s
Vakantie
en de fiscus
Uitzonderlijke
bruidstaart
Barbecuen
heerlijk thuis buiten eten
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
l
I
I
I
I
Zonnebril
op eigen sterkte
Mobiliteit mensen
grootst t.b.v. vrijetijd
UIT -agenda
so
QQ
m
Kaas in het nieuws
ond
ftislfl'i
F5W
989-pagina 12
DE TILBURGSE KOERIER
Donderdag 6 juli 1989 - pagina 13
I
1U-
Opruimings-
prijs
exposities
-dagagenda-
ZATERDAG 8 JULI
be-
DINSDAG11 JULI
De heer Walter
ZONDAG 9 JULI
WOENSDAG 5 JULI
--adressen
TUINCENTRUM
ff
ff
>rden
ram
i de
Ismede
Opruimings-
prijs
Opruimings-
prijs
Opruimings-
prijs
the times
mklng sense
45,-
49,-
5750
72°°
Kapt. Hatterasstraat 1
5015 BB Tilburg
Tel. 013-421605
Industrieterrein Loven
cta-
let-
min-
«Sp
komst
verket
8 T HEKS
Atelier/Theater.1
1Tilburg. 013-uu i i
MIDI-THEATER
Heuvelring 108. Tel. 422822.
- filmprogramma -
donderdag 6 juli 1989
t.e.m. woensdag 12 Juli 1989
wordt
goede
ademhaling
taam en geest
Oprüimings-
prijs
de maker van de taart,
i Loon)
Dieren
In de meeste gevallen is de invoer
van levende dieren niet toegestaan. Dit
schoollaan 225
ill
van Erve senior, i
(Foto: Geert van
1.099,-
1.399,-
1.299,-
699,-
749,-
479,-
1.289,-
698,-
898,-
798,-
1.498,-
ig olie en
er geen
t aan het
oi bruin
DE SPOEL
Fabriekstraat 22
23.00 uur
Sixties-seventies
Rock n Roll Party
met llve-optreden van
The Watchmen
8 CHATEAU STUDIO
Goirkestraat 153
20.00 uur
Kilimanjaro
Opruimings-
prijs
199,-
498,-
598, -
599, -
inbegrip van delen van
ichten) mogen worden
vergezeld zijn van
iscertificaat afgegeven
J Jiitaire Dienst van het
lerkomst. Een gezondheids- vrijetijd, i
is niet vereist voor kleine voer. Het
Luier- is opgestel
- t die tijdswetem
igen gebruik wor-
Miljoenen Nederlanders die in het buitenland
vraag wat zij belastingvrij in Nederland moge
besteden veel tijd om te bedenken waar zij
Frankrijk, sigaren en sigaretten moeten verstopper
gen voor het importeren van verbruiksgoederen. E
vrijstellingen.
enkelvoudig (+2-2)
schouwburg
CO brillen
Schouwburgring 47
Tilburg, tel. 013-366578
49,-
39,-
129,-
199,-
179,-
179,-
25,-
34,95
Te
tter Lannerstraat
13-551171.
449,-
283,-
649,-
469,-
449,-
749,-
1.098,-
1.149,-
898,-
1.398,-
Vr. 7-7
Batty Blue
Za. 8-7
Three man and a baby
Zo. 9-7
Sign o the
Stop maklr
Ma. 10-7
Willow
Di. 11-7
Full metal Jacket
Wo. 12-7
Once upon a Urne
In America
Clnecltta 1 -
Zomerfestival
Clockwork Orange
Do.-vr.-za.-zo. 20.00 u.
Something Wild
Ma.-di.-wo. 20.00 u.
Carmen
Do. t.e.m. wo. 22.00 u.
ClnacHtal -
Zomerfestival
The witches of Fastw
Do.-vr.-za.-zo. 20.15 u
Sammle and Rosle
Ma.-di.-wo. 20.15
Everything you a
wanted to know
Do. t.e.m. wo. 22.15 u.
zo 15.00-1913(+
Ma. t.e.m. wo. 15.00-
TUINVERLICHTING: GENIET OOK 'S AVONDS VAN UW TUIN!
En het is niet alleen gezellig. Wat dacht u van
inbraakpreventie? Zo snijdt het mes aan twee
kanten. Als u een spaarlamp gebruikt in kombi-
natie met een tijdschakelaar dón heeft u het
voor elkaar. Klassieke en moderne lampen: ze
zijn alle een lust voor het oog. Voor een onge
kend rijk (te kombineren!) armaturenprogram
ma kunt u uw licht opsteken bij:
8 GEMEENTEHUIS
Tilburg
Tot 8 juli
Werken van Tllb. architecten
8 COFFEE CLUB
City-Centre, Heuvelstr
Tot 1 aug.
Bloemenaquaretlen van
El Wentlnk-Storms
8 GEMEENTE-ARCHIEF
Kazernehof 75
Tot 1 sept.
Archeologie In Mldden-Brabant
8 HOF VAN SOLMS
Koestraat 16, Oirschot
Tot 10 juli
Jaarlijkse missletentoonstelling
BEZOEKERSCENTRUM
Oisterwijk
Van 9 Juli tot 19 augustus
Foto-expo van Ans van Belkom
8 GEMEENTEHUIS
Hilvarenbeek
Van 9 juli tot 14 aug.
Vakantie
8 OPENBARE
BIBLIOTHEEK
Koningsplein
Tot 1 augustus
Franse Revolutie
8 DE VIER QUARTIEREN
St-Odulphusstraat 11
Oirschot
Tot 30 oktober
Omlljste vroomheid In Brabant
8 GALERIE W125
Wilhelminapark 125
9 juli tot 20 augustus
Nlekje van de Lavolr,
beelden en tekeningen
8 KOFFIESHOF LEVEL
St.-Annaplein 13
Van 8 t.e.m. 31 Juli
Leny Hendrickx met
gemengde technieken
8 GALERIE PJOTR
Goirkestr. 78
Van 13 juli tot 14 augustus
Foto's van P.A.M. Verbraak
SINT-JANSKATHEDRAAL
Den Bosch
Tot 1 okt.
De Bouwloods
en toe
8 DEN BOGERT
Koestraat 31
14.00 uur
Dansen voor paren
en alleenstaanden
8 DOORNBOOMPLEIN
Middelbeers
Van 14.00 tot 1.00 uur
Jaarlijks Spllnterlestlval
8 CITY-LIGHTS
Langestraat 42
21.00 uur
Swlngavond
8 IN DEN BOGERT
Koestraat 31
20.00 uur
Dansen voor paren
en alleenstaanden
8 PAS BUITEN
Schouwburgring 200
20.00 uur
Dansen voor paren
en alleenstaanden
8 N.K. HARMONIE
Stationsstraat 20
20.00 uur
Dansen voor alleenstaanden
v.a. 30 jaar en gehuwde paren
8 CITY-LIGHTS
Langestraat 42
21.00 uur
Swlngavond
_id op vakantie gaan komen voor de
■n invoeren. Sommigen Nederlanders
de flessen rum uit Spanje, wijn uit
•en. Er gelden echter vrijstellin-
Hiema volgen de belangrijkste
Planten
Planten (met i
planten en vruc
ingevoerd als deze
een gezondheids
door de FytosaniU
land van her’-
certificaat L mv,
hoeveelheden verse vruchten, kame
planten, bloemen en bloembollen, c
door reizigers voor eigen gebruik w:
den meegebracht.
8 ZOUAVENLAAN 77
Centrum voor kunst en vorm
geving. Zouavenlaan 77, Til
burg. 013-684333
8 SCHOUWBURG
TILBURG
Tel. 013-362033. Kassa open
ma. t/m za. 11-16 uur. Tel.
res. 13-16 uur: 013-432220.
8 EXPOSITIES IN
DE SCHOUWBURG
Tel. 013-362033. Open: ma.
t/m za. van 11-18 uur en 19-
21.30 uur. zo. van 12-17 uur.
8 FILMHUIS TILBURG
Louis Bouwmeesterplein 1.
Tel. 013-362033. Dagelijks
films om 20.00 en 22.00 uur.
compleet ^F ^F
t vlees met een ijzeren spa-
-vcuetang of plamuurmes. Prik
een vleesvork in het vlees.
I een plantenspuit bij de hand
De Gezondheidswinkel
Tilburg geeft informatie
over de gezondheidszorg.
Zij verzorgt een 2-weke-
lijkse rubriek in de Koe
rier en houdt spreekuur
waar u terecht kunt met
vragen over de gezond
heidszorg.
Gezondheidswinkel Til
burg p/a wijkcentrum
Kasteelhoeve, Hasselt-
straat 256. Tel. 321273.
8 N.K. HARMONIE
Stationsstraat 20
14.00 tot 17.00 uur
Dansen voor alleenstaanden
v.a. 30 jaar en gehuwde paren
I een behande-
ziek mens en
een deel een levenstechniek. In de Beste lezers,
^^^md^Dit Vandaag trakteer ik u op een stukje
gaan terug naar de achttiende
eeuw, naar Noord-Engeland. Hier
maakte de huishoudster van Lady
Beaumont een heerlijke kaas... mild
maar toch pikant, met blauwschimmel.
Toen deze huishoudster wat ouder
werd, gaf ze het recept door aan één
van haar dochters. Die dochter gaf het
recept door aan haar zus, die getrouwd
was met de eigenaar van een pension
in... Stilton. Onder de postkoetsreizi
gers werd dit pension, de «Bell Inn»,
spoedig beroemd door de uitstekende
kaas die men daar serveerde
Tot 1910 is de bereidingswijze van
de Stilton onveranderd gebleven. De
boeren die deze kaas maakten moesten
van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat
zwoegen; er zijn aantekeningen
waard gebleven, waarin het maken van
Stilton vergeleken wordt met slavenar
beid! De boeren besloten dat er iets
moest veranderen, en daarom richtten
ze coöperaties op die het werk wat
lichter maakten.
Nog steeds heeft de Stilton de grote,
«hoge hoed-vorm» van twee eeuwen
geleden. En al rijden er allang geen
postkoetsen meer, Stilton smaakt nog
steeds verukkelijk: de klassieke combi
natie is een stukje Stilton met een glas
rode port. Deze combinatie is zo goed,
dat delicatessenwinkels in Engeland
luxe aardewerk potten verkopen met
daarin een stuk Stilton... drijvend in
port
Als u een stukje Stilton meeneemt,
en dat ’s avonds bij een glaasje port
nuttigt, denk dan heel even aan de
huishoudster van Lady Beaumont. Ze
heeft het verdiend.
Tot de volgende week,
Fons van den Hout.
bestond uit 14 etages, het gewicht be
droeg 100 kg, er waren ruim 300 eieren
in verwerkt, 10 liter banketbakkers
room, 10 liter slagroom en 10 liter fijne
drankjes. Overbodig wellicht maar
toch: de taart werd gemaakt door de
heer Walter van Erve senior. Hij werk
te er 500 uur aan en heeft hem ook zelf
ontworpen. Hij maakte hem van ge
trokken en geblazen suiker.
om eventuele omhoogschietende vlam-
s meteen te kunnen doven.
leroosterd vlees heeft een mooi
bruin korstje. Snijd met een mes een
eventueel zwart randje weg.
10. Leg geroosterd vlees op een bord
of schone schaal, maar nooit weer op
de schaal of het bord waarop het rau
we vlees heeft gelegen. Let ook op dat
voor rauw vlees en al geroosterd vlees
verschillend gereedschap wordt ge
bruikt om eventuele tnicro-organismen
geen kans te geven.
Spiesjes
Voor spiesjes kan men gebruik maken
van houten stokken of metalen pen
nen. Metalen pennen hebben het voor
deel dat zij opnieuw te gebruiken zijn.
ver’ Zij worden echter snel heet. Houten
'rded stokjes hebben het nadeel dat zij op
rose het rooster snel verbranden. Dit kan
worden voorkomen door de stokjes
een half uur voor gebruik in een bakje
met water te leggen. Het hout zuigt
zich dan vol vocht en is daardoor lan
ger bestand tegen de hitte van de bar
becue. Aan één spies kunnen verschil
lende soorten vlees worden geregen.
Houd er hierbij wel rekening mee dat
de verschillende soorten vlees niet al-
8 B.E.M.
St. Josephstraat 143,
Dongen
100 jaar elektriciteit
8 AFRIKA MUSEUM
Berg en Dal
Tot 15 november
Metaalkunst In Afrika
8 KUB
Hogesch
Tot 15 juli
't Llchte-Beelden
8 NRD.-BRAB. MUSEUM
Den Bosch
Tot 21 aug
Werken van 30 Brabantse
kunstenaars
8 PJOTR
Goirkestr. 78
Tot 10 juli
Werken van Sanneke
v.d. Linden, Neerle Amreln
en Marleen Hertog*
8 BEZOEKERSCENTRUM
Oisterwijk
Tot 8 juli
Aquarellen van Koen Hartmann
8 GALERIE ZERO
Willem ll-str. 18
Tot 14 juli
Luc Leenknegt. beelden
Arthur v.d. Berg, schilderijen
8 TEXTIELMUSEUM
Goirkestraat 96
Tot 9 oktober
Katoendruk in Nederland
BEZOEKERSCENTRUM
Oisterwijk
Tot 1 september
Ruiken en proeven
8 TEXTIELMUSEUM
Goirkestraat 96
Tot 14 augustus
Ruth Yakinkleurvariatle*
8 NATUURMUSEUM
Spoorlaan 434
Tot 1 oktober
Vleermuizen
8 KATHAREZE
Nieuwlandstr. 31
Tot 30 juli
Tex89
Alternatief
In Nederland is niets zo veranderlijk
als het weer. Plannen om te gaan bar
becuen kunnen hierdoor letterlijk en
figuurlijk in het water vallen. Ook dan
kan met het al gekochte barbecuevlees
nog een feestelijke maaltijd worden
bereid. Er is bijvoorbeeld de mogelijk
heid om creatief te tafelen. Ga eens
fonduen, gourmetten of vlees barbe
cuen in de open haard. Of verwerk de
gemarineerde stukken vlees in stoofge-
rechten. Dat gaat uitstekend. Men kan
het vlees natuurlijk ook op de juiste
wijze invriezen en het alsnog gebrui
ken op het moment dat het Neder
landse klimaat zich weer eens van zijn
zonnige kant laat zien. De folder
«Even anders met barbecuevlees» is
verkrijgbaar bij de Nederlandse ver
kooppunten van vlees en vleeswaren.
me en Verkeer, afd. Vrijetijdsonder-
zoek.
Het rapport is geschreven in op
dracht van de Nederlandse Spoorwe-
Uende rapport gen en wordt gepresenteerd op het In-
rkgroep Vrije- temationaal Jubileumcongres ter gele
genheid van 150 jaar Spoorwegen in
Nederland, dat op 28 en 29 juni in het
RAI-Congrescentrum te Amsterdam
wordt gehouden.
Uit ’t rapport wordt duidelijk, dat in
de afgelopen decennia een enorme
groei van de mobiliteit heeft plaatsge
vonden. Daarbij groeide het vrijetijds-
verkeer onevenredig sterk. De beteke
nis is tot dusver onderschat, ook in het
overheidsbeleid. Nu al staat meer dan
de helft van het personenvervoer in het
teken van de vrijetijd. Dat geldt ook
voor ’t personenverkeer per spoor.
Het Bureau adviseert voor een t
cue gebruik te maken van verschi
de soorten vlees. Omdat het bij bt
cuen om het vlees gaat, eet
meer van dan normaal. Het is da
raadzaam op 250 tot 300 gram
per persoon te rekenen.
Gebruik bij het aansteken van de bar
becue geen benzine, petroleum of spi
ritus, maar stop een paar aanmaak
blokjes tussen de houtskool of de bri
ketten. Wacht rustig af tot de houts
kool gegloeid heeft en grijs wordt. Dal
duurt een uurtje. Zet altijd een emmer
water - of liever nog zand - in de
buurt van de barbecue. Elk gevaar van
brand kan dan snel in de kiem worden
gesmoord. Een barbecue biedt volop
creatieve mogelijkheden. Men kan het
vlees marineren, originele spiesjes met
verrassende combinaties van vlees en
vruchten maken en leuke sauzen be
denken.
- Maximum vrijgestelde tabakspro-
dukten bij uw terugkomst uit een EG
landsigaretten 300 stuks of cigarillo’s
150 stuks of sigaren 75 stuks of rookt*
bak 400 gram. (Let op: uit een nit
EG-land mag u steeds één derde
der invoeren; dus maar 200 sigaret
ten).
- Maximum vrijstelling alcoholische
dranken uit een EG landdranken met
een alcoholpercentage van meer dan
22: 1.5 liter of dranken met een alco
holpercentage van ten hoogste 22: 3 li
ter of mousserende wijnen, likeurwij
nen: 3 liter en niet mousserende wij
nen: 5 liter en niet mousserende
Luxemburgse wijnen: 8 liter.
Verder mag u 75 gram parfum, 3/8
liter lotions, 1 kilo koffie en 200 grs -
thee vrij invoeren. Benzine mag in
tank vrij worden ingevoerd, als
10 liter in een jerrycan.
Bij invoer van bepaalde goederen
heeft men ook nog te makan met ande
re voorschriften dan de belastingre
gels.
8 CINECITTA
Willem ll-str. 29. Tel. 421379.
8 DOKUMENT
Servicebureau kunsten Wil
lem ll-straat 29a, Tilburg.
013-434732.
8 DUVELHOK
Werkcentrum voor beelden
de audiovisuele kunst. St.
Josephstraat 133, Tilburg.
013-422473.
Sporen naar de vrijetijd van de toe-
st» is een probleem- en toekomst-
renning naar de relaties tussen
mobiliteit en openbaar ver-
100 pagina’s tellende
sld door de Werkgroep Vrije-
tijdswetenschappen van de Katholieke
Universiteit Brabant in samenwerking
met het Dienstencentrum voor Toeris-
Nederland raakt in de ban van de barbecue. Door de behaaglijke temperaturen
van de laatste tijd en de ruime aanwezigheid van de zon is de animo om buiten te
1 barbe- eten daniu toegenomen. De verkoop van barbecues en toebehoren zoals wind-
echillen- schermen, houtskool en aanmaakblokken is de laatste weken omhooggeschoten,
jarbe- Voor een geslaagde barbecue-avond komt echter meer kijken. Welke soorten
men er ’I®®8 komen voor het barbecuen in aanmerking, hoe lang moeten deze worden ge-
iaarom roosterd en hoeveel vlees is per persoon benodigd? Het Voorlichtingsbureau
n vlees Ylees heeft aan de vooravond van het barbecueseizoen een folder samengesteld
met een aantal smakelijke tips en nuttige suggesties.
is om besmettelijke ziekten te voorko
men. Honden en katten mogen slechts
worden ingevoerd indien een geldig
certificaat wordt overgelegd waaruit
blijkt dat het dier tegen hondsdolheid
(rabies) is ingeënt. Deze inenting kan
ook blijken uit een aantekening in het
z.g. «dierenpaspoort». Dit geldt ook
voor honden en katten die men vanuit
Nederland meenam op vakantie. De
invoer van beschermende dieren - le
vend zowel als geprepareerd - is ver
boden. Informatie krijgt u van het Mi
nisterie van Landbouw en visserij te ’s
Gravenhage, tel.: 070-793911.
Dat overkomt je als je als zoon van
een bekende banketbakker trouwt: een
geweldige bruidstaart waar je u tegen
zegt. De taart werd gemaakt door Wal
ter van Erve van de gelijknamige patis
serie aan het Burg. v.d. Mortelplein in
Tilburg voor zijn zoon, ook Walter ge
heten die afgelopen zaterdag in het hu
welijksbootje stapte. De taart was (hij
is inmiddels op) 2,75 meter hoog, hij
Oosterse geneeswijzen
In dit artikel over oosterse genees
wijzen willen we even stilstaan bij drie
minder bekende behandelingsmetho
den, nl. yoga, tai chi en shiatsu.
Yoga
Yoga is voor een deel
lingsmethode voor een
hatha-yoga wordt gespr
zenuwcentra, chakra’s genoemd. Dit vaas7Z^
zijn knooppunten van de levenskrach-
ten. Door beheersing van deze vitale g
centra, d.m.v. oefeningen, kan men
zijn gezondheid handhaven of berei
ken. Men onderscheidt twee energie-
kanalen in het lichaam. Ziekte ontstaat
wanneer één van de energiestromen de
overhand krijgt. Door allerlei soorten
oefeningen kan men de verstoorde har
monie herstellen. De therapie bestaat
uit drie onderdelen, te weten: leren het
bewustzijn te beheersen, de ademha
ling goed te regelen en te zorgen voor
een goede lichaamshouding.
Tai chi chuan
Voor de toeschouwer lijkt het veel
op een dans of op steeds wisselende
yogahoudingen, aangepast aan het rit
me van een langzame en diepe adem
haling. Uitgangspunt voor tai chi
chuan is de gedachte dat een ziekte
veroorzaakt wordt door een stoornis in
de levensenergiestroom (chi) langs de
meridianen in het lichaam. Door het
ritmisch en vloeiend uitvoeren van be
paalde oefeningen wordt een goede
bloedsomloop, een goede chi-stroom
en een juiste ademhaling bevorderd,
waarbij lichaam en geest in balans
zijn.
Shiatsu
Shiatsu-massage is een massagetech-
niek die bestaat uit het stevig druk uit
oefenen op verschillende punten of ge
bieden op de huid. Deze drukpunten
zijn veelal dezelfde als die welke ge
bruikt worden bij de acupunctuur.
Door het drukken, kneden, strijken,
kloppen, wrijven of masseren op een
bepaald punt kan men de energietoe
voer stimuleren, waardoor een orgaan
weer gezond wordt en de ziektever
schijnselen verdwijnen.
Heuva/poort 1 -
Scandal
Heuvetpoort2 -
The naked gun
Do. t.e.m. zo. 15.00-11
22.00 u. Ma t.e.m. wo. 11
Heuvelpoort 3 -
My stepmother Ie an allen a.l
Do. t.e.m. zo. 14.30-18.45 u. Ma.
t.e.m. wo. 14.30 u.
Rain man a.l.
Do. t.e.m. zo. 21.30 u. Ma. t.e.m.
wo. 20.00 u.
"SKSlZ;-3.
Do. t.e.m. zo. 14.30-19.00-
21.30u. Ma. t e m. wo. 14.30-
-
Do. 6-7
The Untouchables
Fastwlck
RosleUget laid
15 u.
tijd gelijktijdig gaar worden. Snijd
daarom het vlees dat snel gaar is en ro
sé worden gegeten (biefstuk, entreco
te), in grotere stukjes dan vlees dat wat
meer tijd nodig heeft om gaar te wor
den, zoals satévlees en gehaktballetjes.
Garnituur (paprika of ui) moet altijd
kleiner worden gesneden om aanbran
den te voorkomen.
Tien regels
Elke barbecue wordt een succes wan
neer men zich aan de volgende tien
gouden regels houdt.
1. Zet vlees in een marinade altijd af
gedekt in de koelkast. Laat het vlees
circa 3 uur marineren en schep het in
die tijd af en toe om. Wanneer het
vlees uit het marinade wordt genomen,
moet het goed worden droog gedept,
zodat er niet te veel marinadevocht
aan het vlees blijft zitten. Marinade
bevat namelijk veel smaakstoffen die
snel de (h)eerlijke smaak van gebarbe
cued vlees kunnen overheersen. Bo
vendien verbrandt het vlees dan ook
sneller en plakt het eerder vast aan het
rooster.
2. Verdeel het vlees en de spiesjes over
een aantal schalen, dek deze af met fo-
He en zet ze tot gebruik in de koelkast. 9 Aer
Begin met één schaal met vlees en laat bruin l
de andere nog tot gebruik in de koel
kast staan.
3. Steek de barbecue al 30 tot 60 mint
ten van tevoren met aanmaakblokjes
aan en wacht tot de houtskool na het
gloeien weer grijs is.
4. Rooster wat vettere stukken vlees
(zoals speklapjes en slavinken) op een
plaatbarbecue of dek het barbecue
rooster af met aluminiumfolie.
5. Bestrijk het vlees met weinig
kruid het eventueel. Strooi i
zout over. Dat onttrekt vocht
vlees, waardoor het geen mooi mum
korstje krijgt.
6. Door het rooster in hoogte te ver
plaatsen, kan de temperatuur worde
geregeld. Vleessoorten die rood of rwov
worden gegeten (zoals biefstuk) wor
den bij hogere hitte, dus dichter bij het
vuur geroosterd dan vleessoorten die
gaar worden gegeten (zoals karbona-
7. Keer het
tel, barbecu<
niet met
8. Houd
T
en videotapes