ife' Smullen met veel fantasie SI EEN POTTERIE VAN GROENTE SEMIHYDROCULTUUR BELLAIR sa Graskaas^S*^ BAF PA T IS WEER BARBECUE-TIJD AUG. DE JONG SLAGERIJEN Van EETGEZ0NDEETV1S voc Vol- kunststof 'tuinmeubelen SL MEE 'tkaas- botkka c ba REMMERS-DE JAGER Kil •i mse <De Groentips =E HI Donderdag 19 juni 1986 - pagina 20 DE TILBURGSE KOERIER DE TILBURI RIJ genoeg op niet tever- TUII Kapt, ti - a° INTtRNATIONAl Let een halfhoge, loarbegue F PERSTUK ±1,40 DUTJES PEPSTUK SRAM 3,50 0,80 PERSTUK 1,40 Uw SATÉSAUS ZIGEUNERSAUS BARBEQUESAUS SCHASLICK PIN KNOFLOOKSAUS VLEES PIN Da’sg KIPPELEVER GEMARINEERDE KIP-FILET SATÉ Naast ons uitgebreid assortiment vleessoorten wel of niet gemarineerd voor de barbecue bieden wij u: verse rauwkost, stokbrood, sauzen, kramen, au bain-marie’s, barbecue met kolen of barbecue op gas en voortaan ook een grote tent ±80 m2 (verhuur). Reserveer tijdig; voorkom teleurstellingen Voor grotere gezelschappen interessante prijzen Kerl Berk Tel. C Bloem niums, len, k vindt i centrui zichteli keren Vraat prijst grot ±1,00 ±0,80 OOK VERKOOP VAN ZONNE* APPARATUUR Hetj becut ÏWO- t ok het barbe- een aantal )oor ko- 1 weken RUNC VARKt FONS PESSERS kwaliteltsvoordeel slagerijen 0:95 0,95 0,95 spe< TE 2,75 6,95 2:95 6,95 1,25 1,25 F VISSPECI AAL ZAAK k BESTERDRING 27 TILBURG,TEL.420424 DIVERSE SOORTEN VIS voor op de BARBECUE terre- ±ullen op de paprika ojalolhzn GEMARINEERD VARKENSVLEES b waarop morden, bar Enschotsestraat 161 Tilburg-Tel. 013/423545 Amer 5 - Winkelcentrum «De Blaak» Tilburg-Tel. 013/637650 Enschotsestraat 133 Telefoon 422769 Er zijn mensen die zweren bij een gemetselde barbecue in de tuin. bloembak- B ’s zomers bijvoorbeeld voor l ’■*t balkon die itdrogen. b is simf bak, bijvoor rieten i opge- □nd en water- zonnekurenA l Per keer 8,- llkeer*75j* J Besterdring 155 Tel. 013-423972 ■■^■■^^■■■■1 kaas vleeswaren salades Beethovenlaan 265. Tel. 550604 l ingebur- rorden in verschil- t hydrocultuur nadelen. De rzicht vaak de van hydrocul- Gebruik nooit een brandbare vloeistof! Het vuur kan het beste aangestoken worden met lange lu cifers. Let erop dat de barbecue uit de wind staat en het barbecuen zal van elke zomeravond een waar festijn maken. tomaten We hebben er lang moeten wachten, maar geefs. De dagen zijn weer gevuld met zon en zomerse temperaturen en de avonden zijn weer uitermate ge schikt om gezellig in de buitenlucht door te brengen. Een fikse wande ling in de natuur of een luie stoel in de tuin of op het balkon zorgen er dan voor dat u alle regenbuien van de afgelopen tijd snel vergeet, Om zo’n zomeravond helemaal kompleet te maken is een barbecue- etentje dé oplossing. Niet dat het da gelijkse avondeten niet gezellig kan zijn, maar een barbecue zorgt toch voor een apparte sfeer. Zeker als u weet wat voor moge lijkheden barbecuen biedt, en zo’n -- ^.JiM jpers kunnen uv, planten ook als hang kunnen we met beper Op dit moment zijn p het tuincentrum te koop. Met len het beste worden gezaaid. De meest bekende is wel de gew ne keukenthym maar er bestaat citroenthym en andere varianten die stuk voor stuk een verschillen de geur en smaak hebben. Heel lekker is ook de laurier. De origi nele boompjes worden in kuipen te koop aangeboden. Meestal op stam maar soms ook als kleine struikjes. De laurier is niet winter hard en dat betekent dat U hem tegen de winter naar binnen moet halen. Gammele achterwandjes waarin het rooster of de pinnen gestoken moeten worden funktioneren in de praktijk niet en maken het barbe cuen ook gevaarlijk. De uiterlijke vormgeving van de barbecue is on dergeschikt aan de degelijkheid en het praktisch funktioneren. Veilig heid gaat wat dat betreft boven al les. Wat dat betreft zijn we met een verplaatsbare barbecue veel beter uit. Maar ook in die categorie zijn er veel verschillende uitvoeringen leverbaar. Wat de vorm betreft kunnen we onderscheid maken tussen de kleine en lage tafelmo- dellen, de halfhoge barbecue’s en de grote verrijdbare modellen. De keuze is afhankelijk van het doel waarvoor u de barbecue koopt. Zult U er slechts met zijn tweeën gebruik van maken dan is een ta- felmodel het meest efficiënt, maar deze worden te klein zodra U met meerdere mensen gebruik gaat maken van de barbecue. Dan bent U aangewezen op de grotere mo dellen. Sommige van die modellen zijn zelfs uitgerust met een elek trisch spit, handig als U bijvoor beeld kip wil braden. Koop zeker géén simpele barbecue’s die alleen van dunne plaat zijn gemaakt. Hoewel ze er in de winkel mis schien mooi uit zien, zult U erva ren dat ze in praktijk gammel zijn en wat handigheid betreft nogal te wensen over laten. Veel beter is dan een zwaarder gietijzeren bar becue waarvan je zeker weet dat deze niet bij het minst of geringste omvalt. Naast het onderstel is ook de roosterconstructie van belang bij de keuze van een barbecue. 500 GRAM 6,95 VLEES RIB 500 GRAM 3,95 DRUMSTICKS 500 GRAM 3,95 vSeTtjes -- 500GRAM 2,25 0,25 PLATT11BmB^5 ±0,50 SPEKLAP ^"stuk 500 GRAM 2,95 0,75 STEAKLAP PLRSPU± 500GRAM 8,95 2,50 Allibert, Grosfillex Rovergarden, Hartman Ubbink Mocht u toch niet zeker zijn van uw ideeën, uw slager kan u uitge breid hierover informeren. Om eens iets anders dan vlees te proberen hoeft u echt geen waaghals te zijn. Zo is verse vis uitermate ge schikt om op de barbecue klaar te maken. Ook vis kan geroosterd wor den. Een ander mogelijkheid is om de vis eventueel samen met wat groenten in aluminiumfolie te ver lakken en dan ®p de barbecue te en. De vis wordt dan in feite ge ïnd of gekookt in zijn eigen sap- en zodoende komt de smaak nog beter tot zijn recht. Ook voor de mogelijkheden met vis geldt dat u bij uw visspeciaalzaak voor meer informatie terecht kunt. Om een barbecue-maaltijd kom pleet te maken mogen de diverse sausjes, rauwkost, brood of aardap pelen niet vergeten worden. Tenslotte dient nog vermeld te worden dat een goed vuur het halve werk is en dat enige voorzichtigheid met het vuur geboden is. Wij wensen u een smakelijke en gezellige barbecue-party. Hydrocultuur is de laatste jaren een algemeen geaccepteerd en inge gerde kweekmethode gewc de groenwereld. Naast de lende voordelen heeft hydr zeker ook de nodige nade prijs speelt in dat opzi belangrijkste rol om vi z - tuur af te zien. Hydroplanten zijn gemiddeld toch twee keer zo duur wat velen doet besluiten om toch maar voor gewone planten te kie zen. Een van de grootste voordelen van hydrocultuur is het waterreser voir waarin de plantevoeding is op gelost. De verzorging en het onder houd blijft tot een minimum be perkt omdat de plant constant over water en voedsel beschikt zodat we ons in dat opzicht geen zorgen meer hoeven te maken. Semihydrocul- tuur is een compromis tussen de traditionele kweekmethodes en het hydrosysteem. Bij semihydrocul- tuur beschikken planten óók over een waterreservoir maar halen hun voedsel uit de potgrond. Het voor deel van semihydrocultuur is de goedkope aanschafprijs met een aantal voordelen zoals we die van de echte hydrocultuur kennen. Een fijne bijkomstigheid is dat semihy drocultuur ook buiten is toe te pas- Met de komst van het betere weer kunnen we gebruik gaan maken van de barbecue. Optimaal genie ten van de tuin door er ook te bak ken en braden. Wat dat aangaat hebben we in Nederland twee groepen. De fervente barbecue- aanhangers die elke gelegenheid aangrijpen om van de barbecue gebruik te maken én een groep mensen die vrij sceptisch tegen over dit tuingebeuren staat. Je vraagt je af hoe die tegenstrijdig heid er kan zijn, zeker als je zelf een enthousiaste buitenbakker bent. De maand juni is de maand om water- en moerasplan ten te planten. Daarvoor kunnen we het beste ge bruik maken van manden. Die worden vuld met turf of groi daarin planten we de v lelies of andere moeras planten. Deze manden la ten het water door en kun nen gemakkelijk op de bo dem van de vijver worden geplaatst of verplaatst. De meeste hagen hebben de eerste groeiperiode van dit seizoen er op zitten. Van daar dat we ze het beste nu kunnen knippen voordat ze aan de tweede groei begin nen. De vaste planten die al zijn uitgebloeid kunnen we nog een tweede keer in bloei krijgen door ze flink terug te knippen. Bijvoorbeeld lupinus en ridderspc men in een aantal weer volop in bloei. Ook de uitgebloeide rozen moeten worden afgeknipt. De bloemen knippen we te rug tot vlak boven een vijf tallig blad. Daarmee kun nen we de bloeitijd aan zienlijk verlengen. Fuchsia’s en geraniums hebben nog weleens last van kleverige plekken op hun blad. Hoewel het op dopluis lijkt is meestal de witte vlieg de veroorzaker van de plekken. Er zijn goe de middelen in de handel om dit ongedierte te bestrij den. «.A^S^^AAR BOVEN 10 KILO 5% EXTRA KORTING BOVEN 25 KILO 10% EXTRA KORTING JAGERBOfr KIP-FILET 500 GRAM 6,95 500 GRAM 4,95 ±0,80 KOTERT -- 500GRAM 5,50 ±1,50 HAMBURGER 500GRAM 3,25 0,65 ^Je^E 500 GRAM 9,95 Heel praktisch zijn de aardewerk barbecue’s, afkomstig uit Zuid- Europa en gemaakt van vuurvast aardewerk. Ze zijn makkelijk te verplaatsen, branden perfekt en combineren prima met aardewerk potten en kuipen in de tuin. Daar naast kunnen ze de hele zomer door buiten staan want er kan niets gaan roesten als gevolg van de regen. geroosterde vlees van een bar- ue heeft een hele eigen smaak. Om die smaak nog beter te maken, worden er nogal eens kruiden op het vuur gegooid die een aromati sche geur verspreiden. Deze krui den zijn verpakt te koop maar de meest bekende kunnen we ook zelf in de tuin kweken. Verse kruiden zijn lekkerder dan de gedroogde die we in de winkel kopen. Roze marijn en thym zijn planten die overal te koop zijn en probleem loos groeien. Zelfs in potten kun nen ze gekweekt worden. De thym is in verschillende soorten te koop. Goede recepten zijn van belang voor het slagen- van de barbecue maar dat geldt nog meer voor de kwaliteit van het materiaal dat we gebruiken. Er is op dit gebied vol op aanbod maar hoe vaak komt het niet voor dat de aangeschafte barbecue bezwijkt als we het roos ter opvullen met houtskool. Of het rooster breekt af onder het ge wicht van het vlees dat we erop leggen alleen omdat de achter- wand-constructie veel te licht is. Het aanbod op het gebied van barbecue’s is groot, van goedkoop tot duur, afhankelijk van de moge lijkheden en uitvoering die wij wensen. Toch hoeft een goede bar becue zeker niet duur te zijn. In principe zouden we kunnen volstaan met een simpel kamp vuur waarboven we het vlees roos teren. Omdat het vermoeiend is om langere tijd met je spies boven het vuur te hangen, is een rooster noodzakelijk en dat is feitelijk de eerste stap in de richting van een degelijke barbecue. Barbecuen is ontegenzeggelijk een aantal jaren een modeverschijnsel gewest. Misschien dat het daaraan voor een aantal nog steeds zijn ne gatieve klank ontleent maar bar becuen is meer. Het is zeker géén surrogaat voor de traditionele bak- en braad-methoden. Met alle mogelijkheden die we hebben is het barbecuen een volwaardige ak- tiviteit geworden die kan concur reren met andere braadmethodes en qua gezelligheid te vergelijken is met bijvoorbeeld het fonduen. Het nadeel van dit buitenleven is het weer dat nog al eens roet in het eten gooit. Dat beperkt in ons kli maat de mogelijkheden. De veiligheid staat bij cuen voorop en als U regels in acht neemt, kan er niets gebeuren. De barbecue moeten we altijd met speciale aanmaakblok jes aansteken. Deze zijn niet duur en geven veel gemak omdat met enkele blokjes de houtskool direkt aan het branden kan worden ge bracht. Eerst een laagje houtskool op de bodem van de barbecue, dan twee of drie blokjes. Deze ste ken we aan en dan strooien we nog een dunne laag houtskool er over heen. Zodra de houtskool goed brandt, kunnen we eventueel nog meer houtskool toevoegen. sen, ken op het nogal snel uit w Het principe is simpel. Een water dichte bak, bijvoorbeeld etemiet bekleed met plastic, wordt voor 20% gevuld met hydrokorrels. Iri deze korrels komt ook de hydrome ter te staan zodat we kunnen afle zen hoeveel water er nog in het re servoir aanwezig is. Bovenop de korrels komt een spe ciale hydromat te liggen die bij tuincentra per meter te koop is. De ruimte boven de mat vullen we met normale potgrond. De mat heeft tot taak het water uit het reservoir door te geven aan de grond. Maar de wortels van de plant kunnen ook door de mat heen groeien zodat ze het water rechtstreeks kunnen op nemen. Daarbij voorkomt de mat ook dat de zwarte grond tussen de hydrokorrels terecht komt. Het wa terreservoir kunnen we vullen via het pijpje van de hydrometer. Jonge of pasgeplante planten hebben hun wortelsysteem nog niet voldoende ontwikkeld om al bij het waterre servoir te komen. Daarom zullen we de eerste tijd nog boven grond water moeten geven. barbecue-etentje hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Praktisch alle vlees soorten zijn geschikt om op de bar becue te roosteren. Zodoende kunt u uw maaltijd zo duur maken als u zelf wilt. Want én een speklapje, én een biefstuk, én alles wat daar tussen ligt zijn heerlijk klaar te maken. Waar u wel op moet letten dat het vlees niet dikker is dan zo ongeveer 2 2ü centimeter en dat de bereidingstijd de dertig minuten niet overschreidt. Zoals altijd zijn ook hier weer enkele z uitzonderingen op, zoals de biefstuk die wel 4 cm dik mag zijn. Mocht U bijvoorbeeld een kip of een rollade willen roosteren, dan bent u al snel aangewezen op een draaispit. Als u aan de smaak van het vlees iets extra wilt toevoegen, dan zijn daar ook verschillende mogelijkhe den. Het vlees marineren of be strooien met kruiden, aan de spies gecombineerd met wat stukjes papri ka, ui of een andere groente, of, of, of....U laat uw fantasie maar eens werken. Een groentetuin vraagt ruimte. Meer ruimte als dat de meeste van ons hebben. We hebben vast en zeker wel ens geëxperimenteerd met het kweken van groent» en kleinfruit. Het is niet het financiële voordeel maar de lol van het kweken en oogsten uit eigen tuin wat het planten van groente en fruit zo leuk maakt. De meeste soorten vragen teveel ruimte om ze redelijkerwijs in de doorsnee tuin zelf te kweken, vandaar dat we ons dan maar het beste kunnen beperken tot de meer bijzondere soorten. Verschillende van die soorten kunnen we in groter bloempot ten kweken zodat zelfs op een balkon groente gekweekt kunnen worden. Zo le nen tomaten- en paprikaplanten zich uitermate goed voor de potcultuur mits ze in de zon staan en voldoende water krijgen. Ook sjalotten groeien goed in een grote pot of kuip. Daar komt bij dat deze planten ook erg decoratief zijn. In dé keuken gebruiken we de sjalotten meestal maar in beperkte hoeveelheden wat het zelf kweken alleen maar interessanter maakt tfant een hele bos kopen is meestal zonde als je de helft toch weggooit. Radijs groeit overal. Deze groente is niet zo kieskeurig wat groeiomstandigheden betreft en binnen zes weken kun je ze al oogsten. Door met tussenpozen van twee weken te zaaien hebben we er nog lan ger plezier van. Uiteraard mogen we in dit rijtje de tuinkers niet vergeten. Heer lijk op het brood en snel te oogsten. Voor tuinkers hebben we géén grote pot no dig. Een ondiepe terra cotta schaal is voldoende. En wat dacht U van klimaard- beien tegen de schutting? De lange uitlopers kunnen het beste langs een muur of hekwerk worden geleid hoewel we de planten ook als hangplant kunnen kweken. Samen met keukenkruiden in potten kunnen we met beperkte ruimte toch al een stukje in eigen behoefte voorzien. Op dit moment zijn veel van de genoemde planten op de markt of op het tuincentrum te koop. Met uitzondering van de ra dijs en tuinkers. Die kunnei Van natuursteen zoals kinderkop jes, wordt een barbecue gemetseld die dan een centrale plaats in de tuin inneemt. Zo’n barbecue kan bestaan uit een plateau met een muurtje waarop het rooster gelegd kan worden, maar sommige bou wen zo’n barbecue verder uit met een schoorsteen, gemetselde ban ken en een houtopslag. Dergelijke barbecue’s zullen zeker goed funk tioneren maar het grote nadeel is dat bij een verkeerde windrichting de barbecue nauwelijks of niet bruikbaar is en verplaatsen is dan niet mogelijk. Ook kan zo’n ge metselde barbecue een obstakel in de tuin zijn op het moment dat hij niet wordt gebruikt, zeker in de kleinere tuinen. Onnodig ruimte- verlies en niet altijd praktisch. W

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1986 | | pagina 20