Tilburg Culinair
4
I
ffi 1
1
Drie grote
wedstrijden
lyrand
Tilburg Culinair staat
bol van activiteiten
n
O
SSSïSs =SS
ter Goossens (res-
24, 2^ en 26 september ’99
'fAKHUYS
’t lekkerste weekend van het jaar!
JJethuis
Veertiende Kiwanis Wijnveiling
tijdens Tilburg Wijnstad
op het Willemsplein
't Wijnstraotje
DE TILBURGSE KOERIER
DE TILBl
Donderdag 23 september 1999 pagina 8
110
A.
1<
TRAITEUR.
JBRA83ER.IE
hotel-restaurant
Rabobank Tilburg
LES AMIS DE TILBURG CULINAIR
SPONSORS
W'.sfftajaiinsra
VOS PART NERS
(nabij Paleis-Raadhuis)
Deelnemer Tilburg
Culinair 1999
Comme Qa
Drogist en Parfum Van Eijsden
Autothema
VSB Saunabouw
Van Sprang en Moonen
Van der Breggen
Ge Simons Internationaal Transport
Havermans Int. Tentenverhuur
Venatrans Tilburg
Belgo Quartz
Van der Meijs Interieur en Decoratie
Discotheek The Talk of the Town
De Tilburgse Koerier
Brouwers Bedding
Reijn-Retro Juridische Dienstverlening
Hoefnagels Janssen-Wayers
Vitron Schoonmaakdiensten
Schlappi Markiezen
Schildersbedrijf Ghering
Huijbregts Grootverbruik
Vos-Schreuder Elektrotechnisch Bureau
GROOTHANDEL IN AARDAPPELEN,
GROENTE EN FRUIT
Assurantie Adviesburo Remeijsen
Installatiebureau van Gerwen
Neggers Assurantiekantoor
Maas Services
Machinefabriek Van Wees
Pro-Group
De Roos en Van der Meijs Evenementen
Andriesse Tilburg
Van Geel Motorenrevisie
Marree, Van Boekel en Smits Belastingadviseurs
Schreinemacher Kunststoffen
De Sikkens Grossier
Schilderscentrum Tilburg
ING Bank
Mercury Light/Sound
Bewacon Security
Gebr. Huybregts Expediteurs
Hydro Shop Hydrokultuur
School voor Techniek De Westhoeve-Tilburg
Leventi D.C.
Joore Registeraccountants
Rob Drijvers wijnkisten
Deelnemer Tilburg Culinair 1999
Restaurant Trattoria L'Olivo - Zwiterse en Italiaanse i
Heuvel 41 - 5038 CS Tilburg - Telefoon 013-5426731 - F<
deelnemer Tilburg Culinair 1999
HORECA GROOTHANDEL B.V.
jgelijk
bn pro-
fbepa-
KOEL- EN VRIESHUIS
ROS?
Telefoon
013-4686942
Bredase weg 441
'Qbetqe X T?LBURG
I E
De Postelse Hoéve
HOTEL RESTAURANT CONGRESCENTRUM
Deelnemer Tilburg Culinair 1999
Dr. Deelenlaan 10 - 5042 AD Tilburg
Telefoon (013) 463.63.35
den. Bovendien geven tijdens de vei-
de bekende wijnconnaisseurs Mi-
el de Rooy en Karei Rietbergen een
toelichting op de kwaliteit van de wijn,
zodat ook niet-k--
hart kunnen bie
Beroemde wijnen
Ook dit jaar weer zitten er absolute top
wijnen bij. Zo is er een mooie Bour
gogne kelder met
:ht van de I
een aantal
-g en omge-
ligers van onder-
Wijnsociëteit, Le
Wijngilde-
De Rooi
1 het kader
van het be-
"Een gezellige sfeer in
een historisch pand"
Telegraafstraat 1
5038 BL TILBURG
tel. 013-5427203
ölphen
KWALITEITSVLEES VOOR HORECA
EN GROOTKEUKENS
Lekker eten
kleine prijzen
verrassende kaart
VSB Bank
Duobond Nederland
Roozen van Hoof
Caretrex
Aannemersbedrijf Roger Verhoeven
P. Vermeulen Transport
ABN-AMRO Bank
Bartels Hifi Video
J.C.J. Haans Handelmij. Tilburg
Nico van Helfteren
August Pijnenburg Juwelier
Simons Loodgietersbedrijf
Thermen Goirle
Haans Autoschades
Normakoestiek
Lupker-Bouckaert Makelaardij
Van Son Assurantiën
Hespa Interieur
Chrysler Loon op Zand
Scheepens Reclame Adviseurs
GMR Promotie
Verbunt Wijnkopers
Kin Elektrotechniek
A,
Glashandel F. van Spaendonk
Autobedrijf van Rijn
Druma Loreti
De Bont Verwarming
Burgers en Van Esch
Reisburo Disma
•Holdingmaatschappij Van der Weegen
BDO Camps Obers
Choke Fashion
Technisch Bureau Broekhuizen
Notariskantoor Mr. J.F.A.M. Vrijdag
Bork Kantoor- en Afrekensystemen
Beunen, Leemans, de Bont en Hermes
Autoparc
Drukkerij MM Printing
Meijdenberg-Tierolff
Autobedrijf van der Boom Tilburg
Avis Autoverhuur Tilburg
Van Berkel en Geers Assurantiën
IS AH Erp Software
OogMerk Opticien Ton Lips
Westerburgen Raurell Architecture Lighting
Euphoria-IT
se specialiteiten
•Fax 013-5801194
Restaurant De Hovel, Tilburgseweg 37
5051 AA Goirle, tel.: 013-5345474
Jade Sfiog un
Deelnemer Tilburg Culinair 1999
Spoorlaan 406-408, Tilburg,
fc,tel. 013-5423181 5430578
De première Avond is toegankelijk met een entreekaart a f 65,00. De entreekaart bevat een
driegangen menu en consumpties. Tevens kunt u genieten van muzikaal top-entertainment.
Entreekaarten voor de première-avond zijn verkrijgbaar bij de deelnemende restaurants:
Bistro De Tafelaer, Hotel Brasserij Central, Restaurant De Hovel, Trattoria l’Olivo,
Het Geheim van de Smit, Restaurant ’t Pakhuys, Specialiteitenrestaurant Jade/Shogun,
Auberge Het Kookhuys, Boerke Mutsaers, Hotel Restaurant De Postelse Hoeve, Restaurant
en Eetcafé Schouwburg Tilburg, Restaurant Auberge Du Bonheur, Eethuis Riddershoeve,
Restaurant Exclusieve Catering Wah Sing, Bistro Napoleon (Hotel Mercure) en Le Bistro.
Roode Pelikaan, Vos Partners, Likeurmuseum Isodorus Jonkers en La Chocolatière zullen
ook aanwezig zijn.
Het culinaire plein wordt dit jaar voor de tweede maal tijdens Tilburg Culinair uitgebreid met
een paviljoen van gasten uit Turnhout.
Het Grand Concours Laurent-Per-
rier is een jaarlijks terugkerer
en spijscompetitie tussen twint.o „r.
koks met hun sommeliers uit Neder
land en België. Jan van Lissum (hoofd-
redacteur-uitgever Proefschrift en Dé
Proefkrant) en Peter Klosse (opprich-
ter Academie voor Gastronomie en au
teur van het boek Smaak) zitten de jury
voor, die verder bestaat uit: Thomas
Kira
Kiral
hakki
hakki
ay ah
birkt
Kira:
yardt
(Oda
Guldi
hakki
servii
i$in h
Bura'
aiabiï
geliri
kadai
olaca
kiraj
Müi
Kira:
yildai
kiraj
önce
Eger
gerek
formi
beled
bulur
yapm
dikka
Alacs
1998
hesaf
veya
bu pe
alabi
bir dt
düzei
yardt
tarihi
göre
Den
Kira
bilgil
konu
$ahsi
(GAI
ktyas
Bukt
hakki
fazlal
Kin
Kira
büros
dOya
Belec
Alact
MQi
Müra
merk
edebi
etmei
jema
de he
Y 1
-jA. T-
De gerechten en de bijpassende wij- krijgen ze een wisselbeker en presente
nen op de rcstaurantkaart verande- ren zij hun wijn- en spijscombinatie op
ren snel. Ter gelegenheid van Til- 13 novwember tijdens de Fair Culinair
burg Wijnstad/Tilburg Culinair in het MECC in Maastricht,
zijn gastronomische competities
naar de stad gehaald, die culinaire
profs uitdagen om de vernieuwing
aan te gaan.
Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 september 1999 staat Tilburg in het teken van het culi
naire genieten tijdens Tilburg Culinair.
Het Willemsplein is omgetoverd tot een culinair dorp waar u kunt genieten van een keur aan
smakelijke gerechten en bijpassende dranken.
ciuuien erg
deze keer zijn ze weer
jmhoutse restauranthou-
erbeurt vertegenwoor-
riljoen. De Vlamingen moei
met tongstrelende ge- boss;
—"♦ot een bezoekje aan
iviuCii. De deelnemers met h
"oeket, d'Achter- Ditdi
Gondola, De nol en accor
le), Porterhou- chet. De
tigen is
Kiwanis Wijnveiling heeft een reputa
tie hoog te houden: niet alleen in de re
gio, maar ook landelijk en tot over de
grenzen heeft het evenement naam ge
maakt. De opbrengst van de wijnvei
ling gaat naar het het Boerhaveproject
en de Maaltijdenexpres. Het eerste
ject voorziet in een atelier en expo-
o.ueraimte, zodat gehandicapten hun
o talent op kunstgebied kun
nen ontwikkelen en aan het publiek
kunnen tonen en verkopen. De Maal
tijdenexpres bezorgt dagelijks maaltij
den bij bejaarden en gehandicapten die
zelf niet kunnen koken.
Tuinstraat 6-8,Tilburg, tel.: 013-5801673
Gemullehoekenweg 15, Oisterwijk, tel.: 013-5219526
7 dagen per week open
Deelnemer Tilburg Culinair 1999
Jade, 't Pakhuys, Het Geheim van de
Smit, Tratorria L'Olivo en het restau
rant van de Schouwburg.
Op Tilburg Culinair stond
voor het -
restaurants ui
dat onze zuiderburen
len, want ook 1
present. De Tur
ders zijn bij toer
digd in hun pavib
gaan proberen met
rechten Tilburgers tot een bezoek
Turnhout te verleiden. De deeln
zijn de restaurants Boeket, d'Achter-
e dat willen keuken, 't Heelal. La Gondola, De
ilmiddel tij- Open Kaart (Hotel Viane), Por.„l
se Grill, Ter Driezen, Tikkenhaan en
Hendrickx Feesten.
De Stichting Tilburg Culinair presenteert ook
in 1999 een nieuw onderdeel: de Rue de Vin of
op zijn Tilburgs: 't Wijnstraotje. 't Wijnstraot
je op het Stadhuisplein en omgeving is er op za
terdag 25 en zondag 26 september. De boule
vard bestaat uit een zestig meter lange
overdekte wijnproeverij waar enkele tientallen
slijters en wijnhandelaren uit 'Groot Tilburg'
de bezoekers hun beste en lekkerste wijnen
voorschotelen.
Bezoekers van Tilburg Culinair mogen bij elke
deelnemende slijter/wijnhandelaar één keer proe
ven. Daarvoor kopen zij aan het begin van 't Wijn
straotje een origineel proefglas voor vijf gulden.
Aan het proeven is een maximum van vijftien keer
verbonden. De slijter/wijnhandelaar tekent een be
zoekje aan zijn tent af op een proefkaart die bij het
glas word verstrekt. Leuk is dat deze proeverij een
'reis langs de wijnlanden van de wereld' is. Zo wor
den de glazen behalve met Franse wijn ook met on
der andere Italiaanse, Spaanse en Duitse wijnen
gevuld. Aan deze uitgebreide proeverij is ook nog
een wedstrijd verbonden, waarbij de beste proe
vers verschillende prijzen in de wacht kunnen sle
pen. Franse muziek zorgt voor een gezellige am
biance. Ook de horeca aan de Stadhuisstraat en de
Oude Markt gaat mee in de Franse sfeer.
Openingstijden culinaire plein:
Vrijdag 24 september: 19.00 - 01.00 uur (Première-avond)
Zaterdag 25 september: 12.00 - 01.00 uur
Zondag 26 september: 12.00 - 23.oouur
Gevarieerde muzikale
omlijsting
.saers, Rid- Lekker eten en drinken zonder muzi-
Kookhuys, kale omlijsting is ondenkbaar op Til-
Bistro, De burg Culinair. Zaterdag en zondag Zanger S
Tafelaer. treedt een scala van artiesten op: zan- meer bek
ntral, Hotel gers en zangeressen, animators, volks-
Wah Sing, dansers etc. Op de openingsavond,
De Kiwanis wijnveiling is één van de
hoogtepunten van het spektakel Til- ling d
burg Wijnstad en vindt zondag 26 sep- chael
tember vanaf 13.30 uur plaats in het
atrium van de nieuwe Concertzaal op
het Cenakel. Vanaf 13.00 uur zijn de
zichtkavels te bekijken. De wijnvei
ling is vrij toegankelijk voor alle be
langstellenden. De echte kenners ko
men er kostbare ontbrekende schakels nicest
in hun wijnkelders aanvullen. Maar gogne kelder met grand cru's inge- een s(
ook voor de gewone wijnliefhebber kocht van de huizen Moillard, ve[s^
zijn er scherp geprijsde en smakelijke Maumme en Drouhin. Meer Bourgog- burgers en het Tilburgs
kavels te vinden: magnums en nog gro- nes: Romanée St. Vivant, Bonnes Ma- om njet zj:n j ngebracf
tere flessen, ideaal voor etentjes, maar res, Charmes-Chamertin, Mazis- vrijdag
ook geboortejaarwijnen voor aantrek- Chambertin en Puligny-Montrachet. kend, maar in
kelijke prijzen, leuk als verjaardagsca- Verder verschillende jaargangen gen port
deau. De opbrengst van deze wijnvei- Bourdeaux: Chateau Mouton Roth- fles wjjn met
ling is altijd bestemd voor goede schild, Latour en HautBrion. Beroem- male flessen. 1
doelen. Dit jaar zijn dat de de Pomerols als de Chateaux Petrus
expres en het Boerhaveproject. In de Petite Village. Top Sautemes (v_..D
uitgebreide veilingcatalogus worden jaar bracht één fles maar liefst f 600,-
250 kavels beschreven en de inzetprij- op) waaronder een Chateau d'Yquem
zen genoemd. De inzetprijzen lopen uit 1941. Mooie Rhones als Beau Cas- jaar;
van f 10,- tot f 1000,-, dus voor ieder- tel, Chateau la Nerthe en Vieux Tele- Tilbt
een zijn er leuke aanbiedingen te vin- graph. Verder Chateau Cheval Blanc
nes: Romanée St. Vivant, Bo
Charmes-Chamertin,
^.lambertin en Puligny-Montrachet.
''“"der verschillende jaargangen
courdeaux: Chat
schild, Latour en hau
de Pomerols als de
Petite Village. Top
jaar bracht één fles r
op) waaronder een C
uit 1941. Mooie Rhor
Vervoort Meubelen
Stadsnieuws
Ad van Geloven Snacks
Tilburg Business
Daedalus Aviation Services
I.S.B.
Hamers Metaalbewerking
J.A. van Riel Kraanbedrijf
Start Uitzendbureau
Jonkers Distillers
Horeca Grootverbruik Smulders
Zorgverzekeraar VGZ Tilburg
Decoplant/Fiori
Van Boekel Accountants
Vingerhoets Interieur
Brabants Dagblad
Tristar
Sligro
Drukkerij Stovers
Brouwers Graveer-Beletteringstechniek
Heerkens-Van Bavel
^PARTYCENTRACATERING-BÜFFETTEN-HORS D'OEUVRES-PARTYCENTRA-CATERING
Rtddershoeve
Iedere wijnkenner kan deelnemen aan
de voorronde van de Buzetproeverij,
een amateurproeverij waaruit de beste
wijnproever van de Benelux wordt ge-
irent-Per- kozen. Het is de bedoeling dat de wijn
ede wijn- liefhebbers di verse wijnen proeven en
toP” kunnen benoemen. De wijnproever die
tijdens Tilburg Culinair als beste uit de
bus komt, kan meedingen in de finale
in het MECC in Maastricht. De uitein
delijke winnaar krijgt een hoofdprijs
ter waarde van 15.000 gulden. De
voorronde van de Buzetproeverij
25 september en op
gehouden in het
W3B Vrijdag 24 september gaat
houten, België), goede proevers uit Tilburg
John Beeren v,nê -vertegenwoordigers v
(voorzitter Al- de Brabantse Wijnstx
liance Néerland- Bouchon en de Brabantse V
aise) en Guido Scholengemeenschap
Francque (Eigen- Panl\en ,wlJ"en keuren',In
tijds Vlaams Wij- "an de *aatste voorronde van
ninstituut). De lanJnJke wijnconcours Het Proef-
compeitie vindt schnft Saan achthonderd wijnen
zondag van 9.00 f*™: Dke door het panel geselee-
tnt 17 m uur teer^e vierhonderd wijnen worden op
plaats in de Stads- 25 september in het oude Pa-
schouwburg. De '^Raadhuis door 49 topproevers uit
winnaars krijgen de Benelux nog eens kritisch geproefd,
een tweedaagse De laatste honderd wijnen gaan deeF
reis naar het be- de fmale T Hfe‘Af
roemde Franse schnft wijnconcours in Amsterdam,
champagnehuis
Laurent Perrier in
Reims. Daarnaast
Het goede doel
De wijnveiling wordt sinds veertien
jaar georganiseerd door Kiwanisclub-
Tilburg, met onder haar leden
wijnconnaisseurs en -liefhebbers.
De negende editie van Tilburg Culinair
staat ook in 1999.bol van activiteiten.
Natuurlijk zijn er de vertrouwde mini-
restaurants op het Willemsplein en om
geving. Een dertigtal restaurants, culL
nair specialisten en andere
gastronomische bedrijven geven acte
de présence. De mini-restaurants pre
senteren allemaal verschillende ge
rechten, die niet zelden culinaire hoog
standjes zijn.
Het aardige van deze culinaire rond
gang is, dat bezoekers zoveel mogelijk
verschillende creaties uit kunnen pro
beren. Bovendien kunnen ze zelf bepa
len in welke ambiance ze
doen. Het officiële betaalmiddel
dens Tilburg Culinair is het Tilburgs
Troske. De Troskes zijn voor 3 gulden
per stuk te koop bij de kassa's op het
Willemsplein.
De Midden-Brabantse deelnemers aan
Tilburg Culinair 1999 zijn de restau
rants De Hovel, Boerke Mutsaers, Rid
dershoeve, Auberge Het Kc
Auberge du Bonheur, Le Bis.._,
Postelse Hoeve, Bistro De Tafelaer,
Hotel Brasserij Grand Central, Hotel
Mercure/Bistro Napoleon, V
Absolute toppers maar ook smakelijke meevallers
Mensen met getrainde smaakpapillen moeten het weekend van 24 tot en met en Grand Cru Classé St. Emmilion. Uit
26 september beslist gebruiken voor een bezoek aan Tilburg Wijnstad. Tij- Duitsland Beerenauslese, Trocken
dens dit weekend staat de binnenstad van Tilburg voor de veertiende keer Beerenauslese en Eiswein. Ookgewel-
in het teken van wijn en al het culinaire vertier dat daarbij hoort. dige port-wijnen en niet-Franse wijnen
komen onder de hamer van veiling
meester NicoReijn.
Jorritsma en
Stekelenburg
t-kenners met een gerust Op vrijdag, de genodigdenavond, p"ojë
ieden. wordt een bijzonderkavel geveild door sitier
vice-premier Annemarie Jorritsma en verborgen
burgemeester Johan Stekelenburg on- -
der deskundige leiding van veiling
meester Nico Reijn. Hiervoor wordt
selectie gemaakt uit de "VIP-ka-
wia", bijzondere wijnen die door Til-
;ers en het Tilburgse bedrijfsleven
:t zijn ingebracht. Welk kavel
gekozen wordt is nog niet be-
-in de selectie zit onder an-
rt uit 1900 en een enorme
t een inhoud van 24 nor- s
roem- maje flessen. De niet verkozen "VIP-
’etrus, kavels” komen zondag op de veiling.
hm «node d™ i Deelnemer Tilburg Culinair 1999
j; Riddershoeve: 't Zwaantje 1, 5056 ED Berkel- Enschot I
veeJ Telefoon.-(013) 533 12 39 Teleax: (013) 533 53 38
S. De PARTYCENTRA4?ATER1NG-BUFFETTEN-H0RSD'0EUVRES-PARTYCENTRA-CATERINg£
Deelnemer
Tilburg Culinair 1999
S «t I.
torria
le Sch(
vrijdag, is Edsilla Rombley de trek
pleister. Zij kreeg landelijke bekend-
heid met het Eurovisie-songfestival in
Iburg Culinair stond vorig jaar 1998 in Birmingham, waar ze met He
it eerst een paviljoen met negen mei en Aarde op de vierde plaats ein-
ants uit Turnhout. Kennelijk is digde. Dezelfde avond kunnen bezoe-
-L-goed beval- kers het Eugenie Geurts Trio zien
optreden. Zij brengen rustige achter
grondmuziek en swingende dansmu
ziek en weten R&B, soul en rock roll
oeiteloos af te wisselen met samba en
ssa nova.
Zaterdag wordt de sfeer typisch Frans
het musette-duo Les Dénicheurs.
duo bestaat uit gitarist Maruis Pag-
xordeonist Jean-Pierre Ho-
muziek die zij ten gehore
brengen is melancholiek en zonnig te
gelijkertijd. Voor een theatraal tintje
zorgt animator Dirk-Jan. Hij zet ruim
dertig typetjes neer, van wie de volu
mineuze ietwat bekakte Madame Le
Bonbonière het meest bekend is.
Zondag zorgt The Sonic Ranger Music
show voor de muzikale omlijsting.
17ar Sandro van Breem^n, onder
Lekend van de Nieuwe sound-
mixshow, brengt muziek uit de jaren
zestig tot eigentijdse pop en rock.