br
IF*
Veel meer soorten paddestoelen
dan de champignon
^69,j
'Sx?'n,s
150,-
EETGEZONDEETVB
REMMERS-DE JAGER
998,-
%96»-\T.479£
ECHTE OPRUIMING ZIET U BIJ
BARTELS AUDIO VIDEO
498,-
B2 R.K.T.V.V.
899,-
®98,.
Nieuwe sponsor cl-jeugd Longa
kijkëM.’
koM
BESTERDRING 87, TILBURG - TEL. 431489
LAMAROTTE
5U
Zouavia 2 in het nieuw
OPRUIMING
Missie-tentoon
stelling
Shirtreklame voor het eerste
dameselftal van V.V. Zigo
1500,-
MOSSELEN
599,-
1.199,-
jvc
299,.
700,-
\c^pa'
1000.
50%
700,-
2.198,-1
Niet zwammen, maar eten
^49,.
Brabant
20269,-
- 269,-
1000,-
1.698^
ra
luari 1987-pagina 18
Donderdag 15 januari 1987 - pagina 19
DE TILBURGSE KOERIER
en TV.
pvvW®’
Toepassingsmogelijkheden
In de keuken
Oesterzwammen met
■hügTon-
I
Heerlijke verse
paddestoelen
JACKS
£98^
JL498<
kr worden uw reiskoster
1
Philips
audio rack - dub
eqi
Gevulde champignonhoed-
jes
Tilburg, Piusplein 25
Den Bosch, Markt 44
>of
cht-
loom van
e en sma-
t voor het
ver-
l GRATIS
)ude Maasje
dat lang w
den. Gew<
beurcr. in
écht r7j:-
namelijk
in aa
ilt in
de BLAAK
18 januari
5.30 uur
F VISSPECI AAL ZAAK
k BESTERDRING 27 TILBURG, TEL. 420424 J
100 06161
Zie onze speciale
etalages
LAMMY JACKS
LAMMY COATS
jL598r1 11 98j"
•ed met veel bergruimte
>ij Meubelhome nu
paddestoelen
Verse groente en sauzen uit eigen keuken
«Slanke lijners»
's. Zittend v,t,r
J. Smulders.
audio rack - dubbeldeck -
equalizer-met Philips-boxen
voetbaltassen
v.Ln.r. T. de
i M. Maes.
Daems, J.
“roek.
speeli
HOFSTEDE
op zondag 1
vanaf 16.
Toegang l
ingang via Oi
fen ook opne
veel mensen g
paddestoelen
een zilveren lepel mee te
het gerecht, de lepel
worden. Dit fabeltje it
Philips VHS
videorecorder
VR 6462
Alles erop I
Zilver of zwart
Met boxen
boter over
15 minuter
hete oven. Stro
de tuinkruiden
de
schonken gekregen van de firma
11 (leider), M. Mercon, S. Lans-
~td v.Ln.r.: K. Donders, R. Ver-
Op de foto ontbreekt M.
A-kwaliteit grenen i
vloeiplanken
19mm dik- 00 30
115 mm breed per
In div. lengten te verkrijgen
VORSELAARS
doe-het-zelf-centrum
Von Suppéstraat 35, Tilburg
Tel. 013-551933
Onl
3nge- matl,
siera- rechtt
Hitachi
Scass.-deck Do)by\
de lightberg
werkplaats voor de I
19 in Haaren, tel. I
tiiseert de komende
tzingen en cursussen.
een overzicht daar- I
40x80 cm plus 4 stoelen
Meubelhome
snatP t
PlaatsDorpshuis Esbeek, Dorps
straat 4, 5085 EG Esbeek, tel. 04246-
585.
pkamer
erwand met veel op
Normaal f1995,-
overschat. Men dacht dat het uitste
kende vleesvervangers waren. Dit is
zeker niet waar, het gemiddelde eiwit-
percentage ligt op 3,5 gram per 100
gram paddestoelen (hetzelfde eiwitper-
centage als in sommige koolsoorten).
Paddestoelen bevatten ook vitamine
C, maar dit gehalte is aan de lage kant.
witte padde-
jkheden.
chamj
hoed
I audio.
San**'
De B2-jeugd van R.K.T. V. V. heeft prachtige
BT Lifters. Op de foto met de nieuwe tassen:
loks, J. Zebregs, J. Gijzelhart, W. Zeegers en
hoof, P. Paridons, R. v.d. Puk, S.v. Boschel, R. P
v.d. Broek
baar in blank, grijst
W x 200 cm en 2 nacf
■elooflijke prijs van
Sony 8 mm I
video-camera met accu I
lader, cass. I
Dus compleet
tentoonstelling voor
voor groot en klein,
jong en oud, voor de smalle en iets
bredere beurs, voor en uw huisgeno
ten, vrienden en bekenden, afkomstig
uit Esbeek öf (verre) omgeving.
De verkooptentoonstelling is ge
opend op zaterdagmiddag 17 jan. ’87
van 14 to 18 uur en zondag 18 jan. van
11 tot 17 uur.
per 1
veel mineralen,
van het B-
van padde-
weleens
Trompet de la Mort (Ho
Overvloed)een aromatische
kelijke paddestoel. Geschikt voor
gebruik als groente en geschikt als
vanger van de dure truffel in patés.
Shi-take: meest gekweekte padde
stoel ter wereld. Deze soort komt
meestal gedroogd in de handel en is af
komstig uit China en Japan. In de
Oosterse keuken is deze paddestoel
onmisbaar.
Paddestoelen moeten op de juiste
manier behandeld worden wil de
latte smaak bewaard blijven en het beste tot
naak zijn recht komen in de gerechten. Als
)r de hoofdregel bij het schoonmaken geldt,
dat lang wassen vermeden moet wor-
als den. Gewoon wassen moet alleen ge- óf op
bereid beuren in die gevallen wanneer het nad)
- 1 dag écht nodig is. Paddestoelen bevatten
geper- namelijk van nature veel water en als
ie koel- ze in aanraking komen met water ne-
plaats, men ze extra water op. Bij het bakken paddestc
;7ische of smoren komt dan teveel vocht vrij. paddest
’enwoordi- Om dit vocht te verdampen moet het me*j wltte
ie meeste gen
Of de
vf.«. Italië wor
-*frkt in in 5
1 doe'^Qtion
De Cl-jeugd van Longa is erin geslaagd een nieuwe sponsor te krijgen. De reclame op de shirts
is van Dansschool Wim en Ellie Boleyn. De Cl-jeugd dankt bij deze de nieuwe sponsor. Op de
foto staand van Ln-r. mevrouw en dhr. Boleyn, J. Hesselbenh, R. van Raak, A. v.d. Bogaard, A.
Snorren, A. Molenschot, H. Busemeyer (trainer), H. Beukman (leider). Zittend n.Ln.r. L. v.d.
Wouw, V. Topsokal, N. Kaddigianopoulos, W. Abagi, M. Sterrenburg, M. de Boer, M. e Rooy
en H. Brans.
Er bestaan diverse gebruiksmoge
lijkheden voor de verschillende soor
ten paddestoelen. Hierbij geven we
enige mogelijkheden,die voor de
meeste soorten van toepassing zijn
- bakken in bgter met zout en pep*”-
en eventueel tuinkruiden, heerl
vlees- en groentegerechten
- gebakken paddestoelen als v^™<*-
recht met bijvoorbeeld knoflookboter
_p toast, als tussendoortje
- paddestoelen in soepen
- in diverse salades, in combinatie met
bijv, fruit en kip
- in roomsauzen, bij kip of kalfsfilet
- J J "stoelen smoren in witte wijn
stoelen verwerkt io-
met witte wijn en room
- verwerkt in patés.
luari begint een cy-
indagen «Intuïtieve
Ima Wijnen en Rob;
inschrijving loopt
5 u mee wilt doen,-
en.
iri van 19.30-22 uun
deolezing van Zohra
ude Kerkeweg 18 in
Het is fijn als u zicm
apgeeft.
komt vrijdag 30 ja-
ur praten over «In-’
g via de astrologie»,
angstelling wordt in
et een beginnerscur-j I
Josefine TegelaersJ I
tri van 9-12 uur be-
:t een Volkstuin-cur-
s. U kunt zich daar
natie en/of opgavé
de Lightbergh.
Akai-Clarity- I
31
1 weer welkom op d^
cred Dance o.l.v. Es\
i januari zijn deze;
>dag 14 en 28 van 2Ó
Van de eetbare paddestoelen is de
champignon het meest bekend. Gebrek
aan informatie over andere
paddestoelen, weerhoudt de
snee» consument ervan
soorten te kopen. Jamr
paddenstoelenassortiment
jaren enorm uitgebreid. Reuzechampig-
non, oesterzwam, cantharel, grotcham
pignon, eekhoomtjesbrood, trompet de
mort, etc., allemaal eetbare paddestoe
len die verkrijgbaar zijn en waarmee de
heerlijkste gerechten te maken zijn.
van onze ji
uit die tijd zijn i
cepten gevonden,
voor te stellei
paddestoelen
waren het toppun
bij grote diners,
niet overgelaten
heer maakte de g-
markten werden p
baarheden verhanc
mensen duur betaal
den paddestoelgc--
schreven er 1
over. Een Ror
Valeris Martia
f grillen, de
schijven van
Champignonkleine,
stoel met talloze mogelijl
Reuzechampignongrote champig
non, de doorsnede van de hoed va
rieert van 5,5 tot 11 cm. Leent zich uit-
stekend voor het vullen met vlees, kaas
Een «mysterieuze» plant of groenten.
Paddestoelen zijn, vergeleken met Grotchampignon: wordt in grotten
andere planten, merkwaardige pro- gekweekt, de paddestoel is iets kleiner
dukten van moeder natuur. Zo missen dan de gewone champignon en de
ze bladgroen, een stof waarmee groene smaak is iets beter,
planten, onder invloed van zonlicht,
hun eigen voedsel maken. Paddestoe- Oesterzwamdit is eigenlijk een
len halen hun voeding uit organische boompaddestoel. In Nederland wor-
stoffen als rottende bladeren en hout, den ze tegen balen tarwestro gekweekt,
door middel van een wijdvertakt net Jonge exemplaren zijn het lekkerst,
van fijne draden, het zogenaamde my- Er bestaan 2 vanëteiten. De licht- 0
celium. Dit ondergrondse mycelium, paarse oesterzwam, ook wel tongetjes- p
ook wel zwam vlok genoemd, is de oesterzwam genoemd (de smaak doet a
eigenlijke plant. De paddestoel is het iets denken aan gebakken zeetong), en 1 K.?^en’ na aiKoei
bovengrondse vruchtlichaam, dus de grijze oesterzwam, ook wel kalfs- Jes ,sm-|den; r ae,
maar een deel van de plant. Padde- oesterzwam genoemd (smaak lijkt iets destoelen Kunt u rek
stoelen groeien op schaduwrijke plaat- op gebraden kalfvlees). nuten.
sen. Vooral in bossen, weilanden, grot- De lichtpaarse soort is verkrijgbaar Voor gedroogde paddestoelen kunt
ten en andere plaatsen met weinig zon- gedurende de wintermaanden, de grij- u ervan uitgaan dat 50 g gedroogd
licht. ze soort is verkrijgbaar gedurende de overeenkomt met 500 g vers.
Paddestoelen zijn in het verleden zomermaanden. De oesterzwam is te- Gedroogde paddestoelen kunnen 1
nogal eens het onderwerp geweest van vens gedroogd verkrijgbaar. Het voor- avond van tevoren in de week worden
legenden en bijgeloof. Geheimzinnig deel van de oesterzwam is, dat hij niet gezet. Het weekwater kan gebruikt
werden ze gevonden omdat ze vaak ’s slinkt tijdens de bereiding en hij is vrij worden bij de bereiding,
nachts verschenen en ogenschijnlijk 'ang
geen voedsel nodig hadden. koelké
Het plukken van paddestoelen in de
vrije natuur is niet zonder gevaar. Wie
niet deskundig is, loopt het risico om
giftige paddestoelen te plukken. Ook
de aantasting van het milieu kan van
invloed zijn op de eetbaarheid van
paddestoelen. Bossen hebben namelijk
een filterfunctie. Dit wil zeggen dat
zware metalen zich opstapelen in de
bodem, paddestoelen zullen deze stof-
Het 2de elftal van voetbalvereniging Zouavia is in het nieuw gestoken door glas-, verf- en
behanghandel «De Eendracht» aan de Broekhovenseweg hoek Jan Truyenlaan te Tilburg.
Op de foto: v.l.n.r. staand: T.v.d. Breekel (trainer), E.v. Bokhoven, A. Jansen, R.v. Loon.
G.v. Laarhoven. R.v.d. Hout. J. Sinot, R. Brabers, J.v. Bokhoven (leider) en Frank Emmers
(sponsor De Eendracht).
V.l.n.r. zittend: E.v.d. Meer, M. de Kok, G. de Kort, F. Groothuis, H. Smits, M. Kempe
naars en F. Jonkers.
Het spreekt natuurlijk vanzelf dat de vereniging erg in haar nopjes is met dit gulle gebaar
van «De Eendracht».
De produkten, voorweroen én siera
den zijn door de Dienst Missie en Ont
wikkelingssamenwerking rechtstreeks
uit Afrika, Azië en Zuid-Amerikagëïm-
Voor een origineel borrelhapje zijn porteerd. Aldaar werden de tentoong-
champignons teel geschikt. Ze hebben sJeld produkten voorwerpen én stera-
precies het goede Óenhaps formaat en den hulsv‘>Jl m Ueine
als u het steeltje verwijderd, kunt u het (dorps)atehers vervaardtgd.
hoedje vullen met bijvoorbeeld kant-
en-klare groentesalade, paté of filet
americain. Vindt u de champignons te
rauw, kook dan de hoedjes 1 minuut in
water met citroensap.
Een suggestie voor de vulling ver
wijder van 1 bakje champignons de
steeltjes en snijd ze fijn. Snipper !4 Er is op deze
kleine ui, paprika en 2 plakjes bacon «elck wat wils»,
heel fijn en bak ze samen met de
champignonstukjes 3 minuten. Laat
het mengsel afkoelen en roer er dan
100 gram paté en enkele druppels wor-
cestersauce door. Vul hiermee de
hoedjes.
;tart bij Fiom Mid-, i
nieuwe groep voot I
afstand ter adoptiöj
n hun kind. In overjl
eemsters wordt een
e week afgesproken,
>ijeen zal komen,
elangstelling hebben
kunnen kontakt op-
Midden-Brabant, Ju-1
en Bosch, telefoon- I
UXMU.U. «uuvo.w- Oesterzwam
ling uit organische boompaddestoel.
bladeren en hout, den ze tegen baler
t net T-
e my-
ïliurn, paarse oesterzwam, ook wel tonj
's de oesterzwam genoemd (de smaa»
- het iets denken aan gebakken
dus de grijze oesterzwam, 1
idde- oesterzwam genoemd (smaak
1 kalfvlees).
lichtpaarse soort is verkrijgbaar
ende de wintermaanden, de grij-
is verkrijgbaar gedurende de
landen. De oesterzwam is te
vens gedroogd verkrijgbaar. Het voor
deel van de oesterzwam is, dat hij niet
slinkt tijdens de bereiding en hij is vrij
houdbaar (wel enkele dagen in de
kast).
Cantharel of hanekameen padde-
stoel met een trechtervormige hóed en Paddestoelen leveren weinig calo-
een korte, stevige steel. De kleur is neen, gemiddeld zo n 20 Kcal, per 100
oranje-geel. De smaak is iets kruidiger gram. Ze bevatten vnj vee'
dan de champignon. vltam‘ne en famines
complex. De eiwitwaarde
Eekhoomtjesbrood buisjeszwam stoelen is in het verleden nog
met licht- tot donkerbruine hoed. Deze
paddestoel wordt veel gebruikt in de
Duitse keuken. Het is een kruidige
paddestoel, die tevens gedroogd ver
krijgbaar is.
1 panason’cJ 1 2x35 watt-versterker
A *ort‘°9 JVC Dolby
1 cass.-deck
temen. Lange tijd hebben
gemeend de giftigheid van
soorten paddestoelen te kunnen aantonen door
«door- een zilveren lepel mee te koken met
fan om andere het gerecht, de lepel zou dan zwart
■nrner, want het worden. Dit fabeltje is velen al slecht
?nt is de laatste bekomen Het plukken van padde
stoelen is in Nederland dan ook verbo
den.
In het weekend van 17 en 18 januari
a.s. zal in het Esbeekse Dorpshuis een
missie-tentoonstelling met verkoop
en..P^r plaatsvinden. De verkooptentoonstel-
ïer“J blJ ling kreeg als titel mee «Verkoopten
toonstelling van exotische kunst». De
’S organisatie is in handen vai) de Missie-
.ooKboter werkgroep Esbeek, zulks in nauwe sa
menwerking met de Dienst Missie en
Ontwikkelingssamenwerking.
Op deze verkooptentoonstelling zal
een grote collectie kunstnijverheids-
vitte wijn produkten, gebruiksvoorwerpen én sie-
in ragouts, raden aanwezig zijn. Deze zijn afkom
stig uit diverse landen van de Derde
OOK DIVERSE INRUILAPPARATUUR ZOALS: video’s, audio racks, Akai tapedecks,
draaitafels, versterkers, 3 in 1 - sets, casette decks, boxen, equalizer, voor weggeefprijzen
BROEKEN
kwaliteiten, werkelijk
1895,- Uitverkoop prijs
■'n wassen moet alleen j
die gevallen wanneer 1
is. Paddestoelen bevat*
lü nature veel water en
ze in aanraking komen met water t
men ze extra water op. Bij het bakJ
of smoren komt dan teveel vocht v
Om dit vocht te verdampen moet I
ïrecht te lang doorkoken, waardoor
paddestoelen taai en hard kunnen
irden. Laat men paddestoelen lang
water liggen, dan stromen de aro
matische stoffen weg, waardoor er
niets meer overblijft van de heerlijke
smaak.
Het schoonmaken kan op de vol
gende manierbeschadigde plekjes
wegsnijden met een scherp mesje, ver
volgens met een droog doekje de pad
destoelen schoon vegen. Zijn de pad
destoelen niet schoon genoeg, dan
kunnen ze heel snel onder een koude
kraan afgespoeld worden.
Voor soepen en sauzen de padde
stoelen in dunne schijven snijden, voor
groente in grovere stukken. In ge
mengde gerechten kleine paddestoelen
heel laten, grote exemplaren in vieren
snijden of in achten of in dikke schij
ven.
Bij braden, bakken of
hoed heel laten of deze in s
zi cm snijden.
'destoelen voor salades in z’n ge-
koken, na afkoelen in dunne plak- «.„„„„„v.. mvx
knoflookboter
Ingrediënten500 g oesterzwam
men, 4 e.l. boter, 2 e.l. fijngeknipte pe
terselie, 2 e.l. fijngeknipte bieslook, ci
troensap, 2 teentjes knoflook, zout,
versgemalen peper.
Bereidingschoongemaakte oester
zwammen m een vuurvaste schaal (in
gevet) leggen. Vermeng de boter met
bijna alle peterselie en bieslook, het ci
troensap, knoflook uit de pers en zout.'
Verdeel de boter over de zwammen en
bak ze ca. 15 minuten in een voorver
warmde, hete oven. Strooi tot slot de
rest van de tuinkruiden en wat verse
peper over de oesterzwammen. Heet
opdienen met geroosterd brood of
stokbrood.
slangs schonk Bloemensalon Gloriosa, Vredeman de Vriesstraat 89, te Tilburg nieuwe shirts
n de Zigo-dames. Op de foto staande v.lk.n.r. B. v.d. Zanden (leider), C. Hensen, M. Beuk-
-T, L. Koster, E. Konings, M. in 't Ven, H. Ruyzenaars, R. Vermeer, H. v.d. Burg (grens-
vhter). VoorM. Willebrands, B. de Jong (mascotte), T. Pijnenburg, N. v.d. Meijs, M. van
Ba vel, C. Donkers, A. de Jong en J. Otten.
r Philips K-T.V. I
I Matchline-model 55 cm, met
I teletext
De collectie kunstnijverheidspro-
dukten, gebruiksvoorwerpen e.d. be
staat voornamelijk uit houtsnijwerk én
koperwerk. De zeer grote collectie sie
raden is vervaardigd van ivoor, mala
chiet, parelmoer en dergelijke.
Meest populaire soorten
Zoals eerder genoemd is de cham
pignon de meest bekende paddestoel
De oudste overgeleverde padde- in ons land. Daarnaast zijn er vele an-
stoelrecepten dateren van het begin dere soorten, die vers verkrijgbaar znn.
van onze jaartelling. In diverse boeken B,J aankooP moften vere paddestoefen
paddestoeire. «r vers en goed uitzien. Koop nooit
^en. Het is nu moeilijk oud"’ bedorven wormstekige of natte
len hoe men in die tijd de paddestoelen. Ze hebben geen sim
,n vereerde. Paddestoelen meer en kunnen schadehjk zijn voor
-'’'’'■int van culinair genot gezondheid.
UUV.O. De bereiding werd De paddestoelen zijn het lekkerst
'aten aan slaven, de gast- ze zo snel mogelijk na aankoop ber.
gerechten zelf Op de worden. Ze zijn eventueel nog l d
i paddestoelen als kost- na aankoop te bewaren, in een gepef
"ideld en door rijke foreerde, open plastic zak in de koel
aid. Vorsten verlang- kas of op een koele en donkere
uvlgerechten en dichters Waren paddestoelen vroeger typis
meeslepende gedichten herfstprodukten, met de tegenwoo
frmeinse dichter, Marcus ge kweekmethoden zijn de meest
aleris Martialis, schreef dat het ge- soorten het hele jaar verkrijgbaar. C
makkelijker is goud, zilver en liefdes- ze worden geïmporteerd uit o.a. Itr’
genot te moeten missen dan een adem- of Frankrijk of ze worden gekweekt
benemende paddestoelschotel. In te- ons eigen land.
genstelling tot die tijd heeft men nu
over het algemeen moeite om padde- Bekende soorten
stoelen goed te bereiden. Als we het
één en ander over paddestoelen weten
is dit niet meer nodig, want door èen
eenvoudige en juiste behandeling zal
de paddestoel zélf z’n volle smaak aan
het gerecht geven.
Truffelmeest exclusieve padde
stoel, deze soort is in smaak niet te
overtreffen door een andere soort. Het
vruchtlichaam groeit onder de grond
en wordt opgespoord door afgerichte
varkens en honden. Ze zijn erg zeld
zaam en daarom erg duur. Een paar
truffels in een gerecht geven al een bui
tengewone lekkere smaak aan dat ge
recht. Deze soort is afkomstig uit
Frankrijk en is daar beroemd voor het
gebruik in ganzeleverpatés.