geen sterke drank worden geschonken
gas
i
MUM
Van 1920 tot 1936 mocht tijdens de kermis
DROOGLEGGING.
ïi
ICk
vrmaafr*
Café Kerkzicht met fraaie
nieuwbouw uitgebreid
keurige
keukenmensen
NILFISK
We V American Steakhouse
rib-eye steak ftaladbar king-size hamburgers loins spare-ribs
deren
len.
Tilburgse muziekmakers gezocht
Café Kerkzicht
heek.
Een pluim voor de plantsoenendienst!
C-fc
Ah
vooralle
onderdeler
huish. MACHINES en gratis
advies
e.o.»
opgericht
Alabastine
inbraakbeveiliging
VORSELAARS
doe-het-zelf-centrum
«.Eenen Tilburger heeft het gère goed»
AEG
elektrisch gereedschap
VORSELAARS
doe-het-zelf-centrum
Von Suppéstraat 35, Tilburg
Tel. 013-551933
Ondernemersver.
«de Veldhoven
K
ft
FANMAIL VOOR
OF BAS VAN TILBURG
Donderdag 3 juli 1986 - pagint
3 juli 1986-pagina 6
DE TILBURGSE KOERIER
gen
ter
etc. etc.
rib-eye steak
striploins
saladbar
etc, etc.
ax^
ueuw
90
ylon
90
lessin.
ML
90
A
10-
verrassend
iïïïïïïï]
Medewerkers C.V.T. Keukens.
Bovenstaande recepten zijn steeds voor 4 personen.
te
inklets1
Menu van de week: Gevulde Gegratineerde Eieren, Tongfilets
Véronique, Gevulde Ananas.
EN j
)dem
vindt
IGERS.j^
ten
13/46
uk
Tilburg
Heuvelpoort 315
Tel. 353340
r aan.
j betaalt
s I
'WBK'rTrarri
na
ron-
Von Suppéstraat 35, Tilburg
Tel. 013-551933
:ht»,
is als
>arbe-
te geluids-
Tilburg
.Stadhuisplein 271
013-436877
een
brood
winkeliers
bedrij
omgevin
juni laat
CVT levert verfijning in keukens. Met opstellingen naar keuze, i
anders, praktisch en doordacht. CVT, vakwerk in maatwerk.
Een unieke gelegenheid voor
feesten en partijen in een
gemoedelijke brabantse
omgeving.
Prachtige feestzaal met een
sfeervolle bar, open haard, een
groot terras en de mogelijkheid
voor een barbecue party.
voor inlichtingen:
Mevr. W. van Breugel
’t Zwaantje 1, Berkel-Enschot
Tel. 013-331239
jmenten
kermis
irbeel-
iie een
drank
tegen
Ingrediënten:
8 tongfilets, 1 blik gepelde muscaat-
druiven zonder pit, lA liter visbouillon,
witte wijnsaus, borrelglas witte
Curasao, 4 partjes citroen, 4 toefjes pe
terselie, aardappelpuree, en 250 gr.
zomer-worteltjes.
Voor de saus:
30 gr. boter, 30 gr. bloem, ‘A 1 sterke
visbouillon, peper, zout, glas witte
wijn, scheutje cognac, 2 eetl. room.
Wie ook maar enigszins bekend is
met de prettige pleisterplaatsen in
het Brabantse, weet zeker ’’Kleyn
Speyck” in Oisterwijk te vinden.
Ie unieke Rente-Rust
iaat uit gaat, bij het
It u in elk geval des-
dviezen de weg voor
ar een verantwoorde
ien van hypotheken.
;horts \*L
te reserveren
afspraak ma-
Mevr. van Oorschot, de cake was
heerlijk. Bedankt.
Om de r:
kunt u telefo
ken: 013-33.1
aar uitvoerige infor-
belangrijke materie
bon of de telefoon.
vooreen
l^iohe
Gevulde Ananas.
Snijd het kapje van het ananasje af en haal het vruchtvlees eruit. Harde kern
verwijderen en de rest in stukjes snijden en bestuiven met poedersuiker.
De rest van de vruchten grof snijden en op platte schaal eveneens bestuiven met
wat poedersuiker, 1 borrelglas Cointreau en het sap van Va citroen erover spren
kelen.
Fruit voorzichtig door elkaar mengen, goed koelen, in het ananasje scheppen en
direkt serveren met licht geslagen, ietsje gesuikerde room.
inet vele
wrecabedrijf
pleegt
mij
7 dagen
per week
vanaf 17.00 uur
van vi
i dra?’
onpas selijl
waaraan z
horecabon
«de zogenaamde
aandringen op
neer althans e
moeilijk Za.
gerd».
Een vaak gehanteerd argument be
trof de zogenaamde klandestiene ver-
nieuwe zaal te
efonisch een a
vuuui nod me verteld
!:s goede kwaliteit, af-
i en planning.
C. van Tilburg Keukens B.V.
Zomerstraat 49b,
Tilburg.
Tel. 013-363080.
n de bon in een onge-
>rochure over TB
I
,2LJ
Gevulde Gegratineerde Eieren.
Halveer de hardgekookte eieren in de lengterichting en verwijder de dooiers.
Pureer ze samen met de ansjovis en de even in de room geweekte boterham.
Breng op smaak met verse peper, snuifje zout en paprikapoeder.
Spuit de massa in de eieren en zet die vervolgens in een platte vuurvaste oven
schaal. Bloem aanmaken met de room en tot een gladde saus roeren. Saus over
de eieren gieten, gesmolten boter erover en tenslotte de Parmezaanse kaas.
In niet te warme oven (ca. 150° C) in ca. 10 minuten mooi bruin laten worden.
Serveren met sneetje geroosterd brood.
s maandags vanaf 13.00 uur geopend
Bas, zoon van Cees van Tilburg
heeft het keukenvak in z’n vin
gers. Dat bewijst o.a. een brief die
hij kreeg van een uiterst tevreden
klant, Mevr, van Oorschot, Burg.
Vogelslaan 45, Oisterwijk.
De brief is te lang om in z’n ge
heel af te drukken. Daarom vol
staan we met een aantal trefzin-
nen hieruit. Daar gaan we dan;
dsher gulle aanlegplaats voor
en wandelaars, gemoedelijk
.as dan ook voor velen een
toen twee jaar gek
ne brand een gedec
horecab-
Maar Rn
werkers
Hiermede berichten wij het geachte publiek van
Tilburg, dat na Woensdag 2 September tot en met
Maandag 7 September GEEN Gedistilleerd ver
kocht mag worden. Doet daarom tijdig Uwe
inkoopen. Dus Woensdag de LAATSTE DAG.
8665 De Ver. Slijters van Tilburg.
Tilburg minder geworden, hegeen ech
ter niet wegneemt dat het gemiddeld
gebruik hier in Tilburg zeer groot is. Is
het gemiddeld gebruik van alcohol per
jaar en per inwoner over het geheele
land 5 liter, in Tilburg is het ruim 7 li
ter». Een tegenstander drukte zich zo
uit: «Er zijn feesten in Den Bosch ge
weest waar duizenden Tilburgers naar
toe zijn geweest. Men kon daar in de
cafés tot 2 uur ’s nachts een borrel krij
gen en men heeft geen wanklank ge
hoord. Ik zie dan ook niet in waarom
deze maatregel nog langer nodig is en
waarom de gemeente moet decreten
dat men niets anders dan ranja of een
glas water mag drinken. Wanneer de
burgemeester met vacantie gaat, zeg
gen de raadsleden toch ook niet dat
deze van wijn moet afblijven».
Advertentie uit de Nieuwe Tilburgsche Courant van 1-9-1925. (Foto-archief ge- Opgeheven
meente Tilburg) In 1935 wer(j besloten dat de droog
legging met ingang van 1936 zou wor
den opgeheven. De plaatselijke drank
bestrijders, die jarenlang een geslaagde
actie hadden gevoerd, haalden bakzeil.
Nog één keer probeerden ze het tij te
Noodlijdende horeca
Van meet af aan het de Tilburgse
horeca geen mogelijkheid voorbij gaan
de vermaledijde drooglegging op te
heffen. Logisch, want het drinken van
borreltje of een pilsje was hun
en breed had deze bedrijfstak
het toch al niet. Slechts met de aller
grootste moeite konden de café- en
restauranthouders in de crisistijd het
hoofd boven water houden. In het
midden van de jaren dertig besloot het
gemeentebestuur zelfs 45.000 gulden
ter beschikking te stellen aan de nood
lijdende horeca, wat neerkwam op on
geveer 195 gulden per bedrijf. De
plaatselijke horeca was vaak zeer origi
neel in het bedenken van argut
die Tilburg weer een «natte»
moesten bezorgen. Een paar voorl
den: «Dat zeer veel personen, die
matig gebruik maken van sterke d
door omstandigheden, dikwijls t
Tijdens de oprichtingsvergadering
waren er een 20-tal ondernemers en
winkeliers aanwezig. Als voorzitter
werd gekozen de heer H. v.d. Laak.
Verder bestaat het bestuur uit de heren
F. Neggers, secretaris; G. Postelmans,
penningmeester en J. Happel en H.
Bertens. De vereniging hoopt binnen
niet al te lange tijd ongeveer 50 leden
te hebben.
De ondernemersvereniging «de
Veldhoven e.o.» is aktief in het gebied
Molenstraat vanaf het Rosmolenplein,
Veldhovenring en Wilhelminapark aan
de ene zijde en tot de Gasthuisring aan
de andere zijde. De nieuwe onderne
mersvereniging wil vooral de belangen
van de diverse ondernemers bundelen
bij het overleg met verschillende in
stanties. Daarnaast wil de vereniging
een goed en prettig klimaat proberen
te scheppen voor het winkelend pu
bliek door onder andere een optimale
bereikbaarheid van de winkels en be-
jven na te. streven. De vereniging
I natuurlijk ook haar gebied promo
ten als een winkelgebied met een grote
verscheidenheid aan winkels.
Tilburg is weer een ondernemersver
eniging rijker; ondernemersvereniging
«de Veldhoven en omstreken» is de
naam. Deze vereniging die bestaat uit
en vertegenwoor<jjgers van
ij ven uit de buurt Veldhoven en
eving, werd opgericht dinsdag 24
laatstleden.
hun zin tijdens die dagen gebruik ma
ken van bier of andere zwak-alcoholi-
sche dranken, waarvan zij veel eerder
-selijk worden dan van hetgeen
zij gewoon zijn». Volgens de
jnd was het te voorzien dat
stamgasten zullen
jen op een borrel en deze wan-
aans er zeer weinig volk is,
zal kunnen worden gewei-
Ingrediënten:
2 kleine ananasjes, bakje aardbeien,
2 bananen, 2 kiwi’s, bakje aalbessen,
bakje frambozen, Vi suikermeloentje.
borrelglas Cointreau, sap van halve
citroen, 1/81 room, 2 eetl. poeder
suiker, 2 eetl. melissesuiker.
Tilburg, een bloeiende stad... Wie dezer dagen over de Schouwburgring/Paleis-
vormt voor een Bra- ring loopt of fietst, wordt aangenamen getroffen door het bloeiend rood en groen drijv
van deze geraniums aan de zuidwestkant van het gemeentelijk bestuurscentrum, wil i
Trouwers en andere feestvierders worden hier onthaald op een kleurenfestijn dat
deze toch al luisterrijke zomer nog een extra vrolijk tintje verschaft.
mogelijkheid zich aan te melden. Me
kan daarvoor contact opnemen mi
Sylvia Huijgen via 422202 (tusse
18.00 en 19.00 uur) of Jos Boukens vi
351595 (op werkdagen tussen 9.00 e
rw17.00 uur). De aanmelders moeten w<
Jrote Openings Parade», binnen veertien dagen reageren.
Het is de bedoeling dat de aanmel
ders een (kwalitatief goede) bandopna
me of grammofoonplaat kunnen leve
ieder- ren met hum muzikale kunnen. Is da
jjkheid met hel gevaL kan Radio Tilbur
Tilburg- °P beperkte schaal een mogelijkhei<
In een tot opname organiseren.
Muzikaal aanbod
De Grote Openings Parade is spe
ciaal bedoeld om een beeld te geve:
van het muzikale aanbod in Tilburg
De feestelijke uitzending van Radi
die muziekmaker(s) bestaat de Tilburg is op zondag 31 augustus.
kant H
louse
ordeha
Wie in Tilburg de Enschotsestraat
inrijdt komt, na enkele omzwervingen
via het Industrieterrein Oost, tenslotte
uit in het hartje van Enschot, met
rechts de kerk en links café Kerkzicht.
Voor die van Enschot is het allemaal
wat gemakkelijker want kerk en café
vormen gewoon het middelpunt van
hun dorp.
En dat is al meer dan anderhalve
eeuw zo. Je kunt wel zeggen dat café
Kerkzicht hecht in het Enschotse ver
ankerd ligt: in de vorige eeuw woonde
de burgemeester in deze boerderij an
nex café en werden hier ook de ge
meenteraadsvergaderingen gehouden.
De raad komt nu elders bijeen en ook
het boerenbedrijf wordt vanuit «Kerk
zicht» niet meer uitgeoefend, maar een
mooi, sfeervol bruin café is het nog
steeds, zo sfeervol dat van alle kanten
de roep om hier ook vergaderingen,
bruiloften, partijen en andere bijeen
komsten te houden steeds luider werd.
De laatste jaren werd er telkens een
grote tent opgezet om grote gezel
schappen in onder te brengen, maar
dat werd op den duur toch teveel werk
- bovendien stortte de tent op een
kwaad moment in, zodat naar een an-
Vervolg van blz. 1 In Til-
burg bleef de drank nog rijkelijk
vloeien. Pas in 1912 werd door het
College van B&W de eerste aanzet ge
geven tot een inperking daarvan. «De
kermis werkt het drankmisbruik zeer
in de hand», meende het college. Ze
ven jaar later was de druk om het
drankgebruik tijdens de kermis defini
tief een halt toe te roepen dusdanig
toegenomen dat besloten werd het
schenken van sterke drank voortaan te
verbieden. Na afloop van de eerste
drooggelegde kermis maakte de politie
de balans op: in totaal werden slechts
11 bekeuringen wegens openbare
dronkenschap uitgedeeld. Jaren later
zou de onpartijdigheid van de politie
door een gemeenteraadslid in twijfel
worden getrokken, toen hij suggereer
de dat tijdens de kermis minder bekeu
ringen werden uitgedeeld om aan te
tonen dat de drooglegging goed werk
te. Na een terechtwijzing door de bur
gemeester, formuleerde hij het anders
en zei dat de politie «het verkeren in
staat van dronkenschap oogluikend zal
toestaan».
Van oudsher
fietsers
en gastv
Het wasH
schok toen twee jaar geleden een
enorme brand een gedeelte van het
abedrijf verwoestte.
Ria Peters en haar mede-
zijn niet voor een gat te
Dat bleek vorige week toen
irgemeester H.W.G. Opheij van
isterwijk de officiële opening
:rrichtte van het hernieuwde
restaurant. Een uiterst smaakvolle
inrichting, klassiek en gelukkig
zonder de overdrijving met
pasteltintjes die menig horei
tegenwoordig in het interieur
toe te passen. Nee, ik waande
hier niet in een babykamer, maar
voelde mij direkt thuis in de vrien-
delijke ambiance. De restaurant-
kaart getuigt eveneens van realiteits
zin. Geen cuisine nouvelle maar de
gelijk Hollands op Franse leest ge
schoeid. Hier smaakt de gebakken
tong nog zoals het hoort;
royaal uit de boter, want zo af en toe
wat calorietjes extra, dat moet
kunnen...
Ingrediënten:
4 hardgekookte eieren, 2 ansjovisfilets,
1 sneetje witbrood zonder korst,
2 eetl. room, zout en paprikapoeder.
Voor de saus:
30 gr. boter, 2 eetl. bloem, 1/81 slag
room, 3 eetl. geraspte Parmezaanse
«Veel vermaak en weinig wol» is
308 pagina’s dik. Er staan een
kleine 200, vaak unieke foto’s in
van de kermis, Tilburg en de Til
burgers. Het boek is prachtig uit
gevoerd met een harde omslag en
een kleuren-luchtfoto van de
Heuvel. Tot en met zaterdag 12
juli geldt een speciale voorinte-
kenprijs van 27,50. Daarna kost
het 5,- meer. Het boek kan wor
den besteld door 27,50 over te
maken op Rabobankrekening-
nummer 15 12 37 212 t.n.v. P.
Spapens, Van Bylandtstraat 12,
Tilburg, o.v.v. «Kermisboek».
In de week van 14 tot 19 juli
wordt het boek thuisbezorgd. Het
boek kan eventueel per post wor
den opgestuurd. Daarvoor moet
7,50 aan verzendingskosten
worden voldaan. Vanaf zaterdag
19 juli is het boek verkrijgbaar bij
de Tilburgse boekhandels en in
een speciaal verkoopstandje op
de kermis, hoek Piusplein-Paleis-
ring.
Radio Tilburg, de lokale omroep,
heeft alle plaatselijke muziekvereni
gingen, orkesten, combo’s, duo’s en so-
lo-artiesten uitgenodigd, mee te werken
aan een grote feestuitzending. Deze zal
plaatsvinden op zondag 31 augustus on
der de titel «Gn_I_
Die zondag heeft Radio Tilburg haar
eerste officiële week van uitzendingen
achter de rug.
De uitnodiging is bedoeld om ieder
een die muziek maakt de mogelijkheid
te geven zich aan de kersverse Tilt
se luisteraars te presenteren. In een
twee uur durende uitzending, die deel
zal uitmaken van een marathondag
van 8 uur radio, zal elke muziekstijl
uitgebreid aan bod komen, soms afge
wisseld door een praatje met de ma
kers).
Voor
keren door een krantje met een oplage
van 18.500 stuks uit te geven in het
jaar dat Tilburg voor het eerst sinds
1920 weer een «natte» kermis had. Het
krantje puilde uit van allerlei anti-al-
coholteksten: «En de drank doet zijn
werk en vuurt de passie ten top. Menig
jongeman bezwaart zijn geweten en
bederft zijn toekomst door kennisda
den in drankroes bedreven. Menig
meisje vertrapt in bedwelming haar
maagdenkroon in het slijk van kermis
zonden...»
dere oplossing moest worden gezocht.
Mevrouw Willy van Breugel, al 17 jaar
eigenares van «Kerkzicht», vond een
voortreffelijk alternatief voor de tent:
een fraaie aanbouw, in vrijwel dezelfde
stijl als het oorspronkelijke «Kerk
zicht».
In de nieuwe zaal kan mevrouw van
Breugel zo’n 200 tot 250 vergaderaars
of feestvierders gastvrijheid bieden.
Het interieur van de nieuwbouw is ge
zellig «bruin» gehouden, waardoor het
de ideale plaats vc“t - zz: zzz.
bantse koffietafel, een groot diner of
een grootschalige zakenbijeenkomst.
Uiteraard is de nieuwe accommodatie
ook voor andere gelegenheden ge
schikt. Tegelijk met de nieuwbouw is
ook het terrein rondom «Kerkzicht»
volledig heringericht. Café en bijge
bouwen worden nu omringd door
maar liefst drie terrassen: een aan de
voorkant, een opzij en een derde ach
ter de nieuwbouw. In totaal kunnen
café, nieuwbouw en terrassen om
streeks 500 gasten «verwerken». Een
fraai nieuw parkeerterrein completeert
het geheel.
Kortom, het nieuwe «KerkzicL*
voorzien van de modernste snufjes
airconditioning, een verrijdbare barbe-
cueinstallatie en bijna perfecte
isolatie, verwacht u.
Vanouds speelt overigens in super-
bruin café «Kerkzicht» elke eerste
zondagmiddag van de maand jazzband
de Dixie Kids en elke derde dinsdag is
er een jazzavond met de Dixie One
and Seven.
Tongfilets Véronique.
Begin met een mooie witte wijnsaus te maken als volgt; boter smelten, bloem
toevoegen en roeren tot een gladde roux, visbouillon toevoegen, scheutje cognac,
glas droge witte wijn en op smaak brengen met verse peper, snufje zout en
scheutje room. Houd de saus warm. Tongfilets dubbelvouwen en ca. 6 minuten
pocheren in de visbouillon waaraan de witte Curafao is toegevoegd.
De druiven in eigen sap even op laten wellen, uit laten lekken en warm houden.
Schik de filets op voorverwarmd bord, giet de saus erover en garneer met de
druiven, een toef peterselie en een partje citroen.
Helemaal klassiek wordt ’t met een fijn dotje aardappelpuree en wat verse
worteltjes erbij.
koop en vooral de smokkelhandel die
werkelijk welig tierde. De Tilburgers
waren zeer vindingrijk om toch aan
hun drankje te komen. Bussen en trei
nen uit de richting België werden
streng gecontroleerd op alcoholsmok-
kel. Kermisvierders die zin hadden in
een borreltje dronken gewoon thuis,
want tot twee dagen voor het begin
van de kermis kon bij de slijters sterke
drank worden gekocht. In 1925 bleek
dat in de week voorafgaand aan de
kermis meer jenever werd verkocht
dan anders in een hele maand. Het ge
meenteraadslid Smeulders wist zelfs te
vertellen dat in verschillende wijken
honderden liters jenever werden inge
kocht «ter onderlinge verdeling». Wie
ondanks al deze inspanningen pech
had en niet aan een borreltje kon ko
men, haalde gewoon na de kennis de
schade in, want volgens de R.K. Ver-
eeniging van Hotel-Café-Restaurant
houders en Slijters, was de dinsdag
afloop van de kermis één grote drc
kemansdag.
Hoog drankgebruik
Bijna jaarlijks werden in de gemeen
teraad de voor en tegens van de droog
legging besproken. Een voorstander
van de drooglegging zei in 1921:
«Dank zij de actie der drankbestrijders
is het misbruik van sterken drank in
Vanaf het moment van keuze,
tot en met de laatste handeling
is het uitstekend verlopen.
Het vakmanschap van jullie me
dewerkers heeft mij 't bewijs
geleverd.
Een vriendin had
over jullie
Alle werkzaamheden sloten keu
rig aan en 't verliep uitstekend.
En voor mijzelf is het een feest
om in zo'n keukendomein te mo
gen kokkerellen.
Daarom voeg ik bij dit woord
ook graag een resultaat van mijn
werken in de nieuwe keuken.
Alle medewerkers, geniet ervan.
2.39.