ft
aft
I
De Schonste Stad in de ogen van kruiken en anderen
11= Ki
keurige
keuken mensen
FONS VAN DEN HOUT
Tweede stadskantoor
Cuisine
formaat
op het Koningsplein
Tilburg
:om
I
J
NU RESERVEREN
GELD VERDIENEN
Kerst Keukenshow
I 4495.-
-
prettige feestdagen!
A. v. Boesschoten
Hoefstraat 145 - S* 432163-421271
2,95
1,95 100 gram
2,25 /100 gram
7,45 Vi kilo J
W Wij wensen U nu al
gehouden met een aansluiting op de MWAftlCYA Ca AC#-#! «Yam
Eendeftig^wn^^lL
Donderdag 18 december 1986 - pagina 7
r 1986-pagina 6
DE TILBURGSE KOERIER
Vervolg van blz. 1
N
sen
424738
Lindeboom
bleef
)urg
(allefoto’s: Foto Architectdienst Tilburg)
Kijk en vergelijk
knoflook,
Vervolg van blz. 1
Misschien hoger
KAAS DtUKATtSStN
Vrijstaand gebouw
ine ve:
laties.
57 begonnen
Kerstprijs:
Kerstprijs:
Kip-cocktail van het huis
Kerstmix:
Stadhuisplein 325 (Katterug) - Tilburg - Tel. 422716
Bovenstaande recepten zijn steeds voor 4 personen.
tilburg
aalwijk
Nieuw gebouw voor de bieb en de gemeentelijke welzijnsdienst
en
fabriek
iu v.a.
iu v.a.
iu v.a.
‘T
iper-
2 ge-
wege.
re oc
nog 5
nog
gevel
wond
geen
treun
HET VERTROUWDE ADRES
audio - video - specialist
Ingrediënten:
4 halve perziken, 1,5 dl slagt
200 gr. Roquefort, scheutje o
Menu v
met krc
met Paddestc
O uur
ing
2^25/100gram
l
de
nd of
telen
s van
gemeente heeft drie
ikomsten gepland met
rangen prei,
200 gr. oester-
liege van B W aangebo-
de Welstandscommissie,
a gaat het ontwerp naar de ge
braad. Als alles volgens plan ver-
I 1987 begon- -
Uit onze notenbar... alle noten
gebrand in zonnebloemolie.
9 9 /half pond
zacht-romig,
kunnen we uw bestelling samen
doornemen en klaarzetten (ev.
thuisbezorgen).
zal het vloerop
skantoor ai
gaan bedt
dus beste,
1st kir
>TOom,
200 gr. Roquefort, scheutje cognac,
1 eetl. geknipte bieslook, 4 takjes peter
selie.
om op
jrtje
steden.
I KompleeUzonderei ndregaal)
I Tilburg, Zomerstraat 49b. Telefoon 013-363080
Uit Frankrijk: méér dan 100 soorten,
door ons gecontroleerd op kwaliteit en
door onszelf gerijpt
Kerstmis 1986. Voor velen dit jaar
tevens een korte vakantie.
Met we llicht de tijd en de lust c
een van de dagen een extra uut
aan culinaire zaken te besteden
Veel succ es, prettige dagen en....
smakelijk eten.
i van de week:
irokantjes -
’*JJ~stoek
I. - - ;_e boerenkazen, fijne, rijpe
dstoffen gemaakt, heerlijke,
Hoge inruil - scherpe prijzen
- eigen technische dienst -
- gemakkelijke betaling -
Alle koopavonden geopend
Seafoodcocktail 3,95
Kerstgroentesalade
Perzik met Roquefortsaus - Gro entebouillon
- Gegrilleerde Gevulde Forel - Hazer ugfilet
len - Omelette Sibérienne
Voeg,
kook komen.
Hazerugfilets
Dakpansg
spruitjes i
Mag ik U zo op ’t eind van 't
jaareens ’n extra goede tip ge
ven”, zegt Cees van Tilburg.
"Als u plannen hebt om in
1987 uw keuken te veranderen
of te verbouwen, reserveer
dan nu vast de keukenlevering
via onze zaak.
Dat bespaart u veel
volgend jaar worder
kens in prijs verhc-
kan zelfs CVT Keuk
aan doen. Reserveer
tot 31 dec. tegen oude
Voor levering wanneer u maar
wilt in 1987.
U hoeft zelfs nog geen defini
tieve keuze te maken uit kleur
of model.
Wel snel beslissen want na 31
december a.s. is het te laat”.
Landelijk Tilburg: het Stuivezantplein
omstreeks 1906. Op deze foto van
Henri Berssenbrugge zien we op de
achtergrond behalve diverse
fabrieksschoorstenen de Heuvelse kerk.
Kerstaanbieding: onze brie van
het huis: U proeft wel waarom
NIEUW uit eigen keuken: notenkaas
met Grand Marnier en verse roomkaas met
gember: héérlijk op een toostje of op
Ingrediënten:
4 hazerugfilets, 2 stang
50 gr. cantharellen, 20
zwammen, 1 theel. rozemarijnnaaldjes,
tijm, oregano, peper, zout, 16 glaasje
rode port, kopje bouillon, 50 gr. boter,
1 eetl. aardappelmeel.
Voor afspraken kunt u
tel. kontakt opnemen
met Harrie Passier
of Bas van Tilburg.
Verbroedering
Zij slaan hun kampement op op de
groote Markt en bieden de Beer jene
ver aan, recht uit de fles. Ook andere
nieuwsgierigen krijgen een slokje aan-
t Uit eigen keuken: heerlijke verse
A salades, wel 20 verschillende.
geld want
den alle keu-
hoogd. Daar
sukens niets
dus nog
Prijs.
in dat de huisvestings-
bieb en de welzijns-
',rnst (in een nieuw ge-
hoger mogen worden
is. Als dat inderdaad
in worden, is dat knap,
it er in ruimte belang-
Deze instelling
vloeropp
nieuwe
Ingrediënten:
1 liter kippebouillon, 1 ui, 1 flinke
prei, 16 venkelknol, 1 winterwortel,
1 struik bleekselderij, 3 tomaten,
3 eetl. olijfolie, 1 bosje geknipte blad
selderij, 2 eetl. gehakte peterselie,
tijm, laurierblaadje, 4 gekneusde peper
korrels, 1 eidooier, 2 plakjes diepvries
bladerdeeg.
Doublé
Seiko heren
nbandhorloge
iv. pr. ƒ495-
Nu 345,—
Korenvelden in de stad
«De korenvelden in de stad» wor
den lyrisch beschreven door «Fla
neur», een pseudoniem waarachter zo
wel Antoine Arts, de oprichter van de
Nieuwe Tilburgsche Courant schuil
ging als zijn zoon Antoon Arts. Op
goede gronden neemt de Tilburg-re-
dactie aan dat het hier gaat om Antoi
ne.
De laatste bijdrage over «Tilburg
van vruuger» is geschreven door Uri
Nooteboom en handelt over «Een fa
brieksstad in herinnering».
Uit het Brabantse land: c
boeren septemberkaas:
maar heel fijn van smaak
Ingrediënten:
4 schoongemaakte forellen,
250 gr. worteltjes, ui, teentje 1
2 eidooiers, peper, zout, Worchester-
saus, 1 eetl. citroensap, 1 eetl. olie.
Voor de garnering: 4 plakjes citroen,
4 partjes tomaat, 4 toefjes peterselie.
Inrichting
Het nieuwe gebouw gaat 6 verdie
pingen tellen. In de kelder komt dus
de parkeergarage en een fietsenberging
plus nog ruimte voor archieven. Op de
begane grond komt een deel van de
bieb en een deel van de welzijnsdienst.
Op de eerste verdieping komt de rest
van de bieb. De tweede verdieping zal
in beslag worden genomen door kan
toren van de welzijnsdienst en daar
komt ook een centrale kantine. De
derde verdieping wordt gevuld door de
welzijnsdienst en datzelfde geldt voor
een deel van de vierde verdieping. Die
verdieping wordt verder in beslag ge
nomen door kantoren die verhuurd
kunnen worden. De vijfde verdieping
tenslotte is geheel bestemd voor te ver
huren kantoorruimte. Vervolgens
komt er nog een kleine verdieping op
met technische installaties.
Groentebouillon met krokantjes.
Trek een pittige kippebouillon op uw eigen manier. c~::
ringen, de bleekselderij in stukjes, de venkel in reepji-
Tomaten ontvellen, ontpitten en in blokjes van 1 cm snij:
Fruit in ruime braadpan de ui en de prei ca. 3 minuten i
Voeg nu de andere ingrediënten toe plus de tijm,
peperkorrels en de bladselderij. Met deksel op de
telen en vervolgens in de gezeefde kippebouillon overdoen.
Zachtjes aan de kook laten komen en op laag vuur ca. 45 minuten laten trekken.
Inmiddels maakt u de krokantjes als volgt: van plakjes kant-en-klaar bladerdeeg
snijdt u ruitjes en/of vierkantjes van ca. 1 cm. Klop een eidooier los met wat
water en strijk hiermee het deeg in. Leg op beboterde plaat en bak in ca. 10 mi
nuten af in matige oven.
De getrokken bouillon zeven en warm houden. In verwarmd bord ofsoepkop
gehakte peterselie strooien en de blokjes tomaat. Vlak voor het opdienen de
deegkrokantjes in de bouillon doen.
Pieter van Dooren
Pieter van Dooren (de fabrikant)
schrijft in 1837 «Over het Fabrijkwe-
zen» (in Tilburg). Behalve een loflied
op de produkten uit de Tilburgse tex
tielfabrieken en enige droeve overpein
zingen omtrent het zo funest voor de
handel uitgevallen «noodlottige» revo
lutiejaar 1830 (Belgische opstand)
schrijft van Dooren ook nog wat we-
tenswaardigs over de Tilburgse textiel
arbeiders: «Men schat (in 1837) het
getal menschen hetwelk door dien ar
beid, tegen niet hooge dagloonen
onderhoud vinden, op ruim 6.000;
meesten hebben een reepje land
tuin achter hunne woning, tot het te,
van warmoezerijen Deze wijze v
genering brengt veel tot eene oecono-
mische huishouding onder de klasse
der werklieden toe, welker bestrijding
van kosten, ten voordeele van den
Fabriekstraat, eene zeer matige loons-
bepaling vordert. Daarenboven bevat
zij nog dit goede, dat de werkman,
eigen met het gebruik van^ schop en
spade, bij.oogenblikkelijk gebrek aan
werk, zich met de bearbeiding van zijn
tuin of land onledig houdt, of als ar
beider bij den Landbouwer gaat wer
ken, en bij de herneming of ontstaan
van werk, tot zijn hoofdberoep terug
keert; en deze toeverlaat, waarvan de
werkman in de steden verstoken is,
oefent eenen heilzamen invloed op de
zedelijke betrekkingen en op de physi-
sche gesteldheid onzer werklieden uit.
Intocht des konings
Het volgende artikel in «'T'
van Dr. J.J.F. Wap en gaat u.v.
Dat houdt ir
kosten van de bieb
dienst in de toekomst
bouw dus) niet hoge1
dan nu het geval i
gerealiseerd kan
want de bieb gaat
rijk op vooruit,
schikt momenteel over een
vlak van 3.000 m2. In het
bouw wordt dat 6.000 m2.
Tilburg, Tijdschrift voor geschiedenis
en monumenten, staat onder redactie
van Henk van Doremalen, Ronald Pee-
ters en Tom Wagemakers. Nummer 4
van dè vierde jaargang is vanaf zaterdag
verkrijgbaar in de boekhandel.
Hazerugfilets met Paddestoelen.
Wrijf de hazerugfilets in met peper en zout. Braad ze in ca. 50 gr. hete boter
snel rondom bruin. Neem ze uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie en houd ze
warm in een matige oven.
Braad in het restant van de boter de cantharellen en de in reepjes gesneden
oesterzwammen bruin samen met de kruiden. Na ca. 5 minuten afblussen met
16 glaasje rode port en een kopje bouillon (mag van poeder of tablet zijn).
Roer in een kopje 1 eetl. aardappelmeel los met wat water en bind hier de saus
mee. Voeg nu de in dunne ringen gesneden prei toe en laat nog heel even aan de
Op' voorverwarmde borden een bedje van deze saus dresseren.
,j uit de folie nemen en in niet te dikke plakken snijden,
sgewijs op het bedje spreiden en opdienen met wat aardappelpuree,
s en/of rode kool.
Onderzocht wordt nog of het ge
bouw drie verdiepingen hoger kan
worden. Die verdiepingen zouden dan
allemaal kantoorruimte bevatten die
gehuurd kunnen worden door bedrij
ven of andere instellingen. Eind janua
ri 1987 wordt hier definitief over be
slist.
Informatiebijeenkomsten
De gemeente heeft drie informatie
bijeenkomsten gepland met betrekking
tot het nieuwe gebouw. Die bijeen
komsten worden gehouden in het ge
meentelijk informatiecentrum en vin
den plaats vandaag, donderdag 18 de
cember, één om 14.00 u. en één om
19.30 u. De laatste bijeenkomst, die
evenals de andere voor iedereen toe
gankelijk is, vindt plaats op maandag
22 december om 19.30 u. Indien er be
hoefte bestaat aan meer informatiebij
eenkomsten kan daar na de kerstva
kantie in voorzien worden De bouwte
keningen van het tweede stadskantoor
annex bibliotheek zijn vanaf heden te
zien in het gemeentelijk informatiecen
trum.
geboden maar voor het tot een echte
verbroedering komt, herstelt een Rus
sische onder-officier orde en afstand.
De volgende zes weken is het een ko
men en gaan van grote en kleinere een
heden Kozakken, Pruisen, Pommeren
en anderen maar spectaculaire gebeur
tenissen vallen niet voor. Alleen dit:
(van 1 tot 9 januari 1814 zijn er 500
Kozakken in Tilburg gelegerd). «De
kosakken waren niet van het beste
soort. Zij waren zeer roofzuchtig en
vrouwspersonenplagers, waar onder
vinding van hebben gehad Johanna
van den Berg, Dina Dielens, de doch
ter van F. Ader, de vrouw van E.'
Haans en Engelina van Hees. Deze
laatste werd nog bestolen ook»
Het tweede stadskantoor annex bi-
winkelgalerij onder de Katterug en de L
toekomstige winkelbebouwing rond de Welkom in onze zaak, die extra feestelijk is met volop prachtige Hollandse I
Emmastraat. Een dezer dagen wordt Franse en Italiaanse soorten en... uit eigen keuken... van de béste grondsto
het ontwerp dat al goedgekeurd is eerlijke salades en sausjes,
door het coll---
den aan
Daarna-
meenterauM.
loopt kan er dan eind
worden met de bouw.
Gegrilleerde Gevulde Forel.
Voor de vulling kookt u de worteltjes gaar met een gesnipperd uitje, snufje zout
en een teentje knoflook uit de knijper. Maak hier puree van in de keuken
machine, de blender of wrijf door een zeef. Al roerend op zacht vuur de puree
binden met 2 eidooiers, niet aan de kook laten komen. Op smaak brengen met
peper, zout en Worchestersaus.
Forellen inwrijven met peper en zout, besprenkelen met 1 eetl. citroensap.
Buikholtes vullen met de puree, openingen dichtsteken met houten borrel-
prikkertjes. Aluminium folie insmeren met wat olie, hierop de forellen leggen en
in ca. 10 minuten aan elke zijde mooi goudbruin en gaar grilleren.
Serveren op warme bordjes, gegarneerd met plakje citroen, partje tomaat en
toefje peterselie.
Omelette Sibérienne
Dit feestelijke nagerecht kunt u ruim van te voren maken en in de diepvriezer
bewaren. Neem een platte scha al en leg hier in de lengterichting 4 plakjes cake
op. Besprenkel die met ‘A borrelglas Cointreau of rum.
Leg op elk plakje cake 2 bolletjes' roomijs en druk die met een lepel goed tegen
elkaar aan zodat er een solide ’’trein” ontstaat. Zet de schaal in de diepvries en
begin met het eiwit als volgt. In aitsoluut vetvrije mixer 5 eiwitten stijfkloppen
waarbij u de suiker al kloppende toevoegt. Als het eiwit ’’staat” en er mooi
glanzend uitziet, overdoen in spuitzak met grove kartelspuit. Schaal uit de
vriezer nemen en nu in de lengterichting de cake en het ijs helemaal bedekken.
U kunt de schaal opnieuw in de diepv vies zetten en laten staan tot het moment
van serveren of direkt opdienen als voïfft; verwarm 2 borrelglaasjes Cointreau of
rum. Verwarm de oven tot een temperatuur van 250°C op bovenwarmte.
Strooi nog wat suiker op het eiwit, plaats: de schaal in het midden van de oven
en laat in ca. 5 minuten lichtbruin kleuren. Uit de oven nemen, likeur of rum
aansteken en deze brandende drank over o te omellete gieten.
Direkt opdienen, succes verzekerd!
Kozakken
«De kozakken in Tilburg» werd ge
schreven door ene Jan Baptist de Beer.
Een landbouwer die later meester
knecht werd bij de fabriek van Diepen
op Korvel. Van 1813 tot 1854 hield hij
een soort dagboek bij van wat er in
zijn omgeving voorviel. Sinds 1774
werd deze «Chronique» geschreven
door Laurentius de Lelie en het resul
taat van hun beider schrijfarbeid is in
1918 al eens door «Het Nieuwsblad»
uitgegeven - de nostalgiegolf is dus
niet van vandaag of gisteren.
Wie verwachten zou, in het stukje
van de Beer te lezen hoe de Kozakken
over Tilburg denken, komt bedrogen
uit. De Beer begon zijn kroniek in no
vember 1813: het waren woelige tij
den, het rijk van Keizer Napoleon -
waartoe ook Nederland behoorde -
wankelde onder het geweld van zijn
geallieerde tegenstanders: Pruisen, En-
gelsen en Russen. Kort tevoren waren
in Noord-Holland de Russen, voorna
melijk bestaande uit eenheden Kozak
ken, geland en ze joegen de Fransen in
snel tempo voor zich uit. De Beer be
gint zijn kroniek met het bericht dat de
afgelopen dagen «800 zieke en gebles
seerde Franschen op karren door Til
burg zijn doorgebracht». Op 10 de
cember ’s avonds om 10 uur ziet de
chroniqueur de eerste ruim honderd
Kozakken Tilburg binnentrekken.
feestelijke intocht van korting Willem
II in 1841». In 1840 was Willem II zijn
vader Willem I opgevolgd als koning
en na zijn inhuldiging begon hij aan
een lange reeks feestelijke intochten in
grote en kleine plaatsen door het hele
land.
Tilburg en de koning waren voor el
kaar allang geen onbekenden meer.
Dat bleek ook wel uit de ontvangst die
Willem II hier te beurt viel: «Nooit
werd er te Tilburg een vreugdefeest ge
vierd als dat van ’s Konigs plegtige In
trede binnen de muren dier Vorstenre-
sidentie in Noord-Brabant», aldus
«Tilburg» is Wap die vervolgt: «Het Vaderland-
tat over «De sche Driekleurdoek en ’t frissche lente
groen wuifde en golfde voor ieders wo
ning en herschiep de stad als in een
tooveroord, waar het oog van het eene
naar het andere voorwerp werd heen
getrokken, en overal nieuw genot op
deed van kunst, van smaak, van Va
derlandsliefde en Vorstenmin.» Toch
de «Schonste stad», dus.
Mijmeringen
De schrijfster Elise van Calcar-
Schiotling publiceerde in 1851 haar
«Tilburgsche Mijmeringen». Zij ver-
graag iri Tilburg, al verdwaalde
ze er af en toe: «Tilburg gelijkt op
niets minder dan op eene stad en
maakt den vreemdeling wanhopig er
ooit den weg in te leeren. De plaats
toch heeft de uitgebreidheid van de
grootste steden, ja men verzekert dat
het meest bewoonde gedeelte deze ge
meente over een uitgestrektheid van
vier uren is verspreid».
Vier uur lopen van Peerke Donders
naar ’t Groenewoud? Op naaldhakken
zeker! Overigens verklaart deze Hol
landse dame de herkomst van de naam
Tilburg: niet via het oudere «Tri-
borch», drie burchten, maar als «Ti-
liaeburgum»: burcht van de linde
boom (het Latijnse woord tilia bete
kent linde).
Het aardigst voor de Tilburgers van
nu zijn wellicht de twee laatste bijdra
gen in en over Tilburg. Dat komt niet
alleen omdat ze het Tilburg uit een wat
minder verleden beschrijven, met de
pen van een Tilburger, maar misschien
ook omdat beide auteurs journalisten
van beroep waren
In totaal zal het vloeroppervlak van
het tweede stadskantoor annex biblio
theek 19.000 m2 gaan bedragen. Zo ’n
6.000 m2 wordt dus bestemd voor de
bieb, de welzijnsdienst krijgt 8.000 m2,
de parkeergarage meet 3.300 m2 en
dan blijft er nog 1.700 m2 over. Dat
overblijvende deel wil de gemeente
verhuren als kantoorruimte.
Perzik met Roquefortsaus
Halve perziken uit laten lekken in zeef. In dunne plakjes snijden en in waaier
vorm op een dessertbordje schikken. Tijdens de bereiding van cie saus kunt u de
bordjes even in een matig warme oven schuiven om de perzik ev 'en te laten war
men. Voor de saus smelt u de Roquefort in de room op zacht vuVir. Desgewenst
’n klein scheutje cognac toevoegen. Bieslook op het laatste momen't door de saus
roeren en uitgieten rond de warme perziken. Garneer met ’n toefje peterselie.
rediënten:
itkjes cake, 8 bolletjes roomijs,
n'itten, 180 gr. suiker, 2,5 borrel
glas Ifkeur of rum.
-. Snij de ui en de prei i'.n
ojes en de wortel in plakjes.
lijden. Apart houden.
i in de hete olie.
laurierblad, de gekneusde
pan de massa even laten pru.t-
Wij besluiten met een citaat uit zijn
verhaal: «En op den Heuvel moet men
even kijken naar den lindeboom, want
de lindeboom is het hart van Tilburg.
De reuzenboom wordt naar ieders
heugenis, van zijn jongste jaren af tot
aan den uitersten dag van zijn ouder
dom, elk voorjaarsseizoen groen, en de
Tilburger vraagt zich af, wat van zijn
stad zou moeten worden, als de linde
boom op den Heuvel het zou begeven
tvooens ouderdom of door een of ande-
it oorzaak. Zouden dan de fabrieken
werken? Zou dan Tilburg Tilburg
zijn? Indien de lindeboom werd
eld, zou dat een grote, gapende
ide zijn in het hart van deze stad en
n dode zou ooit méér zijn be-
ird».
C. van Tilburg Keukens B.V.