Met de kerst meer zijn mag het iets EETGEZOND EET VIS REMMERS-DE JAGER U wilt toch ook dat uw kaarsje zo lang mogelijk blijft branden...? Bijzondere groenten fruit bij de kerstmaaltijd la Calevie s;e'”:==~. s=SSsSL Tour - Pourret J chateau SER SF5155 KUB benoemt drie hoogleraren iber 1988 - pagina 34 DE TILBURGSE KOERIER Donderdag 22 december 1988 - pagina 35 Halveer ze en lere opbrengst, >t is om er minder 1923 1988 uit d *4 il5cl T tot Om een indruk te geven: o HEEFT Igewoon Wij bieden u naast het uitgebreide assortiment vis en visprodukten. speciaal voor de feestelijke maand december, dan Nuttige voorlichting over de gevaren van een verhoogd cholesterolgehalte. 1 eet niet te veel 2 eet minder verza digde vetzuren. taine. ‘ien de Con- Cbdteau WIJNKOPERIJ TILBURG F VISSPECI AAL ZAAK k BESTERDRING 27 TILBURG,TEL 420424 A ctiam- ilde ji be- heeft een verleiding jlanten. t- Kaas, cottagechee- tartaar, iefkabel is een va- z uit Israël, november ppn nranje- ^weging ™er facto- itie meteen ïrolgehalte met re™ n: Chateau Bergerac. ;ri, spon u aanvraj organisat. Nedc.ia.r Postbus 8 2508 GN - en sfeer aan een maaltijd. En we ven we informatie en tips JB krijgt genoem r voorwaarde dat trken met de rdam, die zich TA TERCEL ’79, APK 750,- Tel. 353094. Stichting Volksgezondheid en Roken Frederik Hendrikln. 34a, 2582 BC 's-Gravenhage telefoon 013-321201 telefoon 013-420104 telefoon 013-671124 telefoon 013-676588 Mode /herensmoking v.a. mt. 54, en 36 t/m 44. Tel. )OP: Escort L bravo 85, APK ’90 radio, et., 14.200,- Tel. 013- IOP: Peugeot 305 GR, )79, APK gekl., vr.pr. Volvo 343 DL, bwj. PK, vr.pr. 1.450,-, plus uto’s v.a. 650,-. Te. OP: Fiat Regata 85 S, -’87, 25.500 km. Vr. pr. tel. 013-435861, na ir 423459. rek 013-431740, ^aw- let op nr. 4 Korvel. JIKTE SUZUKI-ON- sLEN, Suzuki-motors, ingsbakken, plaatwerk, pen, bumpers, wielen, uitlaten, radiators. Al- het gebied van Suzuki >upé, Swift en bus. Lo- r. 162, tel. 013-432800. HUUR IRAlf URG iuur van: fels (hardhout) jnststof kuipstoelen srvies - bestek ipstokken - tuinmeubels aswerk jffiezetapp., etc. m 10.00 - 22.00 uur 3/360433 - 359927 papaja bevatten een Deze stof heeft een van vlees, meestoven met het 'e smaak lat geval Korvelseweg 45 - 5025 JB Tilburg Heuvel 42-5038 CS Tilburg Westermarkt 27 - 5042 MD Tilburg Paletplein 14 - 5044 JB Tilburg de reden waarom de Tilburgse nu het kwalitatief «ietsje méér een vakman aan het woord i Bilsen’s Wijnkoperij is een 'ilburgse wijnkoperij die dit bestaan viert. ■d van dit 65-jarig bestaan is ““‘”teerd, die met recht ..j.. genoemd mag worden: e 1986, A.C. Cdtes de I klard. nationale gerecht is, komen dan ook duidelijk minder hart- en vaatziekten voor dan hier in het Westen. olie. Knip de bieslook fijn boven een kopje. Snij het ontbijtspek in reepjes. Snij de korst jes van het brood en snijd het in blokjes. Verhit de boter in een koekepan en bak het i. '-akant Scheur de sla in stukjes en vciucel ze over 4 bordjes. Schenk het sausje -de sla. Schep de reepjes spek op de sla. uaiv ui net spekvet de blokjes brood in 3 mi- «—jin Schep ze op de salade en dien >rood. OP: Volvo 66, bj. 1979, ot maart 1989 i.g.st. lat 55, tel. 424801. Een goed advies Meestal echter is, naast de informatie die een etiket U kan bieden, een nadere uitleg en advies van iemand die zijn vak beheerst onontbeerlijk. Nemen we eens een ander voorbeeld: Chateau Tour Pourret 1985. ite- en fruitverkooppunt naar de gratis receptenfolder Durf eens exo- de Stichting Propaganda Groente en Fruit in Den Haag. PEL CORSA 12 S, bj. s 7.250,-013-36.71.09. OP: Suzuki Swift GS, zuki GX coupé, 1980- ovensestraat 162. SAINT-ÉMILION APPELLATION SAINT-ÉMILION CONTROLÉE 1985 Soelétt Clrllt du Chduou Lotour-Pourret (Mbtron) A ACCORD ’80, V.W. esel ’78, Opel Ascona Volvo 66 2 x ’80, LX rd Fiesta ’79, Lancia ort ’81, Toyota Corolla '81, Saab 900 turbo’79, Micra ’84, Opel Kadett ’84, Fiat Ritmo ’80, 44 LPG’81, Mitsubishi 1600 GLX ’85, Peugeot Datsun Cherry ’79 ty- Fiat 126 Bambino ’77, Laurel LPG ’79, Volvo Ford Escort 2000 RS Ie auto’s APK afgele- ruil financiering rnoge- ijserstraat 93. K7/ wensen u prettige feestdagen en een voorspoedig 1989 twee belangrijke pun- aanschaf van een fles i het juiste advies. Chateau A.C. Sair hebben we hier te ma- Prop. Sm.. lat enorm veel informa- Mise du ChS J"e toelichting behoeft. Serieus Ie et Maine: een witte we hier te mi 'etstreek Saint-Emilioni o—'ied dat gelegen is tussen de twee riviertjes Sevre en Maine. Dit gebied levert de beste Musca- det-wijn. Het jaartal 1987 garandeert voor een wit te wijn voldoende truitigheid en fijne frisse smaak. Gecombineerd met het hoge karak ter van een Muscadet de Sevre et Maine is 10 tot 20% lager Bij dat bewuster en dus gezonder leven hoort uiter aard goede voeding. Over het algemeen kan men stellen dat wij Nederlanders ‘te vet’ eten, met name te veel verzadigde vetzuren. Het cholesterolgehalte bij mensen die weinig vlees en vet, maar veel vis eten, ligt gemiddeld genomen 10 tot 20% lager dan bij hen die nauwelijks vis eten maar echte vleeseters zijn en van vette jus houden. In een land als Japan waar vlees schaars is en vis het 1 eetl. nruiucri- 4‘/i eetl. olie, 5 --_._J, peper, 25 gram. v.eiding: was de slasoorten en laat ze 1 uitlekken. Roer in een kommetje een je van azijn, mosterd, zout, peper en 7 Alphensewegla.Riel NIEUWBOUW VER» 04248-1955 1834 excellente dige- -, .s het onze plicht U cognacs van het huis Rag- Ramen+Deuren ...wantóók* GELUIDS-, WARMTE- EN KOUDE ISOLEREND ENDE WERU VAKBEDRIJF VROMANS VAN GESTEL B.V. Voorlichtingsburo voor de Voeding, postbus 85700, 2508 CK 's-Gravenhage „u Tour Pourret 1985. Saint-Emilion. Soc. Civile du Chateau. "'hêteau. lezen van het etiket leert ons dat maken hebben met een echte t-Èmilionwijn, die op het Chateau ge botteld is en van de jaargang 1985, een uit stekend jaar. Uit het etiket is echter niet op te maken dat het hier een zéér klassieke Saint-Emilion betreft, afkomstig van een klein Chateau met een bijzonder koppige en kwaliteitsbe wuste eigenaar: monsieur Séberon. Slechts 5 hectare bezit hij en zijn aanplant bestaat uit Nu wordt er al gauw gezegd dat een ‘cholesterolbewust’ eetpatroon niet smakelijk zou zijn. Het tegendeel is waar, want het komt maar op twee dingen neer: rijpen en in i bezonken d* wijnen ku— fijn bouquet en erg goede afdronk. aine de la Jousselinière: het domein waar deze wijn vandaan komt. Deze wijn is dus niet samengesteld uit meerdere op brengsten uit de Muscadetstreek, maar en kel en alleen afkomstig van één domein. Dit boekje gaat niet alleen in op de gevaren van een verhoogd cholesterol, maar geeft ook aan hoe, door een bewuster leven, het choleste rolgehalte binnen de perken kan worden gehouden. Een verhoogd choleste rolgehalte is één van de meest belangrijke risico factoren voor het ont staan van hart- en vaat ziekten. Onderzoek heeft uitge wezen dat wanneer het cholesterolgehalte met bijvoorbeeld 20% wordt verlaagd, de kans op een hartinfarct met het dubbele - dat is 40% - vermindert. Hieruit moge blijken hoe belang rijk het is het cholesterol gehalte in de gaten te houden en bij een te hoog gehalte de juiste maatregelen te treffen. Om de Nederlander meer ‘cholesterolbewust’ te maken heeft Bristol Myers, de producent van het medica ment Questran, het boekje ‘U wilt toch ook dat uw kaarsje zo lang mogelijk blijf branden...?’ doen verschij nen, dat onlangs via ruim 3.500 huisartsen werd ver spreid. rsHOP ESSOIRES agmiddag geopend auto’s/Moto’s ,v gram ijsbergsla, 75 je roodlof, 50 g ontb”‘ azijn, 2 theel. mosterd, sprietjes bieslook, zout, t Bereiding: was de s goed sausje een grote sortering verse garnalen uitgesneden gerookte paling en zalm verse tong en tongfilets forellen en zalmforellen gerookte forelfilets, heilbotfilets prachtige moten verse zalm, tarbot en zeewolf verse paling (bakken en stoven) schelpen coquilles St.-Jacques (ovenklaar) Franse vissoep uit eigen keuken escargots en oesters blokken krabmeat verse en gekookte kreeften, BESTELT U TIJDIG ïderlandse Sport Federatie tbus 80555, 's-Gravenhage koop gevraagd CHT: OUDE WIJ- Brieven onder nr. 6350 fcxpfonant i ia Ofe*», Pompon vtrt, Mis Gfl bouteiUe au Wt tl NUTIILU NI UI MIHII If CUVÉE DE LA*SALMONIÈRE hernam MUSCADET de sèvre et maine APPELLATION MUSCA0H M SÉVtt ET MAINE CONTROLÉE Muscadet de Sevre et Maine 1987. Tête de Cuvée - Tiré sur Lie. Domaine de la Jousselinière. «Cuvée de la Salmonière» A.C. Muscadet de Sevre et Maine. Propriétaire G. Chon St. Julien ds celles. Zoals U bemerkt hebben wc ken met een etiket dat e tie biedt, die een nadere toelicht! - Muscadet de Sevre et Maine wijn die afkomstig is uit de Muscadets'. en meer in het bijzonder uit het gebied gelegen is tussen de twee riviertjes Sevr x>d, groen, jes van h< wils. Zon- Verhit de ke- spek krol ele verdeel ze over de sla. Bak in het Lr nuten bruin. Schep ze op de salade en uien de salade direct op. Lekker met stokbrood. Toetje met litchi’s Litchi’s met chocolademousse Ingrediënten: 10 litchi’s, U l chocolade- room, Sp«« H«bihelhei> vol mei oho- eoUpoveraesbeo^he,»,. ‘Verzadigde vetzuren’ o.a. in: gewone margarine, rundvet, spek, roomboter, koekjes, chocolade. ‘Onverzadigde vetzuren’ o.a. in: sla-olie, zonnebloemolie, dieetmargarine, linolzuurrij- ke koffiemelk, linolzuurrijk bak- en braadvet. Er bestaat niet echt een reden tot klagen. Een gepocheerde tong is niet te versmaden en rijauw, rosbief met knoflooktenen evenmin. risicofactoren Naast verkeerde voeding, vormen roken en een ver hoogde bloeddruk in combi natie met een verhoogd cholesterol een ernstig risico. Dat zijn overigens bekende gegevens. Maar gebrek aan beweg en stress zijn evenzeer ren die in combinatie met verhoogd cholesterolgeh tot hart- en vaatziekten kunnen leiden. Nu is het probleem dat zaken als roken en inaktiviteit heel tastbaar zijn, terwijl een verhoogd cholesterolgehalte ongemerkt blijft. Van een verhoogd cholesterol merkje in feite niets. Daarom is het zo belangrijk dat men, zeker wanneer andere risicofacto ren aanwezig zijn, weet of het cholesterolgehalte goed is. Daarom is het zo belangrijk dat u van tijd tot tijd uw cholesterolgehalte laat bepa len. Het kan gemakkelijk: een simpele bloedprik en de uitslag is een kwestie van dagen. Vraag wanneer u denkt dat het nodig is, uw huisarts om zo’n cholesterol- bepaling... is het gehalte te hoog dan kunnen er maatre gelen worden getroffen. Een echte Grand Seigneur onder de wij nen uit de hoger gelegen gedeelten van de Bergerac. Gemaakt volgens de klassieke me- de gom thode en gelagerd op nieuwe eikehouten fus- betten i ten, zoals alle Grand Crus uit de Bordeaux geschiedt. Dit brengt ons op ten, die U helpen bij de aar goede wijn: het etiket en h. Het etiket Het goed lezen en juist interpreteren van lang, als U zelf, zonder vakkundig advies, overgaat tot aanschaf van wijn. Nemen wij eens een voorbeeld: de Mus cadet. Een witte wijn, die in Nederland een goede bekendheid geniet. rtherapie is een indivi- methode om mensen te riONELE PROBLEMEN stress, depressie, 1- of minderwaardig- jevoelens, seksuele of iproblemen, psychoso- :he klachten. problemen vinden vaak orsprong in het verleden. ktljkadras te Tilburg N.V.V.S. en N.O.V.A.G.) spreekuur 8.30-9.30 uur, 17.30-19.00 uur Tel. 013-685496 J ilONCENTER De tse Hoek biedt aan: erra V.A.N. 12-’85. Su- vift ’85. Visa 2x ’84. 520i ’83. Suzuki Cany W. Transporter D ’82. Samba ’82. Talbot Ho- !2. Ford Sierra ’82. Re- ?uego ’81. Fiat Ritmo Ivo 245 stat.car, lichte ’81. Ford Taunus ’80. 520 LPG ’80. Rover 9. BMW 316 LPG ’77. ishi Canter diesel oprij- ‘78. Verder div. aanbie- Hilvarenbeekseweg 70, 489. De kerstdagen en vooral de aanloop daar toe vormen steeds een goede aanleiding om, naast levensbeschouwelijke bespiegelingen, tevens stil te staan bij de geneugten des le vens: een goede wijn. Dat is ook J- Koerier, juist mag zijn», graag e laat: Gijsbert van 1 van oorsprong TUL jaar haar 65-jarig h Ter gelegenheid1 een speciale wijn geselecte uitzonderlijk genoemd ma; la Calevie Prop. P. Al KADETT, bj. ’79, APK 7.250,- Tel. 013-633969. 'OP: Mitsubishi Galant lPK, 11-’89. Opel Man- APK 11-’89. Renault 1978, APK 27-1-’90. Te >4188, inruil mogelijk. )OP: nieuwe autoban- laf 55,-. Verkoop van uto-onderdelen, tevens i gevraagd: sloopauto’s, iperij P. Smetsers, Ty- baan 11, Goirle. Tel. 1719. Wij zijn geopend 0 tot 20.00 uur. ‘Vet’ zijn: boter, margarine, mayonaise, gebak, chips, noten, jonge kaas, volle melkprodukten, koffieroom, alle worst-soort- ne, paté, rauwe ham, ma kreel, paling, snacks, eier dooiers, orgaanvlees. ‘Vetarm’ zijn: halvarine, fritesaus, Japanse mix, waterijs, 20+ kaas, magere kwark, se, karnemelk, t rookvlees, rosbie tong en zalm. het aanbod van bijzondere groente en fruit groot. Exoten zoals ca- I oastjes met midden van elke bloem een plak geitenkaas ■me keuze uit slasoorten en paddestoelen. Mogelijkheden genoeg om tal van bijzon- bleekselderijsalade ren Klop een sausje van de azijn, mosterd, .ls—as— x-krijgt de kerstlunch of het kerstdiner net dat speciale exoti- Verwijder de harde nerven van 3 bleeksel- citroenrasp, zout, peper en olie en peterse- x derijstengels met een dunschiller. Snijd de lie. Verdeel het sausje over het sharonfruit stengels in de lengte in dunne reepjes en met de geitenkaas. Direct opdienen. Sharonmousse sausje. (Nagerecht voor 2 personen), rdoor. Ingrediënten: 2 zachte sharons, citroensap, "*r 1 eiwit, I eetl. suiker. Bereiding: het vruchtvlees van de sharons met wat citroensap vermengen en pureren met een blender. Het eiwit stijfslaan en sui ker al kloppend toevoegen. Eiwit luchtig door de vruchtenpuree scheppen. Mousse overdoen in coupes en opdienen. Carambola takjes bove p>e carambola komt van oorsprong uit Zuid-Oost Azië. Het is een gele vrucht ter x. g].ootte van een paprika. De carambola heeft 5 scherpgekante ribben in de lengte richting. Schijfjes carambola hebben de vorm van een ster en zijn bij uitstek met kerst ideaal als decoratie van kerstgerech- ten. Onrijpe vruchten zijn iets groenachtigs van kleur, ze rijpen goed na bij kamertem peratuur en worden dan mooi geel van kleur. De smaak van een goed gerijpte vrucht is fris-zoet en lijkt iets op een kruis bes. Het vruchtvlees is sappig en doorschij nend. Het is niet nodig om de vrucht te schillen. Mogelijkheden met de carambola zijn onder andere: carambola-sterren als de coratie in een glas mousserende wijn of in cocktails, carambola-sterren als garnituur bij vlees-, kip- of visgerechten. Carambola-vruchtensalade (Nagerecht voor 2 personen). Ingrediënten: 1 carambola, 1 kiwi, !6 mango, 1 banaan, iets citroensap, 3 eetl. ''—■’ld Marnier. -ereiding: carambola wassen en in plak jes snijden. Kiwi schillen en in plakjes snij den. Mango schillen en in blokjes snijden. Banaan schillen en in plakjes snijden met iets citroensap besprenkelen. Alle vruchten door elkaar mengen in een kom. Besprenke len met Grand Marnier. Serveren met slag room of ijs. Kiwi, ananas en papaja P J - 8 vruchten op het laatste moment toevoegen W aan zuivelprodukten. Anders kunnen de [I produkten bitter worden of uitlopen. IB Gelatine gerechten worden niet stijf. Om dit A te voorkomen kunt u de vruchten even ko- jfct ken of anders vruchten uit blik gebruiken. Het stichtingsbestuur van de Katho- i lieke Universiteit Brabant (KUB) heeft drie hoogleraren aangesteld. Prof. Dr. A. Barten is benoemd tot hoogleraar Economie en is aangetrok ken als directeur van het onlangs opge- starte «Center for Economie Re search». De psychologie van de recla me vormt m.n. het aandachtsgebied van Prof. Dr. Th. Poiesz, die is be noemd tot hoogleraar Economische Psychologie. Dr. P. Ester werd be noemd tot hoogleraar Algemene en Theoretische Sociologie. Verder nam Prof. Dr. J. van Dijck onlangs afscheid als hoogleraar Belastingrecht aan de KUB. Hij was in de periode 1978-1981 rector magnificus van de Tilburgse universiteit. De Minister van Onderwijs en We tenschappen (samen met zijn ambtge noot van Economische Zaken) heeft de KUB een startsubsidie van ongeveer anderhalf miljoen gulden toegekend voor haar postdoctorale informatica opleiding. De KUB krijgt genoemde startsub sidie op voorwaarde dat ze gaat sa menwerken met de Universiteit van Amsterdam, die zich zal concentreren op de opleiding «informatiemanager». In deze feestmaand is 1 rambola, mango, ananas. I er een ruiir.: t dere combinaties te maken. Zo krijgt de kerstlui ij. j Ai IL scl|e rintie dat S06*1 bij deze donkere dagen past. v Behalve die gezonde bijdrage geven groente en fruit kleur en sfeer aan een maaltijd. En we stengels in de lengte in dunne reepjes en weten hoe belangrijk dat is bij een kerstmaaltijd. In dit artikel geven we informatie en tips snijd de repen in blokjes. Snijd paprika in over exotische produkten. En natuurlijk met bijzondere recepten erbij. kleine blokjes. Roer in een kom 1 eetl. ker- Vraag bij uw groente- en fruitverkooppunt naar de gratis receptenfolder Durf eens exo- riesaus met 2 eetl. yogonaise tot een sau'”* tiscll< uitgegeven door de Stichting Propaganda Groente en Fruit in Den Haag. Schep de bleekselderij en de paprika erd o. Schep de salade op de toastjes. Gameer de slasoorten oue Knip de bieslook fijn boven een kopje. toastjes met halve druiven. In deze maand van het jaar komen er di- Snij het ontbijtspek in reepjes. Snij de korst- verse slasoorten in de handel. Rood, groen, jes van het brood en snijd het in blokjes. Gevulde Champignonhoed]es gekruld of gekroesd, voor elk wat wils. Zon- Verhit de boter in een koekepan en bak het Verwijder van een bakje champignons de der problemen maakt u er fraaie en smake- spek krokant. Scheur de sla in stukjes en steeltjes. Hak de steeltjes heel fijn. Hak ook lijke voorgerechten van. We geven enkele verdeel ze over 4 bordjes. Schenk het sausje een sjalotje heel fijn. Verhit 1 eetl. boter in recepten. over de sla. Schep de reepjes spek op de sla. een pan en bak de sjalot met champignons- Elr-i Bak in het spekvet de blokjes brood in 3 mi- nippers en 2 theel. shoarmakruiden tot het r risee met Bnanas en nuten bruin. Schep ze op de salade en dier vocht verdampt is. Knip er 2 ta, 1 gerookte kippeborst de salade direct °P- Lekker met stokbrood. fijn. Laat het mengsel afkoelen R V Vte) 2 plakken verse ananas 100 gram ge- MICHI S met een ingevette bakplaat. Bak de gevul b n k,PPebors,filet- 2 zur' room’ 2 chocolademousse champignons in een voorverwarmde ov - ^n\\ esalceanzom'X' P WOrcheS,ershlre- Ingrediënten: 10 litchi’s, U l chocolade- van 2&) graden in ca. 10 minuten goudbru Sharon van zure room, sap^torchestershiresaus, 'n°nd^ SPuit £hlitchihe’ft“ me* ch°- De sharo" “n vrucht die we de laatste zout en peper. Scheur de frisee in stukjes en °lad«“°usse Schep op 2 bordjes me een jaren meer en meer zien bij de groente- en verdeel de sla over 2 bordjes. Verdeel de 'jsbolletjeslepel in het midden een bolletje fruitverkooppunten. De sharon is v». Cabernet Franc en Merlot. ananas en kip over de sla en schep het saus- ^f^lad® "L en de gevulde lltclu s riant van de kaki en is afkomstig e de Cabernet Franc die de je erover. erom heen' Garneer met PartJes mandanjn. De vrucht is verkrijgbaar vanaf i Gemcngdesa|aden,et Dadels met geitenkaas “„“ïïSÏ Jt*’ Xït cnaLiac ar> Snijd 250 gram dadels open en haal de smaak past uitstekend bij zoete en hartige speKjeS en croutons pitten eruit. Roer in een kommetje 150 produkten. Het voordeel van de sharon is, (Voorgerecht: 4 personen). gram verse geitenkaas los met 2 eetl. slag- dat de vrucht zowel zacht als hard lekker is. 150 gram ijsbergsla, 75 room. Doe het mengsel over in een spuitzak Een stevige sharon eet u als een appel, een Hof, 50 g ontbijt- met een grove kartelmond en spuit de da- zachte sharon is lekker om uit te lepelen. l'A eetl. kruiden- dels vol met geitenkaas. Gratineer de dadels Het zachte vruchtvlees is een heerlijk fruit- eventueel onder een hete grill tot de kaas hapje voor baby’s en bovendien gezond om Grana begint te kleuren. Serveer bij de dadels ook het zeer hoge vitamine A gehalte van de Ber een borrelhapje. U kunt dadels ook vullen vrucht, met amandelen, geconfijte gember of blok- Plakjes of blokjes sharon zijn lekker in jes roomkaas. fruitsalades of bij kipgerechten. Zachte vruchten zijn geschikt om puree en vruch tenmousse van te maken. De vruchten kunt u nog ca. 1 week bewaren in de koelkast. Gegratineerd sharonfruit met geitenkaas (Voorgerecht voor 2 personen). Ingrediënten: 2 stevige sharonv plakken geitekaas van ci witte wijnazijn, '/i theel. troenrasp, zout, peper, eetl. fijngeknipte peterst Bereiding: was de snijd ze elk in 12 r_ bordjes een bloem van vertaald, meneer? Als U nu echt eens een e: stief wilt schenken, dan is het te wijzen op de cognacs vau iud-Sabourin. 'Vaar ter wereld er ook een proeverij wordt georganiseerd, de cognacs Ragnaud- Sabourin worden telkens bestempeld als beste, zoniet de allerbeste ter wereld. Ragnaud Cognac is voor 100% afkomstig uit de Grande Champagne, het hartje van Ie streek. <je cognac-streek, waar de grond het meest van het Chateau, Monsieur kalkhoudend is en de druiven de hoogste wordt onderaan het etiket kwalificatie dragen. Deze cognac is abso- ibevelenswaardig om te ont- juut onversneden. Ragnaud Cognac wordt nimmer bijgekleurd met eikekrullen of op smaak gebracht met caramel. Tenslotte is bijzonder vermeldenswaard dat deze cognac veel langer gelagerd is op eikehouten vaten dan de meeste andere merken. Bovendien is Ragnaud Cognac afkomstig enkel en alleen van zijn eigen domein «La Voüte». De meeste boeren in de cognacstreek mo gen hun wijn niet zelf tot cognac stoken. Slechts een beperkt aantal mag dat wel, op grond van zeer strenge kwaliteitseisen. Deze zelfstokers worden «Bouilleurs de Cru» ge noemd en bevinden zich hoofdzakelijk in de Grande Champagne. De meeste van hen verkopen vervolgens hun cognac door aan de grote cognac-nuizen. Slechts 1 van alle cognac die op de markt gebracht wordt, is direct afkomstig van een Bouilleur de Cru. Het betreft hier een enkeling, die gezien de fabuleuze kwaliteit, het zich kan veroorlo ven om geheel zelfstandig zijn cognac op de markt te brengen. Ragnaud-Sabourin is zo’n cognac. --■ -- hms. U ziet voorwaar geen gennge aandui- opbrengst zodat de verleid vaten zal rijpen en in het voorjaar meteen ieveren azijn, 2 theel. most waar deze wijn vandaan komt. Deze wijn is stuk voof stuk factMen die de De uitdrukking «Cuvée de la Salmomè- MtlP het Iets meer zijn, re» komt voor rekening van de eigenaar J Gilbert Chon, die hiermee, vrij ve..„™, aangeeft dat hij deze wijn als «neusje van de zalm» beschouwt. Hij heeft hierin volledig gelijk gekregen aangezien zijn Muscadet de Sevre et Maine in de zomer 1988 in Parijs naud- iden medaille heeft gewonnen. De eti- Ws i waren toen al gedrukt. Tenslotte de uitdrukking «A.C. Muscadet de Sevre et Maine»: de afkorting A.C. staat voor Appellation Controle en garandeert v»n staatswege de herkomst van deze wijn uit de genoemde streek. De eigenaar v Gilbert Chon vermeld. Aant houden. *1987’

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1988 | | pagina 35