ONTHULD! MORGEN WORDEN DE KEUKENGEHEIMEN «K il nen nan KEURIGE KEUKEN TMENSEN Met de kerst een goede rode wijn jwereld praat Kaas in ’t nieuws toeten "OE DOET U MEE «Kerstkaas» VAN BILSEN’S SPECIAALZAKEN Bier tó a A. ber 1987-pagina 12 Donderdag 17 december 1987-pagina 13 DE TILBURGSE KOERIER 1.013/360134 Een blik in de kelders van Van Bilsen. Wijnsuggesties 3 Bordeaux - A.C. 3 KeukenKunst van Cees KeukenKunst van CAS KeukenKunst van U Hoofdprijs: C VAN TILBURG KEUKENS BV 5 HRE358 Cees van Tilburg, keukenmeester van huis uit, toont u met trots zijn paradepaardjes in de vorm van 6 topmerken: Bulthaup, Hebaform, Tielsa, Contessa, Bau Format en Schmidt. Een 60-tal verschillende opstellingen in diverse prijsklassen bewijzen u dat bij CVT KeukenKunst niet voor niets met twee hoofdletters wordt geschreven. lar voor de er dié uitste- Natuurlijk wilt u ook bewijzen dat u iets van keukens en koken weet. Dat kan want ter gelegenheid van de heropening van de zaak organiseert CVT een RECEPTENWEDSTRIJD MET GEWELDIGE PRIJZEN roeit fhet 9.50 Zomerstraat 49b, Tilburg. Tel. 013-363080. Ook vestigingen: Breda - Helmond :lïige feestdagen en i madame Dubois. fons van den hout Uit de grote verscheidenheid van vooral Belgische bieren, komen nu eens zeer individuele bieren aan de or de. Individueel, komen li aard nog bieren vol- hun eig— betaamt^, triginele abdij- fijne hooggis- vijnen )f vier afkomstig zijn bieden van de tes de Blaye o Pomerol, Sair igen- Laten w zich nader belk zijn i 1- koms C </Uv Von< J WIJNKOPERIJ TILBURG e goed op el- en plank, een **etje geroos- een heer- vóór het Rhöne-wijn, stevige Bor- vol mondig, lourgogne-wijn. uiterst aang ...y. - Sauter. -•- Eindelijk is ’t dan zover. Na 8 maanden hakken, breken en bouwen kunnen wij u vanaf zaterdag 19 december ontvangen in onze totaal vérnieuwde showroom. Daarom bent u van harte welkom op een van onze open dagen: Zaterdag 19 december van 10:00 tot 15.30 uur. Maandag 21 december van 13.00 tot 18.00 uur. Dinsdag 22 december van 10.00 tot 18.00 uur. Hebaform keuken (excl. apparatuur) met een bruto waarde van f 5.000,- Tweede prijs: Etna geïntegreerde vaatwasser t.w.v. f 2.065,- Derde prijs: Etna inbouw oven t.w.v. f 965,- En voor alle deelnemers: een lekker flesje wijn! Nog een keukenmeester die trots op z’n vak is: Meesterkok Cas Spijkers van "De Swaen” uit Oisterwijk. Cas Spijkers zal de feestelijkheden inluiden met een officiële opening van de nieuwe zaak, in tegenwoordigheid van directie en medewer kers van C van Tilburg B.V. capsule» isteenkleurige trappist met ha gelwit vlokkig schuim, dat zich aan de rand van het glas vastzet. De smaak rijp en zachthoppig. I igenaam boeket proeft men weer in de afdronk. Een bier met ka- een absolute aanbeveling trappist met geef de voorkeur aan «puur» e i vlokkig Qp glas verse jus erbij en een roggetje is fris-zoet. «Stolwijker» ’mm ’n Klein schaaltj in fijn cara- terballetjes en een beetje fruitsalade a :htjes bit- «Kaas-dessert» blijkt. -In Frankrijk zo gewoon E J kaar afgestemde kaassoorten ovenwarm stokbroodje of ee ~g en terd (Typisch Hollands)... en .bier, dat lijk gerecht. Tijdens uw k— 'Ordt be- 20616 dessert, geen brood, i jitter de ven erbijU doet dat vat Gene kan c der st ken... mooie s. ««Ikaasji Cv’ L. *1 srecept op hoof^erecht^fnagereci^E^ ury, bestaande uit <Sldeskund,’9e stelt de prijswinn^^ de 'Ondingen en van^makS JpScS®0 met de naam Iedereen probeert op zijn eigen manier wat ex tra gezelligheid in huis te brengen met de feest dagen de maaltijden, en de «tussendoortjes» dragen daar hun steentje toe bij. De kunst is volgens mij alles goed te plannen, zonder uren in d e keuken te staan. Mag ik u hierbij een beetje helpen «Kerst-Brunch» Tijdens de feestdagen worden vaak ontbijt en lunch verenigd tot één maaltijd, de z.g. «Brunch». Buiten de kerst-stol zoudt u kunnen denken aan (warme) bruin broodjes met Bra bantse Boerenkaas (zomer ’87), aangekleed met ’n tomaatje of iets dergelijks. Ik geef de voorkeur aan «puur» een lekker 'e met oude Itje met bo- 5 is dessert. KERST IN BISTRO <LE MENTON» Alleen 2de kerstdag A la carte Reserveer tijdig Live muziek BISTRO «LE MENTON» Stationsstraat 83 RIJEN - Tel. 01612-2232 in WIJNEN - GEDISTILLEERD - BIEREN Korvelseweg 45, tel. 321201 Heuvel 42, tel. 420104 Westermarkt 27, tel. 671124 Paletplein 14, tel. 676588 Een groots assortiment exclusieve bieren in voorraad. Zo ook voor de meeste het ge-eigende glas, bokaal of flute. Een breed gesorteerd assortiment aan bierverpakkingen vanaf 10, tot 50,- ledereen deaux grote Frank Eer lée. Dat wil zeggen gegarandeerd af komstig uit het Bordeaux-gebied. Een samengestelde wijn uit verscheidene regionen van het gehele Bordeaux-ge bied, die de karakteristieke eigen schappen van een Bordeaux in Heden ten c1-J- A.C.’s steeds si Vis: witte, droge wijn. Bijvoorbeeld pist d-i _.re Bergerac ronde wijn, b.v. Lichte, koel ge- heeft wel eens een Bor- gedronken, afkomstig uit het Het Bordeaux-gebied in Zuid-West van zulo,.vo en Appellation Bordeaux Contra- E®11 Stapje hoger Een rode Bordeaux kan echter ook komstig zijn uit één van de deelge- ue Bordeaux, zoals de Có- en de Cótes de Bourg, de int Emilion en de Médoc. we de eerste twee eens wat - „„lichten. De Blaye en de Bourg v_ de laatste jaren duidelijk in op- dage zijn deze Bordeaux komst en ze vormen daarmee een uit- sneller op dronk, bezitten daging voor de wijnkoper. voon Enkele n op een een sneetj- en u hebt e kertdineetje, oJ, maar een trosje drui- r doet dat vast vaker Bulletje» -~ioeg over kaas alleen. Nu nog even iets over «Buffetje». Als alles fijn is klaargezet, dan 1 ook de gastvrouw volop meegenieten, zon- steeds in de keuken te staan. Tafel vrijma- leuk kleed erover, broodplank met wat stukken kaas erop en wat Franse des- tasjes, een trosje druiven, enkele verse sa- en een stukje boerenpaté met saus en klaar is Kees. Iedereen kan binnenkomen. Zorgt u er wel voor de kaas een uurtje van te voren uit de koeling te halen en legt u er in de ekkerder dan beste kaas met i. Daar hoeft ’t toch geen idem., oud- Nu de avonden beginnen te lengen en de kerstdagen voor de deur staan, vc menigeen zich geroepen tot de aanschaf van een betere wijn over te gaan. Of I nu bij de maaltijd is of zomaar ’s avonds met een lekker stuk kaas erbij, de decem bermaand nodigt uit om van een goed glas wijn te genieten. Uw slijter-wijnhandelaar adviseert U bij uw aankoop met genoegen. TRAPPIST WESTMALLE DUBBEL «Roodbruine capsule» Een donker roodbruine trappist met lichtbeige schuim, die mooi vlokkig het bier drijft. Het aroma ir TIet bier heeft de smaak van fijn it en zijn afdronk is lichtje unit de goede hopping TOISON D’OR Een prachtig geel goudkleurig zeer aromatisch specialiteitsbier, F'ndJJ ?KU,> d00r rOmig ^Uim WOTC ■e in rnimow nn,„ vat ^'er smaakt zoals het ruikt: fris en aro- nn,n «An „Ar. De doet de naam van het bier eer aan, hij is inderdaad stoer. se“ka STILLE NACHT Crèmekleurig fijn romig schuim siert dit explosieve zware bier, dat donker roodbruin van kleur is en keuken een ietsje voel zwaar van dichtheid. Het aroma is Wat is ct immers lekl kruidig en pittig, de smaak is volmon- KeTf voone^” dig en zacht-zoet met een fijne hcht- Tot slot... gezellige fe rinse afdronk. jaar Ook van madar CHRISTMAS Donker koperkleurig bier met een zeer fijne beige schuim. Het aroma is zacht moutig en de smaak is van licht- P zoete caramel en de afdronk kenmerkt zich door een fijne lichte bitterheid. CUVEE DE L’HERMITAGE 1 'I/" Overvloedig vlokkig beige schuim siert dit diep roodkleurig bier. Het is zwaar aromatisch en lichtjes bitter in de afdronk. Het zware hopgebruik komt hierin duidelijk tot uiting. GOUDEN CAROLUS Diep roodbruin bier met een prach- n de tig crèmekleurig schuim, dat tot de ak is laatste druppel behouden blijft. De Het geur is kruidig en de smaak houdt het men midden tussen die van oude port en ka- vanille. In de afdronk vindt men ook de fijne portsmaak terug. witte Bourgogne, Loire. Hors d’oeuvres: witte uit Bordeaux of Elzas, serveerde rode wijn. Koud vlees: witte of rode Beaujolais/ uitslui- Macon, Elzasser. uuppi^, igen do- Paté: witte mollige wijn. Kruidig als ^ur i is gele- b.v. Gewürztraminer. allerlei En dan is er... Er zijn vele merken Cognac, in vele prijsklassen en kwaliteiten. ze een heldere, volrode kleur en een Er is er één die daar duidelijk uit- prettige soepele smaak. Een goede springt: de cognac van Marcel Rag- Bordeaux A.C. is aangenaam, prettig naud. in de dronk en vooral niet te zwaar. De familie Ragnaud oogst en distil- t jaar 1985 heeft verscheidene leert sinds 1850 de wijnen die uitslui- ilke goede wijnen voortgebracht. tend afkomstig zijn van haar eif mein «La Voute». Dit domein i. o gen in de Grande Champagne, het hartje van de Cognac-streek, waar de meest excellente Cognac zijn oor sprong vindt. Ragnaud garandeerd nimmer ande re Cognac in zijn kelders gehad te heb- ben dan deze Grande Champagne. Dit hogere betekent dat Ragnaud Cognac nooit Wild wordt versneden met Cognacs uit min dere deelgebieden. Dit is een zeld zaamheid. De klassieke wijnen Kwalitatief uitstekende wijnen tref fen we aan in de zes gemeenten in de Médoc, die recht hebben op een eigen herkomstgarantie. We pikken er één gemeente voor U uit: Pauillac. Een gemeente die tot haar nakomelingen de allergrootste wijnen van Frankrijk mag rekenen, die wereldwijd hun roem hebben verwor ven. Een gemeente ook wai vakman de uitdaging ligt om wijnen te vinden, die waarlijk kend zijn en toch betaalbaar. Een mooie Pauillac-wijn, uit het fa buleuze jaar 1975, momenteel zeer goed op dronk, kost U nu, na twaalf jaar kelderopslag, drie tientjes en com pleteert uw kerstdiner als nooit tevo ren. Blaye-wijnen zijn steeds soepel van bouw en erg harmonieus. Ze hebben de neiging reeds na enkele jaren een voorzichtige bruine tint te gaan verto nen, wat bij de hogere Bordeaux-wij- nen een teken van ouderdom is. Toch overheersen Blaye-wijnen nooit; in te gendeel. Ze zullen aan de kersttafel ho ge ogen gooien en vormen een goede stap vooruit voor de beginnende wijn- liefhebber. Bourg-wijnen daarentegen zijn over het algemeen iets krachtiger. Het zijn plezierige, ongecompliceerde, wat vle zige en fruitige wijnen. Als ze wat ouder worden otnwikkelen ze een wat lichtere kleur en meer bouquet. Beide, de blaye- en de bourg-wij worden bij voorkeur na een jaar of gedronken. Ze zijn waard. De voorraad Cognac die Marcel Ragnaud aanhoudt, is steeds vijftien maal zo groot als zijn jaarlijkse verko pen. Daardoor is het mogelijk dat hij zijn cognac aanmerkelijk langer lagert dan alle andere merken. Een onover troffen mooi bouquet en een zéér ver fijnde, zuivere smaak zijn daarom ken merkend voor Ragnaud Cognac. Voor velen zegt de naam Marcel Ragnaud niets. Maar voor de weinige liefhebbers en kenners van cognac, tud (nu 82 jaar) .nankelijke kleine iwt zijn eigen eigen cognac, itenge xlucei idueel, omdat deze hun eigen stijl en hun eigen Het „.„i I hebben. Het zijn de befaamde, melmout enkele bestaande originele abdij- ter, waaruit bieren en enkele zeer fijne hooggis- TOISC tings- en spontane gistingsbieren. Een TRAPPIST CHIMAY «Capsule Bleu» 1 donkerbr,,ir,‘“ niim, die 4 aroma boeket vc’ zware «cl te tot zijn recht. Ook is in deze Chimay nog een ver sie van: «Capsule Rouge» en «Capsule Blanche». TRAPPIST ORVAL Oranjekleurige trappist met spran kelende witte moussige schuimvor- ming. De geur is zwaar hoppig, terwijl ook de smaak zeer hoppig-bitter en pittig is. Het is een van de zwaarst ge hopte bieren van België, wat een trap- ,:14 van deze categorie zo apart maakt. TRAPPIST ROCHEFORT «10 Capsule Bleu» Zeer veel lichtbruin schuim bedekt deze zware jongen van Rochefort. I trappist, diè een diepe caramel-moc. ge geur heeft. In de smaak vinden wij V. uewurzrramtner. weer van caramel- Wit vlees: rode Beaujolais of Loire; ™u‘en h°mnS tot Portsmaak- Elzasser De afdronk ls zacht-zoet. Gevogelte: lichte Bourgogne, Macon, TRAPPIST WESTMALLE TRIPEL een mooie Cru uit de Beaujolais. «Witte Rood vlees: volle bordeaux of Bour- Bams gogne. Voor stevig gekruid vlees en grill: gelwit hogere Rhone wijn. ild: mooie Rhc-f deaux of hogere Bourgogne-wijn" Dessert: zoete witte wijn als i nes of Auslese. Champagne. van 1 iondif iterst -veer ir. rakter. Ic zijn lud G Voor velen zegt luuuu n~~-iaud niets. Maar voor de „„n.ebbers en kenners van staat Marcel Ragnaud voor de laatste onafhankelijke distillateur. Hij verbouwt zijn druiven, distilleert zijn eigen cognac, omringt hem met buitengewoon veel zorg en geduld, en produceert een van de beste, zoniet de allerbeste cognac ter wereld. Tijdens een proeverij in New York van méér dan 175 cognacs behaalde Marcel Ragnaud met zijn zes verschil lende typen cognac, vijfmaal de eerste plaats en eenmaal de tweede. BORDEAUX TES DE^ BOURG,

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1987 | | pagina 13