isn Praa*Jc Machinefabriek BEWO FONS VAN DEN HOUT van rossmeisl \ormaai \M3inQ Autoverkeer op ringbanen en S uitvalswegen fors gestegen Wol- en handwerk- speciaalzaak geopend Marion’s Pingouin aan het Stadhuisplein Asielbeheerder P.M. de Beer neemt afscheid Reünie IS Leer zelf wijnmaken detilburgse koerier Donderdag 19 februari 1987-pagina 9 ari 1987-pagina 8 Vervolg van blz. 1 iigarens, borduurga- aalden, breiboeken, ^\den 'S’ namel*jk een k°pl°Per AX’*' Tapijten 3= 3= Gordijnen De schone vloer maakte veel indruk op de Chinese bezoekers. kunt k DLUKATLSStN ook deze week ter kennismaking onze heerlijke (floppy disk) Demonstratieklaar INRUIL MOGELIJK Fons van den Hout... waar lekkere kaas zo gewoon is Stadhuisplein 325 (Katterug) - Tilburg - Tel. 422716 Bovenstaande recepten zijn steeds voor 4 personen. Uw bezoek meer dan waard MUZIEKHUIS Jul. V. Stolbergstraat 25. Tilburg. Tel. 013-363049 eigen gemaakte kaas-salades zowel zacht als pikant omdat we té vroeg uitverkocht waren, nogmaals Menu van de week: Komkommer/Kaas Mousse - Italiaanse Kiprolletjes - Ananastaart. 3 ons halen 2 ons betalen (dus 3,90 voor 300 gram AUOIO-VIDEO-TV GRAMMOFOONPLATEN MUZIEKINSTRUMENTEN ORGELS-PIANO S Vorige week introductie op de muziekbeurs in Frankfurt, nu al bij muziekhuis Rossmeisl de nieuwe Yamaha DX 7 II asielbeheerder Daarvoor ver- Ringbaan Oost 271 Tel. 013/353173 Von Suppéstre Tel. C Perzen - Berbers ïmen in de te is zes Vour- *eide, Eigen technische dienst Tel. 013-420986 2 eetl. bloem, bouillon, room, citroenra" aroma. Deze saus goed glad roeren en ca. de kiprolletjes en laat in voorverwarmde i Serveren met rijst, knapperige ijsbergsla en ’n verkeer is toe- isroute, aange- i service in trek minder A-kwaliteit grenen I vloerplanken 19mmdik- 0030 115 mm breed perm In div. lengten te verkrijgen VORSELAARS doe-het-zelf-centrum ‘Straat 35, Tilburg 013-551933 nog lelangstel- nationale Ananastaart. Smelt de suiker in de boter, laat weer even opstijven tot het moment dat u dit mengsel op de bodem van een springvorm kunt gieten zonder dat het eruit Snijd 4 van de 5 plakken ananas doormidden en leg ze op de bodem (gesneden zijde binnen). De resterende plak legt u in het midden. Abrikozen in de ananas- boogjes leggen. Maak het beslag door boter, sinaasappelschil en de eidooiers luchtig te kloppen. Bloem zeven en samen met het bakpoeder, het zout en het sinaasappelsap toevoegen. Het beslag op de vruchten gieten, afbakken in voorverwarmde oven gedurende ca. 40 min. op 180° C. Even af laten koelen en omgekeerd (vruchten boven) lossen op platte schaal. Desgewenst serveren met een toefje slagroom. BINNENLOPEN Ondertussen is het komen en gaan van klanten. Veel van hen vinden wat ze zochten. Enkele verlaten weer met lege handen de winkel, die wilden al leen mar even kijken. «Dat vindt ik prima», meent Marion. «Je bent hier tot niets verplicht. Als ze echt iets wil len kopen dan weten ze wat ik heb en dan komen ze wel». Het staat u dus helemaal vrij om eens even bij Ma- rion’s Pingouin binnen te lopen. Dat is en blijft tenslotte de beste manier om te zien wat er allemaal voorradig is op het gebied van breigarens, borduurga rens, knopen, naalden, breiboeken, etc. 3ORDELIGER. <t en gemalen 0 g 55 ct„ 10 j 50 pakken 10 Fons Pessers iuvelstraat 12, 24, Beethoven- n harte welkom, op don- 26 februari bij Tuincen- urg-Zuid. Wilt u wel even 3ren uw komst telefonisch doen via tel.nr. Op zaterdag 21 maart wordt ’n eer ste reünie georganiseerd, voor kliënten en bezoekers (periode 1960-1967) van Café Bar Ben Stillekens, in de Cantor- zaal van de Postelse Hoeve. Een en an der met muzikale medewerking van de Dixie Daddy’s o.l.v. Sally Kox, aan vang 21.00 uur. Voor inlichtingen kunt u terecht Hein Buster, Postbus 343, 432421, 5000 AH, Tilburg. Ingrediënten: 1 'komkommer, 12 gr. gelatine, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 2 sjalotten, 1 eetl. citroensap, 3 eetl. bouillon, peper, zout. 150 gr. blauw geaderde kaas (Danablue, Roquefort etc.), 125 gr. Mon Chou, 1/8 dl slagroom, 2 dl yoghurt. Boter of olie om de vorm in te smeren, toefje peterselie, bosje radijs, schijfjes citroen voor de garnering. Komkommer/Kaas Mousse. Schil een komkommer, rasp Vi deel en snijd de rest in plakjes. Gelatine weken en oplossen in bouillon met het citroensap. Peterselie en sjalot fijnhakken, in kom doen en er de geaderde kaas, de Mon Chou en de yoghurt door kloppen. Het beste gaat dit in de mixer. Nu de gelatineoplossing door het mengsel roeren en vervolgens de (uitgelekte) komkommerrasp. In ruime kom af laten koelen tot de massa begint op te stijven. Slagroom kloppen en met enkele luchtige slagen erdoor werken. Breng op smaak met peper en zout. Cakevorm insmeren met gesmolten boter of Olie, vullen met de mousse en in de koeling geheel op laten stijven. Na 1,5 a 2 uur de vorm storten op platte schaal. Garneren met de plakjes komkommer, toefjes peterselie, radijsjes en schijf)es citroen. Geef er een toastje Soms gaat het om computergestuur de zaagmachines. Directeur Van de Wouw «Met het oog op technologi sche ontwikkelingen zullen computer- lt gestuurde machines steeds meer ge- bruikt gaan worden. Wat dat betreft is' in principe al veel mogelijk. De com puter kan bijna alles. Maar belangrijk is natuurlijk ook, dat alles betaalbaar blijft». Het is vanzelfsprekend dat BE WO ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend volgt. BEWERKINGSCENTRUM BEWO fabriceert cirkelzaagmachi- nes voor geautomatiseerde produktie- processen, maar het eigen produktie- proces staat ook onder invloed van automatisering. In maart 1985 heeft het bedrijf een zogeheten «horizontaal bewerkingscentrum» geplaatst. Deze, in Japan gefabriceerde en computerge stuurde machine stelt BEWO in staat, om sneller en flexibeler te werken. De die nodig is voor de vervaardiging Op een zaagmachine, wordt met dit 50 mt igscentrum teruggebracht van weken tot enkele dagen. Ter- meeste andere machines serie- werken, produceert de Japanse ine tegelijkertijd alle noodzakelij ke onderdelen voor een cirkelzaag! chine met uitzondering van het werk en de electro-motoren. Maar dit is dan ook het enige dat BEWO niet zelf produceert. Overdag wordt deze machine uit Japan opgespannen en ’s nachts voert de machine het program ma uit. Niet alleen de produktie, maar •ings- ook de admininstratie van BEWO teens heeft te maken met toenemende auto matisering. De organisatie is echter flexibel genoeg, om de gevolgen van automatisering. De organisatie is ech ter flexibel genoeg, om de gevolgen 1 automatisering zonder grote pro blemen aan te kunnen. irijf VOLKSREPUBLIEK UJ~.~.meid BEWO staat ook bekend om zijn grote hoeveel- goede service. En deze service van het zaagbewerking bedrijf houdt niet op bij levering van een cirkelzaagmachine. Ook na ver koop biedt BEWO de klant een be langrijk stuk zekerheid. In dit verband kan onder meer de snelle nalevering van onderdelen genoemd worden. Een goed produkt maken is niet vol doende. De machine moet ook verkocht worden. Daarom staat WO ook regelmatig in de belar" ling, door het bezoeken van r en internationale vakbeurzen. Vaak worden bij zulke gelegenheden belar rijke kontakten gelegd, die niet zei resulteren in nieuwe klantenrelat is in wijnen en maken van wijn, e week donderdag en) tegen half acht mtrum Tilburg-Zuid aan de Stappe- i een demonstra- zelf maken is een - let- jiC dan ook trekt. Afgelopen vrijdag 13 februari heeft Marion van Kerkoerle een wol- en hand- ■■.crk-speciaalzaak geopend aan het Stadhuisplein 263 (in de Katterug) in Tilburg. De naam van de zaak luidt Marion’s Pingouin naar het Franse wolmerk Pingouin. Die vrijdag is voor Marion geen ongeluksdag gewordenintegendeel. Van 11 tot 17 uur was het steeds erg druk in de winkel, aldus Marion die zich geen betere start had durven te wensen. «Het was buiten verwachting», aldus Marion, «we kwamen handen tekort». Ook de maandag daarna was het zo druk dat er nauwe lijks tijd gevonden kon worden voor een gesprekje met de Koerier. Toch is dat uit eindelijk gelukt. Waar Marion zelf voor moet zorgen is de behandeling van haar klanten. «Een kundig advies is in deze branche erg belangrijk», weet Marion. «Daar neem ik dan ook echt de tijd voor. Ik wil, als het kan, iedereen tevreden stel len», aldus Marion. Als extra-attractie geeft Tuincen trum Tilburg-Zuid deze avond boven dien 10% korting op alle wijnmaak-ar- tikelen - dus nog een reden te meer voor een bezoek aan deze interessante demonstratie-avond! Ingrediënten: 4 kippeborstfilets, 1 eetl. bloem, peper, zout, 8 olijven, 2 teentjes knof look, 1 eetl. olijfolie, 1 eetl. tomaten puree, tijm, basilicum, 1 eiwit, 75 gr. braadboter, 12 borrelprikkers. Voor de saus: 2 eetl. bloem, 2 dl room, 4 eetl. bouillon, ‘A eetl. citroenrasp, peper, zout, aroma. Wie geïnteresseerd dan vooral in het zelf moet zich volgende avond (26 februari) naar het Tuincent, spoeden. Want daar, t goorweg 229 vindt dan tieavond plaats over het 2 van wijn. Zelf wijn maken is terlijk - heerlijke hobby die terecht steeds meer beoefenaren Voor diegenen die (nog) niets over alles wat er bij het zelf bere van wijn komt kijken, maar ook de meer gevorderde amateur dit een zeer interessante en k avond te worden. Niet alleen zal er een videofilm wor den gedraaid waarin alle aspecten van het zelf wijnmaken uitvoerig aan de orde komen, ook wordt u daarna vol op in de gelegenheid gesteld om aan de aanwezige deskundige uw vragen te stellen of uw problemen daar aan voor te leggen. U bent van derdagavond 2 trum Tilbur*»-' van te vorv.. melden? Dat kunt u 35.69.91. En wat BEWO heeft en kan is niet gering. De vervaardigde cirkelzaagma- chines zijn van hoge kwaliteit en dat geeft de klant een belangrijk stuk ze kerheid. Het mag dan ook geen verras sing heten, dat BEWO intussen een clientele heeft opgebouwd in heel Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Momenteel is 25 pro cent van de produktie bestemd voor de Amerikaanse markt. Omdat het bedrijf internationaal georiënteerd is, zijn belangrijke kon takten in het buitenland gelegd. Zo werkt BEWO nauw samen met bedrij ven in het buitenland, die zaagmachi nes voor zwaardere metalen fabrice ren door uitwisseling van gegevens komt het bedrijf mogelijke klanten op het spoor. En als BEWO te maken heeft met een bedrijf dat machines zoekt voor het zagen van zwaardere metalen, dan wordt dit bedrijf door verwezen naar een collega-bedrijf. Vervolg van blz. 1 Wat files betreft, hoeven we hier in Tilburg gelukkig nog niet echt te kla gen, situaties als in de Randstad doen zich hier bij lange na nog niet voor. Knelpunten Alleen in de omgeving Gorinchemsebaan/Hassel trotonde en Fietsers Merkwaardig is de beweging onder het (brom)fietsend publiek: terwijl al gemeen het tweewielig ve*'- genomen is juist de fietsr legd tot optimale veiligheid en voor de (brom)fietser minder geraakt: in 1986 kreeg zij 6% verkeer te verwerken. De Tilburgse Koerier blijft kennelijk een speciaal plaatsje innemen in de harten der Tilburgse fietsers en brom fietsers: evenals in de voorgaande ja- ren had het N.S. Plein in 1986 de meeste (brom)fietsers te verwerken: zo’n 14.00 op een werkdag tussen 7.00 en 19.00 uur. Enfin, wij zien u graag langs komen. VAN HOBBY TOT BEROEP De wol- en handwerkspeciaalzaak Pingouin aan het Stadhuisplein 263 is niet nieuw. Elf jaar heeft er een Pin- gouin-zaak gezeten. De voormalige winkelvoerders zijn er onlangs echter om gezondheidsredenen uitgestapt en Marion van Kerkoerle kon het beheer ovememen na overleg met Pingouin. «Dat was een buitenkansje voor mij. Ik kon zo .van mijn hobby mijn werk maken». In de winkel zijn enige veran deringen aangebracht. Zo is er een tus senmuur verdwenen waardoor het winkeloppervlak vergroot kon worden. imaast is de collectie breigarens op «.ivur gesorteerd en zeer overzichtelijk in vakken geplaatst. Ook zijn er zitjes gecreërd waar klanten op hun gemak Elke dag worden er in Nederland honderden examens afgelegd en al naar gelang de mate van voorbe reiding zullen kandidaten daar wel of niet voor slagen. Onlangs was ik aanwezig bij een horeca-examen op scholengemeenschap ”De Rooi’ tijd van bewerking INTENSIEF klanten van BEWO zijn grof ge- matig n twee groepen onder te verde- machir Op de eerste plaats zijn er de kleingebruikers. In deze categorie vin den we onder meer onderhoudswerk- plaatsen en technische diensten van grote ondernemingen. In dit soort werkplaatsen worden zaagmachines in de regel weinig onderhouden. De ma chines voor kleingebruikers bouwt BE WO daarom extra stevig en storip“«- ongevöelig. Het bedrijf levert event aan grootgebruikers. Dat zijn meestal grote ondernemingen en fabrikanten van massaprodukten, zoals auto’s, camping-artikelen, buismeubelen en hekwerk. In dit soort ondernemingen van speelt het afkorten van materiaal door- blen gaans een zeer belangrijke rol. De cir kelzaagmachine wordt in zo’n bedr intensief gebruikt. En per tijdseenhe moet de machine een grote h d van de betreffende 2 kunnen voeren. nabij het kruispunt Bosscheweg/Ring baan Oost alsmede verder op de Bos scheweg doet zich tijdens de ochtend en avondspits enige filevorming voor. Overigens vormt de nieuwe verkeers lichtenregeling op de Ringbaan Oost al een grote verbetering in vergelijk met de vroegere situatie. De Ringbanen en de Tilburgse uit valswegen (waaronder de veel te smal le Bosscheweg al jaren een extra ver keersprobleem vormt) hebben trou wens de grootste toename van het autoverkeer moeten verwerken. Ter wijl overige wegen in Tilburg een stij ging in verkeersintensiteit te zien ga ven van 1 tot 4% moesten de Ringba nen 8% meer auto’s «opnemen». Om dat de Ringbanen, die de afgelopen ja ren ingrijpend gerenoveerd zijn, nu aan de top van hun opnamecapaciteit zitten, zal binnen afzienbare tijd een andere oplossing voor dit doorstroom- probleem moeten worden gevonden. Nog groter dan op de Ringbanen was de toename van het autoverkeer op de uitvalswegen van Tilburg. In 1986 verlieten en bezochten 14% méér auto’s de stad dan in het jaar ervoor. diverse breiboeken kunnen doornen en modellen kunnen uitzoeken. Aan buitenkant van de winkel tenslotte de gevel veranderd. TEVREDEN Een van de sterke punten van Pin gouin is volgens Marion dat het een uitgebreid assortiment breigarens in alle kleuren en diktes voert. En na tuurlijk de kwaliteit van Pingouin is zeer goed'zo vult Marion daarbij aan. Vervolg van blz. 1 De kroon op zijn werk en inspanningen kreeg hij in 1979 toen hij full-time asielbeheerder kon wor den. Daarvoor was hij werkzaam als bakkersknecht bij bakker Vogels en magazijnbediende bij de wollenstof- fenfabriek Kerstens. Na de oorlog ging hij bij de Volt werken waar hij tot 1979 arbeidzaam was. De Nederlandse Ver eniging tot Bescherming van Dieren vond toen samen met de gemeente Til burg en de Volt een geschikte oplos sing die tot resultaat had dat de heer de Beer als full-time aangesteld kon worden. vulde hij die functie in combinatie met zijn baan bij de Volt. In al die tijd dat de heer de Beer ac tief was voor de dierenbescherming heeft hij steeds zijn gezin achter zich geweten. Ook al ging de familie Beer sinds 1968 niet meer op vakanti Het asiel kon immers niet onbeheerd achtergelaten worden. Maar natuurlijk ook dank zij de inzet van de vele vrij willigers heeft de asielbeheerder zijn werk steeds tot tevredenheid van allen kunnen doen. Voorlopig blijft de heer de Beer nog de eindverantwoordelijkheid dragen voor de dagelijkse gang van zaken op het dierenasiel aan de Bosscheweg. Pannen”. Drie jongelui moesten daar in teamverband een heus 5-gangen menu op tafel brengen. D.w.z., koken, uitserveren en als gastheer begeleiden. Nou vind ik een uitgebreid diner, al doe je dat thuis in vriendenkring, altijd al een hele opgave. Maar als je dat ook nog onder de kritische blik van je leraren moet doen en met de wijzer van de klok in je rug, is zo’n prestatie best slopend. Een moeilijke som kun je nog eens narekenen of overmaken, soep die te zout is kun je weggooien... Daarom niets dan lof voor hetgeen Luc Retra, Celine Vermeulen en Nico Evers presteer den. Voor mij hebben ze een dikke voldoende gehaald. En Celine, trek je niets aan van die horeca-mallig- heid dat bij een salade van haas het vlees per se in waaiervorm moet liggen. Eigen inbreng moet kunnen, zeker in het creatieve culinaire vlak. Slaapkomfort Ingrediënten: 60 gr. boter, 150 gr. bruine basterd suiker, 5 plakken ananas uit blik, 10 abrikozen (uit blik of gedroogd). Beslag: 120 gr. boter, 2 eetl. geraspte fj. sinaasappelschol, 200 gr. suiker, W 2 eieren, 200 gr. bloem, 2 eetl. bak- ÖP poeder, snufje zout, 1 dl sinaasappelsap. Samen met een zevental andere Ne derlandse ondernemingen heeft BE- WO nog niet zo lang geleden een be- werk-speci langrijke order weten te verwerven in de Chinese Volksrepubliek. De bedrij ven zullen gezamenlijk een fietsenfa- briek gaan opzetten, waarbij de zaag machines uiteraard door het Tilburgse bedrijf geleverd zullen worden. BE- WO-directeur Van de Wouw, één van de twee oorspronkelijke initiatiefne mers van het project«Het eerste kon- takt is gelegd op eer\ vakbeurs in Pe king. Onze kontaktpersoon is een Chi nees, die aan de Technische Hoge school in Delft heeft gestudeerd». De Tilburgse ondernemer wijst erop, dat in dit land een gigantische markt voor fietsen ligt. Van de Wouw «Er rijden momenteel 28 miljoen fietsen in Chi na, maar er is behoefte aan zo’n 60 miljoen tweewielers». GEMOTIVEERD O, dit moment werken bij BEWO 50 medewerkers. Het merendeel van de mensen is technisch geschoold op winke het gebied van metaalbewerking of aan electrotechniek. Kleur Het niveau van de werkzaamheden is door de sterke ontwikkeling van de tagma- techniek aanzienlijk toegenomen. Zal plaat: dat geen problemen geven bij een eventuele instroming van nieuwe me dewerkers, die rechtstreeks uit het technisch onderwijs komen De direc tie hierover «Iemand die van school komt kan bij ons het vak leren. Maar voorop staat wel, dat de nieuwe mede werker gemotiveerd moet zijn». De nieuweling wordt intern opge leid. De afdelingschefs spelen daarbij een grote rol. «Wij zijn bij BEWO van mening, dat je het werk het beste al doende op de werkplek leert», aldus de BEWO-directie. Naast de produktie- en verkoopafdeling heeft BEWO ook nog een ontwerp resp. ontwikkel afdeling voor de produktontwikk en een afdeling administratie. In de wetenschap dat het pe neel met grote inzet een kwaliteitspro- dukt vervaardigt, gaat BEWO de toe komst optimistisch tegemoet. Het be drijf zal zich daarbij blijven richten op automatisering. Dat is uit concurentie- overwegingen ook noodzakelijk. En ze ker is dat BEWO het assortiment nog verder zal uitbreiden. Er kan daarom vastgesteld worden, dat de Tilburgse roducent van cirkelzaagmachines niet «sulzit». Directeur Van de Wouw «We willen dat BEWO blijft wat het er». Peter van Oirschot. In het Rhóne-gebied, dat niet alleen om zijn wijnbouw maar ook om zijn fruitteelt bekend staat, kennen we twaal) «crus». Deze crus behoren de beste wij nen van de streek te zijn. Saint-Joseph had echter een mindere reputatie. Dit mocht dan voor enkele wijnen het geval zijn, maar de wijnboeren uit de streek hebben er alles aan gedaan om die repu tatie te verbeteren. Na het proeven van enkele soorten mag men stellen dat de wijnen van Saint-Joseph de nominatie cru weer waardig zijn. De appellatie Saint-Joseph heeft haar uvr.1. naam te danken aan een heuvelrug die weten tussen het dorp Mauves en de stad Tour- :reiden non De wijngaard op deze helling K voor was tot de franse Revolutie in bezit van belooft een klooster. Het is zeer waarschijnlijk leerzame dat de geestelijken de wijngaard, en daarmee ook de helling de naam Saint- Joseph gegeven hebben. De wijn zelf was in die tijd bekender als «le vin de Mau ves», genoemd dus naar het dorp. Na de Franse Revolutie kwam de wijngaard in bezit van de boer Bernard Gripa en het wijnhuis Chapoutier. De omvang was toen bijna tien hectare. In 1956 ontving Saint-Joseph zijn appella tion en vanaf die tijd veranderde er heel veel dat de kwaliteit niet ten goede kwam. Tot 1969 omvatte Saint-Joseph gemeenten, waaronder Mauves en To non. Omdat de belangstelling groei besloot men het wijndistrict te vergroten: van zes gemeenten met ’n produktie van ongeveer 3.000 hectoliter naar 26 ge meenten met 300 hectare wijnstokken die 10.000 hectoliter kwaliteitswijn kun nen produceren. De oorspronkelijke wijnen van Saint- Joseph komen van een graniethoudende bodem vermengd met wat klei, kalk en zand. Na de expansie begonnen de wijn boeren de druif overal te cultiveren. Ook op gronden die niet in bovengenoemde samenstelling kennen. Geen wonder dat de kwaliteit verminderde na deze grote uitbreiding. Vele wijnboeren zijn van mening dat men niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit in acht moet nemen. De wij nen van Saint-Joseph mogen alleen maar van de meest geschikte gronden komen. Deze meningen en de huidige kennis van het vinificeren hebben er voor gezorgd dat de wijnen uit dit district in kwaliteit verbeterden. Zoals ik u de vorige keer vertelde, kent elke cru van de Cótes-du-Rhöne zijn eigen wijnwet. De druiverassen, de maximale opbrengst en het minimale al coholpercentage verschillen van cru tot cru. Zo moeten de wijnen van Saint-Jo seph ’n minimum alcoholgehalte van tien procent hebben. Men mag niet meer dan veertig hectoliter kwaliteitswijn van één hectare wijnstokken produceren. De druivesoorten zijn, in tegenstelling tot Chateauneuf-du-Pape, zeer beperkt. Voor de rode wijn gebruikt men de Syrah waarbij men hoogstens tien pro cent van de witte druiven Marsanne en Roussanne mag mengen. De wijn ont leent zijn fruitigheid en zijn smaak van frambozen of kersen van de Syrah. Voor de witte wijnen, die slechts tien procent van de produktie uitmakén, mo gen alleen de witte Marsanne en Rous sanne gebruikt worden. De witte wijn past goed bij riviervis zoals snoek of fo rel. Heeft u eens zin in een andere, maar toch gangbare, wijn uit de Cótes-du- Rhöne, vraag dan uw slijter naar en Saint-Joseph. Italiaanse Kiprolletjes. Laat uw poelier de borstfilets in dunne plakjes snijden; 3 plakjes per borst. Bestrooi de plakjes met peper en zout en leg ze op een met bloem bestrooide plank. Olijven bakken, knoflook uitpersen en met olijfolie, snuifje tijm en basilicum, tomatenpuree, in een kom tot een strijkbaar papje kloppen. Eiwit loskloppen met wat water, filets hiermee insmeren en vervolgens afstrijken met de vulling. Filets strak oprollen en vastzetten met een of twee houten prikkertjes. Braad de rolletjes op hoog vuur snel bruin in de boter en doe ze over in een vuurvaste schaal. Braadboter voor de helft verwijderen, restant afblussen met' - --•-rasp, breng op smaak met peper, zout en i ca. 5 minuten in laten koken. Giet ze over e oven gedurende 15 minuten doorgaren. i glas mooie Italiaanse wijn. union, roon goed glad dienst 16

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1987 | | pagina 9