Met de kerst
meer zijn
mag het iets
EETGEZOND EET VIS
REMMERS-DE JAGER
U wilt toch ook dat uw kaarsje zo
lang mogelijk blijft branden...?
Bijzondere groenten fruit
bij de kerstmaaltijd
la Calevie
s;e'”:==~. s=SSsSL
Tour - Pourret
J
chateau
SER
SF5155
KUB benoemt
drie hoogleraren
iber 1988 - pagina 34
DE TILBURGSE KOERIER
Donderdag 22 december 1988 - pagina 35
Halveer ze en
lere opbrengst,
>t is om er minder
1923
1988
uit d
*4
il5cl
T
tot
Om een indruk te geven:
o
HEEFT
Igewoon
Wij bieden u naast het uitgebreide
assortiment vis en visprodukten. speciaal
voor de feestelijke maand december, dan
Nuttige voorlichting over de gevaren van een
verhoogd cholesterolgehalte.
1 eet niet te veel
2 eet minder verza
digde vetzuren.
taine.
‘ien de Con-
Cbdteau
WIJNKOPERIJ
TILBURG
F VISSPECI AAL ZAAK
k BESTERDRING 27 TILBURG,TEL 420424 A
ctiam-
ilde
ji be-
heeft een
verleiding
jlanten.
t- Kaas,
cottagechee-
tartaar,
iefkabel
is een va-
z uit Israël,
november
ppn nranje-
^weging
™er facto-
itie meteen
ïrolgehalte
met re™
n: Chateau
Bergerac.
;ri, spon
u aanvraj
organisat.
Nedc.ia.r
Postbus 8
2508 GN
- en sfeer aan een maaltijd. En we
ven we informatie en tips
JB krijgt genoem
r voorwaarde dat
trken met de
rdam, die zich
TA TERCEL ’79, APK
750,- Tel. 353094.
Stichting Volksgezondheid en
Roken
Frederik Hendrikln. 34a,
2582 BC 's-Gravenhage
telefoon 013-321201
telefoon 013-420104
telefoon 013-671124
telefoon 013-676588
Mode
/herensmoking v.a. mt.
54, en 36 t/m 44. Tel.
)OP: Escort L bravo
85, APK ’90 radio,
et., 14.200,- Tel. 013-
IOP: Peugeot 305 GR,
)79, APK gekl., vr.pr.
Volvo 343 DL, bwj.
PK, vr.pr. 1.450,-, plus
uto’s v.a. 650,-. Te.
OP: Fiat Regata 85 S,
-’87, 25.500 km. Vr. pr.
tel. 013-435861, na
ir 423459.
rek 013-431740, ^aw-
let op nr. 4 Korvel.
JIKTE SUZUKI-ON-
sLEN, Suzuki-motors,
ingsbakken, plaatwerk,
pen, bumpers, wielen,
uitlaten, radiators. Al-
het gebied van Suzuki
>upé, Swift en bus. Lo-
r. 162, tel. 013-432800.
HUUR
IRAlf
URG
iuur van:
fels (hardhout)
jnststof kuipstoelen
srvies - bestek
ipstokken - tuinmeubels
aswerk
jffiezetapp., etc.
m 10.00 - 22.00 uur
3/360433 - 359927
papaja bevatten een
Deze stof heeft een
van vlees,
meestoven met het
'e smaak
lat geval
Korvelseweg 45 - 5025 JB Tilburg
Heuvel 42-5038 CS Tilburg
Westermarkt 27 - 5042 MD Tilburg
Paletplein 14 - 5044 JB Tilburg
de reden waarom de Tilburgse
nu het kwalitatief «ietsje méér
een vakman aan het woord
i Bilsen’s Wijnkoperij is een
'ilburgse wijnkoperij die dit
bestaan viert.
■d van dit 65-jarig bestaan is
““‘”teerd, die met recht
..j.. genoemd mag worden:
e 1986, A.C. Cdtes de I
klard.
nationale gerecht is, komen
dan ook duidelijk minder
hart- en vaatziekten voor dan
hier in het Westen.
olie. Knip de bieslook fijn boven een kopje.
Snij het ontbijtspek in reepjes. Snij de korst
jes van het brood en snijd het in blokjes.
Verhit de boter in een koekepan en bak het
i. '-akant Scheur de sla in stukjes en
vciucel ze over 4 bordjes. Schenk het sausje
-de sla. Schep de reepjes spek op de sla.
uaiv ui net spekvet de blokjes brood in 3 mi-
«—jin Schep ze op de salade en dien
>rood.
OP: Volvo 66, bj. 1979,
ot maart 1989 i.g.st.
lat 55, tel. 424801.
Een goed advies
Meestal echter is, naast de informatie die
een etiket U kan bieden, een nadere uitleg
en advies van iemand die zijn vak beheerst
onontbeerlijk. Nemen we eens een ander
voorbeeld: Chateau Tour Pourret 1985.
ite- en fruitverkooppunt naar de gratis receptenfolder Durf eens exo-
de Stichting Propaganda Groente en Fruit in Den Haag.
PEL CORSA 12 S, bj.
s 7.250,-013-36.71.09.
OP: Suzuki Swift GS,
zuki GX coupé, 1980-
ovensestraat 162.
SAINT-ÉMILION
APPELLATION SAINT-ÉMILION CONTROLÉE
1985
Soelétt Clrllt du Chduou Lotour-Pourret (Mbtron)
A ACCORD ’80, V.W.
esel ’78, Opel Ascona
Volvo 66 2 x ’80, LX
rd Fiesta ’79, Lancia
ort ’81, Toyota Corolla
'81, Saab 900 turbo’79,
Micra ’84, Opel Kadett
’84, Fiat Ritmo ’80,
44 LPG’81, Mitsubishi
1600 GLX ’85, Peugeot
Datsun Cherry ’79 ty-
Fiat 126 Bambino ’77,
Laurel LPG ’79, Volvo
Ford Escort 2000 RS
Ie auto’s APK afgele-
ruil financiering rnoge-
ijserstraat 93.
K7/ wensen u prettige feestdagen
en een voorspoedig 1989
twee belangrijke pun-
aanschaf van een fles
i het juiste advies.
Chateau
A.C. Sair
hebben we hier te ma- Prop. Sm..
lat enorm veel informa- Mise du ChS
J"e toelichting behoeft. Serieus Ie
et Maine: een witte we hier te mi
'etstreek Saint-Emilioni
o—'ied dat
gelegen is tussen de twee riviertjes Sevre en
Maine. Dit gebied levert de beste Musca-
det-wijn.
Het jaartal 1987 garandeert voor een wit
te wijn voldoende truitigheid en fijne frisse
smaak. Gecombineerd met het hoge karak
ter van een Muscadet de Sevre et Maine is
10 tot 20% lager
Bij dat bewuster en dus
gezonder leven hoort uiter
aard goede voeding. Over het
algemeen kan men stellen dat
wij Nederlanders ‘te vet’
eten, met name te veel
verzadigde vetzuren. Het
cholesterolgehalte bij mensen
die weinig vlees en vet, maar
veel vis eten, ligt gemiddeld
genomen 10 tot 20% lager
dan bij hen die nauwelijks vis
eten maar echte vleeseters
zijn en van vette jus houden.
In een land als Japan waar
vlees schaars is en vis het
1 eetl. nruiucri-
4‘/i eetl. olie, 5
--_._J, peper, 25 gram.
v.eiding: was de slasoorten en laat ze
1 uitlekken. Roer in een kommetje een
je van azijn, mosterd, zout, peper en
7 Alphensewegla.Riel
NIEUWBOUW VER» 04248-1955 1834
excellente dige-
-, .s het onze plicht U
cognacs van het huis Rag-
Ramen+Deuren
...wantóók*
GELUIDS-, WARMTE-
EN KOUDE ISOLEREND
ENDE WERU VAKBEDRIJF
VROMANS VAN GESTEL B.V.
Voorlichtingsburo voor de
Voeding, postbus 85700,
2508 CK 's-Gravenhage
„u Tour Pourret 1985.
Saint-Emilion.
Soc. Civile du Chateau.
"'hêteau.
lezen van het etiket leert ons dat
maken hebben met een echte
t-Èmilionwijn, die op het Chateau ge
botteld is en van de jaargang 1985, een uit
stekend jaar.
Uit het etiket is echter niet op te maken
dat het hier een zéér klassieke Saint-Emilion
betreft, afkomstig van een klein Chateau
met een bijzonder koppige en kwaliteitsbe
wuste eigenaar: monsieur Séberon. Slechts 5
hectare bezit hij en zijn aanplant bestaat uit
Nu wordt er al gauw gezegd
dat een ‘cholesterolbewust’
eetpatroon niet smakelijk zou
zijn. Het tegendeel is waar,
want het komt maar op twee
dingen neer:
rijpen en in
i bezonken d*
wijnen ku—
fijn bouquet en erg goede afdronk.
aine de la Jousselinière: het domein
waar deze wijn vandaan komt. Deze wijn is
dus niet samengesteld uit meerdere op
brengsten uit de Muscadetstreek, maar en
kel en alleen afkomstig van één domein.
Dit boekje gaat niet alleen in
op de gevaren van een
verhoogd cholesterol, maar
geeft ook aan hoe, door een
bewuster leven, het choleste
rolgehalte binnen de perken
kan worden gehouden.
Een verhoogd choleste
rolgehalte is één van de
meest belangrijke risico
factoren voor het ont
staan van hart- en vaat
ziekten.
Onderzoek heeft uitge
wezen dat wanneer het
cholesterolgehalte met
bijvoorbeeld 20% wordt
verlaagd, de kans op een
hartinfarct met het
dubbele - dat is 40% -
vermindert. Hieruit
moge blijken hoe belang
rijk het is het cholesterol
gehalte in de gaten te
houden en bij een te
hoog gehalte de juiste
maatregelen te treffen.
Om de Nederlander meer
‘cholesterolbewust’ te maken
heeft Bristol Myers, de
producent van het medica
ment Questran, het boekje
‘U wilt toch ook dat uw
kaarsje zo lang mogelijk blijf
branden...?’ doen verschij
nen, dat onlangs via ruim
3.500 huisartsen werd ver
spreid.
rsHOP
ESSOIRES
agmiddag geopend
auto’s/Moto’s
,v gram ijsbergsla, 75
je roodlof, 50 g ontb”‘
azijn, 2 theel. mosterd,
sprietjes bieslook, zout, t
Bereiding: was de s
goed
sausje
een grote sortering verse garnalen
uitgesneden gerookte paling en zalm
verse tong en tongfilets
forellen en zalmforellen
gerookte forelfilets, heilbotfilets
prachtige moten verse zalm, tarbot en zeewolf
verse paling (bakken en stoven)
schelpen coquilles St.-Jacques (ovenklaar)
Franse vissoep uit eigen keuken
escargots en oesters
blokken krabmeat
verse en gekookte kreeften, BESTELT U TIJDIG
ïderlandse Sport Federatie
tbus 80555,
's-Gravenhage
koop gevraagd
CHT: OUDE WIJ-
Brieven onder nr. 6350
fcxpfonant i ia Ofe*», Pompon
vtrt, Mis Gfl bouteiUe au
Wt tl NUTIILU NI UI MIHII If
CUVÉE DE LA*SALMONIÈRE
hernam
MUSCADET
de sèvre et maine
APPELLATION MUSCA0H M SÉVtt ET MAINE CONTROLÉE
Muscadet de Sevre et Maine 1987.
Tête de Cuvée - Tiré sur Lie.
Domaine de la Jousselinière.
«Cuvée de la Salmonière»
A.C. Muscadet de Sevre et Maine.
Propriétaire G. Chon St. Julien ds
celles.
Zoals U bemerkt hebben wc
ken met een etiket dat e
tie biedt, die een nadere toelicht!
- Muscadet de Sevre et Maine
wijn die afkomstig is uit de Muscadets'.
en meer in het bijzonder uit het gebied
gelegen is tussen de twee riviertjes Sevr
x>d, groen, jes van h<
wils. Zon- Verhit de
ke- spek krol
ele verdeel ze
over de sla.
Bak in het Lr
nuten bruin. Schep ze op de salade en uien
de salade direct op. Lekker met stokbrood.
Toetje met litchi’s
Litchi’s met
chocolademousse
Ingrediënten: 10 litchi’s, U l chocolade-
room, Sp«« H«bihelhei> vol mei oho-
eoUpoveraesbeo^he,»,.
‘Verzadigde vetzuren’ o.a. in:
gewone margarine, rundvet,
spek, roomboter, koekjes,
chocolade.
‘Onverzadigde vetzuren’ o.a.
in:
sla-olie, zonnebloemolie,
dieetmargarine, linolzuurrij-
ke koffiemelk, linolzuurrijk
bak- en braadvet.
Er bestaat niet echt een reden
tot klagen. Een gepocheerde
tong is niet te versmaden en
rijauw, rosbief met knoflooktenen
evenmin.
risicofactoren
Naast verkeerde voeding,
vormen roken en een ver
hoogde bloeddruk in combi
natie met een verhoogd
cholesterol een ernstig risico.
Dat zijn overigens bekende
gegevens.
Maar gebrek aan beweg
en stress zijn evenzeer
ren die in combinatie met
verhoogd cholesterolgeh
tot hart- en vaatziekten
kunnen leiden.
Nu is het probleem dat zaken
als roken en inaktiviteit heel
tastbaar zijn, terwijl een
verhoogd cholesterolgehalte
ongemerkt blijft. Van een
verhoogd cholesterol merkje
in feite niets. Daarom is het
zo belangrijk dat men, zeker
wanneer andere risicofacto
ren aanwezig zijn, weet of het
cholesterolgehalte goed is.
Daarom is het zo belangrijk
dat u van tijd tot tijd uw
cholesterolgehalte laat bepa
len. Het kan gemakkelijk:
een simpele bloedprik en de
uitslag is een kwestie van
dagen. Vraag wanneer u
denkt dat het nodig is, uw
huisarts om zo’n cholesterol-
bepaling... is het gehalte te
hoog dan kunnen er maatre
gelen worden getroffen.
Een echte Grand Seigneur onder de wij
nen uit de hoger gelegen gedeelten van de
Bergerac. Gemaakt volgens de klassieke me- de gom
thode en gelagerd op nieuwe eikehouten fus- betten i
ten, zoals alle Grand Crus uit de Bordeaux
geschiedt.
Dit brengt ons op
ten, die U helpen bij de aar
goede wijn: het etiket en h.
Het etiket
Het goed lezen en juist interpreteren van
lang, als U zelf, zonder vakkundig advies,
overgaat tot aanschaf van wijn.
Nemen wij eens een voorbeeld: de Mus
cadet. Een witte wijn, die in Nederland een
goede bekendheid geniet.
rtherapie is een indivi-
methode om mensen te
riONELE PROBLEMEN
stress, depressie,
1- of minderwaardig-
jevoelens, seksuele of
iproblemen, psychoso-
:he klachten.
problemen vinden vaak
orsprong in het verleden.
ktljkadras te Tilburg
N.V.V.S. en N.O.V.A.G.)
spreekuur 8.30-9.30 uur,
17.30-19.00 uur
Tel. 013-685496 J
ilONCENTER De
tse Hoek biedt aan:
erra V.A.N. 12-’85. Su-
vift ’85. Visa 2x ’84.
520i ’83. Suzuki Cany
W. Transporter D ’82.
Samba ’82. Talbot Ho-
!2. Ford Sierra ’82. Re-
?uego ’81. Fiat Ritmo
Ivo 245 stat.car, lichte
’81. Ford Taunus ’80.
520 LPG ’80. Rover
9. BMW 316 LPG ’77.
ishi Canter diesel oprij-
‘78. Verder div. aanbie-
Hilvarenbeekseweg 70,
489.
De kerstdagen en vooral de aanloop daar
toe vormen steeds een goede aanleiding om,
naast levensbeschouwelijke bespiegelingen,
tevens stil te staan bij de geneugten des le
vens: een goede wijn.
Dat is ook J-
Koerier, juist
mag zijn», graag e
laat: Gijsbert van 1
van oorsprong TUL
jaar haar 65-jarig h
Ter gelegenheid1
een speciale wijn geselecte
uitzonderlijk genoemd ma;
la Calevie
Prop. P. Al
KADETT, bj. ’79, APK
7.250,- Tel. 013-633969.
'OP: Mitsubishi Galant
lPK, 11-’89. Opel Man-
APK 11-’89. Renault
1978, APK 27-1-’90. Te
>4188, inruil mogelijk.
)OP: nieuwe autoban-
laf 55,-. Verkoop van
uto-onderdelen, tevens
i gevraagd: sloopauto’s,
iperij P. Smetsers, Ty-
baan 11, Goirle. Tel.
1719. Wij zijn geopend
0 tot 20.00 uur.
‘Vet’ zijn:
boter, margarine, mayonaise,
gebak, chips, noten, jonge
kaas, volle melkprodukten,
koffieroom, alle worst-soort-
ne, paté, rauwe ham, ma
kreel, paling, snacks, eier
dooiers, orgaanvlees.
‘Vetarm’ zijn:
halvarine, fritesaus, Japanse
mix, waterijs, 20+ kaas,
magere kwark,
se, karnemelk, t
rookvlees, rosbie
tong en zalm.
het aanbod van bijzondere groente en fruit groot. Exoten zoals ca- I oastjes met midden van elke bloem een plak geitenkaas
■me keuze uit slasoorten en paddestoelen. Mogelijkheden genoeg om tal van bijzon- bleekselderijsalade ren Klop een sausje van de azijn, mosterd,
.ls—as— x-krijgt de kerstlunch of het kerstdiner net dat speciale exoti- Verwijder de harde nerven van 3 bleeksel- citroenrasp, zout, peper en olie en peterse-
x derijstengels met een dunschiller. Snijd de lie. Verdeel het sausje over het sharonfruit
stengels in de lengte in dunne reepjes en met de geitenkaas. Direct opdienen.
Sharonmousse
sausje. (Nagerecht voor 2 personen),
rdoor. Ingrediënten: 2 zachte sharons, citroensap,
"*r 1 eiwit, I eetl. suiker.
Bereiding: het vruchtvlees van de sharons
met wat citroensap vermengen en pureren
met een blender. Het eiwit stijfslaan en sui
ker al kloppend toevoegen. Eiwit luchtig
door de vruchtenpuree scheppen. Mousse
overdoen in coupes en opdienen.
Carambola
takjes bove p>e carambola komt van oorsprong uit
Zuid-Oost Azië. Het is een gele vrucht ter
x. g].ootte van een paprika. De carambola
heeft 5 scherpgekante ribben in de lengte
richting. Schijfjes carambola hebben de
vorm van een ster en zijn bij uitstek met
kerst ideaal als decoratie van kerstgerech-
ten.
Onrijpe vruchten zijn iets groenachtigs
van kleur, ze rijpen goed na bij kamertem
peratuur en worden dan mooi geel van
kleur. De smaak van een goed gerijpte
vrucht is fris-zoet en lijkt iets op een kruis
bes. Het vruchtvlees is sappig en doorschij
nend. Het is niet nodig om de vrucht te
schillen. Mogelijkheden met de carambola
zijn onder andere: carambola-sterren als de
coratie in een glas mousserende wijn of in
cocktails, carambola-sterren als garnituur
bij vlees-, kip- of visgerechten.
Carambola-vruchtensalade
(Nagerecht voor 2 personen).
Ingrediënten: 1 carambola, 1 kiwi, !6
mango, 1 banaan, iets citroensap, 3 eetl.
''—■’ld Marnier.
-ereiding: carambola wassen en in plak
jes snijden. Kiwi schillen en in plakjes snij
den. Mango schillen en in blokjes snijden.
Banaan schillen en in plakjes snijden met
iets citroensap besprenkelen. Alle vruchten
door elkaar mengen in een kom. Besprenke
len met Grand Marnier. Serveren met slag
room of ijs.
Kiwi, ananas en papaja
P J - 8 vruchten op het laatste moment toevoegen
W aan zuivelprodukten. Anders kunnen de
[I produkten bitter worden of uitlopen.
IB Gelatine gerechten worden niet stijf. Om dit
A te voorkomen kunt u de vruchten even ko-
jfct ken of anders vruchten uit blik gebruiken.
Het stichtingsbestuur van de Katho-
i lieke Universiteit Brabant (KUB)
heeft drie hoogleraren aangesteld.
Prof. Dr. A. Barten is benoemd tot
hoogleraar Economie en is aangetrok
ken als directeur van het onlangs opge-
starte «Center for Economie Re
search». De psychologie van de recla
me vormt m.n. het aandachtsgebied
van Prof. Dr. Th. Poiesz, die is be
noemd tot hoogleraar Economische
Psychologie. Dr. P. Ester werd be
noemd tot hoogleraar Algemene en
Theoretische Sociologie. Verder nam
Prof. Dr. J. van Dijck onlangs afscheid
als hoogleraar Belastingrecht aan de
KUB. Hij was in de periode 1978-1981
rector magnificus van de Tilburgse
universiteit.
De Minister van Onderwijs en We
tenschappen (samen met zijn ambtge
noot van Economische Zaken) heeft de
KUB een startsubsidie van ongeveer
anderhalf miljoen gulden toegekend
voor haar postdoctorale informatica
opleiding.
De KUB krijgt genoemde startsub
sidie op voorwaarde dat ze gaat sa
menwerken met de Universiteit van
Amsterdam, die zich zal concentreren
op de opleiding «informatiemanager».
In deze feestmaand is 1
rambola, mango, ananas. I
er een ruiir.:
t dere combinaties te maken. Zo krijgt de kerstlui
ij. j Ai IL scl|e rintie dat S06*1 bij deze donkere dagen past. v
Behalve die gezonde bijdrage geven groente en fruit kleur en sfeer aan een maaltijd. En we stengels in de lengte in dunne reepjes en
weten hoe belangrijk dat is bij een kerstmaaltijd. In dit artikel geven we informatie en tips snijd de repen in blokjes. Snijd paprika in
over exotische produkten. En natuurlijk met bijzondere recepten erbij. kleine blokjes. Roer in een kom 1 eetl. ker-
Vraag bij uw groente- en fruitverkooppunt naar de gratis receptenfolder Durf eens exo- riesaus met 2 eetl. yogonaise tot een sau'”*
tiscll< uitgegeven door de Stichting Propaganda Groente en Fruit in Den Haag. Schep de bleekselderij en de paprika erd
o. Schep de salade op de toastjes. Gameer de
slasoorten oue Knip de bieslook fijn boven een kopje. toastjes met halve druiven.
In deze maand van het jaar komen er di- Snij het ontbijtspek in reepjes. Snij de korst-
verse slasoorten in de handel. Rood, groen, jes van het brood en snijd het in blokjes. Gevulde Champignonhoed]es
gekruld of gekroesd, voor elk wat wils. Zon- Verhit de boter in een koekepan en bak het Verwijder van een bakje champignons de
der problemen maakt u er fraaie en smake- spek krokant. Scheur de sla in stukjes en steeltjes. Hak de steeltjes heel fijn. Hak ook
lijke voorgerechten van. We geven enkele verdeel ze over 4 bordjes. Schenk het sausje een sjalotje heel fijn. Verhit 1 eetl. boter in
recepten. over de sla. Schep de reepjes spek op de sla. een pan en bak de sjalot met champignons-
Elr-i Bak in het spekvet de blokjes brood in 3 mi- nippers en 2 theel. shoarmakruiden tot het
r risee met Bnanas en nuten bruin. Schep ze op de salade en dier vocht verdampt is. Knip er 2 ta, 1
gerookte kippeborst de salade direct °P- Lekker met stokbrood. fijn. Laat het mengsel afkoelen R
V Vte) 2 plakken verse ananas 100 gram ge- MICHI S met een ingevette bakplaat. Bak de gevul
b n k,PPebors,filet- 2 zur' room’ 2 chocolademousse champignons in een voorverwarmde ov
- ^n\\ esalceanzom'X' P WOrcheS,ershlre- Ingrediënten: 10 litchi’s, U l chocolade- van 2&) graden in ca. 10 minuten goudbru
Sharon
van zure room, sap^torchestershiresaus, 'n°nd^ SPuit £hlitchihe’ft“ me* ch°- De sharo" “n vrucht die we de laatste
zout en peper. Scheur de frisee in stukjes en °lad«“°usse Schep op 2 bordjes me een jaren meer en meer zien bij de groente- en
verdeel de sla over 2 bordjes. Verdeel de 'jsbolletjeslepel in het midden een bolletje fruitverkooppunten. De sharon is v».
Cabernet Franc en Merlot. ananas en kip over de sla en schep het saus- ^f^lad® "L en de gevulde lltclu s riant van de kaki en is afkomstig
e de Cabernet Franc die de je erover. erom heen' Garneer met PartJes mandanjn. De vrucht is verkrijgbaar vanaf i
Gemcngdesa|aden,et Dadels met geitenkaas “„“ïïSÏ Jt*’ Xït
cnaLiac ar> Snijd 250 gram dadels open en haal de smaak past uitstekend bij zoete en hartige
speKjeS en croutons pitten eruit. Roer in een kommetje 150 produkten. Het voordeel van de sharon is,
(Voorgerecht: 4 personen). gram verse geitenkaas los met 2 eetl. slag- dat de vrucht zowel zacht als hard lekker is.
150 gram ijsbergsla, 75 room. Doe het mengsel over in een spuitzak Een stevige sharon eet u als een appel, een
Hof, 50 g ontbijt- met een grove kartelmond en spuit de da- zachte sharon is lekker om uit te lepelen.
l'A eetl. kruiden- dels vol met geitenkaas. Gratineer de dadels Het zachte vruchtvlees is een heerlijk fruit-
eventueel onder een hete grill tot de kaas hapje voor baby’s en bovendien gezond om Grana
begint te kleuren. Serveer bij de dadels ook het zeer hoge vitamine A gehalte van de Ber
een borrelhapje. U kunt dadels ook vullen vrucht,
met amandelen, geconfijte gember of blok- Plakjes of blokjes sharon zijn lekker in
jes roomkaas. fruitsalades of bij kipgerechten. Zachte
vruchten zijn geschikt om puree en vruch
tenmousse van te maken. De vruchten kunt
u nog ca. 1 week bewaren in de koelkast.
Gegratineerd sharonfruit
met geitenkaas
(Voorgerecht voor 2 personen).
Ingrediënten: 2 stevige sharonv
plakken geitekaas van ci
witte wijnazijn, '/i theel.
troenrasp, zout, peper,
eetl. fijngeknipte peterst
Bereiding: was de
snijd ze elk in 12 r_
bordjes een bloem van
vertaald, meneer?
Als U nu echt eens een e:
stief wilt schenken, dan is het
te wijzen op de cognacs vau
iud-Sabourin.
'Vaar ter wereld er ook een proeverij
wordt georganiseerd, de cognacs Ragnaud-
Sabourin worden telkens bestempeld als
beste, zoniet de allerbeste ter wereld.
Ragnaud Cognac is voor 100% afkomstig
uit de Grande Champagne, het hartje van
Ie streek. <je cognac-streek, waar de grond het meest
van het Chateau, Monsieur kalkhoudend is en de druiven de hoogste
wordt onderaan het etiket kwalificatie dragen. Deze cognac is abso-
ibevelenswaardig om te ont- juut onversneden. Ragnaud Cognac wordt
nimmer bijgekleurd met eikekrullen of op
smaak gebracht met caramel.
Tenslotte is bijzonder vermeldenswaard
dat deze cognac veel langer gelagerd is op
eikehouten vaten dan de meeste andere
merken.
Bovendien is Ragnaud Cognac afkomstig
enkel en alleen van zijn eigen domein «La
Voüte».
De meeste boeren in de cognacstreek mo
gen hun wijn niet zelf tot cognac stoken.
Slechts een beperkt aantal mag dat wel, op
grond van zeer strenge kwaliteitseisen. Deze
zelfstokers worden «Bouilleurs de Cru» ge
noemd en bevinden zich hoofdzakelijk in de
Grande Champagne. De meeste van hen
verkopen vervolgens hun cognac door aan
de grote cognac-nuizen. Slechts 1 van alle
cognac die op de markt gebracht wordt, is
direct afkomstig van een Bouilleur de Cru.
Het betreft hier een enkeling, die gezien de
fabuleuze kwaliteit, het zich kan veroorlo
ven om geheel zelfstandig zijn cognac op de
markt te brengen. Ragnaud-Sabourin is
zo’n cognac.
--■ --
hms. U ziet voorwaar geen gennge aandui- opbrengst zodat de verleid
vaten zal rijpen en in het voorjaar meteen ieveren azijn, 2 theel. most
waar deze wijn vandaan komt. Deze wijn is stuk voof stuk factMen die de
De uitdrukking «Cuvée de la Salmomè- MtlP het Iets meer zijn,
re» komt voor rekening van de eigenaar J
Gilbert Chon, die hiermee, vrij ve..„™,
aangeeft dat hij deze wijn als «neusje van de
zalm» beschouwt. Hij heeft hierin volledig
gelijk gekregen aangezien zijn Muscadet de
Sevre et Maine in de zomer 1988 in Parijs naud-
iden medaille heeft gewonnen. De eti- Ws
i waren toen al gedrukt.
Tenslotte de uitdrukking «A.C. Muscadet
de Sevre et Maine»: de afkorting A.C. staat
voor Appellation Controle en garandeert
v»n staatswege de herkomst van deze wijn
uit de genoemde streek.
De eigenaar v
Gilbert Chon
vermeld. Aant
houden.
*1987’