1/ KI praatje Den Brouwer in Alphen verwent zijn gasten f •uistne \ormaa i O FONS VAN DEN HOUT vJlstrllt tCbij de owning" afgelopen dinsdagmiddag alle aanwezigen een smakelijk croissantje aan bij de thee. De gemeente en het Koningin Juliana Fonds ondersteunen financieel het ontmoetingscentrum. De tuinmeubelcollectie bij Blokker staat klaar f 500,- ƒ2,25 7 Hulpmiddelen bieden geen hulp TEN oilers f900,- O GOVERT VAN NUNEN f 1200,- f 900,- Hoge onderscheiding voor Tilburgse kaasspecialist Op het Koningsplein: ontmoetingsruimte voor ouderen geopend Shoarmazaken in Tilburg willen uniforme sluitingstijden keukenbladen I Tilburgse Doorbraak wordt een feit Donderdag 2 april 1987 - pagina 11 DE TILBURGSE KOERIER ril 1987-pagina 10 0 Gulle Brabantse gastvrijheid en goed eten (fffoer txt of HL De heer F. van den Hout. laken I, /elkom voor ideeënbus KAAS K DtUKATLSStN Verse kaas met gember besprenkelen met de likeur en vervol- Proefprijs deze week ATIS per 100 gram 1 Stadhuisplein 325 (Katterug) - Tilburg - Tel. 422716 Bovenstaande recepten zijn steeds voor 4 personen. Zie onze stand tijdens de expositie «Het versierde ei» in het «Witte Kasteel» te Loon op Zand op 3-4 en 5 april a.s. BANKETBAKKERIJ W. SCHOOT BOUWSTOFFEN a scept van me- lere heer- Nati kunt 1 Lekkere kaas voor jong en oud koopt u het best bij Fons van den Hout wij houden elke dag paasshow. Kom vrijblijvend kijken U kunt nu reeds paaseieren bestellen U weet wel: wij hebben de grootste sortering!!! zoals i, U KENT TOCH ONZE BELGISCHE BONBONS? Daar hebben wij ook de paaseitjes van ‘“ai ir s verbouwingsprijs in lands kend- rlichting en veel felen bijpassende stoelen. is er er ook Royal Ingrediënten: 1 flinke suikermelc 125 gr. suiker, 3 c 1 bl. wine Cointreau ngbeker pureren. Eiwit stijf 'e vriezer ca. 3 uur laten in- Afgelopen dinsdagmiddag hebben vertegen. J' ken die a BRABANTSE BOEREN KOMIJNEKAAS zachte kruidige smaak Deze week ter kennismaking 6,95 per halve kilo En daarbij een lekker vers Frans stokbroodje voor 1," Boerenkaas met Frans brood: u proeft wel waarom. En natuurlijk zijn ideeën we andere aktiviteiten. De hangt er niet voor niets. r, het bekende hotel-res- Raadhuisstraat 1 mid- blijft zijn gaste in stad en stre De c maande u. tot 12.0C u. Ouderer de ontmoet, dijkheden tint en het n nieuwe specialiteit, üiteiSen keuken natuurlijk. Wit kunststof 250 x 60 cm NU 110,- VORSELAARS uoe-het-zelf-centrum Von Suppéstraat 35, Tilburg Tel. 013-551933 Mevrouw Huijsmans van de Stichting Ouderen Centrum neemt de croissantjes in ontvangst van de heer Pijnenburg van «La Croissanterie Fran^aise». Het is lente en de tulpen komen weer uit de grond. Dat is de tijd dat Blokker zjjn er ;n j,et weer klaarstaat met zijn collectie tuinmeubelen voor dit jaar. Bijzonder aan deze gekraste, geëts collectie is dat de volkiinststof - tuinmeubelen de metalen buizenmeubelen van de gewerkte eiere markt verdrongen hebben: veel kunststof tuinmeubelen dus. omringd door Dat is niet vreemd want de voordelen van de kunststofmeubelen liegen er met volité, met fin om. Kunststof is onderhoudsvrij, kent een lange levensduur, is kleurecht én weer- en daarnaast -L bestendig. Nadelen zijn er nauwelijks of het moet zijn dat u kunststofmeubelen zo en k j ppen in c, nu en dan even af moet soppen. Maar dat deed u met uw oude tuinstoelen en tafel ook al. Menu van de week: Tomatensoep Extra - Gevulde koolrolletjes - Meloensorbet loten 1 )tlH.00uur I ollK.00uur tot 21 00 UU witlof. 1 Omdat wonnen heeft van de meta^., na?mJ.n beien ziet men in de nieuwe collectie >rgd. De modellen dan de gebruike- dan ook g- gioi^e,- kunt u zichzelf daar van overtuigen. it kunststof het definitief ge- ken voor heeft van de metalen tuinmeu- huisplein wees er v eerder dt lente eloen, 1 eiwit, dl appelsap (pak), gelatine, likeur (bijv. of Persico), mousserende tuinmeubelen aan het Stad- en bij de Westermarkt. En vroeg bij want de zon schijt Jan u denkt: het is immers Tafels zijn er in alle maten en vor men en op het gebied van kussens is de collectie ook beslist de moeite waard. Vooral de zachtgekleurde tinten uit de modewereld aangevuld met leuke fan- tasiedessins maken luieren in de zon tot de meest ontspannende bezigheid. Combinaties zijn vanzelfsprekend J ook met parasols, tafelkle- voetenbankkussens. Ingrediënten: Voor de vulling: 500 gr. gehakt, raan, 1 theel. kerrie, 1 teentje knoflook, 1 uitje, 75 gr. rozijnen, 1 groene savooiekool, 50 gr. geraspte oude kaas, 25 gr. boter. Voor de béchamelsaus: 25 gr. boter, - 25 gr. bloem, liter melk, peper, zout, nootmuskaat, 1 eetl. kerrie. NIEUW Franse kaassalade zachte groentemelange met heerlijke Franse kaas. Eén van onze 17 verse eigengemaakte salades. Lenteaanbieding: 3 ons halen 2 ons betalen (dus 4,50 per 300 gram) Tomatensoep Extra. Als u eens wat minder tijd (of zin) hebt om uitgebreid tomatensoep te maken, kunt u met dit recept toch aardig voor de dag komen. Ontvel de tomaten, ver wijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verwarm de soep en roer er de verse kruiden door en de crème fraiche (of zure room). Blokjes tomaat en sherry erbij, aan de kook laten komen en opdienen met stokbrood. Het belangrijkste van het wijndrin- ken, is dat men lekker vindt wat men drinkt. Mochten er problemen bij ’n wijnkeuze zijn, vraag dan de sommelier (of iemand anders uit de zwarte briga de), of de slijter om advies. Zij weten wat er op dat moment aanwezig is er eventuele combinaties mc gezellig lekker willen gaan eten, is het Alphense restaurant een ideaal reis doel. Wanneer u deze maand bijvoorbeeld een bezoek brengt aan Den Brouwer, wil men er u graag laten genieten van een visspecialiteit: gebakken hele zee»i tong, naturel of op Picasso «-wijze be reid. Deze allersmakelijkste vis wordt opgediend, vergezeld van kleine ge bakken aardappeltjes en diverse vet— groenten. Vooraf heeft men u dan al lereerst een hartig hapje geserveerd, gevolgd door een geurige en krachtige ze» groentenbouillon. Als aangename be- de geleiding van de maaltijd kunt u bij voorbeeld kiezen voor de uitstekende huiswijn van Den Brouwer, maar op uw verzoek zal gastheer Frans Krijnen u graag een van de gerenommeerde blijf- wijnen uit zijn welvoorziene kelder :hap- voorzetten. U kunt de maaltijd beslui ten met een kopje koffie en gebak of met een exquise ijscoupe. in 26 landen. Het is de eerste keer dat een Nederlander deze onderscheiding is verleend. Zijn taak is onder meer van - kennis over Franse kaas, in het 1 der van authentieke specialiteit^., Nederland verder te verbreiden en I te zien, dat de kwaliteit van die p dukten aan de hoogst mogelijke eis voldoet of... gaat voldoen. Verder bezoekt hij aspirant leden en verbetert de contacten tussen de Fran se- en Nederlandse specialisten geeft hen onafhankelijk en object «bijstand». e' Met een feestelijk banket met - uiter aard - een pracht plateau de fromage, werd de bijeenkomst besloten. Dit weekeinde zullen de zalen van Het Witte Kasteel in Loon op Zand worden omgetoverd tot een artistiek paas-ambiance, waar honderden be schilderde eieren uit binnen- en bui tenland te bewonderen en te koop zijn. Wie het Versierde Ei de afgelopen jaren al eens bezocht heeft, zal het op vallen dat dit jaar een uiterst selectieve verzameling eieren te zien zal zijn. Als extra attractie is er dit jaar een grote verzameling eierdopjes tentoongesteld die in antieke vitrines staan te prijken. Naast «gewone» beschilderde eieren ;r in het Witte Kasteel gebatikte, tste en zelfs geheel open gewerkte eieren te zien. Voorts eieren, omringd door een ragfijn net van fri- volité, met fimo-klei bewerkte eieren en daarnaast zullen de houten vogels en kippen in country-style niet ontbre ken, evenmin als een collectie ei-schil- derijen en -prenten en chocolade-eie- ren. Op de tentoonstelling worden te vens demonstraties in het decoreren van eieren gegeven. De openingstijden van de tentoonstelling zijn: vrijdag 3/ 4: van 17-21 u.; zaterdag van 10-18 u.; zondag van 10-17 u. Den Brouwer, taurant aan de den in Alphen, blijft zijn gasten ver wennen. Alom, in stad en streek, heel de provincie en zelfs over 's lar grenzen heeft Den Brouwer bekend heid gekregen door het «Konijn in 't pannetje, op grootmoeders wijze». Een voedzame en smakelijke maaltijd voor een uitermate schappelijke prijs. Maar dat de voortreffelijke keuken van Den Brouwer veel meer heerlijkheden te bieden heeft, weet nog niet iedereen. Hotel-restaurant Den Brouwer heeft in de ruim 11 jaren, dat Frans en José Krijnen daar nu de scepter zwaaien, een stevige reputatie van gastvrijheid en service opgebouwd. Voor de dorps gemeenschap van Alphen herbergt Den Brouwer het grootste zalencen trum van 5 zalen en zaaltjes, waarin al les bijeen ruim 600 gasten tegelijk kun nen feesten, vergaderen, repeteren of musiceren. Er is bijvoorbeeld een zaal met een echt toneel beschikbaar, ter wijl een andere zaal over een professio nele barbecue beschikt. Is Den Brou wer voor veel Alphense verenigingen het «eigen lokaal», ook steeds meer mensen van (soms ver) buiten het dorp weten Den Brouwer te vinden om er een bruiloft, jubileum of studiedag te situeren. Behalve door de uitstekende accom modatie en de voortreffelijke service zal ook de weldadig landelijke omge ving van het Alphense tot deze gestaag stijgende populariteit bijdragen. Ook de achterzalen zelf van Den Brouwer grenzen direct aan de eigen fruitboom gaard met welvoorziene moestuin vol ongespoten groenten en de daarop aansluitende vrije natuur. Is den Brouwer een prima verbi'/ plaats voor uiteenlopende gezelschap pen, ook voor het gezin op dagtocht of voor mensen die zomaar op een avond leven zo’n 30.000 mensen met een han dicap. Ondanks dat er veel initiatieven genomen worden, is er bijna nergens een plek met de nodige voorzieningen waar je als gehandicapte een pilsje kunt drinken, gezellig kunt praten of een kaartje kunt leggen. Cafés zijn niet of nauwelijks aangepast», aldus de Til burgse Doorbraak. Het café/ontmoetingsruimte is ove rigens nadrukkelijk ook toegankelijk voor niet gehandicapten. Feest De opening vindt dus plaats aan staande zaterdag, 4 april, om 18 uur. De avond wordt verder gevuld met een receptie van 18.30 u. tot 20.30 u. die voor iedereen gehouden wordt en daarna is er feest met muziek en een veiling van diensten en goederen vol gens een Amerikaans systeem. Niet zonder leedvermaak wordt in kringen van restaurateurs gesproken over de klanten die hun wijnkeuze me nen te kunnen bepalen aan de hand van een jaargangentabel. Bij het bestuderen van een wijnkaart wordt stiekem het kaartje geraadpleegd wat niet moet en wel kan. De wijnliefhebber laat zich de wet voorschrijven en houdt er geen reke ning mee dat in één en hetzelfde jaar en in één wijnbouwgebied geslaagde en minder geslaagde wijnen gemaakt kun nen worden. Een tweede tabel waarop vermeld staat welke wijn bij welk ge recht gedronken dient te worden zorgt er vervolgens voor dat men gastronomische blunders kan slaan. Ik ben van mening dat de gast moet drinken waar hij zin in heeft. Als de jaargangentabel u vertelt dat u bij kalfs vlees ’n lichte Bourgogne moet drinken maar u heeft zin in een «Ge- würztraminer» of een rosé, dan drinkt u gewoon waar u zin in heeft en u maakt daarbij volgens mij, geen gastronomi sche blunder. Overigens zijn alle jaargangen kaartjes verschillend. Neem bijvoorbeeld het jaartal 1984. Als het kaartje van ’n /an zijn producent uit de Bourgogne komt dan t bijzon- zijn alle 84’ers van de Bordeaux slecht ;iten, in en van de Bourgogne goed. Komt het n <”1 toe kaartje van een wijnhandelaar uit de U.V pro- Bordeaux, dan... juist Ja! eisen Een dezer dagen werd in het pro gramma Wondere Wereld» van Chriet Titulaer de wijncomputer gedemon streerd Deze electronische adviseur be en paalt voor u welke wijn bij een gerecht :tief hoort. Wat een onzin. Bij een wijn zijn tientallen wijnen geschikt! Na een druk op de toets «schaaldieren» wordt de naam Chateau Grillet leesbaar. Leuk, maar zouden er drie restaurants in Ne derland zijn die de wijn van de kleine wijngaard van de Rhone in voorraad hebben? Dat is niet helemaal zeker. Elk jaar komen maar enkele duizenden fles sen uit die wijngaard met een oppervlak te van nog geen drie hectare. Chateau Grillet is zeldzaam, dus duur en valt dan tegen. Maar de wijncomputer stuurt de gebruiker het bos in met de mededeling dat hij een wijn moet bestellen die niet te koop is. De wijncomputer faalt want ver- -upc.. me[dt n.et dat er fientallen anderepas_ ,nwoor igers van vij s oarmaza- sende fijnen zijn. Een wijnliefhebber e.allemaal gevestigd zijn in Til- k honderden guldens besparen burg tijdens het spreekuur van wethou- d andermPte ,a. I der Dnessen aangedrongen op umfor- J I me sluitingstijden voor alle shoarmaza- ken in Tilburg. I De volgende grillrooms stelden zich I achter dit verzoek: Tel Aviv op de Heu- I vel, Shalom in de Stationsstraat, Asya I op het Piusplein, Sabur I aan de I Noordhoekring en Sabur II in de Tele- I graafstraat. I De shoarmazaken tekenen protest I aan tegen de regeling dat iedere shoar- I mazaak die na 1984 van eigenaar ver- anderd is, niet meer in aanmerking komt voor een vergunning om een ex tra uur in het weekend open te mogen blijven. De onrechtvaardigheid van de ze regel is volgens de vijf dat veel po tentiële klanten niet bij hen komen maar naar de zaken gaan die langer open mogen zijn. De vijf vinden dat de gemeente één lijn zou moeten trekken J t alle shoarmazaken in Tilburg op dat nodig is, bij de rechter le >uder Driessen deed geen en- legging behalve éénhij zal de - s’ x V tuderen. Feest Uiteraard is de opening met feeste- aarcj gegaan. Het Ingrediënten: 1 Itr. blik tomatensoep, 1 eetl. gehakte selderij, 1 eetl. gehakte peterselie, 1 eetl. gehakte bieslook, 1 borrelglas sherry, 3 eetl. crème fraiche, 2 tomaten. Tijdens een feestelijke jaarvergade ring van maandag 23-3 jl. in Dijon, is de Tilburger Fons van den Hout van «Kaas en Delikatesen» aan het Stad huisplein 325, een hoge Franse onder scheiding te beurt gevallen. In aanwezigheid van een 100-tal col lega’s, waaronder uit Zwitserland, Bel gië, Italië, Engeland en uiteraard Frankrijk zelf, en het volledig bestuur van het kaasmeestersgilde, mocht hij van Prévot (voorzitter) vernemen, te zijn aangesteld als «Procureur Syndic» voor Nederland. Procureur Syndic is de officiële be naming voor representant/woordvoer- der van dit gilde, dat 2.728 leden telt Meloensorbet. Gelatine weken en oplossen in appelsap dat u even moet verwarmen tot de suiker is opgelost. Af laten koelen. Meloen schoonmaken en in mixer, blender of meng kloppen en door dat meloenmengsel werken. In de vriezen. Tussentijds 2 keer door elkaar scheppen. Het ijs in coupes of hoge glazen scheppen, l gens het glas vullen met mousserende wijn. Gevulde Koolrolletjes. Gehakt aanmaken met de kruiden, ei, gehakte ui, knoflook en de gewelde rozijnen. In ruime pan water aan de kook brengen met wat zout. Neem 8 mooie bladeren van de kool en snijd de nerf eruit. De bladeren pocheren gedurende 3 minuten, af laten koelen en vervolgens vullen met het gehaktmengsel en dicht vouwen. Begin met de onderkant naar, voren te vouwen, de zijkantjes erover heen en vervolgens oprollen. Maak een lichte béchamelsaus, waaraan 1 eetl. kerrie is toegevoegd, giet in een vuurvaste ovenschaal zodat de bodem bedekt is. Leg hier de rolletjes in, dek af met aluminiumfolie en schuif ze in voorverwarmde oven. Laat in ca. 40 minuten gaar smoren. Verwijder nu de folie, beboter de koolrolletjes licht en bestrooi ze met geraspte (oude) kaas. Oven op grill of bovenwarmte tot alles mooi bruin kleurt. Serveer met droge witte rijst. Eerder heb ik u al eens laten weten niet zo dol te zijn op de trend die restaurants doet besluiten hun zake in te richten als rose babykamers. Die gedachte overviel mij opnieuw toen ik onlangs bij ”De Rosep” in Oisterwijk binnen kwam. Maar enkele uren later was ik die bijkomstigheid totaal vergeten. Een aantal culinaire hoogstandjes maak ten het uiterlijk geheel onderge schikt aan de beleving van de smaakpapillen. Eigenaar Henk Verhoeven liet ons gezelschap een ’’arrangementje” voorzetten waarvan een aantal sterrenrestaurants zouden verble ken. De menukaart bij De Rosep is overzichtelijk evenals de wijnkaart, maar beide zijn voortreffelijk in staat u zeer aangenaam bezig te houden. En wat vooral opviel aan de wijnkaart; zeer vriendelijk geprijsd! Een aan te bevelen adres. Afgelopen dinsdag 31 maart was het dan eindelijk zover, de opening van een ontmoetingsruimte voor ouderen op het Koningsplein 251, in het centrum van de stad. Na jaren aandringen bij de gemeente op zo 'n trefpunt voor 55-plussers is nu dan die lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. In de ontmoetingsruimte gaat van alles georganiseerd worden. Zo fungeert het ook als eetpunt voor ouderen, iedere werkdag tussen 11.30 u. en 13.30 u. Ouderen kunnen daar dan een volledi ge warme maaltijd gebruiken en dieet-maaltijden zijn ook mogelijk. De ontmoe tingsruimte op het Koningsplein is echter meer ouderen kunnen er ook terecht met hulpvragen iedere woensdag. Dan is er spreekuur van 10.00 u. tot 12.00 u. en voor alles op het gebied van de wijkverpleging, gezinszorg, maatschappelijk werk, gemeentelijke sociale dienst, wonen, etc. Daarnaast zullen er diverse vaste aktiviteiten georganiseerd gaan wor den zoals een tekengroep, een boet- seergroep, een handwerkgroep, een ge spreksgroep, een ouderen - nieuws groep, enz. Geïnteresseerde ouderen kunnen zich voor die groepen opgeven, lijk vertoon gepaar Westermarkt 25 2 (jan dNunzn Telefoon 671546 CÈ Feestelijke opening bijzondere ontmoetingsruimte Aanstaande zaterdag 4 april wordt de «Tilburgse Doorbraak» geopend op feestelijke wijze. De «Tilburgse Door braak» is een groep gehandicapte en niet gehandicapte mensen die geza menlijk een café/ontmoetingsruimte willen gaan beheren. De ontmoetings ruimte «Tilburgse Doorbraak» is te vinden in de Korte Tuinstraat 7 in Til burg. Vanaf aanstaande zaterdag is dit café voortaan iedere zaterdag geopend. Op 24 januari van dit jaar presen teerde de «Tilburgse Doorbraak» zich met haar plannen aan het publiek. Hoewel de opkomst niet overweldi gend was, leidde die eerste kennisma king bij velen tot bewondering en posi tieve reacties. De «Tilburgse Door braak» meent dat er in Tilburg behoef te is aan zo’n ontmoetingsruimte/café zoals deze groep dat nastreeft. «In Til burg en omgeving wonen, werken en Natuurlijk komen ër uit de keuken van Den Brouwer, waar chefkok Ton van Spaendonck al 6 jaar de scepter zwaait onder het wakend oog vrouw José Krijnen, vele ande lijke maaltijden. Zo kunt u genieten van een perfect toebereid kalfshaasje of van een botermalse kalfsoester, om slechts twee specialiteiten van deze ge- maand te noemen. Daarnaast kunt u erse heel het jaar alle zeven dagen van de week komen proeven waarom «Konijn in het pannetje op grootmoeders wij- Den Brouwer zo’n prima naam in wijde omtrek heeft bezor - kwaliteit van de keuken geeft Go» w». alle aanleiding om voor welk gerecht dan ook een uitstapje naar den Brou wer in Alphen te maken. Terwijl het Natuurlijk is er keuze te over. U café dagelijks van 8.15 uur ’s morgens, kunt kiezen uit de terrasstoelen die in tot 1.00 uur ’s nachts is geopend, kunt één spuitgang vervaardigd zijn. Mer- hapjes (brood- ken: Flair, Jardin, Grosfillex, Kettler, recht van 11.30 Sieger en Hartman. De verstelbare stoelen zijn ook in ruime mate voorra dig bij Blokker. Voor iedere zit wel een stoel. En bijzondere zijn zoals het toppunt van luxe: de Club Swivelrock. j zodat staartje daarvan kan men morgen nog hetzel meemaken. Op vrijdag 3 april is er na- shoar^£ melijk van 10.30 u. tot 12.00 u. open incjien c huis in het ontmoetingscentrum, ’s halen Middags van 13.30 u. tot 17.00 u. kunt Wethoi u er genieten van gezellige dansmuziek kele toeze{ met medewerking van de heer Spijkers. hestU( De festiviteiten in verband met de opening deze week werden op een leu- - -- Meer weten r'“ ontmoetingsruimte is geopend lag tot en met vrijdag van 10.30 12.00 u. en van 13.30 u. tot 17.00 av.en die meer willen weten over tmoetingsruimte en over de mo gelijkheden die het biedt zoals het eet punt en het spreekuur, die kunnen al tijd even binnenlopen. aanle ook in A Stapjt nacu i r te maken. dagelijks van 8.15 uui 1.00 uur ’s nachts is - u voor de eenvoudiger L rj jes, uitsmijters e.d.) terecht van tot 18.00 uur. Het restaurant is ge opend van 12.00 tot ±21.30 uur. In de zomer is het in en om Den Brouwer nog aangenamer vertoeven, want kan kunt u zich zonnend verpo zen op het terras aan de straatkant of op het grote, vorig jaar aangelegde zonneterras aan de achterkant. Maar het belangrijkste bij Den Brouwer blijven natuurlijk de kwaliteit van het gebodene en de sfeer - een sfeer die wordt geschapen door de en thousiaste en gastvrije manier waarop Frans en José Krijnen, nu ook bijge- cuinuii staan door hun beide dochters, hun mogelifl^ vak beoefenen. Als u bij den Brouwer den en vö wilt gaan eten, is het overigens raad zaam om vantevoren even telefonisch Maar gaat u maar eens kijken bij te reserveren: 04258 - 1344. Blokker in Tilburg in hun speciaal-za-

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1987 | | pagina 11