geen sterke drank worden geschonken gas i MUM Van 1920 tot 1936 mocht tijdens de kermis DROOGLEGGING. ïi ICk vrmaafr* Café Kerkzicht met fraaie nieuwbouw uitgebreid keurige keukenmensen NILFISK We V American Steakhouse rib-eye steak ftaladbar king-size hamburgers loins spare-ribs deren len. Tilburgse muziekmakers gezocht Café Kerkzicht heek. Een pluim voor de plantsoenendienst! C-fc Ah vooralle onderdeler huish. MACHINES en gratis advies e.o.» opgericht Alabastine inbraakbeveiliging VORSELAARS doe-het-zelf-centrum «.Eenen Tilburger heeft het gère goed» AEG elektrisch gereedschap VORSELAARS doe-het-zelf-centrum Von Suppéstraat 35, Tilburg Tel. 013-551933 Ondernemersver. «de Veldhoven K ft FANMAIL VOOR OF BAS VAN TILBURG Donderdag 3 juli 1986 - pagint 3 juli 1986-pagina 6 DE TILBURGSE KOERIER gen ter etc. etc. rib-eye steak striploins saladbar etc, etc. ax^ ueuw 90 ylon 90 lessin. ML 90 A 10- verrassend iïïïïïïï] Medewerkers C.V.T. Keukens. Bovenstaande recepten zijn steeds voor 4 personen. te inklets1 Menu van de week: Gevulde Gegratineerde Eieren, Tongfilets Véronique, Gevulde Ananas. EN j )dem vindt IGERS.j^ ten 13/46 uk Tilburg Heuvelpoort 315 Tel. 353340 r aan. j betaalt s I 'WBK'rTrarri na ron- Von Suppéstraat 35, Tilburg Tel. 013-551933 :ht», is als >arbe- te geluids- Tilburg .Stadhuisplein 271 013-436877 een brood winkeliers bedrij omgevin juni laat CVT levert verfijning in keukens. Met opstellingen naar keuze, i anders, praktisch en doordacht. CVT, vakwerk in maatwerk. Een unieke gelegenheid voor feesten en partijen in een gemoedelijke brabantse omgeving. Prachtige feestzaal met een sfeervolle bar, open haard, een groot terras en de mogelijkheid voor een barbecue party. voor inlichtingen: Mevr. W. van Breugel ’t Zwaantje 1, Berkel-Enschot Tel. 013-331239 jmenten kermis irbeel- iie een drank tegen Ingrediënten: 8 tongfilets, 1 blik gepelde muscaat- druiven zonder pit, lA liter visbouillon, witte wijnsaus, borrelglas witte Curasao, 4 partjes citroen, 4 toefjes pe terselie, aardappelpuree, en 250 gr. zomer-worteltjes. Voor de saus: 30 gr. boter, 30 gr. bloem, ‘A 1 sterke visbouillon, peper, zout, glas witte wijn, scheutje cognac, 2 eetl. room. Wie ook maar enigszins bekend is met de prettige pleisterplaatsen in het Brabantse, weet zeker ’’Kleyn Speyck” in Oisterwijk te vinden. Ie unieke Rente-Rust iaat uit gaat, bij het It u in elk geval des- dviezen de weg voor ar een verantwoorde ien van hypotheken. ;horts \*L te reserveren afspraak ma- Mevr. van Oorschot, de cake was heerlijk. Bedankt. Om de r: kunt u telefo ken: 013-33.1 aar uitvoerige infor- belangrijke materie bon of de telefoon. vooreen l^iohe Gevulde Ananas. Snijd het kapje van het ananasje af en haal het vruchtvlees eruit. Harde kern verwijderen en de rest in stukjes snijden en bestuiven met poedersuiker. De rest van de vruchten grof snijden en op platte schaal eveneens bestuiven met wat poedersuiker, 1 borrelglas Cointreau en het sap van Va citroen erover spren kelen. Fruit voorzichtig door elkaar mengen, goed koelen, in het ananasje scheppen en direkt serveren met licht geslagen, ietsje gesuikerde room. inet vele wrecabedrijf pleegt mij 7 dagen per week vanaf 17.00 uur van vi i dra?’ onpas selijl waaraan z horecabon «de zogenaamde aandringen op neer althans e moeilijk Za. gerd». Een vaak gehanteerd argument be trof de zogenaamde klandestiene ver- nieuwe zaal te efonisch een a vuuui nod me verteld !:s goede kwaliteit, af- i en planning. C. van Tilburg Keukens B.V. Zomerstraat 49b, Tilburg. Tel. 013-363080. n de bon in een onge- >rochure over TB I ,2LJ Gevulde Gegratineerde Eieren. Halveer de hardgekookte eieren in de lengterichting en verwijder de dooiers. Pureer ze samen met de ansjovis en de even in de room geweekte boterham. Breng op smaak met verse peper, snuifje zout en paprikapoeder. Spuit de massa in de eieren en zet die vervolgens in een platte vuurvaste oven schaal. Bloem aanmaken met de room en tot een gladde saus roeren. Saus over de eieren gieten, gesmolten boter erover en tenslotte de Parmezaanse kaas. In niet te warme oven (ca. 150° C) in ca. 10 minuten mooi bruin laten worden. Serveren met sneetje geroosterd brood. s maandags vanaf 13.00 uur geopend Bas, zoon van Cees van Tilburg heeft het keukenvak in z’n vin gers. Dat bewijst o.a. een brief die hij kreeg van een uiterst tevreden klant, Mevr, van Oorschot, Burg. Vogelslaan 45, Oisterwijk. De brief is te lang om in z’n ge heel af te drukken. Daarom vol staan we met een aantal trefzin- nen hieruit. Daar gaan we dan; dsher gulle aanlegplaats voor en wandelaars, gemoedelijk .as dan ook voor velen een toen twee jaar gek ne brand een gedec horecab- Maar Rn werkers Hiermede berichten wij het geachte publiek van Tilburg, dat na Woensdag 2 September tot en met Maandag 7 September GEEN Gedistilleerd ver kocht mag worden. Doet daarom tijdig Uwe inkoopen. Dus Woensdag de LAATSTE DAG. 8665 De Ver. Slijters van Tilburg. Tilburg minder geworden, hegeen ech ter niet wegneemt dat het gemiddeld gebruik hier in Tilburg zeer groot is. Is het gemiddeld gebruik van alcohol per jaar en per inwoner over het geheele land 5 liter, in Tilburg is het ruim 7 li ter». Een tegenstander drukte zich zo uit: «Er zijn feesten in Den Bosch ge weest waar duizenden Tilburgers naar toe zijn geweest. Men kon daar in de cafés tot 2 uur ’s nachts een borrel krij gen en men heeft geen wanklank ge hoord. Ik zie dan ook niet in waarom deze maatregel nog langer nodig is en waarom de gemeente moet decreten dat men niets anders dan ranja of een glas water mag drinken. Wanneer de burgemeester met vacantie gaat, zeg gen de raadsleden toch ook niet dat deze van wijn moet afblijven». Advertentie uit de Nieuwe Tilburgsche Courant van 1-9-1925. (Foto-archief ge- Opgeheven meente Tilburg) In 1935 wer(j besloten dat de droog legging met ingang van 1936 zou wor den opgeheven. De plaatselijke drank bestrijders, die jarenlang een geslaagde actie hadden gevoerd, haalden bakzeil. Nog één keer probeerden ze het tij te Noodlijdende horeca Van meet af aan het de Tilburgse horeca geen mogelijkheid voorbij gaan de vermaledijde drooglegging op te heffen. Logisch, want het drinken van borreltje of een pilsje was hun en breed had deze bedrijfstak het toch al niet. Slechts met de aller grootste moeite konden de café- en restauranthouders in de crisistijd het hoofd boven water houden. In het midden van de jaren dertig besloot het gemeentebestuur zelfs 45.000 gulden ter beschikking te stellen aan de nood lijdende horeca, wat neerkwam op on geveer 195 gulden per bedrijf. De plaatselijke horeca was vaak zeer origi neel in het bedenken van argut die Tilburg weer een «natte» moesten bezorgen. Een paar voorl den: «Dat zeer veel personen, die matig gebruik maken van sterke d door omstandigheden, dikwijls t Tijdens de oprichtingsvergadering waren er een 20-tal ondernemers en winkeliers aanwezig. Als voorzitter werd gekozen de heer H. v.d. Laak. Verder bestaat het bestuur uit de heren F. Neggers, secretaris; G. Postelmans, penningmeester en J. Happel en H. Bertens. De vereniging hoopt binnen niet al te lange tijd ongeveer 50 leden te hebben. De ondernemersvereniging «de Veldhoven e.o.» is aktief in het gebied Molenstraat vanaf het Rosmolenplein, Veldhovenring en Wilhelminapark aan de ene zijde en tot de Gasthuisring aan de andere zijde. De nieuwe onderne mersvereniging wil vooral de belangen van de diverse ondernemers bundelen bij het overleg met verschillende in stanties. Daarnaast wil de vereniging een goed en prettig klimaat proberen te scheppen voor het winkelend pu bliek door onder andere een optimale bereikbaarheid van de winkels en be- jven na te. streven. De vereniging I natuurlijk ook haar gebied promo ten als een winkelgebied met een grote verscheidenheid aan winkels. Tilburg is weer een ondernemersver eniging rijker; ondernemersvereniging «de Veldhoven en omstreken» is de naam. Deze vereniging die bestaat uit en vertegenwoor<jjgers van ij ven uit de buurt Veldhoven en eving, werd opgericht dinsdag 24 laatstleden. hun zin tijdens die dagen gebruik ma ken van bier of andere zwak-alcoholi- sche dranken, waarvan zij veel eerder -selijk worden dan van hetgeen zij gewoon zijn». Volgens de jnd was het te voorzien dat stamgasten zullen jen op een borrel en deze wan- aans er zeer weinig volk is, zal kunnen worden gewei- Ingrediënten: 2 kleine ananasjes, bakje aardbeien, 2 bananen, 2 kiwi’s, bakje aalbessen, bakje frambozen, Vi suikermeloentje. borrelglas Cointreau, sap van halve citroen, 1/81 room, 2 eetl. poeder suiker, 2 eetl. melissesuiker. Tilburg, een bloeiende stad... Wie dezer dagen over de Schouwburgring/Paleis- vormt voor een Bra- ring loopt of fietst, wordt aangenamen getroffen door het bloeiend rood en groen drijv van deze geraniums aan de zuidwestkant van het gemeentelijk bestuurscentrum, wil i Trouwers en andere feestvierders worden hier onthaald op een kleurenfestijn dat deze toch al luisterrijke zomer nog een extra vrolijk tintje verschaft. mogelijkheid zich aan te melden. Me kan daarvoor contact opnemen mi Sylvia Huijgen via 422202 (tusse 18.00 en 19.00 uur) of Jos Boukens vi 351595 (op werkdagen tussen 9.00 e rw17.00 uur). De aanmelders moeten w< Jrote Openings Parade», binnen veertien dagen reageren. Het is de bedoeling dat de aanmel ders een (kwalitatief goede) bandopna me of grammofoonplaat kunnen leve ieder- ren met hum muzikale kunnen. Is da jjkheid met hel gevaL kan Radio Tilbur Tilburg- °P beperkte schaal een mogelijkhei< In een tot opname organiseren. Muzikaal aanbod De Grote Openings Parade is spe ciaal bedoeld om een beeld te geve: van het muzikale aanbod in Tilburg De feestelijke uitzending van Radi die muziekmaker(s) bestaat de Tilburg is op zondag 31 augustus. kant H louse ordeha Wie in Tilburg de Enschotsestraat inrijdt komt, na enkele omzwervingen via het Industrieterrein Oost, tenslotte uit in het hartje van Enschot, met rechts de kerk en links café Kerkzicht. Voor die van Enschot is het allemaal wat gemakkelijker want kerk en café vormen gewoon het middelpunt van hun dorp. En dat is al meer dan anderhalve eeuw zo. Je kunt wel zeggen dat café Kerkzicht hecht in het Enschotse ver ankerd ligt: in de vorige eeuw woonde de burgemeester in deze boerderij an nex café en werden hier ook de ge meenteraadsvergaderingen gehouden. De raad komt nu elders bijeen en ook het boerenbedrijf wordt vanuit «Kerk zicht» niet meer uitgeoefend, maar een mooi, sfeervol bruin café is het nog steeds, zo sfeervol dat van alle kanten de roep om hier ook vergaderingen, bruiloften, partijen en andere bijeen komsten te houden steeds luider werd. De laatste jaren werd er telkens een grote tent opgezet om grote gezel schappen in onder te brengen, maar dat werd op den duur toch teveel werk - bovendien stortte de tent op een kwaad moment in, zodat naar een an- Vervolg van blz. 1 In Til- burg bleef de drank nog rijkelijk vloeien. Pas in 1912 werd door het College van B&W de eerste aanzet ge geven tot een inperking daarvan. «De kermis werkt het drankmisbruik zeer in de hand», meende het college. Ze ven jaar later was de druk om het drankgebruik tijdens de kermis defini tief een halt toe te roepen dusdanig toegenomen dat besloten werd het schenken van sterke drank voortaan te verbieden. Na afloop van de eerste drooggelegde kermis maakte de politie de balans op: in totaal werden slechts 11 bekeuringen wegens openbare dronkenschap uitgedeeld. Jaren later zou de onpartijdigheid van de politie door een gemeenteraadslid in twijfel worden getrokken, toen hij suggereer de dat tijdens de kermis minder bekeu ringen werden uitgedeeld om aan te tonen dat de drooglegging goed werk te. Na een terechtwijzing door de bur gemeester, formuleerde hij het anders en zei dat de politie «het verkeren in staat van dronkenschap oogluikend zal toestaan». Van oudsher fietsers en gastv Het wasH schok toen twee jaar geleden een enorme brand een gedeelte van het abedrijf verwoestte. Ria Peters en haar mede- zijn niet voor een gat te Dat bleek vorige week toen irgemeester H.W.G. Opheij van isterwijk de officiële opening :rrichtte van het hernieuwde restaurant. Een uiterst smaakvolle inrichting, klassiek en gelukkig zonder de overdrijving met pasteltintjes die menig horei tegenwoordig in het interieur toe te passen. Nee, ik waande hier niet in een babykamer, maar voelde mij direkt thuis in de vrien- delijke ambiance. De restaurant- kaart getuigt eveneens van realiteits zin. Geen cuisine nouvelle maar de gelijk Hollands op Franse leest ge schoeid. Hier smaakt de gebakken tong nog zoals het hoort; royaal uit de boter, want zo af en toe wat calorietjes extra, dat moet kunnen... Ingrediënten: 4 hardgekookte eieren, 2 ansjovisfilets, 1 sneetje witbrood zonder korst, 2 eetl. room, zout en paprikapoeder. Voor de saus: 30 gr. boter, 2 eetl. bloem, 1/81 slag room, 3 eetl. geraspte Parmezaanse «Veel vermaak en weinig wol» is 308 pagina’s dik. Er staan een kleine 200, vaak unieke foto’s in van de kermis, Tilburg en de Til burgers. Het boek is prachtig uit gevoerd met een harde omslag en een kleuren-luchtfoto van de Heuvel. Tot en met zaterdag 12 juli geldt een speciale voorinte- kenprijs van 27,50. Daarna kost het 5,- meer. Het boek kan wor den besteld door 27,50 over te maken op Rabobankrekening- nummer 15 12 37 212 t.n.v. P. Spapens, Van Bylandtstraat 12, Tilburg, o.v.v. «Kermisboek». In de week van 14 tot 19 juli wordt het boek thuisbezorgd. Het boek kan eventueel per post wor den opgestuurd. Daarvoor moet 7,50 aan verzendingskosten worden voldaan. Vanaf zaterdag 19 juli is het boek verkrijgbaar bij de Tilburgse boekhandels en in een speciaal verkoopstandje op de kermis, hoek Piusplein-Paleis- ring. Radio Tilburg, de lokale omroep, heeft alle plaatselijke muziekvereni gingen, orkesten, combo’s, duo’s en so- lo-artiesten uitgenodigd, mee te werken aan een grote feestuitzending. Deze zal plaatsvinden op zondag 31 augustus on der de titel «Gn_I_ Die zondag heeft Radio Tilburg haar eerste officiële week van uitzendingen achter de rug. De uitnodiging is bedoeld om ieder een die muziek maakt de mogelijkheid te geven zich aan de kersverse Tilt se luisteraars te presenteren. In een twee uur durende uitzending, die deel zal uitmaken van een marathondag van 8 uur radio, zal elke muziekstijl uitgebreid aan bod komen, soms afge wisseld door een praatje met de ma kers). Voor keren door een krantje met een oplage van 18.500 stuks uit te geven in het jaar dat Tilburg voor het eerst sinds 1920 weer een «natte» kermis had. Het krantje puilde uit van allerlei anti-al- coholteksten: «En de drank doet zijn werk en vuurt de passie ten top. Menig jongeman bezwaart zijn geweten en bederft zijn toekomst door kennisda den in drankroes bedreven. Menig meisje vertrapt in bedwelming haar maagdenkroon in het slijk van kermis zonden...» dere oplossing moest worden gezocht. Mevrouw Willy van Breugel, al 17 jaar eigenares van «Kerkzicht», vond een voortreffelijk alternatief voor de tent: een fraaie aanbouw, in vrijwel dezelfde stijl als het oorspronkelijke «Kerk zicht». In de nieuwe zaal kan mevrouw van Breugel zo’n 200 tot 250 vergaderaars of feestvierders gastvrijheid bieden. Het interieur van de nieuwbouw is ge zellig «bruin» gehouden, waardoor het de ideale plaats vc“t - zz: zzz. bantse koffietafel, een groot diner of een grootschalige zakenbijeenkomst. Uiteraard is de nieuwe accommodatie ook voor andere gelegenheden ge schikt. Tegelijk met de nieuwbouw is ook het terrein rondom «Kerkzicht» volledig heringericht. Café en bijge bouwen worden nu omringd door maar liefst drie terrassen: een aan de voorkant, een opzij en een derde ach ter de nieuwbouw. In totaal kunnen café, nieuwbouw en terrassen om streeks 500 gasten «verwerken». Een fraai nieuw parkeerterrein completeert het geheel. Kortom, het nieuwe «KerkzicL* voorzien van de modernste snufjes airconditioning, een verrijdbare barbe- cueinstallatie en bijna perfecte isolatie, verwacht u. Vanouds speelt overigens in super- bruin café «Kerkzicht» elke eerste zondagmiddag van de maand jazzband de Dixie Kids en elke derde dinsdag is er een jazzavond met de Dixie One and Seven. Tongfilets Véronique. Begin met een mooie witte wijnsaus te maken als volgt; boter smelten, bloem toevoegen en roeren tot een gladde roux, visbouillon toevoegen, scheutje cognac, glas droge witte wijn en op smaak brengen met verse peper, snufje zout en scheutje room. Houd de saus warm. Tongfilets dubbelvouwen en ca. 6 minuten pocheren in de visbouillon waaraan de witte Curafao is toegevoegd. De druiven in eigen sap even op laten wellen, uit laten lekken en warm houden. Schik de filets op voorverwarmd bord, giet de saus erover en garneer met de druiven, een toef peterselie en een partje citroen. Helemaal klassiek wordt ’t met een fijn dotje aardappelpuree en wat verse worteltjes erbij. koop en vooral de smokkelhandel die werkelijk welig tierde. De Tilburgers waren zeer vindingrijk om toch aan hun drankje te komen. Bussen en trei nen uit de richting België werden streng gecontroleerd op alcoholsmok- kel. Kermisvierders die zin hadden in een borreltje dronken gewoon thuis, want tot twee dagen voor het begin van de kermis kon bij de slijters sterke drank worden gekocht. In 1925 bleek dat in de week voorafgaand aan de kermis meer jenever werd verkocht dan anders in een hele maand. Het ge meenteraadslid Smeulders wist zelfs te vertellen dat in verschillende wijken honderden liters jenever werden inge kocht «ter onderlinge verdeling». Wie ondanks al deze inspanningen pech had en niet aan een borreltje kon ko men, haalde gewoon na de kennis de schade in, want volgens de R.K. Ver- eeniging van Hotel-Café-Restaurant houders en Slijters, was de dinsdag afloop van de kermis één grote drc kemansdag. Hoog drankgebruik Bijna jaarlijks werden in de gemeen teraad de voor en tegens van de droog legging besproken. Een voorstander van de drooglegging zei in 1921: «Dank zij de actie der drankbestrijders is het misbruik van sterken drank in Vanaf het moment van keuze, tot en met de laatste handeling is het uitstekend verlopen. Het vakmanschap van jullie me dewerkers heeft mij 't bewijs geleverd. Een vriendin had over jullie Alle werkzaamheden sloten keu rig aan en 't verliep uitstekend. En voor mijzelf is het een feest om in zo'n keukendomein te mo gen kokkerellen. Daarom voeg ik bij dit woord ook graag een resultaat van mijn werken in de nieuwe keuken. Alle medewerkers, geniet ervan. 2.39.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1986 | | pagina 7