i
01
o
Docent koken bij de De Rooi Pannen
l
•te
□i
dl
s
Koken met Wim Kint
of
of
Q3B
ER
m
p-279660
IN
Kerststallen kijken in en om het
Hart van Brabant
1.^
1 F*
3’
pagina 6
Donderdag 10 december 1998— pagina
v<- i iLuunuoi: iMJErtltrt
II
Kerst winter
Opnieuw brochure Streek VVV Hart van Brabant
Brabantse Kerstdubbel-CD
Kerstviering slechthorenden
ntree 12,00
3. Schmidt
ntree 12,00
Kerstmis op Paletplein
9 Er zijn dit jaar weer prachtige kerststallen te bewonderen in stad en streek.
ntree/12,00
voor zorgt dat de gevanger
ook écht krijgt. Maligayang l
lukkig kerstfeest)!
reel steunen. Stuur ee
gesloten postzegel v
lijk bij dt
bant aan I
ntree 10,00
'Mtetoe*, met yenoo^te yatm
<%e&z£&e*t mcd
StoofaeentjeA met
ifilet
MER
!N
BEREIDINGSWIJZE:
FOTO: PETER LIGTENBERG
Het is een traditie geworden
1 dat De Tilburgse Koerier even
7^“
?ayuitem>e&wte met ’tonijnen
^rM^eddeK^rwetnatd
«s
m'
Kerstgroet voor Filippijnse
politieke gevangenen
‘Onder de Sterren’ bij
Oisterwijkse winkeliers
ne hal.
OOP
NDS
etimrt
rtnc
ngen'-_
998
'bioscoop
'INNEN!
T^ett^aedteri geweld met
freietdedtoeten
Vier routesuggesties
Er worden vier routesuggesties gege
ven. Deze route kunt u gezellig met het
ntree 17,50
rpijnse politieke gevangene mo-
reel steunen. Stuur een briefje met in-
Bloem
Boter
Peper
Zout
ivé"-voorstel-
gen
<baar.
im is gratis,
sen, dag,
n.
luten voor
ïruil
GEU/K!
post
Pasko(ge-
Mulfilet
Room
Saffraan
Taugé
Rode paprika
Witte wijn
Olie
Boter
Citroen
Peterselie
Bloem
Peper
Zout
rte peterselie
rompitjes
Rosso sla
Receptuur voor vier personen
4 stuks a 75 gram
2,5 dl
4 draadjes
250 gram
50 gram
1/2 glas
2 eetlepels
25 gram
4 partjes
4 takjes
25 gram
BEREIDINGSWIJZE:
Indien er geen bosbessenpuree is neemt u hiervoor bosbessen
jam die u verdunt met water.
Speciale brochure
In de 28 pagina’s tellende kerststallen
brochure worden beschrijvingen gege
ven van meer dan 50 kerststallen.
Naast de bezichtigingstijden en dc
adressen vindt u in de uitgebreide bro
chure ook vier routesuggesties
Ir
Receptuur voor vier personen:
Fazantenbout
Prei
Wortel
Ui
2 stuks
100 gram
50 gram
1 stuk
Idl
3 eetlepels
4 takjes
30 gram
25 gram
Receptuur voor vier personen:
Bosbessenpuree
Suiker
Gelatine, (blaadjes)
Room
Aardbeien
Mintblaadjes
Opgeslagen room
december zuh
.00 tot 16.00 t
re de kerstman:
“-yniss
n de
ibro-
r routesuggesties en
tal evenementen be-
1 de kerst plaatsvin-
i leuke ideeën voor
Rvi stcadeaus en tips voor een dagje uit
met de feestdagen in deze brochure.
250 gram
50 gram
8 gram
1,2 dl
12 stuks
4 stuks
2 dl
Kalfsoesters
Champignons
Oesterzwammen
Shitaken
Sjalotjes
Jachtsaus
Cognac
Bouillon
Boter
Peper
zout
Receptuur voor vier personen:
4 stuks van 120 gram
50 gram
50 gram
50 gram
50 gram
1 zakje
1 borrelglaasje
2,5 dl
50 gram
voor kerstmis een kerstmenu
publiceert van een kok, die
zijn sporen in het vak ruim
schoots heeft verdiend. Dit
jaar is het de beurt aan Wim
Kint, docent koken aan de
afdeling Horeca van De
Rooi Pannen, centrum voor
ondernemersonderwijs in
Tilburg.
Kint (32) geeft inmiddels
i acht jaar les op De Rooi
Pannen. Hij is geboren en
A getogen in het Zeeuwse
A Kloosterzande en
JA a kreeg zijn vakoplei-
ding in het kader
y van het leerling-
stelsel in Middel-
burg. Hij was onder
2 stuks
1 stuks
150 gram
4 pakjes van 12 x 12 cm
1/2 glas
200 gram
1/2 stokje
50 gram
1 stuks
BEREIDINGSWIJZE:
Maak de prei, wortel en ui schoon. Verdeel de prei, wortel en
ui in grove stukken. Spoel de fazantenbout af met water. Zet
de fazantenbout op met vijf liter koud water. Breng het vocht
met de bouten aan de kook en verwijder het schuim. Voeg de
prei, wortel en uit toe. Voeg peper en zout toe. Breng het ge
heel tot tegen het kookpunt en laat het ongeveer drie uur trek
ken. Smelt de boter in een pan en laat deze uitbruissen, maar
niet kleuren. Meng de bloem met de boter. Maak de nu ont
stane roux op een matig vuur gaar. Laat de roux afkoelen. Giet
de bouillon overeen zeef en vang de ontstane bouillon op. Giet
ongeveer een liter bouillon bij de roux en breng dit onder
roeren aan de kook. Laat de soep op een laag pitje doorkon.vu.
Verwijder de botjes van de fazantenbouten. Snij het gare fa-
zantenvlees in kleine blokjes en voeg deze aan de soep toe.
Was de rozijnen. Verdeel de room over de soepkopp....
deel ook de gewassen rozijnen over de soepkoppen. P-J*
soep op smaak met peper en zout. CL. 1r r.._r
pen en gameer met de takjes kervel.
hele gezin rijden: Kerstmis is tenslotte
een familiefeest bij uitstek! De routes
vertrekken allemaal vanuit Tilburg,
maar kunnen ook vanuit andere plaat-
sen opgepakt worden. Ze leiden u door
t het de prachtige natuur van het Hart van
Receptuur voor vier personen:
Stoofpeertjes, (klein) 2
Vijgen, (vers) 1
Gorgonzolakaas 1
Bladerdeeg(diepvries) 4
Rode wijn 1
Water 1
Suiker 2
Kaneel 1
Boter om te smeren f
Ei 1
Zout
ren. Ook de kerstman is dan weer aan
wezig. Zondag 20 december zullen
veel winkels van 11.00 tot 16.00 uur
geopend zijn. Behalve de kerstman zal
rvanaf 11.00 uur Rini Marynissen, een
Sparkle virtuoos op zijn accordeon, op het
iet hun plein spelen. Vanaf 14.00 uur zal
- zangkoor Vocapella o.l.v. Jenny van
Spaendonk een optreden verzorgen.
Maandag, dinsdag, woensdag zijn er
-de traditionele kerstkoopavon-
uen tot 20.00 uur. Woensdag 23 de-
ember van 14.00 tot 16.00 uur treedt
Cortop.
Receptuur voor vier personen:
Meloen 400 gram
Gerookte zalmfilet 150 gram
Frambozenjam 4 eetlepels
Azijn 2 eetlepels
Gehakte peterselie 1 eetlepel
Pijnboompitjes 2 eetlepels
Lollo Rosso sla 4 blaadjes
Frisse sla 4 blaadjes
Cerisetomaatjes 8 stuks
Kervel
Peper
Zout
Meng de room met de saffraan, witte wijn, peper en zout.
Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer tien minu
ten op een laag vuur inkoken. Snij de paprika in kleine blok-
tjam met de jes Bestrooi de mulfilet met peper en zout. Wentel de mulft-
nisZ°Was°de leI door de bloem' Smelt de b0*61-in een pan en bak hierin de
mulfilet mooi goudgeel. Verhit in een andere pan de olie en
bak hierin de paprikablokjes. Als de paprikablokjes gaar zijn
de taugé toevoegen. Bak de paprika en taugé nog ongeveer
twee minuten op een krachtig vuur. Breng de saus c
ti zout. Schep het groentenmengsel in het uuuku
i groot warm plat bord. Leg de mulfilet op de groenten,
nd de groenten en vis de saus. Gameer met de peterse-
BEREIDINGSWUZE:
Snij met een klein mesje de kalfsoester over een lengte van
een a twee cm aan de zijkant open. Maak een holle ruimte in
de kalfsoester. Hak de paddestoelen zeer fijn. Verwijder de
schil van het sjalotje en snipper dit fijn. Meng sjalotjes en ge
hakte paddestoelen. Smelt tien gram van de boter in een koe- -
kepan en bak hierin het paddestoelenmengsel. Breng het P11^
mengsel op smaak met peper en zout. Laat het paddestoelen-
mengsel afkoelen. Vul met het afgekoelde f
rmengsel de kalfsoesters. Meng de jachtsaus met de bon
r goed Breng de jachtsaus aan de kook. Voeg de cognac toe en laat dit
token, korte tijd inkoken tot de saus terug op dikte is. Bestrooi de ge-
vulde kalfsoesters met peper en zout. Smelt de resterende bo-
soep toe. ter in een pan en bak hierin de kalfsoesters mooi goudgeel.
ppen.Ver- Laat de kalfsoesters op een laag vuur in ongeveer vijf minuten
ver de soepkoppen. Breng de verder gaar worden. Let er op dat het vlees mooi mals bCjC.
t. Giet de soep in de soepkop- Serveer bij dit hoofdgerecht met spek ingerolde boontjes en
gebakken aardappelen.
Kerstmis, een heel gezellig familie
feest. Een versierde boom mag hierbij
niet ontbreken en natuurlijk hoort de
kerststal er ook bij. Ook in en om het
Hart van Brabant proeft u deze warme
sfeer van Kerstmis. Op heel wat plaat
sen is het werk weer in volle voorbe
reiding om van de kerststallen iets spe
ciaals te maken. In de periode van
Kerst tot en met Driekoningen kunt u
deze bijzondere kerststallen gaan be
zichtigen. Ze geven allemaal het kerst
verhaal op karakteristieke wijze weer.
Voor de zesde maal heeft Streek VVV
Hart van Brabant deze traditionele,
moderne en levende kerststallen voor u
op een rijtje gezet en in de brochure
‘Kerststallen in en om het Hart van
Brabant ‘98 opgenomen.
jam die u verdunt met water.
Klop de room op de yoghurtdikte. Plaats de room in de koeling.
Spoel vier koffiekopjes om met koud water. Laat de koffiekop
jes uitlekken. Meng de bosbessenpuree met de suiker. Breng de
gesuikerde bosbessen puree aan de kook. Leg de gelatineblaad
jes in ruim koud water. Week de gelatineblaadjes ongeveer vijf
minuten. Knijp de gelatineblaadjes uit. Neem het pannetje met
paddestoelen- kokende bosbessenpuree van het vuur en voeg de uitgeknepen
oaddestoelen- gelatineblaadjes toe. Meng met een garde tot de gelatine geheel
is opgelost. Laat de bosbessenpuree afkoelen tot deze gaat ver-
ati dikken. Schep de room door de bosbessenpuree als de bosbes-
‘z’ senpuree de zelfde dikte heeft als de geslagen room. Als room
en bosbessenpuree zich tot een massa hebben gemengd deze in
de omgespoelde koffiekopjes scheppen. Plaats de bavarois nu
idgeel. voor ongeveer vier uur in de koeling. Verwijder voorzichtig de
inuten bavarois uit de vormpjes, (Dit met behulp van een klein mesje,
blijft, of de kopjes voorzichtig in lauw-, warm water houden). Plaats
tjes en de bavarois op het midden van een groot bord. Gameer met de
opgeslagen room, aardbeien en mintblaadjes.
Op donderdag 17 december is het weer van bijeenkomst: Rode Kruisgebouw,
tijd voor de traditionele kerstviering. Leonard van Vechelstraat 2. De ko-
Deze avond is alleen toegankelijk mende maanden wordt de eerste don
middels een inschrijfformulier. De bij- derdag van de maand een ontmoe-
eenkomst is van 17.30 tot ±20.00 uur. tingsmiddag gehouden van 14.00 tot
Er wordt gebruik gemaakt van de ring- ±16.00 uur. Voor meer informatie:
leiding en overheadprojector. Plaats dhr. D. Smits, tel. 5217447.
De komende weken zal het overdekte
winkelcentrum Paletplein in de wijk
Wandelbos een sfeervolle kerstsfeer
uitstralen. Bovendien worden er een
aantal activiteiten gehouden. Op zater
dag 12 december zal het koor Sp<—
Sound o.l.v. Lia van Trier met
combo een aantal optredens verzor-
VVV’s in ‘s-Hertogenbosch, Oss, gen. De kerstman is de hele dag aan-
Eindhoven en Breda. In Tilburg is de wezig en deelt kerstkransjes uit. Zater-
berochure ook te verkrijgen bij Vroom dag 19 december vanaf 11.00 uur weer de tradit
Dreesmann, de ANWB en natuur- treedt de citerspeelster Cecilia de Pree den tot 20.00
lijk bij de Streek WV Hart van Bra- op en vanaf 14.00 uur zal pianist Perry cember van 14.00 tot
bant aan het Stadhuisplein 128. Rudge zijn muzikaal talent laten ho- orgelspeler Piet de Ko
is en u wordt ontvan-
i met een glaas-
iag van 11.00
j de kerstpre-
Brabant naar de verschillende kerst
stallen. Uiteraard kunt u ook zelf een
route uitstippelen. De Kerststallenbro
chure kost slecht ƒ5,95 en is vanaf he
den verkrijgbaar bij vele VVV-kanto-
ren in het Hart van Brabant en bij de
meer werkzaam in Philippi
ne. De restaurants in dit culinaire
hart van Zeeuws-Vlaanderen zijn gespeciali
seerd in de bereiding van gerechten met
schaal- en schelpdieren zoals mosselen.
Wim Kint heeft verder gewerkt in een ster
renzaak in Kruiningen, in De Draak in Ber
gen op Zoom en in Knokke aan de Belgische
kust.
De Vereniging Oisterwijkse winke- schoenzaken, een brillen- en contact-
liers organiseert op zondag 13 decem- lenzenspecialist, een kadoboetiek, een
ber in De Kunstkring (Stationsstraat 3 exclusieve lingeriezaak en een decora
te Oisterwijk) een stijlvolle kerst- tiematerialenwinkel.
beurs. Er is een keur van winkeliers De entree is gratis en u wort
aanwezig, waaronder een patisserie, gen door een kerstman met
een bloemist, een delicatessenzaak, je glühwein. U bent zonda°
modezaken, een tweewielersspecia- tot 18.00 uur welkom op de
list, een Echte Bakker, een slijterij, ju- sentatie ‘Onder de Sterren’,
weliers, interieurzaken, leder- en
BEREIDINGSWIJZE:
Snij de meloen in twee delen. Verwijder met een lepel de zaad
lijsten. Snij de meloen in parten. Verwijderde schil van de me
loen. Snij de meloen in gelijke partjes. Snij de gerookte zalm
in dunne reepjes. Rooster de pijnboompitjes in een koekepan,
(geen olie of boter toevoegen). Meng de frambozenjam met de
azijn, gehakte peterselie, gehakte sjalotjes, peper en r
elkaar. Proef of de nu ontstane dressing op smaak is. Was de
lollo rosso en de frisse sla. Leg de meloenstukjes op een groot
bord. Verdeel de in reepjes gesneden gerookte zalm over de
vier borden. Maak een roosje van lollo rosso en frisse sla door
deze in elkaar te vouwen. Verwijder het onderste harde ge-
deelte van de sla. Plaats het slaroosje als garnering op het bord. een e^'
Verdeel de geroosterde pijnboompitjes over de vier borden.
Snij de cerisetomaatjes in twee stukken. Verdeel ook deze 1 ron5;
over de borden. Gameer met de takjes kervel. Overgiet op het lie en cltroen'
laatste moment met de frambozendressing.
Zoals elk jaar organiseert de Filippij- kost dus twee maal (0,80) naar de Fi-
nengroep Noord-Brabant een kerst-en lippijnengroep Noord-Brabant, Kei-
nieuwjaarskaartenactie om zo politie- zersveerlaan 37, 5045 NL Tilburg. U
ke gevangenen een hart onder de riem krijgt dan een lijstje thuisgestuurd;
te steken. Uit de 150 politieke gevan- daarop is één naam aangekruist, zodat
genen in deze eilandengroep zijn er 34 elke geselecteerde gevangene post w?r een aan a
geselecteerd, die allen in gevangenis- krijgt. Daarvoor kunt u een Engelse lre^,’ \ona
sen op Mindanao zitten. Slechts vijf voorbeeldtekst gebruiken. den' vlnd H
van hen hebben een rechtszaak gehad, De kosten van een priority-kaart of Kerstcadeaus en tips
de anderen zitten zonder vorm van brief naarde Filippijnen zijn (1,60. U
proces opgesloten. stuurt uw brief of kaart naar de men-
Voor ruim drie gulden kunt ook u een senrechtenorganisatie TFDP, die er-
Filippijnse politieke gevangene mo- voor zorgt dat de gevangene de post
reel steunen. Stuur een briefje met in- ookéchtkriigt. MalieavanaPaskotge-
;Vurallemense!'isdeveelzeggendeti- Franken en Kees Verhoeven, maar
■tel van de dubbel-CD, die als nummer ook het prachtige hoorspel 'De Kameel
;5 in de reeks "Brabant op z'n Best" gaat van de Sint Jan' van Ad de Laat, waar-
jverschijnen. Op de liedjes-CD staat in een aantal Brabantse coryfeen een
het oer-Brabantse kerstlied'De vierde rol vertolken, zoals wijlen plebaan
kunning'van Ad de Laat, maar ook nog Gerrit van de Camp en Ploegadoer
17 nieuwe Brabantse kerstliedjes, on- Martien Grilis.
der meer van Treveris, de Sjawi’s, Lin-
negoewd, De Grootste Gemenen De
ller, Teuntjes Deuntjes, Schik, 't kumt
vaneiges, Annelieke Merx, Marie-
Christien Verstralen, Martin de Bar-
banson, Wout van Venrooij, Josefien
Dortmans, Jo van Heeswijk en Henk
Habraken en Lambert van Hintum.
iOp de Vertel-CD staan o.a. de vertel
lers en dichters Thieu Sijbers, Nol van
Roessel, Jan Naaijkens, Ivo van Dint-
her, Gerard Ulijn, Cor Swanenberg,
Johan Biemans, Frans van Gessel, Mi
chel de Koning, Martien Goossens,
Kees Hoeckx, Carel Thijssen, Paula
BEREIDINGSWIJZE:
Schil de peertjes. Snij de peertjes in de lengterichting in tweeën.
Verwijder het klokhuis. Breng water, suiker, rode wijn en ka-
neel aan de kook. Voeg de uitgeholde peertjes toe en laat deze
net onder het kookpunt gaar worden, (dit heeft lange tijd nodig).
Knip uit een stukje karton een vorm van een peer, (Probeer hier J 'W|
keurig een steeltje aan te vormen). Let er op dat dit kartonnen
peertje niet groter is dan de afmeting van het korstdeeg. Leg het
kartonnen Peertje op het korstdeeg en snij voorzichtig langs de
ronat van het karton zodat er een peer van korstdeeg ontstaat.
Verwarm een oven voor op 220 C. Smeer een bakplaat in met de
„,.eboter. Leg hierop de peer van korstdeeg. Kijk of de peertjes in
op smaak het kookvocht gaar zijn. Laat de gare peertjes uitlekken. Verdeel
iet midden de gorgonzola in vier stukken. Vul de plaats van het klokhuis op
met de gorgonzola. Plaats de gevulde peer met de kaasvulling
naar onder in het midden van het korstdeeg. Klop het ei los met
een snufje zout Besmeer voorzichtig het korstdeeg met het los
geslagen ei. Let er op dat de randen van het korstdeeg niet met
ei in aanraking komen. Plaats de bakplaat met gevulde peertjes
in de voorverwarmde oven van 220 C. Bak de peren mooi goud
geel. Snij de vijg in vier gelijke stukken. Gameer met stukjes
verse vijg. Serveer dit gerecht direct uit de oven.
-