i 01 o Docent koken bij de De Rooi Pannen l •te □i dl s Koken met Wim Kint of of Q3B ER m p-279660 IN Kerststallen kijken in en om het Hart van Brabant 1.^ 1 F* 3’ pagina 6 Donderdag 10 december 1998— pagina v<- i iLuunuoi: iMJErtltrt II Kerst winter Opnieuw brochure Streek VVV Hart van Brabant Brabantse Kerstdubbel-CD Kerstviering slechthorenden ntree 12,00 3. Schmidt ntree 12,00 Kerstmis op Paletplein 9 Er zijn dit jaar weer prachtige kerststallen te bewonderen in stad en streek. ntree/12,00 voor zorgt dat de gevanger ook écht krijgt. Maligayang l lukkig kerstfeest)! reel steunen. Stuur ee gesloten postzegel v lijk bij dt bant aan I ntree 10,00 'Mtetoe*, met yenoo^te yatm <%e&z£&e*t mcd StoofaeentjeA met ifilet MER !N BEREIDINGSWIJZE: FOTO: PETER LIGTENBERG Het is een traditie geworden 1 dat De Tilburgse Koerier even 7^“ ?ayuitem>e&wte met ’tonijnen ^rM^eddeK^rwetnatd «s m' Kerstgroet voor Filippijnse politieke gevangenen ‘Onder de Sterren’ bij Oisterwijkse winkeliers ne hal. OOP NDS etimrt rtnc ngen'-_ 998 'bioscoop 'INNEN! T^ett^aedteri geweld met freietdedtoeten Vier routesuggesties Er worden vier routesuggesties gege ven. Deze route kunt u gezellig met het ntree 17,50 rpijnse politieke gevangene mo- reel steunen. Stuur een briefje met in- Bloem Boter Peper Zout ivé"-voorstel- gen <baar. im is gratis, sen, dag, n. luten voor ïruil GEU/K! post Pasko(ge- Mulfilet Room Saffraan Taugé Rode paprika Witte wijn Olie Boter Citroen Peterselie Bloem Peper Zout rte peterselie rompitjes Rosso sla Receptuur voor vier personen 4 stuks a 75 gram 2,5 dl 4 draadjes 250 gram 50 gram 1/2 glas 2 eetlepels 25 gram 4 partjes 4 takjes 25 gram BEREIDINGSWIJZE: Indien er geen bosbessenpuree is neemt u hiervoor bosbessen jam die u verdunt met water. Speciale brochure In de 28 pagina’s tellende kerststallen brochure worden beschrijvingen gege ven van meer dan 50 kerststallen. Naast de bezichtigingstijden en dc adressen vindt u in de uitgebreide bro chure ook vier routesuggesties Ir Receptuur voor vier personen: Fazantenbout Prei Wortel Ui 2 stuks 100 gram 50 gram 1 stuk Idl 3 eetlepels 4 takjes 30 gram 25 gram Receptuur voor vier personen: Bosbessenpuree Suiker Gelatine, (blaadjes) Room Aardbeien Mintblaadjes Opgeslagen room december zuh .00 tot 16.00 t re de kerstman: “-yniss n de ibro- r routesuggesties en tal evenementen be- 1 de kerst plaatsvin- i leuke ideeën voor Rvi stcadeaus en tips voor een dagje uit met de feestdagen in deze brochure. 250 gram 50 gram 8 gram 1,2 dl 12 stuks 4 stuks 2 dl Kalfsoesters Champignons Oesterzwammen Shitaken Sjalotjes Jachtsaus Cognac Bouillon Boter Peper zout Receptuur voor vier personen: 4 stuks van 120 gram 50 gram 50 gram 50 gram 50 gram 1 zakje 1 borrelglaasje 2,5 dl 50 gram voor kerstmis een kerstmenu publiceert van een kok, die zijn sporen in het vak ruim schoots heeft verdiend. Dit jaar is het de beurt aan Wim Kint, docent koken aan de afdeling Horeca van De Rooi Pannen, centrum voor ondernemersonderwijs in Tilburg. Kint (32) geeft inmiddels i acht jaar les op De Rooi Pannen. Hij is geboren en A getogen in het Zeeuwse A Kloosterzande en JA a kreeg zijn vakoplei- ding in het kader y van het leerling- stelsel in Middel- burg. Hij was onder 2 stuks 1 stuks 150 gram 4 pakjes van 12 x 12 cm 1/2 glas 200 gram 1/2 stokje 50 gram 1 stuks BEREIDINGSWIJZE: Maak de prei, wortel en ui schoon. Verdeel de prei, wortel en ui in grove stukken. Spoel de fazantenbout af met water. Zet de fazantenbout op met vijf liter koud water. Breng het vocht met de bouten aan de kook en verwijder het schuim. Voeg de prei, wortel en uit toe. Voeg peper en zout toe. Breng het ge heel tot tegen het kookpunt en laat het ongeveer drie uur trek ken. Smelt de boter in een pan en laat deze uitbruissen, maar niet kleuren. Meng de bloem met de boter. Maak de nu ont stane roux op een matig vuur gaar. Laat de roux afkoelen. Giet de bouillon overeen zeef en vang de ontstane bouillon op. Giet ongeveer een liter bouillon bij de roux en breng dit onder roeren aan de kook. Laat de soep op een laag pitje doorkon.vu. Verwijder de botjes van de fazantenbouten. Snij het gare fa- zantenvlees in kleine blokjes en voeg deze aan de soep toe. Was de rozijnen. Verdeel de room over de soepkopp.... deel ook de gewassen rozijnen over de soepkoppen. P-J* soep op smaak met peper en zout. CL. 1r r.._r pen en gameer met de takjes kervel. hele gezin rijden: Kerstmis is tenslotte een familiefeest bij uitstek! De routes vertrekken allemaal vanuit Tilburg, maar kunnen ook vanuit andere plaat- sen opgepakt worden. Ze leiden u door t het de prachtige natuur van het Hart van Receptuur voor vier personen: Stoofpeertjes, (klein) 2 Vijgen, (vers) 1 Gorgonzolakaas 1 Bladerdeeg(diepvries) 4 Rode wijn 1 Water 1 Suiker 2 Kaneel 1 Boter om te smeren f Ei 1 Zout ren. Ook de kerstman is dan weer aan wezig. Zondag 20 december zullen veel winkels van 11.00 tot 16.00 uur geopend zijn. Behalve de kerstman zal rvanaf 11.00 uur Rini Marynissen, een Sparkle virtuoos op zijn accordeon, op het iet hun plein spelen. Vanaf 14.00 uur zal - zangkoor Vocapella o.l.v. Jenny van Spaendonk een optreden verzorgen. Maandag, dinsdag, woensdag zijn er -de traditionele kerstkoopavon- uen tot 20.00 uur. Woensdag 23 de- ember van 14.00 tot 16.00 uur treedt Cortop. Receptuur voor vier personen: Meloen 400 gram Gerookte zalmfilet 150 gram Frambozenjam 4 eetlepels Azijn 2 eetlepels Gehakte peterselie 1 eetlepel Pijnboompitjes 2 eetlepels Lollo Rosso sla 4 blaadjes Frisse sla 4 blaadjes Cerisetomaatjes 8 stuks Kervel Peper Zout Meng de room met de saffraan, witte wijn, peper en zout. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer tien minu ten op een laag vuur inkoken. Snij de paprika in kleine blok- tjam met de jes Bestrooi de mulfilet met peper en zout. Wentel de mulft- nisZ°Was°de leI door de bloem' Smelt de b0*61-in een pan en bak hierin de mulfilet mooi goudgeel. Verhit in een andere pan de olie en bak hierin de paprikablokjes. Als de paprikablokjes gaar zijn de taugé toevoegen. Bak de paprika en taugé nog ongeveer twee minuten op een krachtig vuur. Breng de saus c ti zout. Schep het groentenmengsel in het uuuku i groot warm plat bord. Leg de mulfilet op de groenten, nd de groenten en vis de saus. Gameer met de peterse- BEREIDINGSWUZE: Snij met een klein mesje de kalfsoester over een lengte van een a twee cm aan de zijkant open. Maak een holle ruimte in de kalfsoester. Hak de paddestoelen zeer fijn. Verwijder de schil van het sjalotje en snipper dit fijn. Meng sjalotjes en ge hakte paddestoelen. Smelt tien gram van de boter in een koe- - kepan en bak hierin het paddestoelenmengsel. Breng het P11^ mengsel op smaak met peper en zout. Laat het paddestoelen- mengsel afkoelen. Vul met het afgekoelde f rmengsel de kalfsoesters. Meng de jachtsaus met de bon r goed Breng de jachtsaus aan de kook. Voeg de cognac toe en laat dit token, korte tijd inkoken tot de saus terug op dikte is. Bestrooi de ge- vulde kalfsoesters met peper en zout. Smelt de resterende bo- soep toe. ter in een pan en bak hierin de kalfsoesters mooi goudgeel. ppen.Ver- Laat de kalfsoesters op een laag vuur in ongeveer vijf minuten ver de soepkoppen. Breng de verder gaar worden. Let er op dat het vlees mooi mals bCjC. t. Giet de soep in de soepkop- Serveer bij dit hoofdgerecht met spek ingerolde boontjes en gebakken aardappelen. Kerstmis, een heel gezellig familie feest. Een versierde boom mag hierbij niet ontbreken en natuurlijk hoort de kerststal er ook bij. Ook in en om het Hart van Brabant proeft u deze warme sfeer van Kerstmis. Op heel wat plaat sen is het werk weer in volle voorbe reiding om van de kerststallen iets spe ciaals te maken. In de periode van Kerst tot en met Driekoningen kunt u deze bijzondere kerststallen gaan be zichtigen. Ze geven allemaal het kerst verhaal op karakteristieke wijze weer. Voor de zesde maal heeft Streek VVV Hart van Brabant deze traditionele, moderne en levende kerststallen voor u op een rijtje gezet en in de brochure ‘Kerststallen in en om het Hart van Brabant ‘98 opgenomen. jam die u verdunt met water. Klop de room op de yoghurtdikte. Plaats de room in de koeling. Spoel vier koffiekopjes om met koud water. Laat de koffiekop jes uitlekken. Meng de bosbessenpuree met de suiker. Breng de gesuikerde bosbessen puree aan de kook. Leg de gelatineblaad jes in ruim koud water. Week de gelatineblaadjes ongeveer vijf minuten. Knijp de gelatineblaadjes uit. Neem het pannetje met paddestoelen- kokende bosbessenpuree van het vuur en voeg de uitgeknepen oaddestoelen- gelatineblaadjes toe. Meng met een garde tot de gelatine geheel is opgelost. Laat de bosbessenpuree afkoelen tot deze gaat ver- ati dikken. Schep de room door de bosbessenpuree als de bosbes- ‘z’ senpuree de zelfde dikte heeft als de geslagen room. Als room en bosbessenpuree zich tot een massa hebben gemengd deze in de omgespoelde koffiekopjes scheppen. Plaats de bavarois nu idgeel. voor ongeveer vier uur in de koeling. Verwijder voorzichtig de inuten bavarois uit de vormpjes, (Dit met behulp van een klein mesje, blijft, of de kopjes voorzichtig in lauw-, warm water houden). Plaats tjes en de bavarois op het midden van een groot bord. Gameer met de opgeslagen room, aardbeien en mintblaadjes. Op donderdag 17 december is het weer van bijeenkomst: Rode Kruisgebouw, tijd voor de traditionele kerstviering. Leonard van Vechelstraat 2. De ko- Deze avond is alleen toegankelijk mende maanden wordt de eerste don middels een inschrijfformulier. De bij- derdag van de maand een ontmoe- eenkomst is van 17.30 tot ±20.00 uur. tingsmiddag gehouden van 14.00 tot Er wordt gebruik gemaakt van de ring- ±16.00 uur. Voor meer informatie: leiding en overheadprojector. Plaats dhr. D. Smits, tel. 5217447. De komende weken zal het overdekte winkelcentrum Paletplein in de wijk Wandelbos een sfeervolle kerstsfeer uitstralen. Bovendien worden er een aantal activiteiten gehouden. Op zater dag 12 december zal het koor Sp<— Sound o.l.v. Lia van Trier met combo een aantal optredens verzor- VVV’s in ‘s-Hertogenbosch, Oss, gen. De kerstman is de hele dag aan- Eindhoven en Breda. In Tilburg is de wezig en deelt kerstkransjes uit. Zater- berochure ook te verkrijgen bij Vroom dag 19 december vanaf 11.00 uur weer de tradit Dreesmann, de ANWB en natuur- treedt de citerspeelster Cecilia de Pree den tot 20.00 lijk bij de Streek WV Hart van Bra- op en vanaf 14.00 uur zal pianist Perry cember van 14.00 tot bant aan het Stadhuisplein 128. Rudge zijn muzikaal talent laten ho- orgelspeler Piet de Ko is en u wordt ontvan- i met een glaas- iag van 11.00 j de kerstpre- Brabant naar de verschillende kerst stallen. Uiteraard kunt u ook zelf een route uitstippelen. De Kerststallenbro chure kost slecht ƒ5,95 en is vanaf he den verkrijgbaar bij vele VVV-kanto- ren in het Hart van Brabant en bij de meer werkzaam in Philippi ne. De restaurants in dit culinaire hart van Zeeuws-Vlaanderen zijn gespeciali seerd in de bereiding van gerechten met schaal- en schelpdieren zoals mosselen. Wim Kint heeft verder gewerkt in een ster renzaak in Kruiningen, in De Draak in Ber gen op Zoom en in Knokke aan de Belgische kust. De Vereniging Oisterwijkse winke- schoenzaken, een brillen- en contact- liers organiseert op zondag 13 decem- lenzenspecialist, een kadoboetiek, een ber in De Kunstkring (Stationsstraat 3 exclusieve lingeriezaak en een decora te Oisterwijk) een stijlvolle kerst- tiematerialenwinkel. beurs. Er is een keur van winkeliers De entree is gratis en u wort aanwezig, waaronder een patisserie, gen door een kerstman met een bloemist, een delicatessenzaak, je glühwein. U bent zonda° modezaken, een tweewielersspecia- tot 18.00 uur welkom op de list, een Echte Bakker, een slijterij, ju- sentatie ‘Onder de Sterren’, weliers, interieurzaken, leder- en BEREIDINGSWIJZE: Snij de meloen in twee delen. Verwijder met een lepel de zaad lijsten. Snij de meloen in parten. Verwijderde schil van de me loen. Snij de meloen in gelijke partjes. Snij de gerookte zalm in dunne reepjes. Rooster de pijnboompitjes in een koekepan, (geen olie of boter toevoegen). Meng de frambozenjam met de azijn, gehakte peterselie, gehakte sjalotjes, peper en r elkaar. Proef of de nu ontstane dressing op smaak is. Was de lollo rosso en de frisse sla. Leg de meloenstukjes op een groot bord. Verdeel de in reepjes gesneden gerookte zalm over de vier borden. Maak een roosje van lollo rosso en frisse sla door deze in elkaar te vouwen. Verwijder het onderste harde ge- deelte van de sla. Plaats het slaroosje als garnering op het bord. een e^' Verdeel de geroosterde pijnboompitjes over de vier borden. Snij de cerisetomaatjes in twee stukken. Verdeel ook deze 1 ron5; over de borden. Gameer met de takjes kervel. Overgiet op het lie en cltroen' laatste moment met de frambozendressing. Zoals elk jaar organiseert de Filippij- kost dus twee maal (0,80) naar de Fi- nengroep Noord-Brabant een kerst-en lippijnengroep Noord-Brabant, Kei- nieuwjaarskaartenactie om zo politie- zersveerlaan 37, 5045 NL Tilburg. U ke gevangenen een hart onder de riem krijgt dan een lijstje thuisgestuurd; te steken. Uit de 150 politieke gevan- daarop is één naam aangekruist, zodat genen in deze eilandengroep zijn er 34 elke geselecteerde gevangene post w?r een aan a geselecteerd, die allen in gevangenis- krijgt. Daarvoor kunt u een Engelse lre^,’ \ona sen op Mindanao zitten. Slechts vijf voorbeeldtekst gebruiken. den' vlnd H van hen hebben een rechtszaak gehad, De kosten van een priority-kaart of Kerstcadeaus en tips de anderen zitten zonder vorm van brief naarde Filippijnen zijn (1,60. U proces opgesloten. stuurt uw brief of kaart naar de men- Voor ruim drie gulden kunt ook u een senrechtenorganisatie TFDP, die er- Filippijnse politieke gevangene mo- voor zorgt dat de gevangene de post reel steunen. Stuur een briefje met in- ookéchtkriigt. MalieavanaPaskotge- ;Vurallemense!'isdeveelzeggendeti- Franken en Kees Verhoeven, maar ■tel van de dubbel-CD, die als nummer ook het prachtige hoorspel 'De Kameel ;5 in de reeks "Brabant op z'n Best" gaat van de Sint Jan' van Ad de Laat, waar- jverschijnen. Op de liedjes-CD staat in een aantal Brabantse coryfeen een het oer-Brabantse kerstlied'De vierde rol vertolken, zoals wijlen plebaan kunning'van Ad de Laat, maar ook nog Gerrit van de Camp en Ploegadoer 17 nieuwe Brabantse kerstliedjes, on- Martien Grilis. der meer van Treveris, de Sjawi’s, Lin- negoewd, De Grootste Gemenen De ller, Teuntjes Deuntjes, Schik, 't kumt vaneiges, Annelieke Merx, Marie- Christien Verstralen, Martin de Bar- banson, Wout van Venrooij, Josefien Dortmans, Jo van Heeswijk en Henk Habraken en Lambert van Hintum. iOp de Vertel-CD staan o.a. de vertel lers en dichters Thieu Sijbers, Nol van Roessel, Jan Naaijkens, Ivo van Dint- her, Gerard Ulijn, Cor Swanenberg, Johan Biemans, Frans van Gessel, Mi chel de Koning, Martien Goossens, Kees Hoeckx, Carel Thijssen, Paula BEREIDINGSWIJZE: Schil de peertjes. Snij de peertjes in de lengterichting in tweeën. Verwijder het klokhuis. Breng water, suiker, rode wijn en ka- neel aan de kook. Voeg de uitgeholde peertjes toe en laat deze net onder het kookpunt gaar worden, (dit heeft lange tijd nodig). Knip uit een stukje karton een vorm van een peer, (Probeer hier J 'W| keurig een steeltje aan te vormen). Let er op dat dit kartonnen peertje niet groter is dan de afmeting van het korstdeeg. Leg het kartonnen Peertje op het korstdeeg en snij voorzichtig langs de ronat van het karton zodat er een peer van korstdeeg ontstaat. Verwarm een oven voor op 220 C. Smeer een bakplaat in met de „,.eboter. Leg hierop de peer van korstdeeg. Kijk of de peertjes in op smaak het kookvocht gaar zijn. Laat de gare peertjes uitlekken. Verdeel iet midden de gorgonzola in vier stukken. Vul de plaats van het klokhuis op met de gorgonzola. Plaats de gevulde peer met de kaasvulling naar onder in het midden van het korstdeeg. Klop het ei los met een snufje zout Besmeer voorzichtig het korstdeeg met het los geslagen ei. Let er op dat de randen van het korstdeeg niet met ei in aanraking komen. Plaats de bakplaat met gevulde peertjes in de voorverwarmde oven van 220 C. Bak de peren mooi goud geel. Snij de vijg in vier gelijke stukken. Gameer met stukjes verse vijg. Serveer dit gerecht direct uit de oven. -

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1998 | | pagina 7