i. I «Ze dachten dat ik verkering had» Mommers Wollenstoffen: FONS VAN DEN HOUT nog steeds jong \Msine \ormaai JFweek^ VAN HET Wk BROOD J 39,- Tilburgs Bakkersgilde Sint Honoré viert Oogstfeest 49,- Maandag begint de Week van het Brood Rond 2005 evenveel jongeren als ouderen in Noord-Brabant aeep 70. vaneysdenbv hedOme ir 1986-pagina 6 DE TILBURGSE KOERIER Donderdag 2 oktober 1986 - pagina 7 Nieuw hoek over de avonturen van Theo van Eijk Menu van de week: Bloemkoolsoep, Pasta Typico, Caramel crème. >k in gaan, Bovenstaande recepten zijn steeds voor 4 personen. KAAS DLLIKATLSSLN wer Stadhuisplein 325 (Katterug) - Tilburg - Tel. 422716 Vervolg van blz. 1 Jj^ei Ontgroening en vergrijzing twill, itoen. Luchtfoto van C. Mommers Co. Wollenstoffenfahriek aan de Kraaivenstraat. zwe woor klant t in de het e*'“' stukje u boter? knapper renbroo sta»" gebo. doet gervliegtui uit de han gregaat Dezelfdt de ster 50 hem vluct diverse hebben ’^gtuif iUm- autolakken VORSELAARS doe-het-zelf-centrum Von Suppéstraat 35, Tilburg Tel. 013-551933 top een een royaal met bloem Strooi ook regel- tr, samen voor 14,95 Voor de afwerking: 1 ku gekookt in droge witte v water, 125 gr. Gorgonzc boter, 2 dl. room. Herfsttijd - gezelligheid - kaasjes en verse salade 1,. goed adviseren kan! t ver- eken in jrde po ver mogelijk irijven in de ligheden rijven de .ommers t omge- lelnaam inde8 scht, !-s kunt isagne, na 12 mt trauma overgehc wel - Teleservice kunt u moeilijk komen? Bel ons, dan zorgen wij voor de bezorging van uw bestelling! t. Zulke argumenten zouden aarde _vallen bij de Islamie- maakt t gezellig verse salades in huis. Maar koop Uit Frankrijk onze camembert uit Normandië natuurlijk en lekker rijp Proefprijs Caramel Crème. Eieren, melk, zout en suikers goed door elkaar mengen. In een pannetje 5 eetl. suiker laten smelten en op niet te hoog vuur langzaam laten kleuren. Beboter inmiddels 4 kleine puddingvormpjes en giet de caramel op de bodem hiervan. Nu de gemengde massa op de caramel gieten en de vormpjes au-bain-marie gaar laten worden in ca. 35 minuten. Let op, het water waar de puddinkjes in staan mag niet koken. Vormpjes uit de pan nemen, af laten koelen en storten op klein bordje. Vervolg van blz. 1 Mommers Woll itgerichte organis ie mode te vertal. produkten heeft het team dat zich bezighc :rpen van dessins. 1 engen van goede de lang voor N'- De heer Ss ként de op ééi in de wereld, goedkoopst, zins redelijk ressant zijn het bedrijf w moeten stoffen Eigengemaakt ietsje knoflook, zacht en mager Proefprijs van 1,95 voor a, de Italiaanse verzameln alle mogelijke creaties in ■n. rukt steeds verder op i e keuken. En terec linaire hoogstandjes 1 kwijt in ravioli, las: itelijke bakkers net 22 vestigin- geven het oogstfeest stelijk tintje met ene leuke irover u elders in dit blad q 75 per stuk (230 gr) 1 50 X, 100 gr takt 't gezellig thuis, haal wat lekkere j ze wel bij de man, die u Natuurlijk bij: Drogisterij Parfumerie Heuvelstraat 57, TILBURG Ingrediënten: 1 kleine bloemkool, 1 liter runder bouillon, 2 eetl. boter, l‘/i eetl. bloem, 1/8 liter slagroom, 2 eidooiers, peper, zout, aroma, nootmuskaat. inte- móet en. Daarbij maken van het geven t correct le- oirig bij zijn vormen daarom ig. Directeur Swage- >ben personeel dat 1 het bedrijf. Veel daarom ook binnen het en». Ziek van het Westen Toen van Rie’s verbazing enigszins getemperd was, werd het van Eijk al snel duidelijk dat zijn landgenoot aan zijn zijde stond. Bovendien kon hij de kennis over de mentaliteit en cultuur Nageh/ertiarder Waarom zou U Uw nagels laten breken? Mooie nagels zijn vaak een onhaalbaar ideaal. Nagels hebben namelijk de neiging om af te breken, te splijten of te scheuren. Een goede nagelverzorging is hierdoor praktisch onmo gelijk. Wat nagels nodig hebben is een goede bescherming en een verharder. Herbme Nail Perfection garandeert door zijn unieke ver hardende werking, mooie en lange nagels, dat bij dage lijks gebruik al na 8 dagen resultaat geeft en na 14 da gen zijn Uw nagels echt hard. Gebroken- nagels zijn voorgoed verleden tijd met f' Flesje met tijdelijk gratis hand masker. e gunstig frequent ""’ienin- tening ïhouden ing van en die }ischv ww het moder- adviseerde uit het westen k er ziek van seks die er be lt, ziek van het alcoholge- danks de pos le gelijke rechten tussen man de kaping, ee De meeste medewerkers van mers Co. zijn tevreden met «hun» bedrijf. Mensen die langdurig bij het bedrijf in dienst zijn vormer geen uitzondering. makers: «We hebt zeer trouw is aan know how is d bedrijf geblever Dit gegeven en de wetens het ondernemingsbeleid fabriek zich richt op ken belangrijke factoi het tegemoetgaan v komst. Zo’n gevoel Swagemakers kemachti worden: «Mommers L nog steeds jong». van Libië wel gebruiken. «Jan van Rie waarschuwde me om vooral niet naar Egypte te gaan. De relatie tussen Egypte en Libië was immers zeer slecht. De gevolgen zouden niet te zijn overzien als ik tegen de Libische over heid zou zeggen dat ik naar ne Egypte wilde. Van Rie me om te zeggen dat ik u gevlucht was omdat ik werd. Ziek van de vrije dreven wordt bruik en de :eg van Eijk beoordeling - zijn oplei- te liggen, bij andere top-leden van de marine, mocht niet baten. Procedures werden afgesneden. Ik zat met de handen in het haar en wilde op een open manier met iemand over het gebeurde praten», zegt van Eijk. Zijn vragen om aandacht werden niet beantwoord. Zowel in Nederland als in België kreeg hij niets gedaan van zijn collega’s. Toen de marine met het voorstel kwam om naar Malta te voelde van Eijk de vleugels nabij. Vluchtplannen «Een leuk eilandje, elke avond feest jes». Desondanks zou Theo van Eijk de marine, die hem mentaal sloopte en de NATO, op hun nummer zetten. Op één van de feestjes, in het laatste week end dat de Nederlanders op Malta aanwezig waren, meldde Theo dat hij niet mee terugging naar Nederland. Zijn marine-kleding deelde hij uit on der zijn collega’s. Van Eijk «Ze dach ten dat ik verkering had met een meis je op Malta. Ook doordat ze teveel ge dronken hadden, nferkte niemand iets van mijn vluchtplannen.» Zelfs de Britse schildwacht deed dat niet, toen van Eijk de volgende och tend om vier uur de «motoren ging testen». Van Eijks kameraden waren in aantocht, zo maakte de Rielenaar de ehijnlijk i Het voordeel it ik de publ t ik als ik ter ischap dat van de textiel- 3 continuïteit, lij- xvtoren te zijn voor van een goede toe- ïl lijkt door de heer htig verwoord te is al oud, maar Pasta, voor auc waren, n hedendaagse 1 want uw culir u uitstekend tortellini enz. In de super wordt u een enorme keuze aan verpakte deegwaren geboden. Ook kunt u in specialiteits- winkels verse pasta kopen, maar het leukste is toch om zelf uw pasta te maken. Niet moeilijk, wel een heel dankbaar werk, om over het smaak verschil nog maar te zwijgen. Ingrediënten: Voor de pasta: 300 gr. bloem, 2 ei dooiers, 2 eieren, zout, lVz eetl. olijf olie, ca. 25 gr. bloem om te bestuiven. 3 liter water, 1 eetl. olie en 1 theel. zout om de pasta in te koken. kilo mosselen .e wijn en wat -zola, 2 eetl. De ontgroening van de bevolking leidt tot een aantal problemen bij spe cifiek op de jongeren afgestemde voor zieningen. Het duidelijkste komt dit op dit moment naar voren bij de on derwijsvoorzieningen. De onderzoekers verwachten dat in de nabije toekomst veel gemeenten ge confronteerd zullen worden met leeg- taande schoolgebouwen, verenigings- ;ebouwen en weinig gebruikte sport eden. Zij moeten daarvoor een nieu- bestemming zoeken. In de stad >uvt zich het extra probleem voor, dat aan de ene kant in nieuv voorzieningen moeten worden ger seerd, terwijl dezelfde voorzieningen in oude wijken overbodig worden. De spectaculaire toename van het aantal hoogbejaarden leidt volgens de Op 6 maart 1964 maakte hij wereldnieuws. Theo van Eijk, de toen 21-jarige Rielse landbouwerszoon, die als vliegtuigtechnicus van de Nederlandse Marine deelnam aan NATO-oefeningen op Malta, ontvreemdde een legervliegtuig, om in zijn eentje naar Egypte te vliegen. Toen de media melding maakte van deze eerste vliegtuigkaping stond niet alleen Riel, maar eigenlijk de halve aardbol perplex. Om de herinneringen nog eens op te vijzelen, verschijnt eind november «Kaper tegen wil en dank», een boek over de avonturen van Theo van Eijk, geschreven door schrijver/journalist Ed Brok. Brood - zo simpel, zo vanzelfsprekend dat we het vaak vergeten wanneer we over lekker eten hebben. Maar was is er lekkerder dan een gewoon, vormloos kje brood, zo uit de oven en eigenlijk nog te warm om te eten, met of zonder ter? Of een kadetje, een verse krentenbol, een geurig sneetje casinomik of een knappend stuk stokbrood - en wat denkt u van een homp smeuïg en gezond volko renbrood? schildwacht wijs. De goedgelovige Brit hielp Theo ter plekke het bewuste le gervliegtuig, een Grammar Tracker, tit de hangar te halen en het noodag- aan de machine te bevestigen. Dezelfde schildwacht stond keurig met ie brandblusser klaar, toen van tijk in de machine was geklommen en de eer ste motor had gestart. Nadat de twee de motor ook gestart was, gaf van Eijk een seintje dat de Brit het aggregaat moest weghalen. Nog voordat de schildwacht besefte wat er gebeurde, verdween het vliegtuig uit zijn ge zichtsveld. llenstoffen is een organisatie. Om trends e vertalen naar concrete t bedrijf een apart houdt met het ont- Het op de markt odessins is van groot •r Mommers Co. Swagemakers: «Nederland één na hoogste textiellqnen I. We zijn daarom niet het hoewel onze prijzen alles- zijn. Wil Mommers voor de klant, dan j waarde toevoeger we denken aan het n met goede dessins, van een goede service en het i Ingrediënten: /i liter melk, 3 eieren, 4 eidooiers, 2 zakjes vanillesuiker, 6 eetl. suiker, lufje zout, eetl. boter om in te vetten, eetl. suiker om te smelten. Pasta Typico. Maak het deeg voor de pasta, wikkel het in een vochtige doek en laat het i koele plaats ca. 45 minuten rusten. Rol de deegbal uit op eer. rzyzd ~.:t bestoven werkbank of -plank, tot een zo dun mogelijke lap. Strooi ook rega- rnatig wat bloem op de deeglap om plakken te voorkomen. Snijd nu smalle reepjes uit het deeg of andere door u gewenste vormen. Kook de pasta in ca. 6 minuten gaar in zeer royaal water met zout en een eetl. olie. Let op; het water eerst aan de kook brengen en dan pas de pasta erin. Pasta afspoelen en uit laten lekken. Inmiddels hebt u de mosselen gekookt in witte wijn en uit te schelpen genomen. De Gorgonzola kaas verbrokkelen. Maak nu de pasta opnieuw warm in een pan met dikke bodem waarin u een flinke steek boter laat smelten, samen met een scheutje room en wat kookvocht van de mosselen. Als de pasta warm is de mosselen erdoor roeren, samen met de verbrokkelde Gorgonzola. Direkt opdierien met een schaal knapperige salade. Tweeëntwintig jaar later, ontmoet de Tilburgse Koerier van Eijk in zijn wo ning aan de Korvelseweg. Hoewel de kaping hem uiteindelijk twaalf maan den gevangenisstraf heeft gekost, kijkt hij met plezier terug op de stunt. Want, behalve dan de Britten, die het militair toezicht over het eiland Malta hadden, vond eigenlijk iedereen die het nieuws ter ore kwam, een stunt. «De Nederlandse kranten, de tv, de ra dio, ze reageerden allemaal positief op de vliegtuigkaping. Maar ik heb er dan ook alleen mijn eigen leven mee op het spel gezet», zegt Theo van Eijk. Aan lef heeft het de jonge Rielenaar destijds niet ontbroken. Evenwel dre ven strubbelingen binnen de marine hem tot het uiterste. Van Eijk«Ik was 19 jaar toen ik klaar was met de vakopleiding vliegtuig-electrotechniek. Daarna wilde ik leren vliegen, waar voor ik onder meer naar België moest. En daar ging het helaas de mist in.» Discussie «Tijdens een feestje kreeg ik een dis cussie met de overste luchtmacht. Nou ja, een discussie, het was eigenlijk meer zatte kletspraat. De overste vroeg me, omdat hij ook wel eens commen taar van de andere zijde wilde horen, hoe ik over hem dacht. De waarheid heb ik niet verbloemd...» Enkele dagen later kreej prompt een onvoldoende t voor het vliegen, waardoor ding compleet stil kwam «Klagen bij de overste en top-leden van de marine, movn baten. Procedures werden afgesr Geen achterdocht Van Eijks langverwachte wens ging in vervulling. Hij vloog. In een vlieg tuig dat onder normale omstandighe den door vier vakmensen bestuurd werd. Van Eijk vloog nota bene zonder vliegbrevet. Aan kennis ontbrak het *-~i echter niet. «Voordat ik besloot te riiten, heb ik veel gestudeerd. Met piloten heb ik gesproken. Zij me zelfs meegenomen tijdens vliegtuigoefeningen. Mijn leergierig heid wekte geen greintje achterdocht op.» Alle begin is moeilijk. De vakkun digheid waarmee Theo van Eijk «zijn» vliegtuig vrijwaarde van achtervolgers, heeft wel bewezen dat dat gezegde voor hem niet opgaat. De Grammar werd opgemerkt door de verkeersto ren, welke van Eijk via de radio vroeg, wat zijn bedoelingen waren. Van Eijk zeeg als het graf. «Omdat ik niet ant- Dordde op de oproep van de ver keerstoren, dacht deze dat ik de radio niet aan had staan. Zo hoorde ik tij dens de vlucht, alle instructies die ze gaven aan mijn Engelse achtervol gers.» Koersverandering Een koersverandering was onvermij delijk. In plaats van naar de kust van Libië en Egypte te vliegen, werd ik ge dwongen de koers te wijzigen in de richting Griekenland,» zegt van Eijk. De atlas moest er bij te pas komen. Door de koerswijziging had de jonge piloot immers een fikse dosis brand stof verloren. Egypte werd twijfelach tig, en Theo besloot te gaan landen in Libië, vlakbij het vliegveld Benghazi. De onervarenpiloot landde veilig en werd niet alleen door Arabieren ver welkomd, maar ook door de zeer ver baasde Jan van Rie, een Nederlandse vlieger, in dienst bij de oliemaatschap pij Aramco. ven van onze produkten». De levertijd kan zorgvuldig worden gerealiseerd, omdat het bedrijf een eigen spinnerij en ververij in huis heeft. Het is daarom minder afhanke lijk van toeleverende derden. Trouw Mommers bevindt zich door het dwijnen van veel textielfabrieker onze regio in een nogal geïsoleer, sitie. Toch zijn er voorzover contacten met andere bedr textielsector. Als de omstandig het toelaten, kunnen deze bedrijf produktiecapaciteit van Mor Wollenstoffen benutten. Het i keerde is ook weleens het geval. bakker terecht te komen. En de bakker haalt er op zijn beurt weer allerlei creatieve toeren mee uit. Legio zijn vooral de laatste jaren de vormen en varianten waarin de ambachtelijke bakker zijn brood, broodjes en andere appetijtelijke meelprodukten weet te presenteren zodat het voor de klant een dubbel feest wordt om een brood maaltijd te beginnen: niet alleen om dat al die broodsoorten zelf zo ver schrikkelijk lekker zijn maar ook om dat ze er zo appetijtelijk en kunstig uit zien. Boeren kaassalade uit eigen keuken natuurlijk ook lekker op brood Ter kennismaking r van 1,95 voor 1 jU Xy 100 gr In het begin van zijn opleiding binnen de marine bracht Theo van Eijk een be zoek aan Curasao. Daar ging hij na tuurlijk even langs zijn tante zuster. Theo is hier 18 jaar en wat betreft zijn opleiding is er nog geenvuiltje aan de «lucht». i jaar werkte hij voor IBM in Ne- id. Daarna werd hij naar Zuid- a gestuurd om een groot compu- ■twerk te ontwikkelen. Jarenlang vt rustig rondom Theo van Eijk. een Zuidafrikaanse vrouw ont- en daarmee in aanraking kwam apartheidswetten. «Ik mocht t haar samenwonen. Dat bete- opstappen naar Nederland», en vrouw.t in goede aarde valle ten,» aldus van Eijk. Desondanks werd van Eijk gearres teerd, omdat hij het Libische lucht ruim had geschonden. Dat nam niet weg dat van Eijk uiterst vriendelijk werd behandeld door de Arabieren. Theo’s tihj in de gevangenis is zelfs bij na paradijselijk te noemen. Van Eijk «Een aantal oud-militairen moest voor me zorgen, omdat ik geen familieleden in de buurt had. In Libië is het immers de gewoonte dat die dé gevangene ver zorgen. Ze lopen de gevangenis ge woon in en uit en de gevangene mag zelf ook gerust even naar de winkel of een wandeling maken. Arabieren zijn zeer gemotiveerd om hun straf uit te zitten. Dat is de plicht tegenover Al lah.» «De oud-militairer - J voor me, te goed zelfs. Ik had ’s mor gens mijn ogen nog niet open, of ze stonden al met een bakje water en een handdoek aan mijn béd. Ze maakten mijn ontbijtje klaar, maakten mijn bedje op, poetsten mijn schoenen en streken mijn marinepak. Na enkele da gen was ik het goed beu.» Politiek asiel Pogingen van de Britten om van Eijk te ontvoeren mislukten. Boven dien waren de Libische autoriteiten in genomen met de verklaring van van Eijk dat hij ziek was van de mentaliteit van het westen. De Libische autoritei ten verleenden de marineman politiek asiel. Van Eijk stond voor de keuze of hij bleef in Libië, waar hij werk kon krijgen als vlieger voor Aramco, of hij ging terug naar Nederland, waar t gearresteerd zou worden. Van Eijk «Als ik in Libië was ge bleven, had ik waarschijnlijk nooit meer teraggekund. Het voordeel van Nederland was, dat ik de publiciteit mee had. Dus dacht ik als ik terugga, dan ga ik meteen.» Van Eijk koos voor het laatste. Hij vertrok naar Nederland, waar hem on danks de positieve publiciteit omtrent a, een gevangenisstraf van bij- De spectaculaire hoogtepunten van van Eijk kunt u lezen in Kaper tegen wil en dank, uitgegeven door De Boe renschuur bv in Riel in samenwerking met Administratie- en Organisatiebu- ro J. v.d. Kaa. Het boek kan worden besteld bij J. v.d. Kaa, Ronsel 9, 5133 CC Riel, tel. 04248-1922. Eind no vember zal het boek dan worden toe gezonden. Bloemkoolsoep. Kook een kleine bloemkool gaar in 1 liter runderbouillon. Houd wat kleine bloemkoolroosjes achter voor de garnering. De gare boemkool zeven en fijn maken in de blender. Hebt u die niet, dan de bloemkool door zeef wrijven. Vocht warm houden. Roux maken van boter en bloem en hieraan de bouillon toevoegen. Bloemkoolroosjes inmiddels in water met wat zout beetgaar koken. De gebonden soep op smaak brengen met aroma, peper, zout en nootmuskaat. Warm houden. In schaaltje room én eidooiers loskloppen. Dit mengsel vlak voor het opdienen door de soep roeren samen met de bloemkoolroosjes. De soep mag nu niet meer koken. onderzoekers tot een zodanige druk op bejaardenoorden en verpleeghuizen, dat het huidige aantal plaatsen in deze tehuizen volstrekt onvoldoende moet worden geacht. Het huidige bejaardenbeleid is erop gericht bejaarden zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Dit leidt in eerste instantie tot een aantal niet- raimtelijke maatregelen die de zorg dicht bij huis versterken. Een deel van de bejaarden zal er de voorkeur aan geven in specifiek op be jaarden afgestemde woningen of wooncomplexen te wonen, die gunstig sm voor, dat zijn gelegen ten opzichte van f :uwe wijken door bejaarden gebruikte voorziê rden gereali- gen. De onderzoekers zijn van mei dat met dit streven rekening geh moet worden bij de herinrichtii woongebieden binnen steden i daar buiten. ±te liefhebber is er tijdens n het Brood het heerlijke, oogstbrood verkrijgbaar, gebakken van het meel van de nieuwe oogst. En over vier weken zijn er in Tilburg weer St. Hubertusbroodje’ «Sint Hubertusbrooikes», te koop, v een heel exclusieve lekkernij, want zé zijn niet alleen gewijd maar bovendien slechts één dag per jaar te koop. Alle andere broodsoorten verkoopt uw am bachtelijke bakker elke dag. En met plezier. raanden stond té wachten. Een heeft hij er beslist niet van louden. «In het begin was het even wennen om tussen moorde naars en inbrekers te zitten. Door de bewaking werd ik echter wel wat soe peler behandeld. Dat scheelde enorm,» aldus van Eijk. Ook in de ge vangenis toonde de Brabander zijn wa re aard hij richtte ondermeer ver- zoekplaten-programma’s op en in de gevangenis-bibliotheek leende hij boe ken uit voor paaseieren. Nog voordat Theo de gevangenis deuren achter zich dicht hoorde slaan, had hij al werk. «Tijdens een bezoek uur kreeg ik visite van de eigenaar van een radio- en tv-zaak in Veen, die me een baan aanbood. Toen ik er vier jaar gewerkt had, zag ik er geen toekomst perspectieven meer in en ben ik bij airen zorgden goed IBM gaan werken. Het bedrijf trok zelfs. Ik had ’s mor- zich helemaal niets aan van de vlieg tuigkaping.» Zes jaar w< derland. Afrika ter-netwv was het r Tot hij et moette er met de t niet met kende zegt van 1 Wilde haren Nog steeds is de veertiger zijn wilde haren niet kwijt. Terwijl Indonesië hem wil contracteren als storingsdes- kundige van de Groene Archipel, heeft van Eijk ook plannen om een compu- hij .tercentram in Australië op te richten. Opnieuw staat hij voor een keuze. Broodnodig is brood, niet alleen als basis voor allerlei lekker beleg, maar vooral omdat het gezond en voedzaam is en meer dan welk ander voedsel on- ?nS( misbaar in ons dagelijks menu. Niet ,e t voor niets spreekt men bij personen a i die op een minimumrantsoen moeten leven over «hij/zij leeft op water en brood». Want al is het op den duur I een beetje saai, feitelijk heeft de mens niets anders nodig dan water en brood om in leven te blijven. Belangrijke positie Het spreekt dan ook vanzelf dat de genen die ons brood produceren, de bakkers, een belangrijke plaats inne men. In vroegere culturen hadden de broodbakkers ook vaak een ke maatschappelijke positie niet toevallig dat brood, in de vorm van de heilige hostie, zo’n prominente plaats inneemt in de christelijke ere- I dienst. i Een ahdere aanwijzing voor het le- i vensbelang van brood vinden we in zoiets eigentijds als het zogel «brooddieet»: om de andere dag die «kuur» Iweer dan ook alle reden voor de en in het bijzonder voor Til- ambachtelijke broodbakkers die igd zijn in het gilde Saint Hono- n een oude traditie ook dit jaar in houden: die van het Oogstfeest. 1 deze tijd immers wordt het graan geoogst om vervolgens via de stenen van de molenaar of de moderne maalderijen in allerlei soorten bij de Honderden soorten Praat me niet van brood, horen wij een enkeling zeggen - dat is toch elke dag hetzelfde! Nou, dan bent u toch slecht ingelicht, want wist u dat er alleen in ons eigen land al zo’n 200 verschillen- soorten brood zijn?! Dit betekent u«t u bijna zeven maandan lang elke dag een andere soort brood zou kun nen eten - en het jaar kunt u pro bleemloos volmaken met de talloze buitenlandse broodsoorten die tegen woordig alom in Nederland te koop zijn. Brood - u merkt het: een schier on uitputtelijk onderwerp. En dus uitste7 kend dat volgende week helemaal aan het brood gewijd is. Met natuurlijk al lerlei aardige, leuke en aantrekkelijke lauwvu uv acties om u nog meer te stimuleren tot belangrij- het genieten van een vers kadetje, en het is croissant of pistolet, scheurmikje of volkorenbolletje, smorrebröd of rand- stykker. De Tilburgse ambacht' van Gilde St. Honoré, me gen in onze stad, we in een extra-feest >entijds als het zogeheten prijsvrag waar «v.wuui^i»: om de andere dag mo- meer leest, gen deelnemers aan die «kuur» alleen Voor de eer brainbrood eten, alweer een aanwij- de Week van zing dat brood op zichzelf een «com- traditionele c pleet voedingspakket» biedt. Uit de gratie Toch is brood een tijdlang uit de gratie geweest bij etend Nederland. Friet en voedsel uit de muur alsmede velerlei borrelhapjes en TV-snacks dreigden het oervoedsel langzamer hand te verdringen. Gelukkig is die tendens inmiddels teruggebogen en neemt het broodverbruik de laatste ja ren weer toe - anders had het er voor ons trouwens ook niet gezond uitge zien! Er is bakkers, burgs i verenif ré, om ei ere te h< Rond c

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1986 | | pagina 7