i.
I
«Ze dachten dat ik verkering had»
Mommers Wollenstoffen:
FONS VAN DEN HOUT
nog steeds jong
\Msine
\ormaai
JFweek^
VAN HET
Wk BROOD J
39,-
Tilburgs Bakkersgilde
Sint Honoré
viert Oogstfeest
49,-
Maandag begint de Week van het Brood
Rond 2005 evenveel jongeren
als ouderen in Noord-Brabant
aeep 70.
vaneysdenbv
hedOme
ir 1986-pagina 6
DE TILBURGSE KOERIER
Donderdag 2 oktober 1986 - pagina 7
Nieuw hoek over de avonturen van Theo van Eijk
Menu van de week: Bloemkoolsoep, Pasta Typico, Caramel crème.
>k in
gaan,
Bovenstaande recepten zijn steeds voor 4 personen.
KAAS DLLIKATLSSLN
wer
Stadhuisplein 325 (Katterug) - Tilburg - Tel. 422716
Vervolg van blz. 1
Jj^ei Ontgroening en vergrijzing
twill,
itoen.
Luchtfoto van C. Mommers Co. Wollenstoffenfahriek aan de Kraaivenstraat.
zwe
woor
klant t
in de
het e*'“'
stukje u
boter?
knapper
renbroo
sta»"
gebo.
doet
gervliegtui
uit de han
gregaat
Dezelfdt
de
ster
50
hem
vluct
diverse
hebben
’^gtuif
iUm-
autolakken
VORSELAARS
doe-het-zelf-centrum
Von Suppéstraat 35, Tilburg
Tel. 013-551933
top een
een royaal met bloem
Strooi ook regel-
tr, samen voor
14,95
Voor de afwerking: 1 ku
gekookt in droge witte v
water, 125 gr. Gorgonzc
boter, 2 dl. room.
Herfsttijd - gezelligheid -
kaasjes en verse salade 1,.
goed adviseren kan!
t ver-
eken in
jrde po
ver mogelijk
irijven in de
ligheden
rijven de
.ommers
t omge-
lelnaam
inde8
scht,
!-s kunt
isagne,
na 12 mt
trauma
overgehc
wel -
Teleservice
kunt u moeilijk komen?
Bel ons, dan zorgen wij
voor de bezorging van uw bestelling!
t. Zulke argumenten zouden
aarde _vallen bij de Islamie-
maakt t gezellig
verse salades in huis. Maar koop
Uit Frankrijk onze camembert
uit Normandië natuurlijk
en lekker rijp
Proefprijs
Caramel Crème.
Eieren, melk, zout en suikers goed door elkaar mengen. In een pannetje
5 eetl. suiker laten smelten en op niet te hoog vuur langzaam laten kleuren.
Beboter inmiddels 4 kleine puddingvormpjes en giet de caramel op de bodem
hiervan. Nu de gemengde massa op de caramel gieten en de vormpjes
au-bain-marie gaar laten worden in ca. 35 minuten. Let op, het water waar de
puddinkjes in staan mag niet koken.
Vormpjes uit de pan nemen, af laten koelen en storten op klein bordje.
Vervolg van blz. 1
Mommers Woll
itgerichte organis
ie mode te vertal.
produkten heeft het
team dat zich bezighc
:rpen van dessins. 1
engen van goede de
lang voor N'-
De heer Ss
ként de op ééi
in de wereld,
goedkoopst,
zins redelijk
ressant zijn
het bedrijf w
moeten
stoffen
Eigengemaakt
ietsje knoflook,
zacht en mager
Proefprijs
van 1,95 voor
a, de Italiaanse verzameln
alle mogelijke creaties in
■n. rukt steeds verder op i
e keuken. En terec
linaire hoogstandjes
1 kwijt in ravioli, las:
itelijke bakkers
net 22 vestigin-
geven het oogstfeest
stelijk tintje met ene leuke
irover u elders in dit blad
q 75
per stuk (230 gr)
1 50
X, 100 gr
takt 't gezellig thuis, haal wat lekkere
j ze wel bij de man, die u
Natuurlijk bij:
Drogisterij
Parfumerie
Heuvelstraat 57, TILBURG
Ingrediënten:
1 kleine bloemkool, 1 liter runder
bouillon, 2 eetl. boter, l‘/i eetl. bloem,
1/8 liter slagroom, 2 eidooiers, peper,
zout, aroma, nootmuskaat.
inte-
móet
en. Daarbij
maken van
het geven
t correct le-
oirig bij
zijn vormen daarom
ig. Directeur Swage-
>ben personeel dat
1 het bedrijf. Veel
daarom ook binnen het
en».
Ziek van het Westen
Toen van Rie’s verbazing enigszins
getemperd was, werd het van Eijk al
snel duidelijk dat zijn landgenoot aan
zijn zijde stond. Bovendien kon hij de
kennis over de mentaliteit en cultuur
Nageh/ertiarder
Waarom zou U Uw nagels
laten breken?
Mooie nagels zijn vaak een onhaalbaar ideaal. Nagels
hebben namelijk de neiging om af te breken, te splijten
of te scheuren.
Een goede nagelverzorging is hierdoor praktisch onmo
gelijk.
Wat nagels nodig hebben is een goede bescherming en
een verharder.
Herbme Nail Perfection garandeert door zijn unieke ver
hardende werking, mooie en lange nagels, dat bij dage
lijks gebruik al na 8 dagen resultaat geeft en na 14 da
gen zijn Uw nagels echt hard. Gebroken-
nagels zijn voorgoed verleden tijd met f'
Flesje met tijdelijk gratis hand masker.
e gunstig
frequent
""’ienin-
tening
ïhouden
ing van
en die
}ischv ww
het moder-
adviseerde
uit het westen
k er ziek van
seks die er be
lt, ziek van het alcoholge- danks de pos
le gelijke rechten tussen man de kaping, ee
De meeste medewerkers van
mers Co. zijn tevreden met «hun»
bedrijf. Mensen die langdurig bij het
bedrijf in dienst zijn vormer
geen uitzondering.
makers: «We hebt
zeer trouw is aan
know how is d
bedrijf geblever
Dit gegeven en de wetens
het ondernemingsbeleid
fabriek zich richt op
ken belangrijke factoi
het tegemoetgaan v
komst. Zo’n gevoel
Swagemakers kemachti
worden: «Mommers L
nog steeds jong».
van Libië wel gebruiken. «Jan van Rie
waarschuwde me om vooral niet naar
Egypte te gaan. De relatie tussen
Egypte en Libië was immers zeer
slecht. De gevolgen zouden niet te zijn
overzien als ik tegen de Libische over
heid zou zeggen dat ik naar
ne Egypte wilde. Van Rie
me om te zeggen dat ik u
gevlucht was omdat ik
werd. Ziek van de vrije
dreven wordt
bruik en de
:eg van Eijk
beoordeling
- zijn oplei-
te liggen,
bij andere
top-leden van de marine, mocht niet
baten. Procedures werden afgesneden.
Ik zat met de handen in het haar en
wilde op een open manier met iemand
over het gebeurde praten», zegt van
Eijk. Zijn vragen om aandacht werden
niet beantwoord. Zowel in Nederland
als in België kreeg hij niets gedaan van
zijn collega’s. Toen de marine met het
voorstel kwam om naar Malta te
voelde van Eijk de vleugels nabij.
Vluchtplannen
«Een leuk eilandje, elke avond feest
jes». Desondanks zou Theo van Eijk
de marine, die hem mentaal sloopte en
de NATO, op hun nummer zetten. Op
één van de feestjes, in het laatste week
end dat de Nederlanders op Malta
aanwezig waren, meldde Theo dat hij
niet mee terugging naar Nederland.
Zijn marine-kleding deelde hij uit on
der zijn collega’s. Van Eijk «Ze dach
ten dat ik verkering had met een meis
je op Malta. Ook doordat ze teveel ge
dronken hadden, nferkte niemand iets
van mijn vluchtplannen.»
Zelfs de Britse schildwacht deed dat
niet, toen van Eijk de volgende och
tend om vier uur de «motoren ging
testen». Van Eijks kameraden waren
in aantocht, zo maakte de Rielenaar de
ehijnlijk i
Het voordeel
it ik de publ
t ik als ik ter
ischap dat
van de textiel-
3 continuïteit, lij-
xvtoren te zijn voor
van een goede toe-
ïl lijkt door de heer
htig verwoord te
is al oud, maar
Pasta,
voor auc
waren, n
hedendaagse 1
want uw culir
u uitstekend
tortellini enz.
In de super wordt u een enorme
keuze aan verpakte deegwaren
geboden. Ook kunt u in specialiteits-
winkels verse pasta kopen, maar het
leukste is toch om zelf uw pasta te
maken. Niet moeilijk, wel een heel
dankbaar werk, om over het smaak
verschil nog maar te zwijgen.
Ingrediënten:
Voor de pasta: 300 gr. bloem, 2 ei
dooiers, 2 eieren, zout, lVz eetl. olijf
olie, ca. 25 gr. bloem om te bestuiven.
3 liter water, 1 eetl. olie en 1 theel.
zout om de pasta in te koken.
kilo mosselen
.e wijn en wat
-zola, 2 eetl.
De ontgroening van de bevolking
leidt tot een aantal problemen bij spe
cifiek op de jongeren afgestemde voor
zieningen. Het duidelijkste komt dit
op dit moment naar voren bij de on
derwijsvoorzieningen.
De onderzoekers verwachten dat in
de nabije toekomst veel gemeenten ge
confronteerd zullen worden met leeg-
taande schoolgebouwen, verenigings-
;ebouwen en weinig gebruikte sport
eden. Zij moeten daarvoor een nieu-
bestemming zoeken. In de stad
>uvt zich het extra probleem voor, dat
aan de ene kant in nieuv
voorzieningen moeten worden ger
seerd, terwijl dezelfde voorzieningen in
oude wijken overbodig worden.
De spectaculaire toename van het
aantal hoogbejaarden leidt volgens de
Op 6 maart 1964 maakte hij wereldnieuws. Theo van Eijk, de toen 21-jarige
Rielse landbouwerszoon, die als vliegtuigtechnicus van de Nederlandse Marine
deelnam aan NATO-oefeningen op Malta, ontvreemdde een legervliegtuig, om in
zijn eentje naar Egypte te vliegen. Toen de media melding maakte van deze eerste
vliegtuigkaping stond niet alleen Riel, maar eigenlijk de halve aardbol perplex.
Om de herinneringen nog eens op te vijzelen, verschijnt eind november «Kaper
tegen wil en dank», een boek over de avonturen van Theo van Eijk, geschreven
door schrijver/journalist Ed Brok.
Brood - zo simpel, zo vanzelfsprekend dat we het vaak vergeten wanneer we
over lekker eten hebben. Maar was is er lekkerder dan een gewoon, vormloos
kje brood, zo uit de oven en eigenlijk nog te warm om te eten, met of zonder
ter? Of een kadetje, een verse krentenbol, een geurig sneetje casinomik of een
knappend stuk stokbrood - en wat denkt u van een homp smeuïg en gezond volko
renbrood?
schildwacht wijs. De goedgelovige Brit
hielp Theo ter plekke het bewuste le
gervliegtuig, een Grammar Tracker,
tit de hangar te halen en het noodag-
aan de machine te bevestigen.
Dezelfde schildwacht stond keurig met
ie brandblusser klaar, toen van tijk in
de machine was geklommen en de eer
ste motor had gestart. Nadat de twee
de motor ook gestart was, gaf van Eijk
een seintje dat de Brit het aggregaat
moest weghalen. Nog voordat de
schildwacht besefte wat er gebeurde,
verdween het vliegtuig uit zijn ge
zichtsveld.
llenstoffen is een
organisatie. Om trends
e vertalen naar concrete
t bedrijf een apart
houdt met het ont-
Het op de markt
odessins is van groot
•r Mommers Co.
Swagemakers: «Nederland
één na hoogste textiellqnen
I. We zijn daarom niet het
hoewel onze prijzen alles-
zijn. Wil Mommers
voor de klant, dan
j waarde toevoeger
we denken aan het n
met goede dessins,
van een goede service en het i
Ingrediënten:
/i liter melk, 3 eieren, 4 eidooiers,
2 zakjes vanillesuiker, 6 eetl. suiker,
lufje zout, eetl. boter om in te vetten,
eetl. suiker om te smelten.
Pasta Typico.
Maak het deeg voor de pasta, wikkel het in een vochtige doek en laat het i
koele plaats ca. 45 minuten rusten. Rol de deegbal uit op eer. rzyzd ~.:t
bestoven werkbank of -plank, tot een zo dun mogelijke lap. Strooi ook rega-
rnatig wat bloem op de deeglap om plakken te voorkomen. Snijd nu smalle
reepjes uit het deeg of andere door u gewenste vormen.
Kook de pasta in ca. 6 minuten gaar in zeer royaal water met zout en een
eetl. olie. Let op; het water eerst aan de kook brengen en dan pas de pasta erin.
Pasta afspoelen en uit laten lekken. Inmiddels hebt u de mosselen gekookt in
witte wijn en uit te schelpen genomen. De Gorgonzola kaas verbrokkelen.
Maak nu de pasta opnieuw warm in een pan met dikke bodem waarin u een
flinke steek boter laat smelten, samen met een scheutje room en wat kookvocht
van de mosselen.
Als de pasta warm is de mosselen erdoor roeren, samen met de verbrokkelde
Gorgonzola. Direkt opdierien met een schaal knapperige salade.
Tweeëntwintig jaar later, ontmoet de
Tilburgse Koerier van Eijk in zijn wo
ning aan de Korvelseweg. Hoewel de
kaping hem uiteindelijk twaalf maan
den gevangenisstraf heeft gekost, kijkt
hij met plezier terug op de stunt.
Want, behalve dan de Britten, die het
militair toezicht over het eiland Malta
hadden, vond eigenlijk iedereen die
het nieuws ter ore kwam, een stunt.
«De Nederlandse kranten, de tv, de ra
dio, ze reageerden allemaal positief op
de vliegtuigkaping. Maar ik heb er dan
ook alleen mijn eigen leven mee op het
spel gezet», zegt Theo van Eijk.
Aan lef heeft het de jonge Rielenaar
destijds niet ontbroken. Evenwel dre
ven strubbelingen binnen de marine
hem tot het uiterste. Van Eijk«Ik
was 19 jaar toen ik klaar was met de
vakopleiding vliegtuig-electrotechniek.
Daarna wilde ik leren vliegen, waar
voor ik onder meer naar België moest.
En daar ging het helaas de mist in.»
Discussie
«Tijdens een feestje kreeg ik een dis
cussie met de overste luchtmacht. Nou
ja, een discussie, het was eigenlijk
meer zatte kletspraat. De overste vroeg
me, omdat hij ook wel eens commen
taar van de andere zijde wilde horen,
hoe ik over hem dacht. De waarheid
heb ik niet verbloemd...»
Enkele dagen later kreej
prompt een onvoldoende t
voor het vliegen, waardoor
ding compleet stil kwam
«Klagen bij de overste en
top-leden van de marine, movn
baten. Procedures werden afgesr
Geen achterdocht
Van Eijks langverwachte wens ging
in vervulling. Hij vloog. In een vlieg
tuig dat onder normale omstandighe
den door vier vakmensen bestuurd
werd. Van Eijk vloog nota bene zonder
vliegbrevet. Aan kennis ontbrak het
*-~i echter niet. «Voordat ik besloot te
riiten, heb ik veel gestudeerd. Met
piloten heb ik gesproken. Zij
me zelfs meegenomen tijdens
vliegtuigoefeningen. Mijn leergierig
heid wekte geen greintje achterdocht
op.»
Alle begin is moeilijk. De vakkun
digheid waarmee Theo van Eijk «zijn»
vliegtuig vrijwaarde van achtervolgers,
heeft wel bewezen dat dat gezegde
voor hem niet opgaat. De Grammar
werd opgemerkt door de verkeersto
ren, welke van Eijk via de radio vroeg,
wat zijn bedoelingen waren. Van Eijk
zeeg als het graf. «Omdat ik niet ant-
Dordde op de oproep van de ver
keerstoren, dacht deze dat ik de radio
niet aan had staan. Zo hoorde ik tij
dens de vlucht, alle instructies die ze
gaven aan mijn Engelse achtervol
gers.»
Koersverandering
Een koersverandering was onvermij
delijk. In plaats van naar de kust van
Libië en Egypte te vliegen, werd ik ge
dwongen de koers te wijzigen in de
richting Griekenland,» zegt van Eijk.
De atlas moest er bij te pas komen.
Door de koerswijziging had de jonge
piloot immers een fikse dosis brand
stof verloren. Egypte werd twijfelach
tig, en Theo besloot te gaan landen in
Libië, vlakbij het vliegveld Benghazi.
De onervarenpiloot landde veilig en
werd niet alleen door Arabieren ver
welkomd, maar ook door de zeer ver
baasde Jan van Rie, een Nederlandse
vlieger, in dienst bij de oliemaatschap
pij Aramco.
ven van onze produkten».
De levertijd kan zorgvuldig worden
gerealiseerd, omdat het bedrijf een
eigen spinnerij en ververij in huis
heeft. Het is daarom minder afhanke
lijk van toeleverende derden.
Trouw
Mommers bevindt zich door het
dwijnen van veel textielfabrieker
onze regio in een nogal geïsoleer,
sitie. Toch zijn er voorzover
contacten met andere bedr
textielsector. Als de omstandig
het toelaten, kunnen deze bedrijf
produktiecapaciteit van Mor
Wollenstoffen benutten. Het i
keerde is ook weleens het geval.
bakker terecht te komen. En de bakker
haalt er op zijn beurt weer allerlei
creatieve toeren mee uit. Legio zijn
vooral de laatste jaren de vormen en
varianten waarin de ambachtelijke
bakker zijn brood, broodjes en andere
appetijtelijke meelprodukten weet te
presenteren zodat het voor de klant
een dubbel feest wordt om een brood
maaltijd te beginnen: niet alleen om
dat al die broodsoorten zelf zo ver
schrikkelijk lekker zijn maar ook om
dat ze er zo appetijtelijk en kunstig uit
zien.
Boeren kaassalade
uit eigen keuken natuurlijk
ook lekker op brood
Ter kennismaking r
van 1,95 voor 1 jU
Xy 100 gr
In het begin van zijn opleiding binnen
de marine bracht Theo van Eijk een be
zoek aan Curasao. Daar ging hij na
tuurlijk even langs zijn tante zuster.
Theo is hier 18 jaar en wat betreft zijn
opleiding is er nog geenvuiltje aan de
«lucht».
i jaar werkte hij voor IBM in Ne-
id. Daarna werd hij naar Zuid-
a gestuurd om een groot compu-
■twerk te ontwikkelen. Jarenlang
vt rustig rondom Theo van Eijk.
een Zuidafrikaanse vrouw ont-
en daarmee in aanraking kwam
apartheidswetten. «Ik mocht
t haar samenwonen. Dat bete-
opstappen naar Nederland»,
en vrouw.t
in goede aarde valle
ten,» aldus van Eijk.
Desondanks werd van Eijk gearres
teerd, omdat hij het Libische lucht
ruim had geschonden. Dat nam niet
weg dat van Eijk uiterst vriendelijk
werd behandeld door de Arabieren.
Theo’s tihj in de gevangenis is zelfs bij
na paradijselijk te noemen. Van Eijk
«Een aantal oud-militairen moest voor
me zorgen, omdat ik geen familieleden
in de buurt had. In Libië is het immers
de gewoonte dat die dé gevangene ver
zorgen. Ze lopen de gevangenis ge
woon in en uit en de gevangene mag
zelf ook gerust even naar de winkel of
een wandeling maken. Arabieren zijn
zeer gemotiveerd om hun straf uit te
zitten. Dat is de plicht tegenover Al
lah.»
«De oud-militairer - J
voor me, te goed zelfs. Ik had ’s mor
gens mijn ogen nog niet open, of ze
stonden al met een bakje water en een
handdoek aan mijn béd. Ze maakten
mijn ontbijtje klaar, maakten mijn
bedje op, poetsten mijn schoenen en
streken mijn marinepak. Na enkele da
gen was ik het goed beu.»
Politiek asiel
Pogingen van de Britten om van
Eijk te ontvoeren mislukten. Boven
dien waren de Libische autoriteiten in
genomen met de verklaring van van
Eijk dat hij ziek was van de mentaliteit
van het westen. De Libische autoritei
ten verleenden de marineman politiek
asiel. Van Eijk stond voor de keuze
of hij bleef in Libië, waar hij werk kon
krijgen als vlieger voor Aramco, of hij
ging terug naar Nederland, waar t
gearresteerd zou worden.
Van Eijk «Als ik in Libië was ge
bleven, had ik waarschijnlijk nooit
meer teraggekund. Het voordeel van
Nederland was, dat ik de publiciteit
mee had. Dus dacht ik als ik terugga,
dan ga ik meteen.»
Van Eijk koos voor het laatste. Hij
vertrok naar Nederland, waar hem on
danks de positieve publiciteit omtrent
a, een gevangenisstraf van bij-
De spectaculaire hoogtepunten van
van Eijk kunt u lezen in Kaper tegen
wil en dank, uitgegeven door De Boe
renschuur bv in Riel in samenwerking
met Administratie- en Organisatiebu-
ro J. v.d. Kaa. Het boek kan worden
besteld bij J. v.d. Kaa, Ronsel 9, 5133
CC Riel, tel. 04248-1922. Eind no
vember zal het boek dan worden toe
gezonden.
Bloemkoolsoep.
Kook een kleine bloemkool gaar in 1 liter runderbouillon. Houd wat kleine
bloemkoolroosjes achter voor de garnering. De gare boemkool zeven en fijn
maken in de blender. Hebt u die niet, dan de bloemkool door zeef wrijven.
Vocht warm houden. Roux maken van boter en bloem en hieraan de bouillon
toevoegen. Bloemkoolroosjes inmiddels in water met wat zout beetgaar koken.
De gebonden soep op smaak brengen met aroma, peper, zout en nootmuskaat.
Warm houden. In schaaltje room én eidooiers loskloppen. Dit mengsel vlak voor
het opdienen door de soep roeren samen met de bloemkoolroosjes.
De soep mag nu niet meer koken.
onderzoekers tot een zodanige druk op
bejaardenoorden en verpleeghuizen,
dat het huidige aantal plaatsen in deze
tehuizen volstrekt onvoldoende moet
worden geacht.
Het huidige bejaardenbeleid is erop
gericht bejaarden zo lang mogelijk
zelfstandig te laten wonen. Dit leidt in
eerste instantie tot een aantal niet-
raimtelijke maatregelen die de zorg
dicht bij huis versterken.
Een deel van de bejaarden zal er de
voorkeur aan geven in specifiek op be
jaarden afgestemde woningen of
wooncomplexen te wonen, die gunstig
sm voor, dat zijn gelegen ten opzichte van f
:uwe wijken door bejaarden gebruikte voorziê
rden gereali- gen. De onderzoekers zijn van mei
dat met dit streven rekening geh
moet worden bij de herinrichtii
woongebieden binnen steden i
daar buiten.
±te liefhebber is er tijdens
n het Brood het heerlijke,
oogstbrood verkrijgbaar,
gebakken van het meel van de nieuwe
oogst. En over vier weken zijn er in
Tilburg weer St. Hubertusbroodje’
«Sint Hubertusbrooikes», te koop, v
een heel exclusieve lekkernij, want zé
zijn niet alleen gewijd maar bovendien
slechts één dag per jaar te koop. Alle
andere broodsoorten verkoopt uw am
bachtelijke bakker elke dag. En met
plezier.
raanden stond té wachten. Een
heeft hij er beslist niet van
louden. «In het begin was het
even wennen om tussen moorde
naars en inbrekers te zitten. Door de
bewaking werd ik echter wel wat soe
peler behandeld. Dat scheelde
enorm,» aldus van Eijk. Ook in de ge
vangenis toonde de Brabander zijn wa
re aard hij richtte ondermeer ver-
zoekplaten-programma’s op en in de
gevangenis-bibliotheek leende hij boe
ken uit voor paaseieren.
Nog voordat Theo de gevangenis
deuren achter zich dicht hoorde slaan,
had hij al werk. «Tijdens een bezoek
uur kreeg ik visite van de eigenaar van
een radio- en tv-zaak in Veen, die me
een baan aanbood. Toen ik er vier jaar
gewerkt had, zag ik er geen toekomst
perspectieven meer in en ben ik bij
airen zorgden goed IBM gaan werken. Het bedrijf trok
zelfs. Ik had ’s mor- zich helemaal niets aan van de vlieg
tuigkaping.»
Zes jaar w<
derland.
Afrika
ter-netwv
was het r
Tot hij et
moette er
met de t
niet met
kende
zegt van 1
Wilde haren
Nog steeds is de veertiger zijn wilde
haren niet kwijt. Terwijl Indonesië
hem wil contracteren als storingsdes-
kundige van de Groene Archipel, heeft
van Eijk ook plannen om een compu-
hij .tercentram in Australië op te richten.
Opnieuw staat hij voor een keuze.
Broodnodig is brood, niet alleen als
basis voor allerlei lekker beleg, maar
vooral omdat het gezond en voedzaam
is en meer dan welk ander voedsel on- ?nS(
misbaar in ons dagelijks menu. Niet ,e
t voor niets spreekt men bij personen a
i die op een minimumrantsoen moeten
leven over «hij/zij leeft op water en
brood». Want al is het op den duur
I een beetje saai, feitelijk heeft de mens
niets anders nodig dan water en brood
om in leven te blijven.
Belangrijke positie
Het spreekt dan ook vanzelf dat de
genen die ons brood produceren, de
bakkers, een belangrijke plaats inne
men. In vroegere culturen hadden de
broodbakkers ook vaak een
ke maatschappelijke positie
niet toevallig dat brood, in de vorm
van de heilige hostie, zo’n prominente
plaats inneemt in de christelijke ere-
I dienst.
i Een ahdere aanwijzing voor het le-
i vensbelang van brood vinden we in
zoiets eigentijds als het zogel
«brooddieet»: om de andere dag
die «kuur»
Iweer
dan ook alle reden voor de
en in het bijzonder voor Til-
ambachtelijke broodbakkers die
igd zijn in het gilde Saint Hono-
n een oude traditie ook dit jaar in
houden: die van het Oogstfeest.
1 deze tijd immers wordt het
graan geoogst om vervolgens via de
stenen van de molenaar of de moderne
maalderijen in allerlei soorten bij de
Honderden soorten
Praat me niet van brood, horen wij een
enkeling zeggen - dat is toch elke dag
hetzelfde! Nou, dan bent u toch slecht
ingelicht, want wist u dat er alleen in
ons eigen land al zo’n 200 verschillen-
soorten brood zijn?! Dit betekent
u«t u bijna zeven maandan lang elke
dag een andere soort brood zou kun
nen eten - en het jaar kunt u pro
bleemloos volmaken met de talloze
buitenlandse broodsoorten die tegen
woordig alom in Nederland te koop
zijn.
Brood - u merkt het: een schier on
uitputtelijk onderwerp. En dus uitste7
kend dat volgende week helemaal aan
het brood gewijd is. Met natuurlijk al
lerlei aardige, leuke en aantrekkelijke
lauwvu uv acties om u nog meer te stimuleren tot
belangrij- het genieten van een vers kadetje,
en het is croissant of pistolet, scheurmikje of
volkorenbolletje, smorrebröd of rand-
stykker.
De Tilburgse ambacht'
van Gilde St. Honoré, me
gen in onze stad,
we in een extra-feest
>entijds als het zogeheten prijsvrag waar
«v.wuui^i»: om de andere dag mo- meer leest,
gen deelnemers aan die «kuur» alleen Voor de eer
brainbrood eten, alweer een aanwij- de Week van
zing dat brood op zichzelf een «com- traditionele c
pleet voedingspakket» biedt.
Uit de gratie
Toch is brood een tijdlang uit de
gratie geweest bij etend Nederland.
Friet en voedsel uit de muur alsmede
velerlei borrelhapjes en TV-snacks
dreigden het oervoedsel langzamer
hand te verdringen. Gelukkig is die
tendens inmiddels teruggebogen en
neemt het broodverbruik de laatste ja
ren weer toe - anders had het er voor
ons trouwens ook niet gezond uitge
zien!
Er is
bakkers,
burgs i
verenif
ré, om ei
ere te h<
Rond c