)0P
p
;o:
Veranderingen op Schouwburgring
en Louis Bouwmeesterplein
95.
FONS VAN DEN HOUT
If
Midden-Brabant
is economisch
op de goede weg
tellen
ooo,-
I50.-J
►95.-
Heidemij onderzoekt de
bodemverontreiniging
in park de Horion
Verkoop grond
Hasseltplein
Cuisine^
formaat
ni
H
Meer aandacht voor het winkelend publiek
Een huis zó niet te bewonen
7 Brabantse»
Brabantse koks
Automatisering midden- en kleinbedrijf
1
alwijk
Omzet bedrijfsleven nam vorig jaar toe -
verwachtingen zijn gunstig
Hulp bij invullen
belastingbiljet
keukenbladen
Landelijke
promotiedag
.gede**
Tegenstanders
gezocht
Donderdag 12 februari 1987-pagina 9
februari 1987-pagina8[ QETILBURGSE KOERIER
KAA3 DtLIK.ATZ.33ZN
deze week ter kennismaking:
Vervolg van blz. 1
I
198,-
400,-
«k
2.445,-
Vervolg van blz. 1
Op dit Louis Bouwmeesterplein gaat een parkeergarage komen.
iere
ofd\
Bovenstaande recepten zijn steeds voor 4 personen.
i waar te zijn
r, het laagst
Van alles te doen
Op afspraak
Voorlichtingsavond op KUB
worden
•n waar ook
2499,
i Restaurant
l De Pepermolen
del
er m
ren. De verbinc
tussen weer on j
irkeergai
ruimte
nui
131
60-40680
jrgen gesloten
bt"
St.
toelever
da en i
het
en
uit
Ook dit
belastir
spectie >a.
invullen va
Wit kunststof
Kamer
idden-Brab
Inlichtingen:
men zoals het Gilde van Gastheer
schap, de NCK, de Oosterse Keuken,
250 x 60 cm NU 110,-
VORSELAARS
doe-het-zelf-centrum
Von Suppéstraat 35, Tilburg
Tel. 013-551933
ïrsoneelsuit-
ibant een
t Neder-
wamen er
1985 was
er or
lerer
schv
zen gaat wore
uitslag van he
demij en het
zoeksbureau de gemeente zal
Naar verwachting zal dat onde
over één maand afgerond zijn.
R AL UW STOFFEER.
K ook voor kussens
stellen, caravans en
grote collectie stof,
traat 37, tel. 433758.
onze eigengemaakte kaassalade
heerlijk op ’t brood of op ’n toosje
wij maken ’m in twee smaken: zacht en pikant.
de prijs is 1,95 per 100 gram
Ingrediënten:
2 dl. room, 6 eidooiers, 150 gr. suiker,
2 pakjes vanillesuiker, 4 eiwitten,
5 eetl. bloem, 50 gr. boter, wat
poedersuiker.
we parke
meeserplein gat.
automobielen. 1
uit drie bouwk
deeltelijk open t
recht op de KIe
met een bocht
Schouwburgrim
Menu Ie moulin a poivre
per couvert
Mousse de Volatile
et oeuf de caille sauté
Mousse van klppeborst met
gebakken kwarteleitje
Soupe de poivrons
Paprlkaroomsoep
Barbue au curry et sa pommes
Grletfllet met een verfijnde
kerriesaus waarin appel
Tijdens de promotiedag werken er
verschillende beroepsverenigingen sa-
Geen wonder in Neerlands
grootste keukenparadijs, waar
meer dan 100 keukens kunt
bewonderen.
KEUKENCENTRUM
Mandemakers
Rechtvaart^
Kaatsheuvel, Tel. 04167-72677.
Vrijdag koopavond.
Ingrediënten:
400 gr. uien, 4 eetl. boter,
magere runderlapjxn
gesneden, 2 teentjes knoflook,
3 kruidnagels, Vi theel. thijm (of wat
verse takjes), 1 liter bier, 2 eetl. boter
met 2 eetl. bloem,
1 eetl. bruine suike
gen en omdat er aan de eventuele op
lossingen een behoorlik prijskaartje
komt te hangen. Drie oplossingen zijn
denkbaar: sloop van de twee woningen
(maar één woning slopen is niet hele
maal ondoenlijk maar nauwelijks
goedkoper), de verontreinigde grond
er onderuit halen of de vuile grond iso-
:ren door middel van een kunstmatige
.'heiding. Voor welke oplossing geko- (Nd
rat worden, is afhankelijk van de Tilbi
i het onderzoek door de Hei- 1
het advies dat dit onder-
gemeente zal geven,
tg zal dat onderzoek
r, Stationsstr
sriode van 2
L gewerkt met
5r 27 februari te zijn ge- j
ven welke gegevens
Onlangs heeft de Gemeenteraad be
sloten om een strook grond te verkopen
aan de firma W. Swaans transport.
Hierdoor wordt een nieuwe ontslui
ting van het terrein van de firma W.
Swaans naar de Dr. Deelenlaan moge
lijk.
De vrachtauto’s van de firma W.
Swaans zullen na realisering niet meer
over het Hasseltplein rijden.
gemeente
i een par-
jwmeester-
is deze uit-
enheid op
t in het ge-
■’i 475 wo
mens komt
snheid op het
De nieu-
is Bouw-
1495
staan
Piusstraat 20
t/o parkeergarage
Koningsplein
(013)422990
Deze hulp is bedoeld voor belasting
plichtigen, die een A of E-biljet heb
ben ontvangen en in loondienst
pensioen genieten of een sociaiv «««,-
ring ontvangen (AOW-AWW-WAO-
bijstand en dergelijke).
Ook degenen die geholpen willen
worden met het invullen van een T-
formulier, kunnen terecht.
Zij die winst genieten, ondernemer
zijn, een vrij beroep hebben of een
«B»-biljet hebben ontvangen, komen
niet voor deze hulp in aanmerking. Al
gemene inlichtingen worden uiteraard
wél gegeven.
Rouleaux de boeuf
au foure avec mouilles
Runderrolletjes uit de oven
met noedels
meenten, de bedrijven zelf en andere
instanties hun voordeel kunnen doen.
Zo wordt iri de ERBO’s bijvoorbeeld
ruimschoots aandacht geschonken aan
de bedrijfshuisvesting. Bij dit onder
deel van de enquête blijkt dat vooral
veel groothandels erg ontevreden zijn
over de kwaliteit van hun huisvesting:
met die gegevens kunnen dan weer ge
meentelijke planologen en niet te ver
geten de bouwwereld (op. zichzelf een
zeer belangrijke bedrijfstak) hun voor
deel doen.
Vervolg van blz. 1
idienst zijn, P
ociaie uitke- Lek uls een zeef
De klachten ontstonden toen bij het
bouwrijp maken van het oude fa
brieksterrein de gasleiding gevonden
werd. Blijkbaar dacht men dat het een
oude ontluchtingsleiding was van het
gasnet en de gemeente besloot de lei
ding op het riool aan te'sluiten. Daar
door ontstond er weer een open ver
binding en konden diverse stoffen
gaan circuleren. Vermoedelijk is de
oude gasleiding of ontluchtingsleiding
zo lek als een zeef. Stankoverlast werd
namelijk snel door de bewoners van
Vlaamse stoofschotel.
De uien zeer dun snijden en licht aanbraden in de boter. Uit de boter scheppen
en apart zetten. In dezelfde (zware braadpan) de rest van de boter smelten en het
vlees aan alle kanten flink aanbraden. De uien aan het vlees toevoegen met al de
kruiden en het bier. Deksel op de pan en alles aan de kook laten komen. Op laag
vuur ca. l‘/a uur laten stoven. Neem nu al de vloeistof uit de pan en houd het
warm. Vermeng de vloeistof met bet bloem-boter-suikermengsel. Laat de sauce
nu op flink vuur nog ca. 10 minuten indikken. Leg het vlees terug in de sauce
en spatel goed door elkaar. Even doorwarmen. In een voorverwarmde oven
schotel opdienen, garneren met wat aardappelpuree. En vooruit, voor deze keer
drinkt u hier een flinke pint bier bij. Een belgische pint bijvoorbeeld.
Aanstaande maandag 16 februari organiseert de Nederlandse Club van Koks
'NCK) een landelijke promotiedag, waarin Brabant centraal zal staan en waarbij
T’jurg als gaststad zal optreden. De promotiedag wordt gehouden in de Schouw
burg Tilburg aan het Louis Bouwmeesterplein. Het programma start om 12.00 u.
en loopt door tot ’s avonds 20.00 u. Het doel van deze dag is een beeld te geven
van wat de Nederlandse Club van Koks te bieden heeft in de horeca en vooral in
de Brabantse horeca. Deze dag wordt georganiseerd voor restaurants en andere
horecagelegenheden.
het bewuste huis aan het Molenbocht-
plein gesignaleerd. Maar nu bekend is
worden, heeft het onderzoek door mid-
van luchtmetingen aangetoond dat
raftaleendampen in het huis circule-
T-»- -—»-:nding met het riool is in-
igedaan gemaakt.
Drie oplossingen
Dat men van gemeentewege de zaak
nu serieus neemt, blijkt uit het inscha
kelen van een extern onderzoeksbu
reau, de Heidemij. Volgens een woord
voerder van de Milieudienst van de ge
meente Tilburg is dit gedaan om een
zo objectief mogelijk onderzoek te krij-
jaar zal de inspectie Tilburg
ingplichtigen die onder deze in-
e vallen, behulpzaam zijn bij het
en van het aangiftebiljet voor de
inkomstenbelasting.
vorm zal veel aandacht worden
steed, aldus de gemeente. De ingang
komt te liggen bij de onderdoorgang
naar de Schouwburgring. Er ontstaat
zo een logische verbinding tussen par
keren en winkelen. Niet het hele Louis
Bouwmeesterplein zal in beslag wor
den genomen door de par
Er blijft op het plein nog i
voor 156 parkeerplaatsen.
Gemeentelijk
1 nformatiecentrum
Afgelopen dinsdag was er in de kan
tine van de dienst Publieke Werken
een informatiebijeenkomst voor om
wonenden en belanghebbenden. Wet
houder van Eijkeren van ruimtelijke
ordening, openbare werken en stads
vernieuwing gaf een toelichting op de
plannen van de gemeente.
De ontwerpen van de parkeergarage
en van de «nieuwe» Schouwburgring
zijn te bekijken in het Gemeentelijk
Informatiecentrum. Op 16 februari,
aanstaande maandag, zullen de plan
nen besproken worden in de commis
sie ruimtelijke ordening, openbare
werken en stadsvernieuwing.
Op dinsdag 17 februari a.s. wordt op gen. Ook
de Katholieke Universiteit Brabant in matiserin;
Tilburg een voorlichtingsavond over Drs.
automatisering voor het midden- en
kleinbedrijf gehouden.
Voor deze voorlichtingsavond wor
den makelaars, juweliers, kappers,
boekhandelaren, garagehouders, groot
handelaren en mensen uit de horeca
uitgenodigd.
Een ontsluiting van het terrein van
C. Swaans via het terrein van W.
Swaans is niet haalbaar. Zowel C.
Swaans als W. Swaans waren daar op
tegen. O.a. omdat het terrein van W.
Swaans in tweeën gesplitst zou wor
den, waardoor het terrein veel aan
bruikbaarheid zou verliezen. Een apar
te ontsluiting voor C. Swaans zou ge
heel door de gemeente gefinancierd
moeten worden. Vanwege de kosten is
deze.oplossing niet mogelijk, aldus de
gemeente Tilburg. Door de beslissing
van de Gemeenteraad wordt het aantal
vrachtauto’s op het Hasseltplein aan-
ziénlijk teruggebracht, maar niet tot
nul gereduceerd.
Profiteroles
Soesjes met mlntljs
en warrpe chocoladesaus
Keuken geopend
van wo. t/m zo.
vanaf 17.00 u.
Zoete omelet.
Eidooiers met room en de suikers flink kloppen tot een schuimige massa
ontstaat. Nu het eiwit stijf kloppen, hierover de bloem zeven en deze massa heel
luchtig door elkaar spatelen. In een grote koekepan de boter smelten en daarin
de eimassa laten stollen. Dubbelvouwen, op voorverwarmde schaal overdoen,
poedersuiker erover strooien én warm serveren.
Tevreden
Brede perspectieven en verstrekken
de conclusies kun je echter aan de
hand van dergelijke onderzoeken niet
verwachten (en dat is er ook niet de
bedoeling van), het grote overzicht
ontstaat pas wanneer je de gegevens
over een fors aantal jaren naast elkaar
legt.
-én conclusie trekken de onderzoe
kers van de «Kamer» wel: na een ja
renlange achterstand is het bedrijfsle
ven in Midden-Brabant kennelijk haar
schade flink aan het inhalen, want de
resultaten zijn hier de laatste jaren bo
ven het landelijk gemiddelde terwijl
voor de nabije toekomst hetzelfde
wordt verwacht.
«Midden-Brabant is op de goede
weg», concluderen de onderzoekers
dan ook tevreden.
Bij de presentatie van de gegevens is
onderscheid gemaakt tussen kleine be
drijven (met 1 - 49 werkzame perso
nen) en grote (met minstens 50 werk
nemers).
Aan de Middenbrabantse enquête
hebben bijna 1700 bedrijven deelgeno
men, ofwel twee derde van het totale
aantal. Terwijl de omzet in 1985 in het
geheel niet steeg t.o.v. 1984, blijken
met name de kleine bedrijven in Mid
den-Brabant een voorspoedige ontwik
keling door te maken: in 1986 gold
voor heel het bedrijfsleven een omzet
groei van 2 terwijl er landelijk juist
sprake was van een vermindering met
Ook investeringen vinden in onze
gio meer plaats dan in de rest van
ederland, al moet hier eigenlijk ge
sproken worden van «minder min
der»: in Midden-Brabant werd vorig legt,
jaar door de bedrijven 2 minder Eér
geïnvesteerd dan in 1985, terwijl voor
heel Nederland -3% geldt.
k wordt er een film over auto-
ering vertoond.
s. J.J.S.M. van der Heijden, lid
van Gedeputeerde Staten van de pro
vincie Noord-Brabant zal het ope
ningswoord spreken.
Drs. A.J. van Reeken, verbonden
aan de KUB zal spreken over de aan
pak van automatisering in de praktijk
en Ir. B. Krijgsman, van het Centrum
voor Micro-elektronika zal het slot
woord spreken.
De avond, die voor eenieder gratis
toegankelijk is (aanvang 19.30 uur)
wordt georganiseerd door de studen
tenvereniging ISABEST (bedrijfseco
nomen) van de KUB, het Coördine
rend Instituut Midden- en Kleinbe
drijf, het Regionaal Instituut Midden-
en Kleinbedrijf, de Kamer van Koop
handel voor Midden-Brabant en de
NMB-Bank. Inlichtingen: 013/
AA-innn
De hulp wordt verleend op het be
lastingkantoor, Stationsstraat 24, Til
burg, in de periode van 2 maart tot 1
april. Er wordt gewerkt met afspraken.
Die dienen vóór 27 februari te zijn “<*-
maakt. Na het t
schriftelijk bevestiging w
wordt aangegeven weL
moeten worden meegebracht.
Wie zonder afspraak naar het belas
tingkantoor gaat, loopt het risico van
een langere wachttijd; een afspraak
Jit en men weet zeker dat
beurt komt. Het telefoon-
;rvoor is 013-427711 toestel
zaalvoetbal iff zoekt Per branche vindt afzonderlijk voor-
lichting plaats over automatisering,
tegenstanders Hierbij zal worden ingegaan op de
specifieke automatiseringsmogelijkhe-
den voor elke branche. Dat gebeurt
door deskundigen uit de betreffende
jt be- branche organisatie en door studenten
nders die in deze branches onderzoek heb
ben verricht.
Verder worden er computerpro
gramma’s gedemonstreerd en kan do
cumentatiemateriaal worden verkre-
cantoor j
langere
voorkomt dit
men aan de
immer hier
II - 133.
Degenen die door ernstige ziekte of
invaliditeit verhinderd zijn naar het
belastingkantoor te komen (het kan
toor heeft geen speciale voorzieningen) ^ij zoeken tegenstanders voor de zaterdag
en degenen die slecht ter been zijn, middag. Omdat wij in een beginstadium
kunnen een afspraak maken op num- zijn zoeken wij teams die al een zaal tot
mer 013-427711 toestel 142. Zij wor- schikking hebben en zonder tegenstanc.
den dan te zijner tijd thuis bezocht. zijn.
Inlichtingen bij L. de Haas, Mendels-
Voor algemene inlichtingen kunt u sohnstr. 35, 5011 PA Tilburg, tel. 556746.
op het kantoor terecht van 9.00 tot
12 00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.
Het was niet mogélijk ook voor de
firma C. Swaans een andere ontslui
ting te realiseren. De hoofdvestiging
van de firma C. Swaans is aan de Post-
hoomstraat (industrieterrein Kraai-
ven). Aan het Hasseltplein heeft de fir
ma slechts een terrein voor de opslag
van containers. Gemiddeld komt hier
2 a 3 keer per dag een vrachtwagen,
die over het Hasseltplein rijdt.
ïringsbedrijven I.S.P.C. uit Bre
de Tilburgse wijnkopers. Ook
t onderwijs is op deze dag aanwezig
wel het Onderwijscentrum Horeca
Zoetermeer en de MHS de Rooi
Pannen.
Parkeergarage
Halverwege dit jaar wil de
beginnen met de bouw van
keergarage op het Louis Bom
plein. Volgens de gemeente is
breiding van parkeergeleger
dit plein noodzakelijk omdat i
bied rond de Schoolstraat zo’n
J ningen worden gebouwd. Tevei
I daardoor de parkeergeleger
Nul Plusterrein te vervallen. E
keergarage op het Louis
jlein gaat plaats bieden aan
De garage zal best
lagen en krijgt een ge-
J r aanblik. Hij komt lood-
)p de Kloosterstraat te staan om
en bocht af te buigen naar de
wourgring. Aan de ui terlijke
Personeel
Ook wat betreft de perse
breiding geeft Midden-Bral
iets gunstiger beeld dan het
landse totaalcijfer; in 1986 kws
hier 3 meer banen bij - in L
dat 5
Uiteraard zijn onderzoeken van de
ze soort, de zg. ERBO-enquêtes, uiter
mate nuttig omdat ze elk jaar opnieuw
een schat aan gegevens opleveren,
waarmee coördinerende organen als de
kamer van koophandel, maar ook ge-
Heel wat aktiviteiten zullen er die
dag uitgevoerd worden die vooral ge
richt zijn op het vakmanschap. Maar
ook kennismaking is een uitgangspunt
van deze landelijke promotiedag. Zo
er diverse technieken gede
monstreerd, zoals die in verschille
keukens wordèn toegepast. Men
verwachten: vakdemonstraties op
gebied van ijscurving, sierkunst in
ker, sculpurale culinaria, oosterse tech
nieken door Chinese meesterkoks on
der leiding van de heer Th. Ling, de
presentatie van Brabantse Meester
koks en ook het Gilde van Sigaren is
aanwezig op deze dag. Ook zal er een
forum worden gehouden onder leiding
van. de heren Cas Spijkers en Leon
Ribbens, met als thema: «Culinair
gastronomisch verantwoord bezig
zijn». Natuurlijk zullen de diverse toe
leveringsbedrijven demonstraties ver
zorgen en de onderwijsinstellingen to
nen de mogelijkheden van culinair on
derwijs binnen hun instituten. Iedere
geïnteresseerde is welkom op deze dag
en voor de entree hoeft u het niet te la
ten: u kunt zo naar binnen!
1 kg.
in blokjes
thijm (of i
r, 2 eet'
i, vermengd met
ker, peper en zout.
(dus 3,90 voor 300 gram)
Fons van den Hout... da’s andere kaas
Stadhuisplein 325 (Katterug) - Tilburg - Tel. 422716
Pittige Peren.
De Roquefort fijn maken met vork, boter erdoor mengen. De pieren uit laten
lekken en vullen met de kaasmassa. Slagroom licht opkloppen (niet stijf) en
vermengen met de kwark. Dit sausje op smaak brengen met wat Worchester
sauce.
Op dessert bordje wat blaadjes eikebladsla schikken. Gevulde pieren erop,
overgieten met de saus en afgameren met stukje tomaat en toefje pieterselie.
O r—1 O
Ingrediënten:
8 halve pieren uit blik, 100 gr.
Roquefort, paar blaadjes eikebladsla,
50 gr. boter, 100 gr. kwark, 1 dl.
slagroom, paar druppels Worchester
sauce, 1 tomaat, wat krulpeterselie
ter garnering.