br IF* Veel meer soorten paddestoelen dan de champignon ^69,j 'Sx?'n,s 150,- EETGEZONDEETVB REMMERS-DE JAGER 998,- %96»-\T.479£ ECHTE OPRUIMING ZIET U BIJ BARTELS AUDIO VIDEO 498,- B2 R.K.T.V.V. 899,- ®98,. Nieuwe sponsor cl-jeugd Longa kijkëM.’ koM BESTERDRING 87, TILBURG - TEL. 431489 LAMAROTTE 5U Zouavia 2 in het nieuw OPRUIMING Missie-tentoon stelling Shirtreklame voor het eerste dameselftal van V.V. Zigo 1500,- MOSSELEN 599,- 1.199,- jvc 299,. 700,- \c^pa' 1000. 50% 700,- 2.198,-1 Niet zwammen, maar eten ^49,. Brabant 20269,- - 269,- 1000,- 1.698^ ra luari 1987-pagina 18 Donderdag 15 januari 1987 - pagina 19 DE TILBURGSE KOERIER en TV. pvvW®’ Toepassingsmogelijkheden In de keuken Oesterzwammen met ■hügTon- I Heerlijke verse paddestoelen JACKS £98^ JL498< kr worden uw reiskoster 1 Philips audio rack - dub eqi Gevulde champignonhoed- jes Tilburg, Piusplein 25 Den Bosch, Markt 44 >of cht- loom van e en sma- t voor het ver- l GRATIS )ude Maasje dat lang w den. Gew< beurcr. in écht r7j:- namelijk in aa ilt in de BLAAK 18 januari 5.30 uur F VISSPECI AAL ZAAK k BESTERDRING 27 TILBURG, TEL. 420424 J 100 06161 Zie onze speciale etalages LAMMY JACKS LAMMY COATS jL598r1 11 98j" •ed met veel bergruimte >ij Meubelhome nu paddestoelen Verse groente en sauzen uit eigen keuken «Slanke lijners» 's. Zittend v,t,r J. Smulders. audio rack - dubbeldeck - equalizer-met Philips-boxen voetbaltassen v.Ln.r. T. de i M. Maes. Daems, J. “roek. speeli HOFSTEDE op zondag 1 vanaf 16. Toegang l ingang via Oi fen ook opne veel mensen g paddestoelen een zilveren lepel mee te het gerecht, de lepel worden. Dit fabeltje it Philips VHS videorecorder VR 6462 Alles erop I Zilver of zwart Met boxen boter over 15 minuter hete oven. Stro de tuinkruiden de schonken gekregen van de firma 11 (leider), M. Mercon, S. Lans- ~td v.Ln.r.: K. Donders, R. Ver- Op de foto ontbreekt M. A-kwaliteit grenen i vloeiplanken 19mm dik- 00 30 115 mm breed per In div. lengten te verkrijgen VORSELAARS doe-het-zelf-centrum Von Suppéstraat 35, Tilburg Tel. 013-551933 Onl 3nge- matl, siera- rechtt Hitachi Scass.-deck Do)by\ de lightberg werkplaats voor de I 19 in Haaren, tel. I tiiseert de komende tzingen en cursussen. een overzicht daar- I 40x80 cm plus 4 stoelen Meubelhome snatP t PlaatsDorpshuis Esbeek, Dorps straat 4, 5085 EG Esbeek, tel. 04246- 585. pkamer erwand met veel op Normaal f1995,- overschat. Men dacht dat het uitste kende vleesvervangers waren. Dit is zeker niet waar, het gemiddelde eiwit- percentage ligt op 3,5 gram per 100 gram paddestoelen (hetzelfde eiwitper- centage als in sommige koolsoorten). Paddestoelen bevatten ook vitamine C, maar dit gehalte is aan de lage kant. witte padde- jkheden. chamj hoed I audio. San**' De B2-jeugd van R.K.T. V. V. heeft prachtige BT Lifters. Op de foto met de nieuwe tassen: loks, J. Zebregs, J. Gijzelhart, W. Zeegers en hoof, P. Paridons, R. v.d. Puk, S.v. Boschel, R. P v.d. Broek baar in blank, grijst W x 200 cm en 2 nacf ■elooflijke prijs van Sony 8 mm I video-camera met accu I lader, cass. I Dus compleet tentoonstelling voor voor groot en klein, jong en oud, voor de smalle en iets bredere beurs, voor en uw huisgeno ten, vrienden en bekenden, afkomstig uit Esbeek öf (verre) omgeving. De verkooptentoonstelling is ge opend op zaterdagmiddag 17 jan. ’87 van 14 to 18 uur en zondag 18 jan. van 11 tot 17 uur. per 1 veel mineralen, van het B- van padde- weleens Trompet de la Mort (Ho Overvloed)een aromatische kelijke paddestoel. Geschikt voor gebruik als groente en geschikt als vanger van de dure truffel in patés. Shi-take: meest gekweekte padde stoel ter wereld. Deze soort komt meestal gedroogd in de handel en is af komstig uit China en Japan. In de Oosterse keuken is deze paddestoel onmisbaar. Paddestoelen moeten op de juiste manier behandeld worden wil de latte smaak bewaard blijven en het beste tot naak zijn recht komen in de gerechten. Als )r de hoofdregel bij het schoonmaken geldt, dat lang wassen vermeden moet wor- als den. Gewoon wassen moet alleen ge- óf op bereid beuren in die gevallen wanneer het nad) - 1 dag écht nodig is. Paddestoelen bevatten geper- namelijk van nature veel water en als ie koel- ze in aanraking komen met water ne- plaats, men ze extra water op. Bij het bakken paddestc ;7ische of smoren komt dan teveel vocht vrij. paddest ’enwoordi- Om dit vocht te verdampen moet het me*j wltte ie meeste gen Of de vf.«. Italië wor -*frkt in in 5 1 doe'^Qtion De Cl-jeugd van Longa is erin geslaagd een nieuwe sponsor te krijgen. De reclame op de shirts is van Dansschool Wim en Ellie Boleyn. De Cl-jeugd dankt bij deze de nieuwe sponsor. Op de foto staand van Ln-r. mevrouw en dhr. Boleyn, J. Hesselbenh, R. van Raak, A. v.d. Bogaard, A. Snorren, A. Molenschot, H. Busemeyer (trainer), H. Beukman (leider). Zittend n.Ln.r. L. v.d. Wouw, V. Topsokal, N. Kaddigianopoulos, W. Abagi, M. Sterrenburg, M. de Boer, M. e Rooy en H. Brans. Er bestaan diverse gebruiksmoge lijkheden voor de verschillende soor ten paddestoelen. Hierbij geven we enige mogelijkheden,die voor de meeste soorten van toepassing zijn - bakken in bgter met zout en pep*”- en eventueel tuinkruiden, heerl vlees- en groentegerechten - gebakken paddestoelen als v^™<*- recht met bijvoorbeeld knoflookboter _p toast, als tussendoortje - paddestoelen in soepen - in diverse salades, in combinatie met bijv, fruit en kip - in roomsauzen, bij kip of kalfsfilet - J J "stoelen smoren in witte wijn stoelen verwerkt io- met witte wijn en room - verwerkt in patés. luari begint een cy- indagen «Intuïtieve Ima Wijnen en Rob; inschrijving loopt 5 u mee wilt doen,- en. iri van 19.30-22 uun deolezing van Zohra ude Kerkeweg 18 in Het is fijn als u zicm apgeeft. komt vrijdag 30 ja- ur praten over «In-’ g via de astrologie», angstelling wordt in et een beginnerscur-j I Josefine TegelaersJ I tri van 9-12 uur be- :t een Volkstuin-cur- s. U kunt zich daar natie en/of opgavé de Lightbergh. Akai-Clarity- I 31 1 weer welkom op d^ cred Dance o.l.v. Es\ i januari zijn deze; >dag 14 en 28 van 2Ó Van de eetbare paddestoelen is de champignon het meest bekend. Gebrek aan informatie over andere paddestoelen, weerhoudt de snee» consument ervan soorten te kopen. Jamr paddenstoelenassortiment jaren enorm uitgebreid. Reuzechampig- non, oesterzwam, cantharel, grotcham pignon, eekhoomtjesbrood, trompet de mort, etc., allemaal eetbare paddestoe len die verkrijgbaar zijn en waarmee de heerlijkste gerechten te maken zijn. van onze ji uit die tijd zijn i cepten gevonden, voor te stellei paddestoelen waren het toppun bij grote diners, niet overgelaten heer maakte de g- markten werden p baarheden verhanc mensen duur betaal den paddestoelgc-- schreven er 1 over. Een Ror Valeris Martia f grillen, de schijven van Champignonkleine, stoel met talloze mogelijl Reuzechampignongrote champig non, de doorsnede van de hoed va rieert van 5,5 tot 11 cm. Leent zich uit- stekend voor het vullen met vlees, kaas Een «mysterieuze» plant of groenten. Paddestoelen zijn, vergeleken met Grotchampignon: wordt in grotten andere planten, merkwaardige pro- gekweekt, de paddestoel is iets kleiner dukten van moeder natuur. Zo missen dan de gewone champignon en de ze bladgroen, een stof waarmee groene smaak is iets beter, planten, onder invloed van zonlicht, hun eigen voedsel maken. Paddestoe- Oesterzwamdit is eigenlijk een len halen hun voeding uit organische boompaddestoel. In Nederland wor- stoffen als rottende bladeren en hout, den ze tegen balen tarwestro gekweekt, door middel van een wijdvertakt net Jonge exemplaren zijn het lekkerst, van fijne draden, het zogenaamde my- Er bestaan 2 vanëteiten. De licht- 0 celium. Dit ondergrondse mycelium, paarse oesterzwam, ook wel tongetjes- p ook wel zwam vlok genoemd, is de oesterzwam genoemd (de smaak doet a eigenlijke plant. De paddestoel is het iets denken aan gebakken zeetong), en 1 K.?^en’ na aiKoei bovengrondse vruchtlichaam, dus de grijze oesterzwam, ook wel kalfs- Jes ,sm-|den; r ae, maar een deel van de plant. Padde- oesterzwam genoemd (smaak lijkt iets destoelen Kunt u rek stoelen groeien op schaduwrijke plaat- op gebraden kalfvlees). nuten. sen. Vooral in bossen, weilanden, grot- De lichtpaarse soort is verkrijgbaar Voor gedroogde paddestoelen kunt ten en andere plaatsen met weinig zon- gedurende de wintermaanden, de grij- u ervan uitgaan dat 50 g gedroogd licht. ze soort is verkrijgbaar gedurende de overeenkomt met 500 g vers. Paddestoelen zijn in het verleden zomermaanden. De oesterzwam is te- Gedroogde paddestoelen kunnen 1 nogal eens het onderwerp geweest van vens gedroogd verkrijgbaar. Het voor- avond van tevoren in de week worden legenden en bijgeloof. Geheimzinnig deel van de oesterzwam is, dat hij niet gezet. Het weekwater kan gebruikt werden ze gevonden omdat ze vaak ’s slinkt tijdens de bereiding en hij is vrij worden bij de bereiding, nachts verschenen en ogenschijnlijk 'ang geen voedsel nodig hadden. koelké Het plukken van paddestoelen in de vrije natuur is niet zonder gevaar. Wie niet deskundig is, loopt het risico om giftige paddestoelen te plukken. Ook de aantasting van het milieu kan van invloed zijn op de eetbaarheid van paddestoelen. Bossen hebben namelijk een filterfunctie. Dit wil zeggen dat zware metalen zich opstapelen in de bodem, paddestoelen zullen deze stof- Het 2de elftal van voetbalvereniging Zouavia is in het nieuw gestoken door glas-, verf- en behanghandel «De Eendracht» aan de Broekhovenseweg hoek Jan Truyenlaan te Tilburg. Op de foto: v.l.n.r. staand: T.v.d. Breekel (trainer), E.v. Bokhoven, A. Jansen, R.v. Loon. G.v. Laarhoven. R.v.d. Hout. J. Sinot, R. Brabers, J.v. Bokhoven (leider) en Frank Emmers (sponsor De Eendracht). V.l.n.r. zittend: E.v.d. Meer, M. de Kok, G. de Kort, F. Groothuis, H. Smits, M. Kempe naars en F. Jonkers. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat de vereniging erg in haar nopjes is met dit gulle gebaar van «De Eendracht». De produkten, voorweroen én siera den zijn door de Dienst Missie en Ont wikkelingssamenwerking rechtstreeks uit Afrika, Azië en Zuid-Amerikagëïm- Voor een origineel borrelhapje zijn porteerd. Aldaar werden de tentoong- champignons teel geschikt. Ze hebben sJeld produkten voorwerpen én stera- precies het goede Óenhaps formaat en den hulsv‘>Jl m Ueine als u het steeltje verwijderd, kunt u het (dorps)atehers vervaardtgd. hoedje vullen met bijvoorbeeld kant- en-klare groentesalade, paté of filet americain. Vindt u de champignons te rauw, kook dan de hoedjes 1 minuut in water met citroensap. Een suggestie voor de vulling ver wijder van 1 bakje champignons de steeltjes en snijd ze fijn. Snipper !4 Er is op deze kleine ui, paprika en 2 plakjes bacon «elck wat wils», heel fijn en bak ze samen met de champignonstukjes 3 minuten. Laat het mengsel afkoelen en roer er dan 100 gram paté en enkele druppels wor- cestersauce door. Vul hiermee de hoedjes. ;tart bij Fiom Mid-, i nieuwe groep voot I afstand ter adoptiöj n hun kind. In overjl eemsters wordt een e week afgesproken, >ijeen zal komen, elangstelling hebben kunnen kontakt op- Midden-Brabant, Ju-1 en Bosch, telefoon- I UXMU.U. «uuvo.w- Oesterzwam ling uit organische boompaddestoel. bladeren en hout, den ze tegen baler t net T- e my- ïliurn, paarse oesterzwam, ook wel tonj 's de oesterzwam genoemd (de smaa» - het iets denken aan gebakken dus de grijze oesterzwam, 1 idde- oesterzwam genoemd (smaak 1 kalfvlees). lichtpaarse soort is verkrijgbaar ende de wintermaanden, de grij- is verkrijgbaar gedurende de landen. De oesterzwam is te vens gedroogd verkrijgbaar. Het voor deel van de oesterzwam is, dat hij niet slinkt tijdens de bereiding en hij is vrij houdbaar (wel enkele dagen in de kast). Cantharel of hanekameen padde- stoel met een trechtervormige hóed en Paddestoelen leveren weinig calo- een korte, stevige steel. De kleur is neen, gemiddeld zo n 20 Kcal, per 100 oranje-geel. De smaak is iets kruidiger gram. Ze bevatten vnj vee' dan de champignon. vltam‘ne en famines complex. De eiwitwaarde Eekhoomtjesbrood buisjeszwam stoelen is in het verleden nog met licht- tot donkerbruine hoed. Deze paddestoel wordt veel gebruikt in de Duitse keuken. Het is een kruidige paddestoel, die tevens gedroogd ver krijgbaar is. 1 panason’cJ 1 2x35 watt-versterker A *ort‘°9 JVC Dolby 1 cass.-deck temen. Lange tijd hebben gemeend de giftigheid van soorten paddestoelen te kunnen aantonen door «door- een zilveren lepel mee te koken met fan om andere het gerecht, de lepel zou dan zwart ■nrner, want het worden. Dit fabeltje is velen al slecht ?nt is de laatste bekomen Het plukken van padde stoelen is in Nederland dan ook verbo den. In het weekend van 17 en 18 januari a.s. zal in het Esbeekse Dorpshuis een missie-tentoonstelling met verkoop en..P^r plaatsvinden. De verkooptentoonstel- ïer“J blJ ling kreeg als titel mee «Verkoopten toonstelling van exotische kunst». De ’S organisatie is in handen vai) de Missie- .ooKboter werkgroep Esbeek, zulks in nauwe sa menwerking met de Dienst Missie en Ontwikkelingssamenwerking. Op deze verkooptentoonstelling zal een grote collectie kunstnijverheids- vitte wijn produkten, gebruiksvoorwerpen én sie- in ragouts, raden aanwezig zijn. Deze zijn afkom stig uit diverse landen van de Derde OOK DIVERSE INRUILAPPARATUUR ZOALS: video’s, audio racks, Akai tapedecks, draaitafels, versterkers, 3 in 1 - sets, casette decks, boxen, equalizer, voor weggeefprijzen BROEKEN kwaliteiten, werkelijk 1895,- Uitverkoop prijs ■'n wassen moet alleen j die gevallen wanneer 1 is. Paddestoelen bevat* lü nature veel water en ze in aanraking komen met water t men ze extra water op. Bij het bakJ of smoren komt dan teveel vocht v Om dit vocht te verdampen moet I ïrecht te lang doorkoken, waardoor paddestoelen taai en hard kunnen irden. Laat men paddestoelen lang water liggen, dan stromen de aro matische stoffen weg, waardoor er niets meer overblijft van de heerlijke smaak. Het schoonmaken kan op de vol gende manierbeschadigde plekjes wegsnijden met een scherp mesje, ver volgens met een droog doekje de pad destoelen schoon vegen. Zijn de pad destoelen niet schoon genoeg, dan kunnen ze heel snel onder een koude kraan afgespoeld worden. Voor soepen en sauzen de padde stoelen in dunne schijven snijden, voor groente in grovere stukken. In ge mengde gerechten kleine paddestoelen heel laten, grote exemplaren in vieren snijden of in achten of in dikke schij ven. Bij braden, bakken of hoed heel laten of deze in s zi cm snijden. 'destoelen voor salades in z’n ge- koken, na afkoelen in dunne plak- «.„„„„„v.. mvx knoflookboter Ingrediënten500 g oesterzwam men, 4 e.l. boter, 2 e.l. fijngeknipte pe terselie, 2 e.l. fijngeknipte bieslook, ci troensap, 2 teentjes knoflook, zout, versgemalen peper. Bereidingschoongemaakte oester zwammen m een vuurvaste schaal (in gevet) leggen. Vermeng de boter met bijna alle peterselie en bieslook, het ci troensap, knoflook uit de pers en zout.' Verdeel de boter over de zwammen en bak ze ca. 15 minuten in een voorver warmde, hete oven. Strooi tot slot de rest van de tuinkruiden en wat verse peper over de oesterzwammen. Heet opdienen met geroosterd brood of stokbrood. slangs schonk Bloemensalon Gloriosa, Vredeman de Vriesstraat 89, te Tilburg nieuwe shirts n de Zigo-dames. Op de foto staande v.lk.n.r. B. v.d. Zanden (leider), C. Hensen, M. Beuk- -T, L. Koster, E. Konings, M. in 't Ven, H. Ruyzenaars, R. Vermeer, H. v.d. Burg (grens- vhter). VoorM. Willebrands, B. de Jong (mascotte), T. Pijnenburg, N. v.d. Meijs, M. van Ba vel, C. Donkers, A. de Jong en J. Otten. r Philips K-T.V. I I Matchline-model 55 cm, met I teletext De collectie kunstnijverheidspro- dukten, gebruiksvoorwerpen e.d. be staat voornamelijk uit houtsnijwerk én koperwerk. De zeer grote collectie sie raden is vervaardigd van ivoor, mala chiet, parelmoer en dergelijke. Meest populaire soorten Zoals eerder genoemd is de cham pignon de meest bekende paddestoel De oudste overgeleverde padde- in ons land. Daarnaast zijn er vele an- stoelrecepten dateren van het begin dere soorten, die vers verkrijgbaar znn. van onze jaartelling. In diverse boeken B,J aankooP moften vere paddestoefen paddestoeire. «r vers en goed uitzien. Koop nooit ^en. Het is nu moeilijk oud"’ bedorven wormstekige of natte len hoe men in die tijd de paddestoelen. Ze hebben geen sim ,n vereerde. Paddestoelen meer en kunnen schadehjk zijn voor -'’'’'■int van culinair genot gezondheid. UUV.O. De bereiding werd De paddestoelen zijn het lekkerst 'aten aan slaven, de gast- ze zo snel mogelijk na aankoop ber. gerechten zelf Op de worden. Ze zijn eventueel nog l d i paddestoelen als kost- na aankoop te bewaren, in een gepef "ideld en door rijke foreerde, open plastic zak in de koel aid. Vorsten verlang- kas of op een koele en donkere uvlgerechten en dichters Waren paddestoelen vroeger typis meeslepende gedichten herfstprodukten, met de tegenwoo frmeinse dichter, Marcus ge kweekmethoden zijn de meest aleris Martialis, schreef dat het ge- soorten het hele jaar verkrijgbaar. C makkelijker is goud, zilver en liefdes- ze worden geïmporteerd uit o.a. Itr’ genot te moeten missen dan een adem- of Frankrijk of ze worden gekweekt benemende paddestoelschotel. In te- ons eigen land. genstelling tot die tijd heeft men nu over het algemeen moeite om padde- Bekende soorten stoelen goed te bereiden. Als we het één en ander over paddestoelen weten is dit niet meer nodig, want door èen eenvoudige en juiste behandeling zal de paddestoel zélf z’n volle smaak aan het gerecht geven. Truffelmeest exclusieve padde stoel, deze soort is in smaak niet te overtreffen door een andere soort. Het vruchtlichaam groeit onder de grond en wordt opgespoord door afgerichte varkens en honden. Ze zijn erg zeld zaam en daarom erg duur. Een paar truffels in een gerecht geven al een bui tengewone lekkere smaak aan dat ge recht. Deze soort is afkomstig uit Frankrijk en is daar beroemd voor het gebruik in ganzeleverpatés.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1987 | | pagina 19