W I J z w w 5 cHEt I29: Meer 'Tilburgse' boeken IG 017 WA IA Aandacht voor Tilburgse volkskeuken in ‘Wat de pot schaft6 'Van weinig toch iets smakelijks en voedzaams maken' 1MA POST SCRIPTUM COLOFON pasvorm .1 8 66 ri 11 i i i i i i i i r/a vrrrocuuo- I I I Deadline donderdag 12.00 uur Vakantie Seniorenwijzer Reünie St. Antoniusschool Fietsen in en rond Breda Sopranen gezocht! Techno Zorg Bus in de Reit Vergoeding gehoormiddelen Internetsite voor chronisch zieken Koken in alle streken rl i' i I I I Donderdag 22 juli 1999 pagina 9 DE TILBURGSE KOERIER I999— pagina 8 IOAGSIJULI 31 AUGUSTUS -KERK >llek i6AUGUSTUSj G7AUGUSTUS jvelpoort 00-20.00 uur ter vo.: 18.45-21.30 uur w>.: 21.30 uur impressies van Tilburgse of met deze stad 'verwante' schrijvers. Drop Oud .nl Riek Flipse-Tiemens voorde verschijningsdatum. 1EATER IK iweg 147 Oisterwijk - 144-21.00 uur oke Party HET WOORD IS AAN... In deze rubriek kan iedereen van 55 jaar en ouder zijn of haar mening geven over al lerlei zaken. Schrijf uw verhaal op in on geveer tweehonderd woorden en stuur dat naar de redactie van de Seniorenwij- zer, p/a Tilburgse Koerier, Postbus 10001 5000 JA Tilburg, onder vermelding van 'Het woord is aan...' Inzenden betekent niet dat uw brief automatisch geplaatst wordt. Louis 7 t/m Maandag 26 It 44 -23.00 uur nd (ERK 4.15 uur ce 44-23.00-uur ld J1N 00-20.00 uur ERK nbeek-16.00 uur rgelconcert 1G 4 AUGUSTUS N >0.30 uur TERWIJK - middag tioren Orkest de 16|. 22.30 uur 311 AUGUSTUS N 0.30 uur tina 21.30 uur 10 uur voorpremière luur 0-20.00 uur SR Tilburg, of Mooi, spannend, leerzaam: lezen kan altijd, maar de rust van de vakantieperiode nodigt zeker uit om eens lekker onderuit te zakken met een boek. Meer te weten komen over culturele geschiedenis, zeker die van eigen stad en streek, is ook leuk. Zo is enige tijd geleden het boek Wat de pot schaft. De geschiedenis van de dagelijkse maaltijd verschenen. Een van de hoofdstukken gaat over de geschie denis van koken en eten in Tilburg. rken van o.a. rt, Haydn en Bach rtegoets (sopraan), snor), Judith van i Arjan van Baest luur -22.00 uur luur wenen Piedro inrijswijk.r Het laatste boek, Geschreven stad, is een bundeling van stukken die in 1997 en 1998 in het Brabants Dagblad zijn ver schenen. In de serie hadden de schrij vers qua vorm -op de lengte van maxi maal 550 woorden na- de vrije hand. Dat De Nederlandse keuken heeft geen gro te naam in de wereld van de gastrono mie. En met de invloeden die de laatste vijftig jaar vanuit allerlei landen tot ons gekomen zijn, lijkt er helemaal weinig over van de eigen eetcultuur. Veel men sen eten tegenwoordig eerder iets van MacDonalds, snelklaarvoedsel uit de su permarkt of van de frietboer op de hoek dan dat ze zelf in de keuken capucijners met spek klaarmaken. Luiwèèvenpap Ook in Tilburg, voornamelijk bevolkt door arme mensen, was schraalhans keuken meester. Karakteristiek voor de Tilburg se volkskeuken was "van heel weinig toch iets smakelijks en voedzaams ma- Bijna elke dag berichten de kranten over de toegenomen welvaartsverschillen in de wereld. Die zijn er ondanks de de inspanningen van de ontwikkelingshulp, zo ken", stelt Paul Spapens in Wat de pot schaft. Kenmerkend tot en met de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog was dat veel mensen hier groenten uit eigen tuin aten. Het kanaal bood vis en wie kon, hield achter het huis een of twee varkens. En dan was er de "melkkoe van de min deren man": de geit. Spapens besteedt ook aandacht aan Til burgse gebruiken als de kermiskoek, de Nieuwjaarskoek (elders niet meer in zwang, maar hier nog tamelijk populair) en de mik mee vinken: een luxe witbrood met krakelingen er op dat met Sinter klaas op tafel kwam. En hij vermeldt een aantal typische gerechten die uit de een voud van de plaatselijke keuken zijn voortgekomen, 's Maandags (wasdag) werd er vaak luiwèèvenpap gemaakt: in melk gekookt oud brood, gezoet met bruine suiker. Pap was eeuwenlang een complete warme maaltijd die vooral 's avonds werd gegeten. Daarom sloten veel Tilbu rgers tot ver na de Tweede We- Mes en vork Omdat ze weinig gegeten worden, zijn oude gerechten iets bijzonders aan het worden. Exotisch, nieuw en aantrekkelijk: dat is die oude Neerlands Dis, vinden de samenstellers van het nieuwe boek. Het boek is vooreen belang rijk deel gebaseerd op een studiedag over de volkskeuken die eind 1997 in het Nederlands Textielmuse- um werd gehouden. Die dag werd naar aanleiding van het verschijnen van het Til bu rgs Kookbuukskevan de befaamde kok Martin Willemsen en journalist Paul Spa pens georganiseerd door de Stichting Til burgse Taol (STT) en het Nederlands Cen trum voor Volkscultuur (NCV). Alle drieduizend exemplaren van het Kookbuukske zijn uitverkocht (het is na tuurlijk nog wel in de bibliotheek te leen) en het was een voorbeeld voor soortge lijke initiatieven elders in het land. In an dere streken waren mensen de afgelo pen twintig jaar ook bezig met het verzamelen van recepten uit grootmoe ders tijd. Dat tesamen vormde voor het NCV de reden om Wat de pot schaft uit te geven. Het boek voert ver terug in de tijd. Ar cheologen hebben uit plantenresten, botten en potscherven voor een deel kunnen opmaken wat men hier vroeger at. Daar hoorden zaken bij die nu niet meer op tafel komen: paardebloem als groente, sleedoorn als fruit en zwanen en reigers als wild. Aardappelen en tomaten zijn van veel later datum, want die heb ben Europese ontdekkingsreizigers uit Amerika meegebracht. Ander voedsel en bijzondere kruiden kwamen uit het oos ten. Zo, de Tweede Kamer is op reces. Het kabinet heeft vorige week nog een sessie met de benen op tafel gehou den, maar is er nu ook een maandje tussenuit. Dus kunnen we zelf een paar weken onbezorgd met vakantie, want we hoeven even niet bang te zijn voor nieuwe blunders. Hoewel, die ambtenaren... Eten naar je stand Zo'n duizend jaar geleden vormden gra nen en peulvruchten de basis van de voeding. Dat werd aangevuld met wat het seizoen bood aan groenten, fruit, noten en paddestoelen. Of er veel zuivel was en hoeveel vlees men at, was afhankelijk van de kwaliteit van de weidegronden. Hoofddranken in de Middeleeuwen wa ren water, bier en melk. Gegeten werd er met vingers, mes en lepel uit houten kommen. Vorken werden toen alleen ge bruikt om vlees uit de hete ketel te halen. De tafelmanieren van Middeleeuwen en Renaissance zijn grotendeels duidelijke voorboden van die in onze tijd. Zo was het bijvoorbeeld verboden aan tafel neus, oren en tanden te reinigen, te slur pen en smakken of met volle mond te spreken. Brood verkruimelen was in die tijd ongepast, maar een boertje mocht je camoufleren door te hoesten of... door een knetterende wind te laten. Het boek besteedt ook ruim aandacht aan De verstandige koek, het enige ge drukte kookboek uit de zeventiende eeuw. Uit dit boek voor de gegoede bur gerij zijn recepten opgenomen van sala de van artisjokken, gestoofde oesters of mosselen, een stoofschotel van scha penvlees met pastinaak, citroentaart, pastei met kip en pruimen en geconfijte walnoten en aalbessengelei. Met de verstedelijking werden de ver schillen tussen wat er op tafel kwam bij rijk en arm alleen maar groter: het was 'eten naar je stand'. De eerste stand en de burgerij aten behoorlijk gevarieerd en gezond, maar 'het gemeen', de derde stand, moest zich begin vorige eeuw te vreden stellen met aardappelen, goed kope groenten, panharing en soms een stuk vet of vlees, zo meldde de Amster damse burgemeester in 1812. Op de golven van de toenemende belangstelling voor regionale en plaatselijke ge schiedenis en cultuur zijn de afgelopen jaren ook nogal wat boeken over Midden- Brabant en Tilburg verschenen. Het afgelopen jaar kwamen zo boeken in de win kel te liggen over hedendaagse volksdevotie, poëzie op straat en met persoonlijke imnrncciac van Tilhiirncn nf mot rio7o ctarl 'uorvuanto' crhriivora leverde herinneringen, observaties, ge dichten en beschrijvingen van dramaat- jes op. Auteurs zijn o.a. Ko de Laat, Jan Naaijkens, Cees van Raak, Theo Wilton van Reede, Arjan Onderdenwijngaard, Frans Tooten, Jace van de Ven, Hilde de vertellen ze erbij. De toename van de verschillen tussen arm en rijk worden aan de hand van veel cijfermateriaal geïllustreerd. Het komt er op neer dat een heel klein deel van de wereldbevolking beschikt over een heel groot deel van de be staansmiddelen, en dat een heel groot deel van de mensen het met de restjes moet zien te rooien. Hoe komt dat nou allemaal? Door de globalisering, zeggen ze. Dat is een systeem van vrijhandel van 'vrije-jongens-onder-elkaar'. Die zorgen ervoor dat de mensen in één deel van de wereld steeds harder moeten werken voor steeds minder geld; en wij hier in het rijke deel steeds minder voor steeds meer geld. Wij zijn de profi teurs. Wij weten hoe het moet. Wij hebben dan ook een professor in de globalise ring aan de KUB: meneer Lubbers. Die is daar dus erg goed in. Alleen vergeet hij erbij te zeggen dat de rijkdom van de één -van ons dus- voor een belangrijk deel wordt opgebracht door die anderen die van ons niets te verwachten hebben Wie hier nog klaagt over armoede, hij mag zich schamen. Annette van Berkel De redactie van de Seniorenwijzer gaat genieten van een I maandje welverdiende vakantie. De volgende ouderenpagina I verschijnt in De Tilburgse Koerier van donderdag 19 augustus. I Kopij voor die pagina moet -zoals gebruikelijk- een week eerder I bij ons binnen zijn, dus op 12 augustus. Na de 19e verschijnt de Seniorenwijzer weer gewoon elke twee weken. We wensen alle lezers een paar mooie zomerweken, of die nu I thuis of elders worden doorgebracht! Op vrijdag 24 september wordt een reünie georganiseerd voor I een aantal oud-leerlingen van de lagere school St. Antonius in I KorvelHet gaat om degenen die in het schooljaar '64/'65 bij me- I vrouw van Puyenbroek of bij Zr. Josepha in de klas zaten. In- I formatie: Fien Schouten (Atliestraat 93, 5-41 AB Tilburg; tel. 5802340) of Anne-Marie Akkermans (Borgharenparklaan 38, I 5043 ZA Tilburg; tel. 5700521). Het Fietsgilde de Baronie leidt op de fiets 50-plussers in groe- I pen van maximaal tien personen rond in Breda en omgeving. I Het zijn deskundige gidsen die op een leuke manier van alles I vertellen over historische, heemkundige, landschappelijke en I monumentale bezienswaardigheden onderweg. Tot eind september worden er regelmatig drie tochten van ca. I 25 km gereden. Route 1 gaat ten zuiden van Breda onder meer I door het Mastbos en langs kasteel Bouvigne. Route 2 gaat noor- I derlijk, in de richting van Teteringen, Dorst en Oosterhout, on- I der meer door de Vughtpolder. Route3iseennatuurroute,voor- I al ten zuid-oosten van Breda, zoals het Zaartbos, Mastbos en I de Ulvenhoutse bossen. Het startpunt is steeds VVV Breda (Willemstraat 17-19), tegen- I over het station. De tochten beginnen om 10.30 uur. Deelname kost ƒ7,50 (exclusief consumpties); met een Pas 65+ ƒ5,-. Bij het station zijn fietsen te huur. Informatie over data van de toch ten: dinsdag en woensdag van 14.00 tot 16.00 uur, tel. 076- 5251581. Reserveren is noodzakelijk. Dit kan bij de VVV Breda, tel. 076- 5222444 of tel. 076-5228800. U kunt tot uiterlijk één dag voor vertrek om 16.00 uur reserveren. Zoals het koraalrif in de oceaan een palet van prachtige kleuren laat zien, probeert de Tilburgsche Koraal Vereeniging door ver scheidenheid van muziek en stemmen (bas, tenor, alt en so praan) een warme kleurklank te laten horen, onder leiding van dirigent J. van Baest. Het koor zingt klassiek, evenals een vro lijke noot uit hedendaagse of oudere liederen. Dit seniorenkoor heeft momenteel vooral grote behoefte aan sopranen. Wilt u eens kennismaken? De repetities zijn op don derdag van 14.00 tot 16.30 uur (half uur pauze). Nadere infor matie kunt u inwinnen via het secretariaat, mevr. R. Deckers, tel. 4675181U bent van harte welkom als u 50 jaar of ouder bent, graag zingt en goed gestemd bent. Als uw lichaam niet meer alles doet wat u eigenlijk wilt, kunt u in de Techno Zorg Bus wellicht een oplossing ontdekken. Want daar kunt u kennismaken met allerlei hulpmiddelen. Iedereen is wel kom om de bus te bezoeken op woensdag 1 september van 14.00 tot 16.30 uur voor wijkcentrum De Reit (Westertorenlaan 4). Lijn diensten 46 en 47 stoppen vlakbij. Loop eens binnen, kijk wat rond en vraag uitleg. In de vergoeding voor medische hulpmiddelen die per 1 april 1999 is ingegaan, is de vergoeding voor gehoormiddelen al weer veranderd. Na overleg met patiënten/consumentenorganisaties is beslo ten de minimale gebruikstermijn voor boortoestellen per 1 juli te vervangen door vijf jaar in plaats van zeven jaar. Sinds 1 juli geldt bovendien dat bij vervanging van een boortoestel de hoogte van de vergoeding afhankelijk is van de gebruiksduur van het vorige toestel; de bedragen variëren van 1000 tot 1400 gulden. Wilt u meer weten over deze wijziging of de andere vergoedin gen voor medische hulpmiddelen? U kunt uw zorgverzekeraar bellen, maar ook de Gezondheidstelefoon van de Unie KBO. Het team van de Gezondheidstelefoon is op werkdagen van 9.30 tot en met 12.30 uur bereikbaar onder nummer 0900- 8212183 (22 cent per minuut). De vrijwilligers van de Gezond heidstelefoon worden regelmatig bijgeschoold, zodat zij op de hoogte zijn van alle veranderingen in de gezondheidszorg. Sinds kort bestaat Leefwijzer, een Internetsite voor mensen met een chronische ziekte en/of handicap. Deze leidt bezoekers al lereerst in de juiste richting als het gaat om het vinden van ac tuele informatie die voor het leven met een aandoening of han dicap belangrijk is. Daarnaast biedt de site in de rubriek Forum de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te komen, ervaringen uit te wisselen of te discussiërenLeefwijzer is een initiatief van de Nationale Commissie Chronisch zieken. De Internetsite vindt u op www.leefwijzer.nl. Heeft u trek gekregen na het lezen van het hoofdartikel? In de Openbare Bibliotheek vindt u heel veel recepten. Dat kunnen recepten uit Tilburg zijn, maar ook uit heel Brabant, uiteen buur land of uit een volksbuurt in Den Haag. In het Tilburgs Kookbuukske vindt u verzamelde recepten uit deze stad: van stamppotten tot pappen, van soepen tot lams- vleesgerechten. Van poempaaipap en preiprol is het Brabantse deeltje uit een serie boeken met streekgerechten uit elke provincie van Ne derland. De andere deeltjes hebben sprekende titels als Van knipselbonenstamppot en krudoorntjesbrij en Van Goudse moppen en Haagse bluf. Sonia De Kimpe verzamelde recepten uit delen van België in Vlaamse streekgerechten proeven. Of daar veel bier aan te pas komt, moet u zelf maar nakijken. Misschien is wel het meest typische van de Nederlandse keu ken dat er zoveel eetculturen naast en door elkaar bestaan. In Tafelen in Transvaal, smullen in de Schilderswijk staan de lie- velingsrecepten maar ook portretten van allerlei buurtbewo ners. Dat varieert van Luie-Wijven-Vissoep van Jannie, Ellie en Anita (bereidingstijd 30 minuten) tot Lahmacun van Remziye Keskin (bereidingstijd 2 uur en 30 minuten). Uitgekeken op uw eigen potje? Kijk eens bij de buren in de bi bliotheek. ttvanaf Bresser, Ed Schilders, Jan Verweij, Joep Eijkens, Janna de Ruiter en Berry van Oudheusden. Journalist Paul Spapens, co-auteur van Wat de pot schaft, is erg productief in het beschrijven van Midden-Brabantse cul tuurgeschiedenis). Voor een serie ein dejaarsgeschenken van uitgeverij Jan Van Laarhoven Boeken BV schreef hij Heilige Boontjes. Volksdevotie in Tilburg en omgeving aan het eind van de twintig ste eeuw. Aan bod komen natuurlijk Peerke Donders, de bekende bedevaar ten naar Scherpenheuvel en de Sint Jan in Den Bosch en de Sint Jobviering in Berkel-Enschot. Daarnaast besteedt Spapens in het prettig leesbare boek on der meer aandacht aan de toegenomen belangstelling voor volksdevotie die zich uit in de bouw van nieuwe kapelletjes. Een flink exemplaar is in Loon op Zand verrezen. Een ander staat aan de weg van Lage-Mierde naar Hooge-Mierde als herinnering aan de bedevaart naar Sin- terknèllis (Sint Cornelis) in het laatste dorp. En in Alphen moet in het Heilig Jaar 2000 een nieuwe kapel aan de weg naar Chaam klaar zijn, meldt Spapens. De meeste zijn al wat versleten, sommige zijn spoorloos en andere zullen misschien verdwijnen bij de herinrichting van de bin nenstad: de tegels met gedichten. Daar over gaat het bijzondere boekje De poëzie lacht op straat. Gebeitelde gedichten in Tilburg van publicist Cees van Raak, als dichter bekend onder het pseudoniem Cees Verraak. Het boekje bevat niet al leen gedichten die nu (nog) te lezen zijn op het centrumplaveisel, maar ook acht ge dichten die niet door de selectie kwamen en evenzoveel korte poëtische bijdragen die verloren gingen door verzakkingen, Tilburgse Koerier. Redactie I Diny van Bladel- Verbunt Riek Flipse-Tiemens Jan van Groos (voorzitter) Wilma Hurkens I Joop Janmaat Maartje Konings I Karei Luiijf (eindredacteur) I Barth Noordzij Kees Vermunt Adres redactie I burgse znnn.u Seniorenwijzer, p/a Vincentius- straat 102, 5038 f Postbus 3078,5003 DB Tilburg; tel. 5839999. Kopij kan opgestuurd worden naar het redactie-adres of naar De Til- Koerier, Postbus 10001, 5000 JA Tilburg; tel. 5368805. De bekende fotograaf van het Brabantse volksleven Henri Berssenbrugge legde dit ta fereel in Tilburg of omgeving vast in de eerste jaren van deze eeuw. Een moeder en twee dochters aan tafel. Wat de pot schaft. De geschiedenis van de dagelijkse maaltijd kost ƒ34,50 en is verkrijgbaar in de boekhandel. reldoorlog de dag af met een burdje pap, schrijft Spapens. Ook de lawaaisaus laat hij niet onvermeld: gemaakt van boter, water en aardappel meel, om op vrijdag te serveren bij de aard appelen als er geen vlees op tafel kwam. Het "meest Tilburgse van alle gerechten" stamt ook uit die traditie: slaoj-meej-aaj- meej-jèün-meej-èèrpel. Dat werd aan het eind van de week van restjes gemaakt en als broodbeleg gegeten. Wie zelf op zijn Tilburgs wil kokkerellen, kan aan de slag met ideeën van Martin Wil lemsen op basis van originele recepten. De keuze (of het menu) in het boek bestaat uit Vrijdagse soep, gestoofde stokvis, su- pieten (kalfszwezerik) in St. Jacobsschel- pen, capuinen (kapoenen, hier braadkui- kens), Schoenlapperstaart, koude groenten in mosterdazijn, en Coffey melk. ICHOENEN^ De Seniorenwijzer verschijnt een maal in de twee weken in De luur 19.00-22.00 uur 10-19.30 uur 11

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1999 | | pagina 9