s Vakantie en de fiscus Uitzonderlijke bruidstaart Barbecuen heerlijk thuis buiten eten I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I l I I I I Zonnebril op eigen sterkte Mobiliteit mensen grootst t.b.v. vrijetijd UIT -agenda so QQ m Kaas in het nieuws ond ftislfl'i F5W 989-pagina 12 DE TILBURGSE KOERIER Donderdag 6 juli 1989 - pagina 13 I 1U- Opruimings- prijs exposities -dagagenda- ZATERDAG 8 JULI be- DINSDAG11 JULI De heer Walter ZONDAG 9 JULI WOENSDAG 5 JULI --adressen TUINCENTRUM ff ff >rden ram i de Ismede Opruimings- prijs Opruimings- prijs Opruimings- prijs the times mklng sense 45,- 49,- 5750 72°° Kapt. Hatterasstraat 1 5015 BB Tilburg Tel. 013-421605 Industrieterrein Loven cta- let- min- «Sp komst verket 8 T HEKS Atelier/Theater.1 1Tilburg. 013-uu i i MIDI-THEATER Heuvelring 108. Tel. 422822. - filmprogramma - donderdag 6 juli 1989 t.e.m. woensdag 12 Juli 1989 wordt goede ademhaling taam en geest Oprüimings- prijs de maker van de taart, i Loon) Dieren In de meeste gevallen is de invoer van levende dieren niet toegestaan. Dit schoollaan 225 ill van Erve senior, i (Foto: Geert van 1.099,- 1.399,- 1.299,- 699,- 749,- 479,- 1.289,- 698,- 898,- 798,- 1.498,- ig olie en er geen t aan het oi bruin DE SPOEL Fabriekstraat 22 23.00 uur Sixties-seventies Rock n Roll Party met llve-optreden van The Watchmen 8 CHATEAU STUDIO Goirkestraat 153 20.00 uur Kilimanjaro Opruimings- prijs 199,- 498,- 598, - 599, - inbegrip van delen van ichten) mogen worden vergezeld zijn van iscertificaat afgegeven J Jiitaire Dienst van het lerkomst. Een gezondheids- vrijetijd, i is niet vereist voor kleine voer. Het Luier- is opgestel - t die tijdswetem igen gebruik wor- Miljoenen Nederlanders die in het buitenland vraag wat zij belastingvrij in Nederland moge besteden veel tijd om te bedenken waar zij Frankrijk, sigaren en sigaretten moeten verstopper gen voor het importeren van verbruiksgoederen. E vrijstellingen. enkelvoudig (+2-2) schouwburg CO brillen Schouwburgring 47 Tilburg, tel. 013-366578 49,- 39,- 129,- 199,- 179,- 179,- 25,- 34,95 Te tter Lannerstraat 13-551171. 449,- 283,- 649,- 469,- 449,- 749,- 1.098,- 1.149,- 898,- 1.398,- Vr. 7-7 Batty Blue Za. 8-7 Three man and a baby Zo. 9-7 Sign o the Stop maklr Ma. 10-7 Willow Di. 11-7 Full metal Jacket Wo. 12-7 Once upon a Urne In America Clnecltta 1 - Zomerfestival Clockwork Orange Do.-vr.-za.-zo. 20.00 u. Something Wild Ma.-di.-wo. 20.00 u. Carmen Do. t.e.m. wo. 22.00 u. ClnacHtal - Zomerfestival The witches of Fastw Do.-vr.-za.-zo. 20.15 u Sammle and Rosle Ma.-di.-wo. 20.15 Everything you a wanted to know Do. t.e.m. wo. 22.15 u. zo 15.00-1913(+ Ma. t.e.m. wo. 15.00- TUINVERLICHTING: GENIET OOK 'S AVONDS VAN UW TUIN! En het is niet alleen gezellig. Wat dacht u van inbraakpreventie? Zo snijdt het mes aan twee kanten. Als u een spaarlamp gebruikt in kombi- natie met een tijdschakelaar dón heeft u het voor elkaar. Klassieke en moderne lampen: ze zijn alle een lust voor het oog. Voor een onge kend rijk (te kombineren!) armaturenprogram ma kunt u uw licht opsteken bij: 8 GEMEENTEHUIS Tilburg Tot 8 juli Werken van Tllb. architecten 8 COFFEE CLUB City-Centre, Heuvelstr Tot 1 aug. Bloemenaquaretlen van El Wentlnk-Storms 8 GEMEENTE-ARCHIEF Kazernehof 75 Tot 1 sept. Archeologie In Mldden-Brabant 8 HOF VAN SOLMS Koestraat 16, Oirschot Tot 10 juli Jaarlijkse missletentoonstelling BEZOEKERSCENTRUM Oisterwijk Van 9 Juli tot 19 augustus Foto-expo van Ans van Belkom 8 GEMEENTEHUIS Hilvarenbeek Van 9 juli tot 14 aug. Vakantie 8 OPENBARE BIBLIOTHEEK Koningsplein Tot 1 augustus Franse Revolutie 8 DE VIER QUARTIEREN St-Odulphusstraat 11 Oirschot Tot 30 oktober Omlljste vroomheid In Brabant 8 GALERIE W125 Wilhelminapark 125 9 juli tot 20 augustus Nlekje van de Lavolr, beelden en tekeningen 8 KOFFIESHOF LEVEL St.-Annaplein 13 Van 8 t.e.m. 31 Juli Leny Hendrickx met gemengde technieken 8 GALERIE PJOTR Goirkestr. 78 Van 13 juli tot 14 augustus Foto's van P.A.M. Verbraak SINT-JANSKATHEDRAAL Den Bosch Tot 1 okt. De Bouwloods en toe 8 DEN BOGERT Koestraat 31 14.00 uur Dansen voor paren en alleenstaanden 8 DOORNBOOMPLEIN Middelbeers Van 14.00 tot 1.00 uur Jaarlijks Spllnterlestlval 8 CITY-LIGHTS Langestraat 42 21.00 uur Swlngavond 8 IN DEN BOGERT Koestraat 31 20.00 uur Dansen voor paren en alleenstaanden 8 PAS BUITEN Schouwburgring 200 20.00 uur Dansen voor paren en alleenstaanden 8 N.K. HARMONIE Stationsstraat 20 20.00 uur Dansen voor alleenstaanden v.a. 30 jaar en gehuwde paren 8 CITY-LIGHTS Langestraat 42 21.00 uur Swlngavond _id op vakantie gaan komen voor de ■n invoeren. Sommigen Nederlanders de flessen rum uit Spanje, wijn uit •en. Er gelden echter vrijstellin- Hiema volgen de belangrijkste Planten Planten (met i planten en vruc ingevoerd als deze een gezondheids door de FytosaniU land van her’- certificaat L mv, hoeveelheden verse vruchten, kame planten, bloemen en bloembollen, c door reizigers voor eigen gebruik w: den meegebracht. 8 ZOUAVENLAAN 77 Centrum voor kunst en vorm geving. Zouavenlaan 77, Til burg. 013-684333 8 SCHOUWBURG TILBURG Tel. 013-362033. Kassa open ma. t/m za. 11-16 uur. Tel. res. 13-16 uur: 013-432220. 8 EXPOSITIES IN DE SCHOUWBURG Tel. 013-362033. Open: ma. t/m za. van 11-18 uur en 19- 21.30 uur. zo. van 12-17 uur. 8 FILMHUIS TILBURG Louis Bouwmeesterplein 1. Tel. 013-362033. Dagelijks films om 20.00 en 22.00 uur. compleet ^F ^F t vlees met een ijzeren spa- -vcuetang of plamuurmes. Prik een vleesvork in het vlees. I een plantenspuit bij de hand De Gezondheidswinkel Tilburg geeft informatie over de gezondheidszorg. Zij verzorgt een 2-weke- lijkse rubriek in de Koe rier en houdt spreekuur waar u terecht kunt met vragen over de gezond heidszorg. Gezondheidswinkel Til burg p/a wijkcentrum Kasteelhoeve, Hasselt- straat 256. Tel. 321273. 8 N.K. HARMONIE Stationsstraat 20 14.00 tot 17.00 uur Dansen voor alleenstaanden v.a. 30 jaar en gehuwde paren I een behande- ziek mens en een deel een levenstechniek. In de Beste lezers, ^^^md^Dit Vandaag trakteer ik u op een stukje gaan terug naar de achttiende eeuw, naar Noord-Engeland. Hier maakte de huishoudster van Lady Beaumont een heerlijke kaas... mild maar toch pikant, met blauwschimmel. Toen deze huishoudster wat ouder werd, gaf ze het recept door aan één van haar dochters. Die dochter gaf het recept door aan haar zus, die getrouwd was met de eigenaar van een pension in... Stilton. Onder de postkoetsreizi gers werd dit pension, de «Bell Inn», spoedig beroemd door de uitstekende kaas die men daar serveerde Tot 1910 is de bereidingswijze van de Stilton onveranderd gebleven. De boeren die deze kaas maakten moesten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zwoegen; er zijn aantekeningen waard gebleven, waarin het maken van Stilton vergeleken wordt met slavenar beid! De boeren besloten dat er iets moest veranderen, en daarom richtten ze coöperaties op die het werk wat lichter maakten. Nog steeds heeft de Stilton de grote, «hoge hoed-vorm» van twee eeuwen geleden. En al rijden er allang geen postkoetsen meer, Stilton smaakt nog steeds verukkelijk: de klassieke combi natie is een stukje Stilton met een glas rode port. Deze combinatie is zo goed, dat delicatessenwinkels in Engeland luxe aardewerk potten verkopen met daarin een stuk Stilton... drijvend in port Als u een stukje Stilton meeneemt, en dat ’s avonds bij een glaasje port nuttigt, denk dan heel even aan de huishoudster van Lady Beaumont. Ze heeft het verdiend. Tot de volgende week, Fons van den Hout. bestond uit 14 etages, het gewicht be droeg 100 kg, er waren ruim 300 eieren in verwerkt, 10 liter banketbakkers room, 10 liter slagroom en 10 liter fijne drankjes. Overbodig wellicht maar toch: de taart werd gemaakt door de heer Walter van Erve senior. Hij werk te er 500 uur aan en heeft hem ook zelf ontworpen. Hij maakte hem van ge trokken en geblazen suiker. om eventuele omhoogschietende vlam- s meteen te kunnen doven. leroosterd vlees heeft een mooi bruin korstje. Snijd met een mes een eventueel zwart randje weg. 10. Leg geroosterd vlees op een bord of schone schaal, maar nooit weer op de schaal of het bord waarop het rau we vlees heeft gelegen. Let ook op dat voor rauw vlees en al geroosterd vlees verschillend gereedschap wordt ge bruikt om eventuele tnicro-organismen geen kans te geven. Spiesjes Voor spiesjes kan men gebruik maken van houten stokken of metalen pen nen. Metalen pennen hebben het voor deel dat zij opnieuw te gebruiken zijn. ver’ Zij worden echter snel heet. Houten 'rded stokjes hebben het nadeel dat zij op rose het rooster snel verbranden. Dit kan worden voorkomen door de stokjes een half uur voor gebruik in een bakje met water te leggen. Het hout zuigt zich dan vol vocht en is daardoor lan ger bestand tegen de hitte van de bar becue. Aan één spies kunnen verschil lende soorten vlees worden geregen. Houd er hierbij wel rekening mee dat de verschillende soorten vlees niet al- 8 B.E.M. St. Josephstraat 143, Dongen 100 jaar elektriciteit 8 AFRIKA MUSEUM Berg en Dal Tot 15 november Metaalkunst In Afrika 8 KUB Hogesch Tot 15 juli 't Llchte-Beelden 8 NRD.-BRAB. MUSEUM Den Bosch Tot 21 aug Werken van 30 Brabantse kunstenaars 8 PJOTR Goirkestr. 78 Tot 10 juli Werken van Sanneke v.d. Linden, Neerle Amreln en Marleen Hertog* 8 BEZOEKERSCENTRUM Oisterwijk Tot 8 juli Aquarellen van Koen Hartmann 8 GALERIE ZERO Willem ll-str. 18 Tot 14 juli Luc Leenknegt. beelden Arthur v.d. Berg, schilderijen 8 TEXTIELMUSEUM Goirkestraat 96 Tot 9 oktober Katoendruk in Nederland BEZOEKERSCENTRUM Oisterwijk Tot 1 september Ruiken en proeven 8 TEXTIELMUSEUM Goirkestraat 96 Tot 14 augustus Ruth Yakinkleurvariatle* 8 NATUURMUSEUM Spoorlaan 434 Tot 1 oktober Vleermuizen 8 KATHAREZE Nieuwlandstr. 31 Tot 30 juli Tex89 Alternatief In Nederland is niets zo veranderlijk als het weer. Plannen om te gaan bar becuen kunnen hierdoor letterlijk en figuurlijk in het water vallen. Ook dan kan met het al gekochte barbecuevlees nog een feestelijke maaltijd worden bereid. Er is bijvoorbeeld de mogelijk heid om creatief te tafelen. Ga eens fonduen, gourmetten of vlees barbe cuen in de open haard. Of verwerk de gemarineerde stukken vlees in stoofge- rechten. Dat gaat uitstekend. Men kan het vlees natuurlijk ook op de juiste wijze invriezen en het alsnog gebrui ken op het moment dat het Neder landse klimaat zich weer eens van zijn zonnige kant laat zien. De folder «Even anders met barbecuevlees» is verkrijgbaar bij de Nederlandse ver kooppunten van vlees en vleeswaren. me en Verkeer, afd. Vrijetijdsonder- zoek. Het rapport is geschreven in op dracht van de Nederlandse Spoorwe- Uende rapport gen en wordt gepresenteerd op het In- rkgroep Vrije- temationaal Jubileumcongres ter gele genheid van 150 jaar Spoorwegen in Nederland, dat op 28 en 29 juni in het RAI-Congrescentrum te Amsterdam wordt gehouden. Uit ’t rapport wordt duidelijk, dat in de afgelopen decennia een enorme groei van de mobiliteit heeft plaatsge vonden. Daarbij groeide het vrijetijds- verkeer onevenredig sterk. De beteke nis is tot dusver onderschat, ook in het overheidsbeleid. Nu al staat meer dan de helft van het personenvervoer in het teken van de vrijetijd. Dat geldt ook voor ’t personenverkeer per spoor. Het Bureau adviseert voor een t cue gebruik te maken van verschi de soorten vlees. Omdat het bij bt cuen om het vlees gaat, eet meer van dan normaal. Het is da raadzaam op 250 tot 300 gram per persoon te rekenen. Gebruik bij het aansteken van de bar becue geen benzine, petroleum of spi ritus, maar stop een paar aanmaak blokjes tussen de houtskool of de bri ketten. Wacht rustig af tot de houts kool gegloeid heeft en grijs wordt. Dal duurt een uurtje. Zet altijd een emmer water - of liever nog zand - in de buurt van de barbecue. Elk gevaar van brand kan dan snel in de kiem worden gesmoord. Een barbecue biedt volop creatieve mogelijkheden. Men kan het vlees marineren, originele spiesjes met verrassende combinaties van vlees en vruchten maken en leuke sauzen be denken. - Maximum vrijgestelde tabakspro- dukten bij uw terugkomst uit een EG landsigaretten 300 stuks of cigarillo’s 150 stuks of sigaren 75 stuks of rookt* bak 400 gram. (Let op: uit een nit EG-land mag u steeds één derde der invoeren; dus maar 200 sigaret ten). - Maximum vrijstelling alcoholische dranken uit een EG landdranken met een alcoholpercentage van meer dan 22: 1.5 liter of dranken met een alco holpercentage van ten hoogste 22: 3 li ter of mousserende wijnen, likeurwij nen: 3 liter en niet mousserende wij nen: 5 liter en niet mousserende Luxemburgse wijnen: 8 liter. Verder mag u 75 gram parfum, 3/8 liter lotions, 1 kilo koffie en 200 grs - thee vrij invoeren. Benzine mag in tank vrij worden ingevoerd, als 10 liter in een jerrycan. Bij invoer van bepaalde goederen heeft men ook nog te makan met ande re voorschriften dan de belastingre gels. 8 CINECITTA Willem ll-str. 29. Tel. 421379. 8 DOKUMENT Servicebureau kunsten Wil lem ll-straat 29a, Tilburg. 013-434732. 8 DUVELHOK Werkcentrum voor beelden de audiovisuele kunst. St. Josephstraat 133, Tilburg. 013-422473. Sporen naar de vrijetijd van de toe- st» is een probleem- en toekomst- renning naar de relaties tussen mobiliteit en openbaar ver- 100 pagina’s tellende sld door de Werkgroep Vrije- tijdswetenschappen van de Katholieke Universiteit Brabant in samenwerking met het Dienstencentrum voor Toeris- Nederland raakt in de ban van de barbecue. Door de behaaglijke temperaturen van de laatste tijd en de ruime aanwezigheid van de zon is de animo om buiten te 1 barbe- eten daniu toegenomen. De verkoop van barbecues en toebehoren zoals wind- echillen- schermen, houtskool en aanmaakblokken is de laatste weken omhooggeschoten, jarbe- Voor een geslaagde barbecue-avond komt echter meer kijken. Welke soorten men er ’I®®8 komen voor het barbecuen in aanmerking, hoe lang moeten deze worden ge- iaarom roosterd en hoeveel vlees is per persoon benodigd? Het Voorlichtingsbureau n vlees Ylees heeft aan de vooravond van het barbecueseizoen een folder samengesteld met een aantal smakelijke tips en nuttige suggesties. is om besmettelijke ziekten te voorko men. Honden en katten mogen slechts worden ingevoerd indien een geldig certificaat wordt overgelegd waaruit blijkt dat het dier tegen hondsdolheid (rabies) is ingeënt. Deze inenting kan ook blijken uit een aantekening in het z.g. «dierenpaspoort». Dit geldt ook voor honden en katten die men vanuit Nederland meenam op vakantie. De invoer van beschermende dieren - le vend zowel als geprepareerd - is ver boden. Informatie krijgt u van het Mi nisterie van Landbouw en visserij te ’s Gravenhage, tel.: 070-793911. Dat overkomt je als je als zoon van een bekende banketbakker trouwt: een geweldige bruidstaart waar je u tegen zegt. De taart werd gemaakt door Wal ter van Erve van de gelijknamige patis serie aan het Burg. v.d. Mortelplein in Tilburg voor zijn zoon, ook Walter ge heten die afgelopen zaterdag in het hu welijksbootje stapte. De taart was (hij is inmiddels op) 2,75 meter hoog, hij Oosterse geneeswijzen In dit artikel over oosterse genees wijzen willen we even stilstaan bij drie minder bekende behandelingsmetho den, nl. yoga, tai chi en shiatsu. Yoga Yoga is voor een deel lingsmethode voor een hatha-yoga wordt gespr zenuwcentra, chakra’s genoemd. Dit vaas7Z^ zijn knooppunten van de levenskrach- ten. Door beheersing van deze vitale g centra, d.m.v. oefeningen, kan men zijn gezondheid handhaven of berei ken. Men onderscheidt twee energie- kanalen in het lichaam. Ziekte ontstaat wanneer één van de energiestromen de overhand krijgt. Door allerlei soorten oefeningen kan men de verstoorde har monie herstellen. De therapie bestaat uit drie onderdelen, te weten: leren het bewustzijn te beheersen, de ademha ling goed te regelen en te zorgen voor een goede lichaamshouding. Tai chi chuan Voor de toeschouwer lijkt het veel op een dans of op steeds wisselende yogahoudingen, aangepast aan het rit me van een langzame en diepe adem haling. Uitgangspunt voor tai chi chuan is de gedachte dat een ziekte veroorzaakt wordt door een stoornis in de levensenergiestroom (chi) langs de meridianen in het lichaam. Door het ritmisch en vloeiend uitvoeren van be paalde oefeningen wordt een goede bloedsomloop, een goede chi-stroom en een juiste ademhaling bevorderd, waarbij lichaam en geest in balans zijn. Shiatsu Shiatsu-massage is een massagetech- niek die bestaat uit het stevig druk uit oefenen op verschillende punten of ge bieden op de huid. Deze drukpunten zijn veelal dezelfde als die welke ge bruikt worden bij de acupunctuur. Door het drukken, kneden, strijken, kloppen, wrijven of masseren op een bepaald punt kan men de energietoe voer stimuleren, waardoor een orgaan weer gezond wordt en de ziektever schijnselen verdwijnen. Heuva/poort 1 - Scandal Heuvetpoort2 - The naked gun Do. t.e.m. zo. 15.00-11 22.00 u. Ma t.e.m. wo. 11 Heuvelpoort 3 - My stepmother Ie an allen a.l Do. t.e.m. zo. 14.30-18.45 u. Ma. t.e.m. wo. 14.30 u. Rain man a.l. Do. t.e.m. zo. 21.30 u. Ma. t.e.m. wo. 20.00 u. "SKSlZ;-3. Do. t.e.m. zo. 14.30-19.00- 21.30u. Ma. t e m. wo. 14.30- - Do. 6-7 The Untouchables Fastwlck RosleUget laid 15 u. tijd gelijktijdig gaar worden. Snijd daarom het vlees dat snel gaar is en ro sé worden gegeten (biefstuk, entreco te), in grotere stukjes dan vlees dat wat meer tijd nodig heeft om gaar te wor den, zoals satévlees en gehaktballetjes. Garnituur (paprika of ui) moet altijd kleiner worden gesneden om aanbran den te voorkomen. Tien regels Elke barbecue wordt een succes wan neer men zich aan de volgende tien gouden regels houdt. 1. Zet vlees in een marinade altijd af gedekt in de koelkast. Laat het vlees circa 3 uur marineren en schep het in die tijd af en toe om. Wanneer het vlees uit het marinade wordt genomen, moet het goed worden droog gedept, zodat er niet te veel marinadevocht aan het vlees blijft zitten. Marinade bevat namelijk veel smaakstoffen die snel de (h)eerlijke smaak van gebarbe cued vlees kunnen overheersen. Bo vendien verbrandt het vlees dan ook sneller en plakt het eerder vast aan het rooster. 2. Verdeel het vlees en de spiesjes over een aantal schalen, dek deze af met fo- He en zet ze tot gebruik in de koelkast. 9 Aer Begin met één schaal met vlees en laat bruin l de andere nog tot gebruik in de koel kast staan. 3. Steek de barbecue al 30 tot 60 mint ten van tevoren met aanmaakblokjes aan en wacht tot de houtskool na het gloeien weer grijs is. 4. Rooster wat vettere stukken vlees (zoals speklapjes en slavinken) op een plaatbarbecue of dek het barbecue rooster af met aluminiumfolie. 5. Bestrijk het vlees met weinig kruid het eventueel. Strooi i zout over. Dat onttrekt vocht vlees, waardoor het geen mooi mum korstje krijgt. 6. Door het rooster in hoogte te ver plaatsen, kan de temperatuur worde geregeld. Vleessoorten die rood of rwov worden gegeten (zoals biefstuk) wor den bij hogere hitte, dus dichter bij het vuur geroosterd dan vleessoorten die gaar worden gegeten (zoals karbona- 7. Keer het tel, barbecu< niet met 8. Houd T en videotapes

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1989 | | pagina 13