1T
8?5
5?5
9?5
99
r*
R
Tilburg
bedrijf
Zoveel mogelijk
werkzaamheden zelf vemchtén
l*r
wöl'S
nen
Gezinsbedrijf Stierenmest
NS
STENS
I
SEIKO
frans van aarle
IN VAN
NIKS!
igen)
■1899
Vooreen
mooie portretfoto
ga ik zelfs naar
Frans Van Aarle
juwelier horloger
oug_pijnenourg bv.
Heuvelstraat 61. Tilburg. 013/434868 Demer 49. Eindhoven. 040/444222
Donderdag 19 november 1987 - pagina 19
DE TILBURGSE KOERIER
>er 1987-pagina 18
a
Interne markt
i
DIG T/M 28 NOVEMBER
opticien
FotugratenGilde
COMPLIMENTS OF SEIKO
Foto's:
Geert van Loon.
De heer Broeders met een van
zijn medewerkers
voor het wagenpark
Ziet U vanaf heden
onze speciale
portretetalages
WE HEBBEN DE IDEALE WEKKER
ZO PLAT ALS EEN DUBBELTJE "MAAKT
EN HIJ KOST GEEN CENT.
t dit keer i
it boerent
die vlees van
s dan ook be-
jven die
a.i hoge
ovenring 90
I3781
Meer
40 ja;
Ook i
R
I
Mevrouw Broeders helpt ook mee in
het bedrijf, evenals overigens de
deren. Hun hulp is op
sommige momenten
onmisbaar.
I uw fotograaf
Korvelseweg 255, Tilburg - Tel. 013-423356
Filialen: Broekhovenseweg 58, Tilburg - Tel. 013-433714
Dorpsstraat 5. Goirle - Tel. 013-342171
sr dan
aar vooruitstrevend
t in portretten
vijf we
erhuizen
Zelf inkopen
Door de c
slager is de k
de vraag
kwaliteit,
in Nt
■tier van het ras Charolais g
■rom per dag en is daarmt
groeier van de drie geno
Typerend voor deze witkk
i zijn grof beenwerk en
lees is geschikt
Dit slachtrendement ligt bij de
Blonde d’Aquitaine zelfs op zo’n 67 tot
70 procent. Dit ras wordt gekenmerkt
door zeer fijn beenwerk en bijzonder
mals vlees. De kleur van dit dier loopt
van crème-wit tot lichtbruin. Het vlees
van de Limousin is geschikt voor de
ambachtelijke slager, dat van de Blon
de d’Aquitaine is bestemd voor de spe-
toogte potstalme:
t. Pas dan fa" land"
is prettig
ïvert bovendien
sit op. Dit mest
“in in de land-
raagt. En het vakmanschap
liteit van management zijn
'erschatten factoren, die de
i in belangrijke mate beïn-
Broeders is een
t lijkt als reden on-
verklaren, dat vee-
'oveel energie
ing steekt. Hij
:hter meer als i
en dat maakt
Dagindeling
Het voorgaande wekt mogelijk de
indruk, dat Stiermesterij Broeders een
flink aantal medewerkers in dienst zal
hebben. Toch worden alle te verrich
ten werkzaamheden uitgevoerd door
veehouder Broeders en zijn gezin en
compagnon. Het betreden van het erf
geeft daarom een rustige aanblik. Dit
wil echter niet zeggen, dat er niet
werkt zou worden. Integer,
dagindeling van de heer
spreekt wat dk umun
half acht tot half tien ’s mor‘
den de stieren door Broeder
vrouv
voorr
dieren
aan de o.
een half
dische
bedri;
voor
voedii
opmars van de kwaliteits-
laatste jaren een toenemen-
ontstaan naar vlees van hoge
Omdat de huidige melkkoe
lederland geen extra vleeskwaliteit
levert, is Stierenmesterij Broeders ex
clusieve vleesrassen gaan importeren
uit Frankrijk. De heer Broeders: «Een
verschuiving van de vraag op de Ne
derlandse markt in de richting van ex
clusief roodvlees heeft als gevolg ge
had, dat we een drietal exclusieve
Franse vleesrassen zijn gaan importe
ren. Dat zijn stieren van het ras Charo
lais, Limousin en Bonde d’Aquitaine.
Deze dieren worden in het voorjaar in
Frankrijk geboren en blijven de hele
zomer als zoogkalf onder de moeder-
koe. In het najaar halen we de kalve
ren op basis van 300 kg levend gewicht
naar ons bedrijf toe».
Steun
In de beschrijving van zijn dagelijk
se werkzaamheden vergeet de heer
Broeders niet te vermelden, dat zijn
vrouw en zijn kinderen Marco (16),
De stier van het ras Charolais groeit
1300 gram per dag en is daarmee de
snelste groeier van de drie genoemde
rassen. Typerend voor deze witkleurige
stier is zijn grof beenwerk en relatief
grof vlees. Dit vlees is geschikt voor de
exportslagerij en de groothandel. Na
slachting van dit dier kan 62 procent
van het levend gewicht voor consump
tie worden gebruikt.
In 1977 telt Broeders’ stierenmeste
rij zo’n honderd stieren. In de laatste
tien jaar is dit aantal uitgebouwd tot
350 a 400 meststieren. Een niet geringe
uitbreiding. Het is dan ook niet ver
wonderlijk, dat het bedrijf haast ieder
jaar een nieuwe stal aan de reeds aan
wezige capaciteit moest toevoegen.
Het bedrijf heeft verder nog de zo
geheten Hollandse stal, waarin de die
ren worden vastgezet. Ook dit staltype
is voorzien van een vloer met houten
rooster. Wat stalruimte betreft, heeft
Stierenmesterij Broeders dan ook nog
een speciale stal in de vorm van een
ziekenboeg. Hierdoor wordt het moge
lijk om zieke dieren te isoleren en opti
maal te verzorgen.
Een revolutionairwekkertje cadeau"
ij uw Seiko dealer.
ij aankoop van een Seiko horloge
krijgt u gratis deze 3 mm flinter
dunne geavanceerde Alarmcard
met een winkelwaarde van f 35,-.
Arjan (15) en Lia (13) op gezette tijden
hun steentje - of moeten we zeggen
steen - bijdragen. Broeders nogmaals:
«Zonder hun steun zouden we zeker
niet zoveel hebben bereikt. Onze zoon
Arjan bijvoorbeeld kent de meeste ma
chines die we gebruiken van binnen en
van buiten. Is er iets niet in orde, dan
ziet hij meestal kans om het euvel te
verhelpen en het spreekt voor zich dat
dit kostenbesparend werkt. Marco, on
ze oudste zoon, verricht veel werk
zaamheden met de trekker. Maar hij is
dan ook een uitstekend tractorchauf-
feur».
Naast zijn strakke dagelijkse werk
schema ziet veehouder Broeders kans
om zo’n vier keer per jaar naar Frank-
voor het inkopen van stie-
.vvdren en inkopen is nl. de
intie voor het aantrekken van
Verder bezoekt hij in voor
komende gevallen tentoonstellingen
om zijn produkt te promoten.
De compagnon van de heer Broe
ders verzorgt, naast zoon Marco, het inspa
werk met de tekker op het land. Ver- brenj
der zorgt hij vóór de strovoorziening
en de bemesting van de grond. Maar
zonodig is hij eveneens betrokken bij
de verzorging van het vee.
Rentabiliteit
Waar vindt het produkt van de stie
renmesterij zijn afzet? Broeders hier
over: «Een groot deel van ons produkt
ledrijf kan bijna is bestemd voor de kwaliteitsslagerij. Als zijn
:dig voor bemesting van het land [n ons rayon hebben we afnemers in schudt veel
len gebruikt. De mest die het pot- Oisterwijk, Uden, Loon op Zand, hoofd. Ook in 198
stalsysteem oplevert, is van bijzondere Middelbeers. Reusel. Lage Mierde, lijk geen vakantie
kwaliteit. Broeders: «Deze mest heeft Best. Goirle, Etten-Leur en verschil- gen van 400 stien
structuur. Er bevinden zich bacteriën lende in Tilburg. Dit zijn tijna zonder
in, die de kwaliteit van cultuurgrond uitzondering vaste klanten met wie we
aanmerkelijk kunnen verbeteren. De een prettige relatie hebben».
tstalmest wordt daarom verkocht Op jaarbasis zet Stierenmesterij
i- en tuinbouwbedrijven die Broeders zo’n 500 dieren af, ofwel 10
behoefte hebben aan mest van hoge per week. Dat is veel, maar de te ma- wat
kwaliteit». ken kosten zijn navenant. De rentabili- vlee:
teit van de stierenmesterij hangt nauw
samen met de in- en verkoopprijs en
de kosten van voeding. Verder speelt
de rentestand een belangrijke rol, om
dat het bedrijf een kapitaalintensief
karakter draaj
en de kwaliu
niet te onders
rentabiliteit ii
vloeden.
Het uiteindelijk bedrijfsresultaat
wisselt van jaar tot jaar. «We zitten nu
in een slecht jaar», zegt eigenaar Broe
ders zonder blikken of blozen. «We
hebben te maken met toevalsfactoren
zoals de weersomstandigheden, maar
daarmee leer je in deze sector van be
drijvigheid leven. Wat dit jaar betreft,
zijn de inkoopprijzen voor kalveren
ten opzichte van andere jaren geste
gen. Door de superheffing is de ver
koopprijs van vlees echter gedaald. Als
compensatie zijn de voerkosten afge
nomen en is de rente niet hoger gewor
den».
treden van het erf
een rustige aanblik. Dit
nvt zeggen, dat er niet ge
worden. Integendeel. De
van de heer Broeders
lit betreft boekdelen. Van
irgens wor-
lers en zijn
iw gevoerd. Van half tien tot in de
rmiddag worden meestal enkele
n naar het slachthuis gebracht en
ie slager verkocht. Daarna wordt
uur uitgetrokken voor de me-
verzorging van de dieren op het
Irijf. De namiddag is gereserveerd
>r de in- en verkoop van dieren en
ingsprodukten. Óm zeven uur
’s avonds worden de stieren wederom
gevoerd en zou men kunnen verwach
ten, dat de werkdag bijna ten einde is.
Broeders echter: «Als de dieren
’s avonds gevoerd zijn, moet ik m’n
aandacht richten op onze boekhou
ding. Door de week kijk ik geen TV.
Verder lees ik geen krant en doe ik niet
aan sport om de eenvoudige reden, dat
ik daar geen tijd voor hetr. Overigens is
mijn werk van dien aard, dat mijn li
chaam niet extra getraind hoeft te wor
den».
In 1973 neemt de dan 24-jarige H.
Broeders het ouderlijk bedrijf over en
gaat van start met 16 melkkoeien en
240 mestvarkens. Vier jaar later scha
kelt Broeders over op de stierenmeste
rij en kan sindsdien beschouwd wor
den als een belangrijk roodvleesprodu-
cent. De betreffende omschakeling
kent een aantal oorzaken. De behoefte
aan nieuwe stalcapaciteit, de groot
schaliger aanpak bij de melkafzet en
de ligging van de landbouwgrond van
het bedrijf. Verder speelde de subsidie
regeling van de overheid ter stimule
ring van de vleesveehouderij in dit ver
band een belangrijke rol.
De roodbruine Limoüsin-stier heeft
fijner beenwerk en fijner vlees dan de
Charolais. De groeisnelheid van dit
dier bedraagt 1200 gram per dag. Het
slachtredement bedraagt ca. 65 pro
cent.
ciale kwaliteitsslagerij. Het vlees van
beide rassen wordt alleen op de inter
ne markt verkocht. Het geslacht ge
wicht van de Limousin en de Blonde
d’Aquitaine bedraagt respectievelijk
400 en 450 tot 500 kg. Dit in tegenste-
ling tot de Charolais, die «slecht^» een
geslacht gewicht heeft van 360 kg.
Als de kalveren op het bedrijf van
Broeders aan de Eindhovense weg arri
veren, worden zij eerst in een quaran-
taine-stal geplaatst. Als een dier on- Voeding
danks de vele noodzakelijke controle- De voeding van de dieren is samen
en voorzorgsmaatregelen ziek mocht gesteld uit ruwvoerprodukten van rijk te rijden v
zijn, dan wordt op deze manier zoveel- eigen bedrijf. Een volwassen stier ren Zelf keur
mogelijk voorkomen dat de reeds aan- krijgt circa 25 kg voer per dag; 10 kg beste garar
wezige veestapel deze ziekte overkrijgt, snijmaïs, 5 kg suikerbieten, 5 kg aard- kwaliteit. 1
In de- quarantaine-stal worden de die- appelprodukten, 4 kg graslandproduk-
ren na aankomst ontwormd en geënt ten (hooi) en 1 kg krachtvoer. Dit
tegen pinkengriep, IBR, mond- en krachtvoer bevat onder meer de nood-
klauwzeer en TBC. Vlak voor de stie- zakelijke eiwitten en mineralen.
ren geselecteerd worden voor de ande- Stiermesterij Broeders beschikt over
ren stallen, worden zij geschoren en zo’n 24 ha cultuurgrond. Achttien ha
onthoornd. voor het telen van snijmaïs en zes ha
voor het telen van suikerbieten. Wat
Halve meter snijmaïs betreft, voorziet het bedrijf
Na een verblijf van vier tot vijf we- niet ëeheel in de eigen behoefte en het
ken in de quarantaine-stal verhuizen tekort wordt daarom bij derden inge-
de kalveren naar één van de andere kocht. Met behulp van een speciale
stallen. Dat kan zijn een roostervoer- machine worden het snijmaïs en de
stal, maar ook een stal volgens het zo- suikerbieten gemengd,
genaamde potstalsysteem. In het laat- Pe ,mest van het be
ste geval hebben de dieren meer ruim- volledig voor bemestir
te tot hun beschikking en kunnen zij worden gebruikt. De iï.
slapen in het stro. Broeders: «Deze e,akvc‘'vm
vorm van groepshuisvesting geeft de
dieren zoveel ruimte, dat we zouden
kunnen spreken van «scharrelstieren».
Het stro wordt in dit stalsysteem
steeds aangèvuld totdat een hc
van een halve meter is bereikt,
wordt het vervangen. Dit is
voor de dieren en levert K
mest van hoge kwaliteit c“ 1
kunnen we weer verkopen >u
en tuinbouwsector».
In de serie «Tilburg in bedrijf» gaat dit keer de aandacht uit naar het
bedrijf «Stierenmesterij Broeders». Dit boerenbedrijf heeft zich de laatst
jaar vooral toegelegd op het mesten van een drietal Franse rassen, d
een superieure kwaliteit leveren. Een groot deel van dit «produkt» is
stemd voor de kwaliteitsslagerij.
De stierenmesterij vereist een veelzijdige deskundigheid. Vakkennis als het gaat
om het voeren en verzorgen van de dieren, technische kennis voor het onderhoud
van machines, installaties en hulpmiddelen en bedrijfs- en handelskennis voor de
realisatie van een optimale bedrijfsvoering. Al deze facetten worden binnen
Stierenmesterij Broeders in voldoende mate beheerst. Alle noodzakelijke werk
zaamheden zoveel mogelijk zelf uitvoeren, is dan ook het devies van veehouder
Broeders.
Hobby
Stierenmesterij I
boeiend bedrijf. Dit
voldoende om te ver
houders Broeders zoveel energie en
tijd in de onderneming steekt. Hij be
schouwt zijn werk echter meer als een
interessante hobby en dat maakt alle
ranningen iets gemakkelijker te vol-
igen. Mevrouw Broeders: «Toch
zou mijn man eens met vakantie moe
ten gaan. Tot nu toe werkt hij jaar in
jaar uit en hij zou zich best wel eens
een vakantie mogen veroorloven. Hij
gaai wel zo’n vier keer per jaar naar
Frankrijk, maar ook dat is werken van
's morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ik
ben één keer meegeweest en weet daar
over mee te praten».
~jn vrouw aan het woord is,
..ehouder Broeders reeds het
hoofd. Ook in 1988 zal er waarschijn-
e inzitten. Het verzor
gen van 400 stieren en het onderhou
den van een aanzienlijk aantal ha
landbouwgrond kost veel tijd. En dan
hebben we het niet eens over de in- en
verkoop, het kontakt met klanten en
boekhoudkundige zaken. Er gaat nogal
~“t vooraf aan het halen van uw lapje
.ees bij de kwaliteitsslager. En mede
met het oog op de inzet en vakbe
kwaamheid van Stierenmesterij Broe
ders krijgt u een lapje vlees van supe
rieure kwaliteit op tafel.
Peter van Oirschot.