ife'
Smullen met
veel fantasie
SI
EEN POTTERIE
VAN GROENTE
SEMIHYDROCULTUUR
BELLAIR
sa
Graskaas^S*^
BAF
PA
T IS WEER BARBECUE-TIJD
AUG. DE JONG SLAGERIJEN
Van
EETGEZ0NDEETV1S
voc
Vol-
kunststof
'tuinmeubelen
SL
MEE
'tkaas-
botkka
c
ba
REMMERS-DE JAGER
Kil
•i
mse
<De
Groentips
=E
HI
Donderdag 19 juni 1986 - pagina 20
DE TILBURGSE KOERIER
DE TILBURI
RIJ
genoeg op
niet tever-
TUII
Kapt, ti
- a°
INTtRNATIONAl
Let
een halfhoge, loarbegue
F
PERSTUK
±1,40
DUTJES PEPSTUK
SRAM 3,50 0,80
PERSTUK
1,40
Uw
SATÉSAUS
ZIGEUNERSAUS
BARBEQUESAUS
SCHASLICK PIN
KNOFLOOKSAUS
VLEES PIN
Da’sg
KIPPELEVER
GEMARINEERDE
KIP-FILET SATÉ
Naast ons uitgebreid assortiment
vleessoorten wel of niet gemarineerd
voor de barbecue bieden wij u: verse
rauwkost, stokbrood, sauzen, kramen,
au bain-marie’s, barbecue met kolen of
barbecue op gas en voortaan ook een
grote tent ±80 m2 (verhuur).
Reserveer tijdig; voorkom teleurstellingen
Voor grotere gezelschappen interessante prijzen
Kerl
Berk
Tel. C
Bloem
niums,
len, k
vindt i
centrui
zichteli
keren
Vraat
prijst
grot
±1,00
±0,80
OOK VERKOOP VAN
ZONNE* APPARATUUR
Hetj
becut
ÏWO-
t ok
het barbe-
een aantal
)oor ko-
1 weken
RUNC
VARKt
FONS PESSERS
kwaliteltsvoordeel slagerijen
0:95
0,95
0,95
spe<
TE
2,75
6,95
2:95
6,95
1,25
1,25
F VISSPECI AAL ZAAK
k BESTERDRING 27 TILBURG,TEL.420424
DIVERSE SOORTEN VIS
voor op de
BARBECUE
terre-
±ullen
op de
paprika
ojalolhzn
GEMARINEERD
VARKENSVLEES
b waarop
morden,
bar
Enschotsestraat 161
Tilburg-Tel. 013/423545
Amer 5 - Winkelcentrum «De Blaak»
Tilburg-Tel. 013/637650
Enschotsestraat 133
Telefoon 422769
Er zijn mensen die zweren bij een
gemetselde barbecue in de tuin.
bloembak-
B ’s zomers
bijvoorbeeld voor l
’■*t balkon die
itdrogen.
b is simf
bak, bijvoor
rieten
i opge-
□nd en
water-
zonnekurenA
l Per keer 8,- llkeer*75j* J
Besterdring 155 Tel. 013-423972
■■^■■^^■■■■1 kaas vleeswaren salades
Beethovenlaan 265. Tel. 550604
l ingebur-
rorden in
verschil-
t hydrocultuur
nadelen. De
rzicht vaak de
van hydrocul-
Gebruik nooit een brandbare
vloeistof! Het vuur kan het beste
aangestoken worden met lange lu
cifers. Let erop dat de barbecue
uit de wind staat en het barbecuen
zal van elke zomeravond een waar
festijn maken.
tomaten
We hebben er lang
moeten wachten, maar
geefs. De dagen zijn weer gevuld met
zon en zomerse temperaturen en de
avonden zijn weer uitermate ge
schikt om gezellig in de buitenlucht
door te brengen. Een fikse wande
ling in de natuur of een luie stoel in
de tuin of op het balkon zorgen er
dan voor dat u alle regenbuien van
de afgelopen tijd snel vergeet,
Om zo’n zomeravond helemaal
kompleet te maken is een barbecue-
etentje dé oplossing. Niet dat het da
gelijkse avondeten niet gezellig kan
zijn, maar een barbecue zorgt toch
voor een apparte sfeer.
Zeker als u weet wat voor moge
lijkheden barbecuen biedt, en zo’n
-- ^.JiM
jpers kunnen uv,
planten ook als hang
kunnen we met beper
Op dit moment zijn
p het tuincentrum te koop. Met
len het beste worden gezaaid.
De meest bekende is wel de gew
ne keukenthym maar er bestaat
citroenthym en andere varianten
die stuk voor stuk een verschillen
de geur en smaak hebben. Heel
lekker is ook de laurier. De origi
nele boompjes worden in kuipen
te koop aangeboden. Meestal op
stam maar soms ook als kleine
struikjes. De laurier is niet winter
hard en dat betekent dat U hem
tegen de winter naar binnen moet
halen.
Gammele achterwandjes waarin
het rooster of de pinnen gestoken
moeten worden funktioneren in de
praktijk niet en maken het barbe
cuen ook gevaarlijk. De uiterlijke
vormgeving van de barbecue is on
dergeschikt aan de degelijkheid en
het praktisch funktioneren. Veilig
heid gaat wat dat betreft boven al
les.
Wat dat betreft zijn we met een
verplaatsbare barbecue veel beter
uit. Maar ook in die categorie zijn
er veel verschillende uitvoeringen
leverbaar. Wat de vorm betreft
kunnen we onderscheid maken
tussen de kleine en lage tafelmo-
dellen, de halfhoge barbecue’s en
de grote verrijdbare modellen. De
keuze is afhankelijk van het doel
waarvoor u de barbecue koopt.
Zult U er slechts met zijn tweeën
gebruik van maken dan is een ta-
felmodel het meest efficiënt, maar
deze worden te klein zodra U met
meerdere mensen gebruik gaat
maken van de barbecue. Dan bent
U aangewezen op de grotere mo
dellen. Sommige van die modellen
zijn zelfs uitgerust met een elek
trisch spit, handig als U bijvoor
beeld kip wil braden. Koop zeker
géén simpele barbecue’s die alleen
van dunne plaat zijn gemaakt.
Hoewel ze er in de winkel mis
schien mooi uit zien, zult U erva
ren dat ze in praktijk gammel zijn
en wat handigheid betreft nogal te
wensen over laten. Veel beter is
dan een zwaarder gietijzeren bar
becue waarvan je zeker weet dat
deze niet bij het minst of geringste
omvalt. Naast het onderstel is ook
de roosterconstructie van belang
bij de keuze van een barbecue.
500 GRAM 6,95
VLEES RIB
500 GRAM 3,95
DRUMSTICKS
500 GRAM 3,95
vSeTtjes --
500GRAM 2,25 0,25
PLATT11BmB^5 ±0,50
SPEKLAP ^"stuk
500 GRAM 2,95 0,75
STEAKLAP PLRSPU±
500GRAM 8,95 2,50
Allibert, Grosfillex
Rovergarden, Hartman
Ubbink
Mocht u toch niet zeker zijn van
uw ideeën, uw slager kan u uitge
breid hierover informeren.
Om eens iets anders dan vlees te
proberen hoeft u echt geen waaghals
te zijn. Zo is verse vis uitermate ge
schikt om op de barbecue klaar te
maken. Ook vis kan geroosterd wor
den. Een ander mogelijkheid is om
de vis eventueel samen met wat
groenten in aluminiumfolie te ver
lakken en dan ®p de barbecue te
en. De vis wordt dan in feite ge
ïnd of gekookt in zijn eigen sap-
en zodoende komt de smaak
nog beter tot zijn recht. Ook
voor de mogelijkheden met vis geldt
dat u bij uw visspeciaalzaak voor
meer informatie terecht kunt.
Om een barbecue-maaltijd kom
pleet te maken mogen de diverse
sausjes, rauwkost, brood of aardap
pelen niet vergeten worden.
Tenslotte dient nog vermeld te
worden dat een goed vuur het halve
werk is en dat enige voorzichtigheid
met het vuur geboden is.
Wij wensen u een smakelijke en
gezellige barbecue-party.
Hydrocultuur is de laatste jaren een
algemeen geaccepteerd en inge
gerde kweekmethode gewc
de groenwereld. Naast de
lende voordelen heeft hydr
zeker ook de nodige nade
prijs speelt in dat opzi
belangrijkste rol om vi z -
tuur af te zien. Hydroplanten zijn
gemiddeld toch twee keer zo duur
wat velen doet besluiten om toch
maar voor gewone planten te kie
zen. Een van de grootste voordelen
van hydrocultuur is het waterreser
voir waarin de plantevoeding is op
gelost. De verzorging en het onder
houd blijft tot een minimum be
perkt omdat de plant constant over
water en voedsel beschikt zodat we
ons in dat opzicht geen zorgen meer
hoeven te maken. Semihydrocul-
tuur is een compromis tussen de
traditionele kweekmethodes en het
hydrosysteem. Bij semihydrocul-
tuur beschikken planten óók over
een waterreservoir maar halen hun
voedsel uit de potgrond. Het voor
deel van semihydrocultuur is de
goedkope aanschafprijs met een
aantal voordelen zoals we die van
de echte hydrocultuur kennen. Een
fijne bijkomstigheid is dat semihy
drocultuur ook buiten is toe te pas-
Met de komst van het betere weer
kunnen we gebruik gaan maken
van de barbecue. Optimaal genie
ten van de tuin door er ook te bak
ken en braden. Wat dat aangaat
hebben we in Nederland twee
groepen. De fervente barbecue-
aanhangers die elke gelegenheid
aangrijpen om van de barbecue
gebruik te maken én een groep
mensen die vrij sceptisch tegen
over dit tuingebeuren staat. Je
vraagt je af hoe die tegenstrijdig
heid er kan zijn, zeker als je zelf
een enthousiaste buitenbakker
bent.
De maand juni is de maand
om water- en moerasplan
ten te planten. Daarvoor
kunnen we het beste ge
bruik maken van
manden. Die worden
vuld met turf of groi
daarin planten we de v
lelies of andere moeras
planten. Deze manden la
ten het water door en kun
nen gemakkelijk op de bo
dem van de vijver worden
geplaatst of verplaatst.
De meeste hagen hebben de
eerste groeiperiode van dit
seizoen er op zitten. Van
daar dat we ze het beste nu
kunnen knippen voordat ze
aan de tweede groei begin
nen.
De vaste planten die al zijn
uitgebloeid kunnen we nog
een tweede keer in bloei
krijgen door ze flink terug
te knippen. Bijvoorbeeld
lupinus en ridderspc
men in een aantal
weer volop in bloei.
Ook de uitgebloeide rozen
moeten worden afgeknipt.
De bloemen knippen we te
rug tot vlak boven een vijf
tallig blad. Daarmee kun
nen we de bloeitijd aan
zienlijk verlengen.
Fuchsia’s en geraniums
hebben nog weleens last
van kleverige plekken op
hun blad. Hoewel het op
dopluis lijkt is meestal de
witte vlieg de veroorzaker
van de plekken. Er zijn goe
de middelen in de handel
om dit ongedierte te bestrij
den.
«.A^S^^AAR
BOVEN 10 KILO 5% EXTRA KORTING
BOVEN 25 KILO 10% EXTRA KORTING
JAGERBOfr
KIP-FILET
500 GRAM 6,95
500 GRAM 4,95 ±0,80
KOTERT --
500GRAM 5,50 ±1,50
HAMBURGER
500GRAM 3,25 0,65
^Je^E
500 GRAM 9,95
Heel praktisch zijn de aardewerk
barbecue’s, afkomstig uit Zuid-
Europa en gemaakt van vuurvast
aardewerk. Ze zijn makkelijk te
verplaatsen, branden perfekt en
combineren prima met aardewerk
potten en kuipen in de tuin. Daar
naast kunnen ze de hele zomer
door buiten staan want er kan
niets gaan roesten als gevolg van
de regen.
geroosterde vlees van een bar-
ue heeft een hele eigen smaak.
Om die smaak nog beter te maken,
worden er nogal eens kruiden op
het vuur gegooid die een aromati
sche geur verspreiden. Deze krui
den zijn verpakt te koop maar de
meest bekende kunnen we ook zelf
in de tuin kweken. Verse kruiden
zijn lekkerder dan de gedroogde
die we in de winkel kopen. Roze
marijn en thym zijn planten die
overal te koop zijn en probleem
loos groeien. Zelfs in potten kun
nen ze gekweekt worden. De thym
is in verschillende soorten te koop.
Goede recepten zijn van belang
voor het slagen- van de barbecue
maar dat geldt nog meer voor de
kwaliteit van het materiaal dat we
gebruiken. Er is op dit gebied vol
op aanbod maar hoe vaak komt
het niet voor dat de aangeschafte
barbecue bezwijkt als we het roos
ter opvullen met houtskool. Of het
rooster breekt af onder het ge
wicht van het vlees dat we erop
leggen alleen omdat de achter-
wand-constructie veel te licht is.
Het aanbod op het gebied van
barbecue’s is groot, van goedkoop
tot duur, afhankelijk van de moge
lijkheden en uitvoering die wij
wensen. Toch hoeft een goede bar
becue zeker niet duur te zijn.
In principe zouden we kunnen
volstaan met een simpel kamp
vuur waarboven we het vlees roos
teren. Omdat het vermoeiend is
om langere tijd met je spies boven
het vuur te hangen, is een rooster
noodzakelijk en dat is feitelijk de
eerste stap in de richting van een
degelijke barbecue.
Barbecuen is ontegenzeggelijk een
aantal jaren een modeverschijnsel
gewest. Misschien dat het daaraan
voor een aantal nog steeds zijn ne
gatieve klank ontleent maar bar
becuen is meer. Het is zeker géén
surrogaat voor de traditionele
bak- en braad-methoden. Met alle
mogelijkheden die we hebben is
het barbecuen een volwaardige ak-
tiviteit geworden die kan concur
reren met andere braadmethodes
en qua gezelligheid te vergelijken
is met bijvoorbeeld het fonduen.
Het nadeel van dit buitenleven is
het weer dat nog al eens roet in het
eten gooit. Dat beperkt in ons kli
maat de mogelijkheden.
De veiligheid staat bij
cuen voorop en als U
regels in acht neemt, kan er niets
gebeuren. De barbecue moeten we
altijd met speciale aanmaakblok
jes aansteken. Deze zijn niet duur
en geven veel gemak omdat met
enkele blokjes de houtskool direkt
aan het branden kan worden ge
bracht.
Eerst een laagje houtskool
op de bodem van de barbecue,
dan twee of drie blokjes. Deze ste
ken we aan en dan strooien we
nog een dunne laag houtskool er
over heen. Zodra de houtskool
goed brandt, kunnen we eventueel
nog meer houtskool toevoegen.
sen,
ken op het
nogal snel uit w
Het principe is simpel. Een water
dichte bak, bijvoorbeeld etemiet
bekleed met plastic, wordt voor
20% gevuld met hydrokorrels. Iri
deze korrels komt ook de hydrome
ter te staan zodat we kunnen afle
zen hoeveel water er nog in het re
servoir aanwezig is.
Bovenop de korrels komt een spe
ciale hydromat te liggen die bij
tuincentra per meter te koop is. De
ruimte boven de mat vullen we met
normale potgrond. De mat heeft tot
taak het water uit het reservoir door
te geven aan de grond. Maar de
wortels van de plant kunnen ook
door de mat heen groeien zodat ze
het water rechtstreeks kunnen op
nemen. Daarbij voorkomt de mat
ook dat de zwarte grond tussen de
hydrokorrels terecht komt. Het wa
terreservoir kunnen we vullen via
het pijpje van de hydrometer. Jonge
of pasgeplante planten hebben hun
wortelsysteem nog niet voldoende
ontwikkeld om al bij het waterre
servoir te komen. Daarom zullen
we de eerste tijd nog boven
grond water moeten geven.
barbecue-etentje hoeft helemaal niet
zo duur te zijn. Praktisch alle vlees
soorten zijn geschikt om op de bar
becue te roosteren. Zodoende kunt u
uw maaltijd zo duur maken als u zelf
wilt. Want én een speklapje, én een
biefstuk, én alles wat daar tussen ligt
zijn heerlijk klaar te maken. Waar u
wel op moet letten dat het vlees niet
dikker is dan zo ongeveer 2 2ü
centimeter en dat de bereidingstijd
de dertig minuten niet overschreidt.
Zoals altijd zijn ook hier weer enkele
z uitzonderingen op, zoals de biefstuk
die wel 4 cm dik mag zijn. Mocht U
bijvoorbeeld een kip of een rollade
willen roosteren, dan bent u al snel
aangewezen op een draaispit.
Als u aan de smaak van het vlees
iets extra wilt toevoegen, dan zijn
daar ook verschillende mogelijkhe
den. Het vlees marineren of be
strooien met kruiden, aan de spies
gecombineerd met wat stukjes papri
ka, ui of een andere groente, of, of,
of....U laat uw fantasie maar eens
werken.
Een groentetuin vraagt ruimte. Meer ruimte als dat de meeste van ons hebben.
We hebben vast en zeker wel ens geëxperimenteerd met het kweken van groent»
en kleinfruit. Het is niet het financiële voordeel maar de lol van het kweken en
oogsten uit eigen tuin wat het planten van groente en fruit zo leuk maakt. De
meeste soorten vragen teveel ruimte om ze redelijkerwijs in de doorsnee tuin zelf
te kweken, vandaar dat we ons dan maar het beste kunnen beperken tot de meer
bijzondere soorten. Verschillende van die soorten kunnen we in groter bloempot
ten kweken zodat zelfs op een balkon groente gekweekt kunnen worden. Zo le
nen tomaten- en paprikaplanten zich uitermate goed voor de potcultuur mits ze
in de zon staan en voldoende water krijgen. Ook sjalotten groeien goed in een
grote pot of kuip. Daar komt bij dat deze planten ook erg decoratief zijn. In dé
keuken gebruiken we de sjalotten meestal maar in beperkte hoeveelheden wat het
zelf kweken alleen maar interessanter maakt tfant een hele bos kopen is meestal
zonde als je de helft toch weggooit. Radijs groeit overal. Deze groente is niet zo
kieskeurig wat groeiomstandigheden betreft en binnen zes weken kun je ze al
oogsten. Door met tussenpozen van twee weken te zaaien hebben we er nog lan
ger plezier van. Uiteraard mogen we in dit rijtje de tuinkers niet vergeten. Heer
lijk op het brood en snel te oogsten. Voor tuinkers hebben we géén grote pot no
dig. Een ondiepe terra cotta schaal is voldoende. En wat dacht U van klimaard-
beien tegen de schutting? De lange uitlopers kunnen het beste langs een muur of
hekwerk worden geleid hoewel we de planten ook als hangplant kunnen kweken.
Samen met keukenkruiden in potten kunnen we met beperkte ruimte toch al een
stukje in eigen behoefte voorzien. Op dit moment zijn veel van de genoemde
planten op de markt of op het tuincentrum te koop. Met uitzondering van de ra
dijs en tuinkers. Die kunnei
Van natuursteen zoals kinderkop
jes, wordt een barbecue gemetseld
die dan een centrale plaats in de
tuin inneemt. Zo’n barbecue kan
bestaan uit een plateau met een
muurtje waarop het rooster gelegd
kan worden, maar sommige bou
wen zo’n barbecue verder uit met
een schoorsteen, gemetselde ban
ken en een houtopslag. Dergelijke
barbecue’s zullen zeker goed funk
tioneren maar het grote nadeel is
dat bij een verkeerde windrichting
de barbecue nauwelijks of niet
bruikbaar is en verplaatsen is dan
niet mogelijk. Ook kan zo’n ge
metselde barbecue een obstakel in
de tuin zijn op het moment dat hij
niet wordt gebruikt, zeker in de
kleinere tuinen. Onnodig ruimte-
verlies en niet altijd praktisch.
W