ONTHULD!
MORGEN WORDEN DE
KEUKENGEHEIMEN
«K
il
nen
nan KEURIGE
KEUKEN
TMENSEN
Met de kerst
een goede
rode wijn
jwereld
praat
Kaas
in ’t nieuws
toeten
"OE DOET U MEE
«Kerstkaas»
VAN BILSEN’S
SPECIAALZAKEN
Bier
tó a A.
ber 1987-pagina 12
Donderdag 17 december 1987-pagina 13
DE TILBURGSE KOERIER
1.013/360134
Een blik in de kelders van Van Bilsen.
Wijnsuggesties
3
Bordeaux - A.C.
3
KeukenKunst van Cees
KeukenKunst van CAS
KeukenKunst van U
Hoofdprijs:
C VAN TILBURG KEUKENS BV
5
HRE358
Cees van Tilburg, keukenmeester van huis uit, toont u met
trots zijn paradepaardjes in de vorm van 6 topmerken:
Bulthaup, Hebaform, Tielsa, Contessa, Bau Format en
Schmidt.
Een 60-tal verschillende opstellingen in diverse prijsklassen
bewijzen u dat bij CVT KeukenKunst niet voor niets met twee
hoofdletters wordt geschreven.
lar voor de
er dié
uitste-
Natuurlijk wilt u ook bewijzen dat u iets van keukens en
koken weet. Dat kan want ter gelegenheid van de heropening
van de zaak organiseert CVT een
RECEPTENWEDSTRIJD MET
GEWELDIGE PRIJZEN
roeit
fhet
9.50
Zomerstraat 49b, Tilburg.
Tel. 013-363080.
Ook vestigingen:
Breda - Helmond
:lïige feestdagen en
i madame Dubois.
fons van den hout
Uit de grote verscheidenheid van
vooral Belgische bieren, komen nu
eens zeer individuele bieren aan de or
de.
Individueel,
komen li
aard
nog
bieren vol-
hun eig—
betaamt^,
triginele abdij-
fijne hooggis-
vijnen
)f vier
afkomstig zijn
bieden van de
tes de Blaye
o Pomerol, Sair
igen- Laten w
zich nader belk
zijn i
1- koms
C </Uv Von< J
WIJNKOPERIJ
TILBURG
e goed op el-
en plank, een
**etje geroos-
een heer-
vóór het
Rhöne-wijn, stevige Bor- vol mondig,
lourgogne-wijn. uiterst aang
...y. - Sauter. -•-
Eindelijk is ’t dan zover. Na 8 maanden hakken, breken en
bouwen kunnen wij u vanaf zaterdag 19 december ontvangen
in onze totaal vérnieuwde showroom.
Daarom bent u van harte welkom op een van onze open
dagen:
Zaterdag 19 december van 10:00 tot 15.30 uur.
Maandag 21 december van 13.00 tot 18.00 uur.
Dinsdag 22 december van 10.00 tot 18.00 uur.
Hebaform keuken (excl. apparatuur) met een
bruto waarde van f 5.000,-
Tweede prijs: Etna geïntegreerde vaatwasser t.w.v. f 2.065,-
Derde prijs: Etna inbouw oven t.w.v. f 965,-
En voor alle deelnemers: een lekker flesje wijn!
Nog een keukenmeester die trots op z’n vak is: Meesterkok
Cas Spijkers van "De Swaen” uit Oisterwijk. Cas Spijkers zal
de feestelijkheden inluiden met een officiële opening van de
nieuwe zaak, in tegenwoordigheid van directie en medewer
kers van C van Tilburg B.V.
capsule»
isteenkleurige trappist met ha
gelwit vlokkig schuim, dat zich aan de
rand van het glas vastzet. De smaak
rijp en zachthoppig. I
igenaam boeket proeft men
weer in de afdronk. Een bier met ka-
een absolute aanbeveling
trappist met geef de voorkeur aan «puur» e
i vlokkig Qp glas verse jus erbij en een roggetje
is fris-zoet. «Stolwijker» ’mm ’n Klein schaaltj
in fijn cara- terballetjes en een beetje fruitsalade a
:htjes bit- «Kaas-dessert»
blijkt. -In Frankrijk zo gewoon E
J kaar afgestemde kaassoorten
ovenwarm stokbroodje of ee
~g en terd (Typisch Hollands)... en
.bier, dat lijk gerecht. Tijdens uw k—
'Ordt be- 20616 dessert, geen brood, i
jitter de ven erbijU doet dat vat
Gene
kan c
der st
ken...
mooie s.
««Ikaasji
Cv’
L. *1
srecept op
hoof^erecht^fnagereci^E^
ury, bestaande uit <Sldeskund,’9e
stelt de prijswinn^^ de 'Ondingen en
van^makS JpScS®0 met de naam
Iedereen probeert op zijn eigen manier wat ex
tra gezelligheid in huis te brengen met de feest
dagen de maaltijden, en de «tussendoortjes»
dragen daar hun steentje toe bij. De kunst is
volgens mij alles goed te plannen, zonder uren
in d e keuken te staan. Mag ik u hierbij een
beetje helpen
«Kerst-Brunch»
Tijdens de feestdagen worden vaak ontbijt en
lunch verenigd tot één maaltijd, de z.g.
«Brunch». Buiten de kerst-stol zoudt u kunnen
denken aan (warme) bruin broodjes met Bra
bantse Boerenkaas (zomer ’87), aangekleed met
’n tomaatje of iets dergelijks.
Ik geef de voorkeur aan «puur» een lekker
'e met oude
Itje met bo-
5 is dessert.
KERST IN
BISTRO <LE MENTON»
Alleen 2de kerstdag
A la carte
Reserveer tijdig
Live muziek
BISTRO «LE MENTON»
Stationsstraat 83 RIJEN - Tel. 01612-2232
in WIJNEN - GEDISTILLEERD - BIEREN
Korvelseweg 45, tel. 321201 Heuvel 42, tel. 420104
Westermarkt 27, tel. 671124 Paletplein 14, tel. 676588
Een groots assortiment exclusieve bieren in voorraad.
Zo ook voor de meeste het ge-eigende glas, bokaal of flute.
Een breed gesorteerd assortiment aan bierverpakkingen
vanaf 10, tot 50,-
ledereen
deaux
grote
Frank
Eer
lée.
Dat wil zeggen gegarandeerd af
komstig uit het Bordeaux-gebied. Een
samengestelde wijn uit verscheidene
regionen van het gehele Bordeaux-ge
bied, die de karakteristieke eigen
schappen van een Bordeaux in
Heden ten c1-J-
A.C.’s steeds si
Vis: witte, droge wijn. Bijvoorbeeld pist
d-i _.re Bergerac
ronde wijn, b.v.
Lichte, koel ge-
heeft wel eens een Bor-
gedronken, afkomstig uit het Het
Bordeaux-gebied in Zuid-West van zulo,.vo
en Appellation Bordeaux Contra- E®11 Stapje hoger
Een rode Bordeaux kan echter ook
komstig zijn uit één van de deelge-
ue Bordeaux, zoals de Có-
en de Cótes de Bourg, de
int Emilion en de Médoc.
we de eerste twee eens wat
- „„lichten. De Blaye en de Bourg
v_ de laatste jaren duidelijk in op-
dage zijn deze Bordeaux komst en ze vormen daarmee een uit-
sneller op dronk, bezitten daging voor de wijnkoper.
voon Enkele
n op een
een sneetj-
en u hebt e
kertdineetje,
oJ, maar een trosje drui-
r doet dat vast vaker
Bulletje»
-~ioeg over kaas alleen. Nu nog even iets over
«Buffetje». Als alles fijn is klaargezet, dan
1 ook de gastvrouw volop meegenieten, zon-
steeds in de keuken te staan. Tafel vrijma-
leuk kleed erover, broodplank met wat
stukken kaas erop en wat Franse des-
tasjes, een trosje druiven, enkele verse sa-
en een stukje boerenpaté met saus en
klaar is Kees. Iedereen kan binnenkomen.
Zorgt u er wel voor de kaas een uurtje van te
voren uit de koeling te halen en legt u er in de
ekkerder dan beste kaas met
i. Daar hoeft ’t toch geen
idem., oud-
Nu de avonden beginnen te lengen en de kerstdagen voor de deur staan, vc
menigeen zich geroepen tot de aanschaf van een betere wijn over te gaan. Of I
nu bij de maaltijd is of zomaar ’s avonds met een lekker stuk kaas erbij, de decem
bermaand nodigt uit om van een goed glas wijn te genieten.
Uw slijter-wijnhandelaar adviseert U bij uw aankoop met genoegen.
TRAPPIST WESTMALLE DUBBEL
«Roodbruine capsule»
Een donker roodbruine trappist met
lichtbeige schuim, die mooi vlokkig
het bier drijft. Het aroma ir
TIet bier heeft de smaak van fijn
it en zijn afdronk is lichtje
unit de goede hopping
TOISON D’OR
Een prachtig geel goudkleurig
zeer aromatisch specialiteitsbier,
F'ndJJ ?KU,> d00r rOmig ^Uim WOTC
■e in rnimow nn,„ vat ^'er smaakt zoals het ruikt: fris en aro-
nn,n «An „Ar. De doet de naam van
het bier eer aan, hij is inderdaad stoer. se“ka
STILLE NACHT
Crèmekleurig fijn romig schuim
siert dit explosieve zware bier, dat
donker roodbruin van kleur is en keuken een ietsje voel
zwaar van dichtheid. Het aroma is Wat is ct immers lekl
kruidig en pittig, de smaak is volmon- KeTf voone^”
dig en zacht-zoet met een fijne hcht- Tot slot... gezellige fe
rinse afdronk. jaar Ook van madar
CHRISTMAS
Donker koperkleurig bier met een
zeer fijne beige schuim. Het aroma is
zacht moutig en de smaak is van licht-
P zoete caramel en de afdronk kenmerkt
zich door een fijne lichte bitterheid.
CUVEE DE L’HERMITAGE
1 'I/" Overvloedig vlokkig beige schuim
siert dit diep roodkleurig bier. Het is
zwaar aromatisch en lichtjes bitter in
de afdronk. Het zware hopgebruik
komt hierin duidelijk tot uiting.
GOUDEN CAROLUS
Diep roodbruin bier met een prach-
n de tig crèmekleurig schuim, dat tot de
ak is laatste druppel behouden blijft. De
Het geur is kruidig en de smaak houdt het
men midden tussen die van oude port en
ka- vanille. In de afdronk vindt men ook
de fijne portsmaak terug.
witte Bourgogne, Loire.
Hors d’oeuvres: witte
uit Bordeaux of Elzas,
serveerde rode wijn.
Koud vlees: witte of rode Beaujolais/
uitslui- Macon, Elzasser. uuppi^,
igen do- Paté: witte mollige wijn. Kruidig als ^ur
i is gele- b.v. Gewürztraminer. allerlei
En dan is er...
Er zijn vele merken Cognac, in vele
prijsklassen en kwaliteiten.
ze een heldere, volrode kleur en een Er is er één die daar duidelijk uit-
prettige soepele smaak. Een goede springt: de cognac van Marcel Rag-
Bordeaux A.C. is aangenaam, prettig naud.
in de dronk en vooral niet te zwaar. De familie Ragnaud oogst en distil-
t jaar 1985 heeft verscheidene leert sinds 1850 de wijnen die uitslui-
ilke goede wijnen voortgebracht. tend afkomstig zijn van haar eif
mein «La Voute». Dit domein i. o
gen in de Grande Champagne, het
hartje van de Cognac-streek, waar de
meest excellente Cognac zijn oor
sprong vindt.
Ragnaud garandeerd nimmer ande
re Cognac in zijn kelders gehad te heb-
ben dan deze Grande Champagne. Dit hogere
betekent dat Ragnaud Cognac nooit Wild
wordt versneden met Cognacs uit min
dere deelgebieden. Dit is een zeld
zaamheid.
De klassieke wijnen
Kwalitatief uitstekende wijnen tref
fen we aan in de zes gemeenten in de
Médoc, die recht hebben op een eigen
herkomstgarantie.
We pikken er één gemeente voor U
uit: Pauillac. Een gemeente die tot
haar nakomelingen de allergrootste
wijnen van Frankrijk mag rekenen, die
wereldwijd hun roem hebben verwor
ven.
Een gemeente ook wai
vakman de uitdaging ligt om
wijnen te vinden, die waarlijk
kend zijn en toch betaalbaar.
Een mooie Pauillac-wijn, uit het fa
buleuze jaar 1975, momenteel zeer
goed op dronk, kost U nu, na twaalf
jaar kelderopslag, drie tientjes en com
pleteert uw kerstdiner als nooit tevo
ren.
Blaye-wijnen zijn steeds soepel van
bouw en erg harmonieus. Ze hebben
de neiging reeds na enkele jaren een
voorzichtige bruine tint te gaan verto
nen, wat bij de hogere Bordeaux-wij-
nen een teken van ouderdom is. Toch
overheersen Blaye-wijnen nooit; in te
gendeel. Ze zullen aan de kersttafel ho
ge ogen gooien en vormen een goede
stap vooruit voor de beginnende wijn-
liefhebber.
Bourg-wijnen daarentegen zijn over
het algemeen iets krachtiger. Het zijn
plezierige, ongecompliceerde, wat vle
zige en fruitige wijnen. Als ze wat
ouder worden otnwikkelen ze een wat
lichtere kleur en meer bouquet.
Beide, de blaye- en de bourg-wij
worden bij voorkeur na een jaar of
gedronken.
Ze zijn
waard.
De voorraad Cognac die Marcel
Ragnaud aanhoudt, is steeds vijftien
maal zo groot als zijn jaarlijkse verko
pen. Daardoor is het mogelijk dat hij
zijn cognac aanmerkelijk langer lagert
dan alle andere merken. Een onover
troffen mooi bouquet en een zéér ver
fijnde, zuivere smaak zijn daarom ken
merkend voor Ragnaud Cognac.
Voor velen zegt de naam Marcel
Ragnaud niets. Maar voor de weinige
liefhebbers en kenners van cognac,
tud (nu 82 jaar)
.nankelijke kleine
iwt zijn eigen
eigen cognac,
itenge
xlucei
idueel, omdat deze
hun eigen stijl en hun eigen Het „.„i
I hebben. Het zijn de befaamde, melmout
enkele bestaande originele abdij- ter, waaruit
bieren en enkele zeer fijne hooggis- TOISC
tings- en spontane gistingsbieren. Een
TRAPPIST CHIMAY «Capsule Bleu»
1 donkerbr,,ir,‘“
niim, die
4 aroma
boeket vc’
zware «cl
te tot zijn recht.
Ook is in deze Chimay nog een ver
sie van: «Capsule Rouge» en «Capsule
Blanche».
TRAPPIST ORVAL
Oranjekleurige trappist met spran
kelende witte moussige schuimvor-
ming. De geur is zwaar hoppig, terwijl
ook de smaak zeer hoppig-bitter en
pittig is. Het is een van de zwaarst ge
hopte bieren van België, wat een trap-
,:14 van deze categorie zo apart maakt.
TRAPPIST ROCHEFORT
«10 Capsule Bleu»
Zeer veel lichtbruin schuim bedekt
deze zware jongen van Rochefort. I
trappist, diè een diepe caramel-moc.
ge geur heeft. In de smaak vinden wij
V. uewurzrramtner. weer van caramel-
Wit vlees: rode Beaujolais of Loire; ™u‘en h°mnS tot Portsmaak-
Elzasser De afdronk ls zacht-zoet.
Gevogelte: lichte Bourgogne, Macon, TRAPPIST WESTMALLE TRIPEL
een mooie Cru uit de Beaujolais. «Witte
Rood vlees: volle bordeaux of Bour- Bams
gogne. Voor stevig gekruid vlees en grill: gelwit
hogere Rhone wijn.
ild: mooie Rhc-f
deaux of hogere Bourgogne-wijn"
Dessert: zoete witte wijn als i
nes of Auslese. Champagne.
van 1
iondif
iterst
-veer ir.
rakter.
Ic zijn
lud G
Voor velen zegt luuuu
n~~-iaud niets. Maar voor de
„„n.ebbers en kenners van
staat Marcel Ragnaud
voor de laatste onafhankelijke
distillateur. Hij verbouwt zijn
druiven, distilleert zijn eigen cognac,
omringt hem met buitengewoon veel
zorg en geduld, en produceert een van
de beste, zoniet de allerbeste cognac
ter wereld.
Tijdens een proeverij in New York
van méér dan 175 cognacs behaalde
Marcel Ragnaud met zijn zes verschil
lende typen cognac, vijfmaal de eerste
plaats en eenmaal de tweede.
BORDEAUX
TES DE^
BOURG,