
fyiAD
STONE
met
:hten
kunt u nasi
-9rPnP9 Jl
a
VRIJDAG 10 DECEMBER
DEN BOOGAARD
St. Jansplem Moergestel -19 00 uur
Apres Ski party, disco
CINEMA HEUVELPOORT
Heuvel -14.00/19.00 uur
Tarzan, Engelstalig, Nederlands
ondertiteld
14.30/19.30 uur
Kruimeltje
Voor 6 personen:
6 kleine, maar wel dikke moten zalm ook lekker met tongfilets).
roomboter
gehakte sjalotjes
grocntenbi
knolselderij, prei t
vis-, ofkalfsfond
Champagne (eventueel een andere, goede, mousserende wijn)
slagroom
roomboter
de wedstrijd Willem II - Sparta te winnen, moet je de vol
gwoorden: Wie scoorde er in de wedstrijd Willem II - FC
-1J"V Willem II -goals?
MILLENNIUM WIJN- en
CHAMPAGNEFLUTES
r—in geschenkdoos
37,50 a 2 stuks
welkom bij
Vin? van belkom
veldhovenring 140 - tel. 5424738
Voor 8 personen:
2 dl. melk 4 dl. room
112 bosje Sereh (citroengras) 130 gram suiker
Suiker voor karamel 8 eierdooiers
Schenk bij dit gerecht een volle, witte wijn, b.v. houtgelagerde
wijnen van de Chardonnaydruif, of een klassieke, witte Bour
gogne als een Meursault.
peper en zout
Kookgilde St. Laurentius verzoret 5-saneenmenu
W Tel. 013-5443062
Specialist in
junior- en
tienermeubelen,
beddegoed en
toebehoren
Bereiding:
Hak de sereh in grove stukken. Kook de melk samen met de
room, de sereh en de suiker op. Laat dit mengsel afgekoeld 1 dag
trekken. Giet het (de volgende dag) door een zeef en roer de ei
erdooiers er doorheen.
'Het wonderlijk wandmeubel' is een voorstelling voor iedereen van
5 jaar en ouder. In een fantasiewereld, in een wonderlijk wandmeu
bel, leeft een al even wonderlijke poppendokter. Ooit moet hij een
beroemde dokter geweest zijn, want van overal komt nog steeds ka
pot speelgoed naar zijn praktijk.
Vanwege zijn bijzondere manier van genezen zeker. Maar hij be
gint al aardig verstrooid te worden en kinds bovendien. Hij vergeet
■steeds zijn taken en hij wil ook wel eens spelen, net als al dat speel
goed in zijn wereld. Huishouden, geneeskunst en spel beginnen
meer en meer door elkaar te lopen. Dat moet dus wel slecht aflopen,
of niet?
Je kunt naar deze voorstelling gaan kijken bij De Vorst, Willem II-
straat 49 op zondag 12 december om 15.00 uur.
ZATERDAG 11 DECEMBER
APOLLO THEATER
Kaatsheuvel -14 00/16.00 uur
Kruimeltje
14.00 uur
Tarzan
CINEMA HEUVELPOORT
Heuvel-14.00/19.00 uur
Tarzan, Engelstalig, Nederlands
ondertiteld
14.30/19.30 uur
Kruimeltje
MIDI THEATER
Heuvelring -13.45 uur
nen- 3e ®en
ko®’-
ZONDAG 12 DECEMBER
APOLLO THEATER
Kaatsheuvel 14 00/16.00 uur
Kruimeltje
14.00 uur
Tarzan
CINEMA HEUVELPOORT
Heuvel-13.30 uur
Inspector Gadget
15.30 uur
Tarzan, Engelstalig, Nederlands
ondertiteld
13.15/16.00 uur
Kruimeltje
POPPENTHEATER KIEKEBOE
Verdistraat 5 Dongen -11.00 uur en 14.00 uur
Kattenkwaad op de kermis, reserveren:
0162-317746
FILMTHEATER LOUIS
L. Bouwmeesterplein 1 14.30 uur
Pippi zet de boel op stelten
MIDI THEATER
Heuvelring-1315 uur
SCHOUWBURG
14.30 uur
Geert van den Berg: de drie Musketiers,
v.a. 8jaar
DE VORST
Willem II straat 49-15.00 uur
Het wonderlijke wandmeubel, v.a. 5 jaar
Bereiding:
Laat de boter goed heet worden in de pan en bak de biefstukjes
snel om en om bruin. Voeg de rose pepertjes toe en blus af met de
Tawny Port. Voeg de room toe en laat de saus tot ongeveer de
helft inkoken. Breng de saus op smaak met wat peper en zout. Als
je de haasbiefstukjes mooi roze rood wil hebben haal ze dan voor
het toevoegen van de Port uit de pan, houd ze warm en leg ze als
de saus is ingekookt nog even terug in de pan. Geef er als garni
tuur groente van het seizoen bij en b.v.
(fewdde eMndaftftetóoötfea.:
dat kader wordt een mu-
georganiseerd met als Bereiding:
Black Gospel. Doel is Tr Smelt de boter en voeg a( roerende de bloem toe. Laat
uk geld in te zamelen W dit onder voortdurend roeren gaar worden. Voeg, beet
je je bij beetje en al roerende de bouillon toe en laat alles,
WL al roerende, goed doorkoken. Zet dan het vuur laag.
Klop de eierdooiers met de slagroom los en voeg enke-
k le lepels van de warme soep toe aan dit mengsel. Goed
doorroeren en al roerende terug bij de soep gieten. Niet
meer laten koken. Roer de mosterd (naar smaak) er
doorheen.Snijd de paling in kleine reepjes.
Leg wat reepjes paling in een diep bord (of soepkom)
A en giet er de warme soep over.Gameren met een takje
groen (kervel), of wat fijngeknipte bieslook.
Zaterdag 18 december speelt Willem II alweer een
thuiswedstrijd.Tegenstander is deze keer Sparta uit
Rotterdam. Wil Willem II weer echt in de top van J
de KPN-Telecompetitie komen, dan zal er niet al-
leen a.s. zaterdag van NEC, maar op woensdag
15 december in de uitwedstrijd van Vitesse en na-
tuurlijk ook van Sparta gewonnen moeten wor-
den. Zoals voor iedere thuiswedstrijd heeft Fluks 5
ook nu weer kaartjes voor de kindertribune, de Kids,
Side, die jij kunt winnen. Voor iedere prijswinnaar
zijn er twee kaartjes, zodat je ook nog iemand mee k’
nemen. Zeker als je nog wat jonger bent, is het toch wel plezierig als pa of ma
mee kunnen.
^3
per persoon:
1 middelgrote, mooie aardappel roomboter
1 bosje waterkers slagroom
25 gram geraspte
oude kaas
geworden, dat De Tilburgse Koerier
tmis een speciaal kerstmenu presen-
neerde koks uit stad en streek
i opwachting in deze kolom-
;urt aan het Tilburgse kook-
rokossaus
tjapsaus
nte saus
mangosaus
n Madurasaus
Zet je antwoord op een kaartje en stuur dat naar Fluks, NS plein 14,5014 DA
Tilburg. Faxen (5359985) of e-mailen: tilburgsekoerier@tref.nl kan ook.
Behalve je antwoord wil Fluks ook je adres, leeftijd en telefoonnummer we
ten. Alle prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.
l Dit kookgilde is eerder dit jaar opgericht door enkele prominente amateur-
koks. Zij kozen voor de toepasselijke naam St. Laurentius Kookgilde. St.
F Laurentius is namelijk de beschermheilige van de koks.
Het St. Laurentius Kookgilde is een gemengd gilde. Voorwaarden om te i
worden toegelaten tot St. Laurentius zijn het lidmaatschap van een
kookclub en algemene instemming van de overige leden van het gilde.
Het eerste jaar wil het gilde functioneren als decorum bij gastronomi-
evenementen. Daarbij zullen steeds minimaal zes leden van het I
e en een vaandeldrager in passende kleding aanwezig zijn. In de
toekomst willen de gildebroeders en -zusters ook aan hun sociaal-
maatschappelijke verplichtingen voldoen. Een voorbeeld hiervan t-
is het verzorgen van een aangepast culinair evenement voor min-
der-bedeelden in onze samenleving.
Stoom of kook de aardappelen in hun schil (eerst goed schoon-
wassen). Snijd er voorzichtig, in de lengte, de bovenkant af en be-
waar dit kapje. Hol de aardappels met een Parisienne-boortje uit. w
Pureer deze stukjes. Bak de blaadjes waterkers in een beetje bo-
ter en pureer ze in de keukenmachine of snijd ze met een mes zeer
fijn. Snijd het spek in kleine stukjes en bak ze uit, giet dit bij de
aardappelpuree evenals de gepureerde waterkers en de room.
Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vul
de aardappelbootjes met deze puree, strooi er wat geraspte kaas
over, Leg er een vlokje boter op en gratineer ze onder de gril.
Bereidingvan suiker karamel:
Gebruik een, niet te grote, zware casserole of een zware koeken
pan (niet van email of aluminium). Doe de suiker
in de pan. Maak de suiker een beetje vochtig met wat wa,or
paar druppels citroensap. Zet de pan op een matig vuur en laat de
suiker langzaam uitsmelten. Beweeg de pan zachtjes heen en
weer. De karamel is goed als hij licht hazelnootkleurig is. Giet
de karamel op de bodem van ovenvaste vormpjes en vul ze op met
het melk/roommengsel. Laat de vormpjes gaar worden in de
voorverwarmde oven op ca. 100BC. De Crème Caramel kan zo
uit het vormpje worden gegeten of, wat nog mooier is, op een
bordje gestort worden. Eventueel
gameren met wat gekonfijte sinaas
appelschilletjes en wat kleine stuk
jes chocola.
Vanaf vandaag draait in Cinema Heuvelpoort de film Kruimeltje.
Speciaal voor de Fluks-lezers heeft Heuvelpoort enkele afbeeldingen uit het script van de film gezocht. Het is
aan jou om het laatste plaatje te tekenen en van een leuke tekst te voorzien. Daarna kun je alle afbeeldingen mooi
inkleuren.
Stuur jouw filmstrip voor 22 december naar Cinema Heuvelpoort op de Heuvel. Afgeven kan natuurlijk ook.
Voor de drie mooiste Kruimeltje-strips is een leuk prijzenpakket beschikbaar.
De prijswinnaars worden op de Fluks-pagina van 29 december bekend gemaakt.
Bereiding:
Beboter een ovenschaal en leg een laagje sjalotten over de bo
dem. Leg hierop een laagje groentenbrunoise. Leg de zalmmoten
er op en vul de schaal tot de helft met half vis-, of kalfsfond en
half Champagne. Gaarstoven in de voorverwarmde oven op
225BC (zorg dat de zalm niet uitdroogt, hij is vrij snel gaar). Haal
de moten zalm uit het kookvocht en houd ze warm. (b.v. tussen
»wee diepe borden).
tookvocht en voeg de room toe (op 5 dlfond 2 dl. room).
L.aa, uit mengsel tot de helft inkoken en monteer de saus, van het
vuur af, met ijskoude klontjes roomboter. Leg een moot zalm op
een voorverwarmd bord en schep er half wat saus overheen. Ser
veren met aardappelpuree en groente (in het seizoen asperges).
WOENSDAG 15 DECEMBER
APOLLO THEATER
Kaatsheuvel-15.00 uur
Tarzan
15.00 uur
Kruimeltje
POPPENTHEATER HET GROENE
LAND
Bezoekerscentrum, Van Tienhovenlaan 5 -
14.00 uur
De verdwenen paddestoel, reserveren: tel.
5219209
CINEMA HEUVELPOORT
Heuvel-14,00 uur
Tarzan, Engelstalig, Nederlands
ondertiteld
14.30 uur
Kruimeltje
MIDI THEATER
Heuvelring-14.30 uur
POPPENTHEATER DE WITTE
LELIE
Gemullenhoekenweg
1470isterwijk-
14.30 uur
Stunteltovenaar,
reserveren: 5285934
Gospelavond
voor Surinaamse
weeskinderen
Kranten, radio en TV verspreiden het
regelmatig: nl. de grote armoede die
momenteel in Suriname heerst. Door
zeer geringe subsidie van de overheid
hebben weeskinderen in Suriname het
zwaar te verduren. Vandaar een op
roep: Help het verwaarloosde kind in
Suriname! In dat kader wordt een mu
zikale avond georganis
hoofdattractie E L
zoveel mogelijk geld in te zamelen
waarmee het leed van het Surinaamse
weeskind enigszins wordt verzacht. U
bent welkom om uw bijdrage te leve
ren door aanwezig te zijn op deze sfeer
volle Gospel-avopd. Met optredens
van Gospel Singers en Breti Boskopu
op 12 december in de Montfortkerk,
Corellistraat 231Aanvang: 19.00 uur.
Voor meer informatie: tel. 5367548.
11 ilh i un ul vvi 11 c de moten zt
A twee diepe!
ekenweg B Zeef het koe
Het is een goede traditie
enkele weken voor Kersti
teert. Verschillende gerenommeei
maakten afgelopen jaren hun
men. Dit jaar valt de eer te bei
gilde St. Laurentius.
i mag gesteld wor-
i dit menu een be-
- - ,J '-roeder én
Voor 6 personen:
1 liter gevogelte-, of kalfsbouillon 40 gram bloem
40 gram roomboter 2 1/2 dl. slagroom
3 eierdooiers 150 gram paling
5 eetlepels mosterd
k Bereiding:
Snijd de ene appel, met een scherp mes of op de snijmachine in
zeer dunne plakjes.Haal ze even door wat citroensap om bruin-
kleuren te voorkomen. Bekleed een cocktailglas of een groot
q wijnglas met deze schijfjes. Vul de glazen voor ruim de helft met
de garnalen. Meng vier delen mayonaise op één deel opgeklopte
slagroom. Voeg een scheutje Calvados, een scheutje gembersi
roop, en een theelepel Pemod toe. Kruid de saus met kerriepoe
der naar smaak (niet te veel!). Snijd de andere appel in kleine
blokjes (brunoise) en roer die samen met de fijngehakte dille
door de saus. Breng de saus eventueel op smaak met wat zout (let
op, want ook de garnalen smaken wat zout). Leg bovenop de
cocktail een doormidden gesneden, hardgekookt kwarteleitje en
een takje dille. Serveren met dunne toast en wat boter.
pend
sloten