ft aft I De Schonste Stad in de ogen van kruiken en anderen 11= Ki keurige keuken mensen FONS VAN DEN HOUT Tweede stadskantoor Cuisine formaat op het Koningsplein Tilburg :om I J NU RESERVEREN GELD VERDIENEN Kerst Keukenshow I 4495.- - prettige feestdagen! A. v. Boesschoten Hoefstraat 145 - S* 432163-421271 2,95 1,95 100 gram 2,25 /100 gram 7,45 Vi kilo J W Wij wensen U nu al gehouden met een aansluiting op de MWAftlCYA Ca AC#-#! «Yam Eendeftig^wn^^lL Donderdag 18 december 1986 - pagina 7 r 1986-pagina 6 DE TILBURGSE KOERIER Vervolg van blz. 1 N sen 424738 Lindeboom bleef )urg (allefoto’s: Foto Architectdienst Tilburg) Kijk en vergelijk knoflook, Vervolg van blz. 1 Misschien hoger KAAS DtUKATtSStN Vrijstaand gebouw ine ve: laties. 57 begonnen Kerstprijs: Kerstprijs: Kip-cocktail van het huis Kerstmix: Stadhuisplein 325 (Katterug) - Tilburg - Tel. 422716 Bovenstaande recepten zijn steeds voor 4 personen. tilburg aalwijk Nieuw gebouw voor de bieb en de gemeentelijke welzijnsdienst en fabriek iu v.a. iu v.a. iu v.a. ‘T iper- 2 ge- wege. re oc nog 5 nog gevel wond geen treun HET VERTROUWDE ADRES audio - video - specialist Ingrediënten: 4 halve perziken, 1,5 dl slagt 200 gr. Roquefort, scheutje o Menu v met krc met Paddestc O uur ing 2^25/100gram l de nd of telen s van gemeente heeft drie ikomsten gepland met rangen prei, 200 gr. oester- liege van B W aangebo- de Welstandscommissie, a gaat het ontwerp naar de ge braad. Als alles volgens plan ver- I 1987 begon- - Uit onze notenbar... alle noten gebrand in zonnebloemolie. 9 9 /half pond zacht-romig, kunnen we uw bestelling samen doornemen en klaarzetten (ev. thuisbezorgen). zal het vloerop skantoor ai gaan bedt dus beste, 1st kir >TOom, 200 gr. Roquefort, scheutje cognac, 1 eetl. geknipte bieslook, 4 takjes peter selie. om op jrtje steden. I KompleeUzonderei ndregaal) I Tilburg, Zomerstraat 49b. Telefoon 013-363080 Uit Frankrijk: méér dan 100 soorten, door ons gecontroleerd op kwaliteit en door onszelf gerijpt Kerstmis 1986. Voor velen dit jaar tevens een korte vakantie. Met we llicht de tijd en de lust c een van de dagen een extra uut aan culinaire zaken te besteden Veel succ es, prettige dagen en.... smakelijk eten. i van de week: irokantjes - ’*JJ~stoek I. - - ;_e boerenkazen, fijne, rijpe dstoffen gemaakt, heerlijke, Hoge inruil - scherpe prijzen - eigen technische dienst - - gemakkelijke betaling - Alle koopavonden geopend Seafoodcocktail 3,95 Kerstgroentesalade Perzik met Roquefortsaus - Gro entebouillon - Gegrilleerde Gevulde Forel - Hazer ugfilet len - Omelette Sibérienne Voeg, kook komen. Hazerugfilets Dakpansg spruitjes i Mag ik U zo op ’t eind van 't jaareens ’n extra goede tip ge ven”, zegt Cees van Tilburg. "Als u plannen hebt om in 1987 uw keuken te veranderen of te verbouwen, reserveer dan nu vast de keukenlevering via onze zaak. Dat bespaart u veel volgend jaar worder kens in prijs verhc- kan zelfs CVT Keuk aan doen. Reserveer tot 31 dec. tegen oude Voor levering wanneer u maar wilt in 1987. U hoeft zelfs nog geen defini tieve keuze te maken uit kleur of model. Wel snel beslissen want na 31 december a.s. is het te laat”. Landelijk Tilburg: het Stuivezantplein omstreeks 1906. Op deze foto van Henri Berssenbrugge zien we op de achtergrond behalve diverse fabrieksschoorstenen de Heuvelse kerk. Kerstaanbieding: onze brie van het huis: U proeft wel waarom NIEUW uit eigen keuken: notenkaas met Grand Marnier en verse roomkaas met gember: héérlijk op een toostje of op Ingrediënten: 4 hazerugfilets, 2 stang 50 gr. cantharellen, 20 zwammen, 1 theel. rozemarijnnaaldjes, tijm, oregano, peper, zout, 16 glaasje rode port, kopje bouillon, 50 gr. boter, 1 eetl. aardappelmeel. Voor afspraken kunt u tel. kontakt opnemen met Harrie Passier of Bas van Tilburg. Verbroedering Zij slaan hun kampement op op de groote Markt en bieden de Beer jene ver aan, recht uit de fles. Ook andere nieuwsgierigen krijgen een slokje aan- t Uit eigen keuken: heerlijke verse A salades, wel 20 verschillende. geld want den alle keu- hoogd. Daar sukens niets dus nog Prijs. in dat de huisvestings- bieb en de welzijns- ',rnst (in een nieuw ge- hoger mogen worden is. Als dat inderdaad in worden, is dat knap, it er in ruimte belang- Deze instelling vloeropp nieuwe Ingrediënten: 1 liter kippebouillon, 1 ui, 1 flinke prei, 16 venkelknol, 1 winterwortel, 1 struik bleekselderij, 3 tomaten, 3 eetl. olijfolie, 1 bosje geknipte blad selderij, 2 eetl. gehakte peterselie, tijm, laurierblaadje, 4 gekneusde peper korrels, 1 eidooier, 2 plakjes diepvries bladerdeeg. Doublé Seiko heren nbandhorloge iv. pr. ƒ495- Nu 345,— Korenvelden in de stad «De korenvelden in de stad» wor den lyrisch beschreven door «Fla neur», een pseudoniem waarachter zo wel Antoine Arts, de oprichter van de Nieuwe Tilburgsche Courant schuil ging als zijn zoon Antoon Arts. Op goede gronden neemt de Tilburg-re- dactie aan dat het hier gaat om Antoi ne. De laatste bijdrage over «Tilburg van vruuger» is geschreven door Uri Nooteboom en handelt over «Een fa brieksstad in herinnering». Uit het Brabantse land: c boeren septemberkaas: maar heel fijn van smaak Ingrediënten: 4 schoongemaakte forellen, 250 gr. worteltjes, ui, teentje 1 2 eidooiers, peper, zout, Worchester- saus, 1 eetl. citroensap, 1 eetl. olie. Voor de garnering: 4 plakjes citroen, 4 partjes tomaat, 4 toefjes peterselie. Inrichting Het nieuwe gebouw gaat 6 verdie pingen tellen. In de kelder komt dus de parkeergarage en een fietsenberging plus nog ruimte voor archieven. Op de begane grond komt een deel van de bieb en een deel van de welzijnsdienst. Op de eerste verdieping komt de rest van de bieb. De tweede verdieping zal in beslag worden genomen door kan toren van de welzijnsdienst en daar komt ook een centrale kantine. De derde verdieping wordt gevuld door de welzijnsdienst en datzelfde geldt voor een deel van de vierde verdieping. Die verdieping wordt verder in beslag ge nomen door kantoren die verhuurd kunnen worden. De vijfde verdieping tenslotte is geheel bestemd voor te ver huren kantoorruimte. Vervolgens komt er nog een kleine verdieping op met technische installaties. Groentebouillon met krokantjes. Trek een pittige kippebouillon op uw eigen manier. c~:: ringen, de bleekselderij in stukjes, de venkel in reepji- Tomaten ontvellen, ontpitten en in blokjes van 1 cm snij: Fruit in ruime braadpan de ui en de prei ca. 3 minuten i Voeg nu de andere ingrediënten toe plus de tijm, peperkorrels en de bladselderij. Met deksel op de telen en vervolgens in de gezeefde kippebouillon overdoen. Zachtjes aan de kook laten komen en op laag vuur ca. 45 minuten laten trekken. Inmiddels maakt u de krokantjes als volgt: van plakjes kant-en-klaar bladerdeeg snijdt u ruitjes en/of vierkantjes van ca. 1 cm. Klop een eidooier los met wat water en strijk hiermee het deeg in. Leg op beboterde plaat en bak in ca. 10 mi nuten af in matige oven. De getrokken bouillon zeven en warm houden. In verwarmd bord ofsoepkop gehakte peterselie strooien en de blokjes tomaat. Vlak voor het opdienen de deegkrokantjes in de bouillon doen. Pieter van Dooren Pieter van Dooren (de fabrikant) schrijft in 1837 «Over het Fabrijkwe- zen» (in Tilburg). Behalve een loflied op de produkten uit de Tilburgse tex tielfabrieken en enige droeve overpein zingen omtrent het zo funest voor de handel uitgevallen «noodlottige» revo lutiejaar 1830 (Belgische opstand) schrijft van Dooren ook nog wat we- tenswaardigs over de Tilburgse textiel arbeiders: «Men schat (in 1837) het getal menschen hetwelk door dien ar beid, tegen niet hooge dagloonen onderhoud vinden, op ruim 6.000; meesten hebben een reepje land tuin achter hunne woning, tot het te, van warmoezerijen Deze wijze v genering brengt veel tot eene oecono- mische huishouding onder de klasse der werklieden toe, welker bestrijding van kosten, ten voordeele van den Fabriekstraat, eene zeer matige loons- bepaling vordert. Daarenboven bevat zij nog dit goede, dat de werkman, eigen met het gebruik van^ schop en spade, bij.oogenblikkelijk gebrek aan werk, zich met de bearbeiding van zijn tuin of land onledig houdt, of als ar beider bij den Landbouwer gaat wer ken, en bij de herneming of ontstaan van werk, tot zijn hoofdberoep terug keert; en deze toeverlaat, waarvan de werkman in de steden verstoken is, oefent eenen heilzamen invloed op de zedelijke betrekkingen en op de physi- sche gesteldheid onzer werklieden uit. Intocht des konings Het volgende artikel in «'T' van Dr. J.J.F. Wap en gaat u.v. Dat houdt ir kosten van de bieb dienst in de toekomst bouw dus) niet hoge1 dan nu het geval i gerealiseerd kan want de bieb gaat rijk op vooruit, schikt momenteel over een vlak van 3.000 m2. In het bouw wordt dat 6.000 m2. Tilburg, Tijdschrift voor geschiedenis en monumenten, staat onder redactie van Henk van Doremalen, Ronald Pee- ters en Tom Wagemakers. Nummer 4 van dè vierde jaargang is vanaf zaterdag verkrijgbaar in de boekhandel. Hazerugfilets met Paddestoelen. Wrijf de hazerugfilets in met peper en zout. Braad ze in ca. 50 gr. hete boter snel rondom bruin. Neem ze uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie en houd ze warm in een matige oven. Braad in het restant van de boter de cantharellen en de in reepjes gesneden oesterzwammen bruin samen met de kruiden. Na ca. 5 minuten afblussen met 16 glaasje rode port en een kopje bouillon (mag van poeder of tablet zijn). Roer in een kopje 1 eetl. aardappelmeel los met wat water en bind hier de saus mee. Voeg nu de in dunne ringen gesneden prei toe en laat nog heel even aan de Op' voorverwarmde borden een bedje van deze saus dresseren. ,j uit de folie nemen en in niet te dikke plakken snijden, sgewijs op het bedje spreiden en opdienen met wat aardappelpuree, s en/of rode kool. Onderzocht wordt nog of het ge bouw drie verdiepingen hoger kan worden. Die verdiepingen zouden dan allemaal kantoorruimte bevatten die gehuurd kunnen worden door bedrij ven of andere instellingen. Eind janua ri 1987 wordt hier definitief over be slist. Informatiebijeenkomsten De gemeente heeft drie informatie bijeenkomsten gepland met betrekking tot het nieuwe gebouw. Die bijeen komsten worden gehouden in het ge meentelijk informatiecentrum en vin den plaats vandaag, donderdag 18 de cember, één om 14.00 u. en één om 19.30 u. De laatste bijeenkomst, die evenals de andere voor iedereen toe gankelijk is, vindt plaats op maandag 22 december om 19.30 u. Indien er be hoefte bestaat aan meer informatiebij eenkomsten kan daar na de kerstva kantie in voorzien worden De bouwte keningen van het tweede stadskantoor annex bibliotheek zijn vanaf heden te zien in het gemeentelijk informatiecen trum. geboden maar voor het tot een echte verbroedering komt, herstelt een Rus sische onder-officier orde en afstand. De volgende zes weken is het een ko men en gaan van grote en kleinere een heden Kozakken, Pruisen, Pommeren en anderen maar spectaculaire gebeur tenissen vallen niet voor. Alleen dit: (van 1 tot 9 januari 1814 zijn er 500 Kozakken in Tilburg gelegerd). «De kosakken waren niet van het beste soort. Zij waren zeer roofzuchtig en vrouwspersonenplagers, waar onder vinding van hebben gehad Johanna van den Berg, Dina Dielens, de doch ter van F. Ader, de vrouw van E.' Haans en Engelina van Hees. Deze laatste werd nog bestolen ook» Het tweede stadskantoor annex bi- winkelgalerij onder de Katterug en de L toekomstige winkelbebouwing rond de Welkom in onze zaak, die extra feestelijk is met volop prachtige Hollandse I Emmastraat. Een dezer dagen wordt Franse en Italiaanse soorten en... uit eigen keuken... van de béste grondsto het ontwerp dat al goedgekeurd is eerlijke salades en sausjes, door het coll--- den aan Daarna- meenterauM. loopt kan er dan eind worden met de bouw. Gegrilleerde Gevulde Forel. Voor de vulling kookt u de worteltjes gaar met een gesnipperd uitje, snufje zout en een teentje knoflook uit de knijper. Maak hier puree van in de keuken machine, de blender of wrijf door een zeef. Al roerend op zacht vuur de puree binden met 2 eidooiers, niet aan de kook laten komen. Op smaak brengen met peper, zout en Worchestersaus. Forellen inwrijven met peper en zout, besprenkelen met 1 eetl. citroensap. Buikholtes vullen met de puree, openingen dichtsteken met houten borrel- prikkertjes. Aluminium folie insmeren met wat olie, hierop de forellen leggen en in ca. 10 minuten aan elke zijde mooi goudbruin en gaar grilleren. Serveren op warme bordjes, gegarneerd met plakje citroen, partje tomaat en toefje peterselie. Omelette Sibérienne Dit feestelijke nagerecht kunt u ruim van te voren maken en in de diepvriezer bewaren. Neem een platte scha al en leg hier in de lengterichting 4 plakjes cake op. Besprenkel die met ‘A borrelglas Cointreau of rum. Leg op elk plakje cake 2 bolletjes' roomijs en druk die met een lepel goed tegen elkaar aan zodat er een solide ’’trein” ontstaat. Zet de schaal in de diepvries en begin met het eiwit als volgt. In aitsoluut vetvrije mixer 5 eiwitten stijfkloppen waarbij u de suiker al kloppende toevoegt. Als het eiwit ’’staat” en er mooi glanzend uitziet, overdoen in spuitzak met grove kartelspuit. Schaal uit de vriezer nemen en nu in de lengterichting de cake en het ijs helemaal bedekken. U kunt de schaal opnieuw in de diepv vies zetten en laten staan tot het moment van serveren of direkt opdienen als voïfft; verwarm 2 borrelglaasjes Cointreau of rum. Verwarm de oven tot een temperatuur van 250°C op bovenwarmte. Strooi nog wat suiker op het eiwit, plaats: de schaal in het midden van de oven en laat in ca. 5 minuten lichtbruin kleuren. Uit de oven nemen, likeur of rum aansteken en deze brandende drank over o te omellete gieten. Direkt opdienen, succes verzekerd! Kozakken «De kozakken in Tilburg» werd ge schreven door ene Jan Baptist de Beer. Een landbouwer die later meester knecht werd bij de fabriek van Diepen op Korvel. Van 1813 tot 1854 hield hij een soort dagboek bij van wat er in zijn omgeving voorviel. Sinds 1774 werd deze «Chronique» geschreven door Laurentius de Lelie en het resul taat van hun beider schrijfarbeid is in 1918 al eens door «Het Nieuwsblad» uitgegeven - de nostalgiegolf is dus niet van vandaag of gisteren. Wie verwachten zou, in het stukje van de Beer te lezen hoe de Kozakken over Tilburg denken, komt bedrogen uit. De Beer begon zijn kroniek in no vember 1813: het waren woelige tij den, het rijk van Keizer Napoleon - waartoe ook Nederland behoorde - wankelde onder het geweld van zijn geallieerde tegenstanders: Pruisen, En- gelsen en Russen. Kort tevoren waren in Noord-Holland de Russen, voorna melijk bestaande uit eenheden Kozak ken, geland en ze joegen de Fransen in snel tempo voor zich uit. De Beer be gint zijn kroniek met het bericht dat de afgelopen dagen «800 zieke en gebles seerde Franschen op karren door Til burg zijn doorgebracht». Op 10 de cember ’s avonds om 10 uur ziet de chroniqueur de eerste ruim honderd Kozakken Tilburg binnentrekken. feestelijke intocht van korting Willem II in 1841». In 1840 was Willem II zijn vader Willem I opgevolgd als koning en na zijn inhuldiging begon hij aan een lange reeks feestelijke intochten in grote en kleine plaatsen door het hele land. Tilburg en de koning waren voor el kaar allang geen onbekenden meer. Dat bleek ook wel uit de ontvangst die Willem II hier te beurt viel: «Nooit werd er te Tilburg een vreugdefeest ge vierd als dat van ’s Konigs plegtige In trede binnen de muren dier Vorstenre- sidentie in Noord-Brabant», aldus «Tilburg» is Wap die vervolgt: «Het Vaderland- tat over «De sche Driekleurdoek en ’t frissche lente groen wuifde en golfde voor ieders wo ning en herschiep de stad als in een tooveroord, waar het oog van het eene naar het andere voorwerp werd heen getrokken, en overal nieuw genot op deed van kunst, van smaak, van Va derlandsliefde en Vorstenmin.» Toch de «Schonste stad», dus. Mijmeringen De schrijfster Elise van Calcar- Schiotling publiceerde in 1851 haar «Tilburgsche Mijmeringen». Zij ver- graag iri Tilburg, al verdwaalde ze er af en toe: «Tilburg gelijkt op niets minder dan op eene stad en maakt den vreemdeling wanhopig er ooit den weg in te leeren. De plaats toch heeft de uitgebreidheid van de grootste steden, ja men verzekert dat het meest bewoonde gedeelte deze ge meente over een uitgestrektheid van vier uren is verspreid». Vier uur lopen van Peerke Donders naar ’t Groenewoud? Op naaldhakken zeker! Overigens verklaart deze Hol landse dame de herkomst van de naam Tilburg: niet via het oudere «Tri- borch», drie burchten, maar als «Ti- liaeburgum»: burcht van de linde boom (het Latijnse woord tilia bete kent linde). Het aardigst voor de Tilburgers van nu zijn wellicht de twee laatste bijdra gen in en over Tilburg. Dat komt niet alleen omdat ze het Tilburg uit een wat minder verleden beschrijven, met de pen van een Tilburger, maar misschien ook omdat beide auteurs journalisten van beroep waren In totaal zal het vloeroppervlak van het tweede stadskantoor annex biblio theek 19.000 m2 gaan bedragen. Zo ’n 6.000 m2 wordt dus bestemd voor de bieb, de welzijnsdienst krijgt 8.000 m2, de parkeergarage meet 3.300 m2 en dan blijft er nog 1.700 m2 over. Dat overblijvende deel wil de gemeente verhuren als kantoorruimte. Perzik met Roquefortsaus Halve perziken uit laten lekken in zeef. In dunne plakjes snijden en in waaier vorm op een dessertbordje schikken. Tijdens de bereiding van cie saus kunt u de bordjes even in een matig warme oven schuiven om de perzik ev 'en te laten war men. Voor de saus smelt u de Roquefort in de room op zacht vuVir. Desgewenst ’n klein scheutje cognac toevoegen. Bieslook op het laatste momen't door de saus roeren en uitgieten rond de warme perziken. Garneer met ’n toefje peterselie. rediënten: itkjes cake, 8 bolletjes roomijs, n'itten, 180 gr. suiker, 2,5 borrel glas Ifkeur of rum. -. Snij de ui en de prei i'.n ojes en de wortel in plakjes. lijden. Apart houden. i in de hete olie. laurierblad, de gekneusde pan de massa even laten pru.t- Wij besluiten met een citaat uit zijn verhaal: «En op den Heuvel moet men even kijken naar den lindeboom, want de lindeboom is het hart van Tilburg. De reuzenboom wordt naar ieders heugenis, van zijn jongste jaren af tot aan den uitersten dag van zijn ouder dom, elk voorjaarsseizoen groen, en de Tilburger vraagt zich af, wat van zijn stad zou moeten worden, als de linde boom op den Heuvel het zou begeven tvooens ouderdom of door een of ande- it oorzaak. Zouden dan de fabrieken werken? Zou dan Tilburg Tilburg zijn? Indien de lindeboom werd eld, zou dat een grote, gapende ide zijn in het hart van deze stad en n dode zou ooit méér zijn be- ird». C. van Tilburg Keukens B.V.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1986 | | pagina 7