isn
Praa*Jc
Machinefabriek BEWO
FONS VAN DEN HOUT
van rossmeisl
\ormaai
\M3inQ
Autoverkeer op ringbanen en
S uitvalswegen fors gestegen
Wol- en handwerk- speciaalzaak geopend
Marion’s Pingouin aan het Stadhuisplein
Asielbeheerder
P.M. de Beer
neemt afscheid
Reünie
IS
Leer zelf
wijnmaken
detilburgse koerier
Donderdag 19 februari 1987-pagina 9
ari 1987-pagina 8
Vervolg van blz. 1
iigarens, borduurga-
aalden, breiboeken,
^\den 'S’ namel*jk een k°pl°Per
AX’*'
Tapijten
3=
3=
Gordijnen
De schone vloer maakte veel indruk op de Chinese bezoekers.
kunt
k DLUKATLSStN
ook deze week ter kennismaking onze heerlijke
(floppy disk)
Demonstratieklaar
INRUIL MOGELIJK
Fons van den Hout... waar lekkere kaas zo gewoon is
Stadhuisplein 325 (Katterug) - Tilburg - Tel. 422716
Bovenstaande recepten zijn steeds voor 4 personen.
Uw bezoek meer dan waard
MUZIEKHUIS
Jul. V. Stolbergstraat 25. Tilburg. Tel. 013-363049
eigen gemaakte kaas-salades
zowel zacht als pikant
omdat we té vroeg uitverkocht waren,
nogmaals
Menu van de week: Komkommer/Kaas Mousse - Italiaanse Kiprolletjes
- Ananastaart.
3 ons halen 2 ons betalen
(dus 3,90 voor 300 gram
AUOIO-VIDEO-TV
GRAMMOFOONPLATEN
MUZIEKINSTRUMENTEN
ORGELS-PIANO S
Vorige week introductie op de muziekbeurs in
Frankfurt, nu al bij muziekhuis Rossmeisl
de nieuwe Yamaha DX 7 II
asielbeheerder
Daarvoor ver-
Ringbaan Oost 271
Tel. 013/353173
Von Suppéstre
Tel. C
Perzen - Berbers
ïmen
in de
te is
zes
Vour-
*eide,
Eigen technische dienst
Tel. 013-420986
2 eetl. bloem, bouillon, room, citroenra"
aroma. Deze saus goed glad roeren en ca.
de kiprolletjes en laat in voorverwarmde i
Serveren met rijst, knapperige ijsbergsla en ’n
verkeer is toe-
isroute, aange-
i service
in trek
minder
A-kwaliteit grenen I
vloerplanken
19mmdik- 0030
115 mm breed perm
In div. lengten te verkrijgen
VORSELAARS
doe-het-zelf-centrum
‘Straat 35, Tilburg
013-551933
nog
lelangstel-
nationale
Ananastaart.
Smelt de suiker in de boter, laat weer even opstijven tot het moment dat u dit
mengsel op de bodem van een springvorm kunt gieten zonder dat het eruit
Snijd 4 van de 5 plakken ananas doormidden en leg ze op de bodem (gesneden
zijde binnen). De resterende plak legt u in het midden. Abrikozen in de ananas-
boogjes leggen. Maak het beslag door boter, sinaasappelschil en de eidooiers
luchtig te kloppen. Bloem zeven en samen met het bakpoeder, het zout en het
sinaasappelsap toevoegen.
Het beslag op de vruchten gieten, afbakken in voorverwarmde oven gedurende
ca. 40 min. op 180° C.
Even af laten koelen en omgekeerd (vruchten boven) lossen op platte schaal.
Desgewenst serveren met een toefje slagroom.
BINNENLOPEN
Ondertussen is het komen en gaan
van klanten. Veel van hen vinden wat
ze zochten. Enkele verlaten weer met
lege handen de winkel, die wilden al
leen mar even kijken. «Dat vindt ik
prima», meent Marion. «Je bent hier
tot niets verplicht. Als ze echt iets wil
len kopen dan weten ze wat ik heb en
dan komen ze wel». Het staat u dus
helemaal vrij om eens even bij Ma-
rion’s Pingouin binnen te lopen. Dat is
en blijft tenslotte de beste manier om
te zien wat er allemaal voorradig is op
het gebied van breigarens, borduurga
rens, knopen, naalden, breiboeken,
etc.
3ORDELIGER.
<t en gemalen
0 g 55 ct„ 10
j 50 pakken 10
Fons Pessers
iuvelstraat 12,
24, Beethoven-
n harte welkom, op don-
26 februari bij Tuincen-
urg-Zuid. Wilt u wel even
3ren uw komst telefonisch
doen via tel.nr.
Op zaterdag 21 maart wordt ’n eer
ste reünie georganiseerd, voor kliënten
en bezoekers (periode 1960-1967) van
Café Bar Ben Stillekens, in de Cantor-
zaal van de Postelse Hoeve. Een en an
der met muzikale medewerking van de
Dixie Daddy’s o.l.v. Sally Kox, aan
vang 21.00 uur.
Voor inlichtingen kunt u terecht
Hein Buster, Postbus 343,
432421, 5000 AH, Tilburg.
Ingrediënten:
1 'komkommer, 12 gr. gelatine, 2 eetl.
fijngehakte peterselie, 2 sjalotten,
1 eetl. citroensap, 3 eetl. bouillon,
peper, zout. 150 gr. blauw geaderde
kaas (Danablue, Roquefort etc.),
125 gr. Mon Chou, 1/8 dl slagroom,
2 dl yoghurt.
Boter of olie om de vorm in te smeren,
toefje peterselie, bosje radijs,
schijfjes citroen voor de garnering.
Komkommer/Kaas Mousse.
Schil een komkommer, rasp Vi deel en snijd de rest in plakjes. Gelatine weken
en oplossen in bouillon met het citroensap. Peterselie en sjalot fijnhakken, in
kom doen en er de geaderde kaas, de Mon Chou en de yoghurt door kloppen.
Het beste gaat dit in de mixer. Nu de gelatineoplossing door het mengsel roeren
en vervolgens de (uitgelekte) komkommerrasp. In ruime kom af laten koelen tot
de massa begint op te stijven. Slagroom kloppen en met enkele luchtige slagen
erdoor werken. Breng op smaak met peper en zout.
Cakevorm insmeren met gesmolten boter of Olie, vullen met de mousse en in de
koeling geheel op laten stijven.
Na 1,5 a 2 uur de vorm storten op platte schaal. Garneren met de plakjes
komkommer, toefjes peterselie, radijsjes en schijf)es citroen. Geef er een toastje
Soms gaat het om computergestuur
de zaagmachines. Directeur Van de
Wouw «Met het oog op technologi
sche ontwikkelingen zullen computer-
lt gestuurde machines steeds meer ge-
bruikt gaan worden. Wat dat betreft is'
in principe al veel mogelijk. De com
puter kan bijna alles. Maar belangrijk
is natuurlijk ook, dat alles betaalbaar
blijft». Het is vanzelfsprekend dat BE
WO ontwikkelingen op dit gebied
nauwlettend volgt.
BEWERKINGSCENTRUM
BEWO fabriceert cirkelzaagmachi-
nes voor geautomatiseerde produktie-
processen, maar het eigen produktie-
proces staat ook onder invloed van
automatisering. In maart 1985 heeft
het bedrijf een zogeheten «horizontaal
bewerkingscentrum» geplaatst. Deze,
in Japan gefabriceerde en computerge
stuurde machine stelt BEWO in staat,
om sneller en flexibeler te werken. De
die nodig is voor de vervaardiging Op
een zaagmachine, wordt met dit 50 mt
igscentrum teruggebracht van
weken tot enkele dagen. Ter-
meeste andere machines serie-
werken, produceert de Japanse
ine tegelijkertijd alle noodzakelij
ke onderdelen voor een cirkelzaag!
chine met uitzondering van het
werk en de electro-motoren. Maar dit
is dan ook het enige dat BEWO niet
zelf produceert. Overdag wordt deze
machine uit Japan opgespannen en ’s
nachts voert de machine het program
ma uit. Niet alleen de produktie, maar
•ings- ook de admininstratie van BEWO
teens heeft te maken met toenemende auto
matisering. De organisatie is echter
flexibel genoeg, om de gevolgen van
automatisering. De organisatie is ech
ter flexibel genoeg, om de gevolgen
1 automatisering zonder grote pro
blemen aan te kunnen.
irijf VOLKSREPUBLIEK
UJ~.~.meid BEWO staat ook bekend om zijn
grote hoeveel- goede service. En deze service van het
zaagbewerking bedrijf houdt niet op bij levering van
een cirkelzaagmachine. Ook na ver
koop biedt BEWO de klant een be
langrijk stuk zekerheid. In dit verband
kan onder meer de snelle nalevering
van onderdelen genoemd worden.
Een goed produkt maken is niet vol
doende. De machine moet ook
verkocht worden. Daarom staat
WO ook regelmatig in de belar"
ling, door het bezoeken van r
en internationale vakbeurzen. Vaak
worden bij zulke gelegenheden belar
rijke kontakten gelegd, die niet zei
resulteren in nieuwe klantenrelat
is in wijnen en
maken van wijn,
e week donderdag
en) tegen half acht
mtrum Tilburg-Zuid
aan de Stappe-
i een demonstra-
zelf maken
is een - let-
jiC dan ook
trekt.
Afgelopen vrijdag 13 februari heeft Marion van Kerkoerle een wol- en hand-
■■.crk-speciaalzaak geopend aan het Stadhuisplein 263 (in de Katterug) in Tilburg.
De naam van de zaak luidt Marion’s Pingouin naar het Franse wolmerk Pingouin.
Die vrijdag is voor Marion geen ongeluksdag gewordenintegendeel. Van 11 tot
17 uur was het steeds erg druk in de winkel, aldus Marion die zich geen betere
start had durven te wensen. «Het was buiten verwachting», aldus Marion, «we
kwamen handen tekort». Ook de maandag daarna was het zo druk dat er nauwe
lijks tijd gevonden kon worden voor een gesprekje met de Koerier. Toch is dat uit
eindelijk gelukt.
Waar Marion zelf voor moet zorgen
is de behandeling van haar klanten.
«Een kundig advies is in deze branche
erg belangrijk», weet Marion. «Daar
neem ik dan ook echt de tijd voor. Ik
wil, als het kan, iedereen tevreden stel
len», aldus Marion.
Als extra-attractie geeft Tuincen
trum Tilburg-Zuid deze avond boven
dien 10% korting op alle wijnmaak-ar-
tikelen - dus nog een reden te meer
voor een bezoek aan deze interessante
demonstratie-avond!
Ingrediënten:
4 kippeborstfilets, 1 eetl. bloem,
peper, zout, 8 olijven, 2 teentjes knof
look, 1 eetl. olijfolie, 1 eetl. tomaten
puree, tijm, basilicum, 1 eiwit,
75 gr. braadboter, 12 borrelprikkers.
Voor de saus: 2 eetl. bloem, 2 dl room,
4 eetl. bouillon, ‘A eetl. citroenrasp,
peper, zout, aroma.
Wie geïnteresseerd
dan vooral in het zelf
moet zich volgende
avond (26 februari)
naar het Tuincent,
spoeden. Want daar, t
goorweg 229 vindt dan
tieavond plaats over het 2
van wijn. Zelf wijn maken is
terlijk - heerlijke hobby die
terecht steeds meer beoefenaren
Voor diegenen die (nog) niets
over alles wat er bij het zelf bere
van wijn komt kijken, maar ook
de meer gevorderde amateur
dit een zeer interessante en k
avond te worden.
Niet alleen zal er een videofilm wor
den gedraaid waarin alle aspecten van
het zelf wijnmaken uitvoerig aan de
orde komen, ook wordt u daarna vol
op in de gelegenheid gesteld om aan de
aanwezige deskundige uw vragen te
stellen of uw problemen daar aan voor
te leggen.
U bent van
derdagavond 2
trum Tilbur*»-'
van te vorv..
melden? Dat kunt u
35.69.91.
En wat BEWO heeft en kan is niet
gering. De vervaardigde cirkelzaagma-
chines zijn van hoge kwaliteit en dat
geeft de klant een belangrijk stuk ze
kerheid. Het mag dan ook geen verras
sing heten, dat BEWO intussen een
clientele heeft opgebouwd in heel
Europa, de Verenigde Staten en het
Verre Oosten. Momenteel is 25 pro
cent van de produktie bestemd voor de
Amerikaanse markt.
Omdat het bedrijf internationaal
georiënteerd is, zijn belangrijke kon
takten in het buitenland gelegd. Zo
werkt BEWO nauw samen met bedrij
ven in het buitenland, die zaagmachi
nes voor zwaardere metalen fabrice
ren door uitwisseling van gegevens
komt het bedrijf mogelijke klanten op
het spoor. En als BEWO te maken
heeft met een bedrijf dat machines
zoekt voor het zagen van zwaardere
metalen, dan wordt dit bedrijf door
verwezen naar een collega-bedrijf.
Vervolg van blz. 1
Wat files betreft, hoeven we hier in
Tilburg gelukkig nog niet echt te kla
gen, situaties als in de Randstad doen
zich hier bij lange na nog niet voor.
Knelpunten
Alleen in de omgeving
Gorinchemsebaan/Hassel trotonde en
Fietsers
Merkwaardig is de beweging onder
het (brom)fietsend publiek: terwijl al
gemeen het tweewielig ve*'-
genomen is juist de fietsr
legd tot optimale veiligheid en
voor de (brom)fietser minder
geraakt: in 1986 kreeg zij 6%
verkeer te verwerken.
De Tilburgse Koerier blijft kennelijk
een speciaal plaatsje innemen in de
harten der Tilburgse fietsers en brom
fietsers: evenals in de voorgaande ja-
ren had het N.S. Plein in 1986 de
meeste (brom)fietsers te verwerken:
zo’n 14.00 op een werkdag tussen 7.00
en 19.00 uur. Enfin, wij zien u graag
langs komen.
VAN HOBBY TOT BEROEP
De wol- en handwerkspeciaalzaak
Pingouin aan het Stadhuisplein 263 is
niet nieuw. Elf jaar heeft er een Pin-
gouin-zaak gezeten. De voormalige
winkelvoerders zijn er onlangs echter
om gezondheidsredenen uitgestapt en
Marion van Kerkoerle kon het beheer
ovememen na overleg met Pingouin.
«Dat was een buitenkansje voor mij.
Ik kon zo .van mijn hobby mijn werk
maken». In de winkel zijn enige veran
deringen aangebracht. Zo is er een tus
senmuur verdwenen waardoor het
winkeloppervlak vergroot kon worden.
imaast is de collectie breigarens op
«.ivur gesorteerd en zeer overzichtelijk
in vakken geplaatst. Ook zijn er zitjes
gecreërd waar klanten op hun gemak
Elke dag worden er in Nederland
honderden examens afgelegd en al
naar gelang de mate van voorbe
reiding zullen kandidaten daar wel
of niet voor slagen. Onlangs was ik
aanwezig bij een horeca-examen op
scholengemeenschap ”De Rooi’
tijd
van
bewerking
INTENSIEF
klanten van BEWO zijn grof ge- matig
n twee groepen onder te verde- machir
Op de eerste plaats zijn er de
kleingebruikers. In deze categorie vin
den we onder meer onderhoudswerk-
plaatsen en technische diensten van
grote ondernemingen. In dit soort
werkplaatsen worden zaagmachines in
de regel weinig onderhouden. De ma
chines voor kleingebruikers bouwt BE
WO daarom extra stevig en storip“«-
ongevöelig. Het bedrijf levert event
aan grootgebruikers. Dat zijn meestal
grote ondernemingen en fabrikanten
van massaprodukten, zoals auto’s,
camping-artikelen, buismeubelen en
hekwerk. In dit soort ondernemingen van
speelt het afkorten van materiaal door- blen
gaans een zeer belangrijke rol. De cir
kelzaagmachine wordt in zo’n bedr
intensief gebruikt. En per tijdseenhe
moet de machine een grote h
d van de betreffende 2
kunnen voeren.
nabij het kruispunt Bosscheweg/Ring
baan Oost alsmede verder op de Bos
scheweg doet zich tijdens de ochtend
en avondspits enige filevorming voor.
Overigens vormt de nieuwe verkeers
lichtenregeling op de Ringbaan Oost
al een grote verbetering in vergelijk
met de vroegere situatie.
De Ringbanen en de Tilburgse uit
valswegen (waaronder de veel te smal
le Bosscheweg al jaren een extra ver
keersprobleem vormt) hebben trou
wens de grootste toename van het
autoverkeer moeten verwerken. Ter
wijl overige wegen in Tilburg een stij
ging in verkeersintensiteit te zien ga
ven van 1 tot 4% moesten de Ringba
nen 8% meer auto’s «opnemen». Om
dat de Ringbanen, die de afgelopen ja
ren ingrijpend gerenoveerd zijn, nu
aan de top van hun opnamecapaciteit
zitten, zal binnen afzienbare tijd een
andere oplossing voor dit doorstroom-
probleem moeten worden gevonden.
Nog groter dan op de Ringbanen
was de toename van het autoverkeer
op de uitvalswegen van Tilburg. In
1986 verlieten en bezochten 14% méér
auto’s de stad dan in het jaar ervoor.
diverse breiboeken kunnen doornen
en modellen kunnen uitzoeken. Aan
buitenkant van de winkel tenslotte
de gevel veranderd.
TEVREDEN
Een van de sterke punten van Pin
gouin is volgens Marion dat het een
uitgebreid assortiment breigarens in
alle kleuren en diktes voert. En na
tuurlijk de kwaliteit van Pingouin is
zeer goed'zo vult Marion daarbij aan.
Vervolg van blz. 1
De kroon op zijn werk
en inspanningen kreeg hij in 1979 toen
hij full-time asielbeheerder kon wor
den. Daarvoor was hij werkzaam als
bakkersknecht bij bakker Vogels en
magazijnbediende bij de wollenstof-
fenfabriek Kerstens. Na de oorlog ging
hij bij de Volt werken waar hij tot 1979
arbeidzaam was. De Nederlandse Ver
eniging tot Bescherming van Dieren
vond toen samen met de gemeente Til
burg en de Volt een geschikte oplos
sing die tot resultaat had dat de heer
de Beer als full-time
aangesteld kon worden.
vulde hij die functie in combinatie met
zijn baan bij de Volt.
In al die tijd dat de heer de Beer ac
tief was voor de dierenbescherming
heeft hij steeds zijn gezin achter zich
geweten. Ook al ging de familie
Beer sinds 1968 niet meer op vakanti
Het asiel kon immers niet onbeheerd
achtergelaten worden. Maar natuurlijk
ook dank zij de inzet van de vele vrij
willigers heeft de asielbeheerder zijn
werk steeds tot tevredenheid van allen
kunnen doen.
Voorlopig blijft de heer de Beer nog
de eindverantwoordelijkheid dragen
voor de dagelijkse gang van zaken op
het dierenasiel aan de Bosscheweg.
Pannen”. Drie jongelui moesten
daar in teamverband een heus
5-gangen menu op tafel brengen.
D.w.z., koken, uitserveren en als
gastheer begeleiden. Nou vind ik een
uitgebreid diner, al doe je dat thuis
in vriendenkring, altijd al een hele
opgave. Maar als je dat ook nog
onder de kritische blik van je
leraren moet doen en met de wijzer
van de klok in je rug, is zo’n
prestatie best slopend. Een moeilijke
som kun je nog eens narekenen of
overmaken, soep die te zout is kun
je weggooien... Daarom niets dan lof
voor hetgeen Luc Retra, Celine
Vermeulen en Nico Evers presteer
den. Voor mij hebben ze een dikke
voldoende gehaald. En Celine, trek
je niets aan van die horeca-mallig-
heid dat bij een salade van haas het
vlees per se in waaiervorm moet
liggen. Eigen inbreng moet kunnen,
zeker in het creatieve culinaire vlak.
Slaapkomfort
Ingrediënten:
60 gr. boter, 150 gr. bruine basterd
suiker, 5 plakken ananas uit blik,
10 abrikozen (uit blik of gedroogd).
Beslag: 120 gr. boter, 2 eetl. geraspte
fj. sinaasappelschol, 200 gr. suiker,
W 2 eieren, 200 gr. bloem, 2 eetl. bak-
ÖP poeder, snufje zout, 1 dl
sinaasappelsap.
Samen met een zevental andere Ne
derlandse ondernemingen heeft BE-
WO nog niet zo lang geleden een be- werk-speci
langrijke order weten te verwerven in
de Chinese Volksrepubliek. De bedrij
ven zullen gezamenlijk een fietsenfa-
briek gaan opzetten, waarbij de zaag
machines uiteraard door het Tilburgse
bedrijf geleverd zullen worden. BE-
WO-directeur Van de Wouw, één van
de twee oorspronkelijke initiatiefne
mers van het project«Het eerste kon-
takt is gelegd op eer\ vakbeurs in Pe
king. Onze kontaktpersoon is een Chi
nees, die aan de Technische Hoge
school in Delft heeft gestudeerd». De
Tilburgse ondernemer wijst erop, dat
in dit land een gigantische markt voor
fietsen ligt. Van de Wouw «Er rijden
momenteel 28 miljoen fietsen in Chi
na, maar er is behoefte aan zo’n 60
miljoen tweewielers».
GEMOTIVEERD
O, dit moment werken bij BEWO
50 medewerkers. Het merendeel van
de mensen is technisch geschoold op winke
het gebied van metaalbewerking of aan
electrotechniek. Kleur
Het niveau van de werkzaamheden
is door de sterke ontwikkeling van de
tagma- techniek aanzienlijk toegenomen. Zal
plaat: dat geen problemen geven bij een
eventuele instroming van nieuwe me
dewerkers, die rechtstreeks uit het
technisch onderwijs komen De direc
tie hierover «Iemand die van school
komt kan bij ons het vak leren. Maar
voorop staat wel, dat de nieuwe mede
werker gemotiveerd moet zijn».
De nieuweling wordt intern opge
leid. De afdelingschefs spelen daarbij
een grote rol. «Wij zijn bij BEWO van
mening, dat je het werk het beste al
doende op de werkplek leert», aldus de
BEWO-directie. Naast de produktie-
en verkoopafdeling heeft BEWO ook
nog een ontwerp resp. ontwikkel
afdeling voor de produktontwikk
en een afdeling administratie.
In de wetenschap dat het pe
neel met grote inzet een kwaliteitspro-
dukt vervaardigt, gaat BEWO de toe
komst optimistisch tegemoet. Het be
drijf zal zich daarbij blijven richten op
automatisering. Dat is uit concurentie-
overwegingen ook noodzakelijk. En ze
ker is dat BEWO het assortiment nog
verder zal uitbreiden. Er kan daarom
vastgesteld worden, dat de Tilburgse
roducent van cirkelzaagmachines niet
«sulzit». Directeur Van de Wouw
«We willen dat BEWO blijft wat het
er».
Peter van Oirschot.
In het Rhóne-gebied, dat niet alleen
om zijn wijnbouw maar ook om zijn
fruitteelt bekend staat, kennen we twaal)
«crus». Deze crus behoren de beste wij
nen van de streek te zijn. Saint-Joseph
had echter een mindere reputatie. Dit
mocht dan voor enkele wijnen het geval
zijn, maar de wijnboeren uit de streek
hebben er alles aan gedaan om die repu
tatie te verbeteren. Na het proeven van
enkele soorten mag men stellen dat de
wijnen van Saint-Joseph de nominatie
cru weer waardig zijn.
De appellatie Saint-Joseph heeft haar
uvr.1. naam te danken aan een heuvelrug die
weten tussen het dorp Mauves en de stad Tour-
:reiden non De wijngaard op deze helling
K voor was tot de franse Revolutie in bezit van
belooft een klooster. Het is zeer waarschijnlijk
leerzame dat de geestelijken de wijngaard, en
daarmee ook de helling de naam Saint-
Joseph gegeven hebben. De wijn zelf was
in die tijd bekender als «le vin de Mau
ves», genoemd dus naar het dorp.
Na de Franse Revolutie kwam de
wijngaard in bezit van de boer Bernard
Gripa en het wijnhuis Chapoutier. De
omvang was toen bijna tien hectare. In
1956 ontving Saint-Joseph zijn appella
tion en vanaf die tijd veranderde er heel
veel dat de kwaliteit niet ten goede
kwam.
Tot 1969 omvatte Saint-Joseph
gemeenten, waaronder Mauves en To
non. Omdat de belangstelling groei
besloot men het wijndistrict te vergroten:
van zes gemeenten met ’n produktie van
ongeveer 3.000 hectoliter naar 26 ge
meenten met 300 hectare wijnstokken
die 10.000 hectoliter kwaliteitswijn kun
nen produceren.
De oorspronkelijke wijnen van Saint-
Joseph komen van een graniethoudende
bodem vermengd met wat klei, kalk en
zand. Na de expansie begonnen de wijn
boeren de druif overal te cultiveren. Ook
op gronden die niet in bovengenoemde
samenstelling kennen. Geen wonder dat
de kwaliteit verminderde na deze grote
uitbreiding.
Vele wijnboeren zijn van mening dat
men niet alleen de kwantiteit maar ook
de kwaliteit in acht moet nemen. De wij
nen van Saint-Joseph mogen alleen
maar van de meest geschikte gronden
komen. Deze meningen en de huidige
kennis van het vinificeren hebben er voor
gezorgd dat de wijnen uit dit district in
kwaliteit verbeterden.
Zoals ik u de vorige keer vertelde,
kent elke cru van de Cótes-du-Rhöne
zijn eigen wijnwet. De druiverassen, de
maximale opbrengst en het minimale al
coholpercentage verschillen van cru tot
cru. Zo moeten de wijnen van Saint-Jo
seph ’n minimum alcoholgehalte van tien
procent hebben. Men mag niet meer dan
veertig hectoliter kwaliteitswijn van één
hectare wijnstokken produceren. De
druivesoorten zijn, in tegenstelling tot
Chateauneuf-du-Pape, zeer beperkt.
Voor de rode wijn gebruikt men de
Syrah waarbij men hoogstens tien pro
cent van de witte druiven Marsanne en
Roussanne mag mengen. De wijn ont
leent zijn fruitigheid en zijn smaak van
frambozen of kersen van de Syrah.
Voor de witte wijnen, die slechts tien
procent van de produktie uitmakén, mo
gen alleen de witte Marsanne en Rous
sanne gebruikt worden. De witte wijn
past goed bij riviervis zoals snoek of fo
rel. Heeft u eens zin in een andere, maar
toch gangbare, wijn uit de Cótes-du-
Rhöne, vraag dan uw slijter naar en
Saint-Joseph.
Italiaanse Kiprolletjes.
Laat uw poelier de borstfilets in dunne plakjes snijden; 3 plakjes per borst.
Bestrooi de plakjes met peper en zout en leg ze op een met bloem bestrooide
plank. Olijven bakken, knoflook uitpersen en met olijfolie, snuifje tijm en
basilicum, tomatenpuree, in een kom tot een strijkbaar papje kloppen.
Eiwit loskloppen met wat water, filets hiermee insmeren en vervolgens afstrijken
met de vulling.
Filets strak oprollen en vastzetten met een of twee houten prikkertjes.
Braad de rolletjes op hoog vuur snel bruin in de boter en doe ze over in een
vuurvaste schaal. Braadboter voor de helft verwijderen, restant afblussen met'
- --•-rasp, breng op smaak met peper, zout en
i ca. 5 minuten in laten koken. Giet ze over
e oven gedurende 15 minuten doorgaren.
i glas mooie Italiaanse wijn.
union, roon
goed glad
dienst
16