grootser dan ooit
ttt
S3
w
ra
esfe,
pste.
keurige
keukenmensen
Een attractieffestijn voor jong en oud
IK SCHROK
ME EEN ROTJE.
3
2?.
B
Studio Sylphide verzorgt
modeshow op SKI-INN
Volksdansgroep
«Balkan»
op de
SKI-INN ’85
Vanaf vandaag
StadssPSÖ^
ft
Donderdag 10 oktober 1985-pagina 7
DE TILBURGSE KOERIER
ber 1985 - pagina 6
Menu van de week
Wentelteefjes
ma
s
itr.
M
STUDIO
Bal-
sche,
S zijl
oor,
aat10
sgen
met
ntie.
jeen
een
niet,
iene
idse
✓ice-
w in
vak-
t dat
Dat
en is opger
Van Poppel
daggoge). r”'
uitgebreid
golrkestraat 81 - tilburg
tel. 013-435638
nwacht zullen al even-
deze wel zeer groot-
Openingstijden:
10 oktober van 14.00 tot 22.30 uur
11 oktober van 14.00 tot 22.30 uur
12 oktober van 10.00 tot 22.30 uur
13 oktober van 10.00 tot 18.00 uur
de rd
’inyt
p. str. m.
400 cm
breed
d J
ide skischoen
j: twee van de
ïrs uiterst opwindende
te SKI-INN.
.^noogd
weerkeren
ziek en u>
de.
Mosselsoep
Oesterzwammen van de boswachter
Primeurs
Sportzaken en imj
laterialen tonen uit
Leuke dingen
ANWB en Wegem
min ontbreken op d.a.--.
scheepse informatie- en koopbeurs, waar
i en rondom
publiek dat
mporteurs van ski-
literaard wat zij in
7,50 kinderen tot 4 jaar gra-
■s en kinderen van 4 tot 12 jaar
men slechts de verwarmd
en de nieuwe ski-binding:
voor de liefhebbers uiterst
noviteiten op deze
uv binne
zoek ni
materiaal.
iteel heeft de groep Bal-
Servische, Macedonische
ie serie op het program-
irvan de choreografieën
zijn door Alma Verha-
COMBI-ROOSTER
bewegingsleer
4 lessen jazz-ballet
3 lessen aerobic
FT1 VERKOOP
LESKLEDING
[Ï7] SAUNA
ZONNEBANK
Plaats: Stadssporthal te Tilburg. Te
bereiken via de A58 afslag Tilburg West/
Goirle.
Entree:
tis. 65+-ers
ƒ3,50.
capel
[ünchen,
illen tij-
aan de
ische win-
wordt
steeds
Ingrediënten:
400 gr. Oesterzwammen, 4 fijn
gesneden sjalotten, 1 rode paprika,
2 dl. room, peper.
bouillon, 2 eetl. geknipte selderij,
2 eetl. olijfolie, 3 eetl. geraspte kaas,
eetl. boter.
Let op het juiste adres:
Eig. Fons van den Hout
Stadhuisploirv325 Katterug - Tilburg-centrum. 013-422716/425058
Ook voor uw uitgebreid kaasbuffet ofn mooi
opgemaakt kaasplateau I
ïmaal zien, horen,
beleven op SKI-
heeft de beschikking
studio’s met
en ruime spit
kamers r
eenvou
commc
niet-leden gebruik
en er is een gezellig
te waar men
drankje 1
bank in
zowel al
I *-| BEWEGINGSLEER
I AEROBIC-DANCING
Ingrediënten:
4 dl. melk, 2 eieren, 100 gr. boter,
(vanillesuiker, kaneel, 8 sneetjes oud
witbrood (of zoveel meer al naar gelat
uw overschot).
't weer extra"gezellig thuis^^-^'^
^JMeem watjekkere kaasjes en verse^alades^huisP
"e11 JU*U"
Uit (ona algan) Brabant:
jongbelegen boerenkaas, zomer
'85. Een van de 20 boerenkazen
'mm deze week
C. van Tilburg Keukens B.V.
Zomerstraat 49b,
Tilburg.
Tel. 013-363080.
CVT levert verfijning in keukens. Met opstellingen naar keuze, verrassend
anders, praktisch en doordacht. CVT, vakwerk in maatwerk.
CUISINE NORMAAL,
MIJN IDEAAL.
Ik vind de herfst het meest culinaire
seizoen van het jaar. Nog volop verse
zomergroenten, een rijk aanbod van
fruit, stamppotten mogen weer, het
wild is weer in aantocht en na een
flinke boswandeling dient het hart
verwarmd te worden met een
geurige eau de vie. Overigens, dit is
Vandaag gaat SKI-INN ’85 van start. Tot en met zondag zal het in
de stadssporthal op de terreinen aan de Goirleseweg krioelen van het
in groten getale zal afkomen op de talloze attracties - weer aanzienlijk méér dan
vorig jaar - die deze jaarlijkse wintersportbeurs te bieden heeft.
Een jaarlijkse wintersportbeurs: het is namelijk al voor de vierde keer dat de or
ganisatoren deze geweldige happening in Tilburg laten plaatsvinden.
u meteen via uw entreebewijs meedingt
naar fantastische prijzen en ook bij de di
verse nog van allerlei leuke dingen kunt
winnen.
En als u weet dat u op de SKI-INN
1985 in de Tilburgse Stadssporthal ook al
informatie kunt krijgen over uw zomer
vakantie in deze wintersportlanden, dan
is het u wel duidelijk dat u de meest kom-
plete internationale wintersportbeurs
niet mag missen!
toen ik s morgens^de keu
ken binnenkwam. Helemaal
zwart geblakerd. Zonder dat ie
mand iets gemerkt had!”.
Simone van der Loo is er nog
helemaal beduusd van. Een
fikse brand had de keuken van
de familie van der Loo op het
Kruysackerplein 11 te Moer
gestel volledig verwoest.
Waarschijnlijk door zuurstof
gebrek was het vuur daarna
vanzelf gedoofd, zodat nog er
ger werd voorkomen.
Gelukkig nam de familie aan
nemer Janssen uit hun woon
plaats in de arm voor een
deugdelijke opknapbeurt.
"Voor de keuken moet je naar
Cees van Tilburg gaan" zei Ad
S.?.9de^
:nT^ttenb^
Omdat Cees van Tilburg een
zeer grote afnemer is van de
bekende Duitse Hebaform
keuken en daardoor nogal wat
gedaan kan krijgen hoefde
keuken te wachten maar
stond er binnen 1Vi week een
firma Janssen alles in het
werk stelde om alle noodzake
lijke reparaties in een mini
mum aan tijd te laten plaats
vinden. Wat we maar zeggen
wilden: ons is niks te gek om
gaten te houden, wanneer u
aan een nieuwe keuken toe
Waarom in Tilburg? Ten eerste omdat het Hart van Brabant bij uitstek winter-
sportminded is, zoals telkens opnieuw blijkt uit het enthousiasme waarmee alles
wat met de wintersport te maken heeft, bejegend wordt. In de tweede plaats is Til
burg uitgekozen voor de jaarlijkse SKI-INN-beurs, omdat onze stad nu eenmaal
centraal ligt in het zuiden van ons land.
STUDIO SYLPHIDE is een parti
culier instituut, het bestaat sinds 1965
ïricht door Nelly van Ders-
t (gediplomeerd balletpe-
o SYLPHIDE werkt met een
uitgebreid team van gedegen opgeleide
leerkrachten die, om hun vakgebied up
tot date te houden, ook allen regelma
tig applicatiecursussen volgen. Ook
aan de accommodatie wordt bij SYL
PHIDE ruime aandacht besteed. Men
beschikking over twee ruime
~“t speciale verende vloeren
e spiegelwanden, goede kleed-
met douchegelegenheid, een
judige doch complete sauna-ac-
nodatie, waar zowel leden als
-van kunnen maken
w.. gezellige ontmoetingsruim-
- ~en voor of na de les een
kan nemen en er is een zonne-
i aparte kabine die door leden
lis niet-leden kan worden ge
bruikt. Op het gebied van leskleding
vertegenwoordigt SYLPHIDE een
aantal bekende merken.
SYLPHIDE doet meer dan alleen in
eigen studio’s werken: zij verzorgt ook
regelmatig buiten de deur voorstellin
gen en werkt aan diverse projecten
mee. Een paar voorbeelden van het lo
pende jaar: de eigen grote voorstelling
in de Stadsschouwburg, tijdens Gv
6?kiloJ
<^1“' T11'
Uit Frankrijk: Tilburg kaas/wljnstad...
Deze week onze rijpe Bleu d’Au- I —J Open dag a.s. ZONDAG van 12
vergne 200 gram 'n fles bijpas- I f» tot 5...
sendeVentoux wijn voor I U bent van
Tilburg Kaas-wijnstadl 10 guldenJ harte welkom!
Onderstaande recepten zijn steeds voor
4 personen.
Ingrediënten:
.1 kg mosselen, 2 flinke tomaten,
1 teentje knoflook, 1 eetl. gehakte
peterselie, 1 eetl. bloem, 2 fijngehakte
sjalotten, peper, zout, 2 eetl. olijfolie,
1 glas droge witte wijn, 1 dl. room.
rr^p-i KLASSIEK BALLET
JAZZ-BALLET
L_!__J MODERN BALLET
Uit algen keuken:
Herfst-salade, één van onze 18
verschillende... 200 gram.
Oesterzwammen van de
Boswachter.
Oesterzwammen goed wassen en ca.
er, zout, 1 kopje vlees- 5 minuten blancheren. Uit laten lekken
en in grove stukken snijden. Olie ver
hitten en daarin de sjalotten en de in
reepjes gesneden paprika fruiten op
matig vuur, na ca. 5 minuten de
oesterzwammen erbij, de kerry, peper,
selderijzout en de bouillon.
Ca. 10 min. laten smoren. Nu door
zeef het vrijgekomen vocht opvangen
en de massa in vuurvaste schotel warm
houden. Het vocht op flink vuur met
de room laten inkoken tot smakelijke
sauce. De sauce over de groentemassa
gieten en geraspte kaas erover en nu
met wat klontjes boter onder de grill,
of in de oven laten kleuren. Serveer
met rijst of stokbrood.
keerd hoeven door deze «beurs op
beurs» ouders niet te blijven zitten i
de wintersportspullen waar hun kinde
ren inmiddels uit zijn gegroeid. Deze
- ilbeurs is 2-maal zo groot als vorig
jaar. De vele stands van verkeersbu-
reuas en WV-kantoren hebben wij al
genoemd, die vanuit Oostenrijk, Zwit
serland, Joegoslavië en West-Duits-
nd op SKI-INN vertegenwoordigd
zijn. Daarnaast laten ook reisbureaus
en reisorganisaties zien wat ze voor u
in petto hebben. De allernieuwste
snufjes op het gebied van touringcar-
vervoer kan de autobusliefhebber op
SKI-INN verwachten o.a. van OAD-
en KRAS.
Wentelteefjes.
In de week van het brood zult u onge-
twijfeld gegrepen door de promotiedrift
brood (of zoveel meer al naar gelang van onze bakkers, opgèzadeld zitten
met flink wat oud brood. Geen paniek
tfant: ”Ook in nood helpt brood”.
Week de sneetjes witbrood in de melk,
even uit laten lekken en door het
losgeklopte ei halen. In de koekepan
boter flink verhitten en de sneetjes
brood rondom bruin bakken. Bestrooi
en met (vanille) suiker en kaneel.
Warm opdienen.
Spektakel
Voor werkelijk spectaculaire actie
zorgt het freestyle Ski-team dat regel
matig optreden verzorgt. De (Neder
landse leden van dit springteam gaan
in januari naar het Oostenrijkse
Grossari om er te oefenen voor een in
februari gepland Televisie-optreden in
het programma «De eerste de beste».
U kunt tijdens SKI TNN een voor-
proefje-in-het-echt van dit TV-optre-
den aanschouwen. Vanaf een tien me
ter hoge schans skiën Michiel de Rui
ter, Gerard Wielenga en Kees Frijters
van de nationale kernploeg naar bene
den om in de lucht hun adembene
mende kunsten te vertonen.
Ook een Oostenrijkse muziekkï
van 40 man, afkomstig uit Mür^
terug «Shuhplattem»-groep zuLv..
dens de beursdagen bijdragen
totstandkoming van een typiscl
tersportsfeertje, dat verder nog
verhoogd door een schitterende,
rende modeshow, op disco-mu-
uitgevoerd door studio Sulphi-
Stichting Internationale Folk
lore «Balkan» uit Tilburg is een
stichting die zich ten doel stelt de
Internationale folklore op een zo
breed mogelijke wijze te promo
ten.
De grote naam achter «Bal
kan» is Alma Verhagen. Zij ver
zorgt al sinds 17 jaar de volks-
danslessen bij de Soc. Cult. Cen
trum «Terra Nova» in Tilburg.
Jaarlijks gaat zij naar de Bal
kan om zich daar verder te spe
cialiseren d.m.v. kursussen of
door zelf de binnenlanden in te
gaan op zoek naar onbekend
authentiek r
Moment-
kan een Ser
en Poolse s
ma, waar
gemaakt J
gen.
In de toekomst staan nog series
uit Griekenland, Bulgarije, Tur
kije en Israël op stapel.
Op de SKI-INN ’85 laat Bal
kan in 10 optredens de Servische,
Macedonische en Poolse serie
zien. Deze series zijn een lust
voor het oog en oor, niet in de
laatste plaats door de kostuums
waarin gedanst wordt. Deze zijn
ten dele authentiek, ten dele zo
exact mogelijk door de groepsle
den zelf nagemaakt. Kortom, het
optreden van «Balkan» mag u
niet missen.
Franse Week van de winkeliersvereni
ging Wagnerplein.
Dit jaar verzorgt SYLPIDE ook
weer de modeshows op de internatio
nale wintersportbeurs SKI-INN op 10-
11-12-13 oktober in de stadssporthal.
Nadere inlichtingen en/of aanmel
dingen STUDIO SYLPHIDE,
Goirkestraat 81, Tilburg. Tel. 435638.
handsr
en la
ding
een, m
Wat kunt u aller
proeven, kortom: l
INN ’85?!
Teveel om op te noemen eigenlijk,
maar wij doen toch een poging.
Allereerst is daar natuurlijk de uitge
breide informatie over de plaatsen zelf,
waar men u gastvrij zal ontvangen
wanneer u er van de winter neerstnjkt
voor uw sneeuwvakantie. In de stads
sporthal treft u informatiestands aan
uit de belangrijkste wintersportlanden:
Duitsland, Zwitserland, Joegoslavië en
natuurlijk het onovertroffen Oosten
rijk. Oostenrijk waarvandaan maar
liefst 26 wintersportplaatsen met een
eigen stand vertegenwoordigd zijn.
Eigen stands waar ook allerlei gezags
dragers uit het bergland acte de pre
sence zullen geven.
Drankjes en hapjes
Uit het schier onuitputtelijk arse
naal diepen we nog wat attracties op,
in de stadssporthal wordt u bij wijze
van spreken om de andere voetstap
verwend door een bierhal of een wein-
stüber, een intiem etentje waar u de
plaatselijke specialiteiten van een
charmant Zwitsers bergdorpje kunt
proeven zoals «Raclette», een eenvou
dig maar toch geraffineerd gerecht met
gesmolten WaUis-kaas.
Murich en dans
De inwendige mens kunt u dus tij
dens de SKI-INN ruimschoots verster
ken - de geestelijke mens hoeft al
evenmin om voedsel verlegen te zitten:
daar zorgen diverse muzikale dans-
evenementen voor die u worden gepre
senteerd door gezelschappen uit de
desbetreffende Tanden. Ook zal ae
volksdansgroep «BALKAN» - geves-
tigd in Tilburg - wervelende Joegosla-
vische dansen ten beste geven vooral
I afkomstig uit Macedonië.
Waarom deze beurs aan de voor
avond van de herfstvakantie. Tijdens
de herfstvakantie beslissen de meeste
mensen of ze op wintersport gaan. - ruilbeurs
Iets later wordt vervolgens het doel be- jaar- De
paald.
Ruilbeurs
SKI-INN is ook een tweede- land op
_smarkt georganiseerd waar u ski- zijn. Das
langlaufspullen en wintersportkle-
g kunt in- en verkopen. Voor ieder
een, maar vooral mensen met kinderen
is deze tweedehandsmarkt een unieke
gelegenheid om tegen zeer schappe
lijke prijzen - vaak de helft van net
oorspronkelijke - wintersportkleding
voor uw kroost op de kop te tikken die
in de meeste gevallen vrijwel nieuw
zijn en nauwelijks gebruikt. Omge-
Mosselsoep
De mosselen goed wassen (water enkele
malen verversen) en tenslotte even in
zout water laten staan.
Mosselen opzetten met aanhangend
vocht en de witte wijn en koken tot
alle schelpen open zijn. Mosselen uit
de schelpen halen en warm wegzetten.
Kookvocht bewaren. In flinke pan
Olijfolie verhitten en daarin de sjalot
ten en de knoflook fruiten. Voeg nu de
partjes gesneden tomaten toe, strooi
bloem erover en giet de mossel-
bouillon erbij.
Even doorkoken en vervolgens door de
■zeefdrukken in grotere pan. Aanvullen
met warm water of visbouillon, op
smaak brengen, de room erdoor roeren
plus de mosselen.
In voorverwarmde koppen schenken en
de peterselie erover strooien.
ook de tijd van de paddestoelen en ik
zou mijn aard verloochenen door u
niet even te wijzen op de eetbare
soorten. Met daarbij wel de raad
geving ze niet zelf te gaan plukken.
Ten eerste omdat in Nederland de
toch al zeer schaars wordende eet
bare soorten dan snel helemaal ver
dwenen zouden zijn, maar vooral ook
vanwege het vergiftingingsgevaar.
”Er zijn twee soorten paddestoelen,
de vergiftige en de andere.
Meestal merkt men het te laat”,
aldus Robert de Gicey. Nee, u doet
y - er verstandiger aan uw paddestoelen-
inkopen bij uw speciaalzaak te doen.
Het aanbod is prijzig maar behoor-
lijk ruim. Eekhoorntjesbrood, Franse
y y I Cèpes, Cantharellen, Morieltjes,
z- x A Oesterzwammen, Champions en
voor de zéér kapitaalkrachtigen
Truffels. Ik houd het dus maar
■s gewoon bij Oesterzwammen die zeer
Z*' goed ter vervanging van vlees
kunnen dienen.
De Muziekkapel uit München